içedönük ne demek / içe dönük - Nedir Ne Demek

Içedönük Ne Demek

içedönük ne demek

İçe dönüklük türleri: 4 farklı içe dönük kişilik tipi ve özellikleri

Sosyal ortamlarda kendinizi nasıl hissediyorsunuz, rahat mı yoksa sıkılmış mı? Ya da kalabalık gruplara dahil olmayı mı yoksa iki üç kişilik çekirdek bir grup ile mi zaman geçirmekten daha çok keyif alıyorsunuz? Belki de sadece tek başınıza kalmaktan da hoşlanıyor olabilirsiniz… Cevaplarımız değişiyor olsa da sosyal ortamlara dahil olma tercihlerimiz yani içe dönüklük ve dışa dönüklük özelliklerimiz kişiliğimiz hakkında ipuçları taşıyor.

Psikoloji alanında akla ilk gelen isimlerden biri olan Carl Jung, ’lü yıllarda içe dönüklük ve dışa dönüklük kavramlarını ortaya çıkararak insanların sosyal tercihlerinin enerjileri üzerindeki etkisini inceledi. Jung, kişinin içe dönük veya dışa dönük olmasını, sosyal tercihlerine göre enerjilerinin artması ya da azalmasına göre tanımladı. Şöyle ki, içe dönük kişilerin enerjilerini toplamak için kendi içlerine dönmeyi yani kendisiyle kalmayı tercih ederken dışa dönük kişilerin kendilerini şarj etmek için başkalarıyla etkileşim halinde olmaya ihtiyaç duyduklarını ortaya çıkardı. Bu kısa tanımdan hemen sonra içe dönük mü yoksa dışa dönük mü olduğunuz konusunda cevaplar kafanızda belirlemeye başlamış olabilir. Fakat, konu bu kadarla sınırlı değil.

yılında Psikolog Jennifer Grimes, içe dönüklüğü 4 farklı türe ayırdı: Sosyal içe dönük, düşünceli içe dönük, kaygılı içe dönük, çekingen veya ölçülü içe dönük. Bu yazımızda içe dönüklüğün dört farklı türünü, kişilik özelliklerini ve sosyal hayatta daha mutlu olmalarını sağlayacak ipuçlarını konuşacağız.

Sosyal içe dönük kişilik özellikleri

İçe dönüklük denildiğinde çoğumuzun ilk aklına gelen tür, aslında sosyal içe dönüklüktür. Yalnız zaman geçirmeyi seven, kendi arkadaşlıklarından keyif alan kişiler, sosyal içe dönüklerdir (social introverts). Yalnızlığa büyük önem verirler. Kalabalık ortamlardan, partilerden, büyük toplantılardan hoşlanmazlar fakat aileleriyle, yakın arkadaşlarıyla, küçük gruplar halinde bir araya gelmekten de keyif alırlar. Kendileri ile kalmak onları mutlu eder. Sosyal kaygılı içe dönükler ile karıştırılabilen bu grup sosyal kaygı yaşayan insanların aksine yalnız kalmayı bilinçli olarak tercih ederler; yani sosyal ortamlarda bulunmaktan endişe ettikleri için kaçmazlar veya utangaç değildirler. Zevk aldıkları için yalnız olmayı seçerler. Tıpkı sosyal hayatlarındaki gibi romantik ilişkilerde de sık sık yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar.

Sosyal içe dönükler için sosyalleşme ipuçları: Başkalarını mutlu etmek için kalabalık etkinliklere katılarak kendinizi yormayın. Enerjinizi şarj etmek için içe dönük doğanıza zaman ayırın. Sizi anlayan ve olduğunuz gibi kabul eden aileniz ve yakın arkadaş grubuyla iletişiminizi koparmayın.

Düşünceli içe dönük kişilik özellikleri

Düşünceli içe dönükleri hem yalnızlığı hem düşünmeyi sevenler olarak değerlendirmek mümkün. Düşünceli içe dönük kişiler (thinking introverts) kendilerini yansıtabilmek ve fikirlerini daha yaratıcı bir şekilde ortaya koyabilmek için yalnız kaldıklarında düşünmeyi tercih ederler. Kendilerine eleştirel bir düşünce tarzı ile yaklaşırlar; içsel fantezi dünyalarında zaman harcamaktan keyif alırlar. Düşünceli içe dönükler aynı zamanda entelektüel içe dönükler olarak da değerlendirirler. Derin düşüncelere dalarak kendileri ile baş başa zaman geçirirler. “Daydreamer”, düş kurucular olarak da tanınırlar.

Düşünceli içe dönükler için sosyalleşme ipuçları: Düşüncelerinize her zaman güvenin. Zihinsel sığınağınıza kaçmak için kendinize zaman yaratın. Acele kararlar vermemek, sorularını telaşla cevaplamamak için düşünmeye ihtiyacınız olduğunu dile getirin. Kitap okumak, yazı yazmak, müzik dinlemek gibi yaratıcı düşünme becerilerinizi geliştirici etkinliklere yönelin.

Kaygılı içe dönük kişilik özellikleri

Endişeli ya da kaygılı içe dönükler (anxious introverts), sosyal içe dönüklerin aksine diğer insanların yanında kendilerini rahat hissetmedikleri için kalabalık ortamlardan kaçınma eğilimindedirler. Sosyal becerilerine pek fazla güvenmedikleri için yalnız kalmak isterler. Endişeli halleri genellikle yalnız kaldıklarında da azalmaz; çünkü geçmişte iyi gitmemiş veya halihazırda ters gitme ihtimali olan her şeyi düşünerek kafalarında daha da büyütürler ve bu da endişelerini daha da tetikler. Kalabalık ortamlara girmeleri gereken davetlere, toplantılara, büyük etkinliklere katılmazlar. Yaşadıkları yüksek kaygı, düşük benlik algısına ilişkin düşünce kalıplarını daha sert inşa eder. İnsanların yanında kendilerini garip ve utangaç hissettikleri için kendi kabuklarına çekilirler.

Kaygılı içe dönükler için sosyalleşme ipuçları: Konfor alanınızdan fazla uzaklaşmadan ama kabuğunuzun içinde de hapsolmadan yapabileceğiniz etkinlikler bulun. Sosyal ilişkilerinizi güçlendirmek ve yeni ilişkiler inşa edebilmek için yakın arkadaşlarınızın bulunmak istediğiniz ortamlara dahil olmasını rica edin. Değiştiremeyeceğiniz, geçmişte kalmış olayları tekrar tekrar düşünmeye başladığınızda odağınızı değiştirin.

Ölçülü içe dönük kişilik özellikleri

Ölçülü içe dönükleri anlayabilmek için denize girmeden öne kıyıda sadece ayaklarımızı sokup beklediğimiz zamanları düşünebiliriz. Ölçülü içe dönükler (restrained introverts), kaygılı içe dönüklerin aksine insanlar ile birlikte olmak isterler, sosyal etkileşimden korkmazlar. Sadece oldukça seçici davranırlar. Kendilerini tamamen ortaya koymadan önce geri planda kalarak ısınma turları atarlar. Güvenlerini kazanmayı başarmış insanlarla birlikte olmaktan keyif alırlar. Harekete geçmeden önce düşünmeye ihtiyaç duyarlar, bu nedenle anlık kararlar vermezler, aksiyon almaları için uzun zaman gerekir.

Ölçülü içe dönükler için sosyalleşme ipuçları: Yeni tanıştığınız insanlara karşı ilk başta sıkıcı görünüyor olmanızı dert etmeyin, sizin güveninizi kazanmayı başarırlarsa tutkulu ve eğlenceli yanınızı da keşfedebilirler. Her ne kadar kontrollü olmayı sevseniz de bazen düşünme kısmını biraz kısa tutarak aksiyonlarınızı hızlandırabilirsiniz.

İçe dönük bir kişilik özelliğiniz olduğunu düşünüyorsanız ama hangi türün sizi daha iyi tanımladığından emin olamıyorsanız “Hangi tip içe dönüksünüz?” testini çözebilir, çıkan sonuca göre özelliklerinizi yeniden değerlendirebilirsiniz.

Kaynak: The Cut, Mind Body Green

İlginizi çekebilir: Algılar değişiyor: İçe dönük olmanın gizli gücünü keşfedin

&#x;çe Dönük Ne Demek? &#x;çe Dönük Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir?

&#x;çe Dönük Ne Demek? &#x;çe Dönük Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?

Cevap: Çevresiyle &#x;letişim Kurmada Güçlük Çeken, &#x;çine Kapal&#x;, Sosyal &#x;lişkileri Zay&#x;f Olan (Kimse)

&#x;çe Dönük Kelimesi Nasıl Yazılır? &#x;çe Dönük Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir?

Cevap: &#x;çe Dönük

&#x;çe Dönük kelimesi ile Google aramalarda en çok sorulan sorular şunlardır: &#x;çe Dönük ne demek? &#x;çe Dönük kelimesi nasıl yazılır? &#x;çe Dönük kökeni nedir? &#x;çe Dönük kelimesinin cümle içerisinde kullanımı



İ&#;e Kapanıklık Nedir & Neden Olur? Tipleri Nelerdir?

Dış dünyadan ziyade kendi zihninde vakit geçirmekten hoşlanan içe kapanık kişiler, içe dönük bir yaşamı tercih eder. Genellikle tedirgin ya da utangaç olarak görülse de bu kişiler için yalnız kalmak çoğu zaman bir tercihtir. Dinlenmek için kendi iç dünyalarına dönmeye ihtiyaç duyarlar. Bazı kişilerin aksine içe kapanıklar için sosyallik yorucu olabilir.

İçe Kapanıklık Nedir?

İçe kapanıklık, zihinsel aktiviteleri ve içsel yaşamı diğer kişilerin dış dünyasına tercih etme ile karakterize olan bir kişilik tarzıdır. İçe dönük kişiler, dış dünyadan ziyade kendi iç düşüncelerine ve fikirlerine odaklanma konusunda daha rahat hisseder. Kalabalık gruplarla vakit geçirmek yerine bir ya da iki kişi ile zaman geçirmekten daha çok hoşlanabilirler.

Carl Gustav Jung, ’li yıllarda içe dönük ve dışa dönük terimlerini ilk kullanan sosyal bilimcidir. Jung, 8 farklı kişilik tipinin bulunduğu yaklaşımında içe dönük ve dışa dönük kişileri 4 alt başlık altında değerlendirir; düşünen, duygusal, duyusal, sezgili. Son yıllarda yapılan araştırmalarda içe dönük kişilerin sosyal durumlarda dışa dönük kişilere kıyasla daha az miktarda dopamin salgıladığı gözlemlenmiştir. Dopamin beyinde ödül ve motivasyon duygularının yaratılmasına yardımcı olur. Yani içe kapanık kişiler, sosyalleşmek ve diğer insanlarla vakit geçirmek için dışa dönük kişiler kadar motivasyon hissetmezler.

İçe Kapanıklık Belirtileri Nelerdir?

İçe kapanık kişiler düşünce dünyaları, gözlem ve analiz yetileri, sahip oldukları enerji ve dikkat ile iç dünyaları bakımından çeşitli karakteristik özelliklere sahiptir. İçe dönükler, kendi düşünce ve duyguları ile baş başa kalmaktan hoşlanır. Gündelik uğraşlar içinde en fazla keyif aldıkları zaman, yalnız kaldıkları zaman olabilir. Çoğu yeni insanlarla tanışmak için uğraşmasa da bazı içe kapanık kişiler yeni insanlar tanımaktan keyif alabilir. İçe dönük kişiler iyi birer gözlemcidir. Çevrelerini, diğer insanları ve hayatı anlamak için gözlem ve analiz yaparlar. Enerji toplamak ve deşarj olmak için yalnız kalmaya ihtiyaç duyabilirler.

İçe dönük kişilerin içsel dünyası çok gelişmiş olsa da, iç dünyalarını paylaşmamayı ya da sanat yoluyla ifade etmeyi tercih edebilirler. J.K Rowling’den Albert Einstein’a pek çok sanatçı ve bilim insanı içe dönük kişilik özelliğine sahiptir. Fiziksel risk almaktan ya da tehlikeye atılmaktan kaçınan içe dönük kişiler, temkinli ve dikkatli hareket eder. Herhangi bir konu hakkında tam olarak düşündükten ve konuyu analiz ettikten sonra harekete geçerler.

İçe Kapanıklık Tipleri Nelerdir?

Carl Jung’a göre içe kapanık kişilik özelliği düşünme, sezgi, duyu ve duygu özelinde farklı tiplere ayrılır:

Sosyal İçe Kapanıklık

Yaygın olarak görülen sosyal içe kapanıklık, yalnız vakit geçirmekten hoşlanan kişileri ifade eder. Bu kişiler, sosyalleşmeleri gerektiği zaman birkaç yakın arkadaşı ile vakit geçirmeyi tercih eder. Sosyal içe kapanık bir kişinin bu şekilde vakit geçirmek istemesinin sebebi, yalnızca kendi arkadaşlarıyla vakit geçirmekten keyif almasıdır. Kalabalık bir grup içinde çok zaman geçirdiği zaman kendini duygusal olarak tükenmiş hissedebilir. Bir tercih olan sosyal içe dönüklüğün kaygı ya da utangaçlıkla karıştırılmaması gerekmektedir.

Düşünceli İçe Kapanıklık

Düşünceli içe kapanık kişiler hem düşünmekten hem de yalnız kalmaktan hoşlanır. Düşüncelerini yaratıcı şekilde ifade edebilmek ve kendilerini daha iyi yansıtmak için düşünme eylemini genellikle yalnızken yaparlar. Entelektüel içe dönüklük olarak da adlandırılan düşünceli içe kapanıklıkta, kişiler duydukları ve gözlemledikleri hakkında düşünmekten keyif alır. Sosyal dinamikleri analiz etmekten hoşlanan kişiler sanılanın aksine kendi hayal dünyalarında yaşamaz, eleştirel düşünce yetisine sahiptir.

Endişeli İçe Kapanıklık

Kaygılı ya da endişeli içe kapanık kişiler, diğer insanlarla vakit geçirmektense yalnız kalmayı tercih eder. Ancak sosyal içe kapanıklarda olduğu gibi bu, bir tercih değildir; endişeli içe dönükler kalabalık ortamlarda bulunmaktan rahatsız olur. Sosyal fobi hissetmeseler de utangaç hissettikleri için insanlardan kaçınırlar. Ancak bu endişeleri yalnız kaldıklarında da ortadan kalkmaz. O an ya da geçmişte ters gitme ihtimali olan olayları düşünme eğilimindedirler. Bu da kaygının tetiklenmesine neden olabilir. Bilişsel Davranışçı Terapi, olumsuz düşüncelerin kırılmasında endişeli içe dönük kişilere yardımcı olabilir.

Ölçülü İçe Kapanıklık

Kısıtlı ya da ölçülü içe kapanık kişiler, bir sosyal ortama girmeden önce kendilerini geri çekerek öncelikle insanları analiz eder. Sosyal ortamlara girmekten korkmazlar ve yeni insanlarla tanışmaktan çekinmezler. Ancak paylaşım içine girdikleri insanlar konusunda çok seçicidirler.

İçe Kapanıklık Neden Olur?

İçe kapanıklık da dahil olmak üzere tüm kişilik tiplerinin neden ortaya çıktığı ile ilgili net bir bilimsel bir veri yoktur. Kişilik oluşumunda çevresel ve genetik faktörlerin bir arada etki ettiği düşülmektedir. İçe dönük ve dışa dönük bireylerin beyin yapısının birbirinden farklı olduğu doğrulanmıştır. İçe kapanık kişilerin prefrontal korteksi daha büyüktür. Bu bölgede kan akış hızı daha fazladır. Prefrontal lobun karar alma, plan yapma ve temkinli olma ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu anlamda içe kapanık kişiler bir karar vermeden önce pek çok kriteri göz önünde bulundurur, olaylara dikkatli yaklaşır ve dış dünyayı gözleme ve analiz etme eğilimindedir.

İçe dönük kişilerde salgılanan dopamin miktarı değişebileceği gibi dopamine verilen tepki de farklı olabilir. Dopamin, beynin ödül ve zevk arayan kısmını çalıştıran bir tür kimyasaldır. İki kişilik tipine sahip olan kişiler aynı miktarda kimyasala sahip olsa da içe kapanık kişiler dopamine karşı daha az tepki verebilir.

İçe dönük olmak ne demek?

İçe dönüklük kavramını ilk kez, ’lü yılların başında psikiyatrist Carl G. Jung ortaya attı. Jung’a göre içe dönük veya dışa dönük olmak, kişinin sosyal tercihleriyle enerjisinin azalması ya da artmasına bakılarak tanımlanabiliyor. İçe dönük kişilik tipleri, mümkün olduğunca az uyaranın olduğu ortamlarda rahat eder ve yenilenmek, güçlenmek için kendi içine dönmeyi, kendisiyle kalmayı tercih eder. Dışa dönük kişiler ise başkalarıyla bağlantıda olmayı tercih eder ve sosyal ortamlarda kendilerini enerjiyle dolmuş hissederler.


yılında psikolog Jennifer Grimes, Jonathan Cheek ve Julie Norem tarafından yapılan araştırma sonucunda, içe dönük (introvert) kişiliğin sosyal, düşünceli, kaygılı ve olmak üzere 4 farklı tipi olabileceği ortaya çıkarıldı.


Sosyal içe dönük olarak tanımlanan kişilik tipleri, birçok insana göre yalnızlığı daha sık tercih ederler ancak tek başlarına olmayı seviyor olsalar da, arada sırada aile ve yakın arkadaşları ile bir araya gelmekten de keyif alırlar.


Sosyal içe dönük kişilerin temel özellikleri:

  • Küçük ve samimi buluşmaları tercih ederler.

  • Tek başlarına takılmayı, seyahat etmeyi severler.

  • Kendilerini yenilemek, tazelenmek için yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar, özellikle bir ilişki içinde olduklarında yeterince kendileriyle zaman geçirmek onlar için önemlidir.

  • Katılmayacak olsalar da sosyal davetleri genellikle kabul ederler.

  • Flört konusunda çoğunlukla yüzyüze görüşmeler kadar, online tanışmaları da tercih edebilirler.
  • Analitik kişiler olduklarından dolayı biriyle tanıştıklarında sezgilerini takip etmeyi tercih ederler.

  • Keyif alabilecekleri yerlerde randevulaşmayı ve gereksiz sohbetten kaçınmayı isterler.

Düşünceli içe dönük kişilik tipine sahip kişiler, doğaları gereği bilişsel özellikleri ile öne çıkarlar. Entelektüellikten hoşlanır, bir konu üzerinde çalışmayı, okumayı, öğrenmeyi, araştırma yapmayı severler. Düşünceli tip içe dönük biri, sıklıkla kendisine sorulan soruları ‘bunu düşünmem lazım’ diyerek cevaplayabilir.


Uzmanlar düşünceli ya da düşünen içe dönükler olarak tanımladıkları kişilerin sıklıkla kendi düşünceleri arasında kaybolabileceklerini belirtiyor. Düşünceli içe dönüklerin ortalama içe dönük kişilere göre kendini tahlil etmeye daha meyilli, yaratıcı aktivitelere meraklı, sorulara ya da ithamlara doğrudan cevap verme eğiliminden çok iletişimde durup düşünmeye yönelik ve öz farkındalığı çok yüksek kişiler olarak tanımlanıyorlar. Düşünceli içe dönük biriyle flört etmek, ona yavaş ve duraksamalı sohbetler için fırsat vermeyi de gerektiriyor. Uzmanlar, bu kişilik tipine sahip kişilerin bu özelliklerini karşı tarafa bildirmesinin de yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için faydalı olabileceği görüşünde.



İlişkilerinde daha çok sessiz, sınırda veya kaygılı olan içe dönük kişiler, kaygılı içe dönükler olarak tanımlanıyor. Bu özellik, kişilerin kaygı duymalarını tetikleyebilecek kişilerden ve sosyal ortamlardan kaçınmalarına neden olabiliyor. Kaygılı içe dönük kişiler, sosyal durumlardan fazlaca kaçındıkları için bazen kaba gözükebilirler ancak onların içe dönme eğilimi, tamamen kendilerine güvende hissetme ve koruma yönelimlerinden kaynaklanır. Kendi konfor alanlarından çıkmayı pek tercih etmezler. Sıklıkla ve birçok durumda az da olsa muhakkak kaygılı gözükürler. Çoğunlukla sosyal etkinlikler olmak üzere birçok aktiviteden kaçınma eğilimindedirler.


Uzmanlar, kaygılı içe dönük kişilerin romantik ilişkilerde zorlanabileceğini ancak yine de başarılı olabileceğini ifade ediyor. Özellikle yakın arkadaşları aracılığı ile tanıştıkları kişilerle veya yakın arkadaşlarının da beraber bulunduğu randevularda rahat hissedebilirler. Konfor alanlarının dışına çıkmak konusunda kendilerini zorlamadıkları ve rahatlarını gözettikleri sürece keyifli bir şekilde flört edebilirler.


Ölçülü içe dönüklük, aynı zamanda çekingen içe dönüklük olarak da tanımlanıyor. Başkaları onları tanımaya çalışana dek kapılarını kapalı tutmayı tercih eden ölçülü içe dönük kişiler, utangaç ya da kaçınan kişiler olmaktan ziyade fazlaca düşünceli, nazik ve sağlam olmalarıyla bilinirler.


Araştırmacılar ölçülü içe dönük kişilik tipinin duygusallıktan da uzak olabileceğini ifade ediyor. Kaya gibi sağlam, kontrollü bir enerjiye sahip oldukları ve çoğunlukla sessizliği tercih edip görev bilinciyle, yavaş hareket ettikleri düşünülüyor. Öngörülebilen aktivitelerden hoşlanıyor ve hemen her konuda taktiksel bir yavaşlığı tercih ediyorlar. İlişkilere gelindiğinde ise ölçülü içe dönük kişilerin daha kapalı, yeterince yakın hissedene dek kendini açık etmeyen kişiler oldukları ve ilişkide zamana ihtiyaç duydukları biliniyor. Bu başta sıkıcı gözükse de, ilişkinin ilerleyen zamanlarında oldukça eğlenceli ve tutkulu bir tutum sergileyebiliyorlar.



Referans: Stephanie Barnes, Kristina Hallett. "A Guide To The 4 Most Common Types Of Introverts". Şuradan alındı: seafoodplus.info (2 Temmuz ).




nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir