üst damak neden şişer / İnovadent Ortodonti - Diş Eti Neden Şişer? Şişmesi Nasıl Geçer?

Üst Damak Neden Şişer

üst damak neden şişer

Diş Eti Şişmesi Nedir?

Diş etlerimiz çene kemiğinin üzerini örten, sert ve pembe bir dokudan yapılmıştır. Lifli bir yapısı olan dişetlerinin içerisinde bolca kan damarları bulunur. Diş etleri sadece diş sağlığımız için değil genel sağlığımız açısından da önemli bir yapıdır ve onlara iyi bakmamız gerekir. Diş eti şişmesi dönem dönem herkesin başına gelebilir.


Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Peki acaba diş eti neden şişer? Diş eti şişmesinin öne çıkan nedeni diş eti iltihabıdır. Diğer nedenler arasında gebelik, yetersiz beslenme, enfeksiyon, kanser tedavisi, aftlar, bazı ilaçların kullanılması yer alır. 

Diş Eti İltihabı
Diş eti iltihabı genellikle ağız bakımının ihmal edilmesi ya da düzgün yapılmaması nedeniyle ortaya çıkar. İhmal edilen ağız hijyeni nedeniyle diş etinin dişlerle birleştiği yerlerde ve diş etrafında, bakteri ve yiyecek kalıntılarından oluşan, plak adı verilen film tabakası benzeri bir yapı oluşur. Bu yapı zamanla sertleşerek tartara dönüşür. Diş fırçalama ile temizlenemeyen tartar ise diş eti iltihabına yol açar ve iltihaba bağlı olarak diş etleri şişer. Başlangıç aşamasında belirti vermediği için ihmal edilebilen diş eti iltihabı daha sonrasında ilerleyerek diş kaybına ya da çene kemiğini de saracak bir iltihap seviyesine ulaşabilir.

Değişen Hormon Yapısı
Kadınlarda görülen diş eti şişmesinin nedenlerinden biri belirli dönemlerde yaşanan hormonal değişikliklerdir. Bu nedenle ergenlik yıllarında, adet dönemlerinin hemen öncesinde, hamilelik ve menopoz dönemlerinde kadınlarda diş eti şişmesi görülebilir. 

Adet dönemleri yakınken ortaya çıkan şişlikler adetin başlamasıyla birlikte etkisini yitirmeye başlar. Gebelikte yaşanan diş eti şişmeleri, salgılanan hormonların kadınların diş eti enfeksiyonuna neden olan bakterilerle mücadele gücünü azaltması sebebiyle oluşur. Genellikle iki ile sekizinci aylar arasında görülür.

Sağlıksız Beslenme
Yetersiz beslenme nedeniyle eksik alınan bazı besinler diş eti sağlığını olumsuz etkileyebilir. C vitamininden eksik beslenme diş eti sağlığı üzerinde kritik önemdedir. C vitamini diş etlerinin bakımında ve hasarlar sonrasında iyileşmesinde etkilidir. Yetersiz miktarda alınması, diş eti şişmesine neden olabilir. B vitamini eksikliği ise dilde, diş etinde iltihap oluşumuna ve dolayısıyla diş eti şişmesine yol açabilir.

Mantar ve Virüsler
Diş eti şişmesinde bir diğer etken mantar ve virüslerdir. Enfeksiyon oluşmasına neden olan mantar ve virüsler nedeniyle diş etlerinizde şişme oluşabilir. Ağızda pamukçuk oluşması, tedavisi ihmal edilen çürükler diş eti şişmesi nedenleri arasında yer alır. 

Aft Oluşumu
Aft adı verilen ağız içi yaralar ya da aftöz ülserler diş eti sağlığınıza zarar veren etkenler içerisinde yer alır. Bu tip sağlık sorunları, diş etlerinizde ağrı ve şişmelere neden olabilir. 

Kemoterapi İlaçları
Kanser tedavisinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçları ağız içinde yaraların ve ülserlerin oluşmasına neden olabilir. Oluşan iltihap nedeniyle ağrı, diş etlerinde şişme ve kanama görülür.

Diş Eti Şişmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti şişmesi iri görünümünün yanı sıra kırmızı renkte olur. Tahriş, ağrı ve hassasiyet vardır. Hassasiyet nedeniyle diş fırçalama gibi günlük temaslarda bile kanama yaşanır. Diş etlerindeki belirtiler bir şeyler yerdiğinizde ya da içtiğinizde artabilir, ağrı şekli ani, yakıcı ve kesik gibi hissedilebilir.

Diş Eti Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti şişmesinin arkasındaki nedeni anlamak için doktorunuz öncelikle yakınmalarınızı dinler. Gebelik öyküsü olup olmadığını, beslenme şeklinizi, son dönemde beslenme düzeninizde bir değişiklik yapıp yapmadığınızı sorar. Teşhisi tam olarak koyabilmek için ağız ve diş röntgenine, kan tahlili sonuçlarına ihtiyaç duyabilir. Bunların tamamlanmasının ardından yaşanan soruna bağlı olarak tedavi aşamasına geçer. Tedavinin öncelikli amacı bakteriyel etkeni ortadan kaldırmaktır.

Tedavi için ağız gargaraları ve özel içeriklere sahip diş macunları kullanmanızı, iltihap varsa antibiyotik kullanımını önerebilir. Çok ilerlemiş vakalarda seçenekler arasına cerrahi de girebilir. Diş diplerindeki sorunlu diş etlerinin, oluşan plak tabakasının ve diş taşlarının kazınarak temizlenmesine de ihtiyaç duyulabilir.

Diş Eti Şişmesi Ne Kadar Sürede İyileşir?

Diş eti şişmesi eğer ardında sistemik bir problem yoksa diş hekiminin müdahalesi ardından önerilen ağız gargaralarının da yardımıyla 1 hafta içerisinde toparlanır. Hekimin uygulayacağı tedavi ve destek ürünlerle süreç takip edilir.

Diş Eti Şişmesi İçin Alınacak Önlemler

Diş eti şişmesinin etkilerini azaltmak için şu tedbirleri alabilirsiniz…

  • Ağız bakımına azami dikkat edin.
  • Dişlerinizi fırçalarken diş etlerinize fazla baskı yapmayın, diş aralarındaki atıkları fırçayla zorlayarak değil diş ipi ile temizleyin,
  • Ağzınızı tuzlu suyla günde 2- 3 kez çalkalayın,
  • Bol su için, su içmek tükürük üretimini artırarak bakterilerle mücadeleyi kolaylaştırır,
  • Tütün ve tütün türevlerini kullanmayın,

Diş eti şişmesi sorunu yaşamamak içinse…

  • Düzenli aralıklarla diş doktorunuzu ziyaret ederek plak, tartar ve diş taşı kontrolü yaptırın, eğer varsa temizletin,
  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanın yanı sıra diş ipiyle diş aralarını temizlemeyi ihmal etmeyin, 
  • Dişlerinizi fırçalarken, dişetlerinizi de fırçalayın. Fırçalamayı fazla baskı yapmadan, dairesel hareketlerle yapın. Dişlerinizi sağa sola doğru fırçalamak diş etlerinize zarar verebilir,
  • Diş ve ağız bakımı için gargara kullanın,
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Damak yaralarını tedavi eden 7 yöntem

Damak yaralarını tedavi eden 7 yöntem

funduszeue.info

Güzel bir uykunun ardından uyandınız ve damaklarınızdaki o acıyı hissettiniz Bunu hayatında en az bir kere yaşamayan yoktur.

Kabarmış hatta iplik gibi sarkan damaklarınızın acısı en kısa sürede dinsin isteriz. Ancak bunu yapmak için önce sebeplere ulaşmak gerek.

Vücudumuzun neredeyse en hassas yeri olan damaklarınızın neden şiştiğini tespit ettikten sonra önlem almanız bir daha bu acıyla karşılaşmamanızı sağlayabilir.

İşte damak yaralarını en kısa sürede iyileştirecek yöntemler

DAMAK KABARMASI NEDEN OLUR?

Damak şişmesi bazen beslenme şeklinden dolayı yaşanabilir. Çok sıcak gıdaların hızlı tüketilmesi bunun bir nedenidir.

Buzlu su içmek, çok soğuk gıdalar tüketmek damağın şişmesini tetikleyebilir.

Damakta oluşan pamukçuk gibi hastalıklar, damak şişmesini oluşturmaktadır. Bu nedenle temiz gıdaların tüketilmesi ve ağız bakımının ihmal edilmemesi gerekir.
Vücudun susuz kalması, damakta kuruluğa neden olur ve uzun süre susuz kalan kişilerde bakteri üremeye başlar. Bu durum ise damağın şişmesine sebep olur.

Uçuk virüsü, damak şişmesinde etkendir. Bu virüs ağız içinde yayıldığında konuşmayı güçleştirecek kadar damağı şişirebilir.

Damak yaralarını tedavi eden 7 yöntem

DAMAK YARALARINA İYİ GELEN ŞEYLER

Yoğurt vücuttaki zararları mikropları yok etmeye yardımcı doğal bir yöntemdir. Damak şişmesini tedavi sürecinde yardımcı olur, düzenli olarak tüketin.

Çok sıcak ve soğuk içecekler, sıcak yiyecekler ağzınızdaki hassas dokuyu yakabilir. Tüketmeden önce normal bir ısıda olmasına özen gösterin.

Sert ve büyük lokmalar, damaklarınıza zarar verebilir. Lokmalarınızı küçük parçalar halinde ve sık çiğneyerek tüketin.

Damak yaralarını tedavi eden 7 yöntem

GARGARAYI İHMAL ETMEYİN

Eğer damak şişmesi nedeniyle yemek yemekte ve konuşmakta zorlanıyorsanız; 1 bardak ılık suyun içine 1 çay kaşığı sumak ekleyin. Sumağın ılık suda biraz açılmasını sağlayın ve ardından gargara yaparak suyu tükürün.

Tuzlu su, ağız içinde oluşan bakterileri temizler ve damak şişmesine engel olur. Son günlerde damak dokusunda ufak iltihaplanmalar oluyorsa; düzenli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.

1 fincan sirkeli su karışımı hazırlayın ve her akşam ağzınızı bu suyla çalkalayın.
Sirkede bulunan antioksidan maddeler, damak dokusunda oluşan iltihapları temizleme görevine sahiptir.

Limon, antibakteriyel bir besindir ve mikropları kırma konusunda çok başarılıdır.
Damak şişmesinden şikayetçi olanlar, 1 fincan limonlu suyla düzenli olarak gargara yaparak bu sorunu çözebilir.

Sağlık

Google News ile Takip Et

Damak şişmesi nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir?

Damak çok hassas bir yap&#;dad&#;r. S&#;cak, so&#;uk bir &#;ey tüketildi&#;inde hemen &#;i&#;ebilir. Peki damak &#;i&#;mesi neden olur? Nas&#;l tedavi edilir? Evde neler yap&#;labilir? Ac&#;badem Altunizade Hastanesi Di&#; Hekimi, Protetik Di&#; Tedavisi Uzman&#; Dr. Dt. Hatice A&#;an, damak &#;i&#;mesini anlatt&#;.

Damak &#;i&#;mesi nedir?

Damak &#;i&#;mesi s&#;cak yiyecek ve içeceklerin hassas damak dokusuna yap&#;&#;&#;p tahri&#; etmesi sonucu olu&#;ur. Keskin ve sert g&#;dalarla çizilip yaralanan dokularda da &#;i&#;me gözlenebilir. Halk aras&#;nda damak olarak da isimlendirilen, alt ve üst çenede di&#;leri çevreleyen yumu&#;ak dokular&#;n, yani di&#; etinin &#;i&#;mesi ise genellikle di&#; eti iltihab&#;, yani enfeksiyon nedeniyle olu&#;ur.

Damak &#;i&#;mesinin nedenleri nelerdir?

Kötü a&#;&#;z bak&#;m&#;na ba&#;l&#; olarak plak ve tartarlar&#;n artmas&#;, mikroorganizmalar&#;n art&#;&#;&#;na, di&#;etinin enfekte olmas&#;na ve &#;i&#;ip, ödemli, kanamal&#; bir hal almas&#;na neden olur. Hamilelik, emzirme, menopoz, regl dönemlerinde hormonal de&#;i&#;ikliklere ba&#;l&#; kad&#;nlarda di&#; eti &#;i&#;meleri görülebilir.

Yetersiz beslenme, özellikle C ve B vitamini eksiklikleri, yo&#;un stres de genel vücut direncini dü&#;ürüp di&#; etlerinde aft ile ülser olu&#;umuna, &#;i&#;me ve a&#;r&#;ya neden olabilir. Mantar ve virüsler de bakteriler gibi a&#;&#;z içinde f&#;rsatç&#; enfeksiyonlara yol açabilir. Kemoterapi ve radyoterapi alan hastalarda tükürük ak&#;&#;&#;n&#;n azalmas&#;, a&#;&#;z yaralar&#;n&#;n  artmas&#;na, damak dokular&#;n&#;n daha hassas hale gelmesine, kanama ve &#;i&#;liklere yol açfunduszeue.info ve tansiyon ilaçlar&#;, nöroloji- epilepsi ilaçlar&#; kullanan ki&#;ilerde di&#; eti büyümeleri görülebilir.

Damak &#;i&#;mesine ne iyi gelir? 

A&#;&#;z bak&#;m&#;n&#;n artt&#;r&#;lmas&#; ve &#;i&#;meye neden olan mikroorganizmalar&#;n ortamdan kald&#;r&#;lmas&#; hedeflenmelidir. 

 Nas&#;l tedavi edilir?

Öncelikle &#;i&#;li&#;e neden olan etken bulunmal&#; ve ortadan kald&#;r&#;lmal&#;d&#;r.

Yiyeceklerden kaynakl&#; veya travmaya ba&#;l&#; olu&#;an basit yaralar kendili&#;inden gün içinde iyile&#;ir. A&#;&#;z bak&#;m&#;n&#;n artt&#;r&#;lmas&#;na ra&#;men kanama ve &#;i&#;lik devam ediyorsa di&#; hekimine ba&#;vurulmal&#;d&#;r. Di&#;eti &#;i&#;mesinin nedeni belirlendikten sonra di&#; hekimi gerekli tedavileri uygulay&#;p, antiseptik gargaralarla iyile&#;meyi takip eder. Tedavi edilmeyen di&#;eti &#;i&#;likleri, di&#;eti enfeksiyonunun ilerleyerek  çene kemi&#;ine yay&#;lmas&#;na, di&#;i çevreleyen kemik dokusunun kayb&#;na, di&#;in sallanmas&#;na ve hatta di&#;in çekilmesine neden olabilir.

Damak &#;i&#;mesinin geçmesi için evde neler yapabiliriz? 

&#;i&#;li&#;in ve a&#;r&#;n&#;n artmamas&#; için çok s&#;cak so&#;uk, ac&#; ek&#;i, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmal&#;d&#;r. Il&#;k, tuzlu su ile düzenli gargara yapmak, etkili ve kolay yöntemdir.

Di&#; etlerinde kanama dahi olsa yumu&#;ak f&#;rçalarla tahri&#; etmeden titizlikle yap&#;lan di&#; f&#;rçalama mikroorganizmalar&#; a&#;&#;zdan uzakla&#;t&#;rmada ve &#;i&#;li&#;i önlemede etkilidir. 

Di&#; ipi kullan&#;m&#; ve dil f&#;rçalama da a&#;&#;z içi mikrobiyal yükü azaltacakt&#;r. 

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası