ortaklığın giderilmesi davasında bilirkişi raporuna itiraz / İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Davası

Ortaklığın Giderilmesi Davasında Bilirkişi Raporuna Itiraz

ortaklığın giderilmesi davasında bilirkişi raporuna itiraz

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;nda Sat&#;&#;

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;na konu olan ta&#;&#;nmaz aynen bölü&#;türülemeyecek nitelikte ise mahkeme taraf&#;ndan ta&#;&#;nmaz&#;n sat&#;&#;&#;na karar verecektir. Taraflar ortak ta&#;&#;nmaz&#;n sat&#;&#; yoluyla payla&#;t&#;r&#;lmas&#;na karar verilmesi için sulh hukuk mahkemesinde ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;n&#;n aç&#;lmas&#; gerekmektedir. Ta&#;&#;nmaz üzerinde bina, a&#;aç, tesis gibi bütünleyici parçalar var ise bütünleyici parça ile birlikte sat&#;lmas&#; gerekmektedir; ancak taleple mümkündür.

Ta&#;&#;nmaz&#;n sat&#;&#;&#;na dair karar verilmesi halinde, mahkeme taraf&#;ndan sat&#;&#; memuru görevlendirilecektir. Ta&#;&#;nmaz&#;n sat&#;&#;&#; &#;cra &#;flas Kanunu (&#;&#;K) hükmünce gerçekle&#;tirilecektir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Sat&#;&#; &#;&#;lemleri

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine ili&#;kin sat&#;&#;&#;n gerçekle&#;mesi için mahkeme taraf&#;ndan verilen hükmün kesinle&#;mesi gerekmektedir. Mahkeme taraf&#;ndan kurulan hükme kar&#;&#;l&#;k davada taraf olan payda&#;lar&#;n her birine usulüne uygun tebligat yap&#;lmal&#; ve tebligat sonras&#; yasal itiraz süresinde itiraz etmemi&#; olmas&#; gerekmektedir. &#;tiraz edilmi&#; ve istinaf yoluna gidilmi&#; ise hüküm henüz kesinle&#;memi&#; olacakt&#;r. Hükmün itiraz yollar&#; kapanm&#;&#; ve tebligatlar payda&#;lara eksiksiz bir &#;ekilde yap&#;lm&#;&#; ise hüküm kesinle&#;mi&#; olacakt&#;r.

Mahkeme taraf&#;ndan kurulan hükmün kesinle&#;mesinden itibaren 10 y&#;ll&#;k zaman a&#;&#;m süresinde sat&#;&#; karar&#;n&#;n infaz&#; istenebilecektir.

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;na dair verilen sat&#;&#; karar&#;n&#;n kesinle&#;mesi sonras&#;nda hakim, sat&#;&#; memuru görevlendirecektir. Sat&#;&#;a konu olan dosya, belirlenen sat&#;&#; memuruna görevlendirme karar&#; ile teslim edilecektir. Sat&#;&#;a konu olacak mala dair tapu kayd&#;nda sat&#;&#;a arz &#;ehri konulacak, tapudan ta&#;&#;nmaza ili&#;kin bilgiler celp edilecektir. Bütün bilgilerin al&#;nmas&#; sonras&#;nda sat&#;&#; memuru, dosyay&#; k&#;ymet takdiri ad&#;na bilirki&#;i memuruna dosyay&#; takdim edecektir. Bilirki&#;i raporunun sona ermesi sonras&#;nda tüm payda&#;lara rapor tebli&#; edilecektir. Raporun kesinle&#;tikten sonra sat&#;&#; a&#;amas&#;na geçilecektir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Sat&#;&#; &#;lanlar&#;

Sat&#;&#;a konu olan mülkiyetin sat&#;&#;&#; ad&#;na 1. ve 2. olmak üzere iki art&#;rma günü belirlenecektir. Sat&#;&#; ilan&#;nda her iki gün yap&#;lacak olan aç&#;k art&#;rman&#;n yer, gün ve saati ilanda belirtilecektir. Sat&#;&#; ilan&#; gazete üzerinden yay&#;mlanarak gerçekle&#;ebilmektedir. &#;lan&#;n yap&#;laca&#;&#; gazetenin tiraj&#; üzerinde olmal&#;d&#;r. Ancak internet üzerinden de sat&#;&#; ilan&#; gerçekle&#;tirilebilmektedir. &#;lan, 1. aç&#;k art&#;rma gününden en az 1 ay önce yap&#;lacakt&#;r.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Sat&#;&#; Önceli&#;i, Önal&#;m Hakk&#;

Önal&#;m hakk&#;, di&#;er ad&#;yla &#;ufa hakk&#;, bir mülkiyette payda&#; olan ki&#;ilerin pay&#;n&#; 3. ki&#;ilere satmas&#; halinde di&#;er payda&#;lara öncelikle sat&#;n alma hakk&#;n&#; veren bir hakt&#;r. Belli &#;artlar&#; bar&#;nd&#;rmas&#; halinde önal&#;m hakk&#; kullan&#;labilir. Ancak ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;n&#;n aç&#;lmas&#; halinde önal&#;m hakk&#; kullan&#;lamayacakt&#;r. Önal&#;m hakk&#;, payda&#;tan pay sat&#;n alan al&#;c&#;ya kar&#;&#; kullan&#;laca&#;&#;ndan ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#; aç&#;lmas&#; sonras&#;nda önal&#;m hakk&#; al&#;c&#; ve sat&#;&#; olmad&#;&#;&#;ndan ileri sürülemeyecektir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;nda &#;hale, Aç&#;k Art&#;rma

Payl&#; mal&#;n bölünmesinde aynen taksim mümkün de&#;il ise mal&#;n sat&#;&#;&#;na hükmedilecektir. Mal&#;n aç&#;k art&#;rmayla sat&#;&#;&#;nda payda&#;lar aras&#;nda art&#;rmayla yap&#;lmas&#;na karar verilmesi tüm payda&#;lar&#;n r&#;zas&#;na ba&#;l&#;d&#;r (TMK /3).

Sat&#;&#; aç&#;k art&#;rma ile olaca&#;&#;ndan davaya konu olan malda herkes al&#;c&#; olabilecektir. Ancak payda&#;lar aç&#;k art&#;rman&#;n sadece payda&#;lar aras&#;nda yap&#;lmas&#;n&#; talep ediyorlar ise aç&#;k art&#;rma sadece payda&#;lar aras&#;nda yap&#;lacakt&#;r (TMK madde /3).

&#;halede, art&#;rmaya kat&#;lacak olan ki&#;iler mal de&#;erinin %20’si oran&#;nda nakit teminat veya teminat mektubu sunmalar&#; gerekmektedir. Aç&#;k art&#;rmaya kat&#;laca&#;&#;na dair teminat gösterilmesi &#;artt&#;r. Ancak art&#;rmaya konu olacak mülkiyette hisse sahibinin yüzdesi %20 oran&#; veya üzerinde ise teminat yat&#;rmas&#;na gerek bulunmamaktad&#;r.

En çok merak edilen konulardan birisi de aç&#;k art&#;rma ile sat&#;lacak olan mal, aç&#;k art&#;rmada hangi de&#;er üzerinden ba&#;lat&#;laca&#;&#;d&#;r. Öncelikle aç&#;k art&#;rmadaki de&#;er, k&#;ymet takdiri içeren bilirki&#;i raporunda belirtilen de&#;erin %50’si üzerinden ba&#;layacakt&#;r. Art&#;rma usulü ile yap&#;lacak olan sat&#;&#;ta en çok art&#;rmay&#; yapan ki&#;iye sat&#;&#; yap&#;lacakt&#;r.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;nda Aynen Taksim

Aynen taksim, ad&#;ndan da anla&#;&#;ld&#;&#;&#; üzere davaya konu olan mal&#;n hissedarlar&#;na ayn&#; oran ve de&#;erde aynan bölü&#;türülmesidir. Davay&#; açan payda&#;, ta&#;&#;nmaz&#;n aynen taksimini talep ediyorsa mahkeme davaya konu olan mülkiyetin öncelikle aynen taksim edilip edilmeyece&#;inin ara&#;t&#;rmas&#;n&#; yapacakt&#;r. Aynen taksim halinde mal&#;n paylar&#;n&#;n birbirine denk dü&#;memesi halinde eksik de&#;erdeki parçaya para eklenerek denkle&#;tirme sa&#;lanmas&#;na karar verecektir. (TMK madde /2)

Ancak aynen taksim talebinde bulunarak dava açan davac&#;ya kar&#;&#;l&#;k payda&#;lardan birisi sat&#;&#; yoluyla ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talebinde bulunur ise mahkeme aynen taksim mümkün de&#;il ise di&#;er payda&#;&#;n talebine istinaden sat&#;&#;&#;na karar verebilir. Di&#;er bir husus ise ta&#;&#;nmaz mal&#;n aynen taksimi halinde ta&#;&#;nmaz malda fahi&#; bir &#;ekilde de&#;er kayb&#; ihtimali var ise aynen taksim suretiyle ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi karar&#; verilemez. Mahkeme aynen taksimi mümkün olmayan mülkiyetin sat&#;&#;&#;na karar verebilir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;nda Feragat

Feragat, davac&#;n&#;n açm&#;&#; oldu&#;u davada talebinin sonucundan tümüyle veya k&#;smen vazgeçmesidir. Hüküm kurulmadan önce Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesine göre feragat ederek davaya son verilebilmektedir. Feragat, duru&#;mada tutana&#;a geçirilmek suretiyle veya yaz&#;l&#; olarak dilekçe sunularak edilebilmektedir.

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;n&#; açan davac&#;, davadan feragat etti&#;ine dair duru&#;mada tutana&#;a geçirmek suretiyle veya yaz&#;l&#; bir dilekçe sunumu ile gerçekle&#;tirebilecektir. Feragat etti&#;ine dair beyan&#;n sunulmas&#; halinde kar&#;&#; taraf ya da mahkeme feragati kabul &#;art&#; bulunmamaktad&#;r. Feragatte bulunan ki&#;i, feragatinden dönemez.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;nda Yarg&#;lama Usulü

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;nda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesinin ilk f&#;kras&#;n&#;n a bendinde sulh hukuk mahkemesinin görevine giren dava ve i&#;lerin basit yarg&#;lama usulüne tabi oldu&#;u belirtilmi&#;tir. Basit yarg&#;lama usulü, yaz&#;l&#; yarg&#;lama usulüne göre farkl&#;d&#;r.

Basit yarg&#;lama usulünde, dilekçeler a&#;amas&#; dava dilekçesi ve cevap dilekçesinden ibarettir. Cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi verilmez.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#;nda Görevli ve Yetkili Mahkeme

&#;zale-i &#;uyu davas&#;nda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Dava Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre ta&#;&#;nmaz&#;n bulundu&#;u yerde görülecektir. E&#;er birden fazla ta&#;&#;nmaza dayanarak dava aç&#;lacak ise ta&#;&#;nmazlar&#;n oldu&#;u yerlerden birisinde de dava aç&#;labilir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#; Ne Kadar Sürer?

Dava süreci, dilekçeler a&#;amas&#; ile ba&#;lar ve dilekçeler a&#;amas&#; sona erdikten sonra duru&#;malar ba&#;layacakt&#;r. Mahkeme taraf&#;ndan rapor haz&#;rlanmas&#; için bilirki&#;i raporunun haz&#;rlanmas&#; talep edilecek, bilirki&#;i raporunun haz&#;rlanmas&#; ve tüm delillerin toplanmas&#; halinde karara varacakt&#;r. Her dava konusuna ve mahkemenin i&#; yo&#;unlu&#;una göre davan&#;n ne kadar sürede sona erece&#;i de&#;i&#;kenlik göstermektedir. Ancak ortalama bir süre verilebilir ise tüm bu süreç 1 ila 1,5 y&#;l aras&#;nda sürmektedir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#; Masraflar&#;

Dava açarken mahkemeye yat&#;r&#;lmas&#; gereken masraf bulunmaktad&#;r, masraf içerisinde harç ve giderler tabidir. Dava açarken davac&#; harç ve gideri mahkemeye yat&#;rmak zorundad&#;r. Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;, maktu harca tabidir. Davan&#;n aç&#;ld&#;&#;&#; tarihte belirlenen harç miktar&#; ödenmelidir. Dava sonunda mahkeme giderleri ve avukatl&#;k ücretleri paylar&#; oran&#;nda taraflara yükletilecektir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Vekalet Ücreti

Avukat ile müvekkil aras&#;nda yap&#;lan sözle&#;meden kaynaklanan avukatl&#;k ücreti d&#;&#;&#;nda mahkeme taraf&#;ndan hükmedilen vekalet ücretine hükmedilmektedir. Mahkeme taraf&#;ndan hükmedilen maktu vekalet ücreti, Avukatl&#;k Asgari Ücret Tarifesi uyar&#;nca belirtilen miktarda hükmedilmektedir. Bu vekalet ücreti davay&#; kazanan taraf lehine hükmedilir.

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;nda ise vekalet ücretine ili&#;kin di&#;er davalardan farkl&#; olarak karar verilmektedir. Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;nda, davay&#; kazanma-kaybetme olmamaktad&#;r. Her iki taraf yarar&#;na karar verilmektedir. Bu nedenle davay&#; bir gayrimenkul avukat&#; ile takip eden ki&#;iler ad&#;na maktu vekalet ücreti takdir edilecektir.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Davas&#; Temyiz Edilir Mi?

Temyiz, itiraz yoludur. &#;stinaf mahkemesi taraf&#;ndan verilen karara kar&#;&#;l&#;k denetleyen kanun yoludur. Temyiz itiraz&#; incelemeye yetkili merci Yarg&#;tayd&#;r. Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine ili&#;kin ilk derece mahkemesinin vermi&#; oldu&#;u karara kar&#;&#;l&#;k kanun ba&#;vuru yolu, bölge adliye mahkemesi (istinaf) dir. &#;stinaf mahkemesi, inceleme sonucunda bir karara varacakt&#;r. &#;stinaf&#;n vermi&#; oldu&#;u karara kar&#;&#;l&#;k ise Yarg&#;taya ba&#;vuruda bulunulacakt&#;r.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) &#;stinaf Harc&#;

Dava sonucunda hükmedilen karara kar&#;&#;l&#;k itiraz eden ki&#;i istinaf yoluna ba&#;vuracakt&#;r. &#;stinafa ba&#;vuran taraf mahkemeye dosya esas&#; üzerinden istinaf harc&#; yat&#;r&#;lacakt&#;r. &#;stinaf harc&#;, her sene belirlenen miktar üzerinden yap&#;lmaktad&#;r. Belirtilen miktarla birlikte mahkeme taraf&#;ndan belirlenen istinaf gider avans&#; da harçla birlikte yat&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Dava Dilekçesi Örne&#;i

&#;STANBUL (   ). SULH HUKUK MAHKEMES&#;NE

DAVACI: Ad Soyad (TC Kimlik No:…)

Adres:

VEK&#;L&#;:Av. Ad Soyad

Adres:

DAVALI: Ad Soyad (TC Kimlik No:…)

Adres:

KONU: Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talepli dava dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR:

1-) Muris … vefat etmi&#;, mirasç&#; olarak geriye davac&#; ile daval&#; kalm&#;&#;t&#;r. (Veraset ilam&#; dilekçe ekinde sunuludur.)

2-)Davac&#; ile daval&#; ta&#;&#;nmaza ili&#;kin i&#;tirak halinde maliktir. Davac&#;, daval&#; ile ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine ili&#;kin anla&#;maya varmak istemi&#; ancak anla&#;maya varamam&#;&#;lard&#;r. Bu nedenle i&#;bu dava açma zarureti has&#;l olmu&#;tur.

HUKUKSAL SEBEPLER:

HUKUK&#; DEL&#;LLER: 

SONUÇ ve &#;STEM: Yukar&#;da aç&#;klanan ve gerekçelendirilen nedenlerle davan&#;n kabulüne, ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesine ve dava masraflar&#; ile vekalet ücretinin kar&#;&#; tarafa yükletilmesine karar verilmesini sayg&#;lar&#;mla vekaleten talep ederim.

Davac&#; Vekili

Av. Ad Soyad

&#;mza

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Cevap Dilekçesi Örne&#;i

&#;STANBUL (   ). SULH HUKUK MAHKEMES&#;NE

DOSYA NO/… Esas

DAVALI:Ad Soyad (TC Kimlik No:…)

Adres:

VEK&#;L&#;:Av. Ad Soyad

Adres:

DAVACI:Ad Soyad

KONU: Davaya cevaplar&#;n sunulmas&#;ndan ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

1-)Davaya konu olan ta&#;&#;nmaz üzerinde in&#;aat yap&#;lmas&#; kararla&#;t&#;r&#;lm&#;&#;, in&#;aat üzerinden payla&#;&#;m yap&#;laca&#;&#; belirtilmi&#;tir. Ancak in&#;aat&#;n bitimi beklenmeden i&#;bu dava aç&#;lm&#;&#;t&#;r. Ta&#;&#;nmazlar&#;n sat&#;lmas&#; suretiyle ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talebi ad&#;na uygun bir zamanda de&#;ildir. Davac&#; i&#;bu davay&#; açmakla kötü niyetlidir.

2-)&#;stanbul … Asliye Hukuk Mahkemesinde derdest olan kat kar&#;&#;l&#;&#;&#; in&#;aat sözle&#;mesi nedeniyle davalar görülmektedir, dosyan&#;n mahkemeden celbi gerekmektedir. Davalar kesinle&#;meden ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine ili&#;kin talepte bulunma bulunma zarar sonucuna varacakt&#;r.

HUKUK&#; DEL&#;LLER:

HUKUK&#; SEBEPLER:

SONUÇ ve &#;STEM:

Daval&#; Vekili

Av. Ad Soyad

&#;mza

&#;zale-i &#;uyu (Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi) Yarg&#;tay Kararlar&#;

Mahkeme Taraf&#;ndan Ek Bilirki&#;i Raporunun &#;stenmesi Gerekti&#;i

Davac&#;, ada ve parselini belirtmi&#; oldu&#;u arsan&#;n &#;mar Kanunu’ndan parsellenerek daval&#;lar ile hisseli hale getirildi&#;i, ancak daval&#;lar ile yap&#;lan görü&#;melerden netice alamad&#;&#;&#;ndan ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesine karar verilmesi talepli dava açm&#;&#;t&#;r. Mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n kabulüne karar verilmi&#;, daval&#; vekili taraf&#;ndan karara kar&#;&#;l&#;k temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur. Yarg&#;tay Hukuk Dairesi taraf&#;ndan bozma yönünde karar vermi&#;tir. 

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun maddesinin 2. f&#;kras&#;nda 14/11/ gün Say&#;l&#; Kanunu’nun Maddesiyle yap&#;lan de&#;i&#;iklikle davac&#;n&#;n pay&#;n&#;n ortakla&#;t&#;rma tarihi olan gün itibariyle tespit edilen de&#;erine, ortakla&#;t&#;rma tarihinden itibaren kanunen yürürlü&#;e girdi&#;i tarihe kadar Yarg&#;tay&#;n yerle&#;mi&#; uygulamalar&#; do&#;rultusunda TÜ&#;K’ce yay&#;mlanan toptan e&#;ya fiyat endeksi uygulanmak suretiyle 14/11/ tarihinden hükme en yak&#;n tarihe kadar ise TÜ&#;K’in yay&#;mlad&#;&#;&#; üretici fiyat endeksi uygulanmas&#; nedeniyle davac&#;n&#;n pay&#;n&#;n de&#;erinin güncellenmesi gerekmektedir. Bu nedenle belirtilen hesaplamaya göre ek bilirki&#;i raporu al&#;nmas&#; gerekti&#;i belirtilmi&#;tir.

 Ek rapor ile tespit edilen bedelle davac&#;n&#;n pay&#;n&#;n ana ta&#;&#;nmaz&#;n &#;uyuland&#;r&#;lmas&#;ndan önceki malikler taraf&#;ndan sat&#;n al&#;nmas&#;n&#;n teklif edilmesi, süre içerisinde teklifin kabul edilip edilmedi&#;i beklenmesi ve ona göre maddenin üçüncü f&#;kras&#;na i&#;lem yap&#;lmas&#; gerekti&#;i belirtilmi&#;tir.

Hakim Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesine göre her iki taraf&#; dinlemeden veya usulüne uygun bir &#;ekilde davet etmeden hüküm veremeyecektir. Bu hükme göre tebligat yap&#;lmadan savunma haklar&#; k&#;s&#;tlanm&#;&#;, taraf te&#;kili sa&#;lanmadan yarg&#;lama yap&#;lm&#;&#;t&#;r. Mahkeme Yarg&#;tay&#;n bozma karar&#;na uymu&#;, yarg&#;lama sonucunda dava konusu betonarme mesken ve arsay&#; tescil edip davac&#;ya ödenmesine karar verilmi&#;tir. Ancak karara kar&#;&#;l&#;k daval&#; vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur. Bozma karar&#;na uyularak yap&#;lan hükümde hukuka ayk&#;r&#;l&#;k tespit edilmedi&#;inden onama yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Mahkeme Taraf&#;ndan Tebligat&#;n Usulsüz Olarak Yap&#;lmas&#;

Sulh hukuk mahkemesinde ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;nda hüküm kurulmu&#;, hükme kar&#;&#;l&#;k davac&#; vekili ve bir k&#;s&#;m daval&#;lar vekili taraf&#;ndan temyiz edilmi&#;tir. Mahkemenin yapm&#;&#; oldu&#;u tebligata ili&#;kin usulsüzlük tespit etmi&#;tir. Say&#;l&#; Kanun’la Tebligat Kanunu’nda de&#;i&#;iklikler getirilmi&#;, tebligata ili&#;kin iki a&#;amal&#; yol benimsenmi&#;tir. Kanun de&#;i&#;ikli&#;ine göre muhatab&#;n adres kay&#;t sistemindeki adresine yap&#;lan ilk tebligat madde 21/2’ye göre do&#;rudan yap&#;lamayacakt&#;r. Muhataba ç&#;kar&#;lan ilk tebligat, muhatab&#;n bilinen ve son adresine, mavi renkli zarf kullanmaks&#;z&#;n normal bir &#;ekilde ç&#;kar&#;lmal&#;d&#;r.

Muhatap bu adreste de&#;il ise muhatap lehine ara&#;t&#;rmalar yap&#;larak tebligat&#;n kendisine ula&#;mas&#; gerekmektedir. Muhatap adresten sürekli olarak ayr&#;lm&#;&#; ise, muhatab&#;n adres kay&#;t sistemindeki yerle&#;im adresine 21/2’ye göre tebli&#; edilmesi gerekmektedir. Yarg&#;tay&#;n yapm&#;&#; oldu&#;u incelemeye göre, gerekçeli karar usulüne uygun bir &#;ekilde tebli&#;e ç&#;kar&#;lmam&#;&#;t&#;r. Daval&#;lar&#;n adresine gönderilen ilk tebligat madde 21/2’ye göre gönderilmi&#; oldu&#;undan tebligat&#;n uygun bir &#;ekilde tebli&#;i sa&#;lan&#;p yasal temyiz süresinin beklenmesine karar verilmi&#;tir. Bu nedenle dosyan&#;n mahalline iadesine karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay  Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ortakl&#;&#;&#;n Aynen De&#;il, Sat&#;larak Paraya Çevrilmesi Suretiyle Giderilmesi

Davaya konu olan ortak ta&#;&#;nmaz kat mülkiyetine elveri&#;li bir yap&#;d&#;r. Kat mülkiyetine geçilebilmesi için yap&#;n&#;n mimari projeye uygun biçimde tamamlanm&#;&#;, ba&#;&#;ms&#;z bölümlerinin ba&#;l&#; ba&#;&#;na kullanmaya elveri&#;li bulunmad&#;, her bir payda&#;a en az bir ba&#;&#;ms&#;z bölüm dü&#;mesi, ayr&#;ca kanunda belirtilen belgelerin tamamlatt&#;r&#;lmas&#; gerekmektedir. Ta&#;&#;nmazda kat mülkiyetine geçilerek ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine karar verilebilecektir.

Davac&#;, dava dilekçesinde ta&#;&#;nmaz üzerindeki ortakl&#;&#;&#;n mümkün ise aynen de&#;il sat&#;larak paraya çevrilmesi suretiyle giderilmesi istenilmi&#;tir. Sulh Hukuk Mahkemesi taraf&#;ndan ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#; görülmü&#;, dava sonunda davan&#;n kabulüne karar verilmi&#;tir. Daval&#; vekil taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;, temyiz ba&#;vurusunun duru&#;mal&#; olarak incelenmesi talebinde bulunmu&#;tur.


Dosyaya konu olan olayda ortakl&#;k sat&#;&#; suretiyle giderilmesi istenilmekte kat mülkiyeti kurulmas&#;na elveri&#;li yap&#; oldu&#;u saptanm&#;&#;t&#;r. Ancak kat mülkiyeti kurulur ise fahi&#; de&#;er kayb&#;na u&#;rayacakt&#;r, bu nedenle ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesine karar verilmi&#;tir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun maddesi üzerinden ta&#;&#;nmazlarda izlenecek yol aç&#;kça gösterilmi&#;tir, ancak fahi&#; zarardan söz edilmemi&#;tir. Bu nedenle kanundaki hususlar&#; tamamlamak üzere uygun mehiller verilmesi gerekmektedir.

Mahkeme taraf&#;ndan son tapu kayd&#;n&#;n celp edilmesi, taraf te&#;kili sa&#;lanmas&#;, ana ta&#;&#;nmazda kaç ba&#;&#;ms&#;z bölüm oldu&#;unun belirlenmesi, kat mülkiyetine geçi&#;in sa&#;lanmas&#; yolunda yarg&#;lama yap&#;lmas&#;, ba&#;&#;ms&#;z bölüm büyüklükleri farkl&#; ise ivaz ilavesi yap&#;lmak suretiyle payla&#;&#;m&#;n yap&#;lmas&#; gerekti&#;i göz önünde bulundurularak yap&#;lmas&#; gerekti&#;i belirtilmi&#;tir. Mahkeme eksik ara&#;t&#;rma ve inceleme ile karar vermi&#; bulundu&#;u tespit edilmi&#;tir. Temyiz itirazlar&#; yerinde kabul edilerek hükmün bozulmas&#; yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi Davas&#;nda Yetkili Mahkeme

Sulh hukuk mahkemesinde ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi istemiyle dava aç&#;lm&#;&#;, her iki mahkeme taraf&#;ndan ayr&#; ayr&#; yetkisizlik karar&#; verilmi&#;, bu nedenle dosyada son karar Bölge Adliye Mahkemesi taraf&#;ndan verilmi&#;, iki farkl&#; Bölge Adliye Mahkemesi yarg&#; çevresinde kalan mahkemelerce kar&#;&#;l&#;kl&#; olarak yetkisizlik karar&#; verilmi&#;tir. &#;lk derece hukuk mahkemeleri aras&#;ndaki yetki ve görev uyu&#;mazl&#;klar&#;n&#;n yarg&#; yerinin belirlenmesi için inceleme Yarg&#;tay taraf&#;ndan yap&#;lm&#;&#;t&#;r.

Yarg&#;tay, dava konusunun ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#; oldu&#;u, murisin ölmeden önceki son yerle&#;im yeri adresi oldu&#;u gerekçesiyle yetkisizlik yönünden hüküm kuruldu&#;unu saptam&#;&#;t&#;r. Dava, muristen kalan ve henüz intikali sa&#;lanmam&#;&#; olan ta&#;&#;nmaz üzerinde i&#;tirak halinde mülkiyetin sat&#;&#; suretiyle giderilmesine ili&#;kin dava aç&#;lm&#;&#;t&#;r. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesine göre ta&#;&#;nmaz üzerindeki ayni hakka ili&#;kin davalarda ta&#;&#;nmaz&#;n bulundu&#;u yerin kesin yetkili mahkeme oldu&#;u hükmü yer almakta olup bu madde hükmüne göre yetkisizlik karar&#; verilmi&#;tir. Ancak ilgili hükmün 3. f&#;kras&#;nda ise birden fazla ta&#;&#;nmaza ili&#;kin dava aç&#;lm&#;&#; ise ta&#;&#;nmazlardan birinin bulundu&#;u yerde, di&#;erleri hakk&#;nda da dava aç&#;labilece&#;i hükmedilmi&#;tir.

Dosya kapsam&#;nda davaya konu olan ta&#;&#;nmaz parselde bulundu&#;u anla&#;&#;ld&#;&#;&#;ndan … Mahkemesinde görülüp sonuçland&#;r&#;lmas&#; gerekti&#;i belirtilmi&#;tir. Bu nedenle … Mahkemesinin yarg&#; yeri olarak belirlenmesine oy birli&#;i ile karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ta&#;&#;nmaz Üzerinde Kargir Bina Bulunmas&#; Halinde Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi

Sulh hukuk mahkemesi taraf&#;ndan ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#; aç&#;lm&#;&#;, sat&#;&#; suretiyle giderilmesi istenilmi&#;tir. Davac&#;, dava dilekçesinde davaya konu olan ta&#;&#;nmaz&#;n muris ad&#;na kay&#;tl&#; oldu&#;unu davac&#;lar&#;n babas&#; ad&#;na olan ve hak sahibi oldu&#;u ta&#;&#;nmazdan yararlanamad&#;&#;&#;n&#; belirtmi&#;tir. Mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n kabulüne karar verilmi&#;, daval&#; vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunmu&#;tur.

Üzerinde iki katl&#; binan&#;n oldu&#;u ta&#;&#;nmaz&#;n hissedar ve mirasç&#; say&#;s&#; 7 ki&#;idir. Yarg&#;tay dosya incelemesinde, her bir payda&#;a en az bir ba&#;&#;ms&#;z bölüm dü&#;meli ko&#;ulu gerçekle&#;memi&#;, muris mirasç&#;lar&#;n&#;n bir ba&#;&#;ms&#;z bölümde hissedar olmay&#; kabul etmesi halinde kat mülkiyeti kurulma olas&#;l&#;&#;&#; oldu&#;unu tespit etmi&#;tir. Mahkeme taraf&#;ndan mirasç&#;lar&#;n bu konuda beyan&#;n&#;n al&#;nmas&#;, ba&#;&#;ms&#;z bölümde hissedar olmay&#; kabul etmeleri halinde usul ve &#;ekilde inceleme yap&#;lmas&#;, e&#;er kabul etmezler ise ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesi yönünde karar verilmi&#; olmas&#; gerekmektedir.

Ancak mahkeme tüm bu prosedürü uygulamam&#;&#; oldu&#;undan eksik inceleme ve ara&#;t&#;rma ile hüküm kurmu&#; oldu&#;undan bozma karar&#; verilmi&#;tir. Mahkeme bozma karar&#;na uyarak davan&#;n kabulü ile ortakl&#;&#;&#;n üzerindeki muhtesat ile birlikte sat&#;&#; suretiyle giderilmesine karar verilmi&#;tir. Karara kar&#;&#;l&#;k daval&#; vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur. Yarg&#;tay, dava konusu olan ta&#;&#;nmaz üzerinde kat mülkiyeti kurulmas&#;na elveri&#;li kargir binas&#; bulunsa da y&#;l&#;nda aç&#;ld&#;&#;&#; ve bozma karar&#;na uyularak verilen karara kar&#;&#;l&#;k isabetsizlik bulunmam&#;&#;t&#;r. Temyiz talebine kar&#;&#;l&#;k itiraz&#;n reddi yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Miras B&#;rakan&#;n Tüm Terekesi Üzerinden Payla&#;&#;m&#;n &#;stenmemesi

Davac&#; taraf&#;ndan ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talebiyle mirastan kaynakl&#; mal payla&#;&#;m&#; niteli&#;inde aç&#;lan ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#; sulh hukuk mahkemesinde aç&#;lm&#;&#;t&#;r. Her iki sulh hukuk mahkemesi taraf&#;ndan ayr&#; ayr&#; yetkisizlik karar&#; verilmi&#;tir. Bölge Adliye Mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yarg&#; çevresi içerisinde bulunan mahkemelerin yetki ve görev uyu&#;mazl&#;klar&#;n&#; çözmek oldu&#;undan yarg&#; yerinin belirlenmesi için dosya Yarg&#;taya gönderilmi&#;tir.

Yarg&#;tay, dosyaya konu olan ta&#;&#;nmaz&#;n mirastan kaynakl&#; mal payla&#;&#;m&#; niteli&#;inde oldu&#;unu, i&#;bu dava bak&#;m&#;ndan murisin ölmeden önceki son yerle&#;im yeri mahkemesi kesin yetkilidir. Bu nedenle mahkeme, davac&#; ve daval&#;lar&#;n murisi olan ki&#;inin ölmeden önceki son yerle&#;im yeri adresi UYAP’tan al&#;nan nüfus kayd&#; ile yetkisizlikten hüküm kurmu&#;tur. Ancak davac&#;, dava dilekçesinde, dosyaya konu olan miras b&#;rakan&#;n mal ayr&#;m&#; yap&#;lmaks&#;z&#;n tüm terekesiyle ilgili olarak dava aç&#;lmam&#;&#;t&#;r. Dava dilekçesinde, mallar&#;n tamam&#;n&#;n payla&#;&#;m&#; bulunmamaktad&#;r.

Bu nedenle birden fazla ta&#;&#;nmaza ili&#;kin dava aç&#;lm&#;&#; ise ta&#;&#;nmazlar&#;n bulundu&#;u yerden birinde dava aç&#;labilecektir. Bu nedenle dava, ilk aç&#;lan sulh hukuk mahkemesinde aç&#;lmal&#;d&#;r. Özetle, Yarg&#;tay karar&#;nda davaya konu olan ta&#;&#;nmaz malda miras b&#;rakan&#;n tüm terekesi üzerinden aç&#;lmad&#;&#;&#;ndan davan&#;n ilk aç&#;ld&#;&#;&#; yer sulh hukuk mahkemesi yetkili mahkeme olarak belirlenmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Daval&#;lara Mahkeme Taraf&#;ndan Kat Mülkiyeti Kurulmas&#; Yönünde Süre Verilmesi

Davac&#;, sulh hukuk mahkemesinde daval&#; ile mü&#;tereken kay&#;tl&#; bulundu&#;u ta&#;&#;nmaz&#; payla&#;mak ve hisseleri sat&#;&#; yoluyla kar&#;&#;l&#;kl&#; devretmek için haricen görü&#;tükleri fakat herhangi bir sonuç alamad&#;&#;&#; talebiyle dava açm&#;&#;t&#;r. Mahkeme taraf&#;ndan sat&#;&#; suretiyle ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi karar&#; verilmi&#;tir. Yarg&#;tay taraf&#;ndan mahkemenin karar&#;na kar&#;&#;l&#;k bozma yönünde karar vermi&#;tir. Bozma karar&#;n&#;n gerekçesi kat mülkiyeti kurularak ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine ili&#;kin ko&#;ullar&#;n&#;n olu&#;mamas&#; halinde sat&#;&#;a karar verilmesi gerekirken daval&#;lar vekiline uygun süre verilip inceleme yap&#;lmamas&#; hususu göz ard&#; edilerek ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; suretiyle giderilmesi karar&#; do&#;ru bulunmam&#;&#;t&#;r.

Mahkemece bozma karar&#;na uyulmu&#; ve davan&#;n kabulüne karar verilmi&#;, davaya konu olan ta&#;&#;nmaz&#;n umum aras&#;nda aç&#;k artt&#;rma usulü ile tapu kayd&#;ndaki takyidatlar&#;yla birlikte sat&#;&#;&#; suretiyle payda&#;lar aras&#;ndaki ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine karar verilmi&#;tir. Ancak bu hükme kar&#;&#;l&#;k daval&#; vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosyaya konu olan ta&#;&#;nmaz üzerinde mülkiyeti kurmaya elveri&#;li kargir bir bina bulunmu&#; olsa dahi y&#;l&#;nda aç&#;lan davada mahkeme taraf&#;ndan bozmaya uyularak taraflara defalarca kat mülkiyeti kurulmas&#; yönünde süreler verilmi&#;tir. Ancak daval&#;lar taraf&#;ndan verilen süreler içerisinde i&#;lemlerin tamamlanmad&#;&#;&#; gözetilmi&#;tir. Bu nedenle davan&#;n kabulü yönündeki kararda isabetsizlik bulunmad&#;&#;&#;ndan onama yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Aynen Taksimi Suretiyle Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi Talebi

Davac&#;, davay&#; taraflar&#;n mü&#;tereken maliki bulundu&#;u ta&#;&#;nmazda ortakl&#;&#;&#;n&#;n aynen taksimi ile, mümkün de&#;ilse sat&#;&#; suretiyle giderilmesi yönünde talepli dava açm&#;&#;t&#;r. Gerekçesinde ise arsa olan vas&#;fl&#; ta&#;&#;nmazda hissedarlar&#;n birlikte hareket ederek ta&#;&#;nmaz&#; de&#;erlendirmesinin mümkün olmad&#;&#;&#;, taraflar aras&#;nda anla&#;ma sa&#;lanamad&#;&#;&#;ndan ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi yoluna gidilmi&#;tir. Dava, sulh hukuk mahkemesinde görülmü&#;, mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n kabulüne karar verilmi&#;, sat&#;&#; yoluyla ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine, sat&#;&#; bedelinin hissedarlara hisse oran&#;nda taksimine karar verilmi&#;tir. Bu karara kar&#;&#;l&#;k bir k&#;s&#;m daval&#;lar vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde ta&#;&#;nmaz&#;n tapu kayd&#;na ili&#;kin maliklere tebligat yap&#;lmad&#;&#;&#;, bir k&#;s&#;m daval&#;lar&#;n duru&#;mada haz&#;r edildi&#;i, yarg&#;lama s&#;ras&#;nda daval&#;lardan e tebligat yap&#;lmad&#;&#;&#;ndan haberdar olmad&#;&#;&#; ve dava d&#;&#;&#; belli bir pay&#; sat&#;n ald&#;&#;&#; tespit edilmi&#;tir. Mahkeme taraf&#;ndan tebligat yap&#;lmayan maliklere usulüne uygun bir &#;ekilde tebligat yap&#;lmas&#; gerekti&#;i, taraf te&#;kili sa&#;land&#;ktan sonra mahkemenin karar vermesi gerekti&#;i belirtilmi&#;tir. Mahkeme eksik inceleme ile ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi karar&#; vermi&#;, bozma yönünde hüküm kurmu&#;tur.

Mahkeme bozma karar&#;na uymu&#;, yarg&#;lama neticesinde davan&#;n kabulü yönünde karar veri&#;mi&#; ve ta&#;&#;nmaz&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesine, ta&#;&#;nmaz&#;n üzerindeki tüm &#;erhleriyle birlikte sat&#;&#; bedellerinin tapu kayd&#;nda belirtilen paylar&#; oran&#;nda ödenmesine karar verilmi&#;tir. Karara kar&#;&#;l&#;k daval&#; ve bir k&#;s&#;m daval&#;lar vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde mahkemenin kurmu&#; oldu&#;u kararda hukuka ayk&#;r&#;l&#;k tespit etmemi&#;tir. Her bir payda&#;a ba&#;&#;ms&#;z bölüm dü&#;medi&#;i anla&#;&#;ld&#;&#;&#;ndan temyiz itirazlar&#;n&#;n reddine karar&#; verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi Davas&#;nda Davan&#;n Reddi Karar&#;

Davac&#; ile daval&#;lar&#;n mirasç&#; oldu&#;u ta&#;&#;nmaz üzerinde davan&#;n taraflar&#; ve S.S. … Yap&#; Kooperatifi ile kat kar&#;&#;l&#;&#;&#; sözle&#;mesi akdedildi&#;i ve sözle&#;meye ba&#;l&#; olarak asliye ticaret mahkemesi karar&#;yla parsel üzerinde yer alan 22 daire ve dükkan taraflara kalm&#;&#;t&#;r. Ta&#;&#;nmazlar konusunda taraflar anla&#;amam&#;&#;, bu nedenle davac&#; sat&#;&#; suretiyle ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine karar verilmesi ad&#;na dava aç&#;lm&#;&#;t&#;r. Mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n reddine karar verilmi&#;, hükme kar&#;&#;l&#;k davac&#; vekili ve asli müdahil vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi davas&#;, payl&#; mülkiyet veya elbirli&#;i mülkiyetine konu ta&#;&#;n&#;r veya ta&#;&#;nmaz mallarda ortaklar aras&#;nda mülkiyet ili&#;kisini bitirmektedir, ferdi mülkiyete geçmesini sa&#;lamaktad&#;r. &#;ki taraf ad&#;na da benzer sonuçlar do&#;uran davalardand&#;r. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun maddesine göre davada bütün payda&#;lar&#;n yer almas&#; zorunludur. Payda&#;lardan birisinin ölmesi halinde ise mirasç&#;l&#;k belgesine göre mirasç&#;lar&#;n davaya kat&#;l&#;m&#; sa&#;lanmal&#;d&#;r. Payda&#;l&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesine ili&#;kin davalarda ise ta&#;&#;nmaz üzerinde bina, a&#;aç gibi bütünleyici parçalar&#;n kime ait oldu&#;u konusunda da uyu&#;mazl&#;k var ise bunlar üzerinde baz&#; payda&#;lar&#;n hak iddia etmeleri ve bu uyu&#;mazl&#;&#;&#;n giderilmesini istemesi halinde o payda&#;a görevli mahkemede dava açmak üzere uygun bir süre verilmelidir. Dava aç&#;l&#;r ise davan&#;n sonuçlanmas&#; beklenmesi, aç&#;lmaz ise uyu&#;mazl&#;k yokmu&#; gibi davaya devam edilmesi gerekmektedir.

Yarg&#;tay, dosyaya konu olan olayda asli müdahil kooperatifin ferdile&#;meye geçmedi&#;inden ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talebinde bulunamayaca&#;&#;na dair mahkemenin davay&#; reddetti&#;ini tespit etmi&#;tir. Ancak ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talebi kooperatif ortaklar&#; de&#;il, arsa maliklerinin iste&#;i do&#;rultusunda aç&#;ld&#;&#;&#;, muhtesadatlara ili&#;kin bir dava görülüp görülmedi&#;i sorulmal&#;d&#;r. Dava aç&#;lmam&#;&#; ise dava açmak üzere taraflara süre verilmelidir, aksi halde ta&#;&#;nmaz tapu kayd&#; esas al&#;narak dosya esas&#; incelenerek karar verilmelidir. Tüm bu gerekçelerle, kat kar&#;&#;l&#;&#;&#; in&#;aat sözle&#;mesinin taraf&#; olan kooperatifin davac&#;n&#;n orta&#;&#; gibi de&#;erlendirilerek ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi talebinde bulunamayaca&#;&#;ndan bahisle davan&#;n reddi karar&#; hukuka ayk&#;r&#; bulunmu&#;tur. Bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ortakl&#;&#;&#;n Kat Mülkiyeti Yoluyla Giderilmesi

Davac&#;, daval&#; ile ta&#;&#;nmazlar üzerinde i&#;tiraken malik oldu&#;unu, payla&#;ma konusunda kendisiyle anla&#;amad&#;&#;&#;n&#; ve bu nedenle ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesi talebiyle dava açm&#;&#;t&#;r. Mahkeme taraf&#;ndan davan&#;n kabulüne ve varsa üzerindeki muhdesat ve yükümlülü&#;ü ile birlikte sat&#;&#; yoluyla ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine karar verilmi&#;, karara kar&#;&#;l&#;k daval&#; taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde ta&#;&#;nmaz üzerinde kat mülkiyeti kurulmas&#;na kargir yap&#; bulundu&#;u anla&#;&#;lm&#;&#;t&#;r. Ancak uzman bilirki&#;i raporlar&#;nda bu yap&#;n&#;n kaç ba&#;&#;ms&#;z bölümü bulundu&#;u belirtilmemi&#;tir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat mülkiyetine elveri&#;li yap&#; bulunmas&#; halinde kat mülkiyetine geçilebilmesi için mimari projesine uygun biçimde tamamlanm&#;&#; ya da fiili durumuna göre imara ve fenne uygunlu&#;u ilgili makamca onaylanm&#;&#; projenin olmas&#; gerekmektedir. Ba&#;&#;ms&#;z bölümler kullan&#;lmaya elveri&#;li bulunmas&#;, tümünün kargir olmas&#; ve her bir payda&#;a en az bir ba&#;&#;ms&#;z bölüm dü&#;mesi, yaz&#;l&#; belgelerin tamamlatt&#;r&#;lmas&#; gerekmektedir.

Tüm bu maddeler gere&#;ince ba&#;&#;ms&#;z bölüm say&#;s&#; belirlenmeli pay ve payda&#; say&#;s&#;na yetti&#;i anla&#;&#;lmas&#; halinde payda&#;lardan kat mülkiyeti kurularak ortakl&#;&#;&#;n giderilmesi isteyen tarafa belgeleri tamamlatt&#;r&#;lmas&#; için süre verilmelidir. Mahkeme öncesinde ortakl&#;&#;&#;n kat mülkiyeti yoluyla kurularak giderilmesi yolunda yarg&#;lama yapmas&#; gerekmektedir. Mahkemenin karar&#;na kar&#;&#;l&#;k bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ta&#;&#;nmaz Üzerinde Kaç Ba&#;&#;ms&#;z Bölüm Bulundu&#;unun Belirtmesi Gerekti&#;i

metrekare miktarl&#; ta&#;&#;nmaz&#;n mirasç&#;lar aras&#;nda taksimin yap&#;lamad&#;&#;&#; bu nedenle öncelikle taksimini izale-i &#;üyu yoluyla sat&#;&#;&#;na karar verilmesini talep etmi&#;tir. Sulh hukuk mahkemesi ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; suretiyle giderilmesine karar vermi&#; ve daval&#;lar taraf&#;ndan karar temyiz edilmi&#;tir.

Yarg&#;tay, dosya incelemesinde, dosyaya konu olan ta&#;&#;nmaz&#;n üzerinde elveri&#;li kargir yap&#; bulundu&#;unu ancak uzman bilirki&#;i raporunda kaç ba&#;&#;ms&#;z bölüm bulundu&#;u belirtilmedi&#;i saptanm&#;&#;t&#;r. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ana ta&#;&#;nmazdaki ba&#;&#;ms&#;z bölüm say&#;s&#; belirlenmeli, pay ve payda&#; say&#;s&#;n&#;n yetti&#;i anla&#;&#;lmas&#; halinde payda&#;lardan kat mülkiyeti kurularak ortakl&#;&#;&#;n giderilmesini isteyen taraflara belge tamamlat&#;lmas&#; için süre verilmelidir. Mahkeme eksik inceleme ile hüküm kurmu&#; oldu&#;undan bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Ortakl&#;&#;&#;n Giderilmesi Talebinin Kabulüne Kar&#;&#;l&#;k Bozma Karar&#; Verilmesi

Davac&#;, müvekkilin üzerine kay&#;tl&#; olan ta&#;&#;nmazda daval&#;lar ile birlikte maliktir. Ancak davac&#;, daval&#;lar ile birlikte malik oldu&#;u ta&#;&#;nmaz&#;n taksimi konusunda anla&#;amam&#;&#; oldu&#;undan dava konusu ta&#;&#;nmazdaki ortakl&#;&#;&#;n sat&#;&#; yoluyla giderilmesi için talepte bulunmu&#;tur. Mahkeme davac&#;n&#;n açm&#;&#; oldu&#;u davan&#;n kabulüne karar vererek ta&#;&#;nmaz üzerinde bulunan bina ile a&#;açlarla birlikte aç&#;k art&#;rma suretiyle sat&#;larak taraflar aras&#;ndaki ortakl&#;&#;&#;n giderilmesine, ta&#;&#;nmaz&#;n sat&#;&#;&#;ndan elde edilecek bedelin veraset ilam&#;ndaki ve tapudaki paylar&#; oran&#;nda taraflar aras&#;nda da&#;&#;t&#;lmas&#;na ili&#;kin hüküm kurulmu&#;tur. Karara kar&#;&#;l&#;k daval&#;lar vekili taraf&#;ndan temyiz ba&#;vurusunda bulunulmu&#;tur.

Dosyaya konu olan ta&#;&#;nmaz üzerinde kaç adet kullan&#;ma elveri&#;li ba&#;&#;ms&#;z bölüm bulundu&#;u aç&#;kça belirtilmemi&#;tir. Bunun yan&#;nda yap&#;n&#;n mevcut projeye ayk&#;r&#; oldu&#;u belirtilmi&#;, ancak o haliyle tekrar projeye ba&#;lan&#;p ba&#;lanamayaca&#;&#;, kullan&#;m izni al&#;p al&#;namayaca&#;&#; yeterince ara&#;t&#;r&#;lmam&#;&#;t&#;r. Yarg&#;tay, mahkemenin kaç ba&#;&#;ms&#;z bölüm oldu&#;unu belirlemesi ve öncelikle kat mülkiyetine geçi&#;in sa&#;lanmas&#; yolunda yarg&#;lama yap&#;lmas&#;, ba&#;&#;ms&#;z bölüm büyüklükleri farkl&#; ise ivaz ilavesi yapmak suretiyle yap&#;lmas&#; gerekti&#;i belirtilmi&#;tir. Mahkemenin eksik ara&#;t&#;rma ile hüküm kurmas&#; nedeniyle bozma yönünde karar verilmi&#;tir. (Yarg&#;tay Hukuk Dairesi / Esas, / Karar)

Kıymet Takdirine İtiraz Davası ve Dilekçesi

Kıymet takdirine itiraz, icra müdürlüğünce satışa konu malın bilirkişi marifetiyle yaptırılan değer tespitinin yerinde olmadığına yönelik bir şikâyettir. Bu şikayetle ilgili, müdürlükçe yaptırılan değer tespitinin yerinde olmadığı, malın belirlenen değerinin gerçek kıymetini yansıtmadığı iddiasıyla mahkemeye başvurmaktadır.

Taşınmazlarda, taşınırlardan farklı olarak iki kez kıymet takdiri yapılması gerekir. Uygulamada yeniden kıymet takdiri yapılmamakta, haciz sırasında yapılan kıymet takdiri satışa esas alınmaktadır. Kıymet takdirinin amacı, mükellefiyetler listesindeki yükümlülüklerin taşınmazın önceden takdir edilen kıymetine etkisini belirlemektir. Kıymet takdirine itiraz, hukuksal niteliği bakımından bir şikayet olup, teknik anlamda bir dava değildir. Bu nedenle kıymet takdirine itirazda karşı dava süreci uygulanmamaktadır. Karşı dava yolu ile yapılan başvuru varsa reddine karar verilmesi gerekir.

kiymet takdirine itiraz davasi nedir

Kıymet Takdirine İtiraz Nedir?

İcra takibinde borçlunun taşınır ve taşınmaz malları haczedilir.  Haczedilen taşınır veya taşınmaz mallarının satış aşamasına gelindiğinde satışının yapılabilmesi için taşınır veya taşınmaz malın değerinin belirlenmesi gerekmektedir. Taşınır ve taşınmaz malların değerinin tespit edilmesine kıymet takdiri denir. Kıymet takdirine itiraz “şikayet” usulüne tabi olup, raporun tebliğinden itibaren yedi gün için icra mahkemesine yapılmalıdır. Ayrıca şikayet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli masraf ve ücretin mahkeme veznesine yatırılması gerekmektedir.

Kıymet takdiri yapıldıktan sonra tarafları tebliğ edilir. Bu değere itiraz edilebilir. Kıymet takdirine itiraz; icra dairesinin düzenlediği değere karşı yapılan itiraza denir. Kıymet takdirini düzenleyen icra dairesinin bulunduğu yerdeki İcra Mahkemesi’ne şikayette bulunulur ve yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılır. İcra Mahkemesi’nin şikayet üzerine verilen kararı kesindir. Kanun yoluna başvurulamaz. Kıymet takdirine itiraz sürecinin işleyişi bakımından uzman bir avukat ile ilerlenmesini tavsiye etmekteyiz.

Kıymet Takdirine İtirazda Usul

Kıymet takdirine ilişkin olarak yapılan şikâyetlerde, şikâyetle birlikte bilirkişi giderlerinin de ödenmesi gerekir. Şikâyet tarihinden itibaren yedi gün içinde gerekli gider ve ücret mahkeme veznesine yatırılırsa yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılabilir; aksi durumda başka bir işleme gerek olmaksızın şikâyet kesin olarak reddedilir. Bu düzenleme takip ekonomisi ilkesinin bir gereğidir.

Yargıtay’ a göre, bu hükmün uygulanabilmesi için borçlunun yatırması gereken miktarın mahkemece belirlenmiş olması gereklidir. Zira yargıcın emri olmadan vezneye paranın yatırılması mümkün olmadığı gibi, mahkeme heyetinin yasal yolluğunun belli olduğu düşünülse bile kalan keşif gideri için ne miktar avans yatıracağını şikayetçi bilemez.

Kıymet Takdirine İtirazda Görevli ve Yetkili Mahkeme

Kıymet takdirini şikâyette görevli ve yetkili mahkeme, raporu düzenleyen icra dairesinin bağlı olduğu yerdeki icra mahkemesidir. Şikâyet başvurusu yetkisiz icra mahkemesine yapılırsa icra mahkemesi en geç on gün içinde dosya üzerinden inceleme yaparak yetkisizlik kararı verir.

Kıymet takdiri istinabe yoluyla yapılmışsa, kıymet takdirine ilişkin itirazları inceleme yetkisi, istinabe edilen ( Kıymet takdirini yaptıran) icra mahkemesine aittir. İhale konusu taşınmazın kıymet takdiri satış memurluğunca yaptırılmış ise, kıymet takdiri raporuna yönelik şikâyet yönünden Ortaklığın Giderilmesine karar vermiş olan Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir. İcra mahkemesine başvuru sonucu tespit edilen değer, satış memurluğunca gerçekleştirilen ihalede esas alınamaz.

Kıymet Takdiri İtirazında Süre ve Taraflar

Kıymet takdirini şikâyet, 7 günlük hak düşürücü süreye tabidir. Süre raporun ilgililere tebliğinden itibaren başlar. Kıymet takdiri tebliğ işlemi usulsüz olsa bile borçlunun en geç satış ilanının tebliğ edildiği tarihte kıymet takdirini öğrendiğinin kabulü gerekir.

Kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer; borçlu, haciz koydurmuş olan alacaklı ve diğer ipotekli alacaklıları raporun gerçeği yansıtmadığını düşünüyorlarsa yeniden kıymet takdiri yapılması için icra mahkemesine başvurabilirler. İcra takibi borçlularından her birinin kıymet takdiri yapılan malın maliki olması aranmaksızın kıymet takdirine itiraz hakkı vardır.

kiymet takdirine itiraz dilekcesi

Kıymet Takdirine İtirazın İnceleme Yöntemi

Kıymet takdirine itiraz üzerine icra mahkemesince yapılacak iş; icra müdürü tarafından belirlenen değerin malın gerçek değerini yansıtıp yansıtmadığını, başka bir anlatımla memur işleminin doğru olup olmadığını denetlemektedir. Bu bakımdan mahkeme, oluşturduğu bilirkişi kurulu ile “icra müdürünün kıymet takdiri yaptırdığı tarih” itibariyle taşınmazın değerini belirleyerek memur işlemini denetler. Yani kıymet takdiri icra dairesince fiilen yapılan keşif tarihine göre belirlenir.

Kıymet takdirine itiraz edilmesi üzerine mal veya hakkın değerinin tespiti özel ve teknik bir bilgiyi gerektirdiğinden bilirkişinin oy ve görüşünün alınması gerekir. Kıymet takdirine itirazı inceleyen icra mahkemesince somut, tutarlı ve rasyonel bir gerekçe gösterilmeden alınan bilirkişi raporunun aksine karar verilemez. Zira hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir etmesi ve bilirkişi raporunun aksine de karar verebilmesi, kendisini bilirkişinin yerine koymasını haklı kılmaz. Hâkimin bilirkişi raporu aksine karar verebilmesi, sağlam gerekçeler ve dayanaklar göstermesi koşuluna bağlıdır.

Kıymet Takdirine İtiraz Davasında Karar

Kıymet takdirine itiraz üzerine usulen bir eksiklik yok ise, mahkeme yapacağı keşif ve alınacak bilirkişi raporuna göre esas hakkında istemin kabul veya reddine karar verir. Şikayet eden başvurusunda taşınmaza düşük değer biçildiği iddiasını ileri sürmüş ve mahkeme, bu iddianın doğru olduğunu, yani taşınmazın gerçek değerinin, icra müdürlüğünce belirlenenden daha yüksek olduğunu belirlemişse şikayet kabulüne, aksi durumda şikayetin reddine karar vermelidir.

Şikayet eden başvurusunda taşınmaza yüksek değer biçildiği iddiasını ileri sürmüş ve mahkeme, bu iddianın doğru olduğunu, yani taşınmazın gerçek değerinin icra müdürlüğünce belirlenenden daha düşük olduğunu belirlemişse şikayetin kabulüne, aksi durumda şikâyetin reddine karar vermelidir. İcra mahkemesinin kıymet takdirine dair verdiği kararlar kesindir.

Kıymet Takdirinin Kesinleşmesi

Kıymet takdiri;

  • Süresinde şikayet edilmemesi,
  • Şikayet yoluna başvurmakla birlikte gerekli giderlerin süresinde yatırılmaması,
  • Şikayetin esastan reddi sebepleriyle kesinleşir.

Kesinleşen kıymet takdiri üzerine, kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez. Doğal afetler ve imar durumundaki çok önemli değişiklikler oluşturan benzer durumlarda yeniden kıymet takdiri istenebilir. İki yıllık sürenin başlangıcı, sonradan kesinleşmesi koşulu ile kıymet takdirinin fiilen yapıldığı keşif tarihidir.

Taşınırlarda Kıymet Takdiri

Hacizli taşınır malın süresi içerisinde satışının istenmesi halinde kıymet takdirinin yapılması gerekir. Kıymet takdiri İİK 87 uyarınca icra memuru tarafından yapılabilir ancak gerekmesi durumunda bilirkişiler aracılığıyla da satımı istenen malın kıymet takdiri yaptırılabilir. Kıymet takdiri yapıldıktan sonra bütün ilgililere tebliğ edilir. Kıymet takdir raporunun tebliğinden itibaren yedi gün içinde raporu düzenleten icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine şikâyette bulunulabilir. İcra mahkemesi nezdinde yapılan şikâyet kapsamında yeniden bilirkişi incelemesi istenir. Hacizli malın satışına geçilebilmesi için kıymet takdirinin mutlaka kesinleşmesi gerekmektedir. Kıymet takdiri kesinleşmeden satış işlemi yapılamaz. Ayrıca kıymet takdirinin kesinleşmesinden itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez.

Kıymet takdirine itiraz şikâyet usulü gibi işlese de, kıymet takdirine itiraz eden bu itirazını kıymet takdirini yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine dilekçe ile başvurmalıdır. Davalı ve davacı tarafların aynı dava dilekçesinde olduğu gibi belirtilmesi gerekir. Dilekçeler taraflara tebliğ edildikten sonra mahkeme tarafından duruşma açılır. Mahkeme tekrardan kıymet takdirine istemini yerinde görürse, yeni kıymet takdiri ile önceki tarihli kıymet takdiri arasında bir değerlendirme yaparak, satışı istenen mal için bir değer belirler. Mahkemenin vereceği karar kesin karar hükmü teşkil edecektir.

Kıymet Takdirine İtiraz Dilekçesi

Ankara … İcra Hukuk Mahkemesi’ne

Kıymet Takdirine

İtiraz Eden Davacı: ….

Vekili                   : Av. Umur Yıldırım

Davalı                  :

Takip Dosyası  : Ankara … İcra Müdürlüğü /… E. Sayılı dosyası

Tebliğ Tarihi    : ….

Konu                  : Kıymet takdirine itiraz dilekçemizin sunumudur.

Açıklamalar    :

  1. Davalı&#;&#;ın alacaklı, diğer davalı&#;&#;in ise borçlu olduğu&#; İcra Müdürlüğü /&#;. Esas sayılı takip dosyasında&#; İli, Merkez İlçesi, Mahallesi, Ada&#; Parsel 4. Kat 19 numaralı bağımsız bölümün kıymet takdirini içerir bilirkişi raporu tarafımıza tarihinde tebliğ edilmiştir. Söz konusu icra dosyasında tarafımızın konumu kıymet takdiri yapılan taşınmaz üzerinde 3. Şahıs haciz alacaklısıdır. Bilirkişi söz konusu raporunda taşınmazın arsa payı değerini TL, mesken bina değerini ise TL olmak üzere taşınmazın toplam bedelini TL olarak hesaplamıştır. Bilirkişinin belirlediği bedel emsallerine göre düşük miktarda olup yasal süresinde iş bu kıymet takdirine itiraz ediyoruz.
  2. Bilirkişi söz konusu raporunda taşınmazın bulunduğu çevrenin konum itibari ile toplu taşım imkanlarının iyi olduğunu, mahallindeki mevcut alt yapı hizmetlerinden tam olarak faydalandığını, taşınmazın yakının kanser hastanesi, sağlık ocağı, okul, cami park gibi kamusal alanların bulunduğu tespitini yapmış bu tespitine rağmen taşınmazın değerini emsallerine göre düşük hesaplamıştır. Mevcut konum, imar özellikleri, bulunduğu mevkii, ulaşım ve çevresindeki kamusal ve kültürel alanlar itibari ile taşınmaz iyi bir konumda olup bilirkişice takdir edilen değerden daha yüksek bir değere sahiptir.
  3. Bilirkişinin bu hususlara aykırı tanzim ettiği rapora itiraz eder, hukuka uygun denetime elverişli yeni bir bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verilmesini talep ederiz. Bilirkişi taşınmazın emsal araştırmasını piyasa koşullarına uygun şekilde yapmadan rapor tanzim etmiştir. Bölgenin ekonomik olarak avantajı bulunmaktadır. Dosyanın bilirkişilere tevdi edilerek; taşınmazın konum itibariyle iyi olduğu ve dilekçemizde diğer tüm olumlu özellikleri göz önüne alınarak gerçek bedelinin belirlenmesini talep ediyoruz.
  4. Yukarıda saydığımız sebepler neticesinde yeniden kıymet takdiri yapılması için Mahkemenize başvuru zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

Hukuki Nedenler: İİK, HMK ve ilgili sair mevzuat hükümleri.

Hukuki Deliller   : Taşınmazın emsal bedellerine ilişkin emlak kayıtları, satım sözleşmeleri.

İstem ve Sonuç : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle, müvekkilimizin taşınmazı için bilirkişiye başvurularak yeniden kıymet takdiri yapılmasını, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.(tarih)

                    Davacı Vekili
Av. Umur Yıldırım

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası