2021 buğday alım fiyatı / Cumhurbaşkanı Erdoğan, hububat ve yaş çay alım fiyatlarını açıkladı - Bloomberg HT

2021 Buğday Alım Fiyatı

2021 buğday alım fiyatı

Hububat alım fiyatları ne kadar oldu? İşte bakliyat ve hububat alım fiyatları

Toprak Mahsulleri Ofisi, vatanda&#;&#;n bekledi&#;i hububat al&#;m fiyatlar&#;n&#; aç&#;klad&#;. senesi hububat ve bakliyat al&#;m fiyat ve politikalar&#; ile ilgili yaz&#;l&#; aç&#;klama yapan TMO Genel Müdürlü&#;ü'nün aç&#;klamas&#; sonras&#; vatanda&#;lar hububat al&#;m fiyatlar&#; ne kadar, bakliyat al&#;m fiyatlar&#; ne kadar sorular&#;n&#;n cevab&#;n&#; merak ediyor. Peki hububat al&#;m fiyatlar&#; ne kadar oldu?

HUBUBAT ALIM F&#;YATLARI NE KADAR OLDU? BAKL&#;YAT VE HUBUBAT ALIM F&#;YATLARI

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlü&#;ü, dönemi hububat ve bakliyat al&#;m fiyat ve politikalar&#;na ili&#;kin yaz&#;l&#; bir aç&#;klama yapt&#;. Aç&#;klamada, Türkiye'de hububat ve bakliyat hasad&#;na bu ay ba&#;land&#;&#;&#; hat&#;rlat&#;ld&#; ve ülke genelinde hasad&#;n, bugün itibar&#;yla bu&#;day, arpa ve k&#;rm&#;z&#; mercimekte yakla&#;&#;k yüzde 1 seviyesinde oldu&#;u belirtildi. Piyasalar&#;n yak&#;ndan izlendi&#;i ve hasat ba&#;lang&#;ç tarihinden itibaren bugüne dek piyasalar&#;n gidi&#;at&#;na göre TMO politikalar&#;n&#;n &#;ekillendirildi&#;i ifade edilen aç&#;klamada, Cumhurba&#;kan&#; Erdo&#;an'&#;n hububat ve bakliyat al&#;m fiyatlar&#;n&#; duyurdu&#;u da an&#;msat&#;ld&#;.

TMO'dan yap&#;lan aç&#;klamada, ofisin, üreticilerin i&#; yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek için uygulad&#;&#;&#; randevulu al&#;m sisteminin sürdürülece&#;i belirtildi ve devam&#;nda &#;u bilgiler aktar&#;ld&#;;

"TMO, Türkiye genelinde bulunan yakla&#;&#;k i&#; yerinde ve protokol imzalanan lisansl&#; depolarda (yakla&#;&#;k nokta) al&#;m faaliyeti gösterecektir. TMO ile protokol imzalayan lisansl&#; depoculuk &#;irketleri monash.pw internet adresinde yay&#;mlanmakta olup lisansl&#; depolara ürün teslim eden üreticiler, bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabilecekler. &#;&#; yerlerinde pazar günleri hariç haftan&#;n 6 günü, lisansl&#; depolar üzerinden ise pazar günü de dahil her gün al&#;m yap&#;lacak. Üreticilerden bu y&#;l da bo&#;altma ücreti al&#;nmayacak. Böylece üreticinin ton ba&#;&#;na ilave 11,80 lira kazanc&#; olacak. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildi&#;i tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplar&#;na aktar&#;lacak. Ürününü lisansl&#; depolar üzerinden ELÜS olarak TMO'ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yap&#;lacak."

Ayr&#;ca, bu seneki hasat dönemi hububat al&#;mlar&#;nda Çiftçi Kay&#;t Sistemi'ne kay&#;tl&#; üreticilerden, belgelerindeki üretim miktar&#; üzerindeki yüzde 50 fazlas&#;na kadar ürünün tamam&#;n&#;n sat&#;n al&#;naca&#;&#; ifade edilerek, yine bu sisteme kay&#;tl&#; olmayan kesimlerin ise üreticiden ald&#;&#;&#;n&#; belgelemek ko&#;uluyla stoklar&#;ndaki ürünü 2 Kas&#;m tarihinden itibaren TMO'ya satabilece&#;i de söylendi.

Aç&#;klamada ayr&#;ca ofisin altyap&#;s&#; uygun olan ticaret borsalar&#;nda hububat al&#;m&#; yapaca&#;&#; aktar&#;ld&#; ve &#;unlar söylendi;

"Ticaret borsas&#; üzerinden al&#;m yapan i&#; yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de do&#;rudan i&#; yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisansl&#; depoya ürün teslim etmek isteyen üreticiler randevu almas&#;na gerek duymadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO'ya satabilecek. Geçen y&#;l tonu olan K&#;rm&#;z&#;/Beyaz Sert Ekmeklik Bu&#;day fiyat&#; bu y&#;l yüzde 36,4 art&#;r&#;larak ton ba&#;&#;na 2 bin lira olarak belirlendi. Bu&#;day&#;n kalitesine göre aç&#;klanan fiyatlar üzerine ayr&#;ca yüzde 2 ilave fiyat uygulanacak. Bu &#;ekilde kaliteli ürünün fiyat&#; ton ba&#;&#;na liraya ula&#;acakt&#;r. Ortalama verimler dikkate al&#;narak Bakanl&#;&#;&#;m&#;zca hububata ton ba&#;&#;na lira, bakliyata ise lira prim ve destek verilmektedir."

TMO HUBUBAT ALIM F&#;YATLARI

MAKARNALIK BU&#;DAYLAR

MAKARNALIK BU&#;DAY (monash.pw)

DÜ&#;ÜK VASIFLI MAKARNALIK BU&#;DAY

EKMEKL&#;K BU&#;DAYLAR

SERT EKMEKL&#;K BU&#;DAY (monash.pw)

D&#;&#;ER EKMEKL&#;K BU&#;DAY (monash.pw)

DÜ&#;ÜK VASIFLI EKMEKL&#;K BU&#;DAY

ARPA

KIRMIZI MERC&#;MEK (1. S&#;n&#;f):

YE&#;&#;L MERC&#;MEK (1. S&#;n&#;f):

NOHUT (1. S&#;n&#;f):

ÇAVDAR-TR&#;T&#;KALE

YULAF

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Erdoğan, "Prim ödemesinden, ürününü Toprak Mahsulleri Ofisimize veren Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimiz yararlanabilecektir" ifadelerini kullandı.

3,8 MİLYON TON EKMEKLİK BUĞDAY İTHALATI YAPILDI

Konuşmasında buğday ithalatına değinen Erdoğan, ihracat için ithalat yapıldığını savunarak şöyle konuştu:

“Muhalefet ve mandacı ekonomistler 'buğday ithal ediyoruz' yalanını yaymaktan geri durmuyor. Tahıl fiyatındaki dalgalanma üretim eksikliğinden değil. Biz buğdayı kendi ihtiyacımız için değil, onu işleyip tüm dünyaya satmak için ithal ediyoruz.” Ancak ekim alanlarının daralmasının yanı sıra üretimin ve kalitenin de düşmesiyle ithalat hızla artıyor.

Dr. Necdet Oral 'Hasat başlıyor fiyat ortada yok' başlıklı yazısında ekmek buğday ithalatının son yıllarda hızla arttığını kaleme almıştı. Oral yazısında şu ifadelere yer verdi:" Geçen yıl açıklanan alım fiyatları piyasa fiyatlarının altında kaldığı için TMO çiftçiden buğday alamadı ve ithalata yöneldi. / hasat yılında TMO 12 ayrı ithalat ihalesi yaptı. Çıkılan ihaleler sonucunda 3 milyon bin ton ekmeklik buğday alımı gerçekleşmişti. 30 Haziran tarihindeki ilk ihalede o günkü dolar kuruyla ton başına yaklaşık 2 bin TL olan ithal fiyatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin başlamasının ardından 17 Mart ’de yapılan ihalede 6 bin TL’ye kadar yükseldi. 23 Mart ’de yapılan ihalede ise 6 bin TL/ton olarak gerçekleşti."

BUĞDAY ALIM FİYATLARI MALİYETİN ALTINDA KALDI

Geçen yıl 17 Mayıs’ta, ondan önceki yıl ise 4 Mayıs’ta açıklanan buğday fiyatlarının açıklanması bu yıl 5 Haziran’ı buldu. Birçok yerde hasat dönemi başlarken alım fiyatlarının açıklanmaması nedeniyle üretici endişeyle bekliyordu. Ancak açıklanan alım fiyatları üreticilerin beklentisini suya düşürdü. Erdoğan’ın açıkladığı buğday alım fiyatı maliyetinin altında kaldı.

Ekmeklik buğday maliyeti, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesinin hesabına göre kuru tarım koşullarında üretilen buğdayda kg verime göre 6,56 TL/kg olan maliyet sulu tarım koşullarında üretilen buğdayda ise kg verime göre 6,98 TL/kg oldu.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesinin maliyet hesabı ise şöyle: kg verime göre maliyet 6,11 TL/Kg.

Geçen yıl kuraklık nedeniyle verim düşmüş, çiftçinin maliyeti ton başına 2 bin TL’ye yükselmişti. TMO buğday alım fiyatlarını maliyetin altında açıklamanın yanı sıra hasat döneminde ithalat yaparak çiftçinin elindeki ürün fiyatlarını baskılamıştı.

ZMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi’nin yapmış olduğumuz çalışma sonucunda yılı sulu koşullarda ekilen 1 kg durum buğdayın tahmini üretici satış fiyatı 8,37 TL, 1 kg ekmeklik ekilen buğdayın üretici tahmini satış fiyatı 7,87 TL, kuru koşullarda ekilen 1 kg arpanın üretici tahmini satış fiyatı 6,28 TL, sulu koşullarda ekilen 1 kg kırmızı mercimeğin üretici tahmini satış fiyatı TL, kuru koşullarda ekilen 1 kg kırmızı mercimeğin üretici tahmini satış fiyatı TL olması gerektiği açıklanmıştı.

Öte yandan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası, iç ve dış piyasalardaki fiyatlara göre alım fiyatını haftalık olarak güncellemesini talep ediyordu.

EKMEK FİYATLARI DURDURULAMAYACAK

Erdoğan’ın açıkladığı fiyatla çiftçinin maliyetini dahi karşılayamadığını söyleyen TZMO İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, “Son mazot zamları ve gelmesi beklenen zamlar dikkate alınarak yapılmış bir fiyatlandırma değil” ifadelerini kullandı: “Geçtiğimiz yıla göre fiyat 2,8 kat artırılmış gibi görünüyor ancak girdi maliyeti bunun çok daha üzerinde arttı. Buğday üretiminde maliyet hesaplarında arazi kirası, işçilik, akaryakıt, gübre, tohum, ilaç gibi girdilerin fiyatı ile hasat ve nakliye giderleri dikkate alınarak, alınacak verim üzerine, çiftçi kârı da eklenerek olması gereken taban fiyat belirlenmesi gerekiyor. Açıklanan rakam çiftçinin bir yıl boyunca geçinebileceği bir kârı vermiyor. Gelecek yıl ekim yapma kararını teşvik edecek bir fiyat da değil. Önümüzdeki dönemde hem kuraklık hem de küresek piyasalardaki artış nedeniyle ekmek fiyatları durdurulamayacaktır.

“Her yıl sözü edilen ihracat için ithal ediyoruz” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kapıkıran, “Un ve makarna ürünlerinde ihracat rakamlarına bakıldığında ithal edilen buğdayların 2, milyon tonun iç piyasanın ihtiyacı karşılamak için kullanıldığı ortada. Bu aslında sadece algı yaratan bir söylem. İthalatın büyük kısmı iç piyasanın yetersizliğin karşılamak için yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır