ic cozumleme / Geriye Dönüş, İç Çözümleme ve Bilinç Akışı Tekniği | Türk Dili ve Edebiyatı

Ic Cozumleme

ic cozumleme

İç Çözümleme

  • Roman ve hikayede kullanılan bir anlatım tekniğidir. 
  • Kahramanların iç dünyasını ortaya çıkarmak için kullanılır.
  • Bu teknikte, iç monolog ile bilinç akışından farklı olarak söz anlatıcıya aittir. Bu açıdan iç çözümleme bir tahkiye (anlatma) metodudur.
  • İç monolog ve bilinç akışına göre daha eski bir tekniktir. 
  • Bu teknik, günümüz modern romanında yerini daha çok iç monolog ve bilinç akışına bırakmıştır.
  • Anlatıcının, kahramanıyla ilgili çözümlemeyi kendi duygularını bir kenara bırakarak yapabilmesi önemlidir.
  • Bu teknikle anlatımın gerçekliğe daha yakın olması sağlanır.
İç Çözümleme Örnekleri
Örnek 1
Ali Rıza Bey, filozof adamdı. İnsan olanın başına her şeyin gelebileceğine ihtimal verirdi. Fakat, doğruluk ve namusunun bir gün, çocukları tarafından bir büyük ayıp, affedilmez bir kabahat gibi başına kakılacağını hiç aklına getirmemişti. (Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin)
Örnek 2
Yazık ki Behçet bütün bunları anlayabilecek bir yaradılışta değildi. O, bütün mahcuplar gibi yalnız kendisine bakıyor, her şeyi kendi değerleriyle ölçüyordu. Karısını kendisine üstün buluyor, ezilmemek için, elinden geldiği kadar ondan uzak yaşıyordu. Ona karşı acayip bir sevgisi vardı; kin, kıskançlık, unutmak arzusu, ölesiye hayranlık, hepsi birbirine karışmış, garip bir halita meydana getirmişti. (Mahur Beste, Ahmet Hamdi Tanpınar)
Örnek 3
Odasına girince kapıyı kapadı. Boğazı düğümleniyordu. Kendini tuttu ve ağlamadı. Belki son defa gördüğü odasının her tarafına baktı. Yutkundu. Ağzında yine bir kuruluk vardı. "Çok mu heyecanlıyım?&#; diye sordu kendi kendine. Evet, bir isyan var içinde. Babasına karşı değil. Kime karşı olduğunu anlamıyor. Evden hemen çıkıp gitmeyi düşündü. Evden ve memleketten. Sabahleyin pasaport için teşebbüs etmek. Feriha ile beraber, on gün sonra, Paris. Artık tereddüte lüzum var. mıydı? (Yalnızız, Peyami Safa)
Örnek 4
Meyhane dönüşleri çakırkeyif, bekâr odasının idare lambasını yakar, gece gündüz toplanmayan, her zaman serili yatağına girer, çekerdi yorganı tepesine. Çekerdi ama, yorganın altında neler düşünmezdi neler. (Sarhoşlar, Orhan Kemal)
Örnek 5
Bu şekilde düşünmemeliydi fakat düşüncelerine kim sansür uygulayabilirdi ki? Kendisinden başka hiç kimse. Kendini herhangi bir yenilgi içinde düşünmemeliydi. İlk şey savaşı kazanmaktı. Eğer savaş kazanılmazsa, her şey yitirilirdi. Ama her şeyi fark etmiş, dinlemiş ve hatırlamıştı. Bir savaşa hizmet ediyordu ve hizmet ettiği esnada tam sadakat ve gösterebildiği performansın en iyisini göstermişti. Fakat hiç kimse aklına hâkim değildi, ne de gördüklerine ve duyduklarına. Eğer bunları yargılayacaksa daha sonra yargılayacaktı. Yargılamak için elinde bir sürü malzeme olacaktı. Hatta bazen fazlasıyla oluyordu. (Silahlara Veda, Hemingway)
İlgili Sayfalar
Yararlanılan Kaynaklar
  • Yalnızız'da Anlatım Teknikleri, Ahmet Mocan
  • Ayşe Kilimci'nin Hikayeciliği ve Hikayelerinde Anlatım Teknikleri, Alpay Gezer - Yakup Çelik

İ&#; &#;&#;z&#;mleme tekniği nedir ve nasıl yapılır? İ&#; konuşma ile farkları nelerdir

Haberin Devamı

 İç çözümleme tekniğinin nasıl yapıldığının daha iyi anlaşılması adına bir örnek verilmesinde büyük fayda olacaktır. İşte örneği ile iç çözümleme tekniğinin yapılışı;

 “Yavaş yavaş merdivenleri indi. Orta kata geldiğinde ise müdürün odası gözüne ilişti. Şakir Bey’i bir kere görmek hiçte fena olmaz diye düşündü. Kocası ile alakalı olarak ondan malûmat alabilirdi, hademe ile birlikte içeriye haber gönderdi.” (Peyami Safa, Canan)

 Karakterlerin sahip olduğu duygu ve düşüncelerini yazarın ağzından anlatılması durumuna iç çözümleme adı verilmektedir. İç çözümleme tekniğinin uygulandığı örnek romanlar arasında;

 - Peyami Safa'nın; Matmazel Noraliya'nın Koltuğu adlı romanı,

 - William Faulkner - Ses ve Öfke adlı eseri,

 - Vladimir Nabokov - Cinnet adlı eseri en iyi örnekler arasında yerini almaktadır.

İç Özümleme Tekniğinin İç Konuşma İle Farkları Nelerdir?

 En çok merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesi de iç çözümleme ve iç konuşma tekniği arasındaki farklar olmaktadır. Bu sebeple hakkında bilgi verilmesi son derece önemli olan konular arasında kendisine yer bulmaktadır.

 İç çözümleme tekniği: Anlatıcı hikaye içerisinde aklından geçen şeyleri sanki karşısında durup konuşuyormuş gibi aktarır. Burada anlatıcı funduszeue.infoşi ağzından anlatılmaktadır. Yine burada hakim olan bir bakış açısının varlığı söz konusudur. Hakim bakış açısı ise Tanrı gibi, bir diğer ifade ile bir karakterin zihninden geçen her şeyi bilen ve karşısındakinin hislerini anlayan olmaktadır.

Haberin Devamı

 İç konuşma tekniğinde: İç konuşmada varlık göstermekte olan kahramanlar kendi kendilerine konuşmuş gibi olmaktadırlar. Karakterin zihninden geçen düşünceleri okuyucuya oldukça açık bir biçimde iletilir. Bu teknikte yapılan anlatım ise funduszeue.infoşi ağzından yapılmaktadır.

iç çözümleme tekniği ve iç konuşma tekniği esasında birbirinden farklı olan teknikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu iki tekniğin arasındaki farklılığı en net bir şekilde ortaya konan özellikleri ise uygulanış biçimleri olmaktadır.

 İç çözümleme tekniğinde belirlenmiş durumda olan karakterlerin taşımakta oldukları duyguları yazar tarafından okuyucuya aktarılmaktadır.

 İç konuşma tekniğinde ise bizzat karakterin ağzından anlatılma işleminin gerçekleştirilmesi durumu söz konusu olmaktadır. Bu yönden tamamıyla birbirilerinden önemli ölçüde farklara sahiptirler. İç monolog adı ile de bilinmekte olan iç konuşma tekniğinde, karakterin sahip olduğu duyguları her zaman belli durumda değildir.

Haberin Devamı

 İç çözümleme olayı ise yazar tarafından yapılmakta olduğu için hisler, gözlemler kadar net bir haldedir. Bu durum iç çözümleme tekniğini, ,iç konuşma tekniğinden ayıran en önemli özellik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda her iki tekniğin uygulanışı birbirinden farklı olmaktadır.

Geriye Dönüş, İç Çözümleme ve Bilinç Akışı Tekniği Özellikleri, Örnekleri

Anlatıma dayalı metinlerde (hikâye, roman vb.)  kullanılan Geriye Dönüş Tekniği, İç Çözümleme Tekniği ve Bilinç Akışı Tekniğinin özellikleri ve örnekleri hakkında bilgi.

Geriye Dönüş Tekniği

Bu teknik genellikle tarihi romanlarda kullanılır. Yazarlar şimdiki zamanda yaşadıklarından eserlerinde şimdiki zaman ağır basar. Bu etkiyi azaltmak için geriye dönüş tekniği kullanılır. Ayrıca kişiler ve olaylar hakkında bilgi verilirken de kullanılabilir. Yazar karakterlerin, yerlerin ve olayların geçmişiyle ilgili bilgi vermeyi amaçlar. Bu anlatım tekniği romanın gerçekliğine önemli ölçüde etki eder. Olayların altyapısıyla ilgili bilgiler verdiği için gelecekte olabilecek olaylar veya kişilerin şu anki konumlarıyla ilgili fikir sahibi olunur.

Örnek:

Babasını hatırladı. Trene yolcu ederken “Aman oğlum,” demişti, “yüzümü kara çıkarma. Babayın oğlu olduğunu göster şu millete, ille de mıhtara. Benim oğlumsan sırtın yere gelmez. Heye İstanbul gurbeti çetin, İstanbullunun cinden de beter olduğunu söylerdi emmim ya, boş ver. Var git, sağlıcakla, eyi kötü bir işin başın geç, bize mektup sal. Ondan sonrasına karışma. Ben hepsinin yuvasını yaparım!” (Orhan Kemal, Gurbet Kuşları)

İç Çözümleme Tekniği

Anlatıcı ve onun hâkim bakış açısıyla kurulan, anlatıcının kahramanın zihninden geçenleri okuduğu anlatım tekniğine iç çözümleme denir.

Bu teknikte anlatıcı, figürün zihnine rahatça nüfuz ederek onun düşüncelerini “diye düşündü” gibi ifadeyle aktarır ve figürü edilgenleştirerek anlatır.

Örnek:

&#;Yavaş yavaş merdivenleri indi. Orta kata gelince müdürün odası gözüne ilişti. Şakir Bey’i bir kere görmek fena olmaz diye düşündü. Kocası hakkında ondan malûmat alabilirdi, hademe ile içeriye haber gönderdi.&#; (Peyami Safa, Canan)

Bilinç Akışı Tekniği

Bu teknikle karakterin iç dünyası hiçbir kaygı olmadan okuyucuya aktarılır. Karakterin duyguları ve düşüncelerindeki değişimler bu teknikle verilir. Karakterin aklından geçen düşünceler bütün karmaşıklığıyla ve herhangi bir sıra olmadan okuyucuya verilir. Bu sayede okuyucu karakterin psikolojisini ve ruh hâlini daha iyi anlayabilir ve bazı olaylarla, bu olayların nedenleri arasındaki bağlantıları açıklayabiliyor. Ayrıca karakterin aklında kurduğu planlar ve yapmak istediği şeyler de bu teknikle verilir.

Örnek:

&#;Getirip karşısına buruş buruş, upuzun bir gölge dikiyorlar ve o soruyor; kocanın ne işle meşgul olduğunu biliyor muydun? Gölge diyor; bilmiyordum. Ne zamandan beri bilmiyordun? Gölge diyor, beni alıp kaçırdığından beri. Kaçırmış mıydı seni? Gölge diyor; he, kasabamdan alıp kaçırmıştı. Peki bunca altını, halıyı, vesaireyi bu adam acaba hangi parayla alıyor diye hiç merak da mı etmiyordun? Gölge diyor; etmiyordum. Peki vukuat nasıl oldu vukuat, onu anlat! Gölge diyor; o eve yeni gelmişti, nereden geldiyse&#; Sonra? Sonra o geldiğinde çocuk ağlıyordu ve o çocuğu ağlar buldu. Evet? Ağlar bulunca öfkelendi o.&#; (Hasan Ali Toptaş, Kayıp Hayaller Kitabı)

Ayrıca bakınız ⇒ Romanda Anlatım Teknikleri

““İç konuşma”, “iç çözümleme”, “bilinç akışı”, “geriye dönüş” anlatım teknikleriyle ilgili bilgilerinizi hatırlayarak sınıfınızda konuşmalar yapınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

“İç konuşma”, “iç çözümleme”, “bilinç akışı”, “geriye dönüş” anlatım teknikleriyle ilgili bilgilerinizi hatırlayarak sınıfınızda konuşmalar yapınız.

“İç konuşma”, “iç çözümleme”, “bilinç akışı”, “geriye dönüş” anlatım teknikleriyle ilgili bilgilerinizi hatırlayarak sınıfınızda konuşmalar yapınız.

İç konuşma: Yazar anlatmak istediği şeyleri kahramanın kendi ağzından, kafasından geçenler şeklinde okuyucuya verir. Kahraman kendi kendine konuşur gibidir, fakat düşünceleri düzenlidir.
Bilinç Akışı: Kişinin aklından geçenlerin birinci kişi ağzından yansıtılmasıdır. Bu teknikle yazar; kahramanın, hayatı, nesneleri, etrafında gördüğü şeyleri nasıl algıladığını, bir bilinç yansıması eşliğinde aktarır. Derin, soyut ifadelerden meydana gelir.
Geriye dönüş: Bu teknik genellikle tarihi romanlarda kullanılır. Yazarlar şimdiki zamanda yaşadıklarından eserlerinde şimdiki zaman ağır basar. Bu etkiyi azaltmak için geriye dönüş tekniği kullanılır.

“ Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa ” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders Kitabı Cevapları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası