kol ısınma hareketleri / Spor Öncesi Isınma Hareketleri | Sneaks Cloud Blog

Kol Isınma Hareketleri

kol ısınma hareketleri

Isınma Hareketleri Nelerdir?

Zaman yetersizliğinden dolayı spor öncesi ısınma hareketlerini atlayabilirsiniz ama bu yaralanmanıza, tendon ve kaslarınıza daha fazla yük binmesine neden olabilir. İster kardiyo, ister kuvvet antrenmanı, isterseniz futbol, basketbol gibi bir takım sporu yapın, birkaç dakikanızı kaslarınızı egzersize hazırlamaya ayırın. Aksi durumda ısınma hareketleri yapmadan spora başlamak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Isınmadan yapılan spor bel ve boyun sağlığını da etkiliyebilir. Beyin ve sinir cerrahisi polikliniğine başvuran kişilerde, ısınmadan yapılan sporun oluşturduğu patolojilerin en sık bel ve boyun ağrıları şeklinde olduğu görülmüştür. Bunlardan ortalama 10 hastanın 1’inde spor sırasında yapılan bir egzersizle başlayan ağrı hikayesi bulunur.


Isınma Hareketi Yapmazsanız&#x;

Isınmadan spor yapan kişilerde en sık kas ağrısı görülür. Bunun yanı sıra tendon, eklem ve bel-boyun sorunları da görülebilir. Herkeste farklı olmak üzere, omurganın spor sırasında oluşan strese dayanabileceği belli bir gücü vardır. Bu farkında olmadan aşılırsa belde bir takım patolojilerin oluşmasına yol açar. Bel ve boyun etkilendiğinde ilk belirti lokal ağrı olabilir. Lokal ağrıya sonrasında kola veya bacağa yayılan ağrı, kol veya bacakta uyuşma ve kuvvetsizlik eşlik edebilir. Kuvvetsizlik hastalık ciddi bir boyuta ulaşıp, sinire bası oluşturacak düzeye geldiğinde gerçekleşir. En sık bel ve boyun fıtıkları, daha az sıklıkta ise listezis denilen omurun öne veya arkaya doğru yer değiştirmesi, omur oluşabilecek kırıklar bu şikayetlere neden olabilir.

Ağrı Varsa Egzersizi Bırakın

Ağrı çeken kişilerin bu dönemde egzersiz yapmamaları, ağrıları geçtikten sonra egzersize dönmeleri tavsiye edilir. Ağrı varken spor yapılması zor olduğu gibi, egzersiz sırasında ağrının geçtiği düşünülerek vücut için zararlı yüklenmeler olabilir. Bu süre içinde dinlenmeli, kasların ve bağların kendilerini toparlamaları için zaman ayırılmalı. Ağrı rahatsız edici düzeydeyse, ağrı ile birlikte uyuşma ve hissedilen güçsüzlük varsa, uzman bir doktora (spor hekimi, fizik tedavi ve ortopedi, vb..) gitmek gerekir.

Vücudu Spora Hazırlayan Isınma Süreci ve Hareketleri

Isınma antrenmanları 2 şekilde olmalıdır. İlki aslında ısınmadan öte aslında spora adaptasyon süreci olarak da nitelendirilebilir. Bu dönemde kişi hiç alışık olmadığı bir spora başlayacak ise hafta önceden vücudunu planlı bir şekilde o spor hazırlamalıdır. İkincisi ise kişinin zaten yaptığı bir spora/egzersize başlamadan dakika önce, bazı ısınma hareketleri ile o güne hazırlamadır.

  • İlk ısınma tipi olan adaptasyon antrenmanlarına örnek vermek gerekirse, hiç koşmamış bir kişi maraton koşmayı düşünüyorsa bunun için antrenmanlara başlamadan önce hafta yürüme, düşük tempo koşulara başlamalı ve akabinde vücudu hazır olduktan sonra maratona yönelik antrenmanlara daha ciddi antrenmanlara geçmektir. Veya tenis öğrenmeye arzulayan biri öncelikle tempolu yürüme/koşmaya ve raketle koordinasyon egzersizlerine başlayıp, hafta sonra tenis antrenmanlarını planlamalıdır. Kişi bu kurallara uyarsa yapacağı sporun yaratabileceği sorunlardan korumuş olur.
  • İkinci tip ısınmaya örnek vermek gerekirse, tenis ve basketbol gibi sporları yapmadan en az 15 dakika ısınma egzersizleri yapılmalıdır. Bunların yapılmasından sonra ana spora geçilmesi kaslar, tendonlar ve bağların korunması açısından oldukça önemlidir. Bu egzersizler yaşanabilecek sorunları azaltır.

Isınma Hareketlerinin Faydaları

  • Esnekliği artırır. Esneklik kazanmak, egzersizi ve hareketi daha doğru yapmaya imkan verir.
  • Yaralanma riskini azaltır. Kaslarınızın ısınması, bir yandan sizlere esneklik kazandırırken diğer yandan yaralanma riskini düşürür.
  • Kan akışını ve dokulardaki oksijen miktarını artırır. Egzersizden önce kaslara daha fazla kan ve gitmesi onların beslenmesini, daha etkin çalışmasını sağlar.
  • Performansı artırır. Isınmış kaslar ile daha etkili egzersiz yapmanıza yardımcı olur.
  • Kas gerginliğini ve ağrıyı önler. Isınmış ve rahatlayan kaslar, daha kolay hareket etmeyi sağlar. Egzersize bağlı yaşanan hamlık ağrısını azaltır veya tam olarak engeller.

Spor Öncesi Isınma Hareketleri

Spor öncesi ısınma hareketlerine temel olarak yapılacak spora yönelik olmalıdır. Yüzme yapacak kişinin yüzerek; basketbol oynayacak kişinin ise koşu, şut atma gibi bu spora yönelik hareketleri seçmesi gerekir. Genel olarak karada yapılan sporlarda ısınmaya yönelik egzersizlere birkaç örnek verecek olursak:

Skuat (Çömelme) Hareketi

Skuat hareketi, pek çok kası hedefleyen çok yönlü bir harekettir. Başlangıçta hareketi yarıya kadar çömelerek yapmak daha uygundur. Bunu sorunsuz yapabiliyorsanız, giderek tam çömelmeye geçebilirsizniz. Hatta daha ileri dönemlerde ellere ağırlık alarak hareketi daha da zorlaştırmak mümkündür. Özellikle bacak ısınma hareketi olarak tercih edilebilir. Skuat hareketini şöyle yapabilirsiniz:

  1. Ayaklarınızı kalça hizasında açın. Ayak parmaklarınızı öne veya hafifçe dışa doğru şekilde tutun.
  2. Sırtınızı dik tutun. Uyluklarınız yer ile paralel olana kadar kalçanızı aşağıya indirin.
  3. Kısa bir süre bu şekilde durun. Ancak dizleriniz ayaklarınızdan önünde olmamalı.
  4. Nefes verin ve ayağa kalkın. Bu hareketi set (her sette kez) şeklinde tekrarlayın.

 

Plank Hareketi

Sırt ve bel kaslarını ısıtmak ve aynı zamanda karnı şekillendirmek, postür düzeltmek, gövde kaslarının dayanıklılığını artırmak için iyi bir harekettir. Plank hareketini şöyle yapabilirsiniz:

  1. Şınav pozisyonuna geçin. Başlangıç seviyesindeyseniz bu hareketi dizlerinizin üzerinde yapabilirsiniz. İleri seviyedeyseniz ön kollarınızı kullanarak plank pozisyonu alabilirsiniz. Ara seviyedeyseniz kollarınızı tamamen uzatarak plank pozisyonuna geçebilirsiniz.
  2. Avuç içlerinizi yere koyun ve ayak parmaklarınızı dik tutun. Bedeninizi yukarıya doğru itin, sırtınızı düz tutun ve karnınızı sıkı tutmaya çalışın. Başınızın ve sırtınızın aşağı doğru sarkmasına izin vermeyin.
  3. 30 saniye ila 1 dakika arasında bu pozisyonu korumaya çalışın.

 

“Side Lunge” Hareketi

Bu ısınma hareketi alt bedeninizi çalıştırır. Bacaklarınızı ve kalça kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olur. Başlangıçta yarı hamle ile hareketi yapıp daha sonra tam hamle sağlamak daha kolay olabilir. Side lung hareketi şöyle yapabilirsiniz:

  1. Ayaklarınızı kalça hizanızda açın.
  2. Yana (sağa) doğru bir adım atın. Sağ dizinizi kırın.
  3. Bu şekilde 2 saniye kalın. Daha sonra kalçanızı kaldırarak başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bunu set (her sette kez) yapın.
  4. Daha sonra hareketi sol dizini kırarak tekrarlayın. Bu hareketi set (her sette kez) şeklinde yapın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

ANTRENMAN TÜRLERİNE GÖRE ISINMA HAREKETLERİ

Sağlıklı ve zinde kalmak için yoğun tempolu yaşamımızda, spora zaman ayırmaya çalışıyoruz. Zaman kısıtlı olsa da spor yaparken, olması gerektiği gibi tüm tekniği bilerek en doğru şekilde yapmamız gerekiyor. Spor öncesinde yapılması gereken ısınma hareketleri de bunlardan biri.

Spor ya da antrenman öncesinde ısınma hareketleri yapılması; hem sağlığımız, hem de verimlilik açısından oldukça büyük önem taşıyor. Ayrıca antrenman öncesinde ısınma hareketlerinin yapılmaması olası sakatlanmalara davetiye çıkarıyor.

Farklı spor dallarında ısınma hareketleri de çalışma ile orantılı olarak değişebiliyor. Yapacağınız ısınma hareketleri ile antrenmanlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Isınma hareketlerini, antrenmana hazırlık olarak görmeniz gerekiyor.

Kaslara esneklik kazandıran ısınma hareketleri sayesinde vücut sıcaklığınız yükselecek, eklemlerin etrafındaki dokular gevşeyerek, hareket aralığını arttırmış olacaksınız. Böylece ısınma çalışmaları yaparak, kaslarınızı darbe ve zedelenmelere karşı korumuş olacaksınız.

Ağırlık Antrenmanı Öncesinde Isınma;

Ağırlık antrenmanları yapıyorsanız, daha hızlı yağ yakmak ve hızlı kas yapmak için mutlaka ısınma hareketlerine önem vermelisiniz. Beslenme düzeninizden, uykuya kadar dikkat etmeniz gereken pek çok hususun yanı sıra ısınma çalışmalarını da dikkatle uygulamalısınız.

Göğüs, omuz ve triceps çalışıyorsanız; rotartor ve cuff haraketleri ile ısınabilir, shoulder press çalışmasını 1 set halinde ve hafif ağırlıklarla yapabilir, şınav çekebilir veya şınav çeşitlerini uygulayabilirsiniz.

Sırt, biceps çalışanlar; lat pulldown hareketi ile ısınma çalışmalarınızı tamamlayabilirsiniz.

Bacak çalışmaları yapıyorsanız; kendi vücut ağırlığınızdan yararlanarak walking lunges çalışabilirsiniz. Squat egzersizini yapabilir, butt kicks, leg swing gibi kalça ve bacak kaslarınızı esnetmeye olanak tanıyan bazı çalışmalar yaparak antrenman öncesi ısınma egzersizinizi tamamlayabilirsiniz.

Isınma çalışmalarınızı tamamladığınızda ağırlık ve vücut geliştirmeürünleri yardımı ile antrenmanınıza başlayabilirsiniz.

Fitness Çalışması Öncesinde Isınma;

Fitness çalışmalarınız boyunca kaslarınızın hasar görmeden, esnek bir yapıya ulaşmasına yardımcı olacak ısınma hareketlerini ihmal etmemelisiniz. Özellikle yoğun tempolu çalışmalarınız öncesinde ayıracağınız 5 dakika ısınma ile çok daha güvenli ve verimli bir şekilde antrenman yapabileceksiniz.

Hip circles, arm circles, jump rope, walk-outs, reverse lunge to knee raise, squats, squat pulses gibi örnek egzersizler yaparak ısınma çalışmalarınızı tamamlayabilir, antrenmandan alacağınız verimliliği yükseltebilirsiniz.

Uygulayacağınız fitness programı doğrultusunda, ısınma hareketlerinizde de değişiklik yapabilirsiniz. Üst bedeni çalıştıran bir program yapmayı planlıyorsanız; omuzları ve torasik omurganızı ısıtmak için daha fazla çalışma yapmalısınız.

Eğer çalışmanız sırasında bacak ve kalça kaslarınızı ağırlıklı olarak çalıştırmayı planlıyorsanız; kalça ve bacak kaslarınızı esnetme ve gevşetmeye yardımcı olacak squat gibi egzersizler ile ısınmanız gerekiyor.

Kısaca özetlemek gerekirse; fitness programınızda ağırlık verdiğiniz kaslarınızı, ısınma hareketlerinde daha yoğun çalıştırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Isınma çalışmanızı tamamladığınızda fitness ekipmanlarındandestek alarak antrenmanınıza başlayabilirsiniz.

Koşu Öncesinde Isınma Çalışmaları;

Düzenli olarak koşu yapmayı alışkanlık haline getirdiyseniz, performansınızı maksimum seviyelere taşıyabilmek için koşu öncesinde ısınma çalışmaları yapmanız oldukça önemlidir. Tüm spor çalışmalarında önem taşıyan ısınma egzersizleri, koşu yapanlar için iki farklı şekilde uygulanır. Kısa mesafe hız koşucuları ve uzun mesafe koşucularının farklı teknikler ile ısınması daha fazla verim almalarını sağlayacaktır.

Kısa mesafe hız koşuyorsanız; daha dinamik ısınma egzersizleri yapmanız gereklidir. Yapılan çalışmalar 15 dakikalık dinamik bir ısınma sayesinde, kısa mesafe hız koşusundaki performansınızı %20 oranında arttırmakta olduğu kanıtlanmıştır. High kness, butt kicks, side running gibi çalışmalar kısa mesafe hız koşanlar için ideal bir ısınma programı oluşturabilirsiniz.

Uzun mesafe koşuyorsanız; enerjinizi daha verimli kullanmaya özen göstermelisiniz. Daha düşük tempolu bir şekilde, eklemlerinizi ısıtmak amacıyla ön çalışma yapmalısınız. Kısa mesafe hız koşanlardaki gibi yoğun tempo ile ısınmamalısınız. High kness ile yavaş mesafeli koşu, star jumps, air squats, leg swings gibi egzersizler ile kendinize uygun bir ısınma planı oluşturmalısınız.

Koşu öncesi ısınma çalışmalarınızı tamamladıktan sonra, uzun süre ayağınızda kalarak sizi rahatsızlık vermeyecek, tanınmış spor markalarının özellikle bu amaç için tasarladığı en doğru koşu ayakkabısını seçerek, sporunuza başlayabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası