arabanın kaloriferi isıtmıyor / Araç Kaloriferi Nasıl Temizlenir? - Sigortaladim.com

Arabanın Kaloriferi Isıtmıyor

arabanın kaloriferi isıtmıyor

araç kaloriferi

Araç kaloriferi, özellikle soğuk kış geldiğinde insanların araçlarda kullandığı parçalardan bir tanesidir. Normal şartlarda aracın sıcaklık göstergesi normal seviyedeyken ısıtıcı otomatik olarak kullanılmaya başladığında sıcak hava üfleyecektir. Ancak bazı sorunlar nedeniyle bu durum gerçekleşmeyebilir.

İlk olarak, herhangi bir araç ısıtıcısı, sıcaklık göstergesi yükselene kadar ısıtmaya başlamayacaktır. Bu genellikle ısıtıcı göbeğinde karşılaşılan sorunlardan kaynaklanır. Bazen motor suyunda çok az hava vardır. Ancak, bu olası değildir çünkü bu sorun daha ciddi şeylere neden olacaktır.

araç kaloriferi

Bir başka sorunda kalorifer peteğinde yaşanan tıkanıklıktır. Bu havanın soğuk üflemesinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu durum peteğin içinde yer alan pisliklerin kanalları tıkamasından kaynaklanıyor. Bu durum suyun petek içerisinde dolaşmasının önüne geçiyor. Sıcak suyun dolaşmaması da havanın soğuk üflenmesine neden oluyor. Bir başka sorunda termostatın takılı kalmasıdır. Sürekli açık kalan termostat bu soruna neden olabilmektedir.

Soğuk Üflemesinin Sebebi

Bu sorunun çözümü aslında sizlerin yapacağı bir iş olmayabilir. Yetkili bir ustaya götürerek sorunu tespit edebilirsiniz. Eğer sorun termostatla alakalıysa yapılması gereken bu parçanın değiştirilmesi olacaktır. Petekle alakalı bir sorunsa yapılması gereken komple peteği değiştirmek olmalı ya da peteğin içinin temizlenmesi gerekmektedir. Bu iki konuyu temizledikten sonra hava tekrar sıcak üfleyecektir.

Peki, Bir Sıcak Bir Soğuk Neden Üfler ?

Araç kaloriferi ilgili sorunlardan biri, bazen sıcak, bazen soğuk hava üflemesidir. Bu sorun genellikle termostatla ilgilidir. Termostat hasarlı olduğu için otomatik algılama yanlıştır ve araca dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk hava üflenir. Termostatın değiştirilmesi bu sorunu çözebilir. Eğer sorun termostat ile alakalı değilse radyatörde bir sorun olabilir. Bunun için radyatör sökülerek basınçlı su ile iyice yıkanmalıdır. İçinde var olan çamur, pislik ve böcekler temizlenmelidir. Ayrıca içinde ki pisliği de temizlemek gerekmektedir. Bunun için kireç çözücü kullanılabilir. Kireç çözücüyü koyduktan sonra içini temizlemek için iyice çalkalamayı ihmal etmemek gerekiyor.

2. El Satılık Araçlar

 

Hakan Yılmaz Onat

Otomobil koltuğuna oturduğum ilk an gaza ayağımın değmesiyle başlayan bu büyük tutku durdurulamaz bir boyut aldı.

Eyl 10, 2022

  • Katalizör Katalizör Temizliği Nasıl Yapılır, Tıkanmış Katalizör Nasıl Açılır

    Yorum yapılmamış

    Arabamın Kaloriferi Isıtmıyor ? Kaloriferden Neden Soğuk Hava Gelir? Genel Anlatım..

    22:34   araba ısınmıyor , arabamın kaloriferi ısıtmıyor , aracım kalorifer soğuk , kalorifer , kalorifer peteği , otomobil uzmanı , petek nasıl temizlenir , petek tıkalı , soğuk hava geliyor , şişleme  


    Kalorifer Arızaları


      Öncelikle sorunu öğrenelim. Aracınızın kaloriferini açtınız, gelen hava soğuk. Peki hararet göstergesi normal düzeyde mi yani 85 derecenin üstünde mi, kısacası motor sıcak mı öncelikle bunu kontrol edin. Eğer hararetiniz arabanızın uzun süredir çalışmasına rağmen soğuksa bunun sebeplerini birazdan aşağıda anlatacağım. Ama dediğim gibi hararet 90 derece civarında ve gelen hava soğuksa bunun sebebi direk olarak büyük olasılıkla

    kalorifer peteğine gider. Küçük olasılıkla da motor suyu içerisinde hava vardır ve bu hava parçacıkları kalorifer peteğinde kalabildiği için de kalorifer soğuk hava gönderebilir sizlere ama dediğim gibi bu düşük olasılık çünkü motor suyunda hava olması durumunda başka aksaklıklar da gözünüze çarpar zaten. 

    Kalorifer peteğinin tıkalı olması en sık rastlaşılan durumdur. İnsanlar yazın araçlarının suyu eksildikçe antifiriz yerine normal su koymayı tercih ediyorlar, kış gelince de donmasın diye antifiriz koyduruyorlar. Tabi yazın suyla paslanan motor bloğunun içerisindeki PAS parçaları kışın antifirizi görünce çözülüp soğutma sistemi içerisinde dolaşmaya başlıyor. Dolaşan pas parçaları buldukları en ince gözeneklere yani kalorifer peteğine doluşup orayı tıkıyor. 

    Dolasıyla kalorifer peteği tıkandığı için içerisine sıcak su gelmiyor ve soğuk kalıyor yani kalorifer soğuk hava göndermeye başlıyor. Peki bunun Tıkalı olduğunu nasıl anlarız. Aracın motor kaputunu açınca karşıda içeri göğüs tarafına giren iki tane ortalama 35 mm çapında hortum bulunur. Bu hortumların biri kalorifer peteğine giriş diğeri de çıkışıdır. Giriş hortumuna dokunduğunuzda sıcak olur. Petek tıkalıysa peteğe giren hortum sıcak diğeri ise SOĞUK olur. Çünkü sıcak su petekte dolaşıp çıkamamaktadır. Bunun çözümü peteği söktürüp şişletirsiniz veya da değiştirirsiniz.

     Alternatif olarak bazı yerlerde bunu bir makinaya bağlayıp sökülmesine gerek kalmadan temizleyip tıkanıklılığı açmaktalar. Gerçekten tavsiye ederim %90 başarılı oluyor. Peki giriş ve çıkış hortumlarının ikisi de eşit şekilde sıcak ve kaloriferiniz hala soğuk üflüyorsa peteğiniz yine tıkalı demektir. Çünkü öyle olunca da sadece bir iki gözeneği açıktır ve su ordan dolaşıp hemen soğumadan çıkış yapar dolasıyla siz çıkış hortumunu sıcak görüp kaloriferiniz soğuk olur.
           
           Eğer ki aracınızın içine gelen sıcaklık derecesi normal ama gelen hava miktarı az diyorsanız da polen filtresini değiştirmeniz gerekiyor demektir.
      
       Eğer motorunuzun uzun süre çalışmış olmasına rağmen hiç ısınmıyorsa ve hararet göstergesi hep düşükse bunun sebebi çoğunlukla termostatın açık kalma sebebindendir, termostatı değiştirmelisiniz.
        Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir. Sorularınız olursa yorumdan sorabilirsiniz, mutlaka yardımcı olmaya çalışırım. Saygılarımla..


    Triger Kayışı Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...

    Amörtisör ve Arızaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...

    Debriyaj, Vites ve Şanzuman Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız...

    Aracınızın frenlerinden ses geliyorsa sebepleri içinTıklayın.. 

    Bunu E-postayla Gönder BlogThis! Twitter'da Paylaş Facebook'ta Paylaş

    Araba Kaloriferi Isıtmıyor İse Ne Yapılmalıdır?

    Soğuk kış günlerinde insanların araçlarında konforlu şekilde seyahat etmelerini sağlayan en önemli parça ısıtma sistemleridir. Bu noktada araba kaloriferinin ısıtmaması önemli sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Peki, araba kaloriferi ısıtmıyor ise ne yapılmalıdır? İşte detaylar!

    Normalde araçlarda bulunan sıcaklığı gösteren ekran normal seviyeyi gösterdiğinde ısıtıcıyı kullanmayı denerseniz sıcak havanın aracın içine dolmayı başladığını görürsünüz. Fakat bazen sıcak hava yerine ısıtma sistemi aracınıza soğuk hava üflemeye başlayabilir. Bu durum birçok nedenden dolayı kaynaklanabilir.

    Sorunların çoğunun çözümü de yetkili ustalar tarafından sağlanmaktadır. Bundan dolayı tavsiyemiz eğer araçlar konusunda yeterince deneyiminiz yoksa ısıtma sistemine müdahale ederek sorunu daha da büyütmeden bir yetkili bir tamirciden yardım almanızdır. Ustalar gerekli kontrolü yaptıktan sonra size en uygun çözümü önerecektir. Eğer sorun termostattan kaynaklanıyorsa bu parçanın değiştirilmesiyle sorun çözülecektir.

    Peteklerde herhangi bir tıkanıklık varsa peteklerin içi dikkatli bir şekilde temizlenir ve aracınız yeniden sıcak üflemeye başlar. Aynı şekilde dış koşullardan dolayı zamanla radyatörlerde tıkanabilmektedir. Bu durumda radyatörler sökülür ve basınçlı su kullanılarak içine dolan çamur ve pislikten arındırılır. İçinde ki kanalların tıkanıklığını açmak için içine kireç çözücü dökülüp çalkalanır. Sonunda yeniden ilk gün ki gibi çalışmaya başlar.

    Araba Kalorifer Isıtmamasının Sebepleri Nelerdir?

    Araç kaloriferlerinin ısıtma konusunda yeterli verimlilikte çalışmamasının başlıca sebepleri şunlardır;

    • Kalorifere ait vanaların ya da bunları kontrol eden elemanların arızalanmış olması
    • Radyatörün ya da onu besleyen hava kanalların çeşitli sebeplerle tıkanmış olması
    • LPG montajı gibi işlemlerde ısıtma sistemine ait parçaların zarar görmesi
    • Termostatın arıza yapmış olması
    • Aracın gerekli bakımlarının zamanın yapılmaması

    Daha çok eski araçlarda görülen kalorifer ısıtmama sorunları ise şu şekildedir;

    • Soğutma sisteminin içine sadece su konulmuş olması donmayı ve kireci önlemek için antifriz eklenmemesi
    • Kanalların zamanla pas ve kireç çökeltileriyle dolması ve tıkanması
    • Radyatörün içine gereğinden fazla sızıntı önleyici çözelti konulması

    Radyatör Tıkanmışsa Ne Yapmak Gerekir?

    Aracın soğutma sisteminin bel kemiği diyebileceğimiz radyatör motorda oluşan yanma sonucu açığa çıkan ısıyı absorbe eden motor suyunu soğutmakla yükümlüdür. Alüminyum ve bakır alaşımlı malzemeden üretilmiştir. Suyu soğuttuktan sonra tekrar motora gönderir. Ama sürücüler bazen motor suyunu önemsemeyip çeşme suyu kullanır. Çeşme suyu kalitesiz olduğundan zamanla aktarma borularının içinde kireç ve çeşitli çökeltiler birikir ve sistemin tıkanmasına sebep olur. Bu nedenle araçlarda mutlaka saf su kullanılmalı ve suyun içine yarı yarıya antifriz konulmalıdır.

    Radyatörünüzün tıkalı olduğunu gösterdiği bazı belirtilerden anlayabilirsiniz. Bunların başında radyatör kapağını kaldırdığınızda dolaşımda olan suyun renginin kahverengimsi bir hal aldığını görmek gelir. Su sağlıklı bir şekilde dolaşmadığından dolayı araba sık sık hararet yapmaya başlar. İleri durumlarda üst kapak contasının yanmış olduğu da görülmektedir. Kalorifer petekleri aracın içini ısıtmaz. Kanallarda basınç olduğundan zamanla çatlamalar başlar ve sızıntılar meydana gelir. Kanallar zamanla şişmeye başlar ve şekillerinde bozulma meydana gelir.

    Durumun ne kadar ilerlediğine bağlı olarak yapılabilecek çözümlerde farklılaşmaktadır. Ufak tıkanıklıklar varsa bunlar için birçok farklı markanın sunduğu radyatör temizleme ürünlerini kullanabilirsiniz. Ama durum daha kötüyse bu sıvılar işe yaramaz aracınızı yetkili bir servise götürüp kanalları çeşitli ekipmanlarla temizletmeniz gerekir.

    blank

    Kalorifer Isıtmıyor

    Bu uygulama genelde işe yarasada radyatörün ömrünü kısaltmaktadır. İşlemi uygulayacak ustayı dikkatli seçmezseniz ekipman kanallara zarar verebilir ve zamanla sızıntılar meydana gelebilir. Denenebilecek son çare ise radyatörü değiştirmektedir. Genelde araç sahipleri tıkanma giderici ürünler işe yaramıyorsa fazla maliyete katlanmamak için radyatörü değiştirme yoluna gitmektedir.

    Araba Kaloriferinin Çalışma Prensibi Nasıldır?

    Günümüzde yeni gelen bazı modellerde ısıtma sistemleri de güncellenmiş olsa da hala trafikte kullanılan araçların çoğunda ki ısıtma sistemi yıllardan beridir değişmemiştir. Sadece analog olan kontrolleri dijital hale getirilmiş ve üzerine sensörler eklenerek verimi daha da artmıştır. Sistem motorun içinde her saniye yaşanan yanmadan kaynaklı ısının tahliye edilmesini sağlayan motor suyunun kullanılmasına dayanmaktadır.

    Isınmış olan bu su, kanallar vasıtası ile kalorifer peteklerine aktarılır. Peteklerin içinde bakır borular bulunmaktadır. Bakır ısı iletiminde oldukça verimli olduğundan dolayı tercih edilmektedir. Bu su peteğin içinde dolaşım yaptıktan sonra yeniden temel soğutma suyu hattına geri döner. Isınan petekte ki sıcaklık hemen arkasında bulunan bir fan yardımıyla aracın içine püskürtülür.

    Araç içine giden ısının ayarlanması ise vanalar yardımıyla yapılır. Bu vanalar günümüzde motorlu hale gelmiştir. Eski dönemlerde ise kontrol telli sistemler ile yapılmaktaydı. Araçtakiler isteklerine göre bir sıcaklık ayarlandığında suyun akışı kesilerek veya geri açılarak peteklerin sıcaklığı değiştirilir. Sistem motorun ısısı ile çalıştığından dolayı genelde motor içinde belirli bir düzeyde ısı oluşana kadar aracın ısıtma sistemi soğuk hava üfleyebilir.

    Araba Kaloriferi Soğuk Üflüyorsa Nedendir?

    Günümüzde artık araçların aksamları dijitalleştiğinden dolayı aracın soğuk üflemesine neden olan sorunlar gibi daha pek çok duruma araç sahibinin müdahale etmesi oldukça zordur. Sürücüler sadece koruyu önlemler alarak radyatörlerin ve peteklerin dayanıklılığını artırabilir. Belirli periyodlarda motor suyunu kontrol ederek tıkanma var mı bakmak. Motor suyunda saf su ve antifriz kullanmak bunlardan bazılarıdır.

    Bunun haricinde bir sorun tespit ederseniz yetkili bir tamir servisinden yardım almalısınız. Ustalar ısıtma sistemini inceledikten sonra eğer sorun tıkanıklık kaynaklıysa petekleri ve aktarma kanallarını temizleyerek sorunun üstesinden geleceklerdir. Eğer aracınız bir sıcak bir soğuk üflüyorsa sorun termostattan kaynaklandığından bu parça değiştirilerek sorun çözülür. Ama sorun bu şekilde çözülmeyecek kadar büyük olabilir.

    Bu noktada tek çare parçaları değiştirmek olacaktır. Parçaların değişiminde eski araçlarda arabanın göğüs kısmının sökülmesi gerekiyordu. Günümüzde ki araçlarda bu parçaların değişimi daha zordur. Aracın ön torpidosu ile birlikte göğsün sökülmesi gerekir. Bu nedenle eski araçlarda sökme işlemi saatler alırken yeni araçlarda petek değişimi günler sürebilmektedir. Bu nedenle yeni araçlarda petek değişim ücretleri de yüksektir.

    Araba Kaloriferinde Dikkat Edilecekler Nelerdir?

    Kışın araç kaloriferleri oldukça rahat bir şekilde seyahat etmeyi sağlamaktadır. Bu sistemin bozulması durumunda hem tamiri uzun sürecek hem de yüksek maliyetler ödenmesi gerekecektir. Bu nedenle bakımlarını doğru şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız. Yaz aylarında kaloriferler kullanılmadığından genelde bakımları aksatılmaktadır. Bu nedenle yaz sonunda mutlaka araçlar servise götürülerek bir sorun olup olmadığına baktırılmalıdır.

    Eğer aracınızı kış aylarında nadir kullanıyorsanız zamanla kanalların içinde ki sular donabilir. Borular genleşeceğinden zamanla borularda çatlaklar oluşur. Daha sonra radyatörleri kullanmak istediğiniz de çatlaklar sebebiyle radyatörlerde sızdırma sorunu meydana gelebilir. Bu nedenle aracınızı ara sıra çalıştırmanızı ve mutlaka motor suyunun içine antifriz koymayı unutmamanızı öneririz. Aksi taktirde tamir için servislerde uzun süreler geçirmeniz gerekecektir.

    Ayrıca bilindik markaların oldukça işe yarayan motor suyu kanallarını temizleme solüsyonları bulunmaktadır. Mevsim geçişlerinde bu solüsyonlardan edinip radyatörlerinizin içine döküp aracınızı bir süre çalıştırarak kanallarda biriken kireç ve çökmüş kalıntılardan borularınızı arındırabilirsiniz. Birikme olmayacağı için borularınız tıkanmamış olur. Uzun süreler radyatör değişimi olmadan aracınızı yaz kış sorunsuzca kullanabilirsiniz.

    nest...
  • çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası