uyurken vücutta uyuşma / Uyurken El Uyuşması Uykuda Kol Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer - Mavi Kadın

Uyurken Vücutta Uyuşma

uyurken vücutta uyuşma

Uyurken El Uyuşması Uykuda Kol Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer

Uyurken elleriniz, kolların uyuşması, gecenin ortasında sizi uyandırabilecek kadar sıkıntıya sebep olabilir. Uyurken ellerde, kollarda uyuşma B12 eksikliğinden, şeker hastalığına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ellerde uyuşma veya karıncalanma kollar veya bilekteki sinirler baskılandığında veya hasar gördüğünde meydana gelir. Sinir baskısının en basit sebeplerinden biri uyku sırasında kolun üzerine kıvrılarak uyuma veya kolun vücudun başka bir kısmı altında kalmasıdır. Bu durumda, uyuşma hissi baskı ortadan kalktıktan sonra kendiliğinden geçer.

Uyurken Ellerim, Kollarım Uyuşuyor Nedenleri Nelerdir?

Uyurken Eli Üzerine Uyumak

Bir kol üzerinde çok uzun süre uyumak o kolda uyuşmaya neden olabilir. Bu durum, uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.

Uyku sırasında kişinin ellerinde uyuşukluk yaşamasının sebeplerinden biri yanlış uyku pozisyonudur. Uyurken eliniz kıvrılır veya vücudunuz ya da yastık altında uzun süre baskılanırsa uyuşabilir. Bu durum elin etkilenen alanındaki kan dolaşımının geçici olarak kesilmesinden kaynaklanır.

B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini vücutta sinir sinyali fonksiyonunu gerçekleştirir. B12 ve B6 vitamini eksikliği olan kişiler sıklıkla kol ve bacaklarında uyuşma yaşayacaktır.  

B grup kompleks vitaminleri birçok vücut fonksiyonu için gereklidir, bunlardan biri etkili sinir sinyal iletimidir. B12 ve B6 vitamini eksikliği olan kişilerde, uyuşma sıklıkla kollar ve bacaklarda gözlemlenir. Bu uyuşukluk hissi “iğne batar gibi” şeklinde de tanımlanabilir, yahut ellerde his kaybı olarak da görülebilir. B12 eksikliğinizi ertelemeden çözün çünkü şiddetli olduğunda paranoya ve halüsinasyona dahi neden olabilir. Aile hekiminin yazacağı B12 İlaçlarını düzenli olarak kullanın.

Şeker Hastalığı

Kan şekeri seviyeniz yüksekse, yani şeker hastalığınız varsa, vücudun periferik kısmına kan dolaşımını sağlayan damarlar kolaylıkla hasar görür. Kandaki oksijen azlığı uyuşmaya neden olan sinir hasarına da yol açabilir. Ancak bu uyuşukluk ilk olarak ayaklarda daha sonra ellerde yaşanır.

Diyabetik nöropati ellerde uyuşukluğun bir nedeni olabilir. Yüksek kan şekeri değerleri vücudun periferik kısımlarındaki sinirlere kan sağlayan küçük kan damarlarına zarar verir. Oksijen azlığı uyuşukluğa yol açarak sinir hasarına neden olabilir. 

Şeker hastaları el ve ayaklardaki uyuşmadan kaçınmak için düzenli olarak kan şekeri değerlerini kontrol ettirmelidir. Sarımsak, çemen gibi gıdaların özlerini tüketmek diyabeti kontrol etmede yardımcı olabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, el bileğinde median sinirin sıkışmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Elleri sürekli bükülü tutmaktan dolayı bu sağlık sorunu ortaya çıkar. Genellikle bankacılarda, bilgisayarla sürekli yazı yazanlarda, el işi örenlerde görülür.

Karpal tünel sendromu da uyurken ellerde uyuşma yapar, bu sendromun diğer belirtileri şunlardır;

  1. Baş parmağınızda ve elinizin ilk üç parmağında uyuşma, karıncalanma ve ağrı
  2. Kolunuzu hareket ettirdiğinizde ağrı ve yanma
  3. Geceleri uykuyu bölen bilek ağrısı
  4. El kaslarında zayıflık.

Alkol kullanımı

Alkol tüketimi uyurken ellerde uyuşmaya neden olabilir. Alkol sinir sistemini kötü şekilde etkiler. Uzun süre alkol kullanımı kalıcı sinir hasarına neden olabilir. Bu hasar alkol tüketimini azaltarak veya tamamen bırakarak durdurulabilir. Alkol tarafından oluşturulan besinsel eksikler de periferik nöropatiye neden olabilmektedir.

Toksinler ve İlaçlar

Sinir hasarı ve periferik nöropati kemoterapi ilaçları, bazı kan basıncı ve kalp ilaçları, tütün; arsenik ve cıva ve bazı böcek ilaçları gibi toksinlere maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Problem genellikle toksinlere maruz kalmayı durdurarak ve ilaç düzenlemesi yaparak yok olur.

Diğer Hastalıklar

Otoimmün hastalıklar sinir hasarına da yol açabilir. Eklem iltihabı, Sjogren sendromu ve deri veremi periferik nöropatiye neden olabilir. HIV/AIDS, Guillain-Barre sendromu, multipl skleroz, nöbet, felç, Laym hastalığı, frengi de ellerde uyuşmayı tetikleyebilir. Aynı şekilde troid hastalıkları da uyurken ellerde uyuşmaya yol açabilir.

Uyurken El Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Nöroloji doktoruna gidilir.

Uyurken El Uyuşması Nasıl Geçer?

Doktor bu durumun nedenini tespit etmek için size bazı testler uygular. Neden tespit edildikten sonra tedavi buna göre gerçekleşir. Örneğin uyurken el uyuşması kansızlıktan kaynaklıysa doktor size demir ilacı reçete eder. B12 eksikliği bu duruma yol açtıysa B12 ilacı verir.

Uyuşma ve karıncalanma neden olur?

Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması yada aşırı uyarılması sonucu oluşur. Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinirlerinde veya deride hasarlanabilir. Hasarın şiddeti ve hasarlanan sinirin yerine göre hastaların hissettikleri değişir.

Uyuşmanın şekli, hasarın yerinden etkilenmektedir. Örneğin beyinde hasarı olan bir hasta sağ veya sol vücut yarısında uyuşma hissederken, vücut sinirlerinde hastalığı olan bir hasta, sadece hasarlı sinirin duyusunu aldığı alanda, sıklıkla bacak veya kollarında uyuşma hisseder.

Polinöropati gibi vücut sinirlerinin tümünü tutan hastalıklarda el ve ayaklarda eldiven ve çorap tarzında uyuşmalar, ağrı veya yanma hissi ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma nöropatik ağrı adı verilir.

Polinöropatilerin en sık nedeni şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı vücudun birçok yerini etkilediği gibi vücut sinirlerini de etkiler. Bu duruma diyabetik nöropati adı verilir. Şeker hastalığında hasarlanan sinirler özellikle duysal sinirler olduğu için, hastalarda uyuşma ve yanma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Motor sinirlerin de etkilenmesi durumunda duysal yakınmalara güç kaybı gibi yakınmalar da eklenir.

Uyuşma veya karıncalanma yakınması olan bir kişi ne zaman bir nöroloğa başvurmalıdır?

Her insan hayatının belli dönemlerinde geçici uyuşmalardan yakınabilir. Bu durum genellikle vücut sinirlerinin ezilmesi ile sonuçlanan uzun süre aynı pozisyonda durma, kol üzerine ters bir şekilde yatma, kol veya bacağı bir yere çarpma gibi durumlar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak bunların hepsi en fazla birkaç gün içinde kendiliğinden tam olarak düzelir.

Aşağıdaki durumlar uyuşmanın bir nörolojik hastalık sonucunda oluşabileceğini düşündürmelidir:

• Vücudun bir yarısında (yüz, kol, bacak) daha önce olmayan yeni bir uyuşma
• Uyuşma ile birlikte olan şiddetli ağrı veya güç kaybı
• Eldiven ve çorap tarzında el ve ayaklarda uyuşma, yanma hissi
• Şeker hastası olanlarda ortaya çıkan, geçmeyen uyuşma ve yanma hissi
• Özellikle ellerde olan, geceleri uyandıran uyuşma ve ağrı
• Haftalar süren uyuşmalar

Uyuşması olan bir hastada hangi incelemeler yapılmaktadır?

Uyuşması olan hastaların hikayesi ve ayrıntılı nörolojik muayenesi, çoğu zaman karmaşık laboratuvar incelemelerinden daha önemlidir. Muayenede uyuşmanın şekli bir nörolojik hastalığı düşündürüyorsa, ileri incelemelerin yapılması uygundur. Bu incelemeler hastadan hastaya farklı olmakla birlikte MR, EMG ve kan incelemeleri en sık istenen incelemelerdir.

Uyuşma ve karıncalanmanın tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Uyuşmalar sadece altta yatan bir hastalık varsa ilaçla tedavi edilmelidir. Uyuşmaya neden olan hastalıklar birbirinden çok farklı nedenlerden kaynaklandığı için, uyuşmanın her hasta için geçerli standart bir tedavisi yoktur. Örneğin, neden olan hastalık şeker hastalığı ise şeker hastalığının tedavisi tekrar düzenlenmelidir. Hastada mutipl skleroz hastalığı varsa öncelikle multipl skleroz tedavi edilmelidir. Polinöropati nedeni ile olan uyuşmalara da bu şekilde yaklaşılır.

Altta yatan hastalığın tedavisine rağmen, yakınmaların devamı halinde belirti giderici ilaçlar kullanılabilir. Bu gruptaki ilaçların sayısı her geçen gün artmakla birlikte, ilaçların hemen hepsi epilepsi ve depresyon tedavisinde de kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar arasında gabapentin, karbamazepin, pregabalin, amitriptilin ve duloksetin sayılabilir. Hangi ilacın tercih edileceği hastanın yakınmalarının şiddetine, eşlik eden diğer hastalıklara ve yaşına göre değişiklik gösterir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Multipl skleroz (MS)

Polinöropati

Karpal tünel sendromu

Dengesizlik

Meraljia parestetika

Uyurken Uyuşma Neden Olur?

Uyurken vücudun herhangi bir yerindeki uyuşma nedenleri her zaman kolayca ortaya çıkmayabilir. Bazı durumlarda, uyku ve uyanıklık arasındaki geçiş sırasında duyu kaybı meydana gelebilir. Bu semptomun uzun sürmesi halinde bazı sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir.

Uyurken Uyuşmanın Olası Nedenleri
Uyurken uyuşukluk, duyu kaybı gece boyunca uykuda kalmayı engellediğinde uykusuzluğun nedenleri arasında olabilir. Olası nedenler arasında nörolojik ve tıbbi durumlar yer alır, ancak bazen bu deneyim, uyku döngüsüne ilişkin olağandışı bir farkındalık yoluyla tetiklenebilir. Uyku Sorunu Yaşayanlar İçin Doğal Krem

Uyku Felci ve Halüsinasyonlar
Hareket edememe, hızlı göz hareketi (REM) aşamasında meydana gelen uyku döngüsünün doğal bir parçasıdır. Beyin bu aşamada aktiftir ancak vücut felçlidir. Bu, uyuyan kişinin rüyalarını gerçekleştirmesini engeller. Bireyin hareketsiz olduğunu fark ettiği istenmeyen bir durum olan uyku felci yaşayabilir .

Uyku felci korkutucu olabilir ve hipnopompik bir halüsinasyonla birleştiğinde uyuyan kişinin uyuşmuş hissetmesine neden olabilir.

Kendinizi rüya gibi bir durumda yakalamak, istenmeyen hisler ve deneyimler yaratabilir. Uyurken uyuşukluk hissi, uyanma ve uyku arasındaki geçişler sırasında ortaya çıkabilir, ancak nörolojik veya tıbbi problemlerden dolayı da ortaya çıkabilir.

Nörolojik ve Tıbbi Sorunlar
Uyku sorunu bazı durumlarda tedavisiz geçebilse de bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Altta yatan herhangi bir tıbbi sorunu ele almak, bazı durumlarda semptomları hafifletebilir. Aşağıdaki liste kapsamlı değildir, ancak semptom olarak uyuşukluğu içerebilen tıbbi sorunların ciddi doğası hakkında fikir verir. 2 Dakikada Uykuya Dalmayı Sağlayan Yöntem

Nörolojik Problemler
Sinir sistemi karmaşıktır ve sinirlerdeki bozulmalar uyurken seğirmeye veya diğer semptomların yanı sıra uykuyu bölebilecek his kaybına neden olabilir. Uyuşmaya yol açabilecek nörolojik problemlere örnek olarak fibromiyalji ve multipl skleroz verilebilir.

Kas-İskelet Problemleri
Boyun, omuz, kol ve ellerdeki sinirler etkilendiğinde bazı kas-iskelet sistemi sorunları uyuşukluğa neden olabilir. Servikal spodiloz buna bir örnektir.

Her koşul benzersizdir ve her biri doğru tanı için değerlendirme gerektirir. Uyuşukluğa ek olarak başka rahatsız edici semptomlar yaşayan kişiler bunlara dikkat etmelidir.

Tıbbi Değerlendirmeler ve Uyku
Ekstremitelerde veya vücudun diğer bölümlerinde uyuşma, birçok farklı tıbbi sorunun belirtisi olabilir. Duyu kaybı günün her saatinde meydana gelebilirken, birçok kişi dinlenene kadar bunu fark etmeyebilir. Uykuda Diş Gıcırdatmaktan Nasıl Kurtulursunuz?

Uyurken uyuşukluk devam ederse, durum hakkında bir doktorla konuşmak gerekir.

Uyuşma ve karıncalanma hissi genelde fiziksel hastalık şeklinde yorumlansa da her zaman fiziksel problemlerle ilişkili değildir. Korku ve kaygı, sempatik sinir sistemini harekete geçirdiğinden bu tarz fiziksel semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Kaygı giderek arttığı zaman karıncalanma ve uyuşma, ayrıca panik atak da meydana gelen belirtilerdir. Bu durum bedensel hastalıkla değil; duygu durumla bağlantılıdır. Psikolojik uyuşma ve karıncalanma daha çok birey yoğun kaygı, stres ve korku yaşadığı zaman görülmektedir. 

Uyuşma ve karıncalanma bedenin birçok yerinde görülebilmektedir. Fakat en sık; ellerde, bacaklarda, yüzde ve kafada uyuşma ve karıncalanma gözlenmektedir. 

Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Psikolojik Olabilir mi?

Evet. Psikolojik problemler vücutta uyuşma ve karıncalanma hissine neden olabilmektedir. Özellikle yoğun stres yaşayan kişilerde bedenin strese karşı verdiği reaksiyonlar arasında görülebilmektedir. 

Uyuşma ve karıncalanma semptomları sadece bedensel rahatsızların bir semptomu olarak ortaya çıkmaz. Aynı zamanda psikolojik sorunlar da bedende birden fazla semptom ile kendini gösterir. İnsan beyninin sorunlarla ilgili bireyi uyarmasının en doğal yolu bu belirtilerdir. 

Uyuşma ve Karıncalanmanın Psikolojik Belirti Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Uyuşma ve Karıncalanmanın Psikolojik Belirti Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Genelde bireyler uyuşma ve karıncalanmanın rahatsız edici düzeyde olduğu zaman acil servislere başvururlar. Yapılan tıbbi muayenede herhangi bir problem bulunmuyorsa psikolojik belirtiler incelenir. Özellikle bu belirtiler stres ve kaygı gibi durumlar etrafında yoğunlaşıyorsa o zaman kaygı ile ilişkili olarak ortaya çıktığı düşünülür. Psikolojik sorunlarla ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanma hissi tıbbi bir tedavi ile çözümlenmez. Bu yüzden uzman psikologdan destek alınması gerekmektedir. Bu hissin psikolojik kökenli olduğunun saptanması ancak uzman görüşü ile mümkün olmaktadır. Yani uyuşma ve karıncalanma hissi fiziksel bir nedene bağlı olarak tespit edilmediğinde mutlaka psikolojik nedenlerin incelenmesi için uzmana başvurmak gerekir. 

Psikolojik Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Ne Kadar Sürer?

Psikolojik kökenli ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanma hissi problemin sürekliliğine bağlı olarak devam eder. Örneğin, yoğun stres durumunda beden uyuşup karıncalanıyorsa stres ortadan kalkana kadar bu his yaşanabilir. 

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma hissinin ne kadar süreceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde daha kısa, bazı kişilerde ise daha uzun süre görülebilmektedir. Bu nedenle uzmanların net bir süre vermesi de mümkün değildir. Genelde panik atak yaşayan bir kişide uyuşma ve karıncalanma semptomları yoğun olarak yaşanmaktadır. Panik atak durumunun geçmesiyle beraber bu hisler de son bulur. Bu hissin yaşanma süresi kişinin günlük yaşantısına etki etmektedir. 

Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Psikolojik Nedenleri Neler Olabilir?

Uyuşma ve Karıncalanma Hissinin Psikolojik Nedenleri Neler Olabilir? 

  • Kaygı (Anksiyete)
  • Panik atak
  • Yoğun stres hali
  • Aşırı korku
  • Uzun süre uykusuzluk
  • Travma sonrası stres bozukluğu
Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuşma ve Karıncalanma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma belirtisi bedenin rahatsızlığını ifade etmesi yönüyle önemlidir. Bu rahatsızlığın bedensel değil de psikolojik kökenli olduğunu anladığınız an, uzman bir psikoloğa gitmek en doğru yol olacaktır. Böylece psikolojik destek alarak panik atak veya benzeri rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. 

Özge Sarıca Acaröz
Klinik Psikolog

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası