nst toco kaç olmalı / NST (nonstres test) nasıl okunur ve yorumlanır

Nst Toco Kaç Olmalı

nst toco kaç olmalı

NST Nedir? Gebelikte NST’ye Ne Zaman Girilir, Nonstress Test’te Sancı Değeri Kaç Olmalı?

Fetüsün hareketlerini izlemeyi sağladığını bilmeyenler, NST nedir sorusuna yanıt arar. NST'ye ne zaman gidilir diye merak edenler, gebeliğin haftasında başladığını öğrenmelidir. NST'de neye bakılır ve neden yapılır diyenler, bu bebeğin sağlık durumunu takip etmeyi sağlar. NST değeri kaç olursa doğum başlar diyenler için bu değerin 40 mm Hg üzerinde olması gerekir. Nonstress Test nedir ve NST kaçıncı haftada çekilir? NST ne demek? İşte detaylar

NST Ne Demek?

Nonstress Test veya kısaca NST, Türkçede "Stressizlik Testi" anlamına gelir. Gebelik boyunca, anne karnındaki bebeğin kalp atışlarını, hareketlerini ve tepkilerini incelemeye imkan tanır. Fetüsün kalp atışlarını etkileyen bazı etkenler bulunur. Uterusta (rahim) bazı durumlarda kasılmalar meydana gelir. Bu, fetüse pompalanan kanın basıncının düşmesine neden olur. Fetüste ise bundan dolayı kalp atışları hızlanır. Kasılma sona erene kadar fetüsün kalbi, diğer organlara oksijen taşınması için hızlı bir şekilde kan pompalamaya çalışır. Kalbin hızlı atmasının bir diğer nedeni ise fetüsün hareketleridir.

Nonstress Test, fetüsün hareketlerinin kalp atışına olan etkilerini anlamayı sağlar. Bir monitör sayesinde ses kaydı almayı ve hareket halindeki fetüsün kalbinin nasıl etkilendiğini görmeye imkan tanır. Testin adının "Nonstress" olmasının nedeni, ölçüm sırasında bebek üzerinde stres yaratmamasıdır. Uzman doktorlar, gebeliğin haftasından itibaren haftada bir kez olmak üzere fetüsün sağlık durumunu kontrol etmek için bu uygulamaya başvurur. haftadan sonra bu testin yapılma sıklığı haftada 3'e çıkar. NST testi sonucu 40 mm Hg ya da üzeri olan ve 20 dakika boyunca en az 3 kere sancılanan bir anne adayı için doğum zamanı gelmiş demektir.

NST Hangi Durumlarda Zorunludur?

Fetüsün hareketleri ile fetal kalp ritmi arasındaki ilişkiyi incelemeye yarayan NST, bazı durumlarda bebeğin iyilik halinin takibi için kesinlikle yapılması gerekir.

Halihazırda diyabet hastası olan veya gebelik sırasında diyabeti olduğu anlaşılan anne adaylarında

Büyüme geriliğinin söz konusu olduğu gebeliklerde

Yüksek kan basıncı veya preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi) gözlemlendiği durumlarda

Fetüsün hareketlerinin az olması halinde

Sürekli düşük yapan anne adaylarında

Doğum zamanı geçmiş olan gebeliklerde

Amniyon sıvısının yetersiz olduğu durumlarda

Çoğul gebelik söz konusu olduğunda

Kan uyuşmazlığında

Antifosfolipid antikor sendromu (atardamar ve toplardamarda pıhtılaşma) veya sistemik lupus eritematozus (Lupus hastalığı) olanlarda

Bu tip durumlarda Nonstress Test uygulamasının düzenli olarak yapılması istenir.

Hamileliğin son dönemine girilmesinden itibaren doktorunuzdan sık sık duyacağınız kelimelerden biri de NST. Gebeliğin ilerleyen haftalarında fetüsün sağlıklı olmasının belirtisi olarak fetüsün hareketleri ile kalp atımında artışların tespit edilmesini sağlayan tetkik olarak nitelendirilen NST hakkında merak edilenleri Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu anlatıyor.

NST Nedir?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Gebeliğin ilerleyen haftalarında fetüsün sağlıklı olmasının belirtisi olarak fetüsün hareketleri ile kalp atımında artışların tespit edilmesini sağlayan tetkiktir.

Hamilelikte ne amaçla ve hangi durumlarda kullanılır? Hamileliğin hangi döneminde NST’ye ihtiyaç duyulur?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Hamilelikte fetüsün anne karnında sağlıklı olmasını belirlemede kullanılır. Özellikle diyabet, yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığı, guatr gibi annenin hastalıklarında, gebelikte oluşan yüksek tansiyon, fetüsün azalmış hareketleri, büyüme geriliği, suyunun azalması, gebelik haftasının 40 haftayı geçmiş olması gibi yüksek riskli gebeliklerde NST tetkiki fetüsün sağlığını takip etmede önemlidir.

Genellikle gebeliğin haftalarında uygulamaya başlanır. Erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili risk faktörlerinin varlığında gebelik haftası gibi daha erken haftalarda başlanabilir. Normal NST sancı değerleri tetkiki 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır. Klinik bulguların bozulması durumunda geçen süreden bağımsız olarak tekrarlanır.

NST işlemi ne kadar sürer?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: İşlem 20 dakika sürelidir. Bebeğin uyuma döngülerine göre 40 dakika ve daha uzun süreli uygulanabilir.

Dilerseniz &#;NST Testi Nedir? NST Testi Nasıl Yapılır?&#; Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

NST nasıl yorumlanır?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST’de kalp atımındaki artışlar gebelik haftasına göre yorumlanır. gebelik haftasının üzerinde NST’de en az 15 saniye, en fazla 2 dakika süreyle kalp atımının ortalama hızın 15 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir.

gebelik haftasından önce ise NST’de 10 saniye süreyle kalp atımının ortalama hızın 10 atım üzerine çıkarak ortalama hıza geri döndüğü en az 2 adet artış normal NST tetkiki olarak değerlendirilir.

NST sonucuna göre sadece bebeğin mi durumu belli olur?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST sancı değerleri sonucu, fetüsün kalp atımlarının anne karnındaki hareketlerine göre değişimini vermektedir. Annede rahimdeki kasılmaları da belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığını ayırt etmek için de yararlıdır. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve aralıkla oluştuğunun takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde anne ve fetus sağlığı yönünden önemlidir.

nst-sonucuna-gore-sadece-bebegin-mi-durumu-belli-olur

 

NST sancı değeri testinin bebeğe ya da anneye bir zararı olabilir mi?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: Testin bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı yoktur.

  • Güvenilirliği Nedir?
    Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST sancı değerleri anormal gelen olguların %80’inde fetüsün normal olduğu izlenmektedir. Anormal NST bulgusu gebelik yaşına bağlı funduszeue.infoüsün gelişimine bağlı olarak gebelik haftasından önce NST fetüslerin % 80’inde normal izlenmektedir. Bu haftalarda normal NST bulgusu ileri gebelik haftalarında olduğu gibi fetüsün sağlıklı olduğu yönünde bilgi vermektedir.

&#;Fetal DNA Testi Nedir? Neden Yapılır?&#; Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

&#;Fetal DNA Testi Nedir? Neden Yapılır?&#;funduszeue.info

Non Stres Test (NST) nedir?

Annenin karnına bağlanan iki prob sayesinde hem bebeğin kalp atışlarını hem de rahim kasılmalarını takip ederek kaydeden 'kardiyotokografi' aleti ile yapılan bir testtir. Yaklaşık 20 dakika boyunca süren NST ile bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebeğin hareketlerini ve varsa rahim kasılmalarını bir arada izleyerek bebeğin iyilik halini değerlendirmek mümkün olur.


NST klinik uygulamalarda gebelik takibinde nispeten sık uygulanan bir testtir. Daha çok yüksek riskli gebeliklerde kullanılmakla beraber tümüyle normal seyreden ve hiçbir risk içermeyen bir gebelikte en sık anne adayının bebek hareketlerinin azaldığını belirtmesi durumunda veya anne adayında kasılmaların varlığından şüphelenildiği durumda (bu durumda doktorun yaptığı klinik değerlendirme daha önemlidir) kullanılır. - gebelik haftasından önce çok ender ve özel durumlarda kullanılır.


Bazı doktorlar ise - gebelik haftalarından itibaren doğuma kadar genellikle haftalık olarak rutin bir şekilde tüm anne adaylarına NST uygularlar. Bu uygulamanın gerekliliği tartışmalı olmakla beraber dikkatli bir değerlendirmede anne adayının lehinedir.



Anne adayı bir yatağa yatırılır. Karnına bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır (resimde karnın alt kısmına bağlanmış şekilde görülmektedir). Ek olarak rahim kasılmaları da araştırılmak istenirse bu durumda karnın en tepe noktasına kasılmaları algılayan prob yerleştirilir (resimde karnın üst kısmına bağlanmış şekilde görülmektedir).



Anne adayının eline üzerinde bir düğme olan bir çubuk verilir. Test esnasında bebek oynadığında bu düğmeye basması istenir. Yaklaşık 20 dakika boyunca cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Bu kağıda NST trasesi adı verilir.




Sağlıklı bir fetusun NST trasesinde çok tipik bulgular vardır: Kalp dakikada arası atar. Kalp atışları dalgalanmalar gösterir. Değişkenlik adı verilen bu dalgalanma bebeğin sinir sisteminin sağlıklı olduğunun en önemli göstergelerinden biridir. Bunlara ek olarak sağlıklı fetusun vücut hareketleri esnasında kalp atımı hızlanır belli bir süre sonra yine normal hızına döner. Trasede bu esnada kalp atım hızında yükselmeler oluşur. Bu yükselmelere akselerasyon adı verilir. NST yorumlanmasında kalp atım hızı, değişkenliğin derecesi ve akselerasyonların büyüklüğü ve süresi (yükselmenin derecesi) temel alınır. 20 dakikalık inceleme sonucunda bazı kriterler yerine gelirse bebek sağlıklı demektir. Bu durumda reaktif (reaktif=uyarana cevap veren-burada uyaran bebeğin kendi hareketidir) NST'den bahsedilir. NST 20 dakika boyunca reaktif olmamışsa bebeğin uykuda olduğundan şüphelenilir. Bu durumda belli bir süre bebeğin uyanması beklenir . Bir süre sonra tekrar NST yapılır. Reaktiflik kriterleri yine oluşmamışsa nonreaktif NST'den bahsedilir.


Yukarıdaki resimde reaktif olarak değerlendirilen bir NST trasesi görülmektedir. Oklar kalp atım hızındaki yükselmelere (akselerasyonlar) işaret etmektedir. Akselerasyonlar arasında kalan bölge ise ortalama kalp atım hızıdır ve bu trasede dakikada civarındadır. Trasede kalp atım hızının dalgalanmaları (değişkenlik) gözlenmektedir.




NST reaktif çıktığında bebek çok yüksek bir ihtimalle iyi durumda demektir ve ileri incelemeye gerek kalmaz. Ancak burada hatırda tutulması gereken nokta NST incelemesinin kordon sarkması ya da ablatio placenta (plasentanın erken ayrılması) gibi ani ve beklenmedik şekilde gelişen olayları ve doğum sonrası gelişmesi muhtemel olumsuz durumları tahmin etmesinin mümkün olmadığıdır.


Test nonreaktif çıktığında ise yanlış olma olasılığı oldukça yüksek (%50'lere varır) bir testtir. Bu yüzden nonreaktif NST çıkması durumunda bebeğin hemen kötü durumda olduğuna karar vermek yerine ileri inceleme testlerinden biri uygulanarak yapılarak durum açıklığa kavuşturulmalıdır.






NST (Nonstress Testi) Nedir?

NST (Nonstress Testi) Nedir?

NST (nonstress test) nedir?

Gebelik takibinde çok sık kullanılan bir testtir. Bebeğin anne karnındaki iyilik halini değerlendirmede kullanılan teste nonstress test denir. Anne adayının eline bir buton verilir ve bebek hareket etmeye başladığında bu butona basması istenir. Bu arada anne adayının karnına yerleştirilen bir ultrason promu benzeri bir yapı ile bebeğin kalp atımlarını bir kağıt üzerine dökülmesi sağlanır. Bu noktada bebeğin hareketi ile birlikte kalp atımını değerlendirilir. 

NST hangi durumlarda uygulanır?

Bu değerlendirme de doktor tarafından bakılan pek çok kriter vardır. Örneğin; anne karnında büyüme gelişme geriliği olan olgularda, annenin riskli gebelik kapsamına sokulan şeker ve tansiyon hastası olan gebelerde, anne karnında sıvının azaldığı durumlarda oldukça yol gösteren bir test olarak bilinir. Genellikle haftadan sonra uygulanır.

NST nasıl yapılır?

NST testinde öncelikle anne adayının sedyeye yatırılması sağlanır. Karın bölgesine bebeğin kalp atışlarının en kuvvetli duyulduğu yerde kardiyotokografi cihazının kalp atışlarını algılayan probu bağlanır. Rahim kasılmalarını algılayan karnın tepe noktasına ise diğer bir prob yerleştirilir. Anne adayının eline üstünde bir düğme olan çubuk verilir. Bu durumda bebeğin her hareketinde anne adayının düğmeye basması gerekir. Yaklaşık olarak 20 dakika süre ile cihaz bebeğin kalp atışlarında meydana gelen değişiklikleri kağıda aktarır. Sonucu alınan bu kağıda ise NST (nonstress testi) denir.

NST sonucuna göre bebeğin durumu nasıl belli olur?

NST, sancı değerleri sonucu, fetüsün kalp atımlarının anne adayının karnındaki hareketlerine göre değişimini göstermektedir. Anne adayının rahimdeki kasılmalarını da belirleyerek gerçek doğum sancılarının başlayıp başlamadığını ayırt etmek için de yararlı bir testtir. Rahimdeki kasılmaların hangi şiddetle ve aralıkla oluştuğunun takip edilmesi doğum eyleminin başlangıcı ve takibinde anne ve fetus sağlığı yönünden oldukça önemlidir.

Benzer Yazılar

Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?
Dış Genital Bölge (Vulva) Kanseri Nedir?

Vajinanın dış bölgesinde meydana gelen genital bölge kanserlerine, dış genital kanseri diğer adıyla da vulva kanseri denir. Vulva, kadın genital bölgesindeki en dış ve en hassas kısımdır.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası