kanda iltihap neye yol açar / Kanda Enfeksiyon Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Kanda Iltihap Neye Yol Açar

kanda iltihap neye yol açar

Bağırsak İltihabı Nedir? Nasıl Önlemler Almalıyız?

Bağırsak iltihaplanması gıda zehirlenmeleri gibi birçok nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu sağlık problemi tıpta &#;karmaşık&#; olarak değerlendirilmektedir. Bağırsak iltihabında; bağırsağın içinde bulunan ince zar iltihaplanır ve görevlerini yerine getiremez. Belirtileri fark edilebilirdir. Tedavi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. En yaygın olanları ülseratif kolit ve Crohn hastalığıdır. İşte bağırsak iltihabı ve bu sınıfa giren hastalıklar.

Kolit nedir?

Bağırsak iltihabı dendiği zaman akla ilk olarak kolit gelir. Kolit; kalın bağırsağı hedef alır. İltihaplanma sonucunda, kalın bağırsakta şişlik ve tahriş meydana gelir. Bu durum iç astarda ülser yaralarına yol açar. Bu hastalık yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemektedir.

Kolit neden olur? Kolit belirtileri nelerdir? Bulaşıcı mıdır?

Kolitin birden fazla nedenden dolayı meydana gelebilir. Her kolit çeşidinin de nedeni ayrıdır. Genel olarak kolit oluşmasının nedeni bağırsağın parazitler, zararlı bakteriler ve virüsler ile iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmaya neden olan en yaygın bakteriler Salmonella, Yersinia ve E. Coli’dir. Diğer bir yandan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi durumlar da kolite neden olmaktadır.  Kolit belirtileri ise eklem ağrıları, eklemlerde şişme, gözde kızarıklık ve yanma hissi, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk, cilt döküntüleri, kusma, makatta akıntı, ateş ve titreme, dışkıda kan, ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık, şişkinlik, karın ağrısı ve kramptır. Kolitin bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan birçok türü mevcuttur. Bulaşıcı olanlar sıvılarla, kıyafetlerle ve temas yoluyla bulaşabilir. İşte kolit tipleri ve bulaşıcı olup olmama durumları:

  • Proktit: Bulaşıcı olan ve olmayan çeşitleri mevcut.
  • Crohn hastalığı: Bulaşıcı değil.
  • Mikroskobik kolit: Bulaşıcı değil.
  • İskemik kolit: Bulaşıcı değil.
  • Enfeksiyöz kolit: Birçok tipi bulaşıcı.
  • Alerjik kolit: Bulaşıcı değil.
  • Psödomembranöz kolit: Bulaşıcı.
  • Enterit: Bulaşıcı olan ve olmayan birçok çeşide sahip.
  • Ülseratif kolit: Bulaşıcı değil.

Kolit çeşitleri nelerdir?

Birçok kolit çeşidi bulunmaktadır. Kolit çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İskemik kolit: Kalın bağırsaktaki kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi sonucunda oluşan iltihaplanmadır. 64 yaş üzerinde yaygın görülen bir kolit çeşididir.
  • Spastik kolit: Spastik kolitin nedeni tam olarak bulunamamıştır. Fakat stres kaynaklı ortaya çıktığını bilinmektedir.
  • Psödomembranöz kolit: Kalın bağırsakta Clostridium Difficile bakterisinin artması ile meydana gelir.
  • Alerjik kolit: Genellikle inek veya soya sütü alerjilerine bağlı gelişen bu kolit türü çocuklarda meydana gelmektedir.
  • Mikroskobik kolit: Bu kolit türü koljenöz ve lenfosittik kolit olmak üzere ikiye ayrılır. Bu kolit türünün kolonoskopi ile teşhisi mümkündür.
  • Radyasyon kolit: Kanseri tedavisi gören kişilerde radyoterapi kaynaklı olarak bağırsakların zarar görmesi ile ortaya çıkar.
  • Crohn hastalığı & Ülseratif kolit: Crohn hastalığı ve ülseratif kolit; inflamatuar bağırsak hastalıklarının yol açtığı kolit türleridir. Crohn hastalığı ince ve kalın bağırsaklarda görülebilir. Ağızdan makata kadar olan sindirim sistemi bölgesini etkileyebilir. Ülseratif kolit ise bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırması sonucu oluştuğu düşünülür.

Bağırsak iltihabı için nasıl önlemler alınmalıdır?

Her bağırsak iltihabı hastalığının ve kolit türünün önlem ve tedavisi farklıdır. Fakat bağırsak sağlığı için uygulanabilecekler şu şekildedir:

  • Temizliğinden emin olunmayan yerlerden su içilmemelidir.
  • Çatal, bıçak ve kaşık temizliğinden emin olunmalıdır. Gıdalara çıplak elle dokunulmamalıdır.
  • Bir önleyici olarak eller tuvalet sonrası ve yemek öncesi mutlaka yıkanmalıdır.
  • Et ve tavuk gibi ürünlerin tazeliğinden emin olunmalı ve iyi pişirilmelidir.
  • Bağırsak iltihabına sahip olan kişilerin düzenli ve yeterli miktarda su içmesi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir.
  • Tuvalet ihtiyacı kesinlikle ertelenmemelidir.
  • Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Yumuşak ve kolay sindirilebilir yiyecekler seçilmelidir.
  • Bol yağlı, işlenmiş ve rafine şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Lifli gıdaların tüketimi konusunda doktora danışılmalıdır.
  • Doktor onayıyla maden suyu, mineralli su ve bitki çayları tüketilebilir.

Not: Bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğunu ve bağırsak iltihabı belirtileri yaşamanız durumunda doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın.

Kanda iltihap neden olur, zararları nelerdir? Kanda iltihap nasıl temizlenir, tedavisi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 29,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Kandaki iltihap, Septisemi ismi ile de bilinir. Septisemi, bir tür kan dolaşımı enfeksiyonudur. Bu hastalık ise, kan zehirlenmesi olarak da bilinir. Septisemi, vücudun herhangi bir bölgesinde, deri üzerindeki bir yarada ya da akciğer enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucunda enfeksiyonun kanda dolaşıma girdiği anda ortaya çıkar. Kanda iltihap neden olur, zararları nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kanda enfeksiyon, hızlı bir şekilde hayatı tehdit edebilir. Bu gibi bir durumda doktora başvurulması gerekir.

Kanda İltihap Neden Olur?

Kanda iltihap, çok ciddi ve hayatı bile tehdit edebilecek bir hastalıktır. Kanda iltihabın tedavi edilmemesi halinde septisemi, sepsise doğru bir şekilde ilerler. Sepsis, septiseminin oldukça ciddi bir komplikasyondur. Bu hastalık, vücutta iltihaplanma yapar. Bu hastalığın diğer adı ise, kan zehirlenmesidir. Kan vücutta temiz akan hayati bir sıvıdır. Ama içine virüs ve bakteriyel gibi maddelerin bulaşması halinde de kanda iltihap oluşur. Mevsimsel ya da bazı besinlerin tüketilmesi nedeni ile ortaya çıkan bu durum zaman içinde düzelebilir. Eğer ileri seviyedeyse enfeksiyonda azalma olmaz ve kesinlikle bir tıbbi tedavi gerekir.

Kandaki İltihabın Zararları Nelerdir?

Kan içine giren ve kişiye zarar veren maddeler nedeni ile vücut kendini savunmaya geçer. Bunun sonucunda akyuvar sayısı da artar. Kanda bulunan yabancı maddeleri etkisiz duruma getirmek için iltihaplanma meydana gelir. Bunun sonucunda hücrelere zarar veren maddeler de temizlenir. Kanda iltihap vücutta iltihaplanmaya neden olur. Bu iltihap da kan pıhtılarına neden verebilir. Hatta oksijenin hayati organlara ulaşmasına engelleyerek böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Kanda İltihap Nasıl Temizlenir?

Kanda iltihaplanma, erken teşhis ve tedavi edilmezse septik şok meydana gelir ve ölümle bile sonuçlanabilir. Hastalığın bu noktaya gelmesini önlemek için kanın bir an önce temizlenmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Kanda iltihap tespit edildiği zaman şu ilaçlar kullanılabilir;

Haberin Devamı

Düşük tansiyonun yükseltilmesine yardımcı olan vazoaktif ilaçlar

Kortikosteroid ilaçlar

Enfeksiyonu önlemeye yardımcı olan intravenöz yolla uygulanan çeşitli antibiyotikler

Ağrı kesiciler

Kan şekerinin düzelmesine yardımcı olan insülin enjeksiyonları

Kortikosteroid ilaçlar

Tüm bu ilaçların yanı sıra şiddetli sepsis durumunda ise, damar yolu ile sıvı desteği sağlanabilir. Sepsise bağlı olarak böbrek fonksiyonları etkilendiği durumlarda kandaki zararlı atıklar, tuz ve fazla su vücuttan dışarı atılamayarak kanda birikir. Bu durumda böbrek yetmezliği olması halinde hasta, hekimin önerdiği aralıklarla kanın temizlenebilmesi için diyalize girmesi gerekir.

Bazı besinler, iltihap ve mikropları vücuttan atmaya yardımcı olur. Bu da doğal besinleri kullandıktan sonra bulantı, ağrı ya da sık idrara çıkma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu vücudun bize vermiş olduğu bir tepkidir. Pul biber, sarımsak, lahana, taze nane ve ev yapımı yoğurt kanın temizlenmesine yardımcı olur.

Kandaki İltihap Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın tedavi süreci boyunca yoğun bakım ünitesinde yatırılması gerekir. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra enfeksiyona bağlı semptomlar da ortadan kalkar. Enfeksiyonun hiçbir zaman hafife alınmaması gerekir. Mutlaka zamanında doktor muayenesinden geçerek doktorun önerdiği tedaviye uyulması gerekir. Sepsisin erken tespit edilmesi ve tedavisine de hemen başlanılması halinde organ yetmezliği oluşumu erken evrede önlenebilir. Bunun sonucunda da yaşamsal tehditler ortadan kaldırılabilir. Kandaki iltihap, zamanında tedavi edilmez ve müdahale edilmezse öldürücü sonuçlara yol açabilir.

Kanda İltihap Belirtileri

Kanda oluşan iltihabın başlıca belirtileri şunlardır;

İstifra ya da bulantı

Kendini iyi hissetmeme

İshal

Aşırı ateş

Haberin Devamı

Ani ısı değişimleri ile soğuk alma

Yoğun iş temposu ve düzensiz beslenme

Bağırsak iltihaplanması

Eklem rahatsızlıkları

Kontrolsüz antibiyotik alımı

Kalp hastalıkları

Kanser

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası