damak yanması neden olur / Acı ağız sendromu – Prof. Dr Ahmet DOBRUCALI

Damak Yanması Neden Olur

damak yanması neden olur

Damak yanması neden olur, nasıl geçer?

Damak yanması nedir? Damak neden olur? Damak yanması nasıl geçer? Ağız enfeksiyonlarından damak yanması önemsiz gibi gözükse de önemlidir. Damak yanması enfeksiyonu yaşayan kişi konuşurken bile acı çeker. Peki damak yanması nasıl geçer? İşte damak yanması tedavi yöntemleri

Damak ağzımızın üst yüzeyi kapsayan dokunun adıdır. Damağımız çeşitli sebeplerle yanabilir veya yara oluşabilir. Tedavi edilmesi hasta için çok önemlidir çünkü ağız yaraları hastanın hayat kalitesini çok etkiler. Bir şey yiyemez bazen su bile içemezler. Konuşurken bile canları acıyan hastalar ne yapacağını bilemezler. Damak yanmaları ne ağız içi yaraları için evde kendinizin yapabileceği bazı merhemler olduğu gibi ilerleyen enfeksiyon durumlarında mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Damak yanıkları genelde aniden çok sıcak bir şey yiyip içmekle, yüksek ateşli geçirdiğimiz hastalıklar sonrası bağışıklık sistemimiz düştüğünüz anlarda ortaya çıkarak yara yanık aft ve uçuk gibi enfeksiyonlar oluşturur.

Damakta Yanık ve Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?

Damakta yaraya neden olan başlıca hata çok sıcak yiyecek ve içecek tüketmektir. Yediklerimizin ısısı kaynar derecede olmamalıdır. Sigara kullanmak ağızda sigara içmeyenlere oranla çok daha fazla yara oluşmasına sebep olur. Zayıflayan bağışıklık sistemi sebebiyle oluşabilir kadınlarda regl öncesi bağışıklık sistemi zayıfladığı için kadınlarda daha sık görülmektedirler. B12 vitamini ve folik asit eksiği olan kişilerde daha çok gözükür. Damakta şişlik hissi varsa hemen bir doktora gidilmelidir bu kanser belirtisi olabilir. Viral veya bakteri enfeksiyonları damakta yara ve yanıklara sebep olabilir. Hormonal değişimler kadınlardaki adet döngüsü gibi ve psikolojik kaygı stres durumlarında damakta yara oluşabilir. Kullanılan ilaçların yan etkisi ile damakta yanma ve yara oluşabilir.

Damak Yanması İçin Doğal Tedavi Yolları

Damaktaki oluşan yaralar genellikle 1 haftalık bir süreç içerisinde tamamen iyileşir. Ancak, tekrar eden ve 6 hafta geçmeyen ağız yaraları için mutlaka bir doktora görünmek gerekmektedir.

Tuzlu Su ile Gargara Yapın;

Tuzun anti septik özelliği olduğu için hem yaradan kaynaklanan ağrıyı azaltmaya hem ağızda oluşan bakteri ve mikropları azaltarak yaranın iyileşmesine katkı sağlar. Bu, damak yarasına ve damakta yanma sorununa en kolay, doğal ve zahmetsiz çözümdür. Bir bardak su alın ve 1 tatlı kaşığı tuz katıp karıştırın bu suyla ağzınızda gargara yapıp tükürün. İyileşene kadar günde 1 kez yapılmasını öneriliriz.

Aloe vera; Aloe vera bitkisinin yaprağı her şeye olduğu gibi yaralar için de şifa kaynağıdır. Bir tane yaprağını alın kesin. İçerisindeki jeli yapraktan nazikçe çıkarın ve yara olan yere günde iki sefer uygulayın. Bu, yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlayacaktır.

Karbonat; Karbonat damaktaki yarayı iyileştirmek için çok eski zamanlardan beri uygulanan i bir yöntemdir. Ağızda oluşan tüm yara ve enfeksiyonlar için kullanılabilir. Yeni doğan bebeklerde bile kullanmakta bir sakınca yoktur. Bu kür için karbonatı günde 3 kez uygulamanız yeterlidir. Ağız yaralarınızın kısa sürede iyileştiğini göreceksiniz. Tarifi; 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat koyup karıştırıp temiz bir pamukla damağınıza sürün.

Yoğurt; Yoğurt içerdiği muhteşem enzimlerle yara ve yanık tedavisinde sıkça kullanılır. Ağız yaralarınız varsa sık sık ev yapımı yoğurt yemek yaralarınızın iyileşme sürecini arttıracaktır.

Süt; Ağız yaraları için ağzınızda bir miktar süt çalkalamak yara olan damağınızı iyileştirmek için yardım edecektir.

Damak yanığı için ne yapmalı? Üst damak yanığı nasıl geçer?

Cildin dış yüzeyi vücudumuzun yakılabilecek tek bölgesi değildir. Sıcak bir çorba veya sıcak bir çay ile ağzımızın çatısı olarak da bilinen damağımızı yakabiliriz. Hemen hemen herkesin yaşayabileceği bu durum rahatsız edici ve acı verici olabilir. Peki, damak yanığı için ne yapmalı? Üst damak yanığı nasıl geçer?

funduszeue.info

Yayınlanma: - 18 Aralık Güncellenme:

Damak yanığı için ne yapmalı? Üst damak yanığı nasıl geçer?

Ağzınızdaki bu sert tabaka diğer yumuşak dokulardan yanıklara karşı daha hassastır, çünkü ince ve hassas bir yapıya sahiptir. Birinci derecede yanıklarda minimal bir cilt hasarına neden olabilir. Bunları yüzeysel yanıklar olarak da adlandırabiliriz.

Birinci derecede yanık belirtileri şunlardır:

-Kırmızılık
-Ağrı
-Şişlik
-İyileşmeyle birlikte kuruyan ve soyulan cilt yüzeyi

İkinci ve üçüncü derece yanıklar acil tıbbi yardım gerektirebilir. Bu yanıkların belirtileri ise şöyledir:

-Şiddetli acı
-Kırmızılık
-Kabarma
-Şişme

DAMAK YANIĞI NASIL GEÇER?

Damak yanıkları için evde yapabileceğiniz bazı yöntemler damağınızdaki acıyı alarak iyileşme sürecini hızlandırabilir.

İşte üst damak yanığı evde tedavi yöntemleri;

ALOE VERA

Aloe vera cilt yanığını yatıştırmaya yardımcı olur. Aloe vera yaprağını keserek içerisindeki jeli yanık bölgenize nazikçe uygulayabilirsiniz.

YOĞURT

Yoğurt içerisindeki mineraller yardımı ile yanık tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Ev yapımı doğal yoğurdu sık sık tüketerek üst damak yanığınızı tedavi edebilirsiniz.

GARGARA YAPIN

Tuzlu su ile ağzınızı gargara yaparak hem bakteri oluşumunu öneyebilir hem de yanık sonrası oluşabilecek enfeksiyonlara karşı önlem alabilirsiniz. Günde bir kere bir bardak suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek ağzını çalkalamanız yeterli olabilir.

AğrıÇayyoğurt

AĞIZ YANMASI  (Yanan ağız sendrom  -  Burning Mouth Syndrome)

Ağız mukozasında gözle görülebilir bir lezyon olmadığı halde  dil ve  ağız boşluğunda  ağrı ve  yanma duyumu ile  kendini gösteren bir  durumdur.  Hastalar başta dil olmak üzere damak, yanak ve dişetlerinde  ağrı, acı ve yanma hissi tanımlarlar.  Şikâyetler  sabah saatlerinde daha  hafiftir, gün içinde  giderek şiddetlenir ve  genellikle gıda  alımı ile  hafifler. Ağız mukozası  genellikle  normaldir ancak  bazı  hastalarda dilde  çatlaklar görülebilir Bazı  hastalar  ağızda  acı veya metalik  tarza değişik tatlar  hissettiklerini ifade ederler. Beraberinde bulantı hisside olabilir.

Ağız yanması  az  rastlanan  bir sorundur ve yetişkin nüfusun % ünü etkilediği tahmin edilmektedir. Kadınlarda erkeklere göre   kez  daha sık  rastlanır. Hastalık 30 yaş öncesi dönemde  nadirdir,  daha çok orta yaş ve üzeri kadınlarda  görülür. Hastaların  büyük bir çoğunluğu yaş arasında bulunan menapoz sonrası dönemdeki kadınlardır.

Hastalık  genellikle  yavaş bir  başlangıç gösterir ve  belirtiler  yıllar içinde  şiddetlenir.  Hastaların yaklaşık yarısında başlangıç belirtileriyle  dişlerle ilgili problemler ve yapılan tedavilerle  bağlantı kurulur.  Bu nedenle öncelikle  bir  diş hekimine veya KBB hastalıkları uzmanına başvururlar.

Yanan ağız sendromu sebebi  tam olarak bilinmeyen nöropatik bir ağrıdır. Hastalığın  hemen her zaman  tat alma  duyusunda azalma ile birlikte olması merkez sinir sistemininde olayda yer aldığını düşündürmektedir.

Ağız yanması olan hastalardaki  psikolojik sorunların   hastalığın  sebebi olmaktan çok  sonucu olarak ortaya çıktığı  düşünülmektedir.  Bununla birlikte bu hastaların geçmişte  psikatrik tedavi görmüş olma  oranlarının göreceli olarak daha yüksek olduğu da bilinmektedir. 

Yanan ağız sendromu tanısı koyulmadan önce  benzer yakınmalara neden olabilecek diğer patolojilerin varlığı araştırılmalıdır.

Benzer belirtiler oluşturabilecek olan  ve ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken hastalıklar;

• Ağız içi iltihaplar (Mantar  ya da virüs denilen mikroplarla olan iltihaplar)
• Dişlerle ilgili sorunlar, dolgu ve protezler
• Sigara, puro içmek, türün çiğnemek ve sık alkol kullanımı
• Sjögren sendromu (Ağız ve gözlerde kuruma ile seyreden bir hastalık)
• Skleroderma ve  romatoid artrit  gibi  romatizmal hastalıklar
• Gastroözofagial  reflü hastalığı
• Kemoterapi, radyoterapi
• İyi kontrol edilmeyen şeker hastalığı
• Demir, folik asit, B12 vitamini ve diğer B vitamin eksiklikleri, çinko eksikliği
• Hipotiroidi  (tiroid bezinin az çalışması)
• Psikolojik bozukluklar (Depresyon,anksiyete, hipokondriyazis vb.)

Teşhis
Hastanın  şikâyetlerinin ayrıntılı olarak dinlenmesi ve benzer belirtilere neden olabilecek, yukarıda  belirtilen diğer hastalıkların araştırılması tanıda en önemli  basamağı oluşturur.  Özellikle ağız yakınmaları olan yaşlılarda başka hastalıklar açısından dikkatli olunmalıdır.

 Yanan ağız sendromu varlığını  destekleyici bulgular  şunlardır:

• Ağızda yanma ve/veya  ağrı hissi (Dilde, damakta, dudakta veya dişetinde hissedilebilir)
• Dilde  metalik  ve /veya  acı  tat hissi ve ağız kuruluğu
• Ağrının gıda alımı ile hafiflemesi
• Şikayetlerin  gün  içinde giderek azalması
• Şikayetlerin uzun  zamandan beri (en az  4 ay)  var olması

Tedavi

Yanan ağız sendromu olan hastalar gerekli durumlarda gastroenterolog, diş hekimi ve psikiyatri  uzmanı  tarafından da  değerlendirilmeli ve belirlenen nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle vitamin eksiklikleri varsa giderilmeli, bol sıvı alınmalıdır.

Belirgin  bir patolojik lezyon  olmadığından tedavi  seçenekleri   sınırlıdır.

Capsaicin (biberdeki acılığı veren etkin madde)  günde 3 kez alındığında hastaların çoğunda belirgin düzelme sağlayabildiğini  bildiren  çalışmalar yayınlanmıştır. 

Yanan ağız sendromu olgularında uzun dönemli psikiyatrik tedavi ile  başarılı sonuçlar elde edilebileceği  bildirilmiştir. Depresif hastalarda  antidepresan ve antipsikotik  tedavi kombinasyonları   faydalı olabilir.   Hastanın  psikiatrik  tedavi görme konusundaki isteksizliği, psikotrop ilaçlara karşı olumsuz tutumu ve taburcu olduktan sonra tedaviyi sürdürmeyip ilaçlarını kesmesi gibi etkenler  tedavi başarısını azaltabilir.   Hastalığın ortaya çıkmasına katkıda bulunabilecek   ruhsal etkenlerin  belirlenmesi, hastaların ve hekimlerin bu hastalık hakkında eğitilmesi  ve bilgilendirilmesi   tedaviye  anlamlı katkılar sağlayacaktır.

 

Yanan ağız sendromu (Burning Mouth Syndrome) ağızda yanma hissine yol açan, nedeni belirlenebilirse bunun tedavisi yapılan, ancak her zaman nedenin bulunması ve tedavisi mümkün olmayan bir sağlık sorunudur. İnsanların yaklaşık %2&#;sinde görülür ve yanma hissi dilde, damakta, yanaklarda, diş etlerinde veya dudaklarda hissedilebilir.

Nedenleri

Primer (birincil) yanan ağız sendromu, tat ve ağrı duyularını kontrol eden sinirlerin nedeni belirsiz olarak anormal ağrı duyusu yaratmasından kaynaklanır.

Sekonder (ikincil) yanan ağız sendromu aşağıdaki nedenlerden birisine bağlı olabilir:

  • belirli gıdalara veya diş ürünlerine karşı alerji
  • anksiyete veya depresyon
  • şeker hastalığı
  • kuru ağız
  • reflü hastalığı
  • coğrafi dil
  • hipotiroidizm (tiroid bezinin yavaş çalışması)
  • ilaçlar
  • ağız içi enfeksiyonları
  • beslenme yetersizlikleri
  • sık sık dil ucunu ısırmak
  • asitli yiyecek ve içecekleri fazla tüketmek
  • diş sıkma
  • dil fırçalama
  • ağız gargarası veya aşındırıcı ağız ürünlerini aşırı kullanma
  • uygun olmayan diş protezleri

Birçok hastada yanan ağız sendromunun nedeni belirsizdir veya ortaya çıkartılması mümkün olmaz.

Kimlerde daha sık görülür ?

  • Kadınlarda
  • Menopoz sonrasında
  • İleri yaşlarda
  • Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullananlarda
  • Gıda alerjisi olanlarda
  • Diş protezi kullananlarda
  • Stresli kişilik yapısına sahip olanlarda

Belirtiler

  • ağızda yanma hissi
  • acı veya metalik tadı
  • ağız kuruluğu
  • yutma güçlüğü
  • susuzluk hissi
  • tat kaybı veya bozukluğu

Tedavi

Primer yanan ağız sendromunda bilinen kesin bir tedavi yoktur. Bu durum bir nevralji türü olarak kabul edilir ve ağrı duyusunun sinirlerden iletimini azaltmaya yönelik ilaç tedavileri uygulanır.

Sekonder yanan ağız sendromunda altta yatan nedenin tedavisi yapılır. Birlikte dikkat edilmesi gerekenler de vardır:

  • Tütün kullanımından kaçınılmalıdır
  • Diş protezleri doğru ve hijyenik kullanılmalıdır
  • Bazı gıdaların tüketimi azaltılmalı veya sınırlandırılmalıdır: domates, narenciye, narenciye suları, gazlı içecekler, alkollü içecekler, kahve, baharatlı yiyecekler, bitkisel çaylar, şekerler, tarçın, nane gibi
  • Bol su içilmelidir
  • Hassas dişler için önerilen diş macunları tercih edilmelidir
  • Ağız çalkalama solüsyonları kullanılmamalıdır
  • Dil ucunu ısırma alışkanlığı varsa vazgeçilmelidir

ağız, yanma

26 Aralık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası