hamilelikte vücut kararması nasıl geçer / Gebelikte cilt değişiklikleri

Hamilelikte Vücut Kararması Nasıl Geçer

hamilelikte vücut kararması nasıl geçer

Hamilelikte oluşan cilt sorunları hakkında bilinmesi gerekenler

Hamilelik hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönemde hormonal değişimlerin yanı sıra anne adayları bedeniyle ilgili pek çok fiziksel değişimle karşılaşır. Bunlardan biri de estetik kaygıyla kadınları en çok rahatsız eden çatlaklar ve cilt lekeleridir.


Hamilelik çatlakları nasıl olur?

Hamilelikte çatlakların oluşmasının en önemli nedeni kilo alımıdır. Hızlı kilo alımı ile deri aniden genişler. Deri altı bağ dokusunun bu duruma uyum sağlayamaması ve bağ dokusunda kopmalar oluşması sonucu da çatlaklar meydana gelir. Kilo alımının en fazla olduğu karın, göğüs, kalça, bacak ve kolların üst kısmında belirgin çatlak oluşumları gelişebilir. Önce pembemsi-mor renkte çizgiler şeklinde görülür. Zaman içerisinde ise bu renk beyaza döner. Uzun, ince düzensiz çizgiler şeklinde olabildiği gibi genişliği parmak kalınlığında olan çatlaklar da görülebilir. Bu bölgede deri gevşer ve esnekliği bozulur. Görüntü olarak kişiyi rahatsız etse de sağlık açısından herhangi bir soruna neden olmaz. Genellikle hamileliğin son aylarında oluşmaya başlar. Ancak sadece hamilelikte değil hızlı kilo alınan her dönemde vücutta çatlak ortaya çıkabilir. Ayrıca çatlakların oluşmasında genetik faktörler yani ailesel eğilim de büyük önem taşır.

Hamilelik çatlak kremi

Çatlaklarına, hamileyken herhangi bir tedavi uygulanamaz. Hamilelik bittikten sonra ise erken dönemde müdahale etmek, tedavideki başarı şansını artırır. Son yıllarda bazı lazer yöntemleri tedavide kullanılmaya başlandı. Fraksiyonel karbondioksit lazer tedavisi ile düzelme sağlanabilir. Lazerin etkinliği doğum sonrası erken dönemde uygulandığında daha fazla sonuç alınabilir. Bunun yanı sıra bazı özel kremlerin uzun süre kullanılması da daha iyi bir görünüm verebilir. Doğumdan sonra da çatlakların oluşmaması için kilo alımına dikkat etmek gerekir. Spor yapmak, ani kilo alıp vermekten kaçınmak ve kilo dengesini sağlamak gerekir. Bazen hamileyken çatlak oluşmaz, ancak doğumdan sonra kilo verme ile deri gevşer. Bu nedenle de bu bölgelere sıkılaştırıcı krem sürmek faydalıdır. Kremlerin özellikle karına ve gevşeyen diğer bölgelere masaj yaparak her gün sürülmesi önerilir.

Hamilelik çatlaklarına bu yağları kullanabilirsiniz

Çatlak oluşumunu tümüyle önlemek her zaman mümkün olmayabilir. Ancak oluşma ihtimali ve miktarı azaltılabilir. Bunun için öneriler şöyle sıralanabilir:

  • Hamile de olsanız kilo alımınız kontrollü olmalı. Çünkü karın cildinin ani olarak yoğun bir şekilde gerilmesi çatlak açısından risk faktörü oluşturur.
  • Yeterli miktarda su için. Bol su içenlerde derinin yapısı daha iyi olur. Bu da cildi dayanıklı hale getirir.
  • Cildinizi nemli tutun. Hamileliğinizin başından itibaren çatlak kremlerini kullanabilirsiniz. Kremler, deriye elastikiyet kazandırdığından oluşumları engellemeye yardımcıdır. Ancak bu tür kremler alınamıyorsa vitamin ve mineral içeren yağlarla, badem, shea ve kakao yağı gibi losyonları kullanabilirsiniz.
  • Cildinize masaj yapın. Nemlendiriciler ve losyonlarla yapılacak hafif masajlar cilt içindeki kan dolaşımını da artırarak çatlak oluşumunu engeller.

Meme çatlağında kreme gerek yok

Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek hale gelir. Meme başının etrafındaki deriden yağlı bir madde salgılanmaya başlar. Bu doğal madde, emziren annenin meme ucunu çatlaklardan korur. Bu nedenle meme başını korumak ya da temizlemek için meme başına karbonatlı su, sabunlu su, krem sürmeye gerek yoktur. Hatta bunları sürerken yağlı madde de silinecek ve meme başında çatlaklar daha kolay oluşacaktır. Memelerde büyüme olacağı için daha büyük beden sütyen kullanmak yararlı olacaktır.

Güneş ışını alın ama&#x;

Cilt lekeleri hemen hemen tüm gebelerin yakındığı ortak noktalardan biridir. Bu lekelerin oluşmasında ve yoğunluğunda kişinin genetik yapısı, beslenmesi, ne kadar sıklıkta güneşlendiği etkili olur. Daha önce uzun dönem doğum kontrol hapı alınması, güneşte çok kalınması sonucu gebelik döneminde yoğun lekelenmeler oluşabilir. İlk aylarda bile olsa güneşin zararlı ışınlarından korunmak gerektiği gibi, yeteri kadar da faydalanmak gerekir. Bu da günde 20 dakika ile 30 dakikayı geçmemelidir. Vücudun D vitaminini sentezleyebilmesi için güneş ışınlarına ihtiyacı vardır, ancak aşırıya kaçılmamalıdır.

Hamilelikte cilt lekeleri nasıl olur?

Bebeğin rahme yerleşmesiyle birlikte salgılanan hormonlar, anne adayının cilt yapısını değiştirir. Ciltte koltuk altı, kasık ve karın orta bölgesinde renk değişimleri görülebilir. Bu gebelik lekeleri (melazma) daha çok alın bölgesi, dudak üstü ve yanaklarda ortaya çıkar. Bunun nedeni de cilde rengini veren renk hücrelerinin daha fazla çalışmasıdır. Bu lekeler sıklıkla buğday tenli kişilerde görülse de, açık tenli kişilerde de ortaya çıkabilir. Gebelik esnasında salgılanan büyüme hormonu, östrojen ve progesteron, bu lekelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Gebe kadınların çok fazla güneşlenmesi de bu lekelenmelerin iyice artmasına yol açar. Güneş koruyucu kullanılması da bu lekeleri ortadan kaldıramayabilir. Güneş koruyucuyu krem kullanılacaksa mutlaka doktora danışılmalıdır.

Cildinizi kimyasaldan koruyun

Gebelikte cilt sağlığını korumak için önlem alırken, hormonların artışı nedeniyle cilt salgılarının da arttığını unutmamak gerekir. Bu dönemde aşırı terlemeye karşı her gün düzenli olarak ılık bir duş almak terlemenin azalmasında faydalıdır. Terlemenin sonucunda vücutta isilik, pişik artabilir. Kilo artışı ve hormonlar da bunu tetikler. Kimyasal içerikli bir ilaç kullanmak yerine, duş aldıktan sonra bir miktar pudra sürmek rahatlatıcı olabilir. Gebelik döneminde, banyo sonrası losyonlar kullanılırken de dikkatli olunmalıdır. Cilt bakımında doktorların önerdiği doğal ürünler tercih edilmelidir. Bunlar arasında badem yağı, ayçiçek yağı, zeytinyağı sayılabilir. Makyaj ürünleri, özellikle de tüm yüzü kapatan, yoğun kimyasal içerikli ürünleri kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte saç bakımı

Saç sorunları da kadınların gebelik döneminde en çok yakındıkları konular arasında yer alır. Bu dönemde vücutta kan akımı arttığından, saç köklerinden girecek kimyasal maddeler bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle doktora danışmadan saç bakım ürünlerini kullanmayın. Saçlarda doğal bakım için bademyağı, susam yağı, ceviz yağı gibi doğal yağlar kullanılabilir. Tüm bakımlara rağmen saçlarda cansızlık, matlaşma, dökülme devam ederse doktora danışılmalıdır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Gebelikte oluşan cilt lekelerinden kurtulmak m&#;mk&#;n

Gebelikte oluşan cilt lekelerinden kurtulmak mümkün

EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Leke oluşumuna yatkın esmer kadınlarda daha çok görülse de cilt teninin açık olması cildi, güneşin etkilerine karşı daha savunmasız hale getiriyor. Bir de buna hamileliğin getirdiği hassasiyet eklenince açık tenli gebeler, hamilelik lekeleri için açık hedef haline geliyor. Üstelik gün ışığı, ciltteki pigmentasyonu arttırarak kalıcı hamilelik lekelerine yol açabiliyor. Açık tenli olmanın yanı sıra;

• Kişinin genetik yapısı,
• Beslenme alışkanlıkları,
• Gebelik öncesinde uzun süre doğum kontrol hapı kullanması,
• Uzun süre güneşe maruz kalması gibi etkenlerde hamilelik döneminde cilt lekelerinin meydana gelmesinde etkin bir rol oynuyor.

HAMİLELİK LEKESİ KALICI MIDIR?

Hamilelikle birlikte ortaya çıkan açık veya kahverengi lekeler, gebeliğin ikinci üç aylık döneminde çıkmaya başlar. Son üç aylık dönemde iyice belirginleşen lekeler, vücudun herhangi bir noktasında kendine yer bulabiliyor. Bu lekeler doğumdan sonra çoğu zaman kendiliğinden kaybolabiliyor. Ancak risk faktörlerini taşıyan ve güneşe savunmasız çıkan kişilerde kalıcı hale gelebiliyor.

GÜNEŞE ÇIKMAMAK ÇÖZÜM MÜ?

Hamile kadınların cilt lekelerini önlemek için güneşten uzak durması doğru bir yol değildir. Çünkü hamilelik boyunca güneşe çıkmamak bebeğin gelişimini olumsuz anlamda etkiler. Bir hamilenin her gün en az 20 dakika boyunca güneşten faydalanması ve vücudu için gerekli olan D vitaminini alması gerekir. Ancak güneşe çıkarken uygun şartları hazırlar ve önlemini alırsa cilt lekesi oluşma riskini minimize edebilir. 

Gebelikte oluşan cilt lekelerinden kurtulmak mümkün

HAMİLELİK SIRASINDA LEKELER TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Hemen her hamilenin ortak problemi olan cilt lekelerinin tedavisinin hamilelik sırasında yapılması önerilmez. Bunun temel sebebi zaten çoğu lekenin hamilelik sonrasında kendiliğinden gidecek olmasıdır. Kalıcı olan lekeler içinse hamilelik sonrasında uzman bir dermatoloğa başvurulmalıdır.

HAMİLELİK LEKELERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hormonal değişimlerin yanı sıra birçok faktöre bağlı olarak gelişen lekeler için hamileliğin ilk aylarında daha çok doğal yöntemler tercih edilir. Özellikle lohusalık döneminde C vitamini ve fitik asit gibi bitkisel içeriği olan doğal ürünler tercih edilir. Leke kremleri ise diğer bir tercih edilen yöntem arasında yer alıyor. Kremlere rağmen lekelerin gitmemesi durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemleri ise;

  •  Lazer tedavisi,
  •  Kimyasal peeling,
  •  PRP tedavisi,
  •  Leke mezoterapisidr.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası