22 hafta kac aylik hamile / Hamileliğin 22. Haftası - 22 Haftalık Gebelik | Uni Baby

22 Hafta Kac Aylik Hamile

22 hafta kac aylik hamile

22 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

22 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Siz 22 haftalık hamile iken bebeğinizin göz kapakları hala kapalıdır, ancak gözleri hareket etmeye başlar. Gözyaşı kanalları oluşan bebeğinizin kısa ince tutamlardan oluşan kaşları da var. Hatta o küçük kaşlarını çatıyor bile olabilir! Bebeğiniz dış uyaranlara giderek daha duyarlı hale geliyor. Bu hafta ultrasona girdiğinizde tarama sırasında yüksek bir ses çıkarsa, bebeğinizin tepki verdiğini görebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz sese tepki olarak kollarını ve bacaklarını birbirine yaklaştırabilir.

22 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

22 haftalık bebek kilosu ve boyutu ne kadardır? 22 haftalık gebelikte fetüsünüz yaklaşık 450 gram ağırlığında ve tepeden tırnağa 19 cm uzunluğunda olabilir.

22 haftalık bebek görüntüsü nasıl diye merak ediyor ve bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğüne dair fikir edinmek istiyorsanız bu illüstrasyona göz atabilirsiniz:

22 Haftalık Hamile Annenin Vücudu

22 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? 22. haftada, yaklaşık altı aylık hamilesiniz ve ikinci üç aylık dönemin tam ortasındasınız.

Karnınız belirgin hale geldikçe, çevrenizde giderek daha fazla insanın hamile olduğunuzu fark ettiği yeni bir aşamaya geçeceksiniz. Bu sırada görüntünüzle ilgili de endişelenebilirsiniz. Bazen hamile vücudunuzdan hoşlanıyorken diğer günlerde, yaşadığınız fiziksel değişikliklerden rahatsız olabilir ve bir daha asla eskisi gibi görünmeyeceğinizden endişe duyabilirsiniz.

Bu tür duygulara kapılmak normaldir. Sevdiklerinizle veya sağlık uzmanınızla neler yaşadığınız hakkında konuşmak size yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Hamilelik sırasındaki kilo alımını nasıl takip edebileceğiniz hakkında bilgi edinin.

22 Haftalık Gebelik: Belirtiler

22 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Mide yanması. Hamilelik sırasında boğazınızdaki ve göğsünüzdeki bu yanma hissi mide ekşimesi olabilir. Mide asitleri yemek borusuna sızdığında mide ekşimesi meydana gelir. Bazı hormonlar asitleri dışarıda tutan kapakçığı gevşettiği için mide ekşimesi hamilelik sırasında oldukça yaygın görülür. Gün boyunca küçük öğünler yemek, yemek yedikten sonra dik durmak, baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak bu konuda size yardımcı olabilir. Mide ekşimesi yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza danışın.

  • Ateş basması. Hormonal değişiklikler ve daha hızlı bir metabolizma, muhtemelen normalden daha fazla bunalmış ve terli hissetmenize neden olabilir. Ateş bastığında yapabileceğiniz en iyi şeyler bol giysiler giymek, bol su içmek ve vantilatör ya da klimayı açmaktır.

  • Çarpıntı. Hamileyken kalbinizin yüzde 30 ila 50 daha fazla kan pompaladığını biliyor muydunuz? Bu aslında iyi bir haber çünkü plasenta yoluyla bebeğinize daha fazla oksijen ve besin ulaşıyor. Bu nedenle hamilelik sırasında kalp çarpıntısı yaşamak normal olabilir. Eğer nefes darlığı da yaşıyorsanız ve çarpıntı uzunca bir süre geçmiyorsa en kısa sürede sağlık hizmet sağlayıcınızı arayın.

  • Pelvik ağrı. Hamilelik hormonları eklemlerinizi gevşeterek daha esnek olmalarını sağlıyor. Ancak bu esneklik size biraz acı veriyor olabilir. Bu durumun kötüleşmesini önlemek için ağır nesneleri kaldırmayın ve çok uzun süre ayakta durmaktan kaçının.Kalça ağrısı ve pelvik ağrı hakkında daha fazla bilgi alın.

  • Karın ağrısı veya kramp. Gebeliğin 22. haftasında veya bu üç aylık dönemde başka bir zamanda hafif rahim krampları veya karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu normal olabilir. Örneğin, vücudunuzun doğum için hazırlanmasına yardımcı olan Braxton Hicks “pratik” kasılmaları yaşıyor veya karnınız büyüdükçe karın kaslarınızın ve bağlarınızın gerildiğini hissediyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, kramp veya karın ağrısı şiddetliyse veya hissettiklerinizin normal olup olmadığından emin değilseniz sağlık uzmanınıza başvurun.

22 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Bazı stres giderme yöntemlerini deneyin. Hamilelik sırasında endişelenmek normaldir. Ancak stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışmanız hem sizin hem de bebeğiniz için daha iyidir. Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır çalışma saatlerinizi azaltmak, işleri başkalarına devretmek, düzenli egzersiz yapmak ve güvendiğiniz biriyle korku ve endişeleriniz hakkında konuşmak size gerçekten yardımcı olabilir.

  • Hamilelik sırasında seks, sağlıklı ve normal bir hamilelik geçiriyorsanız ve hem siz hem de eşiniz buna hazırsa genellikle güvenlidir. Cinsel ilişki, bebeğinize zarar vermez çünkü amniyotik kese ve rahminizin kasları bebeğinizi korur. Hamilelik sırasında cinsel dürtünüzün artıp azaldığını görebilirsiniz. Bazı anne adayları, hamileliğin ilk aşamasından sonra enerji seviyeleri geri dönünce, bu üç aylık dönemde cinsel isteklerinde artış olduğunu söylüyor. Seksten sonra bazı kan lekeleri veya hafif kramplar normal olabilir ancak ağır kanamanız veya kalıcı kramplarınız varsa sağlık uzmanınıza başvurun. Hamilelik komplikasyonlarınız varsa, örneğin erken doğum riskiniz yüksekse, sağlık hizmet sağlayıcınız, hamileliğiniz sırasında cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir.

  • Bebek ismi aramaya devam edin! İlham bulmakta zorlanıyorsanız 1000 erkek bebek ismi listemize ve 1000 kız bebek ismi listemize göz atın. Birkaç favori isminiz varsa ama seçmekte zorlanıyorsanız, bir bebek ismi partisi düzenleyin; belki sevdikleriniz karar vermenize yardım edebilir.

  • Başka çocuklarınız varsa doğacak bebeğinizi onlara nasıl haber vereceğinizi ve hamilelik sürecinize çocuklarınızı nasıl dahil edebileceğinizi değerlendirin. Bu konuda daha fazla bilgi için büyük kardeşi yenidoğana hazırlama hakkındaki makalemizi okuyun.

  • Bebeğinizin odasını düzenlemeye başlayın. Bebeğinizin odasında rahat etmesi için ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini belirleyin. Bebeğiniz, diğer çocuğunuzla aynı alanı paylaşacaksa iki kişilik oda oluşturma hakkındaki makalemizi okuyun.

22 Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Kilo alımı konusunda her şey nasıl gidiyor? 22 haftalık hamilelikte olmanız gereken yerde değilseniz, her şeyin yolunda devam etmesi için ne gibi değişiklikler yapmalısınız? Ayrıca Gebelikte Kilo Alımı Hesaplayıcımızla da oynayabilirsiniz.

  • Grip aşısına ihtiyacınız var mı? Grip olduğunuzda ne yapmalısınız?

  • Su çiçeği olan biriyle karşılaşırsanız ne yapmalısınız?

22 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Artık bebeğinizin cinsiyetini biliyorsanız ve aileniz ve arkadaşlarınızla da paylaşmak istiyorsanız bir cinsiyet açıklama partisi organize etmeye başlayın. Size yardımcı olması için bu konuya özel kılavuzumuza göz atın ve bebeğinizin cinsiyetini açıklarken kullanabileceğiniz bu 21 fikre göz atın

  • Doğum tarihine birkaç ay kalmışken doğum seçeneklerinizi düşünmeye ve araştırmaya başlamanın tam zamanı. Sağlık uzmanınıza danışın ve sizin için hangi seçeneğin uygun olduğunu öğrenin. Ağrı kesiciler ve size uygun diğer konfor artırıcı seçenekler hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız varsa indirilebilir doğum planı kılavuzumuza bir göz atın.

  • Doğum sırasında yanınızda olacak kişiyi düşünün. Bu kişi; partneriniz, akrabanız veya bir arkadaşınız olabilir. Bazı anne adayları, doğum desteği konusunda özel eğitim almış bir doğum koçu ile çalışır. Siz de bu süreci bir doğum koçu ile karşılamak isterseniz sağlık uzmanınıza veya doğum öncesi eğitim dersinizin eğitmenine danışabilirsiniz. Potansiyel doğum koçlarını biraz daha yakından tanımak için onlardan randevu alın ve ücretlerini sormayı unutmayın. Doğum koçu maliyeti, sahip olduğunuz sigorta tarafından karşılanmıyor olabilir.

  • Emzirmeyi düşünüyorsanız, iyi bir emzirme danışmanı veya kursu bulmak için sağlık uzmanınıza veya çevrenizdeki diğer annelere danışın.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun.

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

  • Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)

  • ACOG

  • Kids Health

  • March of Dimes

  • Mayo Clinic

Kaç Hafta Gebelik Kaç Aylık

Hamilelik süreci hesaplanırken, bu hesaplamanın ay bazından değil de hafta bazından yapılması jinekologlar tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Çünkü bir ay dört haftalık zaman diliminden fazlasını içerdiği için ay ile yapılan hesaplamalar yanıltıcı olmaktadır.

Kadınlar gebe kalmalarının ardından akıllarına gelen ilk sorular arasında ‘Kaç haftalık, kaç aylık hamileyim?’ sorusu da yer almaktadır. Bu sorunun yanıtını araştıran anne adayları tarafından merak edilen diğer soruların başını kaç haftalık gebe olduğu, bebeğinin kilosunun ve boyunun ne olduğu ve doğum yapmasına kaç hafta kaldığı çekmektedir.

Anne adaylarının gebe kaldıktan sonra kafasını kurcalayan sorulara yanıt bulması için ilk yapılması gereken şey gebelik hesaplaması yapmaktır. Bu hesabın yapılırken de ay üzerinden değil, hafta üzerinden yapılması gerekir. Bir ayın dört haftadan fazla olmasından dolayı geçeni ve kalanının neden olacağı kafa karışıklığı hafta hesabı sayesinde engellenmiş olur.

Kaç Haftalık Gebeyim?

Anne adayları açısından oldukça zorlu geçen gebelik süreci toplamda 40 haftayı kapsamaktadır. Bu süre gün olarak ise toplamda 280 güne tekabül etmektedir. Anne adayının kaç aylık hamile olduğunu öğrenebilmesi için öncelikle kaç haftalık gebe olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bebeğin kaç haftalık olduğunun hesaplanmasında ise anne adayının son adet geçirdiği dönemin ilk günü baz alınmaktadır. Gebeliğin kesin olarak hangi tarihte gerçekleştiğinin hesaplamasının yapılması ise imkansızdır.

Gebelik yaşının hesaplaması anne adayının gebe kaldığını öğrendiği tarihten itibaren yapılmaz. Anne adayı düzenli bir adet dönemine sahipse ve son adet geçirdiği dönemin ilk günü anne adayı tarafından biliniyorsa, gebelik yaşının hesaplaması bu tarih baz alınarak yapılmaktadır.

Gebelik yaşı hesaplanırken ultrason tekniği de kullanılabilir. Bebeğin ultrasonda ölçülebilmesi için anne adayının son adet döneminden sonra 5 ya da 6 hafta geçmesi gerekmektedir. Bebeğin ultrason tekniğiyle ölçülmesi en erken gebelik için doğru bir tekniktir. Gebeliğin daha sonraki sürecinde bu ölçümlemenin doğru yapılması imkansızdır. Ultrason tekniğiyle bebeğin gestasyon yaşının tahmin edilmesinde en uygun hafta aralığı 8’inci ve 18’inci haftalar arasıdır. Gebelik yaşı hesaplanırken en doğru yöntemin anne adayının son adet döneminin ilk gününün baz alınması ve gebelik yaşının ultrason muayenesiyle ölçülmesi olduğu bilinmektedir.

Adet dönemi düzenli olan kadınlar için son adet döneminin ilk gününden ortalama 11-21 gün aralığında gebelik gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın gerçekleşme tarihinin kesin bilinmesi neredeyse imkansız olduğu için kesin gebe kalınan tarihin hesaplanması oldukça zordur. Anne adayının gebelik tarihi hesaplanırken son adet döneminin ilk gününden itibaren hesaplanması ise sadece bir tahminden ibarettir.

Kesin gebelik tarihi genellikle yapay döllenme, diğer adıyla tüp bebek yöntemiyle gebe kalan kadınlarda bilinmektedir. Gebeliğin haftaya göre aylık hesaplamasında ise aşağıdaki tablo kullanılabilir.

  • Gebelikte 4-5 hafta – 1 Ay
  • Gebelikte 8-9 hafta – 2 Ay
  • Gebelikte 12-13 hafta – 3 Ay
  • Gebelikte 16-17 hafta – 4 Ay
  • Gebelikte 20-21 hafta – 5 Ay
  • Gebelikte 24-25 hafta – 6 Ay
  • Gebelikte 28-29 hafta – 7 Ay
  • Gebelikte 32-33 hafta – 8 Ay

Gebelik 36’ıncı hafta sonlandığı zaman 9 aylık gebelik süreci tamamlanmış ve artık gebeliğin son ayına girilmiş olmaktadır. Gebelikte 40’ıncı haftanın sonlanmasıyla birlikte gebelikte 9 ay 10 günlük süreç tamamlanmış sayılır.

Anne adayının ortalama 40 hafta boyunca sürecek olan gebelik sürecinde gebelik ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmesi kafasındaki soru işaretlerini gidermesine yardımcı olacağı gibi gebelik sürecini bilinçli olarak geçirmesini de sağlayacaktır. Anne adayının gebelik sürecinde vücudundaki değişimlerin yanı sıra bebeğindeki gelişimleri yakından takip edebilmesi içinde gebelikte hangi haftada olduğunu bilmesi önemlidir.

Gebelik Takvimi Ne Zaman Başlar?

Anne adayı için gebelik takvimi son adet tarihinden itibaren başlamaktadır. gebelik tarihi hesaplanırken anne adayının geçirdiği son adet tarihinin başlangıç günü baz alınmaktadır. Bu tarih sayesinde anne adayının kaç aylık gebe olduğu rahatlıkla hesaplanabilmekte ve hekim tarafından yapılacak olan tetkiklerle de gebelik takvimi için başlangıç günü oluşturulmaktadır. Gebelik takviminin periyodu ise gebelik sürecinin ilerlemesiyle birlikte bebek dünyaya gelen kadar sürmektedir.

Gebelikte Trimester Dönemleri

Gebelik sürecinde genellikle hafta ya da ay hesaplaması üzerinde açıklamalar yapılsa da gebelikte trimester dönemleri üzerinde de hekimlerin açıklama yapabilmektedir. Trimester, Latince’de 3’er aylık süreler demektir. Gebelik dönemlerinin belirtilmesinde de trimester sözcüğü çok sık kullanılmakta olup, gebelik süreci 3 trimester dönemini kapsamaktadır. Bu trimester dönemlerinin her biri kendisine özgü özellikler içermektedir. Bu nedenle her trimester döneminde anne adayının kontrollerini ihmal etmeyerek gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini takip etmesi çok önemlidir. Bu trimester dönemleri bebeğin gelişiminin, boyunun ve kilosunun takip edilmesinin yanı sıra anne adayının vücudundaki değişimler ile ilgili bilgi sahibi olması açısından da büyük önem arz etmektedir. Gebelik sürecinde trimester dönemlerinin özellikleri nelerdir ve bu dönemlerde neler takip edilmelidir?

İlk Trimester Dönemi (İlk Üç Ay)

Gebelik sürecindeki ilk 13 haftaya ilk trimester dönemi denilmektedir. İlk trimester dönemi, gebelik semptomlarının en az görüldüğü dönem olduğu için gebelik sürecinde geçirilen en rahat dönem olarak bilinir. İlk trimester döneminde anne adayının bebeğinin sağlığından emin olması ve gebeliğin doğal seyrinde ilerleyip ilerlemediğinden emin olması açısından yaptırması gereken gebelik testlerinin sayısı diğer trimester dönemleriyle kıyaslandığı zaman oldukça fazladır.

Gebeliğin 6’ıncı haftasından itibaren gittikçe belirginleşmeye başlayan ve 10’uncu haftadan itibaren de çok rahat duyulabilen kalp atışları bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli belirtisidir.

Gebeliğin ilk trimester döneminde smear testi yani rahim ağzı taraması ile troit testinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. Bu testlerden elde edilen neticelere göre anne adayının gebelik boyunca bir tedavi görüp görmeyeceğine karar verilmektedir.

Yine toksoplazma ve kızamıkçık testlerinin gebelik öncesinde yaptırılmaması halinde ilk trimester döneminde yaptırılması ihmal edilmemelidir.

Down Sendromu gibi kromozomal farlılıklar olup olmadığının belirlenmesi için yapılan ikili tarama testi ya ilk trimester döneminin sonunda, ya da ikincin trimester döneminin başında yapılmaktadır.

İlk trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 5’inci haftasında anne adayı 1 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 6’ıncı haftasında anne adayı 1 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 7’inci haftasında anne adayı 1 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 8’inci haftasında anne adayı 1 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 9’uncu haftasında anne adayı 2 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 10’uncu haftasında anne adayı 2 ay 10 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 11’inci haftasında anne adayı 2 ay 17 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 12’inci haftasında anne adayı 2 ay 24 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 13’üncü haftasında anne adayı 3 ay 1 günlük hamiledir.

İkinci Trimester Dönemi (3-6 Ay)

Gebelik sürecinin ikinci trimester dönemi 14’üncü ve 26’ıncı haftalar aralığını kapsamaktadır. İkinci trimester döneminde anne adaylarının kaygılarında ve endişelerinde ciddi azalma olmakla birlikte bebeklerinin gelişimine daha fazla odaklanmaktadırlar. Gebeliğin semptomları ikinci trimester döneminde yavaş yavaş başlasa da bu dönemde asıl olan bebeğin gelişimindeki belirginliktir. Bu dönemde azalan testlerin yerini düzenli ultrason kontrolleri almıştır. İkili tarama testlerinin ilk trimester döneminin sonunda yaptırılmaması halinde ikinci trimester döneminin başında yaptırılması ihmal edilmemelidir. İkili tarama testi için uzmanlar 11 ila 14’üncü haftalar aralığını tavsiye etse de bu test için en doğru zamanı anne adayını takip eden hekim belirleyecektir. İkili testle bebekte Down Sendromu gibi kromozomal bir farklılık olup olmadığı hekim tarafından kontrol edilmektedir. Her ne kadar bu testten elde edilen sonuç kesin olmasa da doğruluk oranının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.

Bebeğin organları ve vücut sistemleri ikinci trimester döneminde hızla gelişmektedir. Bebeğin cinsiyetini ise hekim ultrason muayenesinde 12’inci haftadan itibaren tahmin edebilmektedir. Anne adayının bebeğinin cinsiyetini kesin öğrenmesi için 16’ıncı haftayı beklemesi gerekmektedir.

İkinci trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 14’üncü haftasında anne adayı 3 ay 8 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 15’inci haftasında anne adayı 3 ay 15 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 16’ıncı haftasında anne adayı 3 ay 22 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 17’inci haftasında anne adayı 3 ay 29 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 18’inci haftasında anne adayı 4 ay 6 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 19’uncu haftasında anne adayı 4 ay 13 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 20’inci haftasında anne adayı 4 ay 20 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 21’inci haftasında anne adayı 4 ay 27 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 22’inci haftasında anne adayı 5 ay 4 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 23’üncü haftasında anne adayı 5 ay 11 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 24’üncü haftasında anne adayı 5 ay 18 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 25’inci haftasında anne adayı 5 ay 25 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 26’ıncı haftasında anne adayı 6 ay 2 günlük hamiledir.

Gebeliğin Üçüncü Trimester Dönemi (6-9 Ay)

Gebeliğin 27’inci haftası ile doğuma kadar geçen sürece üçüncü trimester dönemi denilmektedir. Üçüncü trimester döneminde anne adayındaki gebelik semptomları gittikçe artmaktadır. Bu dönemde bacaklarda ödem oluşumuna, sırt ağrılarına ve idrar kaçırma gibi semptomlara çok sık rastlanmaktadır. Gebeliğin son trimester dönemi olan üçüncü trimester döneminde bebeğin vücut sistemleri ve organları gelişimini tam olarak tamamlamaktadır. Gebeliğin 35’inci haftasından sonra sadece doğumu bekleyen bebek kilo almayı sürdürmektedir. Ayrıca gebeliğin 35’inci haftasında erken doğumla dünyaya gelen bebeğin hiçbir desteğe gereksinim duymadan yaşama tutunma şansı oldukça yüksektir. Gebeliğin bu son trimester döneminde anne adayları gebelik semptomlarıyla rahatlıkla baş etmek ve bebeği dünyaya geldiğinde onu karşılamaya hazır olmak için bebek alışverişi yapabilir, doğum çantası hazırlayabilir ve kendisine beyaz uyku gürültü sensörlü bir uyku arkadaşı edinebilir. Üçüncü trimester döneminde anne adayının bebeğinin hazırlıklarıyla meşgul olması, doğum korkusunun ve stresinin azalmasına da yardımcı olmaktadır.

Üçüncü trimester döneminde anne adayının gebelik haftası ve kaç aylık hamile olduğu ise şöyledir;

  • Gebeliğin 27’inci haftasında anne adayı 6 ay 9 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 28’inci haftasında anne adayı 6 ay 16 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 29’uncu haftasında anne adayı 6 ay 23 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 30’uncu haftasında anne adayı 7 aylık hamiledir.
  • Gebeliğin 31’inci haftasında anne adayı 7 ay 7 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 32’inci haftasında anne adayı 7 ay 14 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 33’üncü haftasında anne adayı 7 ay 21 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 34’üncü haftasında anne adayı 7 ay 28 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 35’inci haftasında anne adayı 8 ay 5 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 36’ıncı haftasında anne adayı 8 ay 12 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 37’inci haftasında anne adayı 8 ay 19 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 38’inci haftasında anne adayı 8 ay 26 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 39’uncu haftasında anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir.
  • Gebeliğin 40’ıncı haftasında anne adayı 9 ay 10 günlük hamiledir.

Gebelik Takvimi Takip Edilmeli

Anne adayı, gebeliğinin kaçıncı haftasında olduğunu kesin olarak hekim tarafından yapılan muayene ve ultrason muayenesinin ardından öğrenebilir. Ayrıca gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğunun tespit edilmesinde en önemli faktörler arasında bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri de yer almaktadır.

Gebelik takviminin oluşturulması anne adayının sağlığının yanı sıra bebeğin gelişiminin sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi açısından da önemlidir. Bebeğin gelişiminde ya da annenin sağlığında oluşabilecek herhangi bir olumsuz duruma hekim tarafından zamanında müdahale edilebilmesi için gebelik takviminin dikkate alınması gerekmektedir. Yine gebelik takvimi gebelik süresince yapılması gereken klasik testlerin zamanında yapılması içinde büyük önem taşımaktadır.

Gebelikte haftalar ilerledikçe anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerin yanı sıra bebekteki değişimlerinde göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bebeğin boy ve kilosunun sağlıklı olup olmadığı gebelik takvimiyle takip sayesinde mümkün olmaktadır. Bebeğin ultrason muayenesinde kilo ve boy ölçümleri tahmini olasılıklar üzerinden değerlendirilmektedir. Çünkü bebeğin annesinin karnındaki duruş pozisyonu nedeniyle doğru ölçüm ancak tahmini değerler üzerinden yapılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası