sirke ile uyuz tedavisi / UYUZ TEDAVİSİNE YARDIMCI BİTKİSEL DESTEKLER – Mehmet Emin ERDEM

Sirke Ile Uyuz Tedavisi

sirke ile uyuz tedavisi

Uyuz Hastalığı Nedir?

İsmi belki sizi ürkütebilir ama sandığınızda daha kolay bir tedavi yöntemi var.

Uyuz; cilt hastalıkları arasında dünya üzerinde en yaygın görülen bir hastalıktır. Uyuz, sıcak ortamda oluşan bir parazittir. Hijyenle ya da yaşla bir ilgisi yoktur. Genellikle insanlar hijyen eksikliğinden dolayı olduğunu sansa da bu belalı parazite yakalanmanın temiz olup olmamakla ya da yaşla herhangi bir alakası yok.  Hastalığa "Sarcoptes scabei"adındaki küçük bir akar türünün sebep olduğu bilinmektedir, bu akarlara işte uyuz deniyor. Bu uyuzlar cilde yerleşerek deride toplanırlar. Uyuza sebep olan akarlar 4 ila 8 hafta kadar ciltte yaşayabilirler. Uyuz hastalığına yakalananların ve çevresinde uyuz hastalığına yakalananların olmasından dolayı birçok kişinin en çok merak ettiği uyuz hastalığı neden olur?, uyuz hastalığına ne iyi gelir? uyuz hastalığı nasıl bulaşır?, sorularına yazımızda yanıt bulabileceksiniz.

Uyuzun En Önemli Belirtisi

Şiddetli gece kaşıntısıdır.Kaşıntı, gece yatağa girip vücut ısısının artması ile artarak uykudan uyandırabilecek noktaya ulaşabiliyor. Kaşıntı gündüzleri vücut ısısının daha düşük olduğu saatlerde daha az görülüyor. Uyuz hastalığı genellikle parmak araları, koltukaltı, genital bölge, meme altı, dirsek içi, diz arkası, boyun gibi bölgelerde kendini gösteriyor.

Kaşıntıdan yaşayamayacak şekilde olursunuz, kaşıntıdan bir süre sonra deriniz parçalanacak duruma gelir. Çünkü bu belalı uyuz böceklerinin dişileri cildin en dış tabakasına yumurtalarını bırakır. Ardından cilt bu duruma alerjik reaksiyon gösterir kısa süre içine kaşıntı ve döküntü başlar ve maalesef hastalık bulaşıcıdır. Bu yüzden aynı evde yaşadığınız aile fertleri de tehlike altındadır. Yapılması gereken ilk şey vakit kaybetmeden tedaviye başlamalısınız ve ten teması ile geçtiğinden ten temasından kaçınmalısınız. Ayrıca uyuz akarlarının bulaştığı kıyafetler, havlu ve yatak örtüsü gibi eşyaların ortak kullanımıyla da bulaşabilir. Bu nedenle eğer evde bir kişi uyuz olduysa kişisel eşyaları hemen ayrılmalıdır.

Tabii belirtilerini rastladığınız ilk an hemen bir dermatoloğa görünmelisiniz. Bununla birlikte uyuz hastalığının belirtilerini azaltmak ve kısa sürede iyileşmek amacıyla evde bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uyuzda sirke tedavisi en sık uygulanan bitkisel tedavi yöntemidir. Ayrıca tuz, zerdeçal, kolonya, çay ağacı yağı ve aloe vera uygulaması gibi farklı bitkisel tedavi seçenekleri de mevcuttur. Ama ben size bugün ki yazımda sirke ile uyuz tedavisini anlatacağım. Sirke uyuz tedavisinde neden bu kadar etkili hep beraber okuyalım hadi.

Uyuz Tedavisinde Sirke Kullanımı

  • Her derde deva olarak gösterilen sirke, geçmişten günümüze birçok sağlık soruna karşı kullanılmıştır.
  • Bunlardan biri de uyuz hastalığıdır. Uyuz hastalığı tedavisi sirke ile desteklenebilir.
  • Özellikle beyaz sirke uyuz hastalığı tedavisinde oldukça etkilidir.

"Peki, beyaz sirke nasıl oluyor da uyuz böceklerini öldürüyor?"Diyorsanız hemen onun da yanıtını vereyim;

  • Sirke antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Asidik yapısı da olduğu için beyaz sirke cildin ph değerini değiştirir.
  • Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur. Öncelikle uyuz tedavisinde sirkeden destek almaya karar verdiyseniz içme suyu (klorsuz su), beyaz sirke ve bir parça pamuk gereklidir. 
  • Tüm malzemeleri temin ettikten sonra ilk olarak, bir su bardağı beyaz sirke ile bir su bardağı suyu iyice karıştırın.
  • Ardından bir pamuk parçasını bu karışım ile ıslatın ve 5 dakika kadar kaşınan bölgede tutun.
  • İşlemin sonunda dilerseniz cildinizi ılık su ile durulayabilirsiniz.

  • Bu uygulamayı yaklaşık 15 gün boyunca günde 3 kez yapmanızı öneririz.
  • Düzenli olarak yapıldığında kısa süre içerisinde kaşıntıya sebep olan uyuz akarlarını öldürür. Kaşıntı ve döküntü semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • "Evde beyaz sirkesi yok elma sirkesi var olur mu?" diyorsanız; Elbette olur! Elma sirkesi de uyuz hastalığına iyi gelir.
  • Hiç tereddüt etmeden beyaz sirke yerine doğal elma sirkesi kullanabilirsiniz. Kullanım şekli beyaz sirke kullanımı ile birebir aynıdır.

Sirke Uyuza İyi Gelir Mi?

  • Sirke;uyuz hastalığını atlatan birçok kişi sirkenin uyuz belirtilerini hafiflettiğini deneyimlemiştir.
  • Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
  • Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
  • Sirke genel anlamda yanma, kaşıntı ve iltihap gibi cilt sorunları için ideal bir besindir.
  • Uyuz hastalığı tedavisine yardımcı olarak beyaz sirke veya elma sirkesi tercih edilebilir.

 

Uyuz tedavisinde sirke kullanmak işe yarar mı?

Uyuz tedavisinde sirke kullanmak işe yarar mı?

Uyuz, gündelik yaşantımızda hemen hemen herkesin karşılaşabileceği bir cilt rahatsızlığı olarak karşımıza çıkıyor.

Bu rahatsızlık deride alerjik tepkimeye, kaşıntıya ve döküntüye neden olabiliyor.Bu sorunlardan kurtulmak için sirkeye başvurabilirsiniz.

Bulaşıcı olan bu hastalığı diğer kişilerin yaşamaması adına, önlem almak için hızlı hareket etmeniz gerekiyor.

Bu hastalığın yayılmadan sonlanması için beyaz sirke kullanabilirsiniz. Faydalarıyla her derde deva olan sirke, bu sorunu da kısa süre içerisinde çözecektir.

Beyaz sirke parazit ve bakterileri yok eder ayrıca enfeksiyona yol açan etkenleri ortadan kaldırır.

Yine beyaz sirke uyuzdan kaynaklı deri döküntülerini temizler ve dezenfekte olmasına destek olur.

Uyuz akarlarının da cildimizinden atılmasına neden olan beyaz sirkeyi nasıl uygulayacağınız ise aşağıda yer alıyor.

Beyaz sirkenin uygulanışı

Bir su bardağı sirke ve bir su bardağı suyu karıştırın. Bu karışımı bir pamuk yardımı ile kaşınan bölgeye sürün. 5 dakika boyunca kaşınan bölgeye masaj yapın.

Bu işlemeden sonra kaşınan bölgeyi temizz ve ılık bir suyla durulayın. Uyuz için sirkeli su kullanmak, kısa sürede bu kaşıntıya neden olan uyuz akarlarını öldürür ve üremesini engellemeye yardımcı olur.

Uyuzu rahatlatmak için bu tedavi yöntemini günde 3 defaya kadar uygulayabilirsiniz ve cildi iyileştirmek için diğer tedavilerle birleştirebilirsiniz.

Sağlıkhastalıkciltsağlık haberleri

Google News ile Takip Et

UYUZ TEDAVİSİNE YARDIMCI BİTKİSEL DESTEKLER

 Maalesef özellikle birkaç yıldır ülkemizde, Klasik uyuz tedavisine yanıtsız hızlı bir uyuz vaka artışı söz konusu.  Normal koşullarda, uyuz bulaştığı zaman, eczaneden alacağınız losyonu 1-2 defa sorunlu bölgeye sürerek bu rahatsızlıktan kurtulursunuz. Ama son aylarda bahsedilen uyuz problemini gidermek için bu ilaçların yeterli olmadığı görülmekte. Dayanılmaz bir kaşıntı, küçük sivilceler uyuzun ilk işaretleri olarak kendini belli eder ve tedaviye ertelemeden başlamak gerekir.

Risk faktörü kalabalık ortamlar

 Birincil risk faktörü; kalabalık. Çok insanın yer aldığı mekanlar genellikle bu hastalığın odak noktası. Temasla ve kıyafetler aracılığıyla bulaşır. Tedavi ederken en önemli şey parazitlerin hızla öldürülmesidir.

Uyuz tedavisine yardımcı bitkeler nelerdir ?

Uyuz gibi parazitlerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayan bazı bitkisel yardımcılar var. Kekik, lavanta, çay ağacı, ardıç katranı gibi şifalı bitkilerden yardım alarak uyuzdan kurtulmak mümkün olabilir. Lavanta yağıyla uyuzla mücadelede güzel sonuçlar alınır. Deriye yerleşmiş parazitler bu yağın yardımıyla yok olur.. Sirkenin antiseptik gücünden yararlanarak zararlı akarlar hızlı bir şekilde uzaklaştırılır. Ayrıca bir takım aromatikyağ formülleri ile uyuz tedavisinde harika sonuçlar alınabiliyor.

İlaçlara direnebiliyor!

 Fakat başta da altını çizdiğim gibi, yeni uyuz türü bu ilaçlara dayanıklılık gösterebiliyor, direnebiliyor! Ciltte ilk anda kaşıntıyla birlikte kendini belli eden uyuza yakalandığınızda önce mutlaka bir öncelikle aile hekiminize veya  dermatologunuza danışın ve verilen tıbbi tedavileri uygulayın. Yeterli olmazsa şu formülü de eczacınıza hazırlatıp tropik olarak uygulayabilirsiniz.

Uyuzun doğadaki formülü

-Yarım litre kekik hidrosolü

-Yarım litre lavanta hidrosolü

-200 ml sirke

-1 tatlı kaşığı tuz

-10 ml ardıç kadranı

Bu verdiğim malzemeleri belirtilen oranlarda bir cam kapta karıştırıp çalkalayın. Akşamları vücudunuza, özellikle kaşıntılı, hasar görmüş bölgelere sürüp en az 2 saat bekleyin ve ardından duş alın. Uygulamayı hergün yapın ve iyileşene kadar sürdürün.

Çay ağacı yağı (Teatree oil) ve parazitler

Formül : Parazitleri öldüren ve cilt yapısını destekleyen bir doğal yardımcı. Çünkü bu yağın dezenfektan etkisi bulunur. Uyuz için en iyi ev ilaçlarından biridir. Hastalıktan kaynaklı deride beliren yaraların iyileşmesi için de güzel sonuçlar alınır. Ayrıca 10 ml Çay Ağacı Yağını, 200 ml susam yağı içine katarak( ve iyice karıştırarak) elde etiğiniz losyonu günde 1 kez vücudunuza sürerseniz önerdiğim bu formülün de faydası olacaktır. Her kullanımdan önce formülü koyduğunuz şişeyi çalkalamayı unutmayın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır