bahçeye havuç nasıl ekilir / Evde Havuç Yetiştirme: Havuç Nasıl Ekilir? | homify

Bahçeye Havuç Nasıl Ekilir

bahçeye havuç nasıl ekilir

Havuçları doğru ve zamanında ekiyoruz

Sulu çıtır havuçlar her zaman bu kadar iştah açıcı olmamıştır. Orta Çağ'da mor renkteydi ve sadece evcil hayvan yemi için uygundu. Ancak Hollandalı yetiştiriciler sebze üzerinde çalıştıktan sonra, normal turuncu rengine ve hoş tatlı tadı aldı.

Havuç yetiştirmek zor değil. Kültür iddiasız ve özel koşullar gerektirmiyor. Ancak yeni başlayanlar tohum hazırlama ve ekme aşamasında zorluk yaşayabilir. Makalede açık alanda havuç ekimi ve bakımı hakkında konuşacağız, havuç ekmeye ne zaman başlayacağınızı, tohum malzemesini nasıl hazırlayacağınızı ve ekimlere nasıl bakacağınızı anlatacağız.

Makalenin içeriği

Açık zeminde karaya çıkma tarihleri

Ne zaman havuç ekebilirsin? Bilinen iki ekim yöntemi vardır - podzimny ve yay. Sonbahar ve ilkbaharda havuç ne zaman ve nasıl ekileceğini daha ayrıntılı olarak konuşalım.

Podzimny ekimi

Sonbaharda, Kasım ayı başlarında, ortalarında veya sonunda ekin. Belirli tarih, hava koşullarına göre belirlenir. Ekim, ilk kar yağdığında ve toprak hafifçe donduğunda başlar.

Önemli! Kış ekiminde sadece kuru tohumlar kullanılır. Aksi takdirde filizlenirler ve fideler ölür.

Sonbahar ekimi için bir bahçe yatağı önceden hazırlanır ve kar ekime müdahale etmemesi için folyo ile kaplanır. Dikim zamanı gelince film kaldırılır, toprak yüzeyinde oluklar açılır ve tohumlar serilir. Onlara önceden hazırlanmış kuru ılık toprak serpin. Dikim sulanmaz.

Sonbaharda ekilen havuçlar ilk hasadını Haziran ayında verir. Daha sonra boş yatağa turp, turp, marul veya karnabahar ekebilirsiniz.

Havuçları doğru ve zamanında ekiyoruz

İlkbahar ekimi

İlkbaharda havuç ne zaman ekilir? Ekim zamanı, ürün çeşidine ve yetiştirme bölgesine göre belirlenir.

Erken çeşitler önce ekilir. Ekim, kar eridiğinde başlar, ancak toprak henüz çok sıcak değildir. Güney bölgelerde Mart, Moskova bölgesinde - Nisan ortası, Urallar ve Sibirya'da - Nisan sonu - Mayıs başı.

Bu dönemde toprak neme doyurulur, tohumlar dostça sürgünler verir. Bitkileri dondan korumak için yataklar dokunmamış malzeme ile kaplanmıştır. Erken çeşitlerin ekimi için sonbaharda yataklar hazırlanır.

Sezon ortası ve geç çeşitler Mayıs ortasından Haziran başına kadar ekilir.

Dikkat! Geç ekimlerle havuçlar, özellikle havuç sinekleri olmak üzere zararlıların istilasına daha az duyarlıdır.

İlkbaharın sonlarında ve yazın başlarında ekilen tohumlar zaten toprakta nem eksikliği yaşar. Bu nedenle düzenli sulama gereklidir.

Bu yöntemlerin her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır. Verim büyük ölçüde hava şartlarına bağlıdır. İlkbahar erken ve ılıksa, kış öncesi ve Nisan ayında ekilen havuçlar hasadı sevindirir, soğuk ve yağışlı ise Mayıs ayında ekilen havuçlar daha hızlı büyür.

Buna dayanarak, deneyimli bahçıvanlar, bir mahsul ekmenin her iki yöntemini de birleştirmeyi tavsiye ediyor.

Ay takvimine göre ekim tarihleri

Ekim zamanını belirlerken, ay takvimi tarafından yönlendirilirler.

Ona göre yılında havuç ekimi için aşağıdaki günler uygundur:

  • mart - , , , ;
  • nisan ayında - , , , 29, 30;
  • mayıs ayında - , , ;
  • haziran ayında - ,

Dolunay ve yeni ay dönemlerinde ekim çalışmalarının yapılmasının istenmeyen bir durum olduğunu unutmayın.

Kırpma döndürme kuralları

Havuçları doğru ve zamanında ekiyoruz

Ürün rotasyonu, bahçeye ekilen mahsullerin değişiminden oluşur. Bu basit teknik, toprağın verimini arttırır ve içindeki besin maddelerinin akılcı kullanımına izin verir. Ek olarak, mahsul rotasyonu, bitkilerde hastalık ve zararlıların zarar görme riskini azaltır.

Mahsul rotasyonu kuralları havuç yetiştiriciliği için tamamen geçerlidir. Onları takip etmezseniz, kökler küçük, düzensiz ve tatsız büyüyecektir.

Önemli! Havuç yatağı yılda bir değiştirilir. Kök mahsul ancak yıl sonra orijinal yerine geri döner.

Havuç yetiştirirken ürün rotasyonunu ihmal etmemenizin bir başka nedeni de, köklerinin aynı aileden mahsullerin gelişimini engelleyen toksinleri toprağa salmasıdır. Doğru ürün rotasyonu, bu etkiyi etkisiz hale getirir.

Elverişli öncekiler

Havuç için en uygun öncekiler ilgisiz mahsullerdir. Örneğin, gece gölgesi gibi. Baklagillerden, turpgillerden sonra portakal güzelliğini dikmek iyidir. patates, Luke, yeşillik.

Konsey. Kök bitkilerini eski salatalık yataklarında en geç iki yıl sonra ekin. Salatalıktan sonra toprak, havuçların büyümesi üzerinde kötü bir etkisi olan çok sayıda organik madde içerir.

Olumsuz öncekiler

Şemsiye familyasından diğer bitkilerden sonra havuç ekmeyin. Her şeyden önce sonra maydanoz, kereviz, Kişniş, Yaban Havuçları.

Ayrıca, önceki sezon diğer kök bitkilerin yetiştiği yataklardan kaçının: şalgam, pancar, turp, şalgam. Hepsi beslenmelerini dünyanın aynı katmanından alır ve böylece onu tüketir.

İniş teknolojisi

Havuç nasıl doğru şekilde ekilir? Tohum ekimi, hazırlanması ve işlenmesiyle başlar.

Tohum hazırlama ve işleme

Havuçları doğru ve zamanında ekiyoruz

Hazırlanmamış havuç tohumları üç haftaya kadar uzun bir süre filizlenir. Gerçek şu ki, içlerinde bulunan uçucu yağlar şişmeyi ve filizlerin görünümünü önler. Bu nedenle çimlenmeyi hızlandırmak ve çimlenmeyi iyileştirmek için tohumlar ıslatılır.

Önemli! Pelet haline getirilmiş, granüle edilmiş ve sırlanmış tohumlar halihazırda işlenir ve özel besleyici bir kabukla kaplanır. Bu tür granüller ek hazırlık gerektirmez. Koruyucu filmi yıkamamak için kuru ekilir.

Hazırlanmamış tohumlar bir tül torbada sıcak suda ( ° C) dakika bekletilir. Bu, uçucu yağları temizler. Daha sonra soğutulmuş tohumları üreticinin talimatlarına uygun olarak bir büyüme uyarıcısı olan "Epine" veya "Zircon" içinde iyice ıslatın.

Islatıldıktan sonra tohumlar, ekim sırasında birbirine ve ellere yapışmaması için serbest akışlı bir halde kurutulur.

Yer seçimi ve toprak hazırlığı

Ekim ayında önceden havuç yatağı hazırlanır. Yer güneşli ve düz seçilir, böylece yağmurlar ve sulama tohumları topraktan yıkamaz.

Seçilen alanda, toprak kazılır, yabani otlar ve böcek larvaları çıkarılır. Humus, turba, odun külü, kum tanıtıldı. Yüzey düzlenir ve cm derinlikte küçük oluklar açılır Yukarıdan yatak, oluklara fazla nem girmemesi için levha veya folyo ile kaplanır.

Konsey. Havuç yataklarının yanına sarımsak, soğan, kadife çiçeği ekin. Bu bitkiler aromalarıyla zararlıları korkutur.

Havuç gevşek, iyi nemlendirilmiş toprağı sever. Toprağın nötr veya hafif asidik olması daha iyidir. Asidik topraklar kül veya dolomit unu ilave edilerek alkali hale getirilir. Nefes alabilirliğini artırmak için killi toprağa kum ve turba eklenir.

İniş planı ve teknolojisi

Önceden ıslatılmış ve kurutulmuş tohumlar (veya peletlenmiş hazır tohumlar) hazırlanmış oluklara ekilir.

Ekim derinliği ekim yöntemine bağlıdır. Podzimney ekimi için tohumlar 3 cm, ilkbahar ekimiyle - cm, sıra aralığında 20 cm bırakılır.

Ekim sonbaharda ve erken ilkbaharda yapılırsa, mahsullerin sulanmasına gerek yoktur. İlkbaharın sonlarında veya yazın başındaysa, tohum yatağı ılık, durgun suyla sulanır.

Olağandışı iniş yöntemleri

Havuç ekmenin birkaç alışılmadık yolu hakkında konuşalım:

  1. Kuru yöntem. En basit ve popüler. Kumla karıştırılmış kuru tohumlar bir tuzluk içine dökülür ve oluklar boyunca serpilir. Eksileri: yüksek tohum tüketimi ve fideleri seyreltme ihtiyacı.
  2. Sıvı yol. Tohumlar, bir demliğe dökülen macunla karıştırılır. Elde edilen karışım olukların üzerine dökülür. Artıları: tohumlar sıvı içinde eşit olarak dağıtılır, tüketim azdır. Eksileri: macunu hazırlamak için işçilik maliyetleri.
  3. Kasete iniş Tohumlar, gazete veya tuvalet kağıdına macunla birbirinden 5 cm mesafede yapıştırılır. Artıları: Fidelerin inceltilmesi gerekmez ve tohumlu şeritlerin ekilmesi kolaydır (oluklara yayılır ve toprağa serpilir). Eksileri: Yoğun emek gerektiren bantların hazırlanması.
  4. Karda iniş Kışın variller karla dolar ve Tut soğuk bir odada. Dikimden önce oluğa ince bir kar tabakası dökülür, havuç tohumları yukarıdan dağıtılır ve toprakla örtülür. Artıları: hatta tohum dağıtımı. Eksileri: Kar hazırlamak zor olabilir.

Bakım özellikleri

Havuç yataklarının bakımı, yabani otların zamanında uzaklaştırılmasından, mahsullerin seyreltilmesinden, sulanmasından, toprağın gevşetilmesinden ve gübrelenmesinden, bitkilerin dikilmesinden oluşur.

Sulama modu

Havuç haftada kez sulama kabından sulanır. Toprağı nemlendirmek için ılık, durgun su kullanılır. Yazın ikinci yarısından itibaren sulama ayda iki sefere indirilir. Hasattan hafta önce tamamen kesilir.

Üst giyim

Ekimden önce toprak uygun şekilde hazırlanmış ve gübrelenmişse, kök bitkilerinin büyümesi sırasında ek gübreleme gerekli değildir. Alanın dikim için hazırlanması sırasında sonbaharda tüm gübrelerin uygulanması daha iyidir.

Toprağı hazırlama fırsatı yoksa, bitkilerin büyümesi sırasında potasyum-fosfor pansumanları uygulanır - iki kez sıvı halde üç hafta ara ile. Üst pansuman hasattan bir ay önce durdurulur.

Havuçları doğru ve zamanında ekiyoruz

Gevşetme ve ayıklama

Sulamadan veya yağmurdan sonraki gün, toprak gevşetilerek kök bitkilere hava erişimi sağlanır. Kök bitkilerinin üstleri açıkta bırakıldığında, onları toprakla kaplayarak tepeleme yapılır. Güneş kök bitkiye çarptığında meyvelerde acılık oluşur.

Havuç çabuk büyümediğinden, birçok yabani otun bu süre zarfında büyümek için zamanı olur. Fideleri boğmasınlar diye mahsuller otlatılır.

inceltme

Havuç ekimlerinin seyreltilmesi, toprağın ayıklanması ve gevşetilmesi ile birleştirilir. İlk inceltmede sürgünler arasında cm, ikincisinde ise cm mesafe bırakılır.

Hastalıklara ve zararlılara karşı koruma

Havuç kültürü zayıf bir şekilde hastalığa duyarlıdır Alternaria ve phomosis nedeniyle sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar, yapraklarda lekeler ve kök bitkilerinde çürüme odaklarına neden olan mantar hastalıklarıdır. Yatakları% 1'lik bir Bordeaux sıvısı çözeltisi ile tedavi etmek, bu hastalıkların gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Havuç parazitleri arasında havuç sineği en tehlikelisidir. İlkbaharda yumurtalarını ortaya çıkan kök mahsulün yanına toprağa bırakır. Yumurtalardan çıkan larvalar, havuçtaki geçitleri kemirerek bozulmasına ve çürümesine neden olur.

Havuç ekimlerinin yanına havuç sineklerini korkutmak için soğan, sarımsak, kadife çiçeği, kadife çiçeği ekilir. Bitkileri soğan kabuğu infüzyonu (5 litre sıcak su için g, iki gün bekletin) ve portakal kabuğu (10 litre ılık su için 1 kg kabuk, iki gün bekletin) infüzyonu ile etkili bir şekilde püskürtün.

Hasat zamanı

Havuçları doğru ve zamanında ekiyoruz

Hasat zamanlamasını belirlerken, her şeyden önce onlara rehberlik edilir. havuç çeşitleri. Erken olgunlaşan çeşitler Temmuz ayında hasat edilir. Hasatla sıkılırsanız, meyveler çatlar ve sululuğunu kaybeder.

Dikkat! Erkenci havuç taze tüketim için iyidir. Uzun süreli depolamaya uygun değildir.

Orta olgunlaşan havuçlar günde olgunlaşır. Toprağa aşırı maruz bırakmak da buna değmez, tadı kötü etkileyecektir.

Geç havuç gün veya daha uzun süre olgunlaşıseafoodplus.infoer hava sıcaklığı + 4 ° C'ye düşene kadar büyümeye devam eder ancak gece donlarını beklemeye gerek yoktur. Temizlik için kuru güneşli bir gün seçilir.

Havuç bir dirgen ile nazikçe kazılır ve üst kısımlarından topraktan çekilir. Kök bitkileri yerden temizlenir, yeşillikler bükülür veya kesilir. Bundan sonra havuçlar havada birkaç saat kurutulur ve saklanır.

Sonuç

Lezzetli sulu havuç yetiştirmek basit bir işlemdir. Çıtır çıtır vitamin kökleri elde etmek için, tohumlar hazırlamak (veya önceden hazırlanmış olanları satın almak), öncekileri dikkate alarak bahçe için bir arsa seçmek, toprağı hazırlamak ve ekim bakım kurallarına uymak önemlidir. O zaman turuncu güzellik sizi lezzetli ve zengin bir hasatla ödüllendirecek!

Havu&#; ne zaman ekilir? Bah&#;ede ve saksıda havu&#; yetiştirme y&#;ntemleri

Saksıda kendi sebzelerimizi yetiştirmek ayrı bir zevk. Domates, salatalık, biber, Özellikle saoğuk havalarda bile evde sebze yetiştirilebiliyor. Havuç da bunlardan biri. Peki havuç ne zaman ve nasıl ekilir? İşte konu hakkında detaylar

Havuç ne zaman ekilir?

Havucu ekme zamanı bölge sıcaklıklarına göre farklılık gösterir. Toprak ısısının 10 dereceye ulaştığı zamanlarda ekilebilir. Buna göre havuç ekimi, Şubat ve Temmuz ayları arasında yapılabilir.

Havuç ne zaman ekilir Bahçede ve saksıda havuç yetiştirme yöntemleri

Saksıda ve bahçede havuç nasıl yetiştirilir?

Havuçlar büyüyene kadar toprağın içinde kaldığından, toprağınızın kalitesi burada çok önemli. Ayrıca rahat yetişmeleri için yine tohumları aralıklarda ekmeniz gerekiyor. Bunun dışında haftada iki kez sulamanız yeterli olacaktır. Bir diğer önemli nokta, olgunlaşmış havuçları çıkarırken çok dikkatli olun. Yanlışlıkla köküne zarar verebilirsiniz.

Kendi havuçlarınızı yetiştirmek için ilk olarak cam bir kaseye su koyun. Daha sonra havuçları temizlemeden ve yıkamadan baş kısımlarını 3 parmak kalınlığında kesin. Kestiğiniz baş kısımları su dolu kaseye yerleştirin. Kesilen kısım altta kalmalı.

Ardından filizlenmesi için güneş alan bir yerde 1 hafta bekletin. Alt kısımlarda saçaklanmalar oluşacaktır. Düzenli bir şekilde suyunu değiştirin.

Havuçlar filizlenince saksıya alabilirsiniz. Saksının en al kısmına çakıl taşlarını yerleştirin. Daha sonra toprağı yarısını saksıya doldurun. Filizlenen kısımlar üstte ve açık kalacak şekilde havuçları da toprağa yerleştirin. Son olarak havuçlarınızı sulayın.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir