19 hafta büyüme atağı / BEBEKLERDE BÜYÜME ATAKLARI NEDİR, HANGİ HAFTALARDA GÖRÜLÜR?

19 Hafta Büyüme Atağı

19 hafta büyüme atağı

Büyüme Atakları Nedir?

Büyüme Atakları Nedir?

Bebekler 20 aylık olana kadar 10 büyüme atağı geçirirler. Harika haftalar olarak adlandırılan bu büyüme atakları, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişim gösterdiği dönemleri ifade eder. Büyüme atağı haftaları takvimi belli olsa da bazı bebekler bu takvimin bir hafta öncesi ya da sonrasında bu dönemleri yaşayabilirler. Prematüre bebeklerde büyüme atağı ise bebeğin doğduğu tarihe göre hesaplanmaz. Beklenen doğum tarihi üzerinden atak haftaları değerlendirilir.

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zaman Olur?

  • 5. Hafta: Değişen Duyular Dünyası
  • 8. Hafta: Oluşumlar Dünyası
  • Hafta: Yumuşak Geçişler Dünyası
  • Hafta: Olaylar Dünyası
  • Hafta: İlişkiler Dünyası
  • Hafta: Kategoriler Dünyası
  • Hafta: Zincirleme Olaylar Dünyası
  • Hafta: Programlar Dünyası
  • Hafta: İlkeler Dünyası
  • Hafta: Sistemler Dünyası

Büyüme Atakları Belirtileri Nelerdir?

Büyüme atağı haftalarının en tipik belirtileri; ağlama, huzursuzluk ve anne babaya yakın olma isteğidir. Ayrıca bebekler uykuya geçmekte zorlanabilir, gece daha sık uyanabilir ve iştahlarında azalma ya da artma olabilir. Bebeklerin yaşadıkları bu duygusal değişimler, atak haftaları bitince sona erer. Her atak haftasının bitiminde ise bebekler yeni beceriler edinmiş olurlar. Bu yüzden atak haftalarının belirtilerinden birisi de bebeklerin gösterdiği fiziksel ve zihinsel gelişimlerdir.

Güneşli Haftalar Nedir?

 

Harika haftalar kavramını ortaya koyan araştırmacılardan Dr. Frans Plooij, bir röportajında “Yağmurlu günlerden sonra güneş açar!” diyerek bu haftaları anlatıyor. Bebekler atak haftaları boyunca huzursuzluk yaşayabilirler. Bu durum da ağlamalarına yani yağmurlu ve bulutlu günler geçirmelerine sebep olabilir. Ancak atak haftası sona erdiğinde eskiden olduğu gibi sakin ve mutlu bir bebeklik dönemine girerler. Yeni beceriler edindikleri için de bu haftalar aslında hem bebek hem de ebeveynler için güneşli yani keyifli bir dönemdir.

Büyüme Ataklarında Nasıl Davranılmalı?

Büyüme atağı haftaları, bebeklerin huzursuz hissetmesine ve anne babaların “Neden bebeğim çok ağlıyor?” sorusunu sormasına sebep olabilir. Ebeveynlerin bebeklerine verecekleri destekler sayesinde bu sıçrama haftaları daha huzurlu geçebilir:

  • Bebeğiniz ile daha sık ten teması kurmaya özen gösterebilirsiniz. Bu tutum, bebeğinizin güvende hissetmesini sağlayabilir.
  • Bebeğinizin rahatlaması için onu sık sık açık havada yürüyüşe götürebilirsiniz.
  • Bebeğinizin edindiği yeni becerileri desteklemek için onunla bulunduğu aya özel oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Rahatlamasına yardımcı olacak ılık banyo yaptırılabilir veya bebek masajı uygulayabilirsiniz.
  • Huzursuzlandığı zaman bebeğinizi loş ve sessiz bir odaya götürebilirsiniz.

Yorgunluğa bağlı stres hissettiğiniz zaman bebeğinizi ilgilenebilecek kişilere bırakıp dinlenmeniz önemlidir. Bu şekilde bebeğinizle daha etkili bir şekilde ilgilenebilirsiniz.

Kaynak: İlkadımlarım

Bebeklerde Büyüme Atağı Rehberi…

Bebekler anne karnından itibaren bir gelişim sürecine girerler. Bebekler bu süreçte çeşitli evrelerden geçer ve her evre başlangıcında bazı değişimler yaşarlar. Genellikle ebeveynler bu dönemde bebeklerinde görmeye alışık olmadıkları bazı huylara ve ağlama krizlerine tanıklık ederler. Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerdeki büyüme ataklarını anlatıyor.

Bebeklerde büyüme atakları nedir?

Bebeklerde zihinsel ve bedensel olarak görülen değişim süreçlerine büyüme atakları denir. Çoğu bebek atak dönemlerinde çok huysuz olabilir, sürekli ağlayabilir, saatlerce uyuyabilir veya kucak isteği artabilir. Bu dönemde ebeveynlerin üzerine düşen görev, sabırla bebeğin ihtiyaçlarına karşılık vererek ona karşı uygun yaklaşımı bulmaktır.

Atak sonrası bebeğin ilk adımlarına şahit olabilirsiniz

Zihinsel ve fiziksel açıdan bir değişim sürecine giren bebeklerde büyüme ataklarını gözlemlemek çok normaldir. Çünkü bebekler bu evrelerde çevrelerini tanımaya ve keşfetmeye başlarlar. Dolayısıyla her yeni durum ve olay, bebeğin alıştığı rutini etkiler. Bu noktada beslenme, uyku gibi alışkanlıklarda değişimler yaşanması kaçınılmazdır. Atak dönemi ebeveynler için ne kadar zor olsa da, ataklardan sonra bebeğin ilk kez emeklediğini veya yürüdüğünü görmek büyük bir hediyedir.

Bebeklerde büyüme atakları takvimi nasıldır?

Aydan aya farklılık gösteren ataklar genellikle 2, 3, ve 6. haftalarda ve 3, funduszeue.infoa gözlemlenir. Son olarak ise funduszeue.infoşta bir atak dönemi geçirirler. Genellikle 2 ila 4 gün süren bu ataklar, 2 yıla kadar toplamda 10 kez geçirilir.

İlk gülücüklere adım adım

4 ve 5. haftalar arasında görülen ilk atakta bebeğin yüzünü daha net görebilirsiniz. Uyuduğu sürenin ilk zamanlara göre nispeten daha az olduğu bu dönemde bebeğinizin ilk gülücüklerini görebilirsiniz. Diğer ataklara göre daha sakin geçen bu dönemde iç organlar ve metabolizma gelişir. Aynı zamanda duyular daha da hassaslaşır.

Kollar ve bacaklara özgürlük

7 ila 9. haftalar arsında görülen büyüme atağı genellikle ilk atağa göre zorludur. Çünkü bu dönemde bebekte sıklıkla gaz sancıları başlar dolayısıyla daha huysuzlaşır, uykusundan sık sık uyanabilir. Aynı zamanda bu dönem bebeğin daha da hareketlendiği bir zaman aralığıdır. ellerini, kollarını incelemeye ve biraz daha hareketlenmeye başlar. Kol ve bacaklarının duruşunu kontrol etmeyi öğrenir.

Dünyayla tanışma vakti

11 ve haftalar bebeklerin hareketlenmeye başladığı dönemdir. Kaslarını daha rahat hareket etmeyi öğrenebildiği için gaz problemleri azalır. Değişik sesler çıkartabilir, salya akıtabilir. Kolları ve bacaklarıyla nesnelere dokunabilir. 14 ve haftalarda ise kusma problemleri azalır. Parmak kasları gelişir, oyuncak veya emziği sıkıca tutabilirler. Seslere tepki verir, ismi söylendiğinde dönüp bakabilir.

İlişkiler hassaslaşıyor

22,5. ve 26,5. haftaları arasında anneden ayrıldığında ağlamalar başlar, her gördüğünü isteme eğilimindedir. Aynı zamanda söylenen kelimeleri tekrar ettiği bir dönemdir. 33,5. ve 37,5. Haftaları arasında her şeyi kategorilendirmeye başlar. Nesnelerin, duyuların, insanların ve hayvanların belli gruplara dahil olduğu ayırt edebilir. Nasıl hissetmesi gerektiğine karar verir, bir anda ağlarken saniyeler sonra gülme krizine girebilir.

Değişim şimdi başlıyor

50,5. ve 54,5. haftaları arası asıl değişimin başladığı dönemdir. Günlük hayatın rutinlerini keşfetmeye başlar. Giysilerini kendisi getirerek dışarı çıkmayı talep edebilir, oyuncaklarıyla oynarken hayal gücünü kullanır, yeni yeni beceriler kazanır. 59,5. ve 64,5. haftaları arasında ise kurallar dönemi başlayabilir. Hayır.”, “Dur.”, “Yapma.” gibi komutları anlayabilir. İstediğini yaptırmak için sürekli ağlayabilir.

Son atak ve rahatla…

70,5. ve 76,5. haftalarında bebeğin son ataklarının yansımaları görülür. Bu döneme istediğimi yaparım tavrı damga vurur. Dürüst, faydalı veya dikkatli olmak gibi kavramları algılamaya, kendi değerlerini oluşturmaya başlar. aynı zamanda sen ve ben kavramlarını keşfeder, ilk çizimlerini yapmaya başlar.

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, hastane, insan, sağlık, şifa

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası