öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın orhan veli / Öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın şiiri - Orhan Veli Kanık

Öyle Bir Zamanda Gel Ki Vazgeçmek Mümkün Olmasın Orhan Veli

öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın orhan veli

Şiir

BEKLİYORUM 

Öyle bir havada gel ki,vazgeçmek mümkün olmasın!

Öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın.

ellerimde koparmaya çalıştığım zincirlerden kalma yara izleri

yeni yeni iyileşmeye yüz tutmuş olsun.

gözlerimde öyle bir karanlık olsun ki, gören kör oldum sansın.

yanaklarım kurumuş olsun göz yaşlarımdan, dudaklarımsa çatlak çatlak.

öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın.

belki bin tane aşktan geçmiş olayım ve hiçbiri olmasın gözümde.

hiçbiri tamamlayamamış olsun cümlelerimi,

hiç biri bağlayamamış olsun geceyi sabaha.

hiçbirinin gülüşünün her anı senin kadar aklıma işlenmemiş olsun.

hiçbirinin hayali en güzel haliyle barınamamış olsun beynimde.

hiçbirinin izi kalmamış olsun bedenimde.

öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın.

sessizce ağladığım anları kimse çığlık çığlığa hıçkırıklara dönüştürememiş olsun.

ellerim kimsenin üzerinde eriyip gitmemiş olsun, gezinse bile.

dudaklarım senin adını söylerkenki gibi kıvrılmamış olsun hiç bi ad’a yeterince.

yerine koymaya çalıştığım her beden yok olup gitmiş olsun kumlar aktıkça tane tane.

unuttuğumu sandığım, vazgeçtiğimi sandığım,

sevmediğimi sandığım öyle bir zamanda gel ki

yerçekimine karşı koysun damarlarımda beni yaşatan her zerre.

öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın

 

 

 

 

 

 

 

Ünlü Türk şair ve yazar Orhan Veli Kanık, yada daha çok bilinen ismiyle Orhan Veli, 13 Nisan 1914 yılında İstanbul’un Beykoz semtine bağlı Yalıköyü’nde, Cumhurbaşkanlığı Armoni Orkestrası şefi, klarnet üstadı Mehmet Veli Kanık ile Fatma Nigar Hanım’ın ilk çocukları olarak dünyaya geldi. Mizah yazarı Adnan Veli Kanık’ın ağabeyi olan ünlü şairin, Füruzan (Yolyapan) adlı bir de kızkardeşi vardır.

Çocukluğu İstanbul'un Cihangir ve Beykoz semtlerinde geçti. İlkokulu Galatasaray Lisesi'nde yatılı olarak okudu. Babasının Cumhurbaşkanlığı Bando Şefi olması üzerine dördüncü sınıfta iken ailesi İstanbul'dan ayrılınca Ankara Gazi Okulu'na geçti ve ertesi sene Ankara Erkek Lisesi'ne başladı.

En yakın arkadaşlarından Oktay Rıfat , Melih Cevdet ile 16 yaşında tanıştı. Bu iki arkadaşıyla birlikte lise yıllarında hazırladığı Sesimiz dergisinde ilk yazılarını yayımladı.

1936 yılı Aralık ayında Varlık Dergisi'nde Mehmet Ali Sel adı ile yayınladı. 1941’de lise arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday ile birlikte Garip adlı şiir kitabını çıkartarak Garip Şiir Akımının öncülerinden oldu. Şiirlerinde yalın bir halk dili kullandı, yergi ve gülmeceden yararlanarak, sıradan yaşantıların şiirinin de yazılabileceğini gösterdi.

 

Yazın Yaşamı

 

 

Orhan Veli'nin edebiyata ilgisi daha ilkokul sıralarında başlamış, lise öğrencisiyken Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday ile arkadaş olmuş, bu dostluk Türk şiirinde bir dönemin başlangıcını oluşturmuştur. Lise sıralarında öğretmenleri olan Ahmet Hamdi Tanpınar, Rıfkı Melul Meriç, Halil Vedat Fıratlı ve Yahya Saim Sinanoğlu'nun yakın ilgisini görmüştür. Lisede Oktay Rifat ve Melih Cevdet'le Sesimiz diye bir dergi çıkarmıştır. Orhan Veli, daha ilk okul beşinci sınıfta iken yazmaya başlamış, ilk öyküsü, eski yazıyla yayımlanan Çocuk Dünyası adlı dergide çıkmıştır. Orhan Veli'nin düzyazıdan şiire dönmesinde, kendisinden iki sınıf önde olan Hıfzı Oğuz Bekata'nın etkisi olduğunu bildirmektedir kardeşi Adnan Veli. Kanık'ın ilk şiirleri Nahit Sırrı Örik'in teşvikiyle Varlık dergisinde yayımlanmış, şair bu şiirlerin bazıların Mehmet Ali Sel imzasını kullanmıştır. Kanık, dönemin İnsan, Ses, Gençlik, Küllük, İnkılapçı Gençlik gibi dergilerinde de yazmıştır (1936-1942).

 

Orhan Veli, Moliere'den Rimbaud'ya La Fontaine'den Musset'ye uzanan bir çok da çeviri yapmıştır.

 

Orhan Veli’nin şöhreti şairliğindedir. Şiirlerini, Garip (1941), Vazgeçemediğim (1945), Destan Gibi (1946), Yenisi (1947), Karşı (1949) adlı küçük kitaplarda toplamıştır. Bu şiirlerin hepsi ölümünden sonra Bütün Şiirler (1951) adıyla yayınlanmıştır. Ayrıca güzel bir halk diliyle nazma çektiği Nasreddin Hoca Hikayeleri vardır.

 

Hiçbir şeyden çekmedi sahte dizelerden çektiği kadar

Haberin Devamı

En yakın kitapçıda kolayca bulabilecekleri ‘Bütün Şiirleri’ kitabına bakma zahmetine bile girmemişler.

Hiçbir şeyden çekmedi sahte dizelerden çektiği kadar

Gelelim çakma şiire. Hadi internetten bakıp aldınız, hiç olmazsa onu doğru dürüst bastırsaydınız. Onda bile sadece dizeler değil, kelimeler de bölünmüş. Bir şairin adını verdiğiniz sosyal tesise, biri çakma iki şiirin fotokopici çıktısını çerçeveletip asmak ona saygı göstermek değil en basit tabiriyle saygısızlıktır.

Hiçbir şeyden çekmedi sahte dizelerden çektiği kadar

KLİP YAPAN BİLE VAR

İnternetteki bilgi kirliliğinin sonsuz örneklerinden biri, Orhan Veli’nin kısa bir şiirine anonim dizeler yazılıp kendisine mal edilmesi.

Aslında bu yöntemin nasıl işlediğinin de en güzel örneklerinden biri.

Bir Ekşisözlük yazarı, sürecin nasıl işlediğini bu şiirin hikâyesiyle açıklıyor.

Kişisel bloğunda “öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın. ellerimde koparmaya çalıştığım zincirlerden kalma yara izleri yeni yeni iyileşmeye yüz tutmuş olsun...” diye bir yazı kaleme alıyor 2006 yılında.

Haberin Devamı

Ve bunu yayınlıyor ama sonra sözlükten siliyor.

Bir gün Ekşisözlük’te “öyle bir zamanda gel ki vazgeçmek mümkün olmasın” diye başlık açıldığını fark edince merak edip bakıyor. Yazdığı yazının dize haline getirilip altına da Orhan Veli imzasının atıldığını görüyor.

Moderatörü uyarması, yazısını şiirleştiren kişiyi uyarması falan işe yaramıyor ve 2010 yılından itibaren şiir Orhan Veli imzasıyla on binlerce kez paylaşılıyor.

Hiçbir şeyden çekmedi sahte dizelerden çektiği kadar

Hatta aralarında Ceyhun Yılmaz’ın da olduğu pek çok kişi romantik görüntüler eşliğinde şiire klip çekip YouTube’da yayınlamış.

Ne diyelim, öyle bir zamanda yaz ki kimse anlamasın şiirin senin olmadığını...

İnternet zamanında.

‘GAZETECİ ÇOCUK’ BASIN MÜZESİ’NE ÇOK YAKIŞIRDI

Haberin Devamı

Artam Antik A.Ş.’nin Simavi ailesi koleksiyonundan ilk kez gün ışığına çıkan Fikret Mualla eserlerinin büyük ilgi gördüğü 377’nci müzayedesi geçen pazar günü yapıldı. Müzayede evinin verdiği bilgiye göre Fikret Mualla’nın bugüne kadar hiçbir yerde görülmemiş tablolarından oluşturulan 44 yapıtlık seçkisinin tamamı satıldı. Sanatçının en karakteristik yapıtlarından ‘Cafe’, en çok ilgi gören eser oldu. Tuval üzerine yağlıboya olan 1952 tarihli, 37x46 cm ebatlarındaki tablo tam 35 teklif alarak 977 bin 500 TL’ye ulaştı.

Hiçbir şeyden çekmedi sahte dizelerden çektiği kadar

Yine Simavi koleksiyonundan satışa çıkan en dikkat çekici yapıtlardan biri Tekezade Sait’in ‘Gazeteci Çocuk’ tablosuydu. 1870 yılında İstanbul’da doğan ve 1898 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’nden mezun olan Tekezade Sait döneminin en iyi portre ressamlarından biri olarak biliniyor. Kabataş Lisesi’nde resim öğretmenliği yapan ve 1913 yılında vefat eden Sait’in bu tablosunun bir önemi de gazete satan bir çocuğun ilk kez bir resimde görünmesi. Tablonun, Türk basın tarihinde çok önemli bir yeri olan Simavi ailesinin koleksiyonunda olması oldukça anlamlı. Basın tarihimizin ikonik imgelerinden biri bence. Eserlerini çok az sayıda özel koleksiyonda görülen Tekezade Sait’in ‘Gazeteci Çocuk’u müzayedede 475 bin TL bedelle satıldı.

Haberin Devamı

Basın Müzesi’ne çok yakışırdı doğrusu.

150 sanatçının 350 eserinin yer aldığı müzayedede rekor, Komet’in ‘Masada İzdüşüm’ünün oldu. Tuval üzerine karışık teknik çalışma 1 milyon 685 bin TL’ye satıldı. Müzayedenin en değerli bir diğer yapıtı ise Ömer Uluç’un 1 milyon 286 bin liraya satılan ‘Untitled’ adlı eseri oldu.

Hiçbir şeyden çekmedi sahte dizelerden çektiği kadar

#Orhan Veli#Şiir#Gazeteci Çocuk

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası