gastrit ülser reflü farkı / Gastrit ve reflü ile karıştırmayın - Sağlık Haberleri

Gastrit Ülser Reflü Farkı

gastrit ülser reflü farkı

Gastrit nedir, nasıl tedavi edilir?Gastrit ve reflü arasındaki farklar nelerdir?

Gastrit sıklıkla karın ağrısı, mide bulantısı ve midede ekşime gibi belirtilerle kendini gösterir. Gastrit ciddi bir hastalık olmayıp doğru beslenme ve ilaçlarla kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

GASTRİT NEDİR?

Gastrit mide iç yüzeyini döşeyen zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çok fazla mide asidi üretilmesi durumunda ya da mide duvarının koruyucu iç tabakası zarar gördüğünde ortaya çıkar. Aşırı mide asidi, gastrik mukoza ile doğrudan temas eder ve buradaki hücrelere zarar verir.

GASTRİT İLE REFLÜ ARSINDA NASIL BİR FARK VAR?

Gastrit patoloji doktorunun söyleyeceği bir tanı yani biyopsi tanısıdır. Mideden parça alınır, patolog onu mikroskopta inceler. Helikobacter pilori bakterisinin olduğu herkes gastrittir. Türk halkının yüzde 70'inde bu mikrop vardır. 50 milyon Türk gastritlidir.

Reflü ise tamemen istemsiz olarak mide asitinin yukarı kaçmasıyla ilgili bir problemdir. Yani gastrit midenin iltihabı olayı, reflü ise yemek borusunun altındaki kapakçığın istemsiz gevşemesidir. Ülser, gastrit ve reflünün her üçünün de sebep olabileceği ortak şikayetler vardır.

Sadece hikayeden, bu üç hastalık her zaman ayırt edilemez. İleri testlerle ayırt edilebilir. Bunlardan en basiti endoskopi ve biyopsidir. Bazen bu bile yetmez. Yetmediği durumlarda daha özel ve akademik teşhis metodlarına gereksinim duyarız. Yemek borusunun basınçlarının ölçülmesiyle reflü diğer iki hastalıktan ayırt edilebiliyor.

GASTRİT HANGİ DURUMLARDA ORTAYA ÇIKAR?

En sık görülen gastrit nedeni helikobacter pilori adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonlardır. Diğer bilinen gastrit nedeniler şöyle;

- Non steroidal anti inflamatuar ilaçlar olarak bilinen aspirin, ibuprofen gibi ilaçların uzun süreli kullanımı

- Fiziksel stres

- Aşırı alkol tüketimi

- Zihinsel stres

- Radyasyon terapisi

- Besin zehirlenmeleri

- Uyuşturucu madde kullanımı

GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Midede rahatsızlık ve yanma hissi

- Mide bulantısı

- Kusma

- Özellikle yemeklerden sonra dolgunluk hissi

- Hazımsızlık

GASTRİT RAHATSIZLIĞI OLAN KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?

Koyu yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller mideyi koruyarak çeşitli mide hastalıklarına karşı direnç kazandırır. Tedavi sürecinde ve sonrasında düzenli olarak sık sık brokoli, lahana, brüksel lahanası, ıspanak, kara lahana, kuşkonmaz, bezelye ve taze fasulye gibi koyu yeşil yapraklı besinleri tüketmeleri önerilmektedir.

VİDEO: NTV'YE SORUN: SAĞLIKLI BESLENME

Gastrit ve refl&#; neden olur? Nasıl ge&#;er?

Çoğu kişi reflü ve gastrit hastalıklarını birbiriyle karıştırabiliyor. Ancak reflü ve gastrit birbirinden ayrı rahatsızlıklar olup, kimi zaman kişide bu iki hastalığa birden de rastlanabiliyor. Gastrit, mide asitliğindeki artma ve mideyi asitten koruyan faktörlerin azalması sonucu ortaya çıkan midenin iç yüzeyini döşeyen mukoza dediğimiz dokunun iltihabıdır. Gastro özofajial reflü ise mide içeriğinin (asidinin) patolojik şekilde mideden özefagusa (yemek borusuna) doğru geri kaçışıdır. 

 Gastrit belirtileri arasında mide ağrısı, midede yanma, bulantı veya kusma, iştahsızlık ve hazımsızlık görülür. Reflü belirtilerinde ise ilk akla gelen baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde oluşan, mideden boğaza doğru yayılan ve daha ziyade yemekten sonra oluşan yanmadır. Mide içeriğinin ağza gelmesi, ağız kokusu, yutma güçlüğü, ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise reflü ile beraber görülebilen diğer şikayetlerdir.

Reflü; yemek borusu, mide ve bağırsak sistemi dışındaki sistemlerde de belirtilere yol açabilir. Reflü öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz ağrısına, kulak ağrısına hatta zatürreye sebep olabilir, hastada alerjik astımı tetikleyebilir. 

Gastrit, her yaşta görülmekle birlikte genellikle erişkin yaştaki bireylerde ortaya çıkmaktadır. Akut yani aniden ve kronik yani yavaşça uzun sürede gelişen gastrit olmak üzere 2 ayrı grupta incelenir. Alkol, aspirin, ağrı kesici ilaçlar ve stres genellikle akut gastrit tablosuna yol açarken; helikobakter pylori adı verilen ve mide iç duvarında yaşayan, genellikle çocukluk çağlarında içilen kirli sulardan bulaşan bakteri kronik gastritin en önemli nedenidir. Günümüzde birçok insanın problemi olan gastrite safra reflüsü ve bazı enfeksiyonlar da yol açabilmektedir. Tedavi edilmeyen kronik gastrit vakalarında mide iç duvarında çeşitli doku değişiklikleri oluşabilmekte ve bu durum genetik yatkınlığı olan, kanserojen maddelere maruz kalan kişilerde uzun vadede kanser oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Gastritin belirtileri hastadan hastaya farklılık göstermekle beraber, genellikle mide yanması, ağrı, bulantı, kusma, şişkinlik hissi, geğirme, erken doyma, iştahsızlık ve yemeklerden tiksinme gibi şikayetlerdir. Bu tarz şikayetleri olan hastaların mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurması önerilmektedir.

Gastritin en önemli tedavisi yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet önerileri ile ilaç tedavisinden oluşmaktadır. Bu hastaların uyması gereken hayat tarzı ve diyet önerileri; hızlı yemek yememeleri, gıdaları iyi çiğneyerek yutmaları, sigara ve alkol kullanmamaları, kızartmalar, aşırı yağlı yemekler ve baharatlı gıdaları tüketmekten kaçınmaları, sucuk/salam/sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmaları, aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ile gazlı içeceklerden uzak durmaları, gazlı içeceklerin yerine su tüketilmeleri, bol miktarda taze sebze ve meyve ile beslenmeleridir. Gastritin ilaç tedavisi ise gastrit yapan sebebe yönelik olarak gastroenterolog tarafından planlanmalıdır.

Reflü tedavisinde en önemli nokta yaşam tarzında değişiklik yapmaktan geçer. Birçok insan, yaşam tarzında değişiklik yaparak veya ilaçlarla reflüyü kontrol altında tutabilirken, bazı hastalarda ise cerrahi girişim gerekmektedir. Reflü tedavisinde ilk aşama genellikle mide asidini baskılayan ilaçlar ve yaşam tarzında değişikliklerle yapılır. Obezite karın içi basıncını artırıp mideye yaptığı baskıyla reflüyü şiddetlendirir. Bu yüzden hasta; fazla kilolarından kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, dar elbiseler giymemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan, domates salçasından, alkolden, çikolatadan, başta nane olmak üzere baharatlardan, çiğ soğan ve sarımsaktan, kahveden uzak durmalıdır.

Her insanın duyarlılığı farklı olduğundan, hastanın fark ettiği tetikleyici gıdadan uzak kalması reflü diyeti için en iyi seçenektir. Reflü diyeti sırasında küçük lokmalarla beslenmek ve yemekten hemen sonra uyumamak “reflüye ne iyi gelir” sorusunun da cevabıdır. Uzanmak veya uyumak için yemeğin üzerinden en az 3 saat geçmelidir. Yatmadan önceki son iki saat herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. Reflü diyetinin yanı sıra, uyurken belden üst kısmın daha yukarıda olması yerçekimi sayesinde reflünün oluşmasını engelleyebilir. Özellikle gece reflüsü olanlar buna dikkat etmelidir. Baş altına konan yüksek yastıkların reflüye faydası yoktur. Bel kısmından itibaren yüksekte olacak şekilde ayarlanan yataklar reflüye iyi gelebilir.

Gastrit hastalığının tanısının konulmasında üst gastrointestinal sistem endoskopisi altın standarttır. Gastroenteroloji hekimleri tarafından yapılan bu işlemlerde hem direkt endoskopik inceleme ile gastrit tanısı konulabilmekte, hem de endoskopi sırasında hastanın asla hissetmeyeceği toplu iğne başı büyüklüğünde alınan mide mukoza biyopsileri ile gastritin sebebi saptanabilmektedir. 

Reflü tanısında ise mideden yemek borusuna kaçışı kolaylaştırabilecek mide kapağı gevşekliği ya da mide fıtığı olup olmadığı endoskopi ile saptanabilmekte, dahası yemek borusunda mide asidinin yol açtığı çizgisel asit yanıkları görülebilmektedir.

Üst gastrointestinal sistem endoskopisi reflü tanısı için yol gösterici olsa da, reflü tanısının altın standardı ise yemek borusunda uzun süreli asit ölçümlerini (pH ölçümü) mümkün kılan ve hasta için son derece konforlu olan kapsül pH metre işlemidir. Endoskopi sırasında yemek borusuna bırakılan ve 3 gün sonra kendiliğinden normal dışkılama ile vücudu terk eden bu asidite ölçüm kapsülünün ‘bluetooth’ teknolojisi ile gönderdiği sinyaller sayesinde 48 saat boyunca asit ölçümü yapılabilmekte ve bu sayede hastada reflünün var olup olmadığı, var ise tedavisinin ilaç, endoskopi ya da ameliyat gerektirip gerektirmediği anlaşılabilmektedir.

Reflü tanısı konulduktan sonra, hastanın uzun vadede olası özofagus (yemek borusu) alt ucu kanseri riskini minimuma indirmek için hastaya ilaç tedavisi, ilaç tedavisini uzun süre boyunca kullanamayacak ya da ilaç tedavisi yetersiz olacak hastalarda endoskopik reflü tedavisi (anti-reflü mukozektomi – ARM), mide fıtığı sebebiyle reflüsü olan hastalarda ise reflü ameliyatı (fundoplikasyon) gastroenteroloji hekimince hastaya uygun tedavi yöntemine karar verilerek önerilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası