bordo pasaport ingilizce / umuma mahsus pasaport ingilizcesi

Bordo Pasaport Ingilizce

bordo pasaport ingilizce

WAT Aşamalar

1-Kayıt Yaptırmak

funduszeue.info web sitesini ziyaret ediniz ve sisteme giriş için kayıt ol sekmesini kullanarak Big Apple Company Online İşlem Sistemine kayıt yapınız (şifre belirlerken şifrenizin sadece sayılardan oluşmamasına ve kolay tahmin edilebilecek ardışık sayılardan oluşmamasına dikkat ediniz). Sisteme kayıt işleminizi tamamladıktan sonra, danışmanınız kaydınızı onayladıktan sonra sisteme yeniden giriş yapmanız gerektiği için, belirlemiş olduğunuz kullanıcı adıyla ve şifrenizle sisteme tekrar giriş yapınız ve profilinizdeki eksik bilgileri doldurunuz. Profilinizdeki eksik bilgileri tamamlamadan sistem girişinizin tamamlanamayacağını unutmayınız.

2-Özgeçmiş Hazırlamak ''

funduszeue.info web sitesini ziyaret ediniz ve İndirilebilir Belgeler sekmesinden Big Apple Resume (CV)'yi indiriniz ve (dilerseniz Belgeler menüsündeki örnek belgeye bakarak) eksiksiz olarak doldurunuz, yine Belgeler Menüsü altındaki belge yükleme ekranını kullanarak sisteme yükleyiniz.

3-Pasaport Çıkartmak 

Kayıt yaptırdıktan sonra en kısa sürede pasaport başvurunuzu yapınız.

-Programa katılmak için Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hususi Pasaport(Yeşil) ve Diplomatik Pasaporttan birine sahip olmanız gerekmektedir.

-Pasaportunuz program bitiş tarihinden en az 6 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır,

-Pasaport hakkında detaylı bilgi ve pasaport başvurusu için lütfen

funduszeue.info adresini ziyaret ediniz,

*Gelecek yıllarda farklı değişim programlarına (Erasmus, Yaz Stajı vb.) katılma olasılığınızı göz önünde bulundurarak, sizlere tavsiyemiz yıllık pasaport almanızdır. 

** funduszeue.info?v=v-hR6i-Tqy0 videoda pasaport başvurusu hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz,

4-İş Yerleşimi

İş yerleşiminde göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriterler İngilizce seviyeniz ve programa başlama tarihinizdir. Sizlerin mutlu bir yaz geçirmesi için programa daha önce katılmış danışmanlarımız sizlere iş seçimi konusunda yardımcı olacaktır.

İş yerleşim süreci şu şekilde ilerlemektedir:

İş seçimi yapmak için funduszeue.info web sitesine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapınız ve İş Listesi sekmesinden işinizi belirleyiniz. Belirlediğiniz işin kodunu Danışmana Mesaj sekmesini kullanarak danışmanınıza bildiriniz.

*İş seçimi öncesinde öğrencinin İngilizce seviyesinin belirlenmesi için Big Apple Company danışmanları tarafından İngilizce mülakatı yapılmaktadır.

**İş yerleşim sürecinde, işveren istediği takdirde Skype üzerinden mülakat yapma ve yeterli görmediği takdirde öğrenciyi kabul etmeme hakkını saklı tutar.

***Bazı işler için işveren veya sponsor mülakatı uygulanmamaktadır.

5-İş Sözleşmesinin İmzalanması

İşe yerleşiminiz gerçekleştikten sonra ABD’deki işvereniniz tarafından gönderilen sözleşmeyi imzalamanız gerekmektedir.

6-DS Formunun Basılması

İş sözleşmenizi imzaladıktan sonra vize sponsorumuz DS Formu adı verilen belge ile resmi olarak çalışma izninizi onaylar.

7-Vize randevusunun alınması,

DS Formu elimize ulaştıktan sonra Amerika Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’ndan vize randevusu BIG APPLE COMPANY tarafından alınır.

8-Vize Görüşmesi

Belirlenmiş gün ve saatte Amerika Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu’na, gerekli tüm evrakları yanınıza alarak, bizzat gitmeniz gerekmektedir. Vizenizin onaylanıp onaylanmayacağı görüşme esnasında belli olmaktadır. Vizeniz onaylandığı takdirde iş günü içerisinde, vereceğiniz adrese pasaportunuza basılmış olarak postalanmaktadır.

9-Uçak biletinin alınması

Vize görüşmesinin ardından gidiş-dönüş uçak biletinizi dilerseniz bizim aracılığımızla temin edebilirsiniz.

 Oryantasyon

Work and Travel Programına en az bir kere katılmış danışmanlarımız, ABD’ye en kısa sürede uyum sağlamanız için gerekli tüm bilgileri, ofisimizde ya da skype aracılığıyla, sizlerle paylaşmaktadır.

Bavulunuzu Hazırlayınız

Bu aşamada dilerseniz, danışmanlarımız yanınıza almanız ve almamanız gereken şeyler konusunda sizleri bilgilendirmektedir.

Umuma Mahsus Pasaport

Umuma Mahsus Pasaport

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) Nedir?

Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri vizesiz gidilebilen yerlere pasaportları ile direkt giriş yapabilirler. Bordo pasaport, 38 sayfadan oluşur ve verilen vizeler bu pasaport üzerine işlenir. Talebe göre 6 aydan 10 yıla kadarki süreyi kapsayacak şekilde verilebilir.

Umuma Mahsus Ne Demektir?

Umuma mahsus, herkese açık ve herkes için anlamına gelir.

Umuma Mahsus Pasaport Nasıl Alınır?

Umuma mahsus pasaport alma işlemi için gerekli şartları ve belgeleri tamamladığınız takdirde ilçe nüfus müdürlüklerine randevulu ya da randevusuz bir şekilde giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Online pasaport başvurusu yapmak için ilgili yere tıklayabilirsiniz. Yabancı ülkelerde bulunanlar ise kayıtlı oldukları konsolosluk üzerinden başvurularını yapabilirler. Pasaport başvurusunda bulunacak kişilerin, yaş farkı gözetilmeden şahsen başvuru yapması gerekir.

Umuma Mahsus Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Bordo pasaport başvurusunda bulunmak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri tamamlamanız gerekiyor. İlgili sayfadan online randevu alarak pasaport işlemlerini gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Böylece zamandan tasarruf edebilirsiniz.

  • T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
  • Harç ve cüzdan bedeli makbuzu (25 yaş altı öğrenciler harçtan muaftır)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi (Umuma mahsus pasaport almak isteyen öğrenciler için özel şart)
  • Reşit olmayan veya engelli bireyler için muvafakat belgesi
  • Varsa eski pasaport

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Ne Kadar?

Pasaport defter ve harç bedelleri için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Pasaport Bedeli Hangi Bankaya Yatırılabilir?

  • Akbank
  • Aktifbank
  • Albaraka
  • Türk Katılım Bankası
  • Alternatif Bank
  • Anadolubank
  • Arap Türk Bankası
  • Citibank
  • Denizbank
  • BurganBank
  • FibaBanka
  • Finansbank
  • Garanti Bankası
  • HSBC Bank
  • ING Bank
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Odeabank
  • Şekerbank
  • T.C. Ziraat Bankası
  • ICBC Turkey Bank A.Ş.
  • TurkishBank
  • Turkland Bank
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası

Bordo Pasaport Kimlere Verilir?

Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir. Pasaport talep eden her kişi için yaş farkı gözetilmeksizin ayrı pasaport defteri düzenlenir.

Umuma Mahsus Pasaport Ne Kadar Sürede Çıkar?

Umuma mahsus pasaport, basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezinde 1 gün, diğer il merkezlerinde 2 gün, ilçe merkezlerinde ise 4 iş günü içinde başvuru sahibine teslim edilir.  

Başvuru takibinizi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün web sayfası, e-Devlet ya da ALO (Çağrı Merkezi) üzerinden yapabilirsiniz.

Bordo Pasaport Ücreti Ne Kadar? ()

SüreHarçDefterToplam
6 Ay,70 TL,00 TL,70 TL
1 Yıl,30 TL,00 TL,30 TL
2 Yıl,10 TL,00 TL,10 TL
3 Yıl,50 TL,00 TL,50 TL
3+ Yıl,50 TL,00 TL,50 TL

Not: Güncel bordo pasaport ücretlerini öğrenmek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bordo Pasaport ile Gidilebilen Ülkeler

T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın Türk Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Uygulamaları web sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yurt dışında başka bir ülkede yaşamak ve çalışmak istiyor musunuz? Fakat “Yurt dışında çalışma şartlarını bilmiyorum” diyorsanız bu yazı size birçok açıdan faydalı olacaktır. Bu içeriğimizde sizlere yurt dışında çalışmak için yapmanız gereken maddeleri hazırladık.

Ülkeleri Araştır ve Seç!

Kariyeriniz için gitmek istediğiniz ülkelerin hayat şartlarını, kültürlerini, çalışma koşullarını ve gelir rahatlığını bilmek iyi olacaktır. Gideceğiniz ülkede iş ve yaşam imkanlarının iyi olması avantaj olacaktır. Gitmek istediğiniz ülkelerin iklim koşullarının size uygun olması ve sağlık koşullarının da iyi olmasına dikkat edin. Yurt dışındaki ülkeyi seçerken bir diğer önemli unsur ise bulunacağınız ülkenin dili olacaktır. Genellikle şirketlerdeki önemli diller arasında İngilizce yer almaktadır. İngilizcenizin geliştirilmiş bir düzeyde olması size avantaj sağlayacaktır.

Seçtiğiniz Ülkenin Elçiliği ile Temasa Geçin

Her ülkenin şartları ve talepleri farklıdır. Gitmek istediğiniz ülkenin elçilikleri tarafından başvurunuzun onaylanması büyük bir önem taşımaktadır. Ülkeye giriş çıkış yapabilmek için ve orada yaşayıp çalışabilmek için neler gerektiğini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Ülkenin istediği gereklilikleri bilmek ve sizin de bu gereklilikleri sağlayabileceğinizi öğrenmek için gitmek istediğiniz ülkelerin elçilikleri ile temasa geçmek faydalı olacaktır.

Vize ve Pasaport Başvurusu

Pasaport diğer ülkelere, kendi ülkenizin vatandaşı olduğunuzu göstermektir. Türkiye’de bordo pasaport (umuma mahsus pasaport), siyah (diplomatik pasaport), yeşil pasaport (hususi pasaport), gri (hizmet pasaportu) olarak 5 adet pasaport çeşidi bulunmaktadır. Bir vize başvurusunda kişi başvurusunu kendisi yapmalıdır. Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Pasaportunuz eski ise yenilemeniz gerekmektedir. Vize mülakat sırasında, sorulara doğru yanıtlar vermek gerekmektedir. Vize başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız.

Sağlık Sigortası

Çalışmak için veya seyahat etmek amacıyla gittiğiniz herhangi bir ülkede hastalanabilir, kaza geçirebilir veya tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Tedavi masrafları, gitmiş olduğunuz ülkenin sağlık hizmetleri standartlarına göre değişebilir. Başınıza gelebilecek herhangi bir durum için yurt dışı sağlık sigortası size yardımcı olacaktır. Sağlık sigortası, elçilik tarafından vize başvurusunda talep edilmektedir. Sigorta şirketleriyle yapılabildiği gibi internet üzerinden de elde edebilirsiniz. Vize süresince ıslak imzalı belge istenmesi sebebiyle sigortacınızdan ürünün ıslak imzalı ve kaşeli halini istemeyi unutmayın.

Yerleşmek İstediğiniz Ülkenin Dili

Yerleşmek istediğiniz ülkenin dili çalışmak istediğiniz kurum, kuruluşlar ve çalışmak istediğiniz statüye göre değişim gösterebilmektedir. İlk öncelikle temel seviyede dil yeterliliğinizin olması gerekmektedir. Dil yeterliliği çalışacağınız yere göre de değişebilmektedir. Ayrıca, gitmek istediğiniz ülkelerin kendi dilini ve İngilizceyi bilmek faydalı olacaktır.

İş İlanlarını Araştırmak ve İş Bulmak

İlgi alanlarınızla alakalı ve çalışmak isteyebileceğiniz kurum ve kuruluşları belirleyin. Başvuru şartlarını ve nasıl başvurabileceğiniz hakkında bilgi edinin. Çalışmak istediğiniz belirli şirketler varsa direkt olarak bağlantıda bulunabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz kurumun insan kaynaklarıyla temasa geçin. Doğrudan çalışmak istediğiniz bir yer yoksa iş ilanları verilen sitelerinden de yardım alabilirsiniz.

Çalışma İzni Almak

Yabancı şirketlerde çalışma izni için öncelikle bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğuna müracaat etmeniz gerekmektedir. Başvurunuzu yaptıktan sonra, yabancı kurumdan da davet almanız işinizi kolaylaştıracaktır. İzin almak için kimlik, pasaport, diploma nüshalarını ve başvuru formu gibi talep edilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. İrlanda, Portekiz, Almanya Danimarka ve Finlandiya çalışma iznini kolay veren ülkeler arasındadır. Çalışma iznini en zor veren ülkeler arasında Vatikan ve Liechtenstein vardır.

Yurt dışında Çalışmak İçin İngilizcenin Önemi

Dünya genelinde en çok konuşulan ikinci dil İngilizcedir. İngilizce 27 ülkede ikinci resmi dil olarak kabul edilmiştir. Yurt dışında çalışmak için dil bilmek, her ülkede zorunlu değildir. Fakat, işverenler çoğu zaman dil yeterliliğinin sağlanmasını ister. İngilizce uluslararası bir dil olması hasebiyle iletişim, medya, internet ve bilimde dilini de domine etmektedir. İngilizce konuşabilmek yurtdışundaki şirketlerde iyi bir iş bulma imkanını artırır. Bu yüzden İngilizce bilenler kariyerinde daha kolay ilerleme sağlarlar.

Gönüllülük Projeleriyle Başlayın

Dünya’nın neredeyse her bölgesinde gönüllülük projeleri bulunmaktadır. Bu gönüllülük projeleri her alanda faaliyet yürütmektedir. Yurt içi ve yurt dışı gönüllülük projelerine katılarak hem ülkenizdeki şehirleri hem de yurt dışındaki şehirleri görme fırsatını elde edebilirsiniz. Ancak gönüllü projelerinin maddi olanak sağlamadığını unutmamanız gerekir. Fakat, mesleğinizle alakalı olan projeleri seçmek size katkı sağlayacaktır. Bu yüzden katılmak istediğiniz projelerin size olan uygunluğunu gözeterek seçmeniz daha iyi olacaktır. Gönüllü bir şekilde insanlara yardım etmek kişiye özgüven kazandırır. Projelere katıldığınızda sosyalleşir ve yeni arkadaşlar edinirsiniz. Gönüllülük projeleri gruplarla beraber yapıldığı için ortak iş yapabilme sorumluluğunuz artar ve bu sebeplerden dolayı da kendi mesleğinize uyum sağlama süreciniz ve kariyerinizde ilerleme hızınız hızlanabilir.

Dilinizi Geliştirin

Yurt dışına yapılan kısa süreli yapılan seyahatlerde A2 seviyesi, sosyalleşmek için yeterli olacaktır. Fakat konu yurt dışında çalışmaya gelince çalışacağınız konuma göre İngilizcenizi B ve C seviyelerine çıkarmanız gerekebilir. Dilinizi geliştirmek için iş İngilizcesiyle ilgili ders alabilirsiniz. Yabancı dil eğitimi veren uygulamalardan da faydalanabilirsiniz. Ayrıca, meslektaşlarınızla konuşmak hem iş dilini hem de sosyal dil yeteneğinizi geliştirecektir. Buna ek olarak mesleğinizle ilgili kitap, makale okuyabilir, dizi veya film izleyebilirsiniz. Böylelikle dil gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.

Bol Bol Sertifika Alın

Mesleğinizle alakalı sertifikalar almak hem yurt içi hem de yurt dışı çalışma alanlarında sizi ön plana çıkaracaktır. Yani iş piyasasında avantaj kazanırsınız. Sertifikalar size yeni şeyleri öğrenmenizi sağlar. Böylelikle kariyerinizde kolaylıkla ilerleme kaydedebilirsiniz. Bu kazanacağınız gelişmeler sizin çalışacağınız konumu ve maaşınızı da belirleyecek bir unsur olacaktır.

Nasıl Çalışma İzni ve Vizesi Alabileceğinizi Öğrenin

Yurt dışında çalışma vizesi, alması daha zor olan bir vize türüdür. Her ülkenin çalışma vizesi şartları farklıdır. Dil bilmek gerekmektedir. İş sözleşmesi, pasaport, mesleki yeterlilik, vize başvuru formu gibi gerekli belgeleri hazırlanmalıdır. üniversite veya mesleki yeterlilik bilgilerini sunmak gerekmektedir. Vize için biyometrik fotoğraf, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, banka hesap dökümü, ikametgah belgesi, mesleki durum belgesi, evli olanlar için evlilik cüzdanı gibi belgeleri derleyip konsolosluklara başvurmaları gerekmektedir.

Doğru İlişki Ağını Kurun

Yurt dışında kendiniz için uygun bir mesleği bulmanız için sosyal medyayı kullanabilirsiniz. Ayrıca, iş bulmak için birçok platform mevcut. İş bulma platformları üzerinden şirket çalışanlarıyla da temasa geçebilirsiniz. Buna ek olarak, yurt dışında çalışan yakınlarınız veya arkadaşlarınız vasıtasıyla sizin için yapılabilecek referanslar kaliteli şirketlerde çalışmanız için bir fırsat yaratabilir. Yurt dışında çalışan tanıdıklarınızdan bilgiler edinebilirsiniz.

Mesleğiniz İçin En Doğru Adresi Belirleyin

Yurt dışında çalışmak için gidiyorsanız sizin için en uygun olan şehri seçmenizi öneririz. İşe girmek için ülkelerin kendilerine göre şartları vardır. Koşullar hangi sektörde çalışmak istediğiniz ve hangi ülkeye gitmek istediğinize göre değişebilmektedir. Türkiye’de yaptığınız mesleğinizi yurt dışında da devam ettirmek istiyorsanız kendi çalıştığınız kurumun yurt dışında bir bağlantısı olup olmadığını araştırın. Çünkü bağlantı ve referanslar kariyerinizdeki adımları kolaylaştıracaktır. Çalışmak istenilen mesleklerin lisans, yüksek lisans ve doktora gerekliliğinin olup olmadığını öğrenin. Bazı meslek gruplarında profesyonellik ve dil yeterliliği aranabilir. Eğer yurt dışında işçi olarak çalışmaya gitme planınız varsa koşullar değişebiliyor. Garsonluk, inşaat işçiliği, baristalık ve kasiyer gibi meslekleri yapmak istiyorsanız iş bulma imkanınız daha fazla artabilir. Fakat işe girebilmenizi sağlayacak olan unsur tecrübenizdir.

Hazırlığınızı Erkenden Yapın

Yurt dışında çıkmadan önce hazırlığınızı aylar öncesinden yapmanızı sizin yararınıza olacaktır. Yaşamak istediğiniz evi gitmeden önce ev kiralayabileceğiniz veya satın alabileceğiniz emlak sitelerine de bakıp belirleyebilirsiniz. Çünkü yurt dışına çıktığınızda işe gidip gelirken ev aramak zamanınızı alabilir. Yerleşeceğiniz şehri araştırıp bankaların, marketlerin, hastanelerin ve ihtiyacınızı karşılamak için herhangi bir mağazanın nerede olduğunu tespit edebilirsiniz. Yurt dışına çıkmadan hazırlığınızı erkenden yapmak sizlere rahatlık ve zaman sağlayacaktır.

Yurt Dışında Çalışmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Yurt dışında çalışmak için hangi belgeler lazım?

Yurt dışında çalışmak için ilk olarak çalışma vizesi almanız gerekmektedir Buna ek olarak kimlik kart, diploma, fotoğraf, sabıka kaydı, pasaport ve doğum belgesi de bulundurmalısınız. Tabi ki başvurmak istediğin ülkelerin talep ettiği belgeler değişebilir. Bunun için en iyi bilgiyi çalışmak istediğiniz ülkenin elçiliklerinden alabilirsiniz.

Çalışmak için en kolay hangi ülkeye gidilir?

Çalışma vizesini en kolay veren ülkeler İrlanda, Portekiz, Almanya, Danimarka ve Finlandiyadır.

Yurt dışında çalışmak için nereye başvurulur?

Yurt dışında çalışmak isteyenlerin sayıları gün geçtikçe artmaktadır. Her ülkenin kendine ait başvuru koşulları vardır. İŞKUR Yurt dışı İstihdam hakkındaki bilgi edinmek için İŞKUR’un sitesine bakabilirsiniz. Özel şirketlerde çalışmak istiyorsanız iş ilanı veren sitelere göz atabilirsiniz. Kurum ve kuruluşların internet sitelerinde bulunan eleman alımları paylaşımları ve büyükelçiliklerin vermiş olduğu ilanlar da faydalı olacaktır.

Çalışma vizesini en zor veren ülke hangisidir?

Liechtenstein ve Vatikan çalışma vizesi verme konusunda diğer ülkelere nispeten daha zorlayıcıdır.

Yurtdışında Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler Günlük İngilizce, Kurumsal İngilizce

Pasaport


Pasaport Nedir?

Pasaport, yurt dışına seyahat ederken kullanılan ve uluslararası şekilde kabul edilen bir tür kimlik belgesidir. Talep üzerine yetkili kurumlar tarafından verilir. 

Pasaport başvuruları online ya da doğrudan kurum üzerinden yapılabilir.  

Pasaport başvurusu, yasalarca belirlenmiş ücretlere ve kurallara tabidir. Defter bedeli ve bazı pasaportlar için 25 yaş şartı, bunlara örnek gösterilebilir.


Pasaport Çeşitleri

Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). 

Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir. Yeşil, siyah ve gri pasaport çeşitlerine sahip olmak için belirli kriterlerin karşılanıyor olması gerekir. 


Pasaport Nasıl Alınır? Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?


Pasaport almak için pasaport randevu sayfasından randevu almak gerekir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra pasaport türü ve pasaportun alınacağı yer seçilir. Bu noktada kişisel bilgilerin doğru ve tam olarak girilmesi zorunludur. Randevu oluştuktan sonra verilen tarihte istenen belgeler tamamlanmış bir şekilde kuruma gidilerek pasaport işlemleri tamamlanır. 


Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. ALO Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir. 


Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler istenmektedir:

  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti
  • Varsa eski pasaport
  • Reşit olmayan bireyler için muvafakatname

Ayrıca pasaport başvurusundan önce emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir.

Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?

Başvuru yaptıktan sonra harç yatırırken talep edilen geçerlilik süresine göre ücret ödenir. Geçerlilik süresi, pasaport belgesinin ne kadar süre ile seyahatlerde kullanabileceğini belirtir. 


Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize verirler. Bu süre çoğunlukla 6 ay olmakla beraber bazı ülkeler 3 ay, bazı ülkeler 1 ay, bazı ülkeler 1 yıl geçerlilik süresi bulunan pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedir. 


Pasaport Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport alırken harç ve defter bedeli olmak üzere iki bedel ödenir. Her yıl yeniden belirlenen bu ücretlerin güncel bilgilerine resmi pasaport başvuru ücretleri sayfasından ulaşılabilir. 
Ücretler geçerlilik süresine göre değişmektedir. yılı itibariyle pasaport ücret bilgileri aşağıdaki şekildedir: 

SüreHarç BedeliDefter BedeliToplam
6 Ay,70 TL,00 TL,70 TL
1 Yıl,30 TL,00 TL,30 TL
2 Yıl,10 TL,00 TL,10 TL
3 Yıl,50 TL,00 TL,50 TL
3 Yıl üzeri,50 TL,00 TL,50 TL

Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır. 18 yaşından küçük kişilere en fazla 5 yıl süreli pasaport verilir. 

Not: Güncel çocuk pasaport ücretlerini öğrenmek için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

** Öğrenci pasaportu, belirli şartlar karşılanıyorsa harç bedelinden muaftır.


Pasaport Uzatma Nasıl Yapılır? Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport yenileme işlemi için il ve ilçe nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir. Bunun için ilgili nüfus müdürlüğünden online randevu alınabilir ya da ALO Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden gerekli bilgiler edinilebilir. 

Pasaport başvurusu için gereken belgelerin yanı sıra eski pasaportla beraber nüfus müdürlüğüne başvurularak uzatma işlemi gerçekleştirilebilir. 


Pasaport Uzatma Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport uzatma özel olarak ücretlendirilmez. Standart pasaport ücretleri, uzatma işlemlerinde de geçerlidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası