akort ayarla / Online Gitar akort – iKaya.Net

Akort Ayarla

akort ayarla

Gitar Akort Programı – Guitar Tuna

Guitartuna hem Android hem de iOS ortamında kullanılan güzel bir Gitar akort programı. Yazılımın temel amacı gitar akordu olsa da içinde işe yarar başka özellikleri de barındıyor. Metronom ve akor kütüphanesinin yanısıra ufak oyunlarla gitar akorlarını öğrenebilmeniz de mümkün.

Güncelleme Ocak 2022: Bu yazıyı yazmamın üzerinden çok zaman geçmiş. Yazılımın pro sürümünü kullanıyorum. Bir indirim sırasında 8 liraya almıştım, şaka gibi değil mi? Şu anki fiyatını bilmiyorum. Arayüz zamanla biraz değişikliğe uğradı.

Guitartuna güzel bir yazılım fakat kromatik modu yok, yani çaldığınız her sesi göstermiyor, sadece seçili akort sistemine uygun olan sesleri gösteriyor. Kromatik mod ve başka özellikler için para ödemek zorundasınız. Sırf bu yüzden bu güzel programı kullanmıyorum fakat sadece gitar, ukulele gibi çalgılar akort edeceğim, fazlasına gerek yok diyorsanız Guitartuna’yı önerebilirim.

Android’de en çok indirilen akort yazılımlarından biri olan Guitartuna sadece İngilizce olarak kullanılabiliyor, umarım ileride diğer dilleri de kapsayacak şekilde gelişir. Ekran görüntüleriyle yazılımı biraz daha inceleyelim.

Programı açtığımızda aşağıdaki aşağıdaki arayüzle karşılaşıyoruz. İlk defa açıldığında mikrofona izin vermeniz gerecek, Allow Access butonuna tıklayıp mikrofona izin veriyoruz.

Ekranın en altında diğer özelliklere ulaşabileceğimiz butonlar mevcut. Yazılım öntanımlı olarak standart gitar akordu seçili olarak açılıyor. Sağ üst köşedeki simgeyle akortla ilgili ayarlara (settings) ulaşabiliyoruz.

Nasıl Kullanılır

Guitartuna

Settings butonuna tıkladığımızda aşağıdaki ekran geliyor.

Guitartuna - Ayarlar

Tuning Guitar: Akort tiplerini seçmeye yarıyor
Left handed mode: açık olursa solaklara göre görüntüyü çeviriyor
Mute sounds: Açık olursa doğru akort olduğu zaman uyarı sesi veriyor
Guitar headstock: Akustik veya elektro gitar görseli seçmeye yarıyor
Note name convention: English seçili olursa notaları harflerle gösteriyor. Spanish veya French seçerseniz Do Re Mi şeklinde gösteriyor

Ana ekranda en alt soldaki butona tıklarsanız aşağıdaki pencere geliyor. Metronom; iş görecek, sıradan bir yapıda. Chord library ise daha işe yarar görünüyor.

Guitartuna - Ek Özellikler

Chord library ekranı aşağıdaki gibi, seçtiğiniz akorun şemasını farklı basılış şekilleriyle gösteriyor

Guitartuna - Ek Özellikler 2

Bu içeriğimiz de bağlama akordu nasıl yapılır ve bağlama akordu yaparken tel kopmaması için neler yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağız. Bağlama akordu veya saz akordu zor gibi görülse de gayet kolay ve bir kere yaptığınızda kolayca kavrayabileceğiniz bir alışkanlık haline dönüşecektir.

Bağlama Akordu Yaparken;

  • En verimli uygulama
  • Telin ne zaman kopacağını anlama
  • Hangi tel hangi sese çekilecek
  • Uzun sap veya kısa sap akort ayarları
  • Farklı düzenlerde bağlama akortları

Telefonunuza Akort Programı Yüklemelisiniz!

Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?

Öncelikle kulaktan bağlama akordu yapmak belirli zaman sonra oturan alışkanlıktır. Bundan dolayı hemen kulaktan bağlama akordu yapmak mümkün olmayabilir. Bundan dolayı önce cep telefonlarımıza yükleyebileceğimiz uygulamaları kullanabiliriz. Bu uygulamalar arasında en kullanışlı olanları yazmadan önce dışarıdan da akort cihazı alarak bağlama sapına takıp akort yapabiliriz. Fakat bu kadar pratik bir uygulama listesi varken başka bir çihaz almayı hiç önermiyoruz.

En çok kullanılan bağlama akort programları

  • Gitar Saz Bağlama Akort
  • Bağlama akort programı ücretsiz
  • Tuner G strings
  • Bağlama Akort

Bu programların çoğu hem ios tabanlı hem de android cihazlarda bulunmaktadır. İlk olarak bu ücretsiz uygulamaları yüklemelisiniz daha sonra ise aşama aşama akort yapmayı öğreneceğiz.

Bağlamanız Kısa Sap Mı Uzun Sap Mı?

bağlama akordu

Bağlamanızın kısa veya uzun sap olması akort cihazının ayarlarını da değişmenize neden olacaktır. Bundan dolayı akort yapmadan önce bunları bilmeniz çok önemlidir.

Kısa sap bağlama ise alt orta üst tel akordu başka akort yapılırken uzun sap bağlamada daha farklı akort yapılıyor. Bundan  dolayı akort yaparken acele etmemeli ve alt orta üsteli hangi ayarlarda yapacağınızı anlamalısınız.

Uzun sap bağlama akort ayarları – Uzun sap saz akort ayarları

bağlama akordu

Uzun sağ bağlama akordu yaparken önceliğimiz 3 grup tel olduğunu bilmemiz gerekiyor. Yani en alt 3 lü grup orta 2 li bir grup en üst 2 farklı bir gruptur. Bundan dolayı da en alt üçlü aynı ses ortada ki ikili aynı ses en üst ikili de aynı ses akort yapılacaktır.

Akort cihazına geçmeden önce şunu da söylememiz gerekiyor. Bağlamada uzun sap akordu olarak en çok yapılan akortlar şu şekildedir:

  • En alt tel si
  • Orta Tel Mi
  • En üst tel La sesine akortlanır.

Bir başka akort ise şu şekildedir:

  • En alt tel do
  • Orta tel fa
  • En üst tel si bemol sesine akortalanır.

Bu yazılan akort örneklerinden ikisi de yanlış değildir. Tamamen sizin isteğinize ve keyfinize göre yapılmış bir akort biçimidir.

Kısa Sap Bağlama akort ayarları  – Kısa sap saz akort ayarları

Kısa sap saz akordunu ayarlarken de bilmeniz gereken en önemli ayarlar şu şekildedir:

  • En Alt Tel Re
  • Orta Tel Sol
  • En Üst Tel La

Bir başka akort sistemi ise şu şekildedir:

  • En Alt Tel Mi
  • Orta Tel La
  • En Üst Tel Si

Son olarak bir akort çeşidimiz daha var:

  • En Alt Tel Fa
  • Orta Tel Sibemol
  • En Üst Tel Do

Bağlama Saz Akort Yapım Aşamaları

Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?

Bağlama akort programını açtıktan sonra en alt 3 telden başlıyoruz. Üçlü telinen altında ki ince tele vurarak hangi seste olduğunu anlayıp sonrasında ise hangi sese gideceğimizi anlıyoruz. Yani kısa bağlama olduğunu düşünürsek eğer  bağlamanın en alt teline vurduğumuz da sol olmuş olsun. Bizler de mi – la – si olan akordu yapacağımızı düşünelim. En alt tele vurduk sol gideceğimiz ses mi olması gerekir.

Sol notasından mi notasına sol – la- si -do -re – mi 6 ses var. Sol notasından sonra mi notası geldiği için 5 ses en alt telimizin burgusunu sıkıyoruz. Sıkarken de aynı anda vurarak kontrol ediyoruz. Mi sesine geldikten sonra en alt üçlü telin ikincisine geliyoruz. Bu sesi aynı en alt tel gibi mi sesine eşitliyoruz. Sonrasında en alt telin üçüncü sesi olan kalın teli de mi sesine eşitledikten sonra orta tele geçebiliriz.

Orta telimizin sesi ise la sesi olması gerekir. Örneğin orta telimizin sesi de sol olarak bozulmuş olsun. Bizler orta telimizi la yapmak için 1 ses sıkarak la sesine eşitlememiz gerekir. Orta telimizin hemen yanında ki eş olan teli de la ya eşitledikten sonra orta tel ile de işimiz bitiyor.

En üst telimiz ise artık si notasına eşitliyoruz.

Not: Eğer ki gideceğimiz ses o anda ki sesten ileride ise sıkıyoruz. Daha gerisinde ise gevşetiyoruz.

 

 

 

 

 

Gitara yeni başlayanların öğrenmesi gereken konulardan bir tanesi de gitar akort etmedir. Bu doğrultuda Yüzde Yüz Sanat olarak ‘’Gitar nasıl akort edilir?’’ sorusuna yönelik bir blog yazısı hazırlamak istedik. Gitar akordu yapmayı öğrenmek isteyenler için faydalı bir içerik olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Gitar Akordu Nedir?

Öncelikle gitar akordunun tam olarak ne olduğunu bilmeyenler için bu kavramı tanımlayarak başlayabiliriz. Gitar akordu kısaca; gitarın doğru sesleri vermesini sağlamak amacıyla yapılan ayarlamalar olarak nitelendirilebilir. Bu ayar akord burguları ve gitar telleri üzerinden yapılmaktadır. Bu yüzden gitar telleri ve burguları hakkında da bilgi vermekte fayda var.

Gitar Telleri ve İsimleri

Gitar akordu yapabilmek için bilgi sahibi olunması gereken konulardan bir diğeri de gitar telleridir. En üstteki tel ile en alttaki tel aynı sesleri verir. Her gitar teli bir harf ile adlandırılır. Yukarıdan aşağıya doğru gitar telleri ve isimleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Mi (E) – 1. tel
  • La (A) – 2. tel
  • Re (D) – 3. tel
  • Sol (G) – 4. tel
  • Si (B) – 5. tel
  • Mi (E) – 6. tel (Pes)

Gitar Akordu Nasıl Yapılır?

 

Gitar akordu temel olarak 3 farklı şekilde yapılmaktadır. Her biri farklı zorluklara ve kolaylıklara sahiptir. Kendiniz için en rahat olan gitar akort etme yöntemini uygulayabilirsiniz.

Gitar Tellerine Göre Akort Yapmak

Bu yöntemde gitar herhangi bir dış yardım olmadan kendi içerisinde akort edilir. Yukarıda da görüldüğü gibi gitar telleri 1’den 6’ya kadar numaralandırılmaktadır. Gitarı çalma pozisyonunda elinize aldığınızda 1. tel yere en yakın olan teldir. 

Bu gitar akort etme yönteminde referans alabileceğiniz bir ses bulunmamaktadır. Bu durumda gitarın en üst telinin doğru akort edildiği varsayılır ve diğer teller bu tele göre akort edilir. Burada dikkat etmeniz gereken hususları aşağıda maddeler halinde sıraladık:

  • Mi telinde 5. perdeye basın. Buradaki ses alttaki boş telin olması gereken La notasını verir.
  • La telinde 5. perdeye basın. Buradaki ses alttaki boş telin olması gereken Re notasını verir.
  • Re telinde 5. perdeye basın. Buradaki sese göre alttaki boş Sol telinin akordunu yapın.
  • Sol telinde 4. perdeye basın. Buradaki sese göre alttaki boş Si telinin akordunu yapın.
  • Si telinde 5. perdeye basın. Buradaki sese göre alttaki boş Mi telinin akordunu yapın.
  • Son kısımda boş tellerin tamamının seslerini birer birer kontrol etmelisiniz.

Tuner ile Gitar Akort Etme

Gitar için yapılan elektronik akort aletleri bulunmaktadır. Bu elektronik aletler genel olarak gitarın hangi telini çaldığınızı tanımlayabilmektedir. Tuner aletlerinde akort etmek istediğiniz her tel için bir düğme bulunmaktadır. Gitarınızı tuner cihazının yakınına koymalısınız. Böylelikle gitardan çıkan sesi daha net algılayacak ve sizi daha doğru yönlendirecektir. Tuner ile akort yaparken dış seslerin olmadığı bir ortamda olduğunuza da emi olmalısınız. Aksi taktirde tuner bu dış sesleri de algılayabilir ve sizi doğru notaya akortlama konusunda yanlış yönlendirebilir. Tuner ile gitarı akort ederken gitar tellerinin isimlerini de ezbere bilmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Nitekim gitarın bir teline vurduğunuzda akort cihazında o teli temsil eden harf çıkacaktır. Farklı bir harf çıkıyorsa, yani ilgili tel olması gerekenden farklı bir ses çıkarıyorsa bunu anlamalısınız. Bu yüzden gitar tellerinin isimlerini de bilmelisiniz. Örneğin, en üstteki gitar telini akort ettiğinizi varsayalım. Tele vurduğunuzda akort cihazında en üstteki telin karşılığı olan E harfi çıkmalıdır.

Telefon Gitar Akort Programı ile Akort Yapmak

Günümüzde artık tuner cihazlarının yerine daha çok gitar akordu için geliştirilen telefon uygulamaları kullanılmaktadır. Bu uygulamaların çoğu ücretsiz olduğundan dolayı, hiçbir alete gereksinim duymadan akort yapabilen kişiler dışındakiler genellikle bu programları tercih etmektedir. Telefon gitar akort uygulamalarının kullanımı ise genel olarak tuner cihazları ile aynı mantıktadır. Sizler için önerebileceğimiz başlıca gitar akort uygulamalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Guitar Tuna
  • Classical Guitar Tuner
  • Guitar Tuner
  • gStrings Free
  • Simple Guitar Tuner
  • Gitar Kromatik Akort Aleti
  • PitchLab Guitar Tuner
  • Free Guitar Tuner
  • Guitar Tuner Transpose


İzmir Karşıyaka’da gitar kursları veren Yüzde Yüz Sanat olarak gitar akort etme hakkında bilgi verdiğimiz blog yazısının sonuna geldik. Yazı boyunca gitarınızı akort edebileceğiniz 3 temel yöntemi ele aldık. Konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizlerle 0530 290 14 71 numaralı hat üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Diğer yandan sizlere sunduğumuz İzmir gitar kursu hakkında bilgi almak isterseniz ilgili link üzerinden detaylara ulaşabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır