osmanlı istimalet politikası / İstimalet Politikası Nedir? Tarihi ve Amaçları - Ders: Tarih

Osmanlı Istimalet Politikası

osmanlı istimalet politikası

kaynağı değiştir]

  1. İskân politikası, ilk olarak Hayrabolu adlı şehirde uygulanmıştır.
  2. İskân politikasını ilk olarak uygulayan padişah Orhan Bey'dir.
  3. İskân politikasını düzenli olarak uygulayan padişah I. Murad'dır.

Kaynakça[değiştir

İstimalet Ne Demek, TDK S&#;zl&#;k Anlamı Nedir? Osmanlı Devleti'nde İstimalet Politikasının Ama&#;ları Nelerdir?

 İstimalet Ne Demek?

 İstimalet kelimesi anlam bakımından gönül alma şeklinde ifade edilmektedir. İstimalet kelimesi hoşgörülü davranma olarak da kaynaklar içerisinde yer almaktadır. Osmanlı döneminde insanların istimalet içerisinde yaşamaları istenmektedir. Bu nedenle istimalet politikası hazırlanarak işleme koyulmuştur.

 Osmanlı döneminde geçen kelimeler arasında istimalet, hoşgörülü davranma politikası olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı hoşgörü politikası olarak çevrilmektedir. Gönül alma olarak da yorumlanmaktadır. Osmanlı döneminde yaşayan kişilerin diğer insanlara karşı uyguladıkları politikalardan biridir. İnsanlar refah içerisinde yaşaması için geliştirilmiş politikalardan biridir. Özellikle gayrimüslimlere karşı iyi niyetli yaklaşma politikası olarak da bilinmektedir.

 TDK Sözlük Anlamı Nedir?

 İstimalet kelimesinin TDK sözlük anlamı ise hoşgörü ve gönül alma şeklinde karşılık bulmaktadır. Çok fazla kişinin bildiği bu kelime günümüzde de hoşgörülü olma şeklinde yorumlanmaktadır. İnsanların refah ve mutluluk içerisinde yaşamalarını varsayan politikalardan biridir. Osmanlı döneminde en sık geçen kelimeler arasında da yer alır.

 Osmanlı Devleti'nde İstimalet Politikasının Amaçları Nelerdir?

 Halkın çıkarlarını gözetme ve insanların uyum içerisinde olması amaçlanmıştır. İstimalet politikası gayrimüslimlerin de halk içerisinde rahat bir yaşam sürmeleri için hazırlanmıştır. Böylelikle halk iç içe ve kaynaşarak bir yaşam sürmektedir.

 İstimalet Politikası Kimlere Uygulanmaktadır?

 İstimalet politikası Osmanlı döneminde yaşayan gayrimüslimlere karşı uygulanan politikalardan biridir. Halkın bu insanlara karşı hoşgörülü davranması için geliştirilmiş uygulamalardan biridir. Müslüman olmayan kişilere karşı da duyulması gereken hoşgörü olarak nitelendirilen Osmanlı dönemi politikalarından birisi şeklinde bilinmektedir.

Osmanlılarda iskân politikası planlı, sınırları ve hedefleri belirlenmiş bir yerleşim stratejisi olup fiziki yapı, iklim, ekonomi,siyaset, nüfus, güvenlik, ulaşım gibi birçok konu ile ilintilidir.&#;

Anadolu’nun fethi ile başlayan iskân faaliyetleri ve metodu benzer şekilde Osmanlı iskân politikasının da temelini oluşturmuştur. Kuruluş döneminde gerçekleştirilen planlı fetih stratejisi ile genişleyen Osmanlı topraklarına içlerinde tüccar, esnaf, çiftçi, asker, âlim, derviş, konar-göçer gibi zümrelerin yer aldığı yoğun ve sürekli bir nüfus akışı yaşanmıştır. Bu yoğun nüfus zümreleri fethedilen bölgelerin ihtiyaçlarına göre iskân edilmiştir. Osmanlı topraklarına süregelen yeni göçler nedeniyle oluşan nüfus baskısı Rumeli’ye geçişle birlikte iskân politikasında yeni bir merhalenin başlamasına sebep olmuştur. Bu doğrultuda Rumeli’ye aktarılan nüfus vasıtasıyla şenlendirme politikası çerçevesinde yeni yerleşmeler kurularak iskân alanları oluşturulmuştur. Dolayısıyla Osmanlı fetih politikası iskân politikası ile birlikte yürütülmüştür.

Uygulanan iskân politikası ile boş alanların yerleşime açılması, vergi gelirlerinin artırılması, üretim sürekliliğinin sağlanması, sefer lojistiğinin güçlendirilmesi, güvenliğin tesisi ve en önemlisi de demografik dengenin sağlanarak fethedilen bölgelerin Türkleşme ve İslâmlaşması amaçlanmıştır. Bütün bunlar mekânın işgali değil, fetihler yoluyla Anadolu’da başlayan vatan edinme anlayışının yeni ele geçirilen topraklara yansıması manasına gelir. Balkanlarda fetih sonrası kurulan yeni iskân alanlarına verilen isimler, Balkan coğrafyasının Türkleşme sürecine dair önemli ipuçları vermektedir. Bu doğrultuda Birgi, Saruhanlı, Germiyanlu, Karesilü, Salurlu, Döğerlü, Eymürlü ve benzeri yer adları göçle gelen nüfusun geldiği bölge ya da bağlı olduğu aşireti gösterir niteliktedir. Şehir ya da bölge isimli yerleşme adlarının adı geçen yerden gelenler tarafından kurulduğuna dair en güzel örnek Aksaray’dan getirilenlerce kurulan İstanbul’daki Aksaray mahallesidir.&#;

Gerek Selçuklu gerekse Osmanlı Devletlerinde Anadolu ve Rumeli’nin Türkleşmesi ve İslâmlaşması noktasında önemli görevler icra ettiği görülen tekke ve zaviyeler özellikle harap ve ıssız bölgelerde kurularak bu bölgelerin iskânına katkıda bulunmuşlardır. Selçuklu döneminden itibaren Dobruca bölgesinde Sarı Saltuk ile başlayan süreç Osmanlı döneminde de Kızıl Deli Sultan (ö. ), Otman Baba (ö. ), Kılıç Baba, Musa Baba gibi tasavvuf erbabıyla sürmüştür. Bu gibi dervişler, fetih öncesi yerleştikleri bölgelerde kurdukları tekkeler vasıtasıyla istihbarat ve hazırlık görevi icra ederken, fetih sonrası da Osmanlı ordularının ilerleyişini kolaylaştırmışlardır. İlk iskân çekirdeği niteliğindeki tekke ve zaviyeler kuruldukları bölgedeki toprakları işleyerek devlete gelir sağlamak, asayişi, han ve kervansarayların bulunmadığı yerlerde tüccar ve yolcuların konaklama ve güvenliğini, bölgeye göç eden Türk nüfusun sevk ve idaresini temin etmek gibi hizmetler üstlenmişlerdir.

Osmanlı iskân politikasının desteklenmesinde vakıfların önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır. İskâna açılmak istenen bölgelerde vakıflar eliyle oluşturulan sosyal ve ekonomik temelli binalar (cami, medrese, köprü, han, hamam vs.) zamanla etraflarında yeni yerleşim alanlarının oluşumunu sağlamışlar, hatta şehirleşmeye de büyük katkı yapmışlardır. Vakıfların yanı sıra mülk/temlik sistemi de iskân politikasını destekleyen bir diğer unsurdur. Temlik, bir hükümdarın mîrî araziden veya şahıslardan devlete intikal eden arazi ve binalardan bazı yerleri devlete hizmet etmiş kimselere mülk şeklinde tahsis etmesidir. Bu şekilde verilen belgeye de temliknâme denilir. Selçuklulardan Osmanlıya intikal eden bu yöntem doğrultusunda Balkanların fetih sürecinde Lala Şahin (ö. ), Timurtaş, Mihaloğulları, Evranos Bey (ö. ) başta olmak üzere pek çok kişiye devlet tarafından temliknâme verilmiştir. Bu kişiler kendilerine temlik edilen yerleri iskâna açarak yerleşmeyi teşvik etmişlerdir. Osmanlı iskân politikasını destekleyen bir başka unsur da “istimalet politikası”dır. Osmanlı Devleti uyguladığı meylettirme anlamındaki istimalet (hoşgörü) politikası ile fethedilen bölgelerdeki gayrimüslim halkın yerlerini terk etmesinin önüne geçmiş ve bu çerçevede uygulanan dini serbestiyet, can ve mal güvenliği, vergi muafiyeti ile askeri ve idari sistemin içerisine katılmalarını sağlamıştır.

Göç olgusu ise iskân sisteminin en mühim unsurudur. Osmanlı tarihinde özellikle batıya yönelen sürekli bir nüfus hareketliliğinden söz etmek mümkündür. Başlangıçta iskân politikası için gerekli nüfus devletin teşvikiyle gönüllü göçler vasıtasıyla karşılanmıştır. Ancak hem Balkanlar hem de Anadolu’da toprakların genişlemesi nüfusun her iki coğrafya için dağılımında farklı uygulamaların devreye girmesine neden olmuştur. Bu yeni süreçte gönüllülüğün ötesinde zorunlu göç/sürgün uygulamasına da başvurulmuştur. Sürgün politikası sadece Anadolu’dan Rumeli’ye değil Rumeli’den Anadolu’ya da uygulanmıştır. Bu şekilde hem yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmiş hem de nüfus konusunda denge sağlanmıştır. Anadolu’dan Balkanlara yönelik sürgün uygulamasında daha ziyade bulundukları bölgede problem teşkil eden konar-göçerler tercih edilmiştir. Örneğin yılında Osmanlı topraklarına katılan Saruhan bölgesinde tuz yasağına uymayan aşiretler sürgün yoluyla Filibe’ye nakledilmiştir. Balkanlarda “Evlad-ı fatihan” olarak nitelendirilen konar-göçerler geldikleri bölgelerin iskânında önemli rol oynamışlardır. Konar-göçerlerin sürgün yoluyla iskânı sadece Balkanlara has bir uygulama değildir. Kıbrıs’ın yılında fethi sonrası gönüllü göçlerin teşvik edilmesi yanında problem çıkaran aşiretlerden de sürgün yoluyla adada iskân gerçekleştirilmiştir. Sürgün edilenlerin bölgede kalıcılığını sağlamak için önlemler alan devlet bu kişilere çeşitli muafiyetler ve haklar tanımıştır.

Osmanlı devletinin kuruluş dönemi ve sonrasında toprakların genişlemesiyle doğru orantılı olarak “dışa dönük” bir iskân politikası izlenmiştir. yüzyılın ikinci yarısından itibaren iç ve dış dinamikler sebebiyle Osmanlı Devleti’nde yaşanan sosyal, ekonomik, idari, askeri ve benzeri problemler Osmanlı iskân politikasında yeni bir sürecin başlamasına neden olmuştur. yüzyılın sonlarında şiddetlenen ve “büyük kaçgunluk” olarak zikredilen Celali isyanlarının da etkisiyle meskun mahallerini terk edenler, daha güvenli hissettikleri kalabalık köylere, kasabalara, şehirlere göç etmişlerdir. yüzyılda Anadolu’da var olan köylerin bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık %60’ının günümüzde mevcut olmaması durumu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu devrede dinamizmini kaybeden ve eskisi gibi çok fazla yeni topraklar elde edemeyen devlet farklı bir yol izleyerek Anadolu’da boşalan yerleşmelere yönelik “içe dönük” bir iskân politikası uygulamaya başlamıştır. Anadolu’da terk edilerek harap hâle gelen yerleşmelerin tekrar ihyası amacıyla konar-göçerlerin iskânı konusunda çalışmalar yapılmıştır. Bu çerçevede yılı sonrasında Suriye ve Anadolu’da bulunan aşiretler yerleşik hayata geçirilmeye çalışılmıştır. ve yüzyılda konar-göçerlerin boş ve harap hâldeki bölgelere yerleştirilerek iskân edilme çabaları yüzyılda da sürmüştür. yılında oluşturulan ve Fırka-i Islahiye adı verilen askeri güç vasıtasıyla altı ay gibi kısa bir sürede özellikle Çukurova bölgesi ve çevresinde devlet kontrolüne karşı gelen konar-göçerler kontrol altına alınarak iskân edilmiş ve verimli ziraat alanları için ihtiyaç duyulan insan gücü açığı kapatılmaya çalışılmıştır.

Karlofça Antlaşması ile başlayan ve İmparatorluğun yıkılışına kadar süren toprak kayıpları nedeniyle Anadolu’ya doğru tersine bir göç yaşanmıştır. Bu durum Anadolu’ya gelen göçmenlerin iskân edilmesine yönelik yeni politikaların üretilmesini mecburi kılmıştır. İlk olarak yılında kurulan Muhacir Komisyonu, değişik dönemlerde farklı isimlendirmeler alsa da Cumhuriyete kadar görevini sürdürmüştür. Muhacir Komisyonları dikkatli planlamalar yaparak yeni gelen göçmenlerin Anadolu’nun muhtelif bölgelerine yerleşmelerini sağlamıştır. 1. Dünya Savaşı yıllarında parçalanmanın eşiğine gelen Osmanlılar, “Tehcir Kanunu” çıkartarak büyük çaplı yeni bir içe dönük göç politikasını devreye sokmuşlardır.

Osmanlı iskân politikası fetihler ile yürütülen planlı, sınırları ve hedefleri belirlenmiş bir yerleşim stratejisidir. Kuruluş döneminden itibaren genişleyen sınırlar ile birlikte tekkeler, zaviyeler, vakıflar, temlikler, gönüllü göçler ve sürgünler gibi olgularla “dışa dönük” izlenen iskân politikası, devlette yaşanan buhranlar ve toprak kayıplarına bağlı olarak küçülen coğrafyaya uygun bir şekilde değişime uğramış ve yüzyıldan itibaren “içe dönük” bir nitelik kazanmıştır. yüzyıl itibari ile başlayan iskân süreci, zaman içerisinde nicel ve nitel değişikliklere uğrayarak yüzyılda yine Anadolu’da noktalanmıştır.

Alpaslan Demir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası