hamilelikte parol kullanımı bebeğe zarar verirmi / Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Hamilelikte Parol Kullanımı Bebeğe Zarar Verirmi

hamilelikte parol kullanımı bebeğe zarar verirmi

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Gebelik Döneminde Ağrı Kesici Kullanımına Dikkat

Annenin içgüdüsel olarak çocuğunu koruyup kollaması, gebe kalındığı anda başlayıp hayat boyu devam eder. Bebek ana rahmine düştüğü andan itibaren bütün ihtiyaçlarını plasenta ve göbek kordonu yolu ile annesinden karşılar. Plasenta bebeğe gereken besinleri kan yolu ile gönderirken, bebekten gelenlerin de anne dolaşımına geçerek atılmasını sağlar. Bu nedenle annenin bedeninin maruz kaldığı herşeyin bebeği etkileyebileceği varsayılır. Bebeği etkileyebilme ihtimalinden dolayı gebelikte ilaç kullanımı konusunda çekimser kalınmaktadır.

Ağrı vücudun alarm  bulgularından biridir. Herhangi bir yerde hastalık olması durumunda değişken şiddette ağrı olabilir. Gebelik süreci de fizyolojik ve anatomik olarak birçok değişikliğin yaşandığı bir süreçtir ve bu süreçte zaman zaman vücudun çeşitli yerlerinde ağrılar ortaya çıkabilmektedir. Ağrıların nedeni ortaya konabiliyorsa nedene yönelik tedavi planlanmalı, ağrıyla  baş etmek için öncelikle ilaç dışı yollar tercih edilmelidir. Unutulmaması gereken bir nokta şiddetli ağrının vücut için bir stres olduğu, stres durumunda da vücutta pek çok maddenin kana salındığıdır. İlaç kullanımını sınırlandırmak isterken vücudu bu stres ile başbaşa bırakmak da beraberinde bir takım  sıkıntılar getirebilir.

Baş ağrısı

Gebelikte baş ağrısı sık görülen bir problemdir. Altta yatan yüksek tansiyon, migren, sinüzit, göz bozukluğu gibi bir hastalık olmaksızın görülen baş ağrıları için öncelikle bedenin ihytiyaçlarının karşılandığından emin olunmalıdır. Açlık , uykusuzluk, çok sıcak veya çok soğuk hava, bedenin susuz kalması, bulunulan ortamın gürültülü olması baş ağrısını tetikleyebilir. Hafif bir yemek sonrası loş, sessiz bir odada dinlenme ile ağrıların bi kısmı hafifler. Bu önlemlere rağmen geçmeyen bir ağrı varsa ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Ağrı kesiciye rağmen geçmeyen ağrılarda doktor kontrolü mutlaka önerilir.

Diş ağrısı

Gebelikte diş ile ilgili sorunların yaşanma ihtimalini azaltmak için gebe kalmayı düşünen kadınlarda gereken diş tedavilerinin gebelikten önce bitirilmesi önerilmekte ancak bu her zaman mümkün olamamaktadır. Gebelik sonrasına ertelenemeyek aciliyetteki diş tedavileri tercihen ilk 3 ay bittikten sonra, o bölge uyuşturularak uygulanabilir. Buna rağmen zaman zaman diş ağrısı olabilir ve bu ağrı için ağrı kesici  kullanımı gerekebilir.

Karın – kasık ağrısı

Gebelik ilerledikçe baskıya bağlı karın ve kasık bölgesinde ağrılar çok sık görülmektedir. Bu ağrılar ile baş etmek için istirahat etmek, bol su içmek, ılık duş almak veya şişeye ılık su koyarak kasıklara uygulanması, ağrılı dönemlerde cinsel ilişkiden kaçınılması gerekmektedir. Bu önlemlere rağmen rahatlamayan ağrılarda ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı kesiciye cevap alınmadığı durumlarda altta yatan bir sorun olup olmadığının tespiti için doktor kontrolü şarttır.

Bel ağrısı

Gebelik haftası ilerledikçe bebek ağırlaşır ve vücudun ağırlık merkezi yer değiştirir. Bu duruş değişikliği nedeniyle bel ve sırt ağrıları görülebilir. Ayakta kalınca artan bu ağrılarda ilk yapılacak şey uzanmaktır. Ağrılı bölgenin yumuşak hareketlerle ovulması ağrının azalmasına yardımcı olacak, ağrının geçmemesi durumunda ağrı kesici kullanımı gerekebilmektedir.

İlaçlar gebelikte kullanımlarına göre kategorilere ayrılır. Bu nedenle bir ilaç kullanılması gerekiyorsa gebelik kategorisi en uygun ilaç seçilmelidir. Gebelik ve ilaç kullanımı ile ilgili bilimsel çalışma yapmak etik kuralları zorlayacağı için bu konudaki bilgilerimiz kullanan kişilerin gözlenmesine dayanmaktadır. Gebelikte parasetamol grubu ilaçlar ilk planda kullanılan ağrı kesici ilaç grubudur. Gebelikte her türlü ağrı için kullanımı uygundur. En güvenli ilaç gurubu olmakla birlikte uzun süre yüksek dozlara maruz kalan gebelerin erkek bebeklerinde testoteron üretim yetersizliği buna bağlı da üreme sistemi ile ilgili bir takım sıkıntılar olma ihtimali bulunmaktadır. Bunun yanında gebelikte parasetamol kullanımın çocuklarda dikkat bozukluğu ve hiperaktivite ile ilişkisini irdeleyen bir takım çalışmalar da bulunmaktadır. Bu nedenle ilaç dışı yöntemlerle çözüm bulunamadığı zaman ilaç kullanılması önerilmektedir.

Parasetamol’ün kullanılamadığı veya etkin olmadığı durumlarda non steroid antienflamatuar grubu ilaçların da kullanımı gerekebilmektedir. Bu ilaçlar plasenta yolu ile bebeğin dolaşımına geçebilmekte,  yüksek doz kullanımda bebeğin organlarına hasar verebilmektedir. Bunun dışında bu grup ilacın gebeliğin son 3 ayında kullanımının bebeğin idrar miktarını azaltabileceği, kalpte açık kalması gereken bir damarı daraltabileceğinden dolayı kullanılmaması gerekmektedir. Bebeğin suyunun normalden fazla olması, erken doğum eylemi gibi durumlarda hekim kontrolünde tedavide kullanılan bu ilaçların hekim denetiminden bağımsız kullanılması önerilmemektedir. 

Bilinçsiz ve sorumsuzca ilaç kullanmak bireyler üzerinde ciddi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Hatta bu sağlık sorunları bazen ölümcül sonuçlar bile doğurabilmektedir.

Toplumumuzun çok büyük bir kesimi bu bilgiye sahip olsa da bilgilisinden bilgisizine, tahsillisinden tahsilsizine çoğu insan hala başı ağrıdığında arkadaşından ya da komşusundan ilaç isteyip tereddüt etmeden kullanabilmektedir.

Özellikle ağrı kesici kullanımı konusunda bu kadar rahat olunması gebe kadınlarda hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atmaktadır.

Bu sebeple hamilelikte ağrı kesici diğer adıyla analjezik kullanımı konusunda dikkatli olmanız ve bazı kurallara uymanız gerekmektedir.  

Hamilelikte Ağrı Kesici Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Gebelik döneminde anne adayı ve bebek sadece annenin yedikleri ve içtiklerinden değil, kullandığı ilaçlardan da etkilenmektedir.

Bu sebeple uzmanlar, gerekmedikçe anne adayının ilaç kullanması taraftarı değildirler. Ancak bazen ilacın kullanılmamasından kaynaklı oluşabilecek zararın kullanmaktan kaynaklı oluşabilecek zarardan daha yüksek olduğu durumlarla karşılaşılır.

İşte o zaman doktorlar, anne adayından gebelikte kullanılabilecek türde ve ölçekte bir analjezik ilacı belli bir süreliğine kullanmasını isteyebilir.

Doktorun hamile bir kadından ağrı kesici ilaç kullanması isteyebileceği durumlar ise aşağıdaki gibidir;

Gebeliğin doğal akışında ihtiyaç duyulabilir.

Gebeliğin ilk gününden itibaren kadın vücudu bebeğin rahimde güvenle tutunması, büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan koşulları sağlamak için çalışmaya başlar.

Bu çalışmaların düzenlenmesi ise hormonlar tarafından gerçekleştirilir. Böylece bugüne kadar vücudunuzun alışık olduğu hormon değerleri değişmeye ve sonuç olarak bedeninizi, psikolojinizi etkilemeye başlar.

Bu süreçte anne adaylarını etkileyen en önemli değişikliklerden biri de vücutta görülen ağrılardır. Bu ağrılara dayanmakta zorluk çeken anne adayları hamilelikte ağrı kesici kullanma ihtiyacı duyabilirler.

Gribal ve Viral Enfeksiyonlarda

Anne adayı gebelik esnasında virüs, bakteri vb. hastalık yapan mikroskobik canlılardan kaynaklı enfeksiyon kapabilirler.

Enfekte olmaktan kaynaklı hastanın baş, boyun, boğaz, eklemler, kaslar, kemikler gibi bölgelerinde ağrılar oluşması normaldir.

Ağrıların dayanılmayacak olduğu durumlarda doktor, gebelikte ağrı kesici kullanılmasını önerebilir.

Cerrahi Operasyon Sonrasında

Kadınlar gebelik döneminde yaşanan herhangi bir problemden kaynaklı nadiren de olsa cerrahi operasyon geçirmek zorunda kalabilirler.

Böyle bir durumda operasyon sonrasında gerçekleşebilecek ağrıları azaltmak için doktor ağrı kesici önerebilir.

Kronik Rahatsızlıklarda

Gebe kalmadan önce zaten mevcut olan diş, bel, migren ağrısı gibi rahatsızlıklar için gebelik boyunca da ağrı kesici kullanmanız gerekebilir.

Ancak gebe kaldıktan sonra mutlaka öncelikle uzman doktorunuzla görüşmeli, ilacınızın ve kullandığınız dozun bebeğe zarar vermeyecek şekilde tekrar ayarlanmasını sağlamalısınız.  

İçerisindeki Etken Maddelere Bakmadan Gebelikte Ağrı Kesici Kullanılmamalıdır.

Kendi sağlığınız için 1 defa düşündüğünüz şeyi bebeğinizin sağlığı söz konusu olunca 10 defa düşünmeniz paranoyaklık değil, tamamen içgüdüsel bir davranıştır.

Bu nedenle önceden içeriğine pek de önem vermeden tükettiğiniz besinleri, gebelikte içerisindeki maddelerin yüzdelik oranını bile hesap ederek tüketmeniz çok da anormal bir durum değildir.

Yedikleriniz ve içtiklerinize dikkat ettiğinizden çok daha fazlasını ilaç kullanırken de göstermeniz gerekir.

Gebelik döneminde beslenme makalemizi inceleyebilirsiniz.

funduszeue.info

hamileik ilac

Gebelikte ağrı kesici ve diğer ilaçları içmeden önce içeriğindeki maddeler mutlaka kontrol edilmelidir. Peki dikkat etmeniz gereken etken maddeler nelerdir?

  • Parasetamol (Asetaminofen)

Parasetamol, diğer adıyla asetaminofen, ağrı kesicilerde kullanılan etken maddelerden biridir. Hamileyken hafif ve orta şiddetli ağrılar için doktorunuzun vereceği ilaç muhtemelen bu maddeyi içeriyor olacaktır.

Çünkü diğer etkenlere göre daha az zararlı olduğu düşünülmektedir.

Bir etken maddenin diğerlerinden daha az zararlı olması demek hiç zarar vermeyeceği anlamına gelmez.

Yapılan araştırmalar, 28 günden fazla parasetamol içerikli ilaç kullanan gebelerde gebelikleri ile ilgili bir sorun gözlenmemiş olsa da, olumsuz etkileri çocuk 3 yaşına geldikten sonra görülmeye başlamıştır.

Doğum öncesi dönemde uzun süre bu etkene maruz kalan çocuklarda 3 yaşından sonra dil gelişiminde ve iletişim becerilerinde problemlere rastlanmış, davranış bozuklukları gözlenmiştir.

Gebelikte ağrı kesici kullanarak parasetamole kısa süreli maruz kalan anneler ve bebeklerinde şimdiye kadar herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.

Gebelikte ağrı kesici olarak kullanılan ilaçların diğer büyük kısmında ise ibuprofen denilen başka bir etken madde kullanılmaktadır.

Gebeliğin 1. ve 2. trimesterlerinde bu etken maddeyi içeren bir ağrı kesicinin kullanılması sonucunda anne ya da bebekte herhangi bir yan etki gözlenmemiştir.

Ancak yine de 3. trimesterden doğuma kadar olan süreçte ibuprofen kullanımı tavsiye edilmez. Çünkü ibuprofenin doğum sırasında kanamayı artırma ihtimali vardır.

Bu durum ise hem annenin hem de bebeğin yaşamını tehlikeye atabilir.

Morfin ve benzeri ağır, diğer bir tabirle narkotik ağrı kesicilerdir. Sentetik olarak üretilen maddelerdir. Opioid kimyasalını içeren ilaçlar kesinlikle reçetesiz satılmazlar, çünkü ağrı kesici amacıyla kullanılan bu ilaçlar, uzun süreli kullanımlarda bağımlılık yapabilirler.

Bu ilaçlar çok ağır vakalarda, fayda zarar dengesine bakılarak kullanılmamasının daha ciddi sonuçlar doğuracağı durumlarda sadece ve sadece doktor tarafından reçete edilebilir.

Bu ilaçlarda kullanılan doz ve ilacın kullanım süresi kesinlikle doktorun belirlediği sınırların dışına çıkmamalıdır.

gebelik ilac

Hamilelikte Hangi Ağrı Kesici Kullanılır?

Piyasada çok sayıda markanın çok sayıda analjezik ilacı bulunurken hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır sorusunun anne adayları tarafından merak edilmesi oldukça yerinde bir durumdur.

Hamilelikte Parol, tamol, vermidon, minoset gibi ilaçlar doktorların en sık reçetelendirdiği ilaçlardandır. Bunların en önemli ortak özelliği ise hepsinin parasetamol, yani asetaminofen etken maddesini içeriyor olmasıdır.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey; kullanacağınız analjezik hangisi olursa olsun doktorunuzun tavsiye etmiş olması ve ilacın doktorun belirlediği dozda, istenen sürede alınmasıdır.

Kısacası hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır sorusuna verilebilecek en doğru cevap; doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesici olacaktır.

Hamilelikte Ağrı Kesici Kullanımı Neden Dikkat Edilmesi Gereken Bir Durumdur?

Yaşamın hangi evresinde olunursa olunsun, hangi sağlık problemi yaşanırsa yaşansın ilaç kullanımı konusunda bilinçli olunmalıdır. Ne yazık ki toplumumuzda doktora danışmadan ilaç kullanmak oldukça yaygın bir davranış, hatta alışkanlıktır.

Özellikle hamilelikte ağrı kesici kullanımı çok fazla ciddiye alınmayan ve hem bebeğin hem de anne adayının hayatını tehlikeye atan hassas bir durumdur.

Anne adayı, gebe kalmadan önceki bilinçsiz analjezik kullanımını bebek beklerken de yaptığı takdirde kendisinin ve bebeğinin hayatını tehlikeye atarak, doğum komplikasyonları riskini artırmaktadır.

Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir doğum için hamilelikte ağrı kesici kullanımı konusunda bilinçli davranılmalı ve doktora danışmadan kesinlikle herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.

Bebek bekliyor olmak özel bir durumdur ve bu süreçte anne adayına önemli görevler düşmektedir. Çünkü bebek dünyaya gelene kadar beslenmesinden tutun da içerisinde bulunduğu ruh haline kadar her şeyi annenin davranışları ve alışkanlıklarıyla ilişkilidir.

Bu nedenle anne adayı sadece beslenme konusunda değil, hamilelikte ağrı kesici ve diğer ilaçların kullanımı konusunda da bilinçli davranmalıdır. Doktora danışmadan herhangi bir ürün kullanmamalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası