5 haftalık gebelikte kanama neden olur / Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 5. Hafta | Bahçeci Tüp Bebek

5 Haftalık Gebelikte Kanama Neden Olur

5 haftalık gebelikte kanama neden olur

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte 5. Hafta

İlk dört hafta boyunca döllenme ile oluşan, rahme tutunan ve bazı organlarının gelişiminin başladığı embriyo, 5. haftaya geldiğinde yaklaşık 2 mm. boyuta ulaşır. Embriyo bu dönemde küçük boyutuna rağmen oldukça fazla gelişim gösterir. Kalp atışları olsa da henüz ultrasonografi ile yapılan görüntülemede kalp atımının sesi duyulmaz. 5 haftalık gebelik görüntüsü de ultrason ile fark edilecek düzeyde değildir. Plasenta olarak bilinen anne ve bebeğin dolaşım sistemini birbirinden ayıran organın gelişimi de 5 haftalık hamilelik döneminde devam eder.

5 haftalık bebek, ektoderm, endoderm ve mezoderm gelişimlerini sürdürür. Anne adayının vücudunda büyümeye devam eden embriyo, annenin kendisinde de birtakım değişikliklere yol açar. Kokulara hassasiyet, bazı besinlere özel ilgi duyma olarak bilinen aşerme, sık idrara çıkma, memelerde şişlik ve hassasiyet bu haftada da devam eder. Ayrıca hormonların etkisiyle salya miktarında artış da bu dönemde oluşabilir. Anne adayının duygusal durumundaki iniş çıkışlar da 5. hafta boyunca devam eder. Bazı anne adaylarında kramp ve baş ağrısı da görülebilir. Beslenme ve fiziksel aktivitenin önemli olduğu bu dönem, düzensiz adet gören bazı anne adayları için gebeliğin fark edildiği hafta olsa da çoğu anne adayı, bir önceki hafta idrar ve kan tahlili ile gebe olduğunu fark eder.

5 Haftalık Gebelik

Gebeliğin birinci ayının geride kalmasının ardından başlayan 5. hafta, embriyonun hızla gelişimini sürdürdüğü dönemdir. 5 haftalık gebelik süresince hiç durmadan değişen anne adayının vücudundaki farklılıklar, embriyonun gelişimini destekler. Aynı zamanda hormonların ve embriyonun oluşturduğu bu farklılıklar da anne adayında değişime yol açar. Gebelikte 5 hafta boyunca, sperm ile yumurtanın bir araya gelerek döllenmesi, oluşan 2 hücreli zigotun bölünerek 32 blastomerden oluşan morulaya dönüşmesi, embriyonun rahmin arka üst kısmına yerleşmesi ve blastosist denen sıvı dolu bir kese içinde gelişimini sürdürmesi gerçekleşir. 5. haftada gebelik hormonu olarak bilinen ve döllenmeden sonraki 8. günden itibaren artışa geçen Beta HCG hormonu, bu hafta da hızla artışını sürdürür. Bebeğin bilinen anlamda ritmik kalp atımları henüz olmasa da kalbi atmaya devam eder. Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı 5 haftalık ikiz gebelik belli olur mu sorusu, hekimin yaptığı vajinal ultrason ile belli olabilir şeklinde yanıtlanabilir. Ancak bunun için ilerleyen haftaları beklemek çok daha doğrudur.

5 Haftalık Hamilelikte Neler Yaşanır?

Bu dönemde hala embriyo olarak anılan bebeğin gelişimi ektoderm, endoderm ve mezoderm katmanlarında gerçekleşir. En dış tabaka olan ektoderm katmanında embriyonun, beyin ve omuriliği, bazı duyu organları, sinir sistemi, meme, ter bezleri, gözde yer alan kornea tabakası, ağız, burun, kulak, cilt ve vücut tüylerini oluşturacak olan yapılar şekillenir. Henüz bu gelişim embriyoda oluşmasa da, gelişimi oluşturacak yapılar bu dönemde oluşmaya başlar. Mezoderm olarak tanımlanan orta tabakada, kas ve iskelet sistemi, lenf bezi, dalak, böbrekler, üreme organları, kalp ve damar yapılarını oluşturan hücreler oluşur. İç tabakada yer alan endoderm ise tiroit bezi, idrar torbası, safra kesesi, pankreas, karaciğer, solunum ve sindirim sisteminin oluşumunu sağlar. Bu organların gelişiminin küçük bir bölümü hamilelikte 5 hafta içinde başlasa da bu dönemde büyük çoğunluğunun oluşumunda rol oynayacak yapılar oluşur.

Tüm bu gelişim evrelerinin hızla devam ettiği göz önünde bulundurulduğunda, 5 haftalık gebelik ultrason görüntüleri en çok merak edilen konular arasında yer alır. Sıklıkla sorulan 5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Bu dönemde bebek henüz yeterince büyük olmadığından ultrasonografi ile yapılan incelemelerde bebek görünmez. Ancak vajinal ultrason ile yapılan incelemede 5 haftalık ultrason görüntüsü elde edilebilir. Fakat bu dönemde bebek henüz 2 mm. boyutunda olduğu için bu görüntüyü ancak hekim anlamlandırabilir. 5 haftalık bebek kalp atışı başlamış olsa da bu ses ve görüntünün, anne adayı tarafından fark edilmesi de henüz mümkün değildir. Bu yüzden rutin muayenelerde 5 haftalık bebek ultrason ile görüntülenmez.

Gebeliğin 5. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

5 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler; bebeğin gelişimine bağlı olarak önceki haftalarla benzerlik gösterir. Varsa sigara ve alkol tüketiminin bırakılması, hafif düzeyde egzersiz, rutin kullanılan ilaçların gebelik ile uygun hale getirilmesi gebelik süresince dikkat edilmesi gerekenler olarak sıralanabilir. Kimyasal maddeler içeren temizlik maddelerinin kullanımı ve aynı şekilde tutkal, açıcı ve benzeri maddelerin kullanıldığı hobiler, anne ve bebek sağlığı için risk oluşturur.

Gebeliğin 5. haftasında, adet dönemini andıran ağrı ve krampların oluşması normaldir. Bu, rahmin genişlemesinden ve bağ dokularının esnemesinden kaynaklanan doğal bir süreçtir. Bu tip şikayetlerle başa çıkmak için ılık bir duş almak ve kısa süreli uyumak önerilebilir. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin yanı sıra protein, kalsiyum ve omega 3 içeren besinler yönünden zengin beslenmek de anne adayı ve bebek için faydalıdır. 5 haftalık gebelikte kanama, lekelenme şeklinde görülebilir. Çamaşırda görülen lekelenme ya da az miktarda kan olması embriyonun rahme yerleşmesinden kaynaklanır. Sıklıkla sorulan 5 haftalık gebelikte kanama normal mi sorusunun yanıtı kanamanın miktarına göre değişir. Adet kanamasına benzer bir kanama normal kabul edilmezken, lekelenme ya da az miktarda kanama görülmesi normal karşılanır.

Gebeliğin 5. Haftasında Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

Bazı anne adaylarında gebeliğin 5. haftasında pek belirti görülmez. Adet döngüsü düzensiz ve henüz gebe olduğunun farkında olmayan kişiler, bu belirtileri adet dönemi belirtileri ile karıştırabilir. Ancak genellikle 5 hafta hamilelik belirtileri, duygu karışıklığı ile karakterizedir. Bu dönemde anne adayı her şeyin yolunda gidip gitmediğine dair büyük endişe duyabilir. Bir an kahkahalar atarken birden doğum ile ilgili korkular yaşayabilir. 5 haftalık gebelik belirtileri geçici olup, son derece normaldir. Bu durumun sebebi gebeliğe bağlı olarak artış gösteren hormonlara, henüz vücudun adapte olamayışıdır. 5 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler, hormonlara bağlı olarak görülen, aşermek, yorgun, halsiz ve uykulu hissetmek, ağız salgısının artması olarak sıralanabilir.

5 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüleri

Gebeliğin 5. haftasında embriyo 2 mm. boyutundadır. Bu hafta içinde ile mm. boyutunda olan kalp, mide, karaciğer, böbrekler gibi organların yanı sıra; sinir, sindirim ve dolaşım sistemi de oluşmaya başlar. Tüm bu gelişmelere rağmen bebeğin boyutundan dolayı ultrason ile görüntülenmesi mümkün değildir. Hamileliğin 5. haftasında bebeğin kalbi de ritmik olmasa da atar. Kalbin oluşturduğu hareket ve ses de ultrason tarafından algılanmaz. Bu yüzden 5. haftada yapılan rutin kontrollerde ultrason ile bebeğin görüntülenmesi yapılmaz. Ultrason ile bebeğin görüntülenmesi yaklaşık olarak 8 ile 9. haftaları bulabilir. Gebeliğin 5. haftasında bebeğin görüntülenmesinin tek yolu vajinal ultrasondur. Elde edilen bu görüntü de bebeğin kendi görüntüsü değil, gebelik kesesinin görüntüsüdür. Bu milimetrik görüntüyü, anne adayının ayırt edebilmesi mümkün değildir. Ultrason ile yapılan görüntüleme ancak hekimin fark edebileceği düzeydedir ve bu görüntüleme gebelik kesesinin ölçümü için yapılır.

Hamilelik süreci ile ilgili tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Gebelikte kanama neden olur ve ne yapılır?

 Gebelikte kanama sıklıkla meydana gelen ve çoğunlukla sorun teşkil etmeyen bir durumdur. Ancak yine de gebeliğin hangi haftasında meydana gelirse gelsin vajinal kanama mutlaka doktor değerlendirmesi gerektiren bir durumdur. Kanamanın çok hafif olması ya da bir süre sonra kendiliğinden kesilmesi, doktor kontrolünden vazgeçmek için bir neden teşkil etmemelidir.

Gebeliğin herhangi bir döneminde kanama ortaya çıkması ender görülen bir durum değildir, ancak neden mutlaka ortaya çıkarılmalıdır.


Video: GEBELİKTE HER KANAMADA MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ Mİ? KANAMA SIK GÖRÜLÜR MÜ,NEDEN OLUR,RİSKLİ MİDİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Kanamanın nedeni basit bir serviks (rahim ağzı) enfeksiyonu olabileceği gibi, ablatio placenta (ablasyo plasenta okunur-plasentanın erken ayrılmasıdır) ya da placenta previa (plasenta prevya okunur, "eşin" önde gelmesidir) gibi anne adayı ve bebek açısından hayati tehlike taşıyan bir durum olabilir.

Gebeliğin ilk yarısında meydana gelen kanamalarda çoğunlukla ciddi bir neden söz konusu değilken, bazı durumlarda  düşük tehdidi veya düşük, ender durumlarda da  dış gebelik veya mol gebeliği söz konusu olabilir. Serviks (rahim ağzı) lezyonları (enfeksiyonlar, erozyon ("yara"), CIN (rahim ağzında kanser öncüsü lezyonlar) gibi durumlar) özellikle cinsel ilişki sonrasında tahrişe bağlı olarak kanamaya neden olurlar.

Bazı durumlarda idrar yollarından gelen bir kanama ya da hemoroid (basur) nedeniyle oluşan bir rektal kanama (makattan gelen kanama) anne adayı tarafından vajinal kanama sanılabilir.

Gebeliğin birinci yarısında ortaya çıkan kanamaların değerlendirilmesinde ve tedavisinde fetus henüz "yaşama sınırına", yani doğduğunda yaşayabilecek gebelik haftasına ulaşmadığından tedavinin tek odağı anne adayının hayatının korunmasıdır.

Gebeliğin ikinci yarısında ve özellikle de gebelik haftasından sonra ortaya çıkan kanamaların değerlendirilmesi ve tedavisinde ise anne adayının hayatının korunması birinci planda olmakla beraber, fetusun sağlık durumu da yeni bir odak noktası teşkil eder.



Gebeliğin birinci yarısında meydana gelen kanamalar

Gebeliğin ilk 10 haftalık dönemi kanamanın nispeten sık meydana geldiği bir dönemdir ve sağlıklı bebek doğurmuş olan annelere sorulduğunda yaklaşık %'u az veya çok miktarda bir kanamalı dönem geçirdiklerini hatırlarlar.


Video: 9 haftalık gebelik subkoryonik hematom (kanama alanı) ultrason görünümü, bebek sağlıklı ve hareketli

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebeğin henüz ana rahmine düştüğü ve anne adayında adet gecikmesi bile olmayan bir dönemde lekelenme tarzında oluşan kanamalar "implantasyon (rahim içine yerleşme") esnasında rahimdeki yerleşme alanında kılcal bir damar çatlaması sonucu oluşan kanamalardır ve bunu adet gecikmesi ve nihayet gebelik takip ettiğinde bu tanı doğrulanmış olur.

Gebelik haftalar arasındayken ise yumurtalıklardan salgılanan progesteron hormonunun salgısının bebeğe devir edilmesi esnasında bir "plasental shift (devir teslim) kanaması" görülebilir. Sıklıkla ağrısız ve hafif olan bu kanama anne adayının panik olmasına neden olur, ancak her şey yolunda seyreder..

Yine ilk haftalarda "nedensiz" kanamalara sıklıkla rastlanır ve çoğu durumda gebelik sağlıklı bir şekilde devam eder.


Video: Gebelikte ilk haftalarda kanama neden olur? Mutlaka düşükle sonuçlanır mı?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Ancak yukarıda bahsedilen selim tabiyatlı kanamalar yanında ciddi durumlara bağlı oluşan kanamalar da söz konusu olabilir ve aşağıda anlatılmıştır. 

Düşük tehdidi ve düşük

Gebeliğin özellikle ilk 12 haftası düşüklerin en sık görüldüğü dönemdir. Ağrıyla birlikte ya da tek başına olan bir kanama özellikle "parça düşürme" söz konusuysa düşük habercisi olabilir. Yapılan muayene ve ultrasonda bebek canlı ve rahim ağzı kapalı ise düşük tehdidi'nden bahsedilir.

Düşük tehdidi düşük olup olmayacağının belirsiz olduğunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir. 

Düşük (Abortus) ve Tekrarlayan Düşükler



Dış gebelik

Gebelik ürününün rahim dışında bir yerde yerleşmesi durumunda dış gebelik'ten bahsedilir. Dış gebelik en sık tüplerde yerleşir. Gebeliğin yerleştiği bölge bebeğin büyümesiyle birlikte gerilmeye başlar. Özellikle tüpler gerilmeye çok dayanıklı olmayan yapılar olduklarından bir süre sonra yırtılırlar ve hem karın içine hem de vajinadan dışarıya kanama başlar. Bilinen bir gebelikle ya da adet gecikmesiyle beraber şiddetli ağrı ve/veya kansızlık belirtileri (bayılma, solukluk, halsizlik) ve/veya vajinal kanama durumlarında dış gebelik söz konusu olabilir.

Ektopik Gebelik (Dış Gebelik)

Mol gebeliği

Anormal bir gebelik şekli olan mol gebeliğinde rahim içi üzüm salkımı benzeri yapılarla doludur. Genellikle erken dönemlerden itibaren vajinal kanama gözlenir. Kanama ve beraberinde üzüm tanesi gibi parçalar düşürülmesi mol gebeliğini akla getirir.

Mol (Üzüm) Gebeliği


Video: Dış gebelik erken tanısının önemi ve metotreksat tedavisi ile tüpün hasar görmeden kurtarılması


Gebeliğin ikinci yarısında meydana gelen kanamalar

gebelik haftasından sonra tüm anne adaylarının yaklaşık %4'ünde değişen şiddetlerde vajinal kanama meydana gelir. Bu dönemde meydana gelen kanamalarda en sık görülen nedenler placenta previa (plasenta prevya okunur, "eşin" önde gelmesidir) ve ablatio placenta'dır (ablasyo plasenta okunur-plasentanın erken ayrılmasıdır). Diğer nedenler arasında ise yine rahim ağzına ait lezyonlar ve idrar yollarından gelen ya da hemoroide bağlı meydana gelen kanamalar yer alır.

Nadir görülen nedenler arasında ise vasa previa (vaza prevya okunur, kordona ait damarların doğum kanalının girişinde yer alması) ve marjinal sinüs rüptürü (plasentanın en uç noktasından hafifçe ayrılması) yer alır:

Marjinal sinüs rüptürü

Plasenta prevya ve ablasyo'dan sonra en sık görülen üçüncü trimester kanama nedenidir. Plasentanın alt kenarının hafifçe yerinden kalktığı ve az miktarda kanamanın olduğu selim bir olaydır.


Video: PREVİA (ÖNDE GELEN PLASENTA) NASIL SAPTANIR, KENDİ KENDİNE DÜZELİR Mİ, DOĞUM ŞEKLİ NASIL OLMALIDIR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Vaza prevya (Vasa previa)

Plasentadan bebeğe uzanan kordon damarları normalde amnion sıvısının içinden geçerler. Vasa previa durumunda ise damarlar amnion zarı üzerinde dallanma gösterirler. Bu dallanma genelde rahim ağzı hizasında olur. Üzerlerinde koruyucu Wharton jeli tabakası olmayan bu damarlar kese açıldığında kolaylıkla yırtılıp kanamaya neden olurlar. Kaybedilen kan fetusun kanı olduğundan fetal distres gelişimine ve kısa zamanda bebeğin ölmesine neden olabilir. Kanama olmasa bile bu damarlar basıya duyarlı olduklarından sıklıkla fetal distrese neden olurlar.

Vaza prevya yaklaşık gebelikten birinde görülür. Çoğul gebeliklerde daha sıktır.

Kanama ya da fetal distres olduğunda acil sezeryan gerekir.



"Nişan gelmesi"

Hafif kanamayla birlikte mukus tarzı bir akıntı gelmesi şeklindedir ve doğuma yakın dönemde rahim azğı tıkacının atılmasından ibarettir. Nişan gelmesini takiben ilk günlerde genelde doğum başlar.

Kanama ile başvuran anne adayında yapılan değerlendirme

  • Gebelikte kanama her zaman ciddi bir durumdur ve kanama ile başvuran anne adaylarına her zaman muayenede öncelik tanınır.
  • Gebeliğin ikinci yarısındaki kanamalarda anne adayı hemen her durumda hastanede yatırılarak izlenir.
  • İlk işlem, her gebelik muayenesinde olduğu gibi genel bir muayeneden ibarettir.
  • Daha sonra kanamanın kaynağını belirlemek için genellikle bir ultrason incelemesi yapılır. Plasenta prevya ultrasonda kolaylıkla saptanabilen bir durumdur. Ultrasonda gebelik haftası, bebeğin anomalisi olup olmadığı ve yaşayıp yaşamadığı belirlenir.
  • Aynı anda anne adayının ne kadar kan kaybettiğini belirlemeye yönelik olarak bazı kan tetkikleri yapılır, kan grubu belirlenir, genel durum değerlendirilir, tansiyon takibine alınır, gerekirse damar yoluyla sıvı verilmeye başlanır.
  • İdrar çıkışı vücuttaki kan kaybıyla doğru orantılı olarak azaldığından ciddi kanamalarda verilen sıvı tedavisinin yeterliliğini değerlendirmek amacıyla genellikle idrar sondası takılarak takip yapılır.
  • Anne adayının durumu kontrol altına alındıktan hemen sonra bebeğin durumu değerlendirilir. gebelik haftasının üzerinde olan gebeliklerde (bebeğin yaşam sınırına ulaştığı kabul edilen gebelik haftasının üzerinde) fetal distres olup olmadığı araştırıldıktan sonra gerekirse acil doğum için hazırlık yapılır.
  • Çok şiddetli kan kayıplarında genellikle kan transfuzyonu (kan nakli) yapılır. Kan transfuzyonu hayat kurtarıcı bir müdahale olmasına karşın bazı riskleri de beraberinde getirir.

Kan Nakli ve Riskleri

Kan kaybının tehlikeleri

Kan kaybı belli bir dereceye kadar vücudun refleks olarak aldığı çeşitli önlemlerle tolere edilir. Bu yüzden kan bağışı gibi durumlarda verilen mililitre kanın sağlıklı bir insan üzerinde hiç bir olumsuz etkisi yoktur.

Gebelik esnasında kan hacmi yaklaşık %50 artar. Bu nedenle gebelikte meydana gelen kanamalarda nispeten fazla miktarlarda kan kaybı bile hiçbir belirti vermeyebilir.

Kan kaybı belli bir miktarı aştığında vücutta bazı refleks mekanizmalar devreye girer. Bu refleks mekanizmaların amacı yaşamsal organlar olan beyin ve kalbe giden kan miktarı ve oksijeni yeterli sınırlarda tutmaktır. Bu amaçla ilk önce kalp atım hızı artar. Böylece var olan kan daha fazla çalıştırılarak sorun giderilmeye çalışılır. Daha ileri aşamalarda idrarla atılan sıvı azaltılır. Bunun amacı da damariçi sıvı miktarını sabit tutmaktır.

Kan kaybının devam etmesi durumunda belli bir aşamadan sonra vücudun alabileceği önlemler biter. Tansiyon düşmeye başlar. Soğuk terleme, ağız kuruluğu, nabzın ileri derecede hızlanması, tansiyonun düşmeye devam etmesi gibi belirtiler şok gelişmekte olduğuna işaret eder. Preşok (şoköncesi) adı verilen bu dönemde vücut dışarıdan yardım beklemektedir. Sıvı tedavisi ve kan nakli yapılmazsa hasta şoka girer.

Şok, vücudun aldığı önlemlerin yetersizliğinin bir ifadesidir. Kan hacminin yetersiz olması organlara giden oksijeni azalttığından başta böbrekler olmak üzere tüm organlarda yetersizlikler ortaya çıkmaya başlar. Plasentaya giden kan azaldığında fetal distres veya fetal ölüm ortaya çıkabilir. Organ yetersizliği ilerlediğinde tedavi edilmezse hasta kaybedilebilir. Bu yetersizlikler ortaya çıkmaya başladığında tedavi başlatılsa bile organ yetersizlikleri tümüyle engellenemeyebilir. Özellikle böbrekler kansızlığa çok duyarlı organlar olduklarından hayatı kurtarılan hastalarda kalıcı böbrek yetersizlikleri görülebilir.

Tüm bu nedenlerle kanaması olan anne adayları dikkatlice değerlendirilir ve hem bebeğin hem de annenin hayati tehlikesi göz önünde bulundurularak bir an önce tedaviye başlanır. Bir yandan eksilen kan yerine konur öte yandan kanamaya yol açan etken (plasenta prevya gibi) ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Diğer Nedenler

Serviks (rahim ağzı) problemleri

Rahim ağzı, bazı enfeksiyonlar, kanser öncüsü lezyonlar ya da erozyon ("yara") gibi olaylara bağlı olarak çok hassas bir dokuya dönüşebilir. Bu durumlarda özellikle cinsel ilişki sonrası ve bazen de kendiliğinden kanama ortaya çıkabilir.

Gebeliğin hangi döneminde olursa olsun kanama ortaya çıktığında mutlaka tam jinekolojik muayenede spekulum (vajinadan yerleştirilen ve vajina içi ve rahim ağzını gözlemeye yarayan alet) ile rahim ağzının değerlendirilmesi büyük önem taşır. Beraberinde vajinal ultrasonografi yapılması gerekebilir.

Spekulum muayenesi veya vajinal ultrasonografinin düşüğe veya erken doğuma neden olduğuna dair bir bilimsel veri yoktur.

İdrar yolu problemleri

İdrar yolu enfeksiyonları, idrar yollarında taş, polip gibi oluşumlar, böbrek kisti gibi durumlar idrarla birlikte kanama gelmesine neden olabilir. Bu kanama anne adayı tarafından vajinadan geliyor sanılabilir.

Rektal kanama (kalın bağırsaklardan gelen kanama)

Hemoroid (basur) anne adaylarında sıklıkla rastlanan bir durumdur. Ağrı yanında kanama belirtisi yaptığında anne adayı kanın vajinadan geldiğini sanabilir.


İLGİLİ KONULAR:


GEBELİKTE DİĞER SORUNLAR:



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası