huzursuz uyumayan bebek / Bebek ve Uyku: Bir Bebeğin Daha Kolay Uyuması İçin Neler Yapabilirsiniz? - Evrim Ağacı

Huzursuz Uyumayan Bebek

huzursuz uyumayan bebek

Arşiv Bağlantısı

  • B. J. Howard, et al. (). Sleep Disorders. Pediatrics In Review, sf: doi: /pir

    Giriş Yap/Üye Ol

    Bebek masajı bebeklerin sakinleşmesini, huzurlu olmasını ve iyi uyumalarını sağlamasının yanı sıra bebeğinizle yakın temasta olup birlikte keyifli vakit geçirmenizi de sağlar.

    bebek-fotograflari

    Öyle ki bebeğe dokunmak, masaj esnasında sevgi ve şefkatin hissedilmesini sağlar. Bebek masajındaki amaç, bebeğe dokunmak ve bir dizi hareketler zinciri ile ona pozitif enerji ile huzur, güven aşılamaktır.

    Bebeğin sağlıklı gelişmesi başta annesi olmak üzere iletişim kurduğu kişilerle yakınlaşması açısından son derece önemlidir. Bebek masajı sayesinde bebek, rahatlamayı ve de iletişim kurmayı öğrenir. Masaj için en uygun zaman banyo sonrasında ya da uyku öncesi yatakta sakinlediği andır.

    bebek-bezi

    Yüz ve Sırt Masajı

    Bebeklerin yüzüne masaj yapılırken parmak uçları kullanılmalıdır. Alnının ortasından başlayarak yüzünün dışına ve de yanaklarına doğru okşanması yeterli olacaktır. Kafasına masaj yaparken de avucunuzu açarak arkadan destekleyin ve hafifçe elinizle başını sıvazlayın.

    Bebeğiniz ön tarafına yapılan masajdan mutluluk duyduysa ve rahatladıysa sırtına devam edebilirsiniz. Bebeği karnının üstüne çevirerek, kafasından itibaren ayak parmak uçlarına doğru masaj yapabilirsiniz. 

    bebek-masaji

    Vücut masajı

    Masaja başlamadan önce ellerinize emilebilir, rahatlatıcı, aromatik yağlardan sürebilirsiniz. Bu yağ; zeytinyağı, yasemin veya badem yağı olabilir. Bu amaç için özel olarak üretilmiş, rahatlatıcı ve bebeklerin cildine uyumlu bebek masaj yağlarını da kullanabilirsiniz. Ardından nazik ve yavaş biçimde bebeklerin topuklarından parmaklarına doğru ovalama hareketi ile masaja başlayabilirsiniz.

    bebek giysileri

    Masaj, bebeğinizin çok aç ya da çok tok bir anında yapılmamalıdır. Vücut masajı tam ara zamanda yani bebeğin karnı yumuşak olduğu bir zamanda yapılmalıdır. Masaja mutlaka sırtüstü yatırarak başlayın. Yüzünüzü ve ellerinizi görmek onun güven duygusunu pekiştirecek, rahatlamasına yardımcı olacaktır. Nazik ve yavaş biçimde bebeklerin topuklarından parmaklarına doğru ovalama hareketi ile masajı uygulayın.

    Yeni doğan bebeklerde 10 dakikalık masaj yeterlidir. Zamanla dakikaya çıkarabilirsiniz. 

    Masaj, bebeğin ayaklarına doğru yumuşak hareketlerle devam etmelidir. Dizlerinin üstü, uylukları ve kalça kısmını da ovalayın. İki bacağına da aynı anda masaj yapılabileceği gibi ayrı ayrı da yapabilirsiniz.

     Bebekler için genel vücut masajı; omuzlardan başlamalı ve yumuşak ovalama hareketleri ile göğsüne doğru inin. Ardından, kollarına, omuzlarına ve dirseklerine yumuşak hareketlerle ovalayın, göbek kısmına geçtiğinizde göbeğine saat yönünde dairesel hareketlerle ilerleyin.

    Arşiv Bağlantısı
  • ^ECLKC. Daily Schedule For Children Under 12 Months Of Age. (21 Ekim ). Alındığı Yer: ECLKC

    Uyku, hayat standardımızı doğrudan etkileyen bir faktördür. Nasıl ki yetişkinler ihtiyaç duyulan günlük uyku ihtiyacını karşılayamadığında yeni güne yorgun ve mutsuz başlıyorsa, bebekler için de aynı durum söz konusudur. Bebeklerin gelişimi için uyku düzeni çok önemli bir unsurdur. Çoğu yeni doğan, günde yaklaşık saat uykuya ihtiyaç duyar. Bebekler, doğduklarından itibaren ilk 3 ay boyunca biyolojik saatleri oluşmadığından gece ve gündüzü ayırt edemezler ve de beslenmek için sık sık uyanma ihtiyacı duyarlar.

    Genellikle, emzirilen bebekler, biberon yardımı ile mamayla beslenen bebeklere göre daha sık uyanırlar. Buna rağmen, eğer bebeğinizi emziriyorsanız, emzirmeye devam etmeniz çok önemlidir; çünkü anne sütü, bebeğin beslenmesi için altın standarttır. Emzirme rutinleri, bebek ve uyku arasındaki bağı bir rutin haline dönüştürmenize yardımcı olacaktır.

    Bebeğinizi Daha Kolay Uyutmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

    Ortamı Daha Sessiz ve Işıksız Hâle Getirin!

    Bebeğiniz gece uyandığında, ışıkları kapalı veya loş tutun. Uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonu, ışıksız ortamlarda daha rahat salgılanabilmektedir ve ortamda bulunan ışık, sirkadyen ritmi bozmasa bile etkileyebilmektedir.[1], [2], [3] Melatonin hormonu genellikle gece salgılanır.

    Bebek ve uyku düzeni ilişkisi için televizyonu açmamaya veya yüksek ses çıkarmamaya özen gösterin. Aile içerisinde kısık sesle konuşmaya ve uyku rutinlerini yapmaya devam edin. Bazı bebekler, gündüz-gece tersine çevrilmesi olarak da bilinen gündüz ve gecelerinin karıştırıldığı bir düzene girebilirler.

    Ancak şunu da söyleyelim: Bebeklerin uyuduğu ortamları tamamen/sürekli ışıksız ve/veya tamamen sessiz tutmaya çalışmanın ve bu olmadığında strese kapılmanın bir anlamı yoktur; çünkü birçok bebek, optimal olmayan koşullarda da uyuyabilirler.

    Uyku Rutinine Uyun!

    Her uykudan önce bebeğinizin hoşuna gidecek ve onun uykuya alışmasını sağlayacak aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin alt değiştirmek, pijamaları giymek, diş fırçalamak, ninni söylemek vb. Tüm yapacağınız bu aktivitelerde bebeğinizi uyarılmamasına dikkat etmelisiniz ve de bu aktiviteleri her uykudan önce aynı sırada yapmalısınız.

    Ancak şunu da unutmayın: 6 haftalıktan küçük bebekler, belli bir rutine girmekte zorlanabilirler; dolayısıyla siz onların rutinine uymak zorunda kalabilirsiniz. Bazı uzmanlar, 1 haftalık bebeklerde bile ebeveyn tarafından belirlenen rutinlere başlanabileceğini savunmaktadır. Ancak Amerikan Pediyatri Akademisi, bu pratiğin bilimsel temeli olmadığını ve bu kadar küçük bebeklerin, "istediği zaman" olarak bilinen bir rutinde, bebek her acıktığında beslenmesini önermektedir.

    Reklamsız Deneyim

    Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %% reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık Daha fazla göster

    Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, % reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

    Kreosus

    Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

    Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

    Patreon

    Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

    Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

    YouTube

    YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

    Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra saat alabilmektedir.

    Diğer Platformlar

    Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

    Giriş yapmayı unutmayın!

    Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

    Destek Ol

    6. haftadan itibaren bebekler, çok gevşek ve esnetilebilir rutinleri başarısız bir şekilde de olsa takip etmeye başlayabilirler.[4] Bebeklerin belli bir rutini takip edebilmesi için en az aylık olmaları gerekmektedir.

    Bebeğinizi Yatağına Yatırın!

    Bebekler çabuk öğrenirler, alışkanlıkları ve rutinleri severler. Bebek ve uyku ilişkisini anlamak için bebeklerde uyku sinyalleri olarak adlandırılan belirtilerin çok iyi anlaşılması gerekir. Bebekler uykuları geldiğinde bize farklı şekilde mesajlar verirler. Örneğin, huzursuzluk, başka yöne bakma, gözleri kayma, esneme ve gözlerini ovuşturma, bebeğin yatma vaktinin geldiğini bize gösterir.

    Bebeğinizi uyutmak için onu sallamamaya ve memede uyuya kalmasına izin vermemeye çalışın. Bunun yerine, onları mayışmış şekilde beşiğine koyun. Bu şekilde bebeğiniz gece uyandığında sorunsuz şekilde uykuya dönmeyi öğrenecektir. Özellikle yatmadan önce aynı veya benzer şarkılar olmak üzere sözsüz müzikler çalmak, bebek ve uyku ikileminde yatıştırıcı refleksleri tetiklemeye yardımcı olabilir. Tutarlı ve öngörülebilir bir rutin geliştirmek için bebeğinizi her gece aynı saatte yatırmayı da deneyebilirsiniz. Uyku zamanı bebeğinizin düzeni için çok önemlidir.

    Öte yandan bebeğinizin uykuya dalmak için belirli seslere ihtiyaç duyması, ilerleyen dönemde bu sesler olmaksızın uyumakta güçlük çekmesine de neden olabilir. Bu nedenle, bebeğinizi örneğin beyaz gürültüye alıştıracaksanız, dışarıda uyutmaya çalıştığınız zamanlarda da bu sesi verebilecek, cep telefonu veya hoparlör gibi aletler taşımanız gerektiğini unutmayın.

    Asla yeni doğan bebeğinizle aynı yatakta uyumayın! İlk haftalar müthiş yorucu olabileceği için, yorgunluktan "bayıldığınız" bir noktada bebeğinizin üzerine dönebilir ve istenmeyen sonuçların doğmasına yol açabilirsiniz. Bebeği her zaman kendi yatağına yatırın veya sizinle aynı yatak üzerinde yatacaksa, güçlü koruyucuları olan ve dolayısıyla hiçbir şekilde üzerine dönemeyeceğiniz taşınabilir beşikler kullanın.

    Gece Beslenmesi

    Gece beslenmesi (veya "rüya öğünü"), bebeğinizin yaşına göre uyku sırasında beslenmesidir. Bebekler kimi zaman acıktıkları için kimi zamanda uyku meme ilişkilendirmesi nedeniyle bir çok kez geceleri uyanırlar. Bebeğinizi gece uyutmadan önce onu tam beslediğinizden emin olun.

    Unutmayın: Bebeğinizi en çok tanıyan sizsiniz. Geceleri hangi saatlerde acıkacağını da sadece siz bilebilirsiniz. Onun uyanmasını beklemeden, "rüya öğünü" şekilde, bebeğiniz uyku halindeyken besleyebilirsiniz. Bebeklerin bunu yapabilmesinin nedeni, meme emme davranışının algısal bir davranış değil, tamamen içgüdüsel bir davranış olmasıdır. Bebekler; meme emme, yutma ve nefes alma davranışlarını eş zamanlı olarak koordine edebilirler, bu nedenle beslenebilmek için uyanık olmalarına gerek yoktur.

    Ancak yaş ilerledikçe rüya öğünü de azaltılmalıdır: 4. aydan itibaren geceleri 2 rüya öğünü ile başlayıp, daha sonra ihtiyaca göre 1'e indirip azaltabilirsiniz. Bebeğinizin ihtiyacı doğrultusunda hareket etmeniz gerekmektedir.

    Kontrol Edin!

    Hayat kurtaracak bir öneri şu olabilir: Bebeğin ağladığını veya ses çıkardığını her duyduğunuzda odaya koşmamaya çalışın. Genellikle bir bebek uykuya dalar, biraz uyanır ve sonra tekrar uykuya dalar. Bebeğiniz gece uyandığında ve ağladığında önce birkaç saniye bekleyin. Gerçek bir ağlama sesi ise, zaman kaybetmeden odasına giderek onu sakinleştirmeye çalışın ve de ona güven vererek sakin olmasını sağlayın. Sesiniz, küçük çocuğunuzun güvende hissetmesine ve hala orada olduğunuzu bilmesine yardımcı olur. Bu bebek ve uyku arasında sizin sağladığınızı bir güven hissidir.

    Mümkünse, bebeğiniz ağlama noktasına gelmeden onu beslemeye çalışın. Ağlama, çok geç bir acıkma sinyalidir. Eğer bebeğiniz yarı-uyanık şekilde ağzını şaplatıyorsa, yanağına dokunduğunuzda o tarafa dönüp meme arıyorsa veya ayak sallama gibi hareketler yapıyorsa (ve özellikle de bu "ayak sallama" gibi hareketleri daha önceden beslenme ile ilişkilendirdiyseniz), ağlayarak rahatsız olma noktasına gelmeden bebeğinize meme önerin.

    Bebeğinizin uykuya dalmasının biraz sürebileceğini unutmayın: bebeği kapsayan bir çalışmada, uykuya dalmanın altı aylık bir bebek için ortalama 20 dakika sürdüğünü ortaya çıkardı.[5] Daha küçük bebeklerin uykuya dalması daha da uzun sürebilir. Ancak çocuklar iki yaşına geldiğinde uykuları düzenlilik göstermeye başlar.

    Kendi Uykunuza Dikkat Edin!

    Uykusuz kalan ebeveynler, enerjisiz ve yorgun oldukları için bebeklerine bakmakta zorlanabilirler. Ayrıca ebeveynler günlük işlevlerini yerine getiremeyecek kadar yorgun olduklarında, bebeklerine de düzgün bir şekilde bakabilmeleri imkânsızlaşmaktadır. Bu nedenle kendi uykunuza da özen göstermeniz gerekmektedir.

    Bunun için yapabileceğiniz bir şey, bebeğiniz uyurken uyumaya çalışmaktır. Eğer bebeğinizi uyuttuktan sonra diğer işlere odaklanırsanız, sizin uyku sıranız geldiğinde bebeğiniz yeniden uyanacaktır.

    Bir diğer hayati öneri, arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım istemek - ve size yardım eli uzatıldığında, "kibarlık" ederek bunu geri çevirmemektir. Bu yazıyı okuyan herkese, yeni bir ebeveyne yardım önerirken dürüst bir yardım sinyali verdiklerinden emin olmalarını öneririz. Çünkü duygusal olarak zor durumda olan ebeveynler, kibarlık ile gerçek bir yardım elini ayırt etmekte zorlanacaktır. Eğer yardım etmeyi öneriyorsanız, yardım edin.

    Bir diğer öneri, her gece tutarlı bir saatte yatmaya çalışmaktır. İlk birkaç günde/haftada bu biraz zor olabilir; ancak her geçen gün biraz daha kolay olacaktır.

    Uyku ve Tecrübe

    Bebeğiniz için ne zaman ve nasıl bir uyku rutini oluşturduğunuza bakılmaksızın, uykunun nasıl gittiği ve herhangi bir endişeniz olup olmadığı konusunda çocuk doktorunuzla iletişim kurmanız önemlidir. Uzun süre ağlayan veya yemek yiyemeyecek kadar uykulu olan bebeklerin ek desteğe ihtiyacı olabilir. Unutmayın: Doktorunuz, size yardım etmek için oradadır.

    Bebeğiniz diş çıkardıkça ya da büyüme atağı dönemlerinde uyku düzeninin değişebileceğini unutmamanız gerekir. Bu dönemlerin ne kadar erken farkına varırsanız ve tutarlılığınızı korursanız, bebeğiniz ve siz o kadar çabuk eski uyku düzenine kavuşabilirsiniz.

    Sonuç

    Sonuç olarak, uykunun tam anlamıyla sağlanabilmesi için aşağıda yer vereceğimiz bazı şartların da yerine getirilmesi önemlidir.

    • Her bebek, her ebeveyn ve her yaşam alanı (ev, araba, vb.) farklıdır. Dolayısıyla genel geçer kurallar koymak zordur; bu kuralların her daim istisnaları olacaktır ve bir gün çalışıyor gibi gözüken bir yöntem ertesi gün çalışmayabilir.
    • Dahası, genelde uyku yönetimiyle ilgili yapılan öneriler, bebeklerin (özellikle de yeni doğanların) uyku düzenine marjinal düzeyde katkı sağlar; bu öneriler, nadiren problemi kökünden çözebilirler.
    • Son olarak, bebek uykusunu pekiştirici öneriler çok nadiren akademik çalışmalara ve kontrollü deneylere dayanır; çoğu zaman kısıtlı ve anekdotal deneyimlere dayanarak yapılan genellemeler üzerine kuruludur.
    • Bu nedenle buradaki öneriler de dâhil, tüm önerilere ihtiyatla yaklaşın, çalışmayabileceğini veya sizin durumunuz için en iyisinin burada önerilen durum olmayabileceğini unutmayın.

    Alıntı Yap

    Okundu Olarak İşaretle

    Paylaş

    Sonra Oku

    Notlarım

    Yazdır / PDF Olarak Kaydet

    Bize Ulaş

    Yukarı Zıpla

    İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

    Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

    Soru & Cevap Platformuna Git

    Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

    Kaynaklar ve İleri Okuma

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

    © 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.