inşaat malzemeleri hakkında bilgi / İnşaat Malzemesi - Combilift

Inşaat Malzemeleri Hakkında Bilgi

inşaat malzemeleri hakkında bilgi

Yapı malzemeleri

Yapı malzemeleri, çeşitli yapıların yapımında ve üretiminde kullanılan malzemelerdir. Bir binanın inşasında, doğal veya sentetik, ham veya birleşik farklı malzemeler kullanılır ve her birinin kendine has özellikleri vardır.

İmar planları çizebilmek ve uygulayabilmek için bu malzemelere aşinalık gereklidir, dolayısıyla inşaat işçilerinin sağlam ve dayanıklı bir yapı inşa edebilmeleri için inşaat malzemelerini ve malzemelerini iyi tanımaları gerekir.

O zamandan bu yana kullanılan ve halen mimari ve inşaat sektöründeki yerini koruyan en yaygın malzemeler ahşap, çimento, metal, tuğla ve betondur.

Yapı malzemeleri, çeşitli yapıların yapımında ve üretiminde kullanılan malzemelerdir.

Bu malzemeler yüksek dayanımları ve uygun maliyetlerinden dolayı çeşitli projelerde kullanılmaktadır. Günümüz modern dünyasında, eski malzemelere göre sayısız yetenek ve avantaja sahip olan zanaatkarlar tarafından yeni yapı malzemeleri üretilmekte ve pazarlanmaktadır.

İlgili Makaleler: Betonarme nedir ve kullanım alanları nelerdir?

Bu malzemelerin her biri, dayanım ve etkinliklerine göre yapının farklı bölümlerinde kullanılmaktadır.

Cinsiyete göre malzeme türleri

Yapı malzemelerini türlerine göre sınıflandırmak istersek, kompozit malzemeler ve basit malzemeler olmak üzere iki kategoriye işaret edebiliriz.

Basit malzemeler

Basit malzemeler, bileşenleri benzer olan doğal veya sentetik malzemelerdir. Kum, tuğla, çimento ve blok gibi malzemeler basit malzemeler olarak kabul edilir.

Kompozit malzemeler

Kompozit malzemeler, üretimlerinde kullanılan doğal veya sentetik malzemelerdir. Harç çeşitleri, beton ve izogam kompozit malzemelerdir.

Üretim yöntemine göre yapı malzemesi çeşitleri

Yapı malzemelerinin her biri farklı bir şekilde üretilmekte ve tüketiciye sunulmaktadır. Ama genel olarak inşaat sektöründe malzemelerin ya prefabrik ya da in-situ olduğu söylenebilir.

Isıya karşı direnci az olan cam en ufak bir ısı ile kırılarak ısıyı binaya aktarabilir.

Prefabrik yapı malzemeleri

Prefabrike malzemeler, farklı fabrika veya atölyelerde üretilip proje sahasına taşınan ve kullanılan malzemeleri ifade eder. Prefabrike malzemeler kullanılarak, projenin genel maliyetleri ve uygulama süresi azaltılır. Ayrıca inşaat atıkları miktarı azaltılarak çevrenin korunması için etkin bir adım atılmış olacaktır.
Bu malzemeler değişimlere karşı gerekli esnekliğe sahip olamasa ve tasarım ve üretimlerinin ilk aşamaları zaman alsa da prefabrik malzemelerin inşaattaki önemi ve etkinliği göz ardı edilemez.

Prekast beton plakalar, prekast beton duvarlar, prekast alçı paneller, seramik karolar, bloklar ve tuğlalar fabrikada üretilip müteahhitlere sunulan malzemeler arasındadır.

İlgili Makaleler: lamine parke nedir? Parke laminatlar hakkında her şey

Yerinde yapı malzemeleri

In-situ malzemeler, bilindiği üzere inşaat projelerinin şantiyesinde üretilen ve kullanılan malzemeleri ifade eder. Örneğin yerinde malzeme olarak harç, yerinde beton, bina iskeleti, yerinde çerçeve ve yerinde beton türlerini belirtebiliriz.

Yapı malzemeleri ve kullanımları

Kil

Toprak, kayaların ayrışması ve yok edilmesiyle oluşan ince ve mineral malzemelerin bir kombinasyonudur. Tüm toprak türleri yapışkan ve yapışkan olmayan olarak iki gruba ayrılır ve ince veya kaba tanelidir.
Dünya yüzeyinin en yüzeysel tabakası, türü hava koşullarına, birincil kayanın türüne, canlı organizmaların aktivitesine ve coğrafi bölgeye bağlı olan topraktır.

Kil, inşaatta kullanılan yapışkan topraklardan biridir. Bu toprak, metamorfik ve magmatik kayaçların aşınması sonucu oluşur ve çok küçük taneciklerinden dolayı kolloid olarak da adlandırılır. Bu malzemeyi kullanırken önemli olan nokta kaliteli bir numune seçmektir.

Bu toprak, binanın sıcaklığını kontrol etmek için kullanılabilecek en iyi malzemedir. Kil kullanımı, binada ısı stabilitesinin korunmasına yardımcı olur.

Evlerin inşası yazın ve kışın sıcak veya soğuk havanın içeriye gireceği şekilde olduğundan, bina yapımında kilin kullanılması sıcağı ve soğuğu dengelemede ve sıcaklığı kontrol etmede çok etkili olabilir.

kil uygulaması

Kil, tuğla, kiremit, seramik, sıva ve toprak harcı, çimento, kireç çamuru harcı, saman ve çömlek gibi malzemelerin üretiminde kullanılmaktadır. Bu malzemenin kullanılmasının ana nedeni uygun fiyatı, kullanım kolaylığı ve yavaşlığıdır.

Kaynak

Taş, çok eski çağlardan beri yapı yapımında kullanılan malzemelerden biridir. Kaya, bir veya daha fazla mineralin birleşiminden oluşan ve üç genel kategoriye ayrılan katı ve sert malzemeleri ifade eder: magmatik kayaçlar, tortul kayaçlar ve metamorfik kayaçlar.

İnşaat malzemeleri, bir yapının veya yapının inşasında kullanılan ve farklı türleri olan malzemelerdir.

Tüm taşların ana unsuru silikadır, ancak oluştukları koşullara göre farklı mineraller ve içerikler içereceklerdir. Bu malzemeyi kullanmanın avantajlarından biri de kullanılabilirliğidir.

yapı taşı çeşitleri

Dayanıklılıklarına ve etkinliklerine göre seçilen ve çeşitli şeylerde kullanılan farklı taş türleri vardır. Doğada bulunan taşlar arasında granit, mermer, traverten, kuvarsit, mermer, kumtaşı, gabro ve diyorit bulunur.

İnşaat sektöründe taşlar iki şekilde kullanılır: doğal veya ham ve doğal olmayan veya işlenmiş. Doğal taşlar nehir taşları, moloz taşları, katmanlı taşlar ve dağ taşlarıdır.

İlgili Makaleler: çatı nedir? Çatı çeşitleri ve özellikleri

Ancak işlenmiş taşlar, kullanımlarına göre farklı şekillerde işlenmiş taşları ifade eder. Kayrak taşı, çok yönlü taş, ocak taşı ve çift balta taşı bu taş çeşitleri arasındadır.

taş uygulaması

Bildiğiniz gibi ülkemizde taş ocakları bol miktarda bulunmaktadır ve bu nedenle çoğu inşaat projesinde uygun fiyatı, yüksek mukavemeti ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle bu tip inşaat malzemesi kullanılmaktadır.

Taş çeşitliliğinin fazla olması bu malzemenin farklı mekanlarda kullanılmasını mümkün kılmıştır. Bu dayanıklı ve dayanıklı malzemelerin uygulamaları arasında tünel, köprü, döşeme, temel, cephe, porselen taş, iç dekorasyon ve merdiven yapımı yer alır.

Odun

Ahşap doğadan gelen bir malzemedir. Bu malzeme inşaatta kullanılan elemanların yapımında kullanılır.
Çoğu binanın yapımında ve her türlü hava koşulunda bu malzemenin özel bir uygulaması vardır. Farklı ahşap türleri vardır, bu nedenle farklı ahşap türlerinin kalitesi birbirinden farklıdır.

Hatta aynı bitki ve ağaçtan elde edilen ahşabın farklı niteliklere sahip olması da mümkündür. Bu nedenle, farklı amaçlar için farklı ahşap türleri kullanılır. Ahşabın kalitesini etkileyen faktörlerden birinin de büyüme koşulları olduğunu bilmek fena değil.

İnşaat malzemeleri yangına direnmek için kullanılır, ancak bunlar bu bölgeden yeni bilinen kanserojen maddelerdir.

ahşap türleri

Genel olarak, ahşap iki kategoriye ayrılabilir: doğal ve yapay. Doğal ahşap, orman ağaçlarının doğal bir renk ve dokuya sahip olan ve farklı türleri bulunabilen odunudur.

Sentetik ahşap, doğal ahşap işlemenin sonucudur ve su penetrasyonuna, ısıya, toza ve yüksek çeşitliliğe karşı direnci nedeniyle doğal ahşaptan daha kullanışlıdır.

Suni ahşabın fiyatı doğal ahşaba göre daha uygundur. Suni ahşap MDF, kontrplak, sunta ve HDF gibi farklı tiplerde üretilip müşterilerin beğenisine sunulan bir malzeme türüdür.

ahşap kullanımı

Ahşap, kapı ve pencerelerin inşası, bina taşıyıcı elemanları, bina cepheleri, döşeme, duvar kaplamaları, merdivenler ve ahşap kirişler dahil olmak üzere çeşitli inşaat amaçları için kullanılır.

tuğla

Tuğla, geçmişte kil pişirilmesinden elde edilen inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Eski zamanlarda kullanılan kil tuğlalar hem el ile hem de makine yöntemleriyle üretilip tüketiciye sunuluyordu.
Kil ve diğer malzemelerden tuğla fırınlarında yüksek ısı kullanılarak üretilen tuğla, en eski yapı malzemelerinden biri olarak kabul edilebilir.

Tuğlalar hammaddelerine ve kullanımlarına göre Hoffmann fırını, tünel fırını, fırın fırını gibi farklı fırınlarda ısıtılır. Tüm tuğla çeşitlerinin fiyatları hakkında bilgi için tuğla fiyatları bölümüne bakınız.

İlgili Makaleler: Su penetrasyonu en yüksek olan toprak hangisidir?

tuğla türleri

Tuğla çeşitlerini öğrenmek için istenilen linke başvurabilirsiniz ancak kısaca bu yaygın olarak kullanılan inşaat malzemelerinin çeşitleri şunlardır:

Sıradan tuğla: Pres tuğla, beyaz tuğla ve Kazak tuğlası yapı yapımında kullanılan sıradan tuğlalardandır.

Kil tuğla: Sıradan tuğlalarla karşılaştırıldığında, kil tuğlalar hafiftir ve iki kategoriye ayrılır: tavan ve duvar. Temel olarak harca daha kolay yapışması için delikli olarak üretilir.

Kaynaklı tuğla: Kaynaklı tuğla, darbeye, ufalanmaya, aşınmaya, kimyasallara, dona ve dolguya karşı oldukça dayanıklı olan tuğlalardan biridir. İnşaat amaçlı kullanılan kaynaklı tuğla, sonunda %6&#;ya kadar su emer.

İnşaat malzemeleri türleri listesi, her türlü tuğla, çimento, harç, metal ürünler, ahşap, taş, cam, prefabrik yapı malzemeleri, yerinde inşaat malzemeleri vb. içerir.

Refrakter tuğla: Refrakter tuğla ısıya karşı direnci yüksektir bu nedenle yüksek ısının olduğu ortamlarda kullanılır. Bu tuğlanın ana maddesi demlenebilir kildir. Refrakter tuğlalar alkali ve kireç içermez ve farklı renklerde üretilirler.

Parke tuğlaları: Özel parke tuğlaları, aşınmaya ve su emmeye karşı gerekli dayanıklılığa sahiptir ve farklı yerlerin ve döşemelerin döşenmesinde kullanılır.

Beton

Beton, su ve çimento karışımından elde edilir. Betonda kullanılan çimento Portland tipidir. Bu ürünün üretimi sırasında betonun dayanıklılığını azaltan baloncukların oluşumunu engellemek için özel vibratörler kullanılmaktadır.
beton türleri

Ağır beton: Ağır agregalardan oluşan betona ağır beton denir. Bu betonun ağırlığı ile kg/m3 arasındadır.

Hafif beton: Hafif beton, agregaları hafif olan betonu ifade eder. Betonun ağırlığı kg/m2&#;den az ise hafif beton olarak kabul edilir. Hafif beton, beton bloklar yapmak için kullanılır.

Gözenekli beton: Gözenekli beton, su veya havanın geçişi için birçok açıklığı ve deliği olan betonu ifade eder.

Gazlı hafif beton: Bu betonun üretiminde gaz katkı maddeleri kullanılır. Hafif gaz betonun her çeşidi, betonun erime ve donma ihtimali olan yerlerde kullanılır.

İnşaat malzemeleri inşaat için kullanılan malzemelerdir. Doğal olarak oluşan birçok madde.

Yüksek dayanımlı beton: Bu betonun dayanımı 40 MPa&#;dan yüksektir. Suyun çimentoya oranı azaltıldığında, yüksek dayanımlı beton üretilir. Bu betonun mekanik özellikleri çok yüksektir ve kimyasallar betona zarar veremez.

Polimer beton: Bu beton türünde, beton agregalarını birleştirmek için polimer malzemeler kullanılır, bu nedenle üretiminde çimento çıkarılır. Polimer malzemeler, agregalar arasındaki boşlukların hacmini önemli ölçüde azaltır.

Kendiliğinden Yerleşen Beton: Kendiliğinden yerleşen beton, vibrasyona ihtiyaç duymayan ve sadece kendi ağırlığı ile sıkışan betonu ifade eder. Masif betonlama için kendiliğinden yerleşen beton kullanılır.

beton uygulaması

İnşaat malzemeleri arasında beton, yapıyı güçlendirmek için kullanılan oldukça dayanıklı bir malzemedir. Betonlar cinsine göre farklı yerlerde kullanılmakla birlikte genel olarak köprü, baraj, döşeme, tünel ve döşeme yapımında kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler: Isı yalıtımı nedir? ve çeşitleri

demir araçları

Demirler, yüksek mukavemetleri ve işlenebilirlikleri nedeniyle inşaatlarda yaygın olarak kullanılan malzemeler arasındadır. Temel olarak, bu malzemeler saf halde kullanılmaz, ancak alaşımları kullanılır.
Çelik, bakır, dökme demir, alüminyum ve çelik, her biri farklı uygulama alanına sahip demir alaşımlarındandır. Ütüler yapının dayanıklılığını ve sağlamlığını arttırır, ancak tek dezavantajı pas ve korozyona karşı direncin olmamasıdır. Bu nedenle, bunun için farklı kaplamalar kullanılır.

Bardak

Cam, inşaatta özel bir kullanımı olan ışığı geçirme özelliğine sahip şeffaf bir malzemedir. Bu ürünün yapımında kum ve silikatlar kullanılmaktadır. Bu malzeme çok kırılgandır, bu nedenle çeşitli faktörlere karşı direncini arttırmak için üretiminde stabilizatörler kullanılır.
Cam çeşitleri arasında renkli cam, ısıcam, kırılmaz cam, yanmaz cam, temperli cam, bükümlü cam, refleks cam ve akıllı buzlu cam yer almakta olup, gerekli dayanıklılığa göre seçilmekte ve farklı amaçlar için kullanılmaktadır.

Matting akıllı cam, günümüz akıllı evlerinde görülebilen camlardan biridir. Bu cam binaya giren ışık miktarını düzenler.

Örneğin gündüz otomatik olarak kararır ve gece orijinal haline döner. Akıllı camlar, bina ısıtma ve soğutma maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.

cam türleri

Camlar farklı amaçlar için farklı tiplerde üretilmektedir. Binada en çok kullanılan camlar şunlardır:

Renkli cam: Adından da anlaşılacağı gibi, bu camlar farklı renklerde gelir ve ışığın çoğunu emer ve az bir miktarını geçirir.

Refleks cam: Refleks cam bir ayna gibi çalışır. Bu camlar gündüzleri bina içini görmeyi engellerken geceleri bu özelliğini kaybeder. Refleks cam, ışığın spektrumunu yansıtır ve binaya girmesini engeller.

Çift cam: Bu cam, iki cam tabakasının yan yana yerleştirilmesiyle üretilir ve aralarındaki boşluk argon gazı ile doldurulur. Bu camlar bina için ses ve ısı yalıtımı görevi görür ve enerji kayıplarını azaltmada oldukça etkilidir.

Lamine veya kırılmaz cam: Bu cam, sıradan camdan farklı olarak darbeyle kırıldığında kırılan parçaları etrafa dağılmaz. Çünkü bu camın katmanları arasında cam kırıklarını bir arada tutan naylon bir katman vardır.

Lamine cam, basınç ve ısı altında naylon katmanlarla birbirine bağlanan birkaç cam katmanından oluşan en dayanıklı camdır.

Temperli cam: Temperli cam, ani ısınma ve soğuma ile üretilen cam türüdür. Bu cam, ısı direnci ve güvenliğin önemli olduğu yerlerde kullanılabilir.

İnşaat sektöründe, çerçevesiz kapılar veya insan güvenliğinin önemli olduğu yerlerde temperli cam kullanılmaktadır.

İlgili Makaleler: Yalıtım nedir? Yalıtım ve yalıtım çeşitleri hakkında bilmeniz gereken her şey

Bükülmüş cam: Bükülmüş cam, kemerli şekli nedeniyle mimarların ilgisini daha çok çeker. Örneğin merdiven duvar paneli yapmak için bu camların kullanılması mekanda eşsiz bir güzellik sergilemektedir.

cam uygulaması

Cam, kapı ve pencere yapımında, bina cephelerinde, ayna yapımında, ışıklık yapımında, cam karolarda, cam bloklarda ve dekoratif elemanlarda kullanılır. Günümüzde kapı ve pencere yapımında çift cam, bina cephelerinde ise reflektif cam kullanılmaktadır.

İnşaat malzemeleri arasında her biri farklı bir kullanım alanı olan çimento, tuğla, kil, beton, cam, demir, beton, seramik vb. türleri bulunur.

tebeşir

Alçı, alçıdan elde edilen yumuşak beyaz bir tozdur. Bu malzeme doğrudan alçıdan elde edilmektedir ve üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Bu ürünün fiyatını öğrenmek için lütfen alçı fiyatı bölümüne bakınız.

sıva çeşitleri

İnşaat amaçlı kullanılan sıvalar şunlardır:

Beyaz sıva: Beyaz sıva fiyatı oldukça uygundur. Bu sıva yüzeyi kaplamak ve duvarları beyazlatmak için kullanılır ve rengi tamamen beyazdır.

Mikronize alçı: Bu alçı, sıradan alçının işlenmesiyle üretilir. Mikronize öldürme, ağartma ve sıvama için kullanılır.

Fildişi sıva: Fildişi sıva çok ince tanelidir ve sertleşmesi uzun zaman alır. Bu malzeme binanın sıvanmasında ve prefabrike alçı panel yapımında kullanılmaktadır.

Gypton sıva: Bu tip sıvanın aderansı diğer sıvalara göre daha yüksektir. Bu sıva, beton bloklar, köpük yüzeyler ve gözenekli beton yüzeyler gibi her türlü yüzeyde kullanılabilir.

Siva sıvası: Bu sıva neme karşı direnci iyidir, ısı ve ses geçişini engeller. Siva sıva, mikronize sıvanın diğer katkı maddeleri ile birleşiminden elde edilir. Bu tip sıva altlık için çok uygundur.

sıva uygulaması

Çabuk bozulan malzemelerden biri olan alçı, harç yapımında, binaların çatı ve duvarlarının badanalanmasında, prefabrike panel ve dekoratif elemanların yapımında kullanılır.

Çimento

Çimento en yaygın kullanılan yapı malzemelerinden biridir ve alüminyum oksit ve silikon gibi kalkerli malzemelerden oluşur. Bu malzeme çok yumuşak bir toz halinde üretilmekte ve dökme veya ambalajlı olarak tüketiciye sunulmaktadır. Çimento ve suyun birleşimi, çeşitli yapıların güçlendirilmesinde önemli rol oynayan beton adı verilen sert bir malzeme oluşturur.

İlgili Makaleler: betonun su geçirmemesi için ne yapmalı?

çimento türleri

  • Portland çimentosu: Portland çimentosu, inşaatta özel bir kullanımı olan en iyi çimento türlerinden biridir. Tip 1&#;den 5&#;e kadar olan bu çimentonun her biri gerekli yetenek ve verimliliğe göre farklı yerlerde kullanılabilir.
  • Renkli çimento: Renkli çimento, beyaz çimentoya pigmentler eklenerek oluşturulur. Bu çimento düzgün ve düzgün bir yüzey oluşturur, bu nedenle binanın cephesini kaplamak için en iyi seçenektir. Renkli çimento yüksek mekanik dirence sahiptir ve çatlama yapmaz.
  • Refrakter çimento: Refrakter çimento, yüksek sıcaklıklara ve termal şoka, korozif maddelere, sülfatlara, aşınmaya, darbeye ve asitli sulara karşı dayanıklılığını korur. Bu çimento Portland çimentosundan daha hızlı sertleşir.

çimento uygulaması

İnşaatta en önemli malzeme olan çimento, prefabrike parça yapımında, tünel ve köprü yapımında, yol yapımında ve beton üretimi gibi birçok amaç için kullanılmaktadır.

harç

Harç, çeşitli malzemelerin bir araya gelmesiyle elde edilen ve farklı malzemeleri birbirine yapıştırmak için kullanılan yapışkan bir malzemedir. Dolgu ve yapıştırıcı, karışımın en büyük hacmini oluşturan harcın iki ana bileşenidir.

Harç üretiminde harcın özelliklerini arttırmak için havalandırıcılar, yağlayıcılar, puzolanik malzemeler, pigmentler ve su tutucu maddeler gibi katkı maddeleri kullanılmaktadır.

Örneğin, sülfatların etkisini önlemek için harca puzolanik malzemeler eklenir. İnşaat projelerinde farklı harçlar kullanılmaktadır ve her biri hakkında bilgi edinmek için sitedeki inşaat harcı çeşitleri ile ilgili makaleye başvurabilirsiniz. Ancak genel olarak harçlar aşağıdaki üç kategoriye ayrılır:

harç türleri

  • Mavi harç: Sulu ortamlarda kullanılmak üzere üretilen ve suya yakın yerleştirildiğinde sertleşen harçlara mavi harç denir. Mavi harçlar arasında kum ve kireç harcı, kum ve çimento harcı ve kum ve kireç harcı sayılabilir.
  • Hava Harcı: Çiçek samanı harcı, sıva ve toprak harcı gibi hava önünde kuruyan harçlara hava harcı denir.
  • Özel Harçlar: Sıradan harçlara katkı maddesi eklenirse o harç farklı yerlerde kullanılabilme özelliğine sahip olacaktır. Örneğin, çimento harcı veya puzolanik kireç, içlerine puzolanik malzemeler ilave edildiğinden kimyasallara ve sülfat saldırısına karşı çok dayanıklı harçlar arasındadır, dolayısıyla sülfat saldırısı olasılığı olan ortamlar için uygundur. Ayrıca harca su yalıtım malzemeleri katılarak havuz ve su kaynakları gibi suya maruz kalan yerlerde kullanılabilir.

İlgili Makaleler: Drenaj nedir? Drenaj nedenleri ve türleri (6 önemli öneri)

Yeni inşaat malzemeleri

Bilim ve teknolojinin ilerlemesi ve yapı malzemelerinin yapımında yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte her geçen gün daha kaliteli ve daha dayanıklı malzemelere tanık oluyoruz. Bu malzemeler yapının ömrünü uzatır ve çeşitli etkenlere karşı gerekli dayanıklılığa sahiptir.

Çeşitli yapıların yapımında ve üretiminde kullanılan yapı malzemelerine yapı malzemeleri denir.

Malzemelerin üretiminde kullanılan teknolojilerden biri de nanoteknolojidir. Nano teknoloji, malzemelere nano parçacıklar ekleyerek kalite ve verimliliklerini artırmayı ifade eder.

Nano malzemeler hava değişimlerine, aşınmaya, paslanmaya, tahribata, su sızmasına ve sülfat saldırısına karşı iyi direnç gösterirler ve günümüzde özel bir yere sahiptirler.

Ayrıca, insanların binayı daha akıllı hale getirme ve enerji tüketimi optimizasyonu ilkelerini uygulama eğilimi ile, benzersiz yeteneklere sahip akıllı malzemeler olarak adlandırılan yeni malzemeler pazara girmiştir.

İnşaat alanında uzman ve aktivistlerin emek ve birikimleri ile üretilerek tüketiciye sunulan yeni malzemeler arasında şunlar yer alıyor:

Her türlü yeni malzeme

sünger beton

Sünger beton, boş boşlukları nedeniyle suyu emme ve uzaklaştırma özelliğine sahiptir. Bu betonun üretiminde uçucu kül, silis gazı ve cüruf gibi malzemelerin kullanılması betonu çatlama ve tahribata karşı korur. Sünger beton çimlerin altlarının döşenmesinde ve yağmur sularının yer altı yüzeylerine yönlendirilmesinde kullanılmaktadır.

Prekast alçı paneller

Prefabrike alçı paneller, sadece asma duvar yapımında kullanılmayan, aynı zamanda bina ısı ve gürültü transferini engelleyen bir tür ses ve ısı yalıtımı olarak da kullanılan yeni malzemeler arasındadır.

İlgili Makaleler: pergola nedir ve pergola türlerini tanımak

polikarbonat levha

Bu tür termoplastik levhalar cam gibi görünür ve yeni bir ürün olarak camın yerine kullanılabilir. Polikarbonat levhanın ağırlığı oldukça düşüktür ve çeşitli renklerde müşterilerin beğenisine sunulmaktadır.
Bu ürünün özelliklerinden biri de güneşin zararlı ışınlarına karşı koymak ve geçmesini engellemektir. Asma tavanda polikarbonat levha kullanılmaktadır.

Termal kiremit

Termal karo, ortam sıcaklığı değiştiğinde rengi değişen karolardan biridir. Bu karolar dekoratiftir ve mutfak, banyo gibi yerlerde kullanılabilir. Termal karo, bir yalıtkan rolü oynar ve yüksek mukavemet ve dayanıklılığa sahiptir.

Akıllı buzlu cam

Akıllı cam, dünyadaki en son teknolojiye dayalı olarak üretilmekte ve enerji israfını önlemek için akıllı evlerde kullanılmaktadır.

Binanın ihtiyaç duyduğu ışık ve ısıya göre opak veya parlak olan bu cam sadece kapı ve pencerelerde değil bölmelerde de kullanılmaktadır.

Ancak kaliteli inşaat, inşaat işçilerini yönetmekten daha fazlasıdır.

Alüminyum kompozit panel

Bu alüminyum paneller, aralarına polietilen yerleştirilmiş iki alüminyum levhadan oluşmakta ve ısıya, donmaya, suya ve darbeye karşı yüksek dayanımları nedeniyle bina cepheleri için uygun bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.

sürdürülebilir malzemeler

Bazı yapı malzemeleri yenilenebilir değildir ve gelişigüzel kullanımları kaynakların tükenmesine ve gelecek nesillerin bu malzemelerin tüketiminden mahrum kalmasına yol açmaktadır.

Genel olarak, tüm malzemeler çevre döngüsünü etkiler ve çevresel tehlikelere neden olabilir veya bunlardan kaçınabilir.

Aslında bu maddeler doğadan çıkarıldığı andan yok olduğu ana kadar, dünya ve atmosfer üzerinde kötü etki bırakacak sayısız kirlilik yaratmaktadır.

İlgili Makaleler: alüminyum nerelerde kullanılır? alüminyum uygulamaları

Bu nedenle inşaat alanında sürdürülebilir malzeme seçiminin çok önemli olduğu ve bu malzemelerin kullanılması ile çevresel risklerin azaltılmasında etkin bir adım atılacağı söylenebilir.

Sürdürülebilir malzemelerin avantajları ve özellikleri

  • Üretimleri ve kullanımları enerji açısından verimli olmalıdır.
  • Bu malzemeler dayandıkları sürece çevreye kalıcı bir kirlilik oluşturmamalıdır.
  • Bu malzemeler kullanımdan sonra imha edilebilmelidir.
  • Sanılanın aksine, sürdürülebilir malzemeler ekonomik olarak uygun fiyatlıdır ve doğru kullanıldıklarında maliyetlerin düşürülmesinde etkin rol oynarlar.
  • Bu malzemeler doğanın döngüsüne dahil edilmelidir.
  • Sürdürülebilir malzemeler toksik olmamalı ve herhangi bir kirliliğe neden olmamalıdır.
  • Her zaman geri dönüştürülebilir olmalı ve asla parçalanamayan bileşiklere dönüşmemelidirler.
  • Bunlar kullanılarak binanın hava kalitesi iyileştirilebilir.
  • Yaşam döngüleri ile ilgili tüm yönleri değerlendirilmelidir.

Sürdürülebilir malzemelerin değerlendirilmesinde önemli faktörler

Sürdürülebilir malzemeleri değerlendirmek için çeşitli kriterler vardır. Bu kriterler genel olarak aşağıdaki dört grupta sınıflandırılır ve her biri kendi özel göstergelerini içerir.

Sağlık ve çevre kriterleri

  • Çevre ilkelerine uygunluk
  • Hammadde çıkarma yöntemi
  • gizli enerji
  • Malzemelerin hava koşullarına etkisi
  • geri dönüştürülebilirlik
  • Malzeme israfı miktarı
  • Vatandaşların konfor ve huzurunu sağlamak
  • asitleştirme potansiyeli
  • Malzeme saha döngüsünün etkisi
  • Ozon tabakasının delinmesi
  • Sera gazlarının neden olduğu ısı
  • Doğal ortamda değişiklik
  • Hava kirliliği
  • Toksik maddelerin üretimi
  • Yangın Güvenliği
  • Kullanım sırasında insanların güvenliği
  • İç hava kalitesi

İlgili Makaleler: Dünyadaki 25 garip jeolojik yapıyı tanıyın

Beton binalar yaklaşık santigrat derece sıcaklıkta yaklaşık bir saat boyunca yangına dayanıklılıklarını koruyabilirler.

Teknik kriterler

  • Malzemelerin dayanıklılığı, direnci ve maksimum ömrü
  • İnşaatta kullanım kolaylığı
  • Yıkıma karşı güç
  • Isıya ve ateşe dayanıklılık
  • sürdürülebilirlik
  • teknik teknikler
  • Akustik özellik
  • Malzemelerin ağırlığı ve kütlesi
  • Yapısal yetenek

Ekonomik ve sosyal kriterler

  • Toplumdaki insanlar için güvenlik ve sağlık sağlamak
  • onarım maliyeti
  • Güzellik ve görünüm
  • Bakım maliyetleri
  • Malzeme imha maliyeti
  • Yerel malzemeler kullanmak
  • Gelenek ve kültürlere uyum
  • Mülkiyet maliyeti
  • Estetik ilkelere uygunluk
  • işgücü maliyeti
  • Duyusal faktörler
  • nakliye maliyeti
  • Yaşam döngüsü maliyeti

Tasarım yönetimi kriterleri

  • Yaratıcılık ve fikir
  • mimarın zevki
  • Coğrafi ve iklimsel faktörler
  • ulaşılabilirlik
  • Özel üretim yeteneği

İlgili Makaleler: Ekskavatör nedir ve kullanım alanları nelerdir?

İnşaat malzemelerinin fiyatını etkileyen faktörler

İnşaat sektöründe farklı malzemeler kullanılmaktadır ve her birinin belirli bir fiyatı vardır. İnşaat malzemelerinin fiyatı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sayısız faktöre göre hesaplanır: fiziksel

  • yığın
  • Hacim
  • yoğunluk
  • Kimyasal
  • Asidik maddelere karşı direnç
  • Alkalilere karşı direnç
  • korozyon direnci
  • gazlara karşı direnç
  • Hava koşullarına karşı direnç
  • mekanik
  • esneklik
  • Sürünme
  • itme direnci
  • zorluk seviyesi
  • gerilmek

son söz

İnşaatçının web sitesi, İran&#;ın her yerinden inşaat malzemeleri üreticileri ve inşaat hizmetleri tedarikçileri hakkında bilgi toplayan ve bunu izleyicilere sunan en kapsamlı inşaat otoritesidir.

Umarız bu makaleyi okumaktan keyif almışsınızdır ve inşaat malzemeleri ile tanışmışsınızdır. Elbette tüm inşaat malzemelerinin sayısı çok fazla ve sayısızdır ve hepsini bir eserde toplamak imkansızdır.

İnşaat Malzemeleri

Endüstri Medya Grup

Yapının, proje mimarı tarafından belirlenen bu malzemeler, birim fiyat tespitinde ön bilgi niteliği taşımaktadır. Ön tespit sonrasında yapılan araştırmalar sonucunda, malzemenin kalitesi, adedi, ebadı, üretici firmanın ismi gibi detaylar göz önünde bulundurularak sipariş aşaması tamamlanmaktadır. Seçilen malzemelerin performansı ve fiyatı detaylı olarak incelenmeli ve alternatifleri oluşturulmalıdır.

İnşaat malzemeleri seçim sürecinde proje mimari haricinde, kontrol mühendisi ve kontrol mimarı da araştırma içinde yer almalıdır. Keşiflerdeki miktarlar göz önünde bulundurularak, seçilen malzemelerin alım miktarları belirlenmelidir.

Malzeme seçimi sırasında Malzeme Güvenliği Bilgi Formu kullanılmalıdır. Bu form ile seçilen yapı malzemelerinin zarar veren unsurlar içermediği ve güvenli olduğu ispatlanmaktadır. İş güvenliği riski bulunan ve içinde zararlı madde bulunan inşaat malzemeleri sakıncalı malzemeler arasında yer almaktadır. Taş, kaya, kil, kum, çakıl, mıcır, kireç, çimento, briket, tuğla, gazbeton, bloklar, kereste, inşaat demiri, çelik hasır, beton çivisi, inşaat çivisi, mozaik, tavlı tel gibi kaba yapı malzemelerinin uygunluğu ise Bayındırlık Bakanlığı Genel Teknik Şartnamesi ile belirlenmektedir.

Türkiye’de Kullanılan Temel İnşaat Malzemeleri

  • Alçı: Alçı taşının toz haline getirilmesi ile oluşan bir maddedir. Yapılarda kalıp çıkarma işleminde kullanılan bu madde, suyla birleşince sertleşmektedir.
  • Boya: İç ve dış cehpe olmak üzere iki ana başlıkta toplanan boyaların günümüz teknolojisi ile sınırsız renk seçeneği ve içerik özellikleri bulunmaktadır.
  • Cam: Silisli kumun potas veya soda ile karıştırılıp yüksek dereceli sıcakta eritilmesiyle elden cam, kolay kırılan, saydam, sert ve su geçirmez bir maddedir.
  • Çimento: Toz grubu inşaat malzemeleri arasında yer alan çimento, su ile birleştirildiğinde bağlayıcı özellik kazanmaktadır. Koşullara bağlı olarak değişen katılaşma seviyesi bulunmaktadır. İnşaat sektöründe en çok kullanılan malzemelerden biridir.
  • Demir – Çelik: Binaların yapısal bileşenleri arasında yer almaktadır. Betonarme yapılarda kayma gibi durumların önüne geçmek için betonun içine koyulmaktadır.
  • Doğal Taşlar: Doğal taşlar, minerallerden oluşmaktadır. İnşaatta kullanıma uygun olanlarına ise doğal yapı taşları denmektedir. İnşaatın temelinde, duvarında, zemin ya da çatı kaplamalarında kullanılabilmektedir.
  • Gaz Beton: Çok amaçlı ve geniş kullanım alanına sahip olan gaz betonlar, basınçlı hava gözeneklerine sahiptir. Diğer yapı malzemelerine göre oldukça hafiftir.
  • Hazır Beton: Agrega, su ve çimentonun karıştırılması ile istenilen kalıbın şeklini alan bir yapı malzemesidir. Yüksek basınç dayanımına sahiptir ve çok dayanıklıdır.
  • Isıtma, Soğutma, Havalandırma: İnsanların yaşam alanlarında ısınma ve serinleme ihtiyacını karşılamak için iklimlere göre tasarlanan ürünlerin tamamıdır. Kalorifer, klima buna örnek gösterilebilmektedir.
  • Çatı: Ahşap, çelik ve betonarmeden yapılan çatı, yapının üst kısımlarını, rüzgar, kar, yağmur gibi olumsuz etkenlerden koruma amaçlı yapılmaktadır.
  • Kireç: Yapı sektöründe kullanılan, su ile karıştırıldığında sertleşen bir maddedir.
  • Plastik: Yapı sektöründe, plastik yer döşemeleri ve su tesisatı gibi alanlarda kullanılmaktadır.
  • Tuğla ve Kiremit: Bağlayıcı maddeler ile tutturularak, duvar inşasında kullanılmaktadır.
  • Yalıtım Malzemeleri: Camyünü, Taşyünü, EPS ve XPS yalıtım malzemeleri, ısı yalıtımı, su yalıtımı, ses yalıtımı, çatı yalıtımı gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Yapı Malzemeleri Yan Ürünleri

  • Alüminyum: Çok hafif ve kolay işlenebilir olması ile tercih edilen inşaat malzemeleri arasında yer almaktadır. Demir ve çelikten sonra dünyada en çok kullanılan metal olan Alüminyum, ısı ve elektriği yüksek seviyede iletmektedir ve kaynama noktası çok yüksektir.
  • Asansör: İnşaat sektörünün gelişmesi ile yeni nesil apartmanların tamamında bulunmaktadır. Kendi alanında bir sektör haline gelmiştir.
  • Aydınlatma: Yapı sektörünün gelişmesi ile ilerleyen bir teknolojiye sahip olan aydınlatma ürünleri de inşaat malzemeleri arasında yer almaktadır.
  • Ahşap: Organik esaslı yapı malzemeleri arasında yer alan ahşap, kullanışlı ve doğaldır. En eski yapı malzemelerinden biridir.
Güncelleme Tarihi: 29 Mart ,

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

İnşaat Malzemeleri

İnşaat sürecinde birbirini tamamlayan ve kullanılması gereken birçok materyal vardır. Yazımıza konu olan bu materyaller yapıların dayanıklı ve sağlam olmasını sağlarken aynı zamanda modern ve şık bir görünüm de kazandırmaktadır. Ülkemizde sıklıkla tercih edilen inşaat malzemeleri çeşitleri aşağıda sıralanmıştır:
Alçı: Alçı taşının toz haline getirilmesi ile üretilir. İnşaatlarda kalıp çıkarma işleminde kullanılan alçı malzemesi, su ile birleştirildiği takdirde sert bir madde haline gelmektedir.
Çimento: Çimento, doğal kalker taşları ve kil karışımının yüksek sıcaklıkta ısıtılarak öğütülmesi sonucunda ortaya çıkan bir yapı malzemesidir. Hidrolik bir bağlayıcı malzeme olarak tanımlanır.
Demir-Çelik: Yapılarda oluşturulan betonarmelerde kayma durumlarının önüne geçmek için betonun içerisine yerleştirilmektedir.
Cam: Silisli kumun potas veya soda ile karıştırılarak yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle üretilir. Kolay kırılan, saydam ve su geçirmez özelliklere sahiptir.
Boya: Yapıların iç ve dış cephelerini renklendirmek için kullanılmaktadır.
Gaz Beton: Gaz beton, %70 ila %80 aralığında basınçlı hava gözeneklerine sahiptir. Isı iletkenliğinin düşük olması ile yapıların yalıtımında kullanılan önemli materyallerden birisidir.
Hazır Beton: Agrega, su ve çimentonun karışımı ile üretilir. İstenilen kalıbın şeklini alan dayanıklı bir yapı malzemesidir.
Çatı: Yapıların üst kısımlarında kullanılan; yapıyı rüzgar, yağmur, kar gibi olumsuz hava koşullarından korumak amaçlı inşa edilir. Ahşap, çelik ve betonarmeden yapılabilir.
Kireç: Kireç taşının pişirilmesi ile üretilir. Su ile karıştırıldığında sert bir madde haline gelir.
Plastik: Plastik; karbon, hidrojen, oksijen, azot ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Tuğla ve Kiremit: Kil ve ince milin duvar inşasında kullanılmak üzere fabrikalarda kullanıma hazır hale getirilmesidir.
Yalıtım Malzemeleri: Ses yalıtımı, ısı yalıtımı, su yalıtımı gibi yapı yalıtım alanlarında kullanılan inşaat malzemeleridir.
Isıtma, Soğutma ve Havalandırma: Isınma, serinleme ve havalandırma ihtiyaçlarını karşılayan ürünlerdir.
Alüminyum: Alüminyum; demir ve çelikten sonra en çok kullanılan maddedir. Dayanıklılığı oldukça yüksek olan bu madde, inşaat sektöründe sıklıkla kullanılır.
Asansör: Yeni nesil apartmanların tamamında kullanılması gereken yapı gereçlerindendir.
Aydınlatma: Aydınlatma ürünleri, inşaat sektöründe çevreyi aydınlatmak ve ortama estetik bir hava katmak için kullanılan inşaat malzemeleri arasında yer alır.
Ahşap: En eski yapı malzemeleri arasındadır. Kullanışlı, konforlu ve doğal bir maddedir.

Yapı Malzemeleri ile İlgili Kısa Bilgiler

• Piyasada mevcut alçının yaklaşık %75’i alçıtaşının kızdırılarak suyun ¾’ü buharlaştırılarak elde edilen alçıdır.

• Alçı, tavan ve iç panel duvarların sıvanmasında veya bunların prefabrik olarak imalatında kullanılır.

• Toplam sıva kalınlığı ila cm arasında değişir. Sıva yaklaşık %’i kum, %’i alçı ve bazı katkı maddelerinden oluşur.

• Ses yalıtımı sağlamak ve bina yükünü azaltmak için bazen kum yerine perlit ya da vermikulit gibi hafif agrega kullanılabilir.

• Kireçtaşı ağırlıkça %56 oranında CaO, %44 oranında CO2 içerir.

• Kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat içeren kireçtaşı dolomit olarak bilinir.

• Yapılarda daha çok hava kireçleri kullanılır.

• Gaz-beton ülkemizde ytong olarak bilinmektedir.

• Portland çimentosu, Dünya çimento üretiminin %75’ini oluşturur.

• Portland çimentosu, kalkerli ve killi maddelerin uygun oranlarda karıştırılması ve yaklaşık ila ᵒC sıcaklıkta pişirilmesi sonucu, katı parçacıklar halinde elde edilen klinkerin az miktarda (%) alçıtaşı ile birlikte öğütülmesiyle elde edilir.

Klinkere alçıtaşı ilave etmenin nedeni, çimentonun su ile reaksiyonunu yavaşlatmak, ani katılaşmayı engellemek ve priz sürecini kontrol altına almaktır.

• Yüksek sıcaklıkta kalker, kalsiyum okside ; kil, silisyum dioksit, alüminyum oksit ve demir okside ayrışır.

• C3S betonun erken mukavemet kazanmasından sorumlu bileşendir.

• Kütle betonlarında C3S ve C3A içeriği düşük, kışın beton dökümünde C3S ve C3A içeriği yüksek çimentoların kullanımı daha uygundur.

• C2S ve C3S in hidratasyonu sonucu tebermorit ve portlandit oluşur.

• Portland çimentosunun hidratasyon ısısı yaklaşık olarak cal/g dır.

• Çimentoların kimyasal özellikleri : Kimyasal bileşim, oksit analiz, ana bileşen miktarı vb.

• Çimentoların fiziksel özellikleri : İncelik, özgül ağırlık, normal kıvam, priz süreleri ve hacim sabitliği.

• Çimentoların mekanik özellikleri : Standart eğilme ve basınç dayanımları.

• Çimento inceliği arttıkça,

&#; Çimento ortam neminden çabuk etkilenir ve bozulur &#; Priz süreleri kısalır &#; Erken yaşlarda dayanım artar
&#; Reaktif silis içeren agregalarla reaksiyonlar hızlanır &#; Rötre hızlanır ve çatlama artar &#; Su kusma azalır
&#; Çimentonun su ihtiyacı artar

• Çimento taneleri yaklaşık μ çapındadır.

• Özgül yüzeyi belirlemede Blaine Aparatı kullanılır.

• Özgül ağırlık Le Chatelier Balonu yardımıyla ölçülür.

• Çimentoların kıvamı ve priz süresi Vicat Aparatı ile belirlenir.

• Portland çimentolarının özgül ağırlığı g/cm3 dolayındadır.

• Normal kıvam için gerekli su miktarı, çimento ağırlığının yaklaşık %’ü mertebesindedir.

• 1 mm2 kesitindeki iğnenin taze çimento hamuruna batma miktarı dipten mm’ye eriştiği zaman priz başlamış kabul edilir.

Yalancı priz açığa ısı çıkmaksızın gerçekleşen katılaşmadır.

Yalancı prizin ani prizden farkı, katılaşmanın açığa ısı çıkmaksızın gerçekleşmesi ve su katmaksızın plastik hale getirildiği için dayanım kaybının olmamasıdır.

• Agregalar hacimce betonun %’ini oluştururlar.

• Agregaların çekme dayanımı 2 ila 16 MPa arasında değişim gösterirken, basınç dayanımları MPa arasında değişir.

• Agrega için aşınmayı belirlemede kullanılan en yaygın deney Los Angeles deneyidir.

• Porozite arttıkça, agreganın yoğunluğu, dayanımı, elastiklik modülü ve aşınma direnci azalır.

• Tane biçimini tanımlamak için tane indeksi veya şekil indeksi denen bir büyüklük kullanılır.

• İki göz açıklığının granülometrik değerleri arasındaki fark, bu elekler arasında kalan malzeme oranını verir.

• Granülometri eğrisi üst kenara ne kadar yakınsa agregada o oranda fazla ince malzeme var demektir.

Ortalama agrega tane büyüklüğü

• Ortalama agrega tane büyüklüğü 2ila 4 mm arasındadır.

• En büyük agrega büyüklüğü; en dar kesitli kalıp genişliğinin 1/5’inden, iki donatı arasındaki en küçük mesafenin ¾’ünden, döşeme derinliğinin 1/3’ünden, toprak ve atmosfer etkilerine maruz durumlar için pas payının 2/3’ünden, klor etkisine maruz durumlar için pas payının ½’sinden küçük veya eşit olmalıdır.

• Çimento hidratasyonu için gerekli su miktarı, çimento ağırlığının yaklaşık %25’i kadardır.

Normal su indirgeyiciler %5 ila %11 oranında su keserler. Bunlar plastikleştirici veya akışkanlaştırıcı olarak bilinirler.

Yüksek oranda su indirgeyiciler en az %12 oranında su azaltırlar. Bunlar süper plastikleştiriciler veya süper akışkanlaştırıcılar olarak da bilinirler.

• Su indirgeyici kullanmanın amaçları;
&#; Betonun işlenebilirliğini artırmak, betonun yerleşmesini kolaylaştırmak. &#; Su/Çimento oranını düşürmek, daha yüksek dayanım elde etmek. &#; Su ve Çimento miktarını azaltmak, dolayısıyla teknik ve ekonomik yarar sağlamak.

• Mineral katkı maddelerinin olumlu etkileri;
&#; İşlenebilirlik artar. &#; Yüksek dayanım elde edilir. &#; Su kusma ve ayrışma azalır. &#; Hidratasyon ısısı azalır.
&#; Geçirimlilik azalır. &#; Sülfat dayanıklılığı artar. &#; Alkali-silika reaksiyonu azalır. &#; Ekonomi sağlanır.

• Mineral katkı maddelerinin potansiyel zararlı etkileri;
&#; Erken yaşlarda dayanım kazanma hızı azalır. &#; Daha dikkatli ve uzun süreli kür gerektirir. &#; Plastik rötre çatlakları artar.
&#; Prizde gecikme olabilir, soğuk havalarda sorun yaşanabilir. &#; Daha fazla karışım suyuna gereksinim duyulur.

Yapı malzemeleri ile ilgili kısa bilgiler

Kaynak: KTÜ Yapı Malzemeleri Notları

Etiketler:yapı malzemeleriYapı malzemeleri ile ilgili kısa bilgiler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası