prof dr mehmet baltali / Kim Kimdir? | DoktorAnsiklopedisi

Prof Dr Mehmet Baltali

prof dr mehmet baltali


Short CV

Mehmet Baltalı, born in 1960, graduated from the St. Georg High School in Australia in 1978 and from the Faculty of Medicine, University of Vienna in 1987. He completed Community Health Course within the scope of the Department of Public Health within University of Innsbruck in 1988. After his military duty, he became a cardiologist at the Institute of Cardiology, Istanbul University in 1997.  He became assistant associate professor in Başkent University Faculty of Medicine Department of Cardiology in 1998 and he worked as Associate Professor in 2003. He played a role in the establishment of Başkent University Adana Research and Application Center as a Vice Head of the Cardiology Department. Baltalı has worked as cardiologist in private hospitals in İstanbul since 2007. He got the title of Professor in 2013. He has many verbal and poster presentation in National and International congresses and he has many article in national and international journals. His articles were referred over three hundred times. He has awarded with the Second Place Award in National Scientific Competition on Metabolic Syndrome X in 2001.

read more

Education Status & Academic Titles

* ISI Web of Science Core Collection

  1. Science Citation Index (SCI)
  2. Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
  3. Science Citation Index Expanded (SCI-E)
  4. Social Sciences Citation Index (SSCI)
  5. Emerging Sources Citation Index (E-SCI)

Durum gerçekten ciddi. Pandemi her gün binlerce insanın ölümüne neden oluyor. Herkesin hayatı kısıtlandı, insanlar evlerinden çıkamıyor. Psikolojiler bozulmuş, ekonomi dipte, işsizlik ve parasızlık diz boyu. Tek umut aşı. Amaç toplumun büyük bir oranda aşılanarak, toplum bağışıklığının sağlanması ve böylelikle Covid tehlikesinin ortadan kalkması ve insanların normal hayata dönmesi. Aşının geciktiği her bir gün binlerce insanın ölümüne göz yummak demek. Bunun için bilim dünyasının ötesinde politikacılar ve ilaç endüstrisi de aşının en erken dönemde insanların kullanımına odaklanmış durumda.

Covid-19 aşılarına nasıl izin veriliyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi kurumların insanların kullanımına izin vermeleri her aşı ve her ilaçta olduğu gibi Covid-19 aşılarında da faz 1, faz 2 ve faz 3 çalışmasını başarı ile tamamlamalarına bağlı (1,2). Faz 1 ve faz 2 çalışmaları ufak ölçekli ve insanlarda bağışıklık sistemini uyarıp uyarmadığına bakılırken faz 3 çalışması zor, pahalı ve zaman alıcı (3).

Yüzlerce aşıdan şu ana kadar sadece ikisinin (Pfizer/BioNtech ve Moderna) faz 3 çalışmalarında ciddi bir yol katedilmiş ve acil kullanım izinleri alınmış durumda (4,5). Diğer aşılarda böyle bir şey yok. Faz 3 çalışmalara on binlerce denek katılıyor. Pfizer/BioNtech Covid aşısının faz 3 çalışmasına 43,448 denek, Moderna'nın çalışmasına ise 30,420 denek katılmış (5,6). Bu çalışmalar birçok ülkenin, her ülkede de birçok hastanenin katılımı ile gerçekleşiyor. Faz 3 çalışmalarının başarı ile tamamlanma olasılığı yüzde 50. Johnson&Johnson firmasının Covid-19 aşısı faz 3 çalışması sırasında bir deneğin şüpheli ölümü sonrası, ölüm nedeni ortaya çıkana kadar haftalarca durdurulması çalışmanın gecikmesine neden olou (7).

Bu çalışmaların olmazsa olmazı ise plasebo kontrollü, randomize ve çift kör olarak yapılması. Bu yöntem, çalışmalarda ortaya çıkması olası insan hayatını riske sokabilecek yanlış sonuçları en aza indirmek adına uygulanıyor(3). Pfizer/ Biontech aşısından örnek vermek gerekirse katılan 43,448 denekten 21,720 kişiye aşı, 21,728 kişiye plasebo yani tuzlu su enjekte edilmiş, yani çalışma plasebo kontrollü (6). Kime aşının kime tuzlu suyun verileceğini rastlantısal olarak bilgisayar belirliyor, yani çalışma randomize. Ne deneklerin ne de uygulayıcıların kimin plasebo grubunda kimin aşı grubunda olduğundan haberi yok, yani çalışma gerçek anlamda çift kör.

Faz 3 çalışması aşının etkili ve güvenilir olup olmadığına bakıyor. Etkili olması aşının insanları hasta olmaktan yeterli oranda koruması demek. İki doz Pfizer/Biontec aşısını olan 18,198 deneğin sekizinde, iki doz tuzlu su enjekte edilen plasebo grubundaki 18,325 hastanın 162'sinde ikinci doz aşı sonrası ortalama 2 ay içinde Covid-19 görülmüş. Bu, aşının insanların yüzde 95 oranında Covid-19 geçirmesini önlediğini gösteriyor, yani aşı etkili.

Peki güvenilir mi, ciddi yan etkileri var mı sorusunun cevabı da var. Aşı grubunda iki, plasebo grubunda ise dört kişi vefat etmiş. Ölümler kalp krizi, beyin kanaması gibi aşı dışı doğal nedenlere bağlı. Aşının enjeksiyon yerinde ağrı, kızarıklık, halsizlik ve ateş dışında ciddi bir yan etkisi olmamış. Yani aşının güvenilirliği de kanıtlanmış bu faz 3 çalışma ile. FDA ve diğer makamlar da hızla aşının kullanımına onay vermişler.
Bunları anlatmamın nedeni, özellikle gelişmiş ülkelerin insanların yaşamına, sağlığına ve dolayısıyla buna odaklanan şeffaf ve doğru bilimsel çalışmalara verdikleri önem. Aşılama ABD ve Avrupa ülkelerinde tam gaz devam ediyor. Birkaç ay içinde toplum bağışıklığının sağlanacağı öngörülüyor. Bizde ise Çin menşeli Sinovac grubunun ürettiği CoronaVac aşısı gelmiş durumda, BioNtech firması ile görüşmeler sürmekte.

CoronaVac'ın etkinlik ve güvenilirliği

Coronavac aşısı grip aşısına benzer klasik bir yöntemle üretiliyor (8). Covid-19 virüsü β-propriolactone ile inaktive ediliyor. Yeterli bağışıklık yanıtı oluşturmak için bir adjuvan (alüminyum hidroksit) ilave ediliyor. Aşının faz 1 ve faz 2 sonuçları yayınlanmış (9). Bu çalışmalara katılan denek sayısı beklenildiği gibi az; faz 1 çalışmasına 144, faz 2 çalışmasına 600 denek katılmış. Ciddi bir yan etki oluşmamış. Aşının etkinliği ise sadece antikor düzeylerine bakılarak incelenmiş. Yani hastalığı önlediği bilinmiyor. En önemlisi de 60 yaş ve üzeri bireylerin çalışmaya alınmaması. Yani bu aşının 60 yaş üzeri bireylerde hastalıktan korumadan geçtik, antikor oluşturup oluşturmadığı dahi bilinmiyor. Üretici Sinovac firmasında aşının etkinliğinin yaşlılarda olamayacağı korkusunun olduğu rivayet ediliyor(8).

Dünyada CoronaVac faz 3 çalışmaları 

Çin'de pandemi durulmuş durumda. Yeteri kadar Covid-19 hastası bulmak zor. Bu nedenle de üretici Sinovac firması faz 3 çalışmasını geri kalmış demeyelim de, gelişmekte olan ülkelerde yapma kararını veriyor. Bangladeş, Şili, Brezilya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Türkiye, Endonezya ile görüşülüyor (10). Ve film bundan sonra kopmaya başlıyor. İlk Bangladeş firmanın kendisinden para istediğini öne sürerek çalışmayı durduruyor (11). Brezilya'da ise işe siyasiler giriyor (12). Başkan Jose Boldonara Astra&Zeneca aşısını ısmarlamış, Çin'den gelen hiçbir aşıyı onaylamıyor (13). Rakibi Sao Paolo Belediye Başkanı ise CoronaVac aşısını destekliyor. Botenegro Enstitüsü'nde faz 3 çalışması başlıyor. Bir deneğin intihar etmesi sonrası çalışmaya kısa bir süre ara veriliyor (14). Birkaç gün önce de ilk sonuçlar yayınlanıyor. Aşının etkinliği yüzde 50 ile yüzde 90 arasında deniyor (10). Ancak veriler şeffaf değil. Kimse ile paylaşılmıyor. Tam bir Brezilya dizisi. Endonezya'da ise arada bir ilaç firması var. Çalışma devam ediyor (15). Yayınlanmayan ilk sonuçlarda başarı oranı yüzde 97 (16). Birleşik Arap Emirlikleri Sağlık Bakanlığı ise 31,000 hastada aşının yüzde 86 etkin olduğunu söylüyor, ancak tahmin edildiği gibi paylaşılan herhangi bir veri yok (17).

CoronaVac aşısı ve Türkiye...

Türkiye'nin, Endonezya, Brezilya ve Şili ile birlikte CoronaVac faz 3 çalışmasını şu an devam ettiren ülkelerden biri olduğu ifade ediliyor (10,18). Çalışmaya 14 Eylül 2020 tarihinde başlanıyor, nasıl dizayn edildiği de Türkiye Sağlık Enstitüsü tarafından 9 Ekim 2020'de Clinicaltrials.org sitesine bildiriliyor (19). Buna göre Türkiye'deki 24 merkezli çalışmanın da dünyadaki diğer örnekleri gibi plasebo kontrollü, randomize, çift kör olması planlanmış. Plasebo grubuna 14 gün arayla 2 doz tuzlu su (salin) diğer gruba da CoronaVac uygulanması düşünülmüş.

Çalışma yürütülürken, birçok öğretim üyesinin, bunların arasında bir rektör yardımcısı da var, "Ben çalışmaya gönüllü olarak katıldım, aşı oldum, bana bir şey olmadı, antikorum da pozitif çıktı" demeçleri ve bunun ötesinde doktorların "Gönüllülere aşı verdik, yan etki görmedik'' gibi, deneklerin ve uygulayıcıların kime aşının verildiğini bildiklerini, yani randomize ve çift kör bir çalışmanın söz konusu bile olmadığını gösteren birçok açıklamaları gazetelerde yer bulmuş durumda (20-23). Tesadüf olmadığı aşikar, aşı Türkiye'ye gelmeden birkaç gün önce Sağlık Bakanı'nın yer aldığı basın toplantısı ile ile açıklanmış, CoronaVac aşısının yüzde 91.25 etkin olduğu ifade edimiş (24).

İlginç olan çalışmayı yürüten Bilim Kurulu üyesi hocamızın basın toplantısındaki çalışmanın nasıl yapıldığına dair sunumu (25). Sunumun videosunu izlediğimizde plasebo grubuna neyin kaç doz uygulandığına dair en ufak bir veri yok. Sadece toplam 10828 doz aşı uygulandığını, CoronaVac grubundaki 4759 deneğin 3457'sine iki doz, yani 6914 doz aşının, geri kalan 1302 deneğe ise iki doz aşının birinci dozunun, yani CoronaVac grubuna (toplantı anına kadar) toplam 8216 doz aşının, kalan 2612 doz aşının ise plasebo grubuna yapıldığı sonucunu çıkartıyoruz.

Deneklere plasebo olarak salin solüsyonu verildiğine dair en ufak bir bilgi yok. Sunumun bende uyandırdığı başka bir soru ise plasebo grubundaki kaç deneğe ikinci doz uygulandığı; o da yanıtsız kalmış. Yani çalışma benim anladığım şekliyle, DSÖ'nün faz 3 klinik çalışmalar için gerekli gördüğü, iki doz salin solüsyonu ile iki doz aşının klinik sonuçlarını karşılaştıran, aşının plaseboya üstünlüğünü amaçlayan değil, iki doz aşı ile bir doz aşının karşılaştırıldığı bir hale bürünmüş. Daha önceki ''ben aşı oldum'' mealindeki gazete haberleri aşıyı olanların tabiri caizse ''kör'' olmadıkları, gerçekten aşı olduklarını bildiklerini gösteriyor (20-23). Yani çalışma randomize ve çift kör değil. Bu anlamda çalışmanın faz 3 çalışmasında olması gerektiği gibi deneklerin tesadüfi olarak aşı ve plasebo grubuna ayrıldıkları, hangi grupta olduklarını bilmedikleri, plasebo grubuna iki doz salin solüsyonu verilen bir çalışma olmadığı intibaı bende uyandı. Çalışma yürütücüleri eşten dosttan gelen, "Lütfen bana aşı yapın" şeklindeki ricalara, hayır diyememiş benim kanımca. Başka ilginç bir şey de çalışmanın sonucu. Eğer varsayımlarım doğruysa iki doz aşı alanların bir doz aşı alanlardan, ki antikorlar bunlarda da gelişiyor, virüse yüzde 91.25 oranında daha az yakalandığı söylemi de ciddi anlamda şüphe götürür.

Aşı yaptıracak mıyım?

Basın toplantısından kısa bir süre sonra da Resmi Gazete'de de bu aşı için acil kullanım onayı çıkmış. Bu, yukarıda belirttiğim DSÖ, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülke sağlık örgütlerinin verdiği onaydan çok farklı bir şey. Onlar faz 3 süreci içinde aşılamaları tamamlanmış, bunun ötesinde 2 aylık takipleri yapılmış çalışmalara verilen onay. Bizdeki gibi yetersiz hasta sayısı, sonuçlarının şeffaflığı ayrı bir tartışma konusu olan bir çalışma sonrası verilen onay değil. Bu kurumların aşı onayı için kılı kırk yarmasının altında tarihten almış oldukları ciddi dersler var. İkinci Dünya Savaşı başlangıcında Japonların biyolojik silah uygulamalarına karşı Amerikalı yüzbinlerce askere sarı humma içeren lisanssız serum verilmesi ve 51,000 askerin o güne kadar bilinmeyen hepatit B mikrobuyla hasta olması bunun en yakın örneği (26). Sadece birkaç yüz kişide çalışması yapılmış bir aşıyı on milyonlarca kişiye uluslararası kuralları gözardı ederek uygulama, şu anda doğru gözükse bile öngörülemeyen olaylara yol açıp, binlerce onbinlerce insanın sağlığını tehlikeye sokabilir. Bu tür on milyonlarca insana verilecek aşılarında öngörülemeyen her şeyi öngörmek, her adımı çok dikkatli atmak gerekir fikrindeyim.

Son bir not düşmek istiyorum. Ben kesinlikle aşı karşıtı biri değilim; tam tersi aşının pandeminin önlenmesinde tek çare olduğunu düşünüyorum. Bunun da bilimin ışığında yapılması gerektiğini söylüyorum. Karşı olduğum ise bilimin değil siyasi çıkarların ön planda olması. Bana aşı olacak mısın diye soranlar olabilir. Birkaç ay içinde 61 yaşına gireceğim. Mesleğim gereği Covid-19 hastaları ile hemen hemen her gün yüz yüzeyim. Riskim gerçekten fazla. En kısa zamanda aşı olmak durumundayım. İlk tercihim faz 3 çalışmasını başarıyla geçmiş bir aşı. Bulamazsam ise iki doz 6mcg/0.5ml CoronaVac aşısını olurum. Ancak aşı sonrası sosyal mesafe ve maske kurallarına uymak, çok sık aralıklarla antikor baktırmak niyetindeyim.

(NÖ)

Kaynakça:
1. https://www.who.int/biologicals/BS2287_Clinical_guidelines_final_LINE_NOs_20_July_2016. pdf?ua=1
2. https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/biologics-guidances/vaccine-and-relatedbiological-product-guidances
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Phases_of_clinical_research
4. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-takes-key-action-fight-againstcovid-19-issuing-emergency-use-authorization-first-covid-19
5. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-takes-additional-action-fightagainst-covid-19-issuing-emergency-use-authorization-second-covid
6. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034577
7. https://www.nytimes.com/2020/10/12/world/johnson-johnson-pauses-its-coronavirusvaccine-trial-because-of-a-volunteers-unexplained-illness.html
8. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30843-4
9. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30843-4
10. https://en.wikipedia.org/wiki/CoronaVac#:~:text=On%20September%2014%2C%20Turkey% 20began,on%20data%20from%207%2C371%20volunteers.
11. https://medicaldialogues.in/news/industry/pharma/bangladesh-declines-to-approvechinese-covid-vaccine-trial-by-sinovac-biotech-70461
12. https://fortune.com/2020/10/20/covid-vaccine-china-brazil-testing-ground-safest-mostpromising-sinovac/
13. https://www.theguardian.com/world/2020/dec/13/brazil-bolsonaro-branded-homicidallynegligent-over-vaccine-planning
14. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-11/brazil-clears-sinovac-trial-toresume-two-days-after-halting-it
15. https://www.inaregistry.org/index.php?act=registry_trial_detail&code_trial=16202009080721WXFM0YX
16. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-sinovac-idUSKBN2920QQ
17. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-55250560
18. https://soundcloud.com/y-n-radyo/sinovac-genel-muduru-helen-yang-roportaji
19. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04582344
20. http://www.diken.com.tr/turkiyenin-ilk-asi-gonulluleri-20-kiside-bes-gunde-ciddi-yan-etkiyok/
21. https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/12/15/son-dakika-haberi-sinovac-asisi-olan-doc-drberna-komurcuoglu-merak-edilenleri-yanitladi
22. https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/12/07/son-dakika-haberler-prof-dr-mustafa-gerecin-asisi-oldu-tam-normallesme-icin-tarih-verdi
23. https://www.hurriyet.com.tr/gundem/cin-menseli-koronavirus-asisi-kayseride-113gonulluye-uygulandi-41684516
24. https://tr.euronews.com/2020/12/25/turkiye-nin-cin-den-alacag-koronavirus-asisicoronavac-yuzde-91-25-etkili-oldugu-aciklandi
25. https://www.indyturk.com/node/290586/sa%C4%9Flik/%C3%A7ina%C5%9F%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1n-t%C3%BCrkiye%E2%80%99deki-testlerinin-sonucua%C3%A7%C4%B1kland%C4%B1-etkinli%C4%9Fi-y%C3%BCzde-9125
26. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28492447/

PROF. DR. MEHMET BALTALI

Ani ölümlerin en sık nedeni kalp krizidir. Kalp krizi, kalbi besleyen damarların tıkanması sonucu meydana geliyor. Erkeklerde kadınlara göre daha sık kalp krizine rastlanır.

Ani ölümlerde sıklıkla ani kalp durması görülüyor. Bunların çok büyük bölümü dakikalar içinde ventrikül taşikardisi veya ventrikül fibrilasyonu gibi ölümcül ritim bozukluklarına bağlı gerçekleşiyor.

Ayrıca saatler içinde gerçekleşen yaygın kalp krizi nedeni ile oluşan kalp kası hasarı sonucu kalp kasının kasılmasında bozukluk ve buna bağlı pompa yetersizliği yani kalp yetersizliği de sık rastlanan nedenler arasında yer alıyor. Genetik nedenleri vardır ancak çok seyrektir. Çok fazla insanda gözükmez ama normal kalp krizine kalp hastalığına yol açan her türlü neden ani kalp durmasına yol açabilir.

Ani ölümlerdeki risk faktörlerini; sigara, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, aileden gelen genetik problemler, erkek cinsiyet, yaş ve kolesterol yüksekliği olarak sıralayabiliriz.

Ani ölümlerin çoğu kalple ilgili ölümlerdir. Yaşlılarda ani kardiyak ölüm daha sık olmakla birlikte genç kişilerde de olarak ani ölüm görülebiliyor. Normalde ani ölümlerin risk faktörünü oluşturan yaş grubu 40 ve üzeri erkeklerdir. Ölümler genellikle kalp kasının kalınlaşması, ritim bozuklukları, künt göğüs duvarı hasarı, doğumsal kalp hastalıklarına bağlı gerçekleşiyor. Erkeklerde kadınlara göre daha sık ani ölüme rastlanıyor.

Ailesinde ani kardiyak ölüm olanların, sık koroner arter hastalığına rastlananların ve risk faktörlerini taşıyanların hiçbir yakınmaları yokken bile düzenli doktor kontrolünden geçmesi ve tavsiyelere uyması gerek.

Tütün ve tütün ürünlerini kullanmak veya dumanına maruz kalmak ve obezite, risk faktörleri arasındadır. Kişilerin sağlıklı beslenmesi ve yaşam tarzını değiştirmesi gerekir. Hasta olunca yeterli tedavi olmak önemlidir, ancak daha değerlisi sağlığımızı korumaktır. Düzenli doktor kontrolünün yanı sıra erken tanı ve tarama programlarına katılmayı, sağlıklı yaşam alışkanlıkları sürdürmeyi, kötü alışkanlıklardan uzak durmayı ve sağlıklı beslenmeyi öneriyoruz.

Etiketler :

Diğer Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası