göbek bağı ne yapılmalı / Yenidoğanın Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek Bağı Ne Yapılmalı

göbek bağı ne yapılmalı

Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yenidoğanlarda Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Göbek bağı nedir?

Gebelik sırasında daima büyümekte olan bebeğiniz için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğum sonrasında artık ihtiyaç kalmayacağı için uzun kısmı kesilerek alınır ve kısa bir parçası bırakılır. Bırakılan bu kısa parçanın da kendiliğinden düşmesi beklenir. Yenidoğan bir bebeğin göbek kordonu genellikle, doğum sonrasında 2 hafta içerisinde düşer. Mavimsi ve beyaz bir renkte olan göbek bağı kordonu, yavaş yavaş siyaha doğru koyu bir renk alır ve kurur. Bu süreçte; nazik ve yumuşak bir şekilde, göbek bağı kordonuna bakım yapılması çok önemlidir.

Yenidoğanlarda göbek bağı bakımı nasıl yapılmalıdır?

  • Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin. Daha sonra emici ve temiz bir bez yardımıyla o bölgenin ıslaklığını alarak, havalandırın.
  • Kuru tutun: Göbek bağının kuru kalması için hava ile temas etmesi önemlidir. Bu sebeple, bebek bezini bağlarken; göbek kordonunu kapatmayacak şekilde, aşağıya doğru kıvırarak bağlamanız çok iyi olacaktır. Ayrıca, sıcak havalarda, tulum yerine, bebeğinizin göbeğini açıkta bırakacak giysiler giydirebilirsiniz.
  • Banyo süngerleri: Göbek bağının iyileşmesi süre zarfında, banyo süngerleri oldukça prafik olabilir. Bağ düştükten sonra, bebeğinizi bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Bağın düşmesini beklemeli ve koparmak için herhangi bir müdahalede bulunmamalısınız.

Göbek bağı enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

İyileşme süresinde göbek bağı kenarında az miktarda kan görülebilir ve bu normal bir durumdur. Yine göbek bağının düşmesi ile bir yaranın kabuğu sıyrılmış gibi, hafif bir kanama görülebilir. Göbek bağından ve tabanından kötü kokulu irin gelmesi ve herhangi bir kızarıklığın gözlemlenmesi durumunda, doktora danışılmalıdır. Eğer, bir enfeksiyon söz konusu ise acil tedavi bu yayılımı durdurabilir.

Göbek bağı kanamasına K vitamini eksikliği neden olmuş olabilir. Bu ve benzeri durumlarda, bebeğe K vitamini takviyesi yapılarak, kanamanın önüne geçilir.

Benzer Yazılar

Bebeklik İtibariyle Yapılan Çocuk Aşıları
Bebeklik İtibariyle Yapılan Çocuk Aşıları

Hayvanlarda ve insanlarda hastalık yapabilen bakteri virüs gibi mikropların oluşturduğu zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılması için geliştirilmiş olan biyolojik maddelere aşı denilir. Ebeveynler çocuklarının doğduğu andan itibaren aşı dönemlerini takip etmeleri gerekir.

Devamı

Fenilketonüri Hastalığı Nedir?
Fenilketonüri Hastalığı Nedir?

Fenilalanin, vücut için gereken ve gıdalarla alınan aminoasit yapı taşıdır. Bu aminoaitin vücutta fenilalalin hidroksilaz enzimiyle tirozine çevrilmesi ve işlevlerin bu şekilde yapılması gerekirken, bu çeviride yanlışlık olması durumunda kanda fenilalaninin değeri artarak hastalık gelişir.

Devamı

Bebekler Neden Ağlar?
Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.

Devamı

Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?
Yenidoğan Tarama Testleri Nedir?

Yenidoğan tarama testleri yaşamın ilk evrelerinde istenilen belirtilerin verilmemesi ile bebeğe ilerde sıkıntılar yaşatmaması adına sağlık için yapılan tarama testleridir.

Devamı

Anne Sütü Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Kalkan
Anne Sütü Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Kalkan

Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz? Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır.

Devamı

Yenidoğan bebeğinizin bakımına dair merak ettiğiniz birçok konuyu burada sizler için açıklayacağız. Ailelerin en özen gösterdiği ve yeni doğan bebeklerin sağlığı için de en önem taşıyan konulardan ilki göbek kordonu bakımıdır.

Bu makalede yenidoğanın göbek bağı bakımının nasıl yapılacağını, nelere dikkat etmeniz, nelerden uzak durmanız gerektiğini ve hangi durumlarda doktorunuzu haberdar edeceğinizi sizler için tüm detaylarıyla yazdık.

Keyifli okumalar dileriz&#;

Göbek Bağı (Kordonu) Nedir?

Hamilelikte bebeğinizin beslenmesini ve oksijen almasını sağlayan damarların etrafını saran dokuya göbek bağı (kordon) denir. Göbek Bağı yumuşak ve hortuma benzeyen, jölemsi bir kıvama sahiptir.

Bu kordon doğum gerçekleştiğinde klemplenerek kesilir, kısa bir parçası bebeğin göbeğinde bırakılır ve zamanla kendiliğinden düşer.

Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı Nasıl yapılmalıdır?

Göbek kordonunun düşmesi için dışarıdan herhangi bir müdahale yapılmaz.  Göbek kordonunun temiz olması, kuru kalması ve hava alması sağlandığında sağlıklı bir şekilde kendiliğinden düşmesi beklenir.

Göbek kordonu mutlaka temiz tutulmalıdır. Bebeğinizin bezini değiştirirken göbek kordonunun temiz kalmasına çiş ve kaka bulaşmamasına dikkat edin. Bazen anneler bebeğinin canını acıtmaktan çekiniyor ve göbek kordonunu hiç oynatmadan sadece üst tarafını temizliyor. Bu durumda temizlenmeyen bölgelerde nem ve kir oluşuyor. Göbek kordonunda sinir hücreleri olmadığı için anneler içleri rahat bir şekilde kordonu hafifçe sağa sola oynatarak tüm çevresini silip temizlemelidirler.

Göbek bağı ne kadar çok hava alırsa o kadar kuru kalır. Bebeğinizin bezini bağlarken göbek kordonu bezin her zaman dışarısında kalmalıdır. Bezi bağladıktan sonra göbek kordonunun bezin içinde kalmaması için bezi yukarıdan aşağıya kıvırın. Çünkü bezin içerisinde kalan göbek kordonu hava alamaz ve kuru kalamaz. Göbek kordonunun sağlıklı bir şekilde düşmesi için hava alması ve kuru kalması çok önemlidir.

Göbek Bağının Düşmesi İçin Neler Yapılmalıdır?

Eskiden göbek bağını alkol içeren mendillerle veya başka ürünler ile temizlemek önerilirdi. Ancak günümüzde göbek bağının düşmesi için temiz olmasının ve kuru kalmasının yeterli olduğu alkol içeren temizleme ürünlerinin gerekli olmadığı söylenmektedir. Bu aşamada buna doktorunuza danışarak da karar verebilirsiniz. Eğer doktorunuz birkaç gün arayla alkol ile temizlemenizi önerirse %70 alkol içeren ürünleri tercih edebilirseniz.

Göbek Bağı (Kordonu) Düşmeden Banyo Yaptırılır mı?

Bebeğinizi dilediğiniz zaman banyo yaptırabilirsiniz. Burada önemli olan iki şey var. Birincisi bebeğiniz doğarken verniks kazeoza dediğimiz bütün vücudunu sarmış olan beyaz kremsi bir yapıyla doğuyor ve bu yapı bebeğinizi tüm enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir kalkan görevi görüyor. Aynı zamanda bebeğin vücut ısısını dengeleyip koruyor. Bu yüzden bebeğinizi yıkamadan önce ilk 24 saatin geçmesini ve vücudunun bu yapıyı emmesini beklemelisiniz.

İkincisi bebeğinizin göbek kordonu daha düşmediği için yıkarken su ile direkt temas ettirmek yerine sünger banyosu yaptırabilirsiniz. Göbek bağı düşene kadar bu şekilde bebeğinizin vücudunu suya batırmadan yumuşak bir sünger kullanarak ıslatıp temizleyebilirsiniz. Göbek kordonu suya batırılırsa daha zor kuruyacağı için düşmesi de daha uzun zaman alacaktır. Bu sebeple sünger banyoları ile bebeği bölüm bölüm ıslatıp yıkamak karın bölgesinin daha az ıslanmasını sağlayacak.

Göbek Kordonu Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Normal şartlarda göbek kordonun da hafif bir sulanma olabilir. Ancak silmenize rağmen yoğun bir şekilde sulanıyor, sürekli ıslak kalıyor ve bununla beraber göbek kordonundan kötü bir koku geliyorsa doktorunuzu bu durumdan haberdar etmeniz gerekir.

Göbek kordonunun etrafındaki deride hafif kızarıklık oluşması normaldir. Özellikle sıcak havalarda, yaz aylarında bebeğin cildi pişiğe daha yatkın olduğu için kuru göbek bağı cildi tahriş edebilir. Ancak göbeğin etrafında oluşan bu kızarıklık daha şiddetliyse burada omfalit dediğimiz göbek deliği enfeksiyonu oluşmuş olabilir. Bu durumdan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.

Göbek Bağı (Kordon) Ne Zaman Düşer ?

Göbek kordonu, doğumdan sonraki 7 ile 10 gün içerisinde düşer. Ancak bazı kordonlar yapısal olarak daha ince veya kalın olabilir. Göbek kordonu ince bir yapıya sahipse 5 gün içerisinde düşebilir. Ancak ilk 2, 3 gün içerisinde düşmesi genellikle istenilen bir durum değildir. Çok erken düşen göbek bağı enfeksiyona veya kanamaya neden olabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.

Göbek Kordonunun (Bağının) Geç Düşme Sebebi Nedir?

Her yenidoğanın göbek kordonu aynı değildir. Bazı bebeklerin göbek kordonu kalın ve dip bağı daha geniş bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bu tip bir göbek kordonunun düşmesi genelde 15 günü bulur. Çok çok ender bir şekilde, bazı bebeklerde bu süre 1 ayı bulabiliyor. Ancak annelere önerimiz 15 günden uzun bir süre göbek kordonu düşmezse durumu doktorunuza bildirin ve önerilerini alın.

Göbek Kordonu (Bağı) Düştükten Sonra Ne Yapılmalı?

Göbek kordonu düşene kadar gösterdiğimiz hassasiyeti düştükten sonra da göstermeliyiz. Çünkü göbek kordonu düştüğünde orada küçük bir çukur kalır ve orası hâlâ enfeksiyonlara açıktır. Eğer doktorunuz alkollü bez kullanmanızı önerdiyse burayı birkaç gün daha steril edip temizlemelisiniz.

Özellikle bu bölge ıslandığında yada bebeğiniz banyo yaptığında göbekte ki iç kısmı iyice kurulamanız ve hava almasını sağlamanız önemlidir. Göbek kordonu düşse dahi o bölge hala hassastır ve nemli kaldığı zaman mikroorganizmalar üreyecektir. Bu nedenle göbek kordonu düştükten sonra 1 hafta daha bakım yapılmalı ve bu bölgeye özen gösterilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası