gebelikte magnezyum faydaları / NBL Türkiye - Gebelik Döneminde Magnezyum Almanın Önemi

Gebelikte Magnezyum Faydaları

gebelikte magnezyum faydaları

Gebelik Döneminde Magnezyum Almanın Önemi

Hamilelik döneminde anne adayının beslenme ihtiyaçları artar. Bunun en büyük nedeni yeni bir canlının oluşumudur. Bu doğrultuda anne adayı düzenli, yeterli, sağlıklı ve çeşitli bir şekilde beslenmelidir. Beslenme düzeninde vitamin ve minerallerin büyük önemi vardır. Vitamin ve mineraller hayati fonksiyonlarının düzenlenmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için oldukça önemlidir. Magnezyum, hamilelik döneminde vücuda alımı oldukça önemli olan bir mineraldir. Magnezyum genel anlamda; kalsiyumun vücudumuzdaki emilimini destekler, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kas kasılmasının düzenlenmesini sağlar, kalp kaslarını korur, enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar, protein ve yağ sentezi gibi önemli faaliyetleri destekler, kas ve sinir sistemini düzenler. Hamilelik süresince bu faydalara yenileri de eklenir. Gelin gebelik döneminde magnezyum almanın önemine detaylı bir şekilde bakalım.

 

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Gebelikte magnezyumun önemine geçmeden önce magnezyum eksikliğinin belirtilerine göz atalım. Magnezyumun vücutta eksik olması durumunda; düşük tansiyon, huzursuz bacak sendromu, iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, ajitasyon, anksiyete, uyku bozukluğu ve güçsüzlük gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kalsiyum ve potasyum metabolizması magnezyum ile ilişkilidir. Yani magnezyum eksikliğinde kandaki potasyum ve kalsiyum seviyeleri de etkilenebilir.

 

Magnezyum gebelik döneminde neden önemlidir?

Hamilelik döneminde magnezyumun önemini şu maddelere bakarak anlayabiliriz:

  • Bebeğin anne karnındaki gelişimi için büyük öneme sahiptir.
  • Magnezyum kan damarları için oldukça faydalıdır. Ayrıca laktik asit birikimini engeller. Bu yüzden hamilelik süresince bir problem halini alan migrenin hafiflemesini veya gerçekleşmemesini sağlar.
  • Hamilelik süresince bazı kişiler ciltte tahriş, kuruluk ve egzama gibi problemler yaşayabilir. Magnezyum cilt sağlığına oldukça faydalı bir mineraldir.
  • Araştırmalar hamilelik süresince yeterli oranda magnezyum almamanın erken doğum riskine, rahim kasılmalarına neden olabileceğini göstermektedir.
  • Hamilelik süresince kan basıncı oldukça önemlidir. Magnezyum kan basıncının normal seviyelerde tutulmasına yardımcıdır.
  • Birçok hamile, hamilelik süresince bacaklarda ve rahim etrafında kasılmalar yaşamaktadır. Bu belirtiler genellikle magnezyum eksikliği doğrultusunda ortaya çıkmaktadır.
  • Anne adayları hamilelik süresince zorlu psikolojik süreçlerden geçebilirler. Bu durumun rahatsız edici boyutlara ulaşması, magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilir. Diğer bir yandan magnezyumun sinir ve kasları gevşetmesi de anne adayındaki stresin azalmasını sağlar. Bu noktada doktorun magnezyum eksikliğini belirlenmesi ve gerekli tedaviyi uygulaması oldukça önemlidir.
  • Anne adayları hamileliklerinde sıkça mide bulantısı yaşayabilir. Magnezyumun mide bulantısını azaltma gibi bir özelliği bulunmaktadır.
  • Hamileler bebek tekmeleri ve sık idrar doğrultusunda uykusuz kalabilir. Fakat bu nedenler dışında uykusuzluk yaşıyorsanız, bu durum magnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Magnezyumun beden içi iletişimde büyük etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır.

 

Magnezyum takviyesi gerekli mi?

Magnezyum hem besinler yoluyla hem de besin takviyesi olarak alınabilir. Fakat burada bilinmesi gereken vücuttaki magnezyum oranıdır. Bu doğrultuda doktor kontrolü ile magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını öğrenmeniz şarttır. Doktorunuz bu doğrultuda size bir beslenme düzeni veya magnezyum takviyesi önerebilir. Vitamin ve mineraller doktor kontrolü olmadan, bilinçsiz bir şekilde tüketilmemelidir.

Gebelikte Mineral ve Vitamin Kullanımı

DoktorDergisi

Doç. Dr. Okan Özkaya

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Isparta

Özet:

Sağlıklı ve düzenli beslenebilen tekil gebeliklerde, multivitamin – mineral kompleksi profilaksisine gerek yoktur. Hatta zararı olabilir. Ancak, folik asit mutlaka kullanılmalıdır. Folik asite gebelikten önce başlanmalı ve ilk 3 ay süresince kullanılmalıdır. Profilaktik demir kullanımı gerekli değildir. Hatta gastrointestinal sisteme olduğu gibi yan etkileri de olabilir. Ancak, anemi saptandığı zaman (Hb < 11 mg/dl, Hct < %30) tüm gebelere demir tedavi dozunda verilmelidir. Gebeliğin indüklediği hipertansiyon ve pre-eklampsi riskinin azaltılmasında halen vitamin-mineral kullanımının önemli olduğu kanıtlanamamıştır.

Gebelik anabolik bir durumdur. Gebelikte hem enerji ihtiyacında, hem de vitamin-mineral ihtiyacında artış vardır. Fetal kilo anne beslenmesi ile yakından ilişkili olup, özellikle son trimesterde annenin aldığı kilo ve beslenme durumu fetüsün doğum ağırlığında önemlidir. Yetersiz beslenme, mineral ve vitamin eksikliği kötü gebelik sonuçları ile ilişkilidir.

Gebelikte vitamin ve mineral yetersizliğinin en önemli nedenleri şunlardır;

  1. Gebelikte yetersiz beslenme ve diyette yetersiz alım
  2. İlaç, alkol ve madde bağımlılığı
  3. Katı vejetaryenlik
  4. Sigara kullanımı
  5. Gebeliğe obezite veya düşük kilo ile başlanması gibi nedenlerdir.

Gebelikte beslenme, mineral ve vitamin alımından başka, maternal özelliklerin de gebeliğe etkisi vardır. Bu maternal özellikler arasında; sosyoekonomik durum, yaş, beslenme alışkanlığı, doğum sıklığı ve sayısı (parite), madde bağımlılığı, genel sağlık durumu bulunmaktadır. Gebelikte uygun beslenme ile; düşük doğum ağırlıklı (< g) fetüs oranlarını azaltmak, abortus ve preterm doğum oranlarını azaltmak, pre-eklampsi oranlarını azaltmak, demir eksikliği anemisini önlemek ve nöral tüp defekti (NTD) gibi bazı doğumsal anomalileri önlemek amaçlanmaktadır.

Her gebede aynı derecede kilo alımı amaçlanmamaktadır. Bunda belirleyici olan gebelik öncesi kilo durumudur. Bu durum Tablo 1’de gösterilmektedir.

Tablo 1. Gebelikte arzu edilen kilo alımı

Gebelik öncesi anne vücut kitle indeksi (kg/m2)Arzu edilen kilo (kg)
¯ BMI (< ) – 18
Normal BMI ( – 26) – 16
Yüksek BMI (26 – )7 –
Obezite (³ 29)< 7

Gebelikte vitamin-mineral eksikliği çok önemlidir. Çünkü birçok vitamin ve mineral eksikliği bazı genel ve spesifik hastalıklarla beraberdir. Bunlara örnek olarak; demir eksikliğinde anemi, folik asit eksikliğinde hematolojik ve konjenital bozukluklar, ciddi iyot eksikliğinde kretenizm ve mental retardasyon olması, magnezyum (Mg+2), selenyum (Se+2), bakır (Cu+2), kalsiyum (Ca+2) eksikliklerinde fetal gelişim bozuklukları ve pre-eklampsi riskinde artış verilebilir. Yine A vitamini eksikliğinde gece körlüğü, düşük doğum ağırlığı, IUGR, dekolman plasenta ve mental retardasyon gelişebilmektedir.

Gebelikte vitamin-mineral açısından kadınların desteklenmesi önemli olabilir. Çünkü geri kalmış ülkelerde halen 50 milyon kişi yetersiz demir alımına bağlı olarak anemiktir. Yine, tüm dünyada 1 milyon kadın ve çocukta vitamin A eksikliği vardır. Vitamin-mineral desteği özellikle geri kalmış ülkelerde önemlidir. Çünkü genel olarak bu ülkelerde hem yetersiz hayvansal gıda alımı, hem de yetersiz sebze-meyve alımı vardır. Bu nedenle UNICEF yılında, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde tüm gebelikte vitamin-mineral desteği verilmesi gerektiğini bildirmiştir. Bu vitamin-mineral kombinasyonunda; vitamin olarak A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, folik asit bulunmalı iken, mineral olarak ise, selenyum, iyot, demir ve çinko olması gerektiğini bildirmiştir.

Gebelikte Mineraller

1. Gebelikte Demir Kullanımı

Gebelikte demir ihtiyacı artmaktadır. Bunun nedeni, mg fetüse olan kayıp ve mg annenin hemoglobini için demir kullanılmasıdır. Gebelikte demir ihtiyacı özellikle trimesterde artmaktadır. Demir eksikliği durumunda; annede anemi, immünite bozukluğu (¯ lökosit granulasyonu) olabilirken, fetüste ise erken doğum riskinde artış ve düşük doğum ağırlığı olabilmektedir. Gebelikte demir profilaksisinde mg/gün dozu yeterlidir. Ancak profilaktik demir kullanımının gerekli olduğunu gösteren halen kesin bir çalışma yoktur. UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde mutlaka profilaktik kullanılması gerektiğini belirtmektedirler. Profilaktik demir kullanımı termde hemoglobinin < g/dl olmasını engeller. Ancak, halen profilaktik demir kullanımının gerekli olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur. Aksine maternal yan etkileri gebeliği kötü olarak etkileyebilir. Ancak anemi saptanırsa (Hb < g/dl) tedavi dozunda demir başlanmalıdır.

2. Gebelikte Kalsiyum ve Fosfor

Gebelikte Ca+2 ihtiyacı %33 oranında artmaktadır. Ancak gebelikte eksikliği nadir olarak görülmektedir. Çünkü gebelikte besinlerle yeteri kadar alınabilmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda, düşük Ca+2 oranları ile gebeliğe bağlı hipertansiyon ve pre-eklampsi risk artışı olabileceği belirtilmektedir. Ancak halen gebelikte profilaktik kullanımı tartışmalıdır. Çünkü literatürde, gebelikte profilaktik kalsiyum kullanımının pre-eklampsi sıklığını azalttığını ve hiç etkili olmadığını belirten çalışmalar vardır ve halen pre-eklampsi riskini azalttığı kanıtlanamamıştır.

Fosfor besinlerde fazla miktarda olduğu için gebelikte fosfor desteği gerekli değildir.

3. Gebelikte Çinko Kullanımı

Çinko protein sentezi ve nükleik asit yapımında önemli bir mineraldir. Gebelikte eksikliği olursa; pre-eklampsi, erken membran rüptürü ve IUGR olabilmektedir. Gebelikte profilaktik çinko kullanımı erken doğum oranını %15 oranında azaltmaktadır. Ancak halen profilaktik kullanımının gerekli olduğunu gösteren yeterli kanıt yoktur.

4. Gebelikte İyot Kullanımı

İyot eksikliğinin en önemli sonuçları, kretenizm, mental retardasyon, erken doğum eylemi ve fetal ölüm riskinde artıştır. Ayrıca fazla alınması durumunda da fetal guatr olabilmektedir. Günlük µg dozda alınması yeterlidir. Gebelikte mutlaka iyot verilmelidir. Ancak bunun için ilaç preparatı kullanmaya gerek yoktur. Çünkü gerekli ihtiyaç iyotlu tuz ile sağlanabilir.

5. Gebelikte Magnezyum Kullanımı

Gebelik, aksi düşünülse de magnezyum eksikliğine neden değildir. Gebelikte magnezyum eksikliğipre-eklampsi ve erken doğum riskinde artış ile ilişkili olabilir. Ancak yapılan çalışmalarda gebelikte profilaktik Mg+2 kullanımının herhangi bir gebelik sonucunda iyileşme sağlamadığı gösterilmiştir. Bu nedenle gebelikte profilaktik kullanımı gerekli değildir.

6. Gebelikte Diğer Mineraller

Bunlar arasında, bakır, selenyum, krom, manganez, molbdenyum ve flor bulunmaktadır. Bunların normal şartlarda gebelikte eksiklikleri bildirilmemiştir. Ayrıca halen eksikliklerinin önemi de belli değildir. Bu nedenle gebelikte profilaktik kullanımları önerilmemektedir.

Gebelikte Vitaminler

1. Gebelikte Vitamin &#; A Kullanımı

Gebelikte A vitamini ihtiyacı %20 oranında artmaktadır. Gebelikte A vitamini eksikliği, gece körlüğü, mental retardasyon, IUGR, düşük doğum ağırlığı, immün sistem bozukluğu ve plasenta dekolmanı ile ilişkili bulunmuştur. WHO yılında yayınladığı bir bildiride A vitamini eksikliğinin olduğu endemik bölgelerde tüm gebelik ve laktasyonda profilaktik olarak A vitamini verilmesini önermiştir. Yine yılında Nepal ve Endonezya’da yapılan geniş katılımlı çalışmalarda, gebelikte profilaktik A vitamini verilmesi ile mental retardasyon ve anemi oranlarının azaldığı saptanmıştır. Ancak tüm bu verilere rağmen gebelikte profilaktik A vitamini kullanımının yararı tartışmalıdır. Ayrıca günlük µg’dan fazla dozda alınmasının teratojen olabileceği unutulmamalıdır.

2. Gebelikte Vitamin -D Kullanımı

Gebelikte D vitamininin aktif metaboliti ( OH2-D3) artarken, inaktif metaboliti (25 OH-D3) azalmaktadır. Gebelikte D vitamini eksikliği nadirdir. Gebelikte D vitamini eksikliğinde, neonatal tetani, fetal rikets ve bebekte anormal diş gelişimi gözlenebilmektedir. Ayrıca D vitamini yüksek dozda toksiktir. Yapılan önemli çalımlarda gebelikte profilaktik kullanımının gerekli olmadığı gösterilmiştir.

3. Gebelikte Vitamin -E Kullanımı

Gebelikte E vitamini seviyesinde düşüş yoktur. Gebelikte yetersiz E vitamini alımında, pre-eklampsi, düşük doğum ağırlığı ve plasenta dekolmanı riskinde artış olabilir. D vitamininden farklı olarak gebelikte E vitamini yüksek dozda toksik değildir. Ancak yapılan çalışmalarda, gebelikte profilaktik E vitamini verilmesinin pre-eklampsi ve düşük doğum ağırlığını azalttığı yönünde yeterli kanıt bulunamamıştır. Bu nedenle gebelikte profilaktik kullanımı önerilmemektedir.

4. Gebelikte Vitamin -K Kullanımı

Gebelikte K vitamini eksikliği son derece nadirdir. Gebelikte profilaktik kullanımı önerilmemektedir. Hatta gebelikte birçok pıhtılaşma faktörünün arttığı düşünülürse K vitamini kullanımı tromboz oluşumuna neden olması açısından tehlikeli bile olabilmektedir.

5. Gebelikte Vitamin -C Kullanımı

C vitamini bağdokusu ve kollajen yapımı ile antioksidan sistemde görev alan bir vitamindir. Gebelikte C vitamini seviyesi %50 oranında azalmaktadır. Bunun nedeni hem fetüse olan kayıp hem de gebeliğe bağlı hemodilüsyondur. Gebelikte C vitamini eksikliğinde pre-eklampsi, düşük doğum ağırlığı ve anemi saptanabilmektedir. Gebelikte yeterli alım diyetten sağlanabilir. Yapılan çalışmalarda gebelikte profilaktik C vitamini verilmesinin kötü gebelik sonuçlarını azalttığına dair herhangi bir kanıt yoktur. Hatta bazı çalışmalarda erken doğum eylemi riskini hafif derecede arttırdığı saptanmıştır.

6. Gebelikte B Vitaminler

Gebelikte tüm B vitamin bileşenleri azalmaktadır. Tiamin (B1 vitamini) ve Riboflavin (B2vitamini)’in gebelikte eksiklikleri nadirdir. Bu nedenle de ekstra desteğe gerek yoktur.

Vitamin B6

Gebelikte tek başına B6 vitamini eksikliği nadir olup, genellikle diğer B vitaminler ile beraber eksikliği görülür. Gebelikte vitamin B6 eksikliğinde, pre-eklampsi, karbonhidrat intoleransı, hiperemezis gravidarum gibi gebelik bulantı kusmalarında artış, infantta nörolojik bozukluklar ve immün sistem bozuklukları izlenebilir. Gebelikte profilaktik kullanımın yararlı etkinliği saptanamamıştır. Aksinefazla kullanımda halsizlik ve yürüme bozukluğuna sebep olabilir.

Madde bağımlılığı, çoğul gebeliği, adolesan gebeliği olanlarda ve yetersiz beslenenlerde 2 mg/gün dozunda vitamin B6 verilmelidir.

Vitamin B12

VitaminB12 eksikliğinde, megaloblastik anemi, fetal ölüm ve fetal nörolojik-davranış bozuklukları izlenebilir. Normalde gebelikte besinlerle yeterli alım sağlanabilir. Bu nedenle gebelikte profilaktik kullanım gerekli değil. Ancak, katı vejetaryenlerde, malabsorbsiyon bozukluğunda profilaktik kullanımı gerekmektedir.

 

7. Gebelikte Folik Asit Kullanımı

Gebelikte serum folik asit seviyesi azalmaktadır. Gebelikte folik asit eksikliğinde, megaloblastik anemi, düşük doğum ağırlığı ve fetal anomali oranları artmaktadır. Gebelikte kullanımının yararlı olduğunun kanıtlandığı tek vitamindir. Burada önemli olan nöral tüpün kapanma süreci olan döllenmeden sonraki ilk hafta folik asitin mutlaka kullanılması gerekliliğidir. Folik asit µg/gün dozunda gebelikten önce başlanmalı ve 1. trimester boyunca (ilk 3 ay) kullanılmalıdır. Önceki gebeliğinde nöral tüp defekti (NTD) olan bebek doğurma öyküsü olan kadınlarda folik asit dozu 4 mg/gün olmalıdır. Ancak maalesef ülkemizde gebelerin sadece % kadarı folik asiti gebelikten önce başlamaktadırlar. Birçoğu ise hiç kullanmamaktadır. Bu nedenle gebe kalmayı düşünen tüm kadınların folik asitten zengin olan yeşil yapraklı besin tüketimine önem vermeleri gerekmektedir. Hatta daha önemlisi devlet politikası olarak günlük besinlere folik asit eklenerek (örneğin ekmeğe) kadınların folik asit almaları sağlanmalıdır. Bu şekilde bazı çalışmalarda 1/ olarak verilen NTD riski çok daha az oranlara çekilebilecektir.

Gebeliğin İndüklediği Hipertansiyon ve Pre-eklampside Vitamin ve Mineraller

Pre-eklampside, lipid peroksidasyonunda ve serum homosistein düzeyinde artış varken, vitamin C düzeyinde azalma vardır. Yapılan çalışmalarda antioksidan tedavi ile pre-eklampsinin sıklığının azaltılabileceği belirtilmiştir. Bir çalışmada gebelikte profilaktik multivitamin kullanımı ile %45 oranında pre-eklampsi riskinin azaldığı bulunmuştur. Burada esas etkinin vitaminlerin sinerjistik etkisine bağlı olabileceği vurgulanmıştır. Ancak birçok çalışmada antioksidan olan E vitamini ve C vitamini kullanımının pre-eklampsi riskini azaltmadığı saptanmıştır. Bugün için pre-eklampsi riskinin azaltılmasında, herhangi bir vitamin – mineral kombinasyonunun kullanılması gerekliliği konusunda konsensüs sağlanamamıştır.

Gebelikte Profilaktik Multivitamin-Mineral Kullanımı Gerekli mi?

Literatürde önemli çalışmaların incelenip değerlendirildiği ve yayınlandığı Cochrane literatüründe ve yıllarında yapılan 2 önemli derlemede aşağıdaki sonuçlar bulunmuştur.

Bu iki çalışmada da, gebelikte multivitamin – mineral kompleksi kullanımı ile düşük doğum ağırlığı ve maternal aneminin anlamlı olarak azaltıldığı saptanmıştır. Yine aynı çalışmalarda, gebelikte demir + folik asit kullanımı ile de düşük doğum ağırlığı ve maternal aneminin anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır. Bu çalışmalarda her iki grup karşılaştırıldığında (multivitamin – mineral kompleksi kullanan grup ile demir + folik asit kullanan grup) gruplar arasında gebelik sonuçları açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Bunun nedeni multivitamin – mineral kompleksi kullanan grupta gebelik sonuçlarının iyi olmasına, içerikteki demir ve folik asitin etkili olmasıdır. Yani gebelere sadece demir ve folik asit verilerek de yararlı etki elde edilebilmektedir.

Sonuçlar

  1. Sağlıklı ve düzenli beslenebilen tekil gebeliklerde, multivitamin – mineral kompleksi profilaksisine gerek yoktur. Hatta zararı olabilir.
  2. Ancak, folik asit mutlaka kullanılmalıdır. Folik asite gebelikten önce başlanmalı ve ilk 3 ay süresince kullanılmalıdır.
  3. Profilaktik demir kullanımı gerekli değildir. Hatta gastrointestinal sisteme olduğu gibi yan etkileri de olabilir. Ancak, anemi saptandığı zaman (Hb < 11 mg/dl, Hct < %30) tüm gebelere demir tedavi dozunda verilmelidir.
  4. Gebeliğin indüklediği hipertansiyon ve pre-eklampsi riskinin azaltılmasında halen vitamin-mineral kullanımının önemli olduğu kanıtlanamamıştır.

Kaynaklar

  1. Lunet N, Rodrigues T, Correia S, Barros H. Adequacy of prenatal care as a major determinant of folic acid, iron, and vitamin intake during pregnancy. Cad Saude Publica ;
  2. Glenville M. Nutritional supplements in pregnancy: commercial push or evidence based? Curr Opin Obstet Gynecol ;
  3. Picciano MF. Pregnancy and lactation: physiological adjustments, nutritional requirements and the role of dietary supplements. J Nutr ;
  4. Strobel M, Tinz J, Biesalski HK. The importance of beta-carotene as a source of vitamin A with special regard to pregnant and breastfeeding women. Eur J Nutr ; 46
  5. Zimmermann M, Delange F. Iodine supplementation of pregnant women in Europe: a review and recommendations. Eur J Clin Nutr ;
  6. Black RE. Micronutrients in pregnancy. Br J Nutr ;
  7. Ladipo OA. Nutrition in pregnancy: mineral and vitamin supplements. Am J Clin Nutr ;
  8. Aguayo VM, Koné D, Bamba SI, Diallo B, Sidibé Y, Traoré D, Signé P, Baker SK. Acceptability of multiple micronutrient supplements by pregnant and lactating women in Mali. Public Health Nutr ; 8:
  9. Allen LH. Multiple micronutrients in pregnancy and lactation: an overview. Am J Clin Nutr ;
  10. Nilsen RM, Vollset SE, Rasmussen SA, Ueland PM, Daltveit AK. Folic acid and multivitamin supplement use and risk of placental abruption: a population-based registry study. Am J Epidemiol ;
  11. Antenatal care. National Collaborating Centre for Women’s and Children’s Health. Commissioned by the National Institute for Health and Clinical Excellence. March
  12. Rumbold A, Duley L, Crowther CA, Haslam RR. Antioxidants for preventing pre-eclampsia. Cochrane Database Syst Rev , 23;(1):CD
  13. Mahomed K. WITHDRAWN: Iron and folate supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev , 18;(3):CD
  14. Mahomed K. WITHDRAWN: Folate supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev , 18;(3):CD
  15. Pena-Rosas JP, Viteri FE. Effects of routine oral iron supplementation with or without folic acid for women during pregnancy. Cochrane Database Syst Rev , 19;3: CD
  16. Rumbold A, Crowther CA. Vitamin C supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev , 18;(2):CD
  17. Rumbold A, Crowther CA. Vitamin E supplementation in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev , 18;(2):CD
insan vücudu için olmazsa olmaz minerallerden birdir. Gebelikte ise daha da bir önem kazanıyor. Gebelikte neden magnezyum, faydaları ve zararları, eksikliği, fazlalığı durumunda vücutta oluşabilecek olumsuzluklar ve magnezyum kaynaklarına dair ipuçları.

Kemiklerimiz için gerekli olan minerallerin başında gelir. İnsan vücudunda kalsiyum ile birlikte çalışır. Kalsiyum kasları kasılmasında magnezyum ise kasların gevşemesinde görev alır. Magnezyum, hamilelik sırasında dokuların yapımı ve onarımında rol alır. Krampların (bacak) azalmasında yardımcı olur. Vücuttaki kan şekeri seviyesinin korunmasında rolü vardır. 

  • Bebeğin kemik ve diş gelişimi için önemlidir.
  • Gebelik kramp ve kasılmalarını azaltır.
  • İlerki yaşamda oluşabilecek  kemik rahatsızlıkları önler.
  • Kabızlığı azaltır.
  • Sakinleştirir.
  • Rahat ve stressiz uyku çekmenize yardımcı olur.
  • Mide bulantılarınıza iyi gelebilir.
  • Baş ağrılarınızı azaltır.
  • Serebral palsi (beyin felci) riskini azaltır.
Magnezyum Eksiliği;kramplar, iştahsızlık, yorgunluk, kusma, mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilir.

Günlük Magnezyum Alımı Ne Kadar Olmalı

18 yaş altı gebelerde günlük: mg

yaş arası gebelerde: mg /gün

31 yaş üstü gebelerde: mg/gün

18 yaş altı emziren annelerde: mg/gün

yaş emziren annelerde: mg/gün

31 yaş üstü emziren anne: mg/gün

Gebe olamayan yaş arası: mg/gün

Gebe olmayan 31 yaş üstü kadın: mg/gün

Magnezyumun Bebek Üzerindeki Etkileri

Yapılan araştırmalar magnezyumun bebek üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisi olmayacağını göstermiştir. Ancak;

  • Magnezyum fetusun büyümesinde olumlu bir etki göstermektedir.
  • Yenidoğanda daha iyi bir bir uyku düzeni sağlayabilir.
  • Magnezyum takviyesi fetal dolaşımı arttırır.

Magnezyum Bakımından Zengin Besinler

  • Badem
  • Yulaf
  • Avakado
  • Fıstık
  • Barbunya
  • Somon
  • Kaju
  • Pirinç 
  • Yoğurt
  • Süt
  • Kuru üzüm
  • Elma
  • Havuç
  • Pekmez
  • Muz
  • Mercimek
  • Bezelye
Magnezyum içeren besinler

Gebelikte Magnezyum Fazlalığı Zararlı Mıdır?

Sağlıklı kişilerde besinlerden alınan magnezyum fazlalığı herhangi bir risk oluşturmamaktadır. Fazla magnezyum idrar vasıtası ile vücuttan atılır. Ancak bu doğal yollarla alınan magnezyum için böyledir.

Dikkat: Takviye olarak alınan magnezyumun ishal, mide bulantıları, kusma gibi yan etkileri olabilmektedir. Bu tür durumlarda mutlaka doktorunuza danışınız.

Dikkat: Birinci trimesterda magnezyum tavsiye edilmez. Diğer gebelik aylarında ise doktorunuzun önerdiği şekilde ve dozda almaya özen gösterin.


Gebelikte Magnezyum Video

kaynaklar:

funduszeue.info
funduszeue.info

Magnezyum içeren besinler

Vücudumuz vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu yüzden bol bol sebze ve meyve tüketilmesi önerilir. Hamilelikte ise gelişen bazı durumlara göre dönemlerde ise vitamin ve mineral takviyesi gerekebilir. Bunlardan biri de magnezyumdur.


Magnezyumun faydaları

Erişkin vücutta 25 mg bulunan magnezyumun yüzde ’ı kemik dokusundadır. Yalnızca yüzde 1’i sistemik kan dolaşımında bulunur. Kandaki magnezyum oranı da böbrekler tarafından kontrol edilir. Magnezyum kemikler ve dişlerin yapısında da bulunur. Enerji üretimine katılan enzimleri aktive eder, kalsiyum, bakır, çinko, potasyum minarelleri ve D vitamininin seviyesini kontrol eder. Kan şekerinin ve kan basıncının kontrolünde de rol alır.

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği durumunda iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, ajitasyon, anksiyete, uyku bozukluğu, kalp ritminde bozulma, düşük tansiyon, huzursuz bacak sendromu, kas spazmaları ve güçsüzlük gibi bulgular söz konusu olabilir. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum metabolizması ile ilişkilidir. Dolayısıyla magnezyum eksikliğinde, kalsiyum ve potasyum kan seviyeleri de etkilenebilir. Hamilelerde genellikle 2’nci trimesterde bacaklarda uykudan uyandıran kramplar ile bulgu verebilir.

Hamilelikte magnezyum kullanımı

Hamilelikte günlük magnezyum ihtiyacı mg iken emzirme döneminde günde mg’dır. Gebelikte magnezyum takviyesi rutin olarak önerilmez. Ancak hassas bağırsak hastalığı (İBS), ülseratif kolon gibi gastrointestinal hastalıklara sahip hamilelerde, diyabet, pankreatit, hipertiroidisi olanlarda, böbrek rahatsızlığı olanlarda magnezyum eksikliği olabilir. Çok fazla kafein tüketmek, soda içmek, sodyumdan zengin beslenmek ve stres, magnezyum eksikliği için diğer risk faktörlerindendir. Bu tür durumlarda doktor kontrolünde tedavi önerilebilir. Hamilelikte, erken doğum kasılmalarının durdurulmasında ve preeklampsi adı verilen gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve idrardan protein kaçağı ile karakterize klinik tabloda magnezyum sülfat tedavisi damar yoluyla verilir. Ancak bu tedaviler mutlaka hastanede doktor kontrolünde, yakın gözlem altında yapılmalıdır. Oral formdaki magnezyumun erken doğumu engellediğine bilimsel veriler yoktur. Gebelikte sıkça karşılaşılan reflü gibi mide problemlerinde antiasit tedavi olarak verilen mide ilaçlarında da magnezyum bulunabilir. Kalp ve böbrek rahatsızlığı olan hamileler, doktoru tarafından verilmedikçe magnezyum kullanmamalıdır.

Magnezyumun fazlası solunumu baskılar

Kan dolaşımındaki magnezyum seviyesi kontrol altındadır. Bu nedenle magnezyum eksikliğinde damar yoluyla verilen spesifik tedaviler haricinde magnezyum desteği toksik düzeylere ulaşmaz. Magnezyum eksikliği durumunda fetusun veya gebeliğin olumsuz etkilendiğine dair bir kanıt yoktur. Magnezyumun kan seviyesinin artması durumunda ise solunumun baskılanmasına kadar giden bir klinik tablo oluşabilir.

Sağlıklı beslenen bir birey besin öğelerinden yeteri kadar magnezyum alabilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler önemli bir kaynaktır. Bunlardan ıspanak günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayabilir. Taneli bitkiler, tohumlar, ceviz, fındık, badem, kestane gibi sert kabuklu yemişler magnezyumdan zengin gıdalardır. Mineralli sular da iyi bir magnezyum kaynağı olabilir. Soya sütü, siyah fasulye, işlenmemiş ekmek, avokado, patates, muz, süt ve yoğurt diğer magnezyum kaynaklar arasında sayılabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası