küflü ekmek ne yapılır / Küflü Ekmek Yersek Ne Olur?

Küflü Ekmek Ne Yapılır

küflü ekmek ne yapılır

Küflü Ekmek Yemek Zehirler mi?

Ekmeğin üzerinde küf varsa yememelisiniz. Küf kökleri hızlıca ekmeklerin arasından geçebilir. Ancak siz onları göremezsiniz.

 

Küfün farkına vardıktan sonra ekmek ile ne yapılması gerektiği yaygın bir ev ikilemidir. Güvende olmak istiyorsunuz ama gereksiz yere israf etmek istemiyorsunuz.

 

Belirsiz küf lekelerinin yemek için güvenli olup olmadığını, görünür küf kısmının kazınıp kalan ekmeğin tüketilip tüketilemeyeceğini merak edebilirsiniz.

 

Küflü ekmek yemek tehlikeli mi? Küflü ekmek yenir mi? Küflü ekmek zarar verir mi? Az küflenmiş ekmek yenir mi? Bu makalede bu ve bunun gibi sorular ışığında küfün ne olduğu, neden ekmek üzerinde yetiştiği ve küflü ekmek yemenin güvenli olup olmadığı açıklanmaktadır.

 

Online diyet programı boyunca haftanın her günü sabah akşam mesai saatleri içerisinde sormak istediğiniz soruları Whatsapp üzerinden diyetisyeninize sorabileceğiniz online diyet hizmetimizden uygun online diyet ücreti ile faydalanabilirsiniz (Tıkla ve Sağlıklı Beslen!)

 

Ekmek Küfü Nedir? Ekmek Küfü Nasıl Ürer?

 

Küf, yenilebilir mantarlarla aynı aileden bir mantardır. Mantarlar, ekmek gibi üzerinde büyüdükleri malzemenin besinlerini parçalayarak ve emerek hayatta kalırlar.

 

Ekmeğin üzerinde gördüğünüz belirsiz küf parçaları, mantarın üreme şekli olan spor kolonileridir. Sporlar paketin içindeki havada dolaşabilir ve ekmeğin diğer kısımlarında büyüyebilir (1).

 

Mantarın türüne bağlı olarak küfe beyaz, sarı, yeşil, gri veya siyah rengini verir.

 

Bununla birlikte, lekelerin rengi farklı büyüme koşullarında değişebileceğinden ve mantarın yaşam döngüsü boyunca dalgalanabileceğinden, küfün türünü tek başına renge göre belirleyemezsiniz (2).

 

Ekmek üzerinde yetişen küf tipleri arasında Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor ve Rhizopus bulunur. Dahası, bu mantar türlerinin her birinin birçok farklı türü vardır (3).

 

Özet: Küf bir mantardır ve sporları ekmek üzerinde belirsiz bulanık büyümeler olarak ortaya çıkar. Pek çok farklı tipte ekmeği kirletebilir.

 

Küflü Ekmek Yemek Yenirse Ne Olur? Küflenmiş Ekmek Yemek - Ekmek Üzerindeki Küfü Yeme

 

 

Küflü peynir yapmak için bilerek kullanılan türler gibi bazı küflerin tüketilmesi güvenlidir. Ancak ekmeğin üzerinde üreyebilen mantarlar ona kötü bir tat verir ve sağlığınıza zarar verebilir.

 

Ekmeğinizde ne tür bir küfün olduğunu bilmek imkansızdır. Bu yüzden zararlı olduğunu varsaymak ve onu yememek en iyisidir (1).

 

Ek olarak, mantar sporlarını soluyabileceğinizden küflü ekmek koklamaktan kaçının. Küfe alerjiniz varsa, solunması astım dahil olmak üzere solunum problemlerine yol açabilir (1).

 

Küflerin solunmasına alerjisi olanlar, küflü ekmeği yerse hayati tehlike oluşturan anafilaksi de dahil olmak üzere zararlı reaksiyonlar yaşayabilir. Yine de, bu alışılmadık görünüyor (4, 5, 6).

 

Son olarak, kötü kontrol edilen diyabet gibi zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar ekmek üzerindeki Rhizopusu solumaktan kaynaklanan enfeksiyonlara karşı savunmasızdırlar. Nadir görülmesine rağmen, bu enfeksiyon potansiyel olarak yaşamı tehdit edicidir (7, 8).

 

Özet: Küf ekmeğe tat vermez, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir ve özellikle de zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa zararlı enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, asla bilerek yememeli veya koklamamalısınız.

 

Küflü Ekmekleri Kurtarmaya Çalışmayın

 

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın Gıda Güvenliği ve Denetimi Servisi (USDA), küf oluşması durumunda ekmeğin tamamının atılmasını tavsiye eder (1).

 

Mantarın yalnızca birkaç lekesini görmenize rağmen, mikroskobik kökleri gözenekli ekmek yoluyla hızla yayılabilir. Bu nedenle, küfü kazımaya veya ekmeğin kalanını kurtarmaya çalışmayın.

 

Bazı küfler mikotoksinler adı verilen zararlı ve görünmez zehirler üretebilir. Bunlar, özellikle küf gelişimi yoğun olduğunda, ekmeğe yayılabilir (1).

 

Yüksek miktarda mikotoksin alımı, sindirim rahatsızlığına veya başka hastalıklara neden olabilir. Bu toksinler hayvanları da hasta edebilir, bu nedenle evcil hayvanlarınıza kontamine ekmek vermeyin (9, 10, 11).

 

Ayrıca, mikotoksinler, muhtemelen bağırsaklarınızda yaşayan mikropların yapısını değiştirerek bağırsak sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir (12, 13).

 

Ek olarak, bazı Aspergillus türleri tarafından üretilen aflatoksin de dahil olmak üzere bazı mikotoksinlere uzun süreli, yoğun maruz kalma, artan kanser riski ile ilişkilendirilmiştir (14, 15, 16).

 

Özet: USDA, kökleri ekmeğinize hızla yayılabileceğinden küf oluşması durumunda ekmeğin tamamının atılmasını tavsiye eder. Ek olarak, bazı mantar türleri zararlı toksinler üretir.

 

Ekmeğin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

 

Koruyucular olmadan, oda sıcaklığında saklanan ekmeğin raf ömrü genellikle üç ila dört gündür (17).

 

Koruyucular ve diğer bileşenlerin yanı sıra ekmeğin işlenmesi ve saklanması için belirli yöntemler küf oluşumunu engelleyebilir.

 

Küflenmeyi Engelleyen Malzemeler

 

Marketten seri üretilen ekmek tipik olarak küf oluşumunu engelleyen kalsiyum propiyonat ve sorbik asit dahil kimyasal koruyucu maddeler içerir (17, 18).

 

Yine de artan sayıda insan daha temiz içerikli, yani kimyasal koruyucu içermeyen ekmekleri tercih ediyor. (3).

 

Bir alternatif, küf oluşumunu doğal olarak engelleyen asitler üreten laktik asit bakterilerini kullanmaktır. Şu anda, bunlar en yaygın olarak ekşi mayalı ekmeklerde kullanılmaktadır (3, 19, 20).

 

Sirke ve tarçın ya da karanfil gibi bazı baharatlar küf oluşumunu engelleyebilir. Bununla birlikte, baharatlar ekmeğin lezzetini ve aromasını değiştirebilir. Bu nedenle bu amaçla kullanımları sınırlıdır (3).

 

Ekmek Nasıl Saklanır? Ekmeğin Saklanma Koşulları 

 

 

Yaygın küf sporları genellikle pişirme işleminde hayatta kalamaz, ancak ekmek, örneğin dilimleme ve paketleme sırasında pişirme sonrasında havadaki sporları kolayca alabilir (18).

 

Bu sporlar, sıcak ve nemli bir mutfak gibi doğru koşullar altında büyümeye başlayabilir.

 

Ekmeğin küflenmesi nasıl önlenir? Ekmekte küf oluşumunu engellemek için şunları yapabilirsiniz (1, 21):

 

  • Kuru tut. Ekmek paketinin içinde görünür bir nem varsa, paketlemeden önce kurutmak için bir kağıt havlu veya temiz bir bez kullanın. Nem küf oluşumunu teşvik eder.
  • Üstünü ört. Ekmeği, servis yaparken olduğu gibi havadaki sporlardan korumak için kapalı tutun. Ancak, ıslak ekmek ve küflenmeyi önlemek için, taze ekmeği iyice soğuyuncaya kadar paketlemeyin.
  • Dondur. Soğutma, küf oluşumunu yavaşlatmasına rağmen ekmeği kuru hale getirir. Ekmeğin dondurulması dokuyu değiştirmeden spor büyümesini durdurur. Sadece ihtiyacınız olanın çözülmesini kolaylaştırmak için dilimleri yağlı kağıt ile ayırın.

 

Glutensiz ekmek, tipik olarak daha yüksek nem içeriğine ve sınırlı kimyasal koruyucu kullanımına sahip olduğundan küf oluşumuna karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle genellikle dondurulmuş olarak satılır (3).

 

Bazı ekmek, koruyucu maddeler yerine özel ambalajlarla korunur. Örneğin, vakumla kapama, küf gelişimi için gerekli olan oksijeni uzaklaştırır. Yine de bu ekmek, paketi açtıktan sonra kontaminasyona meyillidir (17).

 

Özet: Küf oluşumunu engellemek için tipik olarak ekmeklerde kimyasal koruyucular kullanılır. Bunlar olmadan ekmek genellikle mantarları üç ila dört gün içinde büyütmeye başlar. Ekmeğin dondurulması büyümeyi önler.

 

Uzun Lafın Kısası

 

Küflü ekmek yenir? Ekmeğin üzerinde küf varsa, tüketmemeniz önerilir. Küf kökleri hızla ekmeğin içine yayılabilir ve görünmez olabilir.

 

Küfün türünü renge bakarak belirlemek mümkün değildir. Küfün çeşitli türleri vardır, örneğin Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor ve Rhizopus.

 

Küflü ekmek yemek sağlığınıza zarar verebilir ve kötü bir tat oluşturabilir. Alerjiniz varsa solunması solunum problemlerine yol açabilir.

 

Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler, ekmek üzerindeki küfün neden olduğu enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır.

 

Küf oluştuğunda, tamamıyla atılması önerilir. Küf bazı zararlı ve görünmez zehirler olan mikotoksinler üretebilir.

 

Ekmek küflenmesini önlemek için kuru ve kapalı bir şekilde saklamak, dondurmak veya koruyucu maddeler kullanmak önerilir.

 

Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için haftanın 7 günü diyetisyeniz ile istediğiniz sıklıkta Whatsapp hattı yoluyla iletişimde kalacağınız online diyet satın alabilirsiniz.  (Diyetasistan ile Zayıfla!) 

Küflü Ekmek Yersek Ne Olur?

Küfler mantarlarla aynı aileden gelirler. Hatta, eğer küfe mikroskop ile bakarsanız, ufak ufak mantarlar gibi görüneceklerdir- sapları ve üzerlerinde sporlarıyla. Bu sporlar küflere sevimli renkler kazandırırlar- mesela artık yenemeyecek durumdaki ekmeğinizin üzerindeki mavi-yeşil gölge kaplama gibi.

Küfler her ne kadar kısmen şirin renkli gözükseler de, zararlı olabilirler. Birçok çeşiti -yüzbinlerce çeşit küf vardır- alerjilere ve solunum yolu problemlerine sebep olabilir. Bazı durumlarda, küfler insanların çiftlik hayvanlarının ve diğer hayvanların hastalıklarına yakalanmalarına sebep olacak mikotoksinler üretirler. Evet, tahmin edin en meşhur mikotoksinlerden olan aflatoksin nerede oluşur? Yazının gidişatından da anlayabileceğiniz gibi, aflatoksin, ekmek üretiminde kullanılan tahıllarda ve kabuklu yemiş ürünlerinde oluşur.

Dünyanın her yerinde görülen ve en çok araştırılıp görüntülenen mantar türlerinden biridir aflatoksin ve kansere sebebiyet verebilecek bir küftür.

Tekrar gece 3’e dönelim. Ekmeğinizin köşesindeki küfü farketmiştiniz. Eğer küflü bölgeyi ekmekten kesip atarsanız, sizce sorun ortadan kalkmış olur mu? Hayır!. Ekmeğinizin kenarında gördüğünüz yalnızca tek bir tip küf olabilir. Küf, saplarından köklerini ekmeğin içlerine fırlatabilir. Bu kökler, mikotoksinlerin büyüdükleri funduszeue.infoıca küfle beraber bazı görünmez bakteriler de sizi hasta edebilir.

Bundan dolayı, her ne kadar küften penisilin üretilmesi bir lise bilgisi olsa da, bakterilerle savaşan bu maddeyi küflü ekmek ile almak iyi bir fikir değildir. Bu koşuldaki en mantıklı davranış ekmeği tüketmeden önce dikkatli bir şekilde kontrol etmektir. Eğer ekmeğin herhangi bir yerinde küf görürseniz, o ekmeği hiç tüketmemek sizin için en sağlıklısı olabilir.
 

Kaynağı Gör

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası