maaş ve mesai hesaplama tablosu / Excel Fazla Mesai Hesaplama

Maaş Ve Mesai Hesaplama Tablosu

maaş ve mesai hesaplama tablosu

Özel Güvenlik İşçileri Koruma Emekçi Sendikası

4857 sayılı İş Kanunu'nun 63 üncü maddesine göre, haftalık çalışma saati en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. İş kanunda aylık çalışma yok Haftalık var. Haftalık 45 saatlik çalışma, çalışma günlerine eşit şekilde bölüştürüldüğünde işçinin bir günlük çalışma süresi 7,5 saat olarak hesaplanır. 26 gün çalışma, 4 gün de haftalık izin olarak hesaplanır. 4 gün haftalık izin ise günlük 7.5 saatten ayda 30 saat yapmaktadır.  Dolayısıyla aylık çalışma saati 30 x 7.5 = 225 saat olarak hesaplanır. 

Günlük ücretiniz için maaşınızı 30’a bölün ve çıkan sonuç sizin bir günlük ücretinizdir yani yevmiyenizdir. 

1 günlük ücretinizi 7.5 saate böldüğünüzde çıkan sonuç normal 1 saatlik çalışmanızın karşılığınızdır.

Bir diğer Hesaplama sitemimde Maaşınız 225 bölün çıkan soncu 1 saatlik ücretinizdir

Fazla mesai ise 1 saatlik ücretinizin %50 fazlasıdır.

Fazla mesainin bulunma yolunun bir diğer yöntemi ise; maaşınızı 225’e bölün. Çıkan sonuç sizin bir saatlik fazla mesai ücretinizdir.

Aktif olarak çalışan tüm özel güvenlik işçilerini sendikamıza üye olmaya davet ediyorum.

Abdurrahman KONYAR 

iş ve sosyal güvenlik hukuku 

Güvenlik koruma-İş sendikası

genel başkanı 

Yasla haklarınız için Avukatlarımızda destek ala bilirsiniz.

0850 380 00 04

Fazla Mesai Ücret Alacağı Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai(çalışma) yapmak içinde üretim faaliyeti gösteren bir yerde, üretime destek verip üretimin ülkenin çıkarları doğrultusunda artmasını sağlamak olarak tanımlanabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’na göre ise fazla mesai, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalar olarak belirlenmiştir. İş Kanunu M.63 hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.

Belirtildiği üzere; genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi hali bulunmadığında bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit bölünerek uygulanır.

Fazla saatlerle çalıştırılmak için işçinin onayının alınması gerekir. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.

Günlük Çalışma Süreleri Nelerdir?

Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:

  1. Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.
  2. İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.
  3. İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.
  4. İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
  5. Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler.
  6. Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.

İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz. Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile dinlenme saatleri işyerlerinde işçilere duyurulur. İşin niteliğine göre işin başlama ve bitiş saatleri işçiler için farklı şekilde düzenlenebilir.

Ara Dinlenme Süreleri Fazla Mesai Hesabında Düşülür Mü?

İş Kanunu uyarınca; günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

  1. Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,
  2. Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
  3. Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,
  4. Ara dinlenmesi verilir.

Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir. İşveren ve işçiler daha fazla ara dinlenme süresi kararlaştırabilirler.

Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir. Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.

Önemle belirtmek gerekir ki; ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

Fazla Mesai Ücreti Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşçi Alacakları Hesaplama Programı © Copyright 2022

Fazla Mesai Nedir? Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai ücreti, bir çalışanın belirli bir süreden fazla çalışması durumunda alacağı ek ücrettir. Bu süre genellikle haftalık çalışma süresi aşıldığında veya günlük belirli bir saatten sonra çalışıldığında devreye girer. Belirlenen bu ücret, normal çalışma saatlerindeki ücrete ek olarak ödenir ve çalışanın performansına ve iş yerinin politikalarına bağlı olarak değişebilir. Fazla mesai ücreti hesaplaması, işçinin normal saatlik ücreti ile çarpılır ve belirli bir oranı temsil eden bir katsayı ile çarpılarak hesaplanır. Ancak bazı ülkelerde, özellikle de yasal düzenlemeler farklı ise, bu hesaplama yöntemi değişebilir.

Çalışanlar ile işverenin en çok anlaşmazlık yaşadığı durumlardan biri olan fazla mesai ücretleri kanunlarla belirlenmiş bir çerçevede hesaplanır. Normal çalışma saatlerinin dışında çalışan bir personelin alacağı fazla mesai ücreti ve hesaplaması ile ilgili bilmedikleriniz ve merak ettiklerinizi yazının devamında bulabilirsiniz.

Fazla Mesai Ücreti Nedir?

Fazla mesai ücreti, bir işçinin normal çalışma saatleri dışında çalışması durumunda alacağı ek ücrettir. Tam zamanlı çalışan bir işçinin normal çalışma saatleri, genellikle haftada en çok 45 saat olarak belirlenir. Normal çalışma saatleri dışındaki çalışmalar, fazla mesai olarak kabul edilir.

Fazla mesai ücreti, işverenlerin personellere yaptığı ek ödemedir. Yani normal çalışma saatlerindeki ücretten ayrı olarak personele ödenir. Ülkemizde fazla mesai ücretleri, çalışma saati başına normal ücretin en az %50 fazlası olarak ödenir. Yani bu durumda 1.5

katı fazla mesai ücreti ödenir. Ancak, bazı iş yerleri, fazla mesai ücretlerini daha yüksek oranda ödemeyi tercih edebilirler.

Fazla Sürelerle Çalışma Nedir?

Fazla sürelerle çalışma, belirli bir iş gününde veya haftalık çalışma saatlerindeki kanuni sınırı aşan çalışma süreleridir. Kanunlarda belirtilen sınırları aşan çalışma süreleri, fazla mesai olarak kabul edilir. Fazla mesai, haftalık 45 saatlik çalışma süresini aşan bütün

çalışmaları kapsar ve çalışanların ek ücret alması gerektiği bir uygulamadır.

Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Fazla mesai ücreti, işçinin belirlenen çalışma saatleri dışında çalıştığı saatler için ödenen bir ek ücrettir. Türkiye'de fazla mesai ücreti hesaplaması, işçinin normal saatlik ücreti ile belirli bir katsayı çarpılarak hesaplanır. Normal saatlik ücret, işçinin aylık brüt ücretinin 225 ile bölünmesiyle hesaplanır. Katsayı ise fazla mesai çalışma saatlerinin hangi saat aralığında gerçekleştiğine ve işçinin normal çalışma saatlerindeki ücretine göre belirlenir.

Saatlik fazla mesai ücreti, saatlik brüt ücretin 1.5 ile çarpılması ile hesaplanır. Çıkan sonuç saatlik fazla mesai ücretini gösterir. Ne kadar saat ek mesai yapıldıysa hesaplanan saatlik fazla mesai ücretiyle çarpılır ve bu durum fazla mesai ücretini ortaya çıkarır. 2023 güncel verileriyle bir çalışan yıllık olarak maksimum 270 saat ek mesai yapabilir. Bu süre kanunlarla belirlenmiş yasal bir süredir. Fazla mesai ücreti ise bu hesaplamaların dışında işçiyle işveren arasında varılan mutabakat sonucu da ortak olarak hesaplanabilir.

Fazla Mesai Hesaplama Örneği

Fazla mesai hesaplaması, genellikle saatlik ücretin belli bir katsayı ile çarpılması yöntemiyle yapılır. Türkiye'de de bu yöntem kullanılmaktadır.

Örneğin, 2023 yılında belirlenen net asgari ücret 8.506,80 TL iken, brüt asgari ücret ise 10.008 TL olarak belirlenmiştir. Bu durumda, asgari ücretli bir çalışanın saatlik ücreti hesaplanırken 10.008 TL'nin 225'e bölünmesi gerekmektedir.

10.008 TL / 225 = 44,48 TL

Buna göre, 2023 yılı itibarıyla belirlenen asgari ücret üzerinden hesaplanan saatlik asgari brüt ücret 44,48 TL’dir. Bu durumda saatlik fazla mesai ücreti ise 66,75 TL olacaktır. Ancak, belirtilmelidir ki bu tutar sadece asgari ücretli çalışanlar için geçerlidir ve brüt maaşı daha yüksek olan bir çalışanın fazla mesai ücreti de maaşıyla doğru orantılı olarak artacaktır.

Örneğin, aynı hesaplama yöntemi kullanılarak bir çalışanın normal saatlik ücreti 60 TL olsun ve fazla mesai ücreti hesaplanırken

normal saatlik ücrete 1,5 katsayısı uygulansın. Bu durumda, çalışanın saatlik fazla mesai ücreti 90 TL olacaktır.

Fazla Mesai Yasal Düzenlemesi Nedir?

Yasal çalışma süresi, İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir. İlgili yönetmeliğin 3. fırkasına göre, ''Çalışma süresi, işçinin çalıştığı, işte geçirdiği süredir. İlgili kanunun 68. maddesince, dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. İş Kanunu'nun 4857 sayılı başlıklı 63. maddesi gereği ile haftalık çalışma saatleri belirlenmiştir. İlgili maddeye göre; ''Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.''

Asgari Ücret Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

2023 yılında belirlenen brüt asgari ücret 10.008 TL'dir. Aylık çalışma saatleri ise kanunlarla sınırlandırılmıştır ve 45 saattir. Bu sınırı aşan her çalışma fazla mesai olarak kabul edilir ve saatlik ücret 1,5 katına çıkar.

2023 yılı için saatlik brüt asgari ücret hesaplaması ise şu şekildedir:

10.008 TL / 225 = 44,48 TL

Yani 2023 yılı için saatlik asgari brüt ücret 44,48 TL'dir. Bir asgari ücretli çalışan, haftalık 45 saat çalıştığında aylık 22,5 saat fazla mesai yapmış olur. Fazla mesai ücreti ise saatlik ücretin 1,5 katı üzerinden hesaplanır.

Bu hesaplamaya göre, bir asgari ücretli çalışanın aylık fazla mesai ücreti şu şekilde hesaplanabilir:

44,48 TL x 1,5 x 22,5 saat = 1.498,80 TL

2023 Memur Fazla Mesai Ücreti

2023 yılı güncel memur maaşına uygulanan tarife üzerinden hesaplanan saatlik fazla mesai ücreti 5.40 TL’dir.

270 Saat Fazla Mesai

İşçiyi koruma odaklı hazırlanan kanunlar çerçevesinde yıllık maksimum yapılabilecek fazla mesai saati 270 olarak belirlenmiştir. Bu bir üst sınırdır ve üst sınırın geçilmesi yasal olmamakla birlikte idari yaptırımları bulunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Fazla Mesai Hesaplama

Sağlık Bakanlığı fazla mesai ücretleri birimler bakımından ayrı ayrı tutulmuştur. Farklı birimler için belirlenen ücretler ışığından en genel olarak sağlık personeli 2023 yılı itibarıyla belirlenmiş saatlik nöbet ücreti 32.28 ile 58.11 TL arasında değişmektedir. Bu durum, uzman doktor, hemşire ve diğer sağlık birimleri arasında değişkenlik göstermektedir.

Resmi Tatillerde Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Hafta sonları ve resmi tatil günlerinde yapılan mesailer de ayrıca hesaplanır ve çalışana ne olursa olsun tam gün ücreti ödenmelidir. Yani, çalışma süresi 9 saati geçmese bile bu ödemenin yapılması zorunludur. Bu durumda bir çalışanın saatlik brüt ücreti 1000 TL ise resmi tatillerde çalışması halinde ödenecek olan saatlik ücret 2000 TL olmalıdır. Bu şekilde işverenlerin çalışanlarına adil ve uygun bir ücret ödemesi sağlanır.

Yıl içinde en fazla kaç saat fazla mesai yapılabilir?

Günlük çalışma saatleri, yasalarla belirlenir ve ek mesai süreleri de bu sınırlandırmaya tabidir. 2023 yılında da geçerli olan kanunlara göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak düzenlenmiştir ve bu sürenin üzerinde yapılan bütün çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir. Bu hesaba göre aylık fazla mesai sınırı yaklaşık olarak günlük 2 saattir. Bir çalışanın gün içerisinde en fazla 11 saat çalışma hakkı vardır. 11 saatten fazla çalıştırılması, kanunlara aykırı bir durumdur ve işçinin rızası olsa bile bu durum hukuken kabul edilemez ve bu durumda işveren yaptırıma maruz kalır. Yıllık fazla mesai sınırı maksimum 270 saattir ve aylık olarak bu süre 22,5 saate denk gelir. Bu nedenle işverenlerin çalışanların haklarına saygı göstererek yasal sınırlar içerisinde çalışma saatlerini planlamaları gerekir.

Ek mesai için yasal olarak belirlenmiş sınırlar bulunur ve işçi ile işveren arasında yapılan anlaşmalar bile bu sınırları aşmamalıdır. Başka bir deyişle, ek mesai ancak kanunun belirlediği sınırlar dahilinde yapılabilir. Bir çalışan, bu sınırların üzerinde çalıştırılırsa haklı fesih nedeni sayılır ve iş sözleşmesini feshedebilir. Ayrıca tazminat davası açma hakkına da sahiptir.

Fazla mesainin geçerli olmadığı meslek grupları hangileridir?

Tabanınızın üzerinde çalışan üst yöneticiler, fazla mesai kapsamında değerlendirilmezler. Çünkü üst yöneticiler kendi mesai sürelerini belirler ve ek mesai gibi bir durum ortaya çıkmaz.

Konutlara hizmet veren apartman görevlileri, esnek çalışma saatlerine sahip oldukları için kesintisiz bir çalışma süresi söz konusu değildir. Apartman görevlilerinin iş yeri aynı zamanda konutları olduğu için kapıcıların fazla mesai ücreti talep hakkı bulunmaz.

Tıbbi mümessiller de esnek çalışma saatleriyle çalışan bir meslek grubudur. Bu mesleği yapan çalışanların kendi çalışma saatlerini belirledikleri kabul edildiğinden dolayı fazla mesai talep hakkında bulunması genel olarak kabul edilmez. Ancak tıbbi mümessiller, çalışma planlarını göstererek fazla mesai konusunun incelenmesini talep edebilirler.

Fazla Mesai Hesaplaması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.