temdit tarihi nedir / T.C. Ticaret Bakanlığı

Temdit Tarihi Nedir

temdit tarihi nedir

Madde Sınıf/Tip yetkilerinin süresi,yetki süresinin uzatılma usulleri:

a)Tip yetkilerinin ve çok motorlu sınıf yetkilerinin geçerlilik süresi yetkinin alındığı tarihten itibaren 1 yıldır.
b)Tip yetkisi ve çok motorlu sınıf yetkisi süre uzatımı için aşağıdaki hususlar gereklidir:

 1) Yetki süresinin sona eriş tarihi ile 3 ay öncesi arasındaki sürede, Bakanlıkça kabul edilmiş kontrol formuna uygun olarak yetkili bir kontrol pilotu tarafından yapılan yeterlilik testinde (proficiency check) başarılı olunmalı, ayrıca

 2) İlgili uçak ile en az 10 hat uçuşu yapılmış olmalı veya uçuş kontrol pilotu ile lisansın geçerli olduğu sürede;kalış,ayrılış, en az 15 dakikalık seyahat uçuşu,varış,yaklaşma ve iniş bölümlerini ihtiva eden bir kontrol uçuşu icra edilip başarılı olunmalıdır. Eğer pilotun aletle uçuş yetkiside var ise bu uçuşlar sırasında alet yeterlilikleride Bakanlıkça kabul edilmiş kontrol formuna uygun olarak kontrol edilecek ve alet yetkileride uzatılabilecektir.

Madde Tek pilotlu ve tek motorlu uçaklarda yetki süresinin uzatılması esasları:
Bu tip uçaklarda geçerlilik süresi iki yıldır.

a)Tüm tek motorlu ve pistonlu kara uçakları ile motorlu planörler;
     1) Lisansın geçerlilik süresinin sona erdiği tarih ile 3 ay evveli arasındaki sürede yetkili bir uçuş kontrol pilotu ile yeterlilik testinden geçmiş olmak veya
     2) Lisansın geçerlilik süresinin sona erdiği tarih ile 12 ay öncesi arasındaki sürede; 6 saati sorumlu pilot olarak 12 saat uçuşu olmak,
         12 iniş,kalkış yapmış olmak ve en az bir saat yetkili bir uçuş eğitmeni ile uçuş eğitimi almak.

b)Tek motorlu turbo-prop kara uçakları: Lisansın geçerlilik süresinin sona erdiği tarih ile 3 ay evveli arasındaki sürede yetkili bir uçuş kontrol pilotu ile yeterlilik testinden geçmiş olmak gereklidir.

c)Tek motorlu pistonlu deniz uçakları:lisansın geçerlilik süresinin sona erdiği tarih ile 3 ay evveli arasındaki sürede yetkili bir uçuş kontrol pilotu ile yeterlilik testinden geçmiş olmalıdır.

 

 

 

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı

CEPTETEB

Web sitemizde daha iyi bir deneyim yaşamak için güncel bir tarayıcı kullanmanızı öneririz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

warning

&#;R&#;NLER

&#;R&#;NLER

Türk lirası ile yapılan birikimleri kurdaki değişimlere karşı korumak için Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, CEPTETEB Mobil’de! Sen de hemen görüntülü görüşme ile CEPTETEB’li olabilir, CEPTETEB Mobil’i yükleyerek Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı’nı açabilir ve işlemlerini rahatça gerçekleştirebilirsin.

Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Nedir?

Türk Lirası ile yapılan birikimleri kurdaki değişimlere karşı korumak amacıyla müşterilerimize sunulan bir vadeli mevduat ürünüdür. Türkiye’de yerleşik gerçek kişi (Yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dâhil Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi) müşterilerimize açılabilir.

Ürün Özellikleri

  • Hesap CEPTETEB Mobil Uygulaması, CEPTETEB İnternet Şubesi ve Türkiye'de yer alan tüm TEB Şubelerinden açılabilmektedir

  • Hesap TL para cinsinde ve 3, 6, 9, 12 ay vadelerde açılabilmektedir.

  • Vade sonunda sabit faiz oranı (aşağıdaki tabloda belirtilmiştir), kur değişim oranı ile kıyaslanacak, kur değişim oranı hesap üzerindeki faiz oranından daha yüksek ise Hesap’a yüksek olan oran üzerinden faiz tahakkuk edecektir. Hesaplanan oran daha düşük ise faiz tahakkuku mevcut oran üzerinden gerçekleşecektir. Bir başka deyişle, hangi oran daha yüksek ise hesabınız o orandan nemalandırılacaktır.

  • Kur değişim oranı hesaplamasında; vade başında TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru ile vade sonunda TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru arasındaki değişim oranı dikkate alınacaktır. Vade başlangıç kuru, hesap açılış saatine bakılmaksızın ilgili iş günü TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru olacaktır.

  • Hesaptan kısmi para çekimi yapılamaz. Erken kapama talimatı ile vadeden önce bakiyenin çekilmesi ve hesabın kapatılması durumunda hesap bakiyesi TL vadesiz hesaba aktarılacak, faiz hakkı ortadan kalkacaktır. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecektir. Hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kuru, hesap açılış tarihindeki kurdan düşük ise, başlangıçta yatırılan tutardan daha düşük bir bakiye ödenebilir. Bu durumda kur farkına endeksli olarak anaparadan kayıp yaşanma olasılığı da bulunmaktadır. Müşterinin kapama talebine istinaden müşteriye yapılacak ödemeyi müşteri herhangi bir itiraz olmaksızın, meydana gelebilecek herhangi bir zararın oluşması halinde bu zararı talep etmeyeceğini kabul beyan taahhüt eder. Hesap kapatıldığı gün dikkate alınacak kur, erken kapama talimatının saatine bakılmaksızın ilgili iş günü TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru olacaktır.

  • Dayanak kur Merkez Bankası’nın saat ’da açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları olacaktır.

  • Bu ürün için stopaj uygulanmayacaktır.

  • Hesap vade sonunda Müşteri’nin tercihine istinaden temdit edilebilir/yenilenebilir. Hesabın temdit edilmesi durumunda, her bir temdit tarihi hesabın yeniden açıldığı günü gösterir.

  • Hesap açılış alt limiti TL’dir. Üst limit bulunmamaktadır.

Yıllık CEPTETEB Faiz Oranları

Mobil Tablo Yönlendirici SimgeTabloyu sağa sola kaydırabilirsin
Vade/Bakiye Aralığı TL TL TL ve TL TL ve üzeri
3 ay (91 gün)%26,00%30,00%35,00%38,00
6 ay ( gün)%26,00%30,00%35,00%38,00
9 ay ( gün)%26,00%30,00%35,00%38,00
12 ay ( gün)%26,00%30,00%35,00%38,00
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nedir?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat, Türk Lirası ile yapılan birikimleri kurdaki değişimlere karşı koruyan bir vadeli mevduat ürünüdür.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat nasıl açılır?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı CEPTETEB internet şubesinden ve tüm TEB şubelerinden kolaylıkla açılabilir. Dilersen hemen Hesap Açma Başvurusu formumuzu doldurarak kolayca başvuru talebinde bulunabilirsin.

Kur Korumalı TL Mevduata kimler katılabilir?

Türkiye’de yerleşik gerçek kişi (Yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dâhil Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi) müşterilerimiz kolayca Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı açabilir.

Kur Korumalı TL Mevduat hesaplaması nasıl yapılır?

Kur değişim oranı hesaplamasında; vade başında TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru ile vade sonunda TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru arasındaki değişim oranı dikkate alınacaktır. Vade başlangıç kuru, hesap açılış saatine bakılmaksızın ilgili iş günü TCMB tarafından saat ’da açıklanan döviz alış kuru olacaktır.

Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı stopaj oranına tabi midir?

Hayır. Kur Korumalı TL Mevduat için stopaj uygulanmayacaktır.

Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı için alt ve üst sınır bulunuyor mu?

Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı açılış alt limiti TL’dir, üst limit bulunmamaktadır.

Daha farklı bir sorum var.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ile ilgili aklına takılan her türlü soruda 09 29 numaralı CEPTETEB Destek Merkezi’ni arayarak CEPTETEB müşteri danışmanlarımızdan bilgi alabilir; CEPTETEB Mobil Bankacılık ve İnternet Şubesi’ne giriş yaptıktan sonra Canlı Yardım ile yazışabilirsin.

closeCEPTETEB
error
Dikkat! Güncel olmayan bir tarayıcı kullanıyorsunuz. Güvenliğiniz için yapacağımız geliştirmeler nedeniyle, sitemize erişmeye devam edebilmeniz için 1 Ocak tarihinden önce tarayıcınızı güncellemeniz gerekmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Repo Nedir?

Bir menkul değerin belli bir fiyata satılırken, belirlenen süre sonunda yine belli bir fiyattan alınacağına dair yapılan anlaşmaya repo denir.

Repo, kısa vadeli bir borçlanma biçimidir. Genellikle kısa vadeli sermaye artırımı için kullanılır. Güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilen repo, menkul kıymetlerin veya diğer yatırımların satın alınmasını finanse etmek için kullanılır. Repo anlaşmaları kısa vadeli yatırımlardır ve vadelerine “oran”, “dönem” veya “tenör” denir.

Standart bir repo işleminde bir kurum, müşteriyi bir geceliğine borçlandırır ve bonoyu teminat göstererek bir tahvilin mülkiyetini finanse eder. Kurum, tahvilin piyasa değerinden daha az borçlanır. Müşteriden gelen kredinin teminat altına alınması, müşteriyi tahvilin değerinde bir düşüşe karşı korur.

İşlem, tahvil satışı olarak yapılandırılır ve bir sonraki gün, kurumun faiz giderini karşılayacak şekilde yüksek bir fiyata geri satın alınması ile sonlanır. Bu işlem düz repo olarak da adlandırılır.

Repo Çeşitleri Nelerdir?

Repo, geri alım taahhüdü ile yapılan satış işlemleridir. Farklı repo türleri şu şekildedir:

  • Düz repo
  • Ters repo
  • Gecelik repo
  • Açık repo
  • Karşılıksız (Fiktif) repo
  • Sürekli repo
  • Vadeye kadar repo
  • Döviz swapı repoları
  • Esnek repo

 

Ters Repo Nedir?

Repoda 2 taraf vardır. Bir taraf menkul kıymetlere sahipken diğer taraf paraya sahiptir. Menkul kıymetlere sahip tarafın yaptığı işlemlere repo, paraya sahip tarafın yaptığı işleme ise ters repo denir. Daha önce belirlenen bir vadede, önceden anlaşılan bir fiyattan menkul kıymetlerin geri satılmak üzere alınması işlemidir. Yatırımcıların genellikle bir kurum aracılığı ile yaptıkları işlemler ters repodur.

Gecelik Repo

Gecelik repo işlemlerinde valör aynı gündür. Eğer valör Cuma günüyse, gecelik repo işleminin teslimatı pazartesi gerçekleştirilir. Gecelik repo işlemlerinde alıcı ve satıcı arasında bir günlük taahhüt anlaşması yapılır.

Gecelik Repo Nasıl Yapılır?

Repo, kısa vadeli bir yatırım aracıdır. Risk almadan kısa vadeli getiri elde etmek isteyen yatırımcıların tercih ettiği repo vadesi 1 ile 30 gün arasında değişebilir. Gecelik repo işlemleri, kurumlar aracılığı ile aynı gün valörlü şekilde gerçekleştirilir. Repo işlemlerinde, fiyat işlem sırasında belirlenir.

Gecelik Repo Faizi

Para Politikası Kurulu’nun faiz kararları, tarihleri önceden belirlenmiş toplantılar ile alınır. 1 Haziran tarihinden itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olmuştur. Ayrıca Merkez Bankası “gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ baz puanlık bir marj ile belirlenmesine” karar vermiştir.

Gecelik Repo Ne Kazandırır?

Repo, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde diğer yatırım araçlarından daha fazla kar getirebilir. Enflasyonun düşük olduğu zamanlarda, elinde yüksek miktar bulunan yatırımcının parasını işletebileceği güvenli bir yatırım aracı olan repo, piyasaların likidite ihtiyacını karşılar. TCMB politika faizi, 1 haftalık vadeli repo faizi oranını belirler. Repo vadesi uzadıkça faiz oranı artar.

Günlük Repo

Repo işlemlerinde en az vade süresi 1 gün olarak belirlenmiştir. Günlük repo işlemi ile 1 gün vadeli repo işlemi gerçekleştirilebilir.

Açık Repo

Belirsiz bir vade ile yapılan repo sözleşmelerine açık repo denir. Açık repo, her iki tarafça da kabul edilmiş bir tarihten önce bildirimde bulunmaları kaydıyla feshedilebilir. Açık repo sonlandırılana kadar günlük repo olarak işlem görmeye devam eder.

Açık repo, tarafların ne kadar uzun süre ihtiyaç duyduklarından emin olmadıkları durumlarda nakit veya finans varlıklarına yatırım yapmak için kullanılır.

Karşılıksız (Fiktif) Repo

Karşılıksız repo 2 farklı durumda gerçekleşebilir. Satan tarafın portföyünde işleme konu olan sermaye piyasası aracı bulunmadığı halde repo işlemi gerçekleşir. Böyle bir durumda; yatırım aracı bulunmadığından el değiştiren dekont ya da makbuz olur. Diğer karşılıksız repo durumunda ise aynı tanım ve tutardaki menkul kıymet birden fazla kişiye satılır. Böyle bir işlemde sadece satışlardan biri gerçek diğerleri hayalidir.

Sürekli Repo

Taraflardan biri vazgeçene kadar sürekli olarak yenilenen repo türüdür.

Vadeye Kadar Repo

Repo işlemine konu olan menkul kıymetin faiz ya da ödeme günü vadenin bitim tarihine denk gelir.

Döviz Swapı Repoları

Vadeli döviz piyasasında, döviz cinsinden yapılan repo işlemleridir. 

Esnek Repo

Para veren yatırımcının, işleme konu olan menkul kıymetin bir kısmını işlemin son vade tarihinden önce borçluya satmasını sağlayan repo biçimine esnek repo adı verilir. 

Repo Yatırımı Nasıl Yapılır?

Repo yatırımı gerçekleştirmek için öncelikle yatırımcının Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş bankalar ya da aracı kurumlara başvurması gerekiyor. Bu kurumlarda hesap açtırdıktan sonra repo anlaşması imzalanır. Bu aşamadan sonra vade belirlenir. İlgili kurumun verdiği repo faiz oranı kabul edildikten sonra yatırımdan gelir elde etmeye başlanır. 

Repo ve ters repo işlemlerine konu olabilecek finansal araçlar Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından şu şekilde belirtilmiştir:

  • Devlet tahvili
  • Hazine bonosu
  • İhraç edilmiş kamu borçlanma araçları
  • Kira sertifikaları
  • TCMB tarafından ihraç edilen likidite senetleri
  • Varlığa dayalı menkul kıymetler 
  • Borsa İstanbul A.Ş. tarafından belirlenen hisse senetleri

Repo Hesaplama

Repo getirisi, vadeli mevduat hesaplaması ile aynı şekilde yapılabilir. 

Faiz Oranı / * Vade * Anapara = Brüt (Vergi Öncesi) Repo Getirisi

Repo Oranları

Repo faiz oranları piyasanın durumuna göre belirlenir. Repo işlemlerinin temelinde; bankaların nakit ihtiyacı yaşaması ve müşterilerine tahvil, bono satarak nakit ihtiyacını karşılaması esastır. Bu sayede piyasadaki likidite de artmış olur. Repo işlemlerinde bankalar borçlu konumundadır. Politika faizinde yaşanan artış repo maliyetini de arttırır. 

Repo Faizi

Alıcı tarafından bir repo başlangıcında ödenen fiyat ile en sonunda aldığı fiyat arasındaki fark, satıcıya etkili bir şekilde borç verdiği nakit getirisidir. Repo işlemlerinde, bu getiri, yıllık oran olarak yüzde ile ifade edilir ve repo oranı olarak adlandırılır. 

Repo Faiz Oranları

Repo faiz oranları enflasyona bağlı olarak artar. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kısa vadede faiz oranlarını belirler. Faiz oranlarının artışı, ülkenin para birimi üzerinde pozitif bir etki yaratır. 

Repo Temdit Nedir?

Tarafların karşılıklı anlaşması sonucunda repo vadesinin süresinin uzatılmasına temdit denir.

Repo İhalesi Nedir?

Repo işlemleri genellikle piyasada likidite ihtiyacını geçici olarak karşılamak için kullanılır. Merkez Bankası, SPK tarafından işlem yetkisi verilmiş kuruluşlardan menkul kıymet satın alır. Bu satın alma işlemi belirli bir fiyat ve tarihte geri satmak taahhüdünü içeren bir sözleşme yapılarak gerçekleştirilir. 

TCMB’den haftalık fon almak isteyen kuruluşlar tahvil karşılığında Merkez Bankası’ndan nakit alır ve bunun için de faiz öder. Bu faiz “politika faizi” olarak adlandırılır.

Repo İhalesi Piyasaları Nasıl Etkiler?

Bankaların Merkez Bankası’ndan yaptığı gecelik fonlama işlemleri piyasayı doğrudan etkiler. Repo ihalesi ve fonlama maliyeti piyasadaki fiyat istikrarını sağlamaktadır.

Merkez Bankası Repo İhalesi Nedir?

Merkez Bankası açık piyasa işlemlerini (APİ) haftalık repo ihalesi ile yürütmektedir. Bankalardan tahvil ve bono gibi menkul kıymetler satın alan Merkez Bankası, repo ihalesi ile faizlere yön verir ve bu şekilde enflasyonu da denetler. 

Fonlama maliyeti; gecelik borç verme faizi ve haftalık repo faizinin ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır.

Makalede Geçen Terimler ve Anlamları

Valör Ne Demek?

Bankacılık işlemlerinde, işlemin gerçekleştiği tarihe valör denir. Örneğin; paranın hesaba geçtiği tarih ya da mankul kıymetlerin el değiştirdiği tarih valör olarak adlandırılır.

Temdit Ne Demek?

Vade süresinin uzatılmasına temdit denir.

Taahhüt Etmek Ne Demek?

Finansal piyasalarda, ileri tarihli bir işlemin gerçekleşeceğine dair söz vermek amacıyla kullanılır.

Günlük Repo Nedir?

Vade süresi 1 gün olan repo biçimidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir