kentsel dönüşüm kiracı taşınma yardımı ne kadar / Kentsel Dönüşüm | Kira-Taşınma Yardımı | adaada

Kentsel Dönüşüm Kiracı Taşınma Yardımı Ne Kadar

kentsel dönüşüm kiracı taşınma yardımı ne kadar

Evi riskli kiracıya yol haritası Kentsel d&#;n&#;ş&#;mde kiracıların hakları

Haberin Devamı

SÖZLEŞME İPTAL OLUYOR
* Riskli kararı sonrası kiracı evi ne zaman tahliye etmeli?

Mülk sahipleri gibi kiracılar da riskli yapı kararı kesinleştikten sonra evi tahliye etmek zorunda. Eline ‘eviniz riskli’ kararı ulaşan ev sahipleri kiracılara kararı tebliğ eder. Belediye 60 gün süre, sonra 30 günden az olmak üzere ek süre verir. Bu sürede boşaltılmazsa elektrik, su ve doğalgaz kesilir ve kolluk kuvveti desteği ile tahliye yapılır.

* Tahliye sonrası kira sözleşmesi geçersiz mi sayılır?

Riskli yapı kesinleşme kararı eline ulaşan mülk sahibi tahliye için kiracısına tebligat yolladığında, sözleşmenin sayılı yasa kapsamında riskli yapı tespti kesinleştiğinden feshedildiğini de belirtir. Söz gelimi bir yıllık kira sözleşmesi yapıldı, 2. ayda riskli yapı kararı kesinleşti ve siz de 2 ay sonunda evden çıktınız. 12 aylık sözleşmeniz de olsa 4. ay sonunda artık sözleşmeniz sona eriyor.

KİRA VE KREDİ DESTEĞİ
* Kiracılar da kira ya da kredi desteği alabilir mi?

Kira yardımı ev sahipleri için riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor. Ev sahiplerine aylık ödeme yapılırken, kiracı ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olana) ‘bir kez ödeme’ yapılıyor. İstanbul’da kiracılara 7 bin lira, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de 6 bin lira, diğer büyükşehirlerde 5 bin lira, büyükşehir olmayan illerde ise 4 bin lira ödeniyor. Sınırlı ayni hak sahiplerine de bir kereye mahsus 10 bin ile 17 bin lira arasında değişen miktarlarda ödeme yapılıyor. En az 1 yıldır riskli yapıda oturan kiracılar veya ikamet etmek şartıyla sınırlı ayni hak sahipleri de faiz destekli kredi imkânından faydalanıyor. Yapılan son düzenleme ile konut edinme kredisinde üst limit bin liradan 1 milyon bin liraya yükseltildi. faiz oranının ’ini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karşılıyor, vatandaş da faiz imkânıyla krediden yararlanıyor. Ev sahibi ve kiracı kira ve kredi desteğinden birini seçebiliyor.

Haberin Devamı

* Kiracı riskli evde tahliye sonrası depozitosunu alabilir mi?

Mülk sahibi dönüşüm nedeniyle tahliyede kiracının depozitosunu ödemek zorunda. Tahliye ve yıkım kararı bu sorumluluğu etkilemez.

ÖNCELİK ESKİ KİRACININ
* Dönüşüm sonrası kiracı yeni evde yeniden kiracı olur mu?

Mal sahibi, kiracı taşınmazı boşalttığı tarihten itibaren üç yıl içinde yeni yapılan daireyi kiraya verecekse öncelikle eski kiracıya önermeli. Eğer kendi oturmayacaksa, o evde kiracı olma hakkı önce eski kiracıya ait. Ancak mevcut kira piyasası koşullarında bunun uygulanmadığını görüyoruz. Ev sahipleri kanunen bildirmek zorunda da olsa bunu görmezden geliyor. Bu durumda kiracının son kira bedelinin 12 aylık karşılığından az olmamak kaydıyla tazminat alma hakkı doğar.

Haberin Devamı

* Yeni dönemde kira rakamı nasıl belirlenir?

Eski kiracının dönüşüm sonrası önceliği olsa da kira bedelleri eskisi gibi kalmaz. Ev sahibi yeni bir kira bedeli belirleme hakkına sahip ve burada bir sınırlama yok. 5 bin liraya oturulan bir ev dönüşüm için boşaltılmış ve kiracı iki yıl sonra yeniden dönmüşse kira bin de olabilir.

TAHLİYE İÇİN DÖNÜŞÜME GİREN DE VAR

Kiracı-Ev sahibi anlaşmazlıklarının hiç olmadığı kadar arttığını belirten Avukat Kezer, tahliyede zorlanan kimi ev sahiplerinin çözümü dönüşümde bulduğunu anlattı. Kezer, “Bugün bir tahliye davası en iyi ihtimalle iki-üç yıl sürüyor. Eski yapılarda ev sahipleri bu süreçlerle uğraşmak yerine risk tespiti yaptırıp dönüşüm yoluna gitmeyi seçiyor. Son depremler anlaşma süreçlerini de etkiledi. Eskiden bir-iki metrekare nedeniyle dönüşüme karşı çıkanlar vardı, şimdi oybirliğiyle anlaşılıyor. Ev sahipleri de böylece uzun yıllar beklemek yerine hem kiracıyı çıkarıyor hem de evini yeniliyor.”

Taşınma Yardımı Nedir? Kimlere Verilir?

Hasarlı ya da depreme dayanıksız binaların yıkılıp yeniden yapılmasını kapsayan kentsel dönüşüm devlet ve kurumları tarafından birtakım imkanlar sunularak teşvik edilir. Özellikle riskli binalarda yaşayan ev ya da iş yeri sahipleriyle kiracıların süreç içerisinde mağdur olmamasına yönelik maddi destek sağlanmaktadır. Bu desteklerden biri olan taşınma yardımı özellikle kiracı konumunda olanlar için taşınmayı kolaylaştırır.

Kentsel dönüşüm taşınma yardımı kapsamında iş yeri ya da ikamet ettiği konut yıkılacak olan kiracıların taşınma masrafları karşılanır. Halk arasında deprem taşınma yardımı olarak da bilinen kentsel dönüşüm taşınma yardımından faydalanabilmenin birtakım şartları mevcuttur.

Peki bu şartlar nelerdir ve taşınma yardımı nasıl alınır? Yazımızda sizler için yanıtladık.

Kentsel Dönüşümde Taşınma Yardımı Nasıl Alınır?

“Kentsel dönüşümde taşınma yardımı nasıl alınır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu soruyu cevaplamadan önce taşınma yardımının ne olduğunu açıklamakta fayda vardır.

Riskli yapı raporu alınarak yıkılmasına karar verilen binalarda ikamet eden ya da iş yeri sahibi olanlar için devlet tarafından kira yardımı desteği verilir. Kiracı konumunda olanlar için sağlanan maddi destek ise taşınma yardımı olarak adlandırılır.

Kentsel dönüşüm kiracı taşınma yardımı ile bina yıkılacağı için başka bir yere taşınması gereken kiracıların mağduriyetini gidermek amaçlanır. Kentsel dönüşümde ev sahibine taşınma yardımı ise kira yardımı kapsamında verilir. Ev sahiplerine her ay verilen kira yardımının bir kısmını peşin olarak alıp taşınma masrafları için kullanmak da imkanlar dahilindedir.

Taşınma Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?

“Taşınma yardımı başvurusu nereye yapılır?” cevabı merak edilen soruların başında gelir. Başvuru yapmadan önce taşınma yardımından faydalanabilmek için gerekli şartların karşılanması gerekir. Taşınma yardımı başvurusu yapabilecek kişiler şunlardır:

Taşınma yardımı başvurusunun, tahliye kararının verilmesinden itibaren 1 yıl içerisinde veya riskli yapı yıkıldıktan 3 ay sonra yapılması gerekir. Devlet taşınma yardımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.

Aynı zamanda e-Devlet üzerinden “Kentsel Dönüşüm Uygulaması” vasıtasıyla da başvuru işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Başvurunun kabul edilip edilmediğini veya hangi aşamada olduğu öğrenmek için gerçekleştirilen taşınma yardımı sorgulama işlemini de Kentsel Dönüşüm Uygulaması ile gerçekleştirebilirsiniz.

Belediye taşınma yardımı ise kentsel dönüşüm kapsamında verilen taşınma yardımından tamamen farklıdır. Kentten köye göç etmek için verilen belediye taşınma yardımı için il ve ilçe belediyelerine başvurmak gerekir.

Taşınma Yardımı için İstenen Belgeler Nelerdir?

Taşınma yardımı için istenen belgeler başvuru yapanın iş yeri ya da konut kiracısı olmasına göre değişiklik gösterir.

Konut kiracısı olanlardan istenilen belgeler şunlardır:

İş yeri kiracısı olanlar için istenilen belgeler ise şöyledir:

Kentsel Dönüşüm Kiracı Taşınma Yardımı Ne Kadar?

Peki, kentsel dönüşüm kiracı taşınma yardımı ne kadar? Kentsel dönüşüm kiracı taşınma yardımı 2 aylık kira bedeli olarak ödenir.

Kiracılığınıza son vermek istiyor ancak ev sahibi olmak için yeterli birikiminiz bulunmuyorsa Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim sayesinde bu hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz. Peşinatsız, faizsiz ve kefilsiz bir şekilde ev sahibi olma imkanı sunan BDDK lisanslı Katılımevim hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Katılımevim şubelerine başvurabilir ya da 11 00 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası