tyt nedir / Üniversiteye Girişin Anahtarı: TYT Nedir?

Tyt Nedir

tyt nedir

YKS Nedir?

YKS aslında Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Türkiye'de bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsanız bu sınavlara girmek durumundasınız. Yazımızda sınavları ayrı ayrı ele alacağız. Hadi birlikte detayları incelemeye başlayalım!


TYT Nedir?

ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavınıza % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz de bu sınava girmek zorundasınız. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır. TYT puanıyla başvuru yapabileceğiniz bölümler: Bilgisayar Programcılığı, Aşçılık, Anestezi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Optisyenlik, Radyo ve Televizyon Programcılığı, İlk ve Acil Yardım, Bilgisayar Programcılığı, Fizyoterapi, Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, İş Sağlığı ve Güvenliği, Ağız ve Diş Sağlığı, Odyometri, İç Mekan Tasarımı, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri, Bankacılık ve Sigortacılık. Bu bölümlerden herhangi birinde eğitim görmek isterseniz mutlaka TYT sınavına girmelisiniz.


AYT Nedir?

Alan Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda ise tamamen bilginizi ölçecek sorular bulunmaktadır. AYT puanıyla alan bölümlerden bazıları ise şu şekildedir: Tıp, hukuk, mühendislik, hemşirelik, iktisat, işletme Bu bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz bu sınava girmelisiniz. Aslında TYT puanıyla alan bölümler hariç kalan bölümlere yerleşmek için bu sınava girmek zorundasınız. 


YKS'de Hangi Dersten Kaç Soru Var?

TYT

Bu sınavda toplam soru sorulmaktadır. Verilen süre ise dakikadır. TYT sınavının sınav puanınıza etkisi % 40 olarak belirlenmiştir. Soru dağılımı ise şu şekildedir:

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya

AYT

Bu sınavda ise toplam soru bulunmaktadır. Verilen süre ise dakikadır. Dört testten oluşan bu sınavın ise soru dağılımı şu şekildedir:

funduszeue.info – Sosyal Bilgiler: Türk Dili ve Edebiyatı dersinden 24, Tarih 1 dersinden  10, Coğrafya 1 dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

2. Test/Sosyal Bilgiler 2: Tarih 2 dersinden 11, Coğrafya dersinden 11, Felsefe Grubu(Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) dersinden 12 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.

3. Test/Matematik: Matematik ve Geometri olmak üzere ayrılan bu testte matematik dersinden 25 soru, geometriden ise 15 soru bulunmaktadır. Toplamda 40 soru vardır.

4. Test/Fen Bilimleri: Fizik 14, Biyoloji 13 ve Kimya 13 olmak üzere toplam 40 soru bulunmaktadır.


YDT

İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde yapılan yabancı dil yeterlilik sınavında toplam 80 soru sorulmaktadır. Bu sorular için verilen süre ise dakikadır. Her dil için ayrı bir kitapçık verilmektedir. Başvurunuzda belirttiğiniz yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.  


YKS Başvuruları Ne Zaman?

TYT ve AYT ne zaman diye soruyorsanız senesi için sınav başvuru ve sınav tarihlerini aşağıda bulabilirsiniz:

Başvuru Tarihi: 6 Şubat- 3 Mart

Sınav Tarihi: 27 Haziran Cumartesi 

Saat: 

Başvuru Tarihi: 6 Şubat-3 Mart

Sınav tarihi: 28 Haziran Pazar

Saat: 

Başvuru Tarihi: 6 Şubat-3 Mart

Sınav Tarihi: 28 Haziran Pazar

Saat: 

Sınav sonuçları 28 Temmuz' da açıklanacaktır.


YKS'ye Nasıl Başvuru Yapılır?

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfındaysanız, başvurunuzu kendi okulunuzda bulunan bu işle görevli öğretmenleriniz aracılığıyla , ÖSYM tarafından belirlenmiş sınav merkezlerinden ya da ÖSYM Sınav Koordinatörleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Özel olarak herhangi bir YKS başvuru merkezi bulunmamaktadır. Belirlenen yerlere başvuru için mutlaka kendiniz gitmelisiniz. Çünkü başvuru yapılırken fotoğrafınız çekilecektir. Eğer ÖSYM Aday İşlemleri sitesinde fotoğrafınız varsa başvurunuzu bireysel olarak internet üzerinden yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra belirlenen ücreti bankaya yatırmanız durumunda başvurunuz tamamlanmış olacaktır. 


YKS Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Başvurunuzu yaptıktan sonra ne kadar para yatırmanız gerektiğine hep birlikte göz atalım. Öncelikle her sınav için ayrı bir ücret yatıracağınızı bilmelisiniz. Ücretler ise şu şekildedir: 

  • TYT: 70 TL
  • AYT: 70 TL
  • YDT: 70 TL

Para yatırabileceğiniz  bankalar ise şu şekildedir: Akbank, Albaraka, Finansbank, Halkbank, Vakıfbank'ın ATM ve internet bankacılığı ve Ziraat Bankası' nın sadece internet bankacılığı aracılığıyla ücretinizi yatırabilirsiniz.

Eğer belirlenen süreler içerisinde başvurunuzu yapamadıysanız ya da sınava katılmaya sonradan karar verdiyseniz geç kaldım diye endişelenmeyin! ÖSYM tarafından belirlenen geç başvuru tarihleri içinde başvurunuzu tekrar yapabilirsiniz. yılı için bu tarih  Mart olarak belirlenmiştir. Ancak yatıracağınız ücret her oturum için  TL'dir.


Sınava Giderken Yanınızda Bulunması Gerekenler

ÖSYM sayfasından çıkardığınız giriş belgeniz ve nüfus cüzdanınız bulunmalıdır. Giriş belgenizde sınava gireceğiniz yer, sınav saati, salon bilgileri bulunmaktadır. Fotoğrafınızın net olmasına özen göstermelisiniz.


Sınava Giderken Yanınızda Bulunmaması Gerekenler

Sınavın yapıldığı binada emniyet görevlileri tarafından aranacaksınız. Çanta, saat, cüzdan, cep telefonu, kolye, yüzük gibi aksesuarlar, metal içerikli herhangi bir eşya, ulaşım kartı, kredi kartı, yiyecek ve içecek(ambalaj kağıdı yırtılmış pet şişe içindeki su hariç) olmak üzere kalem, silgi, kalemtraş ile sınava girmeniz yasaktır.


YKS Katsayıları

Sınavdan yaptığınız netlerle hangi dersin ne kadar puan getirdiğini merak ediyorsanız aşağıdaki tabloyu mutlaka inceleyin!

sayısal
bölüm
sözel
bölümü
eşit
ağırlık
bölümü
dil
bölümü
MATEMATİK 13,25
puan
3,25 puan3,25 puan3,25 puan
TÜRKÇE3,25
puan
3,25 puan3,25 puan3,25 puan
FEN 13,50
puan
3,50
puan
3,50
puan
3,50
puan
SOSYAL3,50
puan
3,50
puan
3,50
puan
3,50
puan
FEN 25 puan
MATEMATİK 25 puan5 puan
EDB-SOSYAL 15 puan
SOSYAL 25 puan
DİL5 puan

Bunları Bilmeden Sınava Girme!

  • 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Puanınız yaptığınız net üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin sınavda doğru 20 yanlış yaptınız. 20/4=5 netiniz de yaptığınız yanlışlar üzerinden gitmektedir. Yani toplamda =95 netiniz kalır.
  • TYT baraj puanı 'dir. Bu puanı alabilmek için arası net yapmanız gerekmektedir. Ayrıca bu puan okul punanın eklenmediği  halidir yani ham puandır. .
  • TYT puanıyla  lisans bölümlerine yani dört yıllık bölümlere tercih yapamazsınız. Bu puanınızla meslek yüksek okullarındaki bölümlere tercih yapabilirsiniz.
  • TYT sınavında temel dersler diye adlandırılan Türkçe ve Matematik dersleri için en az 0,5 net yapmak zorundasınız. Yoksa puanınız hesaplanmayacaktır.
  • TYT puanınız ' den yüksekse isterseniz iki yıl geçerli olmaktadır. Bunun için sınava girdiğiniz ikinci senede başvuru yaparken geçen yılki TYT puanım hesaplansın diye bir seçenek mevcut!
  •  TYT sınavı daha çok okuduğunu anlama, yorumlama ve sürenizi etkin kullanma gerektiren bir sınav iken, AYT sınavı ise bilgi gerektiren bir sınavdır. Bunun için etkin programlı bir çalışma süreci gerektirmektedir.
  • AYT sınavınızda yaptığınız netler TYT puanınızı etkilememektedir.
kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız: Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu

Ana madde: Türkiye'de eğitim

Taban ve tavan puan[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası