motor gelişimi etkileyen faktörler / Çocuklarda motor gelişimini etkileyen faktörler doğum önc

Motor Gelişimi Etkileyen Faktörler

motor gelişimi etkileyen faktörler

Çocuk Gelişim Kuramı: Gelişimi Etkileyen Faktörler

Çocuk gelişimini etkileyen faktörler, hayatın başından ölüme dek süren nitelik ve nicelikle ilgili değişiklerdir. Gelişim şu 3 aşamayı içeren bir süreçtir: büyüme-olgunlaşma-öğrenme. Çevre ile etkileşim sonucu gerçekleşen öğrenmenin önemli boyutları fiziksel büyüme ve olgunlaşmadır. Olgunlaşma, davranış değişikliklerini yerine getirecek gerekli fizyolojik güce sahip olunmasıdır. Çocuğunuz büyüdükçe, kendinizi onun davranışlarına dair ipuçları ararken bulabilirsiniz.

Bir ebeveyn olarak “gelişim aşamaları” sözlerini duyabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun büyüme sürecinde belirli bir zaman diliminden geçtiğini söylemenin başka bir yoludur. Bazen elleri, ayakları ve ağzıyla büyülenebilir. Büyüdükçe her şeye girebilir. O keşif yıllarında kapılarınızı ve dolaplarınızı kilitleyin, derin bir nefes alın! O zaman tek istediği bağımsızlığın olduğu bir yaş gelecek.

Çocuğunuzun her aşamada ihtiyacı olan tek şey: sizin sevginiz, anlayışınız ve zamanınızdır.

Her çocuğun kendi kişiliği vardır ve bakıcılara veya deneyimlere farklı tepkiler verir. Tıpkı yetişkinler gibi, çocukların da dışa dönük, utangaç ve hatta huysuz tabiatları olabilir. Bakıcınız, çocuğunuzun özel kişiliği ile uyum içinde olmalı ve çocuğunuza, onun özel kişiliği ile uyumlu, olumlu ve şefkatli davranmalıdır. Bu onun sağlıklı duygusal gelişimini beslemek için çok önemlidir. Çocuğunuzun kişiliğini anlayarak, siz ve bakıcınız, ihtiyaçlarına en uygun bakım, etkinlikler ve disiplini sunarak onun başarılı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Her çocuk benzersizdir! 

Çocuğunuzun fiziksel, entelektüel ve sosyal gelişimini teşvik eden ve teşvik eden çocuk bakımı arayın. İhtiyaçlarını en iyi karşılayan programı ararken çocuğunuzun yaşını ve kişiliğini göz önünde bulundurun. Çocuğunuzu neyin güvende hissettirdiğini anlamak ve sevdiği ve öğreneceği aktiviteleri bilmek, son çocuk bakımı kararınızda bir fark yaratacaktır.

otizm belirtileri nelerdir?

Gelişimsel dönüm noktaları, çoğu çocuğun belirli bir yaş aralığında yapabileceği bir dizi işlevsel beceri veya yaşa özel görevdir. Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun nasıl geliştiğini kontrol etmeye yardımcı olmak için kilometre taşlarını kullanır. Her dönüm noktasının bir yaş seviyesi olmasına rağmen, normal gelişen bir çocuğun bu dönüm noktasına ulaştığı gerçek yaş biraz değişebilir. Otizm hakkında detaylı bilgiyi şu linkte bulabilirsiniz: Otizm Bozukluğu Belirtileri Nedir?

cocuk gelisimini etkileyen faktorler

büyüme döneminde çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Olgunlaşma ve öğrenme, gelişim için önemli ve gerekli kavramlardır. Bir öğrenme ortamında bireyin önceden sahip  olduğu özellikler hazır bulunuşluk durumunu gösterir. Çevresel uyarıcıların bireyde en güçlü etkiyi yarattıkları dönem olan kritik dönem, öğrenmenin en avantajlı olduğu dönemdir. Kritik dönemde uyarıcılar bireye ulaşmaz ise, etkili öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanamaz.

Yaşamın ilk aylarında ve erken yaşta uyarıcı zenginliği, beyin yapısının zenginleşmesini sağlar. Zengin çevresel uyarıcılar, sinapslar arası bağlantıları geliştirirler. Sinaps iletilerinin zenginliği, gelişimi değişik açılardan etkiler. Çocuğunuzun gelişimi, mizacından etkilenir (bir kişinin doğası; doğumdan itibaren mevcuttur ve davranış biçimlerinde veya durumlara veya insanlara tepki verme biçiminde ortaya çıkar ) . Herkesin bir mizacı vardır &#; bu kişiliğimizin bir parçasıdır. Mizaç, çocuğunuzun çevrelerindeki dünyaya nasıl düşündüğünü, davrandığını ve tepki verdiğini etkiler. Çocuğunuzu benzersiz yapan şey budur.

Çocuğunuzun mizacı doğumdan itibaren kendini göstermeye başlar. 

Bazı bebekler sessizdir ve çok sık ağlamazlar. Diğerleri daha seslidir ve çok ağlar. Bazı küçük çocuklar her zaman hareket halindedir. Diğerleri tek bir yerde kalıp oynamaktan mutlu görünüyor. Bazı okul öncesi çocuklar yeni olan her şeyi gülümseyerek ve heyecanla karşılarlar. Diğerleri gözyaşları ve endişe ile yanıt verir. Çocuğunuzun dünyaya yaklaşım tarzı sizinkine benzer veya farklı olabilir. Onların bakış açısını anlamaya çalışın ve çocuğunuzun mizacını değiştirmeye çalışmak yerine onunla çalışmayı öğrenin. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını sizin ihtiyaçlarınız ile dengelemenin farklı yollarını bulun.

Çocuğunuz mizacına bağlı olarak dünyaya farklı şekillerde yaklaşacaktır. Çocuklarda iyi ya da kötü mizaç yoktur &#; sadece oldukları kişidir. Çocuğunuzun mizacını değiştiremezsiniz, ancak onunla çalışmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, çok ısrarcı (mizaç özelliklerinden biri) olan bir çocuk ne olursa olsun bir görevi yapmaya devam edecektir. Bu, gitme zamanı geldiğinde sizin için bir zorluk yaratabilir. Bununla birlikte, aynı çocuğun bir görev bitene kadar ona bağlı kalma konusunda diğer çocuklardan çok daha fazla sabrı olduğunu görebilirsiniz.

Kalıtım ve Çevre: çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Anne ve babadan gelen 23’er adet kromozomun birleşmesi ile 46 adet kromozom içeren zigot oluşur. Her kromozomdaki yaklaşık adet genin yapı taşları DNA molekülüdür.

Genotip, canlının anne-babasından kalıtımla taşıdığı genetik kodun genelini kapsar. Fenotip ise, bireyde şahsen gözlenen özelliklerdir. Fenotip, bireyin genotipindeki özelliklerin gözlenir yansımalarıdır. Bireyin zeka potansiyeli, fizik yapısı, yağ hücrelerinin genel dağılımı genotip tarafından belirlenir. Çevre koşulları ise fenotip üzerinde belirleyicidir. Kalıtım ve çevrenin karşılıklı etkileşimi sonucunda gelişim gerçekleşir.

Erken çocuk gelişimi  , hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin geniş bir çeşitliliğinden etkilenir . Biyolojik faktörler erken gelişimde özellikle önemli bir rol oynayabilir. Bu faktörler çocuğu hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiler. Özellikle doğum öncesi dönem ve erken çocukluk gibi kritik zamanlarda çocukları gelişimleri boyunca etkileyebilirler.

odaklanma sorunu neden olur?

Hormonlar: çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Hormonlar da gelişimin temel yapılarını belirleyicidir. Endokrin hormonlar kan yoluyla vücuda yayılır ve hedef aldığı bölgeyi etkiler. Vücut yapısı, büyüme, üreme, metabolizma ve iç denge bu şekilde sağlanır. Büyümeyi etkileyen hormonlar, iç salgı bezleri ve etki alanları şu şekildedir:

  • Hipofiz: Büyümeyi ayarlar ve diğer iç salgı bezlerinin salgılarını denetler. Su ve tuz metabolizmasını düzenler.
  • Tiroid ve Paratroid: Tiroksin hormonu vücut metabolizmasını düzenler. Yetişkinlikte az salgılanırsa, metabolizma yavaşlar, uyuşukluk yapar. Kalsiyum ve fosfor  metabolizmasını düzenler. Kas-kemik-sinir sisteminin birlikte çalışmasına etki eder.
  • Böbrek Üstü Bezleri: Kortizol: Vücut kan şekerini atrrırı. Karbonhidrat, yağ, protein metabolizmasını dengeler.
  • Adrenal Eşey Hormon: Erkek çocuklarında fazla çalışırsa, erken ergenlik olur. Kızlarda fazla çalışırsa ses kalınlaşması ve tüylenme artışı gözlenir.
  • Adrenalin ve Noradrenalin: Korku, heyecan, sinirlenme durumlarında artış gösterirler. Kan glukozu ve kalp atım sayısı artar.
  • Eşeysel Bezler: Eşeysel Östrojen: Kadında cinsiyete uygun ses, vücut yapısı, üreme organ gelişimini sağlar.
  • Progesteron: Kadını gebeliğe hazırlamada önemlidir.
  • Testesteron: Erkeklerde sakal, bıyık çıkması, ses kalınlaşması, kemik gelişiminde etkilidir.

Bebeklerde beyin gelişimi adımları nasıldır?

Yakın zamanda yapılan beyin araştırmaları, büyüyen çocukların ne tür bir bakıma ihtiyacı olduğunu daha iyi anlamamıza yardımcı oldu. Beynin nasıl çalıştığını bildiğinizde, çocuğunuzu desteklemek için neler yapabileceğinizi anlamak daha kolay olur. Bebek ve çocuk gelişimi aşamaları yakından izlenmelidir. Tıpkı bir evin duvarları ve çatıyı desteklemek için güçlü bir temele ihtiyacı olduğu gibi, çocuğunuzun beyninin de gelecekteki tüm gelişimi desteklemek için iyi bir temele ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun beyin gelişimi için en önemli dönem hamilelik ve ilk yıllar. Bu, gelecekteki öğrenme, davranış ve sağlığın temelinin oluşturulduğu zamandır. Çocuğunuzun gelişen beyni hakkında bilmeniz gerekenleri inceleyelim.

Bebeklerin beyinleri hamileliğinizde çok erken oluşmaya başlar ve bebekler daha doğmadan öğrenirler.

Çocuğunuzun beyin gelişimi, hem doğasından ( çocuğunuzun neyle doğduğu; kalıtsal özellikleri ve yeteneklerinden ) hem de beslenmesinden ( çocuğunuzun yaşadıkları, aldığı bakım ve insanlarla olan ilişkileri ) etkilenir. Doğumda bebeğinizin beyni tamamen oluşur, ancak bir yetişkinin beyninin sadece ¼&#;ü kadardır. Yeni doğan bebeğinizin beyni milyarlarca nöron içermesine rağmen, bunların sadece küçük bir kısmı birbirine bağlıdır. Çocuğunuzun beyninin birçok bölümünün birbiriyle iletişim kurabilmesi ve beyninin vücudunun her yerindeki sinir sisteminin diğer bölümleriyle iletişim kurabilmesi için bu nöronlar birbirine bağlı olmalıdır.

Çocuğunuzun günlük deneyimleri ve ilişkileri, bu beyin bağlantılarını yaratan şeydir. Mesajlar, çocuğunuzun tüm duyuları (görme, ses, tat, koku, dokunma, denge ve hareket) aracılığıyla beynine gönderilir. Bir deneyim ne kadar sık ​​olursa, beyin bağlantıları o kadar güçlü olur. Önce basit bağlantılar oluşur. Bunlar daha karmaşık yollara dönüşür. Bağlantılar çocuğunuzun büyümesini, düşünmesini ve öğrenmesini mümkün kılar.

Süreçlere göre çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Gelişim, döllenmeden ölüme kadar insan bünyesinde meydana gelen karakteristik değişiklerdir. Gelişim, birbirinden ayrı değerlendirilemeyen 3 süreci kapsar:

  • Biyolojik Süreç: bireyin kalıtımsal olarak ebeveyninden aldığı genler doğrultusunda oluşacak değişiklikler
  • Bilişsel Süreç: bireyin dil, düşünce ve zekâ kapasitesindeki değişiklikleri kapsar
  • Sosyal Süreç: bireyin diğer insanlarla olan ilişkilerini, duygularını ve kişiliğini içeren değişikliklerdir.
  • Bu süreçlerin hepsi birbiriyle ilişkilidir ve bir değişiklik diğerlerini de etkiler. Gelişim, üç boyutlu ve çok karmaşık süreçler bileşkesi olarak değerlendirilmelidir.

Bebekler ve çocuk gelişimini etkileyen faktörler nedir? 

  • Gelişim, sürekli bir oluşumdur.
  • Gelişim, yaşam dönemlerine göre farklılık gösterir.
  • Organizmanın değişik özelliklerinin gelişimi değişik zaman dilimlerinde artış gösterir.
  • Yetenek ve beceri gelişimi belirli bir sıra takip eder.
  • Gelişimde 2 farklı yönde yönelim vardır: baştan ayağa ve içten dışa büyüme.
  • Gelişimde iç ve dış faktörler sol oynar. Kalıtım, sağlık durumu ve duygusal durum gibi iç faktörler ve iklim koşulları gibi dış faktörler.
  • İnsan gelişimi çok yönlü ve karmaşıktır. Tüm süreçler birbirini etkiler ve iç içe geçmiş durumdadır.

Farklı dönemlerde çocuk gelişimini etkileyen faktörler

Çocuk gelişimini etkileyen dönemler, döllenmeden ölüme kadar insanın biyolojik, fiziksel ve sosyal yönünde meydana gelen nitelik ve nicelik boyutundaki değişikliklerin bütünüdür. Yaşam boyu devam eden gelişim, dönemler itibariyle şu şekilde özetlenebilir:

  • Doğum Öncesi Dönem: Döllenmeden ikinci haftanın sonuna kadar mitoz gerçekleşir, döllenmiş hücre bölünerek çoğalır.
  • Embriyo: Üçüncü haftanın başından sekizinci haftanın sonuna kadar süreçtir. Omurilik, çene ve beyin oluşur. Burun ve yüz hatları belirginleşir.
  • Fetüs: 3. Ayın başından doğuma kadar olan süreçtir. İlk başta 10 cm ve 45 gr olan fetüs, doğum sırasında yaklaşık cm ve 1,,4 kg boyutlarına ulaşır. Kas kitlesi gelişimi ile beden hareketleri başlar.
  • Yeni Doğan: Yaşamın ilk ayını kapsayan dönemdir. Günde 16 saatten fazla uyur. Gece gündüz farkı yoktur, yaygın refleks hali vardır.
  • Bebeklik: funduszeue.info 2 yaşa kadar olan dönemdir. Reflekslerden istemli hareketlere davranışlara geçiş vardır.
  • İlk Çocukluk: yaş arası zaman dilimidir. Bağımsız motor davranışlar ve iradesi sayesinde belirli beceriler kazanmıştır. Akran ilişkisi kurulur, birlikte oyun oynanır.
  • Son Çocukluk: Kızlarda , erkeklerde yaş dilimini kapsar. Düşünme becerileri gelişir, okuma-yazma ve hesap becerisi gelişir. Değerler ve vicdan anlayışı oluşur. Kurallara uyum çok önemlidir.

Ergenlik dönemi gelişim aşamaları nedir?

  • Ergenlik: Kızlarda , erkeklerde yaş grubunu kapsayan dönemdir. Hızlı büyüme ve beden değişikliği gözlenir. Bağımsızlık arzusu, ikilemli duygular gözlenir. Kim olduğu düşüncesi yoğundur.
  • Genç Yetişkinlik: Ekonomik bağımsızlığın kazanıldığı anda başlar ve 40’lı yaşlara kadar sürer. Eş seçimi, aile kurma, çocuk yetiştirme, kariyer planları, toplumsal sorumluluklar ön plandadır.
  • Orta Yetişkinlik: yaş arası dönemdir. Ergenlere rehberlik eder. Kendi ebeveyninin ebeveyni olur. Yaşa bağlı sağlık sorunları başlayabilir.
  • İleri Yetişkinlik: 60’lı yaşlardan ölüme kadar olan zamanı kapsar. Emeklilik, eş kaybı, ekonomik sıkıntılar yaşanabilir. Bilişsel fonksiyonlarda yeni bilginin kazanılması güçleşir. Fiziksel güç azalmaktadır.

Çocuk gelişimi uzmanlığı ile size yardımcı olmak için buradayız. Bizimle hemen iletişime geçerek, stres faktörlerini nasıl ortadan kaldıracağınız ve hayatı nasıl kolaylaştıracağınızı planlamaya başlayın.

🏠 Çocuk ve Genç Kliniği
⚕️ Psikolojik Danışmanlık & Psikiyatri Merkezi
📍 Ritim İstanbul AVM, Maltepe &#; İstanbul, Türkiye 🇹🇷

Çocuk Gelişim Muayenesi Randevusu 📲   14 74 

psikolog psikiyatri aile terapisi

DERS ADIDERS KODUYARIYILTEORİ1 + UYGULAMA (Saat)AKTS
NORMAL MOTOR GELİŞİMFTRİkinci Yarıyıl (Bahar)3 + 03

DERSİN TÜRÜZorunlu
DERSİN DÜZEYİLisans
DERSİN YILI1
YARIYILİkinci Yarıyıl (Bahar)
AKTS3
ÖĞRETİM ELEMAN(LAR)IProfesör Doktor Neslihan Durutürk
Öğretim Görevlisi İlknur Ezgi Doğan
DERSİN ÖĞRENME KAZANIMLARIBu dersin sonunda öğrenciler;
1) Normal hareket ve fonksiyon gelişim özelliklerini kavrayabilme
2) Hareket ve fonksiyonel gelişimi etkileyen faktörleri bilme.
3) Anormal gelişim ve hareket özelliklerini ayırt edebilme.
4) Hareket ve fonksiyon gelişim bilgilerini pediatrik fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarındaki önemini fark edebilme.
DERSİN VERİLİŞ BİÇİMİYüz Yüze
DERSİN ÖNKOŞULLARIYok
ÖNERİLEN DERSLERYok
DERS TANIMINormal gelişimde temel kavramlar, dersin kapsamı, motor gelişimi etkileyen faktörler, hareket gelişiminde temel taşlar, doğum öncesi ve doğum sonrasında büyüme
DERS İÇERİĞİ
HAFTAKONULAR
1. Hafta Giriş ve Fetal hayat
2. Hafta Normal hareket ve fonksiyon gelişimi ilgili terminoloji
3. Hafta Yenidoğan, sağlıklı bebeğin tanımı
4. Hafta Gelişim Teorileri,Motor kontrol
5. Hafta Refleksler, reaksiyonlar ve denge
6. Hafta Hareket gelişiminin kinezyolojik yönden İncelenmesi
7. Hafta Motor gelişimi etkileyen faktörler
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Aylara göre motor ve fonksiyonel gelişim
Hafta Çocuklarda davranış gelişimi
Hafta Çocuklarda dil gelişimi
Hafta Çocuklarda duyusal gelişim
Hafta Çocukluk dönemi hastalıkları
Hafta Grup sunumları
ZORUNLU YA DA ÖNERİLEN KAYNAKLAR1. Cech DJ, Martin ST. Functional Movement Development Across the Life Span, Elseiver, Saunders,
2. Piontell A. Development of Normal Fetal Movements: The First 25 Weeks of Gestation, Springer,
3. Normal Development of Functional Motor Skills, Alexander R.
4. Karaduman A, Tunca Yılmaz Ö (Eds). () Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 2, Ortopedik Rehabilitasyon-Pediatrik Rehabilitasyon.. Pelikan Kitabevi, Ankara.
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİTartışma,Sunum,Anlatım,Örnek Olay İncelemesi,Rapor Hazırlama
DEĞERLENDİRME YÖNTEMİ VE GEÇME KRİTERLERİ
 SayısıToplam Katkısı(%)
Ara Sınav140
Ödev110
Diğer110
Toplam(%)60
Yıl İçinin Başarıya Oranı(%)60
Finalin Başarıya Oranı(%)40
Toplam(%)
AKTS İŞ YÜKÜ
AktiviteSayıSüresi(Saat)İş Yükü
Ara Sınav111
Kısa Sınavlara hazırlık414
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi14114
Final Sınavına Hazırlık11414
Ders Saati14342
Ara Sınava Hazırlık188
Laboratuvar
Final Sınavı111
Ödevler166
Sunum (Hazırlık dahil)
Proje
Makale İnceleme
Toplam İş Yükü90
Toplam İş Yükü / 303
Dersin AKTS Kredisi3

1 MOTOR GELISIMIN ILKELERI VE MOTOR GELISIMI ETKILEYEN FAKTORLER Yrd. Doç. Dr. Selçuk AKPINAR NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

2 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Gelisimin Yonu Buyume Hizi Farklilasma ve butunlesme Kritik donem kavrami Bireysel farkliliklar Beden olculeri Filogeni ve ontogeni

3 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Gelisimin Yonu Motor gelisim duznli bir sira izler. Kas kontrolunun gelisimi bastan ayaga sira izler. Cephalo-caudal Proximo-distal gelisim. Once kol, sonra parmaklar

4 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Buyume Hizi Cocuklarin buyume derecesi karakteristik modeller seklindedir ve evrenseldir. Hastaliktan dolayi kilo kaybi ve uzamada gecikme olsa da, sonrasinda akranlarini yakalar. 2,5 kg altindaki bebekler yil icerisinde yasitlarini yakalar. 1,5 kilo altinda dogan bebekler sapmalari engelleyemez.

5 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Farklilasma ve butunlesme Motor kontrol once karmasik; hareket kaliplarinin derece derece ilerlemesi farklilasma. Cesitli kas gruplari ve duyu sistemlerinin koordineli etkilesimi butunlesme. EL-GOZ koordinasyonu

6 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Kritik donem kavrami Cevresel etkilerin gelisimi nasil etkiledigini vurgular. Ornek: beynin olusmasi sirasinda disardan yapilan bir etki (radyasyon, alkol, kimyevi maddeler). Bazi donemlerde yetersi beslenmenin ( ay) olumsuz etkileri olur.

7 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Bireysel farkliliklar Yas ile aciklanmayan davranis farkliliklari deneyim, egitim, sosyallesme gibi kavramlarla aciklanmaktadir. Yurume, tuvalet aliskanligi, konusma

8 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Beden olculeri Belirli yaslarda, kizlar erkeklerden daha iri. Basin vucuda oraninin azalmasi, denge kazanimini arttirir. Bacaklarin uzamasi lokomotor hareketleri arttirir.

9 MOTOR GELISIMIN ILKELERI Filogeni ve ontogeni Bebek ve cocuklarin bircok genel ve temel yetenekleri filogenetik beceriler olarak dusunulmektedir; kendiliginden ortaya cikar, bir siraya gore cikar, cevresel etkenlere direnc gosterir (tutma-birakma). Ontognetik beceriler ise, ogrenme ve cevresel firsatlara baglidir; bisiklete binme, yuzme, ruzgar surfu gibi

10 MOTOR GELISIMI ETKILEYEN FAKTORLER DOGUM ONCESI ETMENLER DOGUM SIRASI ETMENLER DOGUM SONRASI ETMENLER Beslenme Sigara Ilaclar Alkol Enfeksiyonlar Kan uyusmazligi Duygusal durum Yas Radyasyon Kromozoma bagli ozurler Kalitim Irk Dogum travmalari Bagimlilik Uyarici zenginligi ve yoksunlugu Cocuk yetistirme yontemleri

11 Dogum Oncesi Etmenler Beslenme Embriyo donemi; gebeligin meydana gelmesi ve ilk 8. haftasi suresince aldigi isim Fetal donem; 8. haftadan sonra bebege verilen isim. Bazi calsimalar, dogum oncesindeki beslenmenin sonrasindaki beslenmeye gore onemli oldugunu gostermis. Zayif ve malnutrisyonlu kadinlarin daha iyi beslenmeleri gerek. Hayvan arastirmalarinda, beyin gelisimi acisindan kritik donemde sinirli proteinle beslenilmesi sonucu azalmis beyin hucrelerine sahip yavru dunyaya gelmis. 3&language=94 dogum oncesi donemdeki gelisim.

12 Dogum Oncesi Etmenler Sigara Hem embriyo hem de fetus doenminde buyumeyi yavaslatir. Dogdugunda bebegin kilosu normalden azdir. Zararli bakterilere karsi bagisiklik azalir. Dusuk yapma ve erken dogum riski fazla Vucutsal ve zihinsel gelisiminde geri kalir. Akciger gelisimi ve kapasitesini olumsuz etkiler. Sigara icen kadinlarin cocuklarinda okul doneminde ogrenme guclugu tespit edilmis.

13 Dogum Oncesi Etmenler Kullanilan ilaclar İlacin dozaji, kullanim suresi, fetusun kalitsal egilimi, gebeligin hangi doneminde alindigi onemli Eroin gibi narkotikler, dogum oncesi buyume gecikmesine ve dogum sirasinda komplikasyonlar olmasina neden olmaktadir.

14 Dogum Oncesi Etmenler Alkol Fazla alkol kullanimi, bebeklerde fiziksel, zihinsel, davranissal problemlere neden oluyor. Alkol ne kadar alinmali bilinmiyor. En iyisi hic almamak. Kucuk bas - kalp, eklem, kol ve bacak kusurlari. Zihinsel gerilik. Alkol plesentayi hizla gecerek fetuste anneden daha uzun sure kalmakta, kalp-damar ve merkezi sinir sisteminde bozukluklara neden olur.

15 Dogum Oncesi Etmenler Gebelikte gecirilen enfeksiyonlar Kizamikcik = bebegin sagir, kor, zihinsel engelli ya da kalp bozukluklari ile dogmasina neden olabiliyor. Firengi = zihinsel gerilik, katarakt, kalp kusurlari, sagirlik, olu dogumlar. Seker hastaligi = dusuk yapma olasiligi yuksek.

16 Dogum Oncesi Etmenler Kan uyusmazligi Anne Rh (-), baba Rh (+) ise, fetusun kani Rh (+) olabilmektedir. Anne kani antikor uretip plesantadan gecerek fetusa zarar verebilmekte. Bebek olebilir, anemi, siddetli sarilik ve odem olabilir. Kan uyusmazligi her zaman kotu sonuclanmayabilir. Anne antikorlari yavas urettigi icin, ilk bebeklikte tehlike ortaya cikmayabiliyor. Annenin antikor uretimini engeleyen igneler yapiliyor.

17 Dogum Oncesi Etmenler Annenin duygusal durumu Annenin durumu fetusu etkileyebiliyor. Kaygi ve stres durumlarinda kanda salgilanan bazi maddeler bebege fetusa zarar verebiliyor. dusuk dogum agirligi sinirlilik sindirim sorunlari

18 Dogum Oncesi Etmenler Annenin Yasi 20 yasin alti ve 35 yasin ustunde, dusuk yapma, olu dogum, dogum kusurlari olabilme riski var. 40 yasin uzerinde gebe kalinabilir ancak risk yuksek. Bir kadin, yumurtaliklarinda sahip olacagi tum yumurtalarla dunyaya gelir. Bunlar yumurtalamada yer alincaya kadar yillarca beklerler. Radrasyon, virus iltihabi gibi nedenlerle sayilari azalir.

19 Dogum Oncesi Etmenler Radrasyon Bicim bozuklugu ve olume neden olabilmektedir. Ozellikle ilk 3 ay sirasinda alinan kucuk doz radrasyon bile, embriyoya ciddi hasar verir. Nagazaki ve Hirosima

20 Dogum Oncesi Etmenler Kromozoma ve gene bagli ozurler Yumurta+sperm = gelisim sureci baslar. Anne ve babanin tum kalitsal materyalleri iceren 23 er adet kromozom tasir. Bu kromozomlarin gen tasidigi tahmin ediliyor. Kromozomlar fazla olursa Down sendromu. Belirgin fiziksel ozelliklere sahipler. Anne ve babanin yasinin ilerlemis olmasi.

21 Dogum Oncesi Etmenler Kalitim Becerilerin kazanimi= kalitim+cevre Normal cocuklarin her kosulda yaslarina uygun becerileri beklenen zamanda kazandiklarini, genetigin sadece spor becerilerini kazanmada etkili oldugunu soyleyenler var.

22 Dogum Oncesi Etmenler Irk Cesitli irklarda ve toplumlardaki cocuklarin motor gelisimlerinde bazi farkliklar var. Yeni dogmus siyahi irk bebeklerinin merkezi sinir sistemleri buyuk olcude olgunlasmis. Bu da motor becerilerin kazanilmasini hizlandirir. Fotal donemde siyahlarin kemiklesme yogunlugu, beyaz bebeklerden daha once meydana gelmektedir. Siyah irk cocuklarinin kollari beyaz irk cocuklarina gore daha uzun. Bu antropometrik ozellik Slav irkinda da gozlenmis. Onlarda ayaklarda uzun.

23 DOGUM SURECI ETKENLERI Yetersiz oksijen ve basin uzerine beklenmedik bir basinc, komplikasyon olusturmaktadir. Bas uzerine fazla basinc, kafatasi ic kanamasina neden olabilir, beyin hasari. Yetersiz oksijen de (pesentanin erken ayrilmasi, umbilikal kord un bebegin boynuna dolanmasi, bebegin basinin en son cikmasi, uzamis dogum gibi cesitli nedenlerle) beyin hucrelerinin tahrip olmasina, felc, zihinsel gerilik, nobetler gibi sorunlara neden olmakta.

24 BEBEKLIK VE COCUKLUK DONEMI Bagimlilik ETKENLERI Dogumdan sonraki ilk haftalar cok onemli. Anneye tam bagimli. Baglilik kurulmazsa, bu firsat bir daha cok zor ele geciyor. Uzun sure anneden ayri kalma, bilissel ve duyussal acidan olumsuz etkileri var.

25 BEBEKLIK VE COCUKLUK DONEMI ETKENLERI Uyarici zenginligi ve yoksunlugu Hangi beceriler hangi yaslarda ogreniliyor? Beceri ogrenmede ozel antrenmanin etkisi var midir? Cevresel yoksunluk, uygulama firsatinin verilmemesi gelisimi etkiler mi?

26 BEBEKLIK VE COCUKLUK DONEMI ETKENLERI Cinsiyet Kiz cocuklari dunyaya geldiklerinde, erkek cocuklarindan daha olgun yasina kadar daha hizli buyur. Bazi kaynaklar da, yasina kadar, kiz ve erkek cocuklar arasinda boy ve agirlik yonunden onemli bir farklilik yok. Sosyal ve kulturel farkliliklar, motor performanstaki cinsiyet farkliligini aciklar.

27 BEBEKLIK VE COCUKLUK DONEMI ETKENLERI Cocuk yetistirme yontemleri Hosgorulu tutum, cocugun arastiriciligini, bagimsizligini destekleyerek fiziksel aktivitelere katilma firsati saglamaktadir. Asiri koruyucu ve otoriter tutumlar ise, cocugun hareketliligini kisitlar. Bu durumda cocuk becerilerini gelistiremez.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası