vajinadan bağırsak sarkması / İnce Bağırsak Sarkması (Enterosel) onarımı nedir, neden yapılır? - Doç. Dr. Ozan Doğan

Vajinadan Bağırsak Sarkması

vajinadan bağırsak sarkması

RAHİM – İDRAR TORBASI SARKMASI NEDİR?

 

Genital organlarda sarkma cinsel organların bu organları karın içersinde sabitleyen bağların özelliklerini yitirmesi nedeniyle aşağıya-vajinaya (hazneye) doğru yer değiştirmeleridir. Genellikle sadece rahim değil (rahim sarkması) onun hemen önünde ve arkasında yer alan idrar torbası ve kalın bağırsağın son kısmı da rahimle birlikte sarkma gösterir. İdrar torbası sarkmasına ‘sistosel’, bağırsakların sarkmasına da ‘rektosel’ denir. Bu sarkmanın derecesine göre sınıflandırılırlar.

 

Normalde kalça kemiği çatısı içinde yer alan bu organlar kendilerini tutan bağların sayesinde ancak sınırlı olarak hareket edebilirler. Yaş ilerledikçe ve özellikle yapılan doğum sayısı arttıkça ve ailesel yatkınlığa bağlı olarak bu bağlar esnekliklerini kaybeder ve böylece genital organların vajina içine sarkmasına neden olabilirler ve halk arasında buna genellikle rahim sarkması denmesine rağmen tüm genital organlar sıklıkla birlikte sarkarlar. Bazen sarkma öylesine belirgindir ki, kadın vajina girişinde rahim ağzını eliyle hissedebilir. Hatta bazen ihmal edilmiş vakalarda rahim vajinanın dışına da çıkabilir.

 

-İdrar torbası sarkması vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının vagina içerisinde bombeleşmesine verilen isimdir. Bu durum da özellikle öksürme, hapşırma, ağır bir nesne kaldırma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda kadının vajina içerisinde bombeleşen idrar torbasını eliyle hissetmesine neden olur. Bu şikayete sıklıkla idrar kaçırma da eşlik eder. İdrar kaçırma sorunu en hafif şekliyle yalnızca öksürme, aksırma ve ıkınma durumunda ortaya çıkar. Sarkmanın şiddetinin artmasıyla birlikte gülme, cinsel ilişkide, hatta ayakta durma, gibi durumlarda da idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. İdrar torbası sarkması ileri durumlarında idrar torbası ile uretra adı verilen idrarı torbadan dış ortama ileten boru arasında olması gereken açının bozulmasına ve böylece idrar kaçırma şikayetinin ortaya çıkmasına neden olur.

 

-Rahim sarkması tek başına olduğunda kadının özellikle ayakta durduğunda, öksürdüğünde, hapşırdığında ve ıkındığında ağrı ve alt bölgede dolgunluk hissetmesine neden olur. Çok ileri durumlarda rahim tümüyle vajinadan dışarı çıkar, kadın parmakları ile rahmi geri itse bile bir süre sonra tekrar dışarı çıkar,zamanla üzerinde ülserler açılabilir.

 

-Rektum (kalın bağırsağın son kısmı) sarkması ise vajina arka duvarıyla komşu olan rektumun vajinaya doğru bombeleşmesidir. Rektum sarkması çoğu durumda özel bir sorun yaratmamakla birlikte kabızlık sorunu yaşanmasına neden olabilir.

 

-Genital organlarda sarkma sorunu yaşayan kadınların diğer bir sorunu da zor doğumlarda ortaya çıkan yırtıkların vajinada genişleme şikayetine yol açmasıdır. Bu durum kadının eşiyle cinsel yaşamda sorunlar yaşamasına, çiftin eskisi gibi cinsel yaşamdan zevk alamamasına neden olabilir.

 

Genital organlarda sarkma, aşağıya düşme, özellikle çok sayıda zor doğum yapmış kadınlarda görülür. Uzun süren doğumlar genital organları yerinde tutan bağların uzaması, bazı bölgelerden yırtılması ve böylece organları yerinde tutma işlevlerinin azalmasıyla sonuçlanır.

 

RAHİM SARKMASI

 

Genellikle kadınlar rahim sarkmasının farkındadırlar ancak hafif sarkmada, herhangi bir belirti olmayabilir. Orta derecede, sadece karnın aşağı kısımlarında ağırlık ve dolgunluk  hissi vardır. Sırtın ve karnın alt kısımlarında ağrı ve rahatsızlık yakınması olabilir. Uzun süre ayakta kalındığında yakınmalar artabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Ciddi sarkmalarda ise, rahim dışardan görülür ve vajinada büyük bir kitle varmış hissi yaratır.

 

Ciddi rahim sarkmalarında vajinada yaralar oluşabilir. Çünkü sarkan rahim, vajina duvarı ile dıştaki cildin sürtünerek yara oluşturmasına neden olacaktır. Nadiren, mikrop kapmasına da yol açabilir.

 

Bazı faktörler rahim sarkmasını kolaylaştırabilmektedir :

 

  • Gebelik sayısının artması ve normal doğum
  • İri bebek
  • İleri yaş
  • Ağır yük kaldırma
  • Kronik öksürük
  • Kronik kabızlık
  • Aşırı kilolu olmak, genital bölgedeki kasları ve bağ dokusuna zarar vererek rahim sarkmasının gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

 

RAHİM SARKMASI TEDAVİSİ

 

Rahim sarkmasının tedavisi kadının yaşına, hastalığın derecesine, kadının genel sağlık durumuna ve daha sonra çocuk doğurmak isteyip istemediğine göre değişir. İleride bu problemin gelişmesi düzenli Kegel egzersizleri denilen vajina etrafındaki ve perine kasları kasma egzersizleri yapılarak kısmen de olsa engellenebilir.

 

Ailesini tamamlamış bir kadında genital organ sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli genellikle rahmin vajinadan çıkarılması ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıkların çıkarılarak vajina daraltılması şeklindedir.

 

İDRAR KAÇIRMA

 

İdrar kaçırma sorununun tedavi edilmesi için daha farklı ameliyat tekniklerinin kullanılması gerekebilir.

 

Üreme çağındaki ve halen doğum yapmayı düşünen yada ailesini tamamlamış olsa bile rahim alınmasını kabul etmeyen bir kadında ise rahim alınmaksızın  ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku alınarak genişlemenin tamiri yani vajinanın daraltılması yada ön ve arka vajina duvarlarına eski gerginliği sağlayacak özel sentetik destek materyalleri (Mesh) yerleştirmek yoluna gidilebilir. Böylelikle doğum sonrası vajina genişlemesi yakınması olan kadınların şikayetleri azalacak ve cinsel yaşamdan da eskisine oranla daha fazla tatmin sağlanacaktır. Vajina daraltılması operasyonuna tıpta vajinoplasti adı verilir.

 

Belirgin rahim sarkması durumunda karın yoluyla rahmi yerinde tutan bağlara ulaşılarak bu bağların yukarı çekilmesi ve böylelikle rahmin alınmaması mümkündür. Ancak yukarı çekme operasyonlarının çok da uzun ömürlü olmadığı bilinmelidir. Yapılan operasyonun tipine ve yapan cerrahın tekniğine bağlı olarak yıl içerisinde tekrarlama riski ortaya çıkabilir.

 

Çok nadiren çocukları olmasına rağmen rahiminin alınmasını istemeyen veya başka çocuk doğurmak arzusunda olan bayanlarda ya da rahim alınması operasyonunu dahi kaldıramayacak kadar yaşlı ve genel durumu kötü hastalarda operasyon yerine pesser adı verilen ve vajinaya yerleştirilerek rahimi destekleyip yukarda tutan cihazlar da kullanılabilir ama bu tür tedaviler çok özel durumlarda uygulanmaktadır.

 

ÖNERİLER

 

Rahim sarkması riskini azaltmak için çeşitli şeyler yapabilirsiniz :

 

  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.
  • Bağırsak hareketlerini düzenlemek için lifli gıdalar alın.
  • Kegel adı verilen pelvik kasları güçlendiren egzersizleri düzenli yapın.
  • Karın içi basıncı artıracak dar korseler ve giysiler giymeyin.
  • Ağır kaldırmaktan kaçının.
  • Sistosel


Pelvis (karın alt duvarını oluşturan yapılar) tabanını oluşturan kas ve fasyaların (zarların) zayıflaması sonucu idrar torbasının (mesane) vajinaya doğru doğması durumudur. Sıklıkla çok ve zor doğum yapanlarda görülmektedir. Ayrıca menapozdan sonra bu yapıların hormonal desteğinin azalması ve ailesel yatkınlık da ayrı bir faktördür.

 

Sık idrara çıkma, acil işeme hissi, baskı tipinde idrar kaçırma, idrar yapmada zorlanma ve vaginada kitle gibi bulguları olabilir. Tanısı muayene ile konur. Eğer idrar kanallarında tıkanma ve enfeksiyon oluşturmuyorlarsa tehlikeli değillerdir. Derecesine göre tedavi önerilir. Tedavisi cerrahidir. Bu hastalarda sistoselin düzeltilmesinden sonra idrar kaçırma başlayabileceği/devam edebileceği nedeniyle orta üretra gevşek sling operasyonu da (TVT veya TOT) eş seanslı olarak önerilmektedir.

İnce Bağırsak Sarkması (Enterosel) onarımı nedir, neden yapılır?

Enterosel bir diğer ismi ile ince bağırsak sarkması, ince bağırsağın alt pelvik boşluğuna inmesi ve vajinanın üst kısmını zorlaması sonucu bir çıkıntı oluşturmasını ifade eder. Prolapsus ismi verilen bu durum kayma veya sarkma anlamlarına gelir.

Enterosel bir diğer ismi ile ince bağırsak sarkması, ince bağırsağın alt pelvik boşluğuna inmesi ve vajinanın üst kısmını zorlaması sonucu bir çıkıntı oluşturmasını ifade eder. Prolapsus ismi verilen bu durum kayma veya sarkma anlamlarına gelir.

Rektosel yani bağırsak fıtığı büyükse, vajinal açıklık çevresinde oldukça belirgin bir şişlik oluşturur. Bu şişlik zaman içinde rahatsız edici bir hal alır, bununla birlikte nadiren ağrı yaptığı görülür. Gerekli durumlarda kişisel bakım önlemleri ve cerrahi olmayan yöntem seçenekleri kullanılır. İlerlemeyen enterosel de bu yöntemlerin işe yaradığı görülür. Bununla birlikte, hastanın şikayetleri gittikçe ilerlerse, rektosel üzerinde bir cerrahi onarım gerekir.

Yapılan doğumlar pelvik taban üzerine baskı yapar ve bu durum pelvik organları birbirlerine bağlayan yapıları zayıflatabilir. Aynı şekilde yaşlanma ve diğer süreçler de ince bağırsağınızda çeşitli hasarlara neden olabilmektedir. Yaşanan tüm bu durumlar, zamanla ince bağırsakta sarkma yaşanmasına sebebiyet verir. İnce bağırsağınızda yaşanabilecek olası sarkmaları önlemek adına, kişisel bakıma oldukça önem verilmelidir.

İlerleyen vakalarda, sizi rahatsız eden durumlarla karşılaşırsanız, acilen bir uzmana görünmeniz gerekir. Gelişen semptomlar, zamanla farklı rahatsızlıklara da neden olabilmekte ve kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşürebilmektedir. Bu yazımızda, İnce Bağırsak Sarkması (Enterosel) onarımı nedir, neden yapılır? sorusuna uygun cevaplar verebilmek için açıklamalar yapacağız.

Rektosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vajinal duvar etrafında görülen rektosel, bağırsak fıtığı, bu bölgede sarka ve yıpranmalara neden olur. yaygın bir şekilde görülen bu rahatsızlık, rektumun ıkınma sonucu vajina içine doğru sarkmasına neden olunur. Bu sarkma sonucu zamanla, bu bölgede fıtıklaşma görülür ve bu durum ağrılı bir süreci başlatabilir.

Hastalara bazı durumlarda doğru teşhis koyulamaz ve mevcut Rektosel rahatsızlığı, hemoroid ya da anal fissür ile karıştırılabilir. Bu durum tedavi sürecini uzatır ve zamanla bu fıtığın büyümesine ve şikayetlerin artmasına neden olur.

Rahatsızlık genel olarak çok sayıda ve sık aralıklar ile doğum yapmış kadınlarda görülür. Doğum anında yapılan yanlış hareketler, ya da fazlaca ıkınma gibi durumlar bu bölge yapısının zarar görmesine neden olabilir. Tuvalette zorlanma ile ortaya çıkan hastalık, ıkındıkça tuvaletini yapamamak ile özdeşleşmiştir. Bu hastaların ıkınması son derece zararlıdır. Çünkü mevcut kitle büyümekte ve tuvaletini yapmak daha zor bir hale gelmektedir. Ikınma esnasında vajinanın dolgunluk kazanıp şiştiği görülür. Bu durum hastaya birçok açıdan zarar verir.

Rektosel ameliyatı nasıl yapılır? sorusu, bu hastalığı yaşayıp tedavi sürecinden korkan hastaların en çok merak ettiği konudur. Hastalık görüldüğünde acilen bir uzmana başvurmak gerekir. Sonuç olarak iki tedavi yöntemi karşımıza çıkar. Bunlardan ilki, koruyucu önlemler alarak hastalıktan kurtulmayı içerir. Bir diğer yöntem ise, daha ilerleyen vakalar için cerrahi müdahaleyi içerir.

Bağırsak Fıtığı Ameliyatı Riskleri

Bilimsel adı ile rektosel, halk arasında daha çok bağırsak fıtığı olarak bilinir ve  toplumumuzda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.  Kabızlık, ıkınarak dışkılama ve dışkılama güçlüğü gibi problemler, hastalığın en sık görülen etkileridir.

Hastaların yaşam kalitesinde ciddi oranda düşüklük görülür ve tuvalette geçirilen saatler, hastalığa bağlı olarak artar. Çoğu kadının korkulu rüyası o bağırsak fıtığı tedavi uygulanmazsa, hemoroidal hastalık gibi birçok başka hastalığa sebep olabilir.

Sıklıkla menopoz dönemi ve doğum sonrası görülen rahatsızlık, hayatı çekilmez bir hale getirir. Hastalık tedavisi için makat ve vajina muayenesinin bir arada yapılması gerekir. Bazı durumlarda ise dışkılama filmine başvurulması gerekir.

Bağırsak fıtığı ameliyatı riskleri bulunmakla birlikte tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.






Enterosel

İnce Bağırsak Sarkması - Enterosel Nedir, Neden Oluşur,
Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İnce Bağırsak Sarkması - Enterosel Nedir, Neden Oluşur,<br> Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İnce Bağırsak Sarkmasının Belirtileri

İnce bağırsak sarkmasının şiddetli olmadığı durumlarda, herhangi bir semptom görülmeyebilir. Ama ince bağırsak sarkmasını belirgin bir şekilde yaşıyorsanız, şu belirtileri görmeniz mümkündür:

-Uzandığınızda hafifleyen, leğen kemiği bölgesindeki aşağı çekilme hissi;
-Leğen kemiği bölgesinde doluluk, baskı veya ağrı hissi;
-Uzandığınızda hafifleyen bel ağrısı;
-Vajinada yumuşak bir doku şişkinliği;
-Vajinada rahatsızlık hissi;
-Cinsel ilişki sırasında görülen acı veya ağrı.

İnce bağırsak sarkması yaşayan birçok kadın; idrar torbası, rahim veya kalın bağırsak sarkması da yaşamaktadır. Sizi rahatsız eden sarkma belirtileri gördüğünüzde doktoruna başvurmalısınız.

Hamilelik ve Doğumun İnce Bağırsak Sarkmasına Etkisi

Leğen kemiği bölgesindeki organların sarkmasının en yaygın sebebi hamilelik ve doğumdur. Çünkü vajinayı yerinde tutan ve destekleyen kas ve bağ dokular, hamilelik ve doğum esnasında esneyip güçsüzleşir.

Leğen kemiği bölgesi organlarının sarkması, doğum yapan her kadında görülmez. Bazı kadınların kas ve bağ dokuları çok güçlü olabilmektedir. Bununla birlikte, hiç doğum yapmamış bir kadının leğen kemiği bölgesi organlarında da sarkma meydana gelebilir.

İnce Bağırsak Sarkmasının Risk Faktörleri

İnce bağırsak sarkması riskini artıran faktörler şunlardır:

Hamilelik ve doğum: Vajinal doğum, leğen kemiği bölgesindeki destekleyici yapıyı güçsüzleştirip sarkma riskini artırır. Hamilelik sayısıyla beraber risk de artar. Yalnızca sezaryen ile doğum yapan kadınlarda bu risk çok daha düşüktür.

Yaş: İnce bağırsak ve leğen kemiği bölgesindeki diğer organların sarkması, ilerleyen yaşlarda daha çok görülür. Diğer bölgelerdeki gibi, leğen kemiği bölgesindeki kas yoğunluğu ve gücü yaşlandıkça azalır.

Leğen kemiği bölgesi ameliyatı: Rahmin ameliyatla alınması veya idrar tutamama sorunu için yapılan ameliyatlar, ince bağırsak sarkmasının ortaya çıkma riskini artırabilir.

Karın bölgesindeki basıncın artması: Fazla kilolu olmak, karın bölgesinin maruz kaldığı basıncı artırarak ince bağırsak sarkmasının ortaya çıkma riskini arttırır. Bağırsak hareketi için kasları zorlamak ve kronik öksürük de karın bölgesindeki basıncı artırdığından, sarkma riskini artırır.

Sigara içmek: Sigara içenler daha sık öksürdüğü için karın bölgesindeki basınç artar, bu da ince bağırsak sarkmasının görülme riskini artırır.

Genetik: Bazı bilinmeyen nedenlerden dolayı beyaz ve Latin kökenli kadınlarda ince bağırsak sarkması riski daha yüksektir.

Bağdoku rahatsızlıkları: Genetik nedenlerden dolayı bağdokularınız zayıf ise, ince bağırsak sarkmasına daha yatkın olabilirsiniz.

İnce Bağırsak Sarkmasının Teşhisi

İnce bağırsak sarkmasını teşhis etmek için doktorunuz, leğen kemiği bölgesine bir test uygulayacaktır. Test esnasında, doktorunuz derin nefes alıp tutmanızı ve ıkınırken nefesinizi tutmaya devam etmenizi isteyebilir. Doktorunuz siz yatarken ince bağırsak sarkmasını teşhis edemezse, testi bir de siz ayaktayken yapmak isteyebilir.

İnce Bağırsak Sarkmasını Önlemenin Yolları

İnce bağırsak sarkması riskini, şu yöntemleri kullanarak azaltabilirsiniz:

-Sağlıklı bir kiloda kalmak
-Kabızlığı engellemek: Egzersiz yapmak, yüksek lifli gıdalar ve bol sıvı tüketmek bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede bağırsak hareketi için kaslarını zorlamaya gerek kalmaz.
-Kronik öksürük tedavisi: Kronik öksürük, karın bölgesindeki basıncı artırır.
-Sigarayı bırakmak: Sigara içmek, kronik öksürüğe neden olur. Kronik öksürük de karın bölgesindeki basıncı artırır.
-Ağır kaldırmaktan kaçınmak

İnce Bağırsak Sarkmasının Tedavisi

İnce bağırsak sarkması, sizi rahatsız etmediği sürece tedavi gerektirmez. Sarkma ileri seviyedeyse ve rahatsızlık veriyorsa, ameliyat gerekebilir. Ameliyat çok riskliyse veya ileride hamile kalmak istiyorsanız, tedavi için cerrahî dışı yöntemler de kullanılabilir.

İnce bağırsak sarkmasının tedavi yöntemleri şunlardır:

Gözlem: İnce bağırsak sarkmasının belirgin semptomları yoksa tedaviye gerek yoktur. Leğen kemiği bölgesindeki kasları güçlendirmeye yarayan Kegel egzersizi gibi egzersizler yapmak, sorunu hafifletebilir. Ağır kaldırmaktan ve kabızlıktan kaçınmak da sarkmanın kötüye gitmesine engel olabilir.

Ovül: Esneyen dokuları desteklemesi için vajinaya yerleştirilen silikon, plastik veya lastik bir aparattır. Birçok çeşit ve boyda ovül vardır. Doğru olanı bulmak için denemek gerekebilir. Bundan dolayı doktorunuzun ölçünüzü alması ve sizin için doğru ovülü önermesi gerekmektedir. Ovülü kullanmayı ve temizlemeyi de size doktorunuzun öğretmesi gerekir.

Ameliyat: Ameliyatta sarkmış ince bağırsak yerine yerleştirir ve leğen kemiği bölgesindeki bağdokuları sağlamlaştırılır. Bazı durumlarda, bu dokuları desteklemek için sentetik bir ağ kullanılabilir.

Hafif ince bağırsak sarkması, tedaviden sonra genellikle tekrar görülmez. Yine de leğen kemiği bölgesinin alacağı bir hasar, kabızlık, öksürük, obezite veya ağır kaldırma; bölgedeki basıncı arttırarak sorunun tekrarlamasına neden olabilir.

İnce Bağırsak Sarkmasını Engelleyen Yaşam Biçimi ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Durumunuzun şiddetine bağlı olarak, şu kişisel önlemler, semptomların hafiflemesine yardım edebilir:

-Vajinadaki dokuları ve leğen kemiği bölgesindeki kasları güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak;
-Bol sıvı ile birlikte tam buğday, taze meyve ve sebze gibi yüksek lifli gıdalar tüketerek kabız olmaktan kaçınmak;
-Ağır kaldırmamak;
-Öksürüğü kontrol etmeye çalışmak;
-Fazla kilolu veya obezseniz kilo vermek;
-Ikınmamak, bağırsaklarını boşaltmak için doğal bağırsak hareketlerini beklemek;
-Sigarayı bırakmak.

İnce Bağırsak Sarkmasını Engelleyen Yaşam Biçimi ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

İnce Bağırsak Sarkmasından Korunmanın Bir Yolu: Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri; rahim, idrar torbası ve bağırsakları destekleyen leğen kemiği bölgesi tabanındaki kasları güçlendirir. Güçlü bir leğen kemiği bölgesi tabanı; bölgedeki organları daha iyi destekleyerek sarkma riskini azaltır ve mevcut sarkmaların semptomlarını hafifletir.

Kegel egzersizlerini yapmak için şu adımları takip etmeniz gerekir:

-Leğen kemiği bölgesindeki kasları (idrarı tutmak için kullanılan kaslar) sıkın.
-Kasları beş saniye boyunca sıkılı tutun, sonra beş saniye boyunca serbest bırakın. (Eğer bu çok zor geliyorsa kasları iki saniye tutup, üç saniye serbest bırakmayı deneyin.)
-Kasları her seferinde 10 saniye boyunca sıkmayı deneyin.
-Bunu en az, üçerli setler halinde her gün 10 kez yapın.

Doğru kasları kullandığınızdan emin olmak için doktorunuza danışın. Kegel egzersizleri, bir fizyoterapist tarafından öğretildiğinde ve geri bildirim alındığında daha başarılı olur. Geri bildirim; doğru kasları kullandığınızdan emin olmanızı sağlayan cihazlarla sağlanır. Bu cihazlar, kaslara ne kadar şiddet uygulandığını ve kaç saniye boyunca uygulandığını da gösterir.

Doğru bir şekilde yapmayı öğrendikten sonra, Kegel egzersizlerini istediğiniz zaman, masa başında veya kanepede dinlenirken yapabilirsiniz.

İnce Bağırsak Sarkması Muayenesi Öncesinde Ne Yapmalısınız?

Randevuya hazırlanmaya yardımcı olacak bazı tavsiyeler şunlardır:


-Semptomların listesini yapın
-Tıbbî bilgilerinizin bir listesini yapın
-Bir yakınınızla birlikte gidin
-Doktora soracağınız soruları önceden not alın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası