bebeğin burnu tıkalı / Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Çözümü İçin 8 Yol – EvdekiBakicim Blog

Bebeğin Burnu Tıkalı

bebeğin burnu tıkalı

Bebeklerde Sağlıklı Nefes Alımı İ&#;in Burun Temizliği Şart!

İlk Yıl Bebekte Burun Kanallarının Açık Olması Neden Önemli ?

Burun içi hava yolu, yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere nazaran dardır. Bu yüzden burada oluşan herhangi bir problem, bebekte ciddi sıkıntılara yol açabilir. Burun solunumu yani nazal solunum, özellikle ilk aylarda ağızdan solunum içgüdüsü bulunmayan bebekler için hayati önem taşır. Emmenin devamlılığı için, meme ağızdayken bebeğin nefes alış verişini burundan sağlaması gerekir. Burun tıkanıklığı, bebeğin emmesini de büyük ölçüde engeller. Burun aynı zamanda havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, temizlenmesi, basıncının ve akış hızının düzenlenmesi, koku alma ve orta kulağın havalandırılması fonksiyonlarına da sahiptir. Burnun tıkalı olduğu tarafta, akciğer solunum kapasitesi de düşük olur.

Bebekler Sümkürebilir mi ?

Bebekler sümküremez ve burunlarını temizleyemezler.  Sümkürme sonradan öğrenilen bir harekettir. Sümkürme eylemini gerçekleştirmek için çocuğun solunum kaslarını kontrol etmeyi öğrenmiş olması gerekir. Bu sebeple yeni doğan ve bebeklerin yaptığı çoğu eylem refleks şeklindedir. Bu koordinasyon en erken 2 yaşında, çoğunlukla da 2, yaş arasında kazanılır. Bir çocuğun sümkürme yetisini kazanabilmesinde aile ve çevresel faktörler de etkili olur. Çocuklar bu davranışı genellikle ebeveynlerini örnek alarak öğrenirler.

Bebeklerde Burun İçi Temizliği Nasıl Yapılmalıdır ?

Sağlıklı bir bebekte burundan nefes alıp verirken sıkıntısı yoksa rutin burun temizliği gerekli değildir. Fakat bebeğin nefes alıp verirken burnundan ses geldiği duyuluyorsa, bebek uykuya dalmakta zorlanıyor, bebek uyurken sık sık uyanıyor, bebek emerken bırakıyor veya bebek ağlıyor ise burun içi temizliğinin yapılması gerekir. Bebeklerde burun temizliği en rahat banyo sonrası yapılır. Banyo sırasında bebeğin burun içerisine giren su, burun içindeki mukus kalıntılarını yumuşatarak bebeğin burnundan atılmasına yardımcı olur. Banyo sonrası bu kirler yumuşak bir kağıt mendil, kulak çöpü, tülbent veya burun aspiratörleri yardımıyla alınabilir. Bunun dışında burunda tıkanıklık devam ediyorsa, serum fizyolojik içeren solüsyonlar bebeğin burnuna damlatılabilir. Bununla bebek rahatlamıyorsa serum fizyolojikle yıkama sonrası mukus tıkaçları burun aspiratörleriyle temizlenebilir.

Bunlar pompa şeklinde olan aspiratörler ve nefesle çalışan burun aspiratörleri olarak iki türlüdür. Nefesle çalışan aspiratörün bir ucu bebeğin burnuna yerleştirilir, diğer uçta temizlik yapan kişinin ağzındadır ve nefesle bebeğin burun salgıları çekilir. Bu metot pompa şeklinde olan aspiratörlere göre daha etkilidir. Bu her iki metot, bebeğin burnunun daha fazla tahriş olmaması için sık yapılmamalıdır. Bebeklerin burun içi mukozaları çok hassas olduğundan temizlerken zorlamak ufak kanamalara sebep olabilir. Serum fizyolojiğin yeterli olmadığı durumlarda tuz içeriği daha yüksek olan hipertonik solüsyonlar kullanılabilir fakat bu solüsyonların da fazla miktarda tüketilmesi sıvı elektrolit dengesizliği oluşturabileceğinden doktorun tavsiye ettiği miktarlarda kullanılmalıdır. Yüksek basınçlı burun spreyleri bebeklerde önerilmez.

 

 

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Hastalıklarla İlişkisi

Yenidoğan bebekler burundan nefes alıp verirler. Ağız beslenme aracıdır. Bu nedenle emzirmenin rahat bir şekilde devam ettirilmesi için bebeğin burnunun açık olması çok önemlidir. Bunun yanında havayı nemlendiren, ısıtan ve filtre eden burun tıkalı olduğunda ağızdan nefes alıp vermek soğuk kirli kuru havanın akciğerlere kolayca ulaşmasına yol açtığından alt solunum yolu enfeksiyonu riskini de artırır.
Bebek ve çocuklar en çok mevsimsel olarak sık rastlanan solunum yolu enfeksiyonları yüzünden burun tıkanıklığı yaşarlar. Bu enfeksiyonlar burun salgısında artışa ve burun tıkanıklığına sebep olur. Burun tıkanıklığı devam ederse orta kulak iltihabı ya da sinüzit gibi daha ciddi üst solunum yolu enfeksiyonları, akciğer kapasitesinde azalmaya bağlı alt solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık oluşabilir. Ayrıca burun tıkanıklığının kronik olması durumunda ise uzun dönemde ağız-diş yapısında, çene ve yüz gelişiminde bozulmalar olabilir. Kronik oksijen azlığı ileri evrelerde kalp ve akciğer sağlığını da olumsuz yönde etkiler.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Uykuyla İlişkisi

Burnu tıkalı olan bebek rahat uyuyamaz, sık sık uyanır ve daha da önemlisi, ağızdan solunumu devam ettiremedikleri için solunum duraksaması yani apne riski taşırlar. Bu durumun kronikleşmesi halinde bebeğin büyüme ve gelişmesi de etkilenebilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Beslenmeyle İlişkisi

Bebeklerin emzirme sırasında sorun yaşamaması için burun yolları açık olmalıdır. Eğer bebeğin burnu tıkalıysa düzgün ememez ve burunda oluşan sekresyon akarak genzine yapışır.  Bu sebeple bebek yeterince beslenemez, huzursuz ve neşesiz olur. Beslenme sırasında fazla hava yutmaya bağlı gaz sancıları da olabilir.

Bebeklerde Burun Tıkanılığının Oyun ve Öğrenmeyle İlişkisi

Bebeklerde burun tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlere yol açabilir. Dikkat dağınıklığı ve öğrenme güçlüğü bunların başında gelir. Burnu tıkalı olan ve rahat nefes alamayan bebekler huzursuz olurlar. Bu durumda onların günlük yaşantıdaki hareketlerini yapmalarında sorun yaratır. Keyifsiz ve zor nefes aldıklarından oyun oynamak istemeyebilirler. Öğrenecekleri yeni bir durum veya oyun karşısında ilgisiz olabilirler. Bebeğin sağlıklı gelişimi için öğrenme becerilerinin gelişmesi gerekir. Bu sebeple bebeğin rahat nefes alması sağlanmalı, gerekli tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

 


Etiket:

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl ge&#;er? Burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler

Genellikle kış aylarında bebeklerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisi de burun tıkanıklığıdır. Bebeklerde yetişkinlere göre daha dar olan burun kanallarının kolayca kuruması tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu urum endişeli bir durum değildir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen burun tıkanıklığı için başvurulan yöntemler tuzlu su, nem oranı, yastığın düz olması ve burun aspiratörleridir. Ayrıca geniz eti bebeklerde burun tıkanıklığına da sebep olabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığına en iyi gelen şeylerden birisi tuzlu sudur. Tuzlu su çözeltili olan burun spreyleri bebekler için burun tıkanıklığına iyi gelmektedir.

Bunun dışında burnu tıkalı bebeklerde geniz dolma ihtimali bulunmaktadır. Burun akıntısının genzine dolmasını engellemek için bebeklerin başının altına hafif bir şekilde yastığı kaldıracak bir yastık daha konulabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer Burun tıkanıklığına iyi gelen şeylerBebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde burun tıkanıklığı oldukça zor bir durumdur. Nefes almakta zorlanan ve tıkanıklık nedeniyle sürekli mutsuz ve huzursuz olan bebekler büyük sıkıntı yaşarlar. Bu durumda anneleri oldukça endişelendirmektedir.

Bebeklerdeki burun tıkanıklığını geçirmek için serum fizyolojik burun spreyleri oldukça iyi bir çözümdür. Serum fizyolojik bebeklerin burunlarının temizlenmesi bebekleri dolayısıyla anneleri de oldukça rahatlatacaktır.

Burun tıkanıklığı olan bebeklerin sık sık emzirilmesi gerekir. Özellikle ılık banyolar bebeklerdeki mukusun atılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı nasıl geçer şeklindeki sorulara bazen cerrahi çözümler de uygulanmaktadır. Tıkanıklığa sebep olan duruma yönelik muayene ve test sonuçlarında cerrahi bir müdahaleye karar verilmiş ise uzman doktor tarafından bu cerrahi işlemi yapılmalıdır.

Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Şeyler

Bebeklerde burun tıkanıklığını azaltmak için evlerde uygulanacak pek çok yöntem bulunmaktadır. Bebeklerde uygulanacak doğal yöntemler şunlardır:
- Tuzlu su bebeklerdeki burun tıkanıklığını çözer ve doğal tuz solüsyonu özelliği göstermektedir.
- Burun spreyleri ile bebeklerin burun içerisindeki tıkanıklığa sebep olan mukus dışarı atılır.
- Buhar bebeklerin burnu tıkayan mukusun gevşemesine yardımcı olur.
- Burun aspiratörleri bebeğin burnundaki fazla mukusun çekilmesine ve solunumun rahatlamasına yardımcı olur.
- Genzi dolan ve burun tıkanıklığı oluşan bebeklerin yastıklarının biraz daha yüksek olması geniz akıntısını engeller.

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer Burun tıkanıklığına iyi gelen şeylerBebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler derdini anlatamadığı için genellikle burun tıkanıklığını annelerin anlaması gerekir. Bu gibi durumlarda bebeklerde ciddi değişimler oluşur. Özellikle bebekler ağızdan nefes alıyor ise burnu tıkalı olabilir. Bunun dışında burnu tıkalı bebekler genellikle hırıltılı nefes alırlar. Diğer belirtiler ise şunlardır:

- Bebeklerde görülen iştahsızlık veya meme reddi

- Gaz sancısı

- Sık sık uyanma ve huzursuzluk

- Uyurken horlamaya yakın sesler çıkarma

Burun Tıkanıklığı Hangi Sorunları Doğurur?

Bebeklerdeki burun tıkanıklığı yüksek miktarda mukusun üretilmesi sonucu oluşmaktadır. Bu durum bebeklerde pek çok yönden sorun oluşturmaktadır. Burun tıkanıklığının bebeklerde yaratacak sorunlar şunlardır:

- Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan bebekler yeteri kadar beslenemez. Böylece huzursuz ve mutsuz olur. Bu da sürekli ağlamasına sebep olabilir.

- Uyku bölünmesi ve uykuya geçişte zorluklar yaşayabilir.

- Bebekler beslenme sırasında tıkanıklıktan dolayı nefes alamadığı için hava yutabilir. Bu da bebeklerde çok sık karşılaşılan gaz sancısına sebep olur.

- Tıkanıklık giderilmediği taktirde orta kulak iltihabı enfeksiyonuna dönüşebilir. Bu nedenle bebeklerin burnu tıkandığında gerekli önlemlerin alınması, geçmediği taktirde de mutlaka bir çocuk doktoruna götürülmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Burun tıkanıklığı büyük küçük her yaştaki kişiyi rahatsız edebilecek bir sorundur. Bebeklerde burun tıkanıklığı özellikle daha sancılı olabilir. Bu yüzden bebeklerde burun temizliği ebeveynler tarafından düzenli olarak yapılmalıdır. Çünkü burnu tıkalı bebek sağlıklı bir şekilde nefes alamaz, hatta beslenemeyebilir ve geceleri uyku uyuyamayabilir. Burun boşluğu, burun deliğinden boğazın arkasına hava geçişidir. Burun tıkanıklığı, bu hava geçişli alanın kısmen veya tamamen tıkanması anlamına gelir. Burun tıkanıklığı aslında bir belirtidir. Sebebi de mukus değil, burnu kaplayan zarın şişmesi sonucu oluşur.


Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Öksürük Yapar mı?

Soluduğumuz havanın içerisinde çeşitli maddeler vardır. Bunlar; toz, başkalarının öksürük ve hapşırık mikropları, farklı mikroplar ve kimyasallar, vb. Burun bir filtre görevi görür. Burnumuza bir şey girdiğinde, bağışıklık sistemimiz uyarılır ve vücudumuz histamin salgılanması gerektiğine kadar verir. Bu salgı da buruna kan akışının artmasına ve burun dokularının şişmesine sebep olur. Böyle de burun tıkanıklığı olur. Bu şişkinlik burnun temizlemek amacıyla mukus üretmesi sonucunu doğurur. Bebekler öncelikle burundan nefes alıp verdikleri için buru tıkanıklığı olduğunda nefes zorluğu yaşanır. Bu da yenidoğan bebeklerde fark edilir. Beslenme sorunuyla birlikte bebeklerde burun tıkanıklığında horlama, sesli nefes alma-verme, ağızdan solunum ve kronik burun akıntısı görülür. Burun tıkanıklığına eşlik eden bir öksürük üst solunum yolları enfeksiyonları ve alerji durumlarında ortaya çıkar. İşitme ve konuşma gecikmesi gibi durumlar tekrarlayan kulak enfeksiyonlarıyla ilişkilendirebilir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde burun tıkanıklığı yaygın görülebilir. Bunun en büyük nedeni yenidoğan bebeklerin burnunda rahimden kalan sıvı vardır. Bu da bebeğin burnunun tıkalı olduğunu hissettirir. Bu tıkanıklık genellikle doğumdan birkaç gün sonra kendiliğinden geçer. Bu tıkanıklıktan dolayı yenidoğan bebekler hapşırabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığı nedenlerinden biri de farklı hava solunduğunda burun içindeki dokuların şişmesi veya mukus üretildiğinde meydana gelir. Burun tıkanıklığı olan bebekler nefes sorunu yaşadığından ağızdan nefes alırlar. Bu da doğru beslenmelerinin önünde engeldir. Bu burun tıkanıklığı ciddi solunum sorunlarına neden olmaz ve genellikle bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden evde geçer.

Bebeklerde geçmeyen burun tıkanıklığı kuru hava kaynaklı olabilir. Hassas burun astarına sahip bebeklerde aşırı kuru hava, burun tıkanıklığı yaratabilir. Hatta burun içindeki kan damaları çatlayıp kanayabilir. Bu yüzden bebeğinizin burnunda kan gördüğünüzde hemen telaşa kapılmayın. Bunun aşırı kuru havanın bir sonucu olabileceğini aklınıza getirin. Bu nedenle soğuk kış aylarında kalorifer, klima gibi iklimlendirme cihazları havayı aşırı kurutup inatçı bir buruk tıkanıklığına neden olabilir.

Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar bebeklerde de burun tıkanıklığının yaygın sebeplerinden biridir.

Kemik daralması, burun boşluğunun tam gelişmemiş olması veya gözyaşı kanalı kisti gibi nedenlerde de bebeklerde burun tıkanıklığı görülebilir.

Özellikle ilk yaşlara kadar olan zamanda bebekler burun tıkanıklığı nedenleri şöyle sıralanabilir:

Kuru Hava: Bebeğin durumu iyidir, hırıltılı bir nefes duyulur ama bu göğüsten değil, burundan kaynaklanır. Burun akıntısı ise görülmez.

Tahriş Ediciler: Bebeğin durumunun iyi olduğu ama gürültülü bir nefes alma, şeffaf bir burun akıntısı ve hapşırma hali vardır.

Alerjiler: Saman nezlesi olarak bildiğimiz mevsimsel alerjik rinit, burun, sinüs, boğaz ve gözleri de etkileyen polenler alerjik burun tıkanıklığının nedenlerindendir. Aylarca görülebilir. Burun akıntısı, hapşırık, kuru öksürük, hırıltı, döküntü, gözlerde kaşıntı gibi semptomlar gelişir. Alerjen süt gibi bir besinse kusma, gaz sancısı, ishal gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. 

Enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının halsizlik, ateş, öksürük, sesli bir solunum, boğaz ağrısı, baş ağrısı, eklem ve kas ağrıları, beslenme güçlüğü görülür. Burun akıntısı önce şeffaftır, sonra sararır ve kalınlaşır, ardından yeşile dönebilir. Bu belirtiler 2 hafta sürebilir. 

Genişlemiş Adenoidler: Bademcikler ve geniz eti gibi sorunlar da bebeklerde burun tıkanıklığına neden olur. Bu durumda burundan nefes alma ve konuşma zorlaşır, solunumda gürültü, uyurken horlama, hatta uyku apnesi yaşanabilir.

Yabancı Cisim: Bebekler ve küçük çocuklar için özellikle tehlikeli olan minik cisimler burun tıkanmasına yol açar. Bu bazen bir bakliyat tanesi, bazen bir kuru yemiş, bazen de bilye, düğme, çakıl taşı, oyuncak ve pil gibi nesneler olabilir. Bu durum çok ciddi ve tehlikeli olabilir. Zira boğulma yaşanabilir. Gürültülü solunum, kokulu yeşil veya sarı renkli bir burun akıntısı, burun kanaması, burun şişmesi görülürken genellikle bir burun deliği tıkanır.

Burun Spreyleri veya Damlalarının Fazla Kullanımı: 6 yaştan önce önerilmeyen dekonjestan burun spreylerinin bağımlılık yapmasının yanı sıra burun tıkanıklığını ilerletmesi gibi sorunlara yol açabilir. Bu ve benzeri spreylerin kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığını Tetikleyen Faktörler

Bebeklerde burun tıkanıklığının kuru hava gibi tetikleyici bir faktör olarak kabul edilebilir. Bunun yanı sıra sigara, kimyasal duman, polen, küf sporları, parfüm ve toz gibi diğer faktörler de bebeklerde burun tıkanıklığını tetikleyebilir.

Bebeğinizin burnunun sık sık tıkandığını düşünüyorsanız bunun alerjik olabileceğini düşünün. Küf, hayvan kılı, böcek ısırığı veya akar (ev tozu) gibi tetikleyicilerle alerjik rinit yaz veya ilkbaharla sınırlı kalmayıp her mevsim görülebilir. Bazen alerjik burun tıkanıklığı süt, diğer alerjen besinler veya ilaçlara karşı da gelişebilir.

Aşırı kuru hava ve enfeksiyon gibi nedenleri elediğinizde akla alerjik burun tıkanıklığı gelebilir. Alerjik rinit burun tıkanıklığının nedenlerindendir. Çünkü parfüm ve sigara dumanı gibi etmenler bazı bebekler için özellikle alerjik olabilir. Bu noktada “Alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer?” diye sorabilirsiniz.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde burun tıkanıklığı açma uygulamalarından önce bebeğinizin burun tıkanıklığının neyden kaynaklandığını belirlemeye çalışın. Örneğin bebeğinizin burnu aşırı kuru hava sebebiyle tıkandıysa ortamı nemlendirme yoluna gidin. Bebeğinizin yattığı odaya buharlaştırıcı makine koyun ve bu makineyi düzenli olarak temizleyin. Çünkü sağlıklı su buharı burun içini nemlendirmeye ve mukusun gevşemesine yardımcı olur.

“Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek başka ipuçları da vardır. Bunlardan biri de tuzlu sudur. Bebek burun temizleme eczaneden alabileceğiniz tuzlu su ile de yapılabilir. “Bebeğimin burnu tıkalı, evde ne yapabilirim?” sorusuna en yaygın verilen cevap tuzlu su ile temizliktir. Bunun için bebeğinizi sırt üstü yatırın. Omuzlarının alt kısmına yuvarladığınız bir havlu veya bir örtü koyun. Burun deliklerine damla tuzlu su sıkın. Damlaların burnunun içine daha kolay girmesi için burnuna çok hafif bir baskı uygulayın. Bebeğinizin saniye bekleyip burnunu boşaltın. Burnun boşalmasına yardımcı olması için bebeğinizi yan çevirin ve akan mukusu bir mendil ile tutun. Bu esnada bu mukusu öksürebilir veya hapşırabilir.

Burun temizleme esnasında mukusu çekmek için bir aparat kullanabilirsiniz. Burun tıkanıklığı açma için pamuklu çubuk gibi ürünleri buruna sokmayın.

Burun aspiratörü ya da burun emme ampulleri burun açıcı olarak yardımcı aparatlardır. Burun aspiratörü bir tüp şeklindedir. Siz bu tüple nefes alıp bebeğinizin mukusunu dışarı çıkarabilirsiniz. Bu işlemi yaparken bebeğinizi önce sağa eğik olarak sırt üstü yatırın ve damla damlatın, daha sonra sol tarafınıza yatırıp diğer tarafa damlatın ve mukusu çekin. Mukus filtrede birikir ve tüpten geçmez. Korkmayın. Bunu iki burun deliğinden de uygulayın. Kalan mukusun ve salgının tamamen akması için bebeğinizi yattığı yerden kaldırın. Burun deliklerini nazikçe temizleyin. Burun aspiratörünü kullanmadan önce mutlaka ılık suyla yıkayıp kurulayın. 

Emme ampulü kullanırken de nazik olun ve ampulü tamamen dibe kadar sokmayın. Ampulün havasını sıkıştırın. Burun deliğine emme ampulünü yerleştirin. Ampul bir vakum görevi görerek mukusu çıkarabilir. Emme ampulleri burun tıkanıklığı temizlemede daha az fayda sağlayabilir. Ampulü de aspiratör gibi kullanmadan önce ve kullandıktan sonra suyla yıkayın.

Burnu Tıkalı Olan Bebek Nasıl Yatırılmalı?

Hava nemlendirici ve tuzlu su, burun tıkanıklığına çözüm için ilk akla gelen yöntemlerdir. Ancak bebeğinizin yatış pozisyonu da buruk tıkanıklığını gidermede yardımcı olabilir. “Burnu tıkalı bebek nasıl yatırılmalı?” sorusuna ise bir havlu yardımıyla denebilir. Dik bir pozisyonda olması burnunun kolay akması için en iyi pozisyon olarak kabul edilir.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Bir yaşındaki bebeğinizin burun tıkanıklığı nedeniyle endişe duymanız olağandır. Bunun üzerine “1 yaşındaki bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir?” sorusu sorabilir ve bu nedenle reçetesiz satılan her ilacı alıp denemek isteyebilirsiniz. Ancak basit bir tıkanıklığın kendiliğinden geçeceğini bilin. Alacağınız ilaçlar bebeğinizin doğal iyileşme sürecini uzatıp durumu daha kötüleştirebilir. Burun tıkanıklığına neden olan sorun enfeksiyon gibi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa doktora gidilmelidir ve onun yazdığı ilaçlar kullanılmalıdır. 

Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı durumunda mutlaka doktora gidilmelidir. Özellikle aşağıdaki belirtiler görülürse vakit kaybetmeden bebeğinizi doktora götürün:

  • Ateş
  • Döküntü
  • Burun tıkanıklığının yanı sıra gözlerde, burnun yan tarafında, allın ve yanaklarda şişlik
  • İki haftadan uzun süren burun tıkanıklığı
  • Nefes almada zorluk
  • Beslenmede zorluk
  • Huysuzluk ve ağlama

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bebeklerde ve Çocuklarda Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı yaygın görülen bir durumdur. Bu durum genellikle zararsızdır ancak bazen rahatsız edici olabilir, burun tıkanıklığına gürültülü veya hızlı nefes alma eşlik edebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Bebekler sigara dumanı, kirleticiler, virüsler ve diğer tahriş edici maddeleri soluduklarında burunları takınabilir. Vücutları, bu tahriş edici maddeleri yakalamak ve uzaklaştırmak için burun ve hava yollarında fazladan mukus üretir. Kuru havaya ve diğer hava koşullarına maruz kalma, aşırı mukus üretimini ve tıkanıklığı da tetikleyebilir. Bebeklerin burun pasajları ve hava yolları küçük olduğu ve henüz olgunlaşmadığı için tıkanıklığa yakalanma olasılığı daha büyük çocuklara göre daha fazladır. Burun tıkanıklığının olası nedenleri şunlardır:

  • Kuru havada nefes almak,
  • Havadaki değişiklikler,
  • Soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar,
  • Hava kirleticilerini solumak,
  • Alerji.

Bebeğin göğsünde derinleşen tıkanıklığın daha ciddi nedenleri olabilir, örneğin:

  • Astım,
  • Grip,
  • Zatürre,
  • Kistik fibrozis
  • Solunum sinsityal virüsünün (RSV) genellikle neden olduğu bronşiolit,
  • Prematüre bebekler, zamanında doğan bebeklerden daha fazla tıkanıklık yaşayabilir.

Burun Tıkanıklığı Belirtileri

Burun tıkanıklığı belirtileri, tıkanıklığın konumuna göre değişebilir. Bebekler küçük olduğundan ve hava yolları birbirinden çok uzakta olmadığı için tıkanıklığın nerede olduğunu söylemek zor olabilir. Bebeğin burnu akıyorsa veya burnunda mukus varsa burun tıkanıklığı olabilir. Bir bebek, aslında hasta olmadan kuru havayı soluduğunda da burnunda tıkalı bir ses çıkarabilir.

Akciğerlerin hava yollarında sıvı olduğunda gerçek &#;göğüs tıkanıklığı&#; daha az görülür. Bu durum sadece hastalık olduğunda gelişme eğilimindedir. Bebeğinizin burnu tıkalı olduğunda aşağıdaki belirtiler yaşanabilir: 

  • Gürültülü veya daha belirgin solunum,
  • Uyurken horlama,
  • Beslenirken hafif zorluk,
  • Tıkalı bir burun,
  • Öksürme,
  • Burun akıntısı,
  • Burnunu çekmek.

Bir bebeğin göğsünde tıkanıklık olduğunda, belirtiler şunları içerebilir:

  • Nefes alırken hızlı nefes alma hırıltı,
  • Zahmetli nefes,
  • Öksürme,
  • Beslenme zorluğu.

Ne Zaman Doktora Götürmeliyim?

Bebeklerde tıkanıklık vakalarının çoğu birkaç gün içinde düzelme eğilimi gösterir. Bebeğinizde tıkanıklık azalmıyorsa ve şiddeti artıyorsa doktora götürmenizde yarar vardır.  

Aşağıdaki gibi solunum problemleri meydana gelirse hemen doktorunuzla konuşun ve tıbbi destek alın:

  • Beslenmeyi veya uykuyu engelleyen dakikada 60&#;tan fazla nefes alma hızı olursa.
  • Beslenmeyi zorlaştıran hızlı veya sert nefes alma,
  • Bebeğin hava almak için mücadele ettiğinin bir işareti olan genişleyen burun delikleri,
  • Bebeğin kaburgalarında her nefeste emdiğinde ortaya çıkan geri çekilmeler,
  • Her nefesten sonra inleme veya homurdanma,
  • Özellikle dudak veya burun delikleri çevresinde cilde mavi bir renk tonu.

Burun Tıkanıklığının Teşhisi

Bebeğinizin burun tıkanıklığı şiddetli hale gelirse veya uzun sürerse, bir doktorla görüşmeniz yararlı olacaktır. Tıkanıklıklarının nedenini belirlemek için bir çocuk doktorunun bebeği muayene etmesi ve bebeğinizin belirtileri ile ilgili sorular sorması gerekecektir. Muayenenin bir kısmı, bebeğin ateşini ve diğer hayati belirtilerini almanın yanı sıra solunumunu gözlemlemeyi içerecektir. Doktorunuz röntgen ve bazı testler de yapabilir. 

Özetlemek Gerekirse:

Bebeklerde ve çocuklarda hafif ile orta derecede tıkanıklık yaygındır ve birkaç gün sürme eğilimi gösterir.

Bebeğinizin nefes alış verişinden endişeleniyorsanız, bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve ateşi varsa mümkün olan en kısa sürede tıbbı yardım almanız gerekir. 

Tıkanıklık bebeğinizin beslenmesini veya uyumasını engelliyorsa doktorunuza danışmanız gerekir.

Doktorunuz çocuğunuzun belirtilerine ve mevcut sağlık durumuna göre durumu yönetmenizi kolaylaştıracaktır. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası