menstrüasyon yokluğu azlığı ve seyrekliği / Saygı Hastanesi | Sağlık Bilgileri

Menstrüasyon Yokluğu Azlığı Ve Seyrekliği

menstrüasyon yokluğu azlığı ve seyrekliği

Menstrüasyon azlığı ve seyrekliği

İyi akşamlar doktor bey,01, doğumluyum.3 yıl evvel 5,5 aylık ölü bir doğum yapmak zorunda kaldıfunduszeue.infoğimme dundy walker teşhisi konulmuşfunduszeue.infoımdayken kalbi funduszeue.info günlerde de adetimin gecikmesinden dolayı bir uzmana kan tahlili yaptırdım.Çıkan hormon testi sonuçlarına göre post menopozal dönemin başladığını söyledi bana ve cyclo-progynova adlı ilacı funduszeue.infoetten baktığımda ilacın yan etkisinin çok olduğunu ve ilacın aynı zamanda göğüs kanserine tedbir maksadıylada kullanıldığını öğfunduszeue.infoin funduszeue.infoçi elbetteki yan etkisiz ilaç olmaz ama Bu arada doktorum bana mamografi çektirmemi söfunduszeue.info bu ilaçla ilgili yada durumumla ilgili tedirgin olmam gerekir mi? İlginiz çin şimdiden teşekkür ederim.

Cevaplar (1)

Merhaba Şule hn, 1- neden o ilacı kullanmnız gerekiyor ? 2- ilaç kulanan veya kullanmayan 40 yaş üzeri her kadın mamografi takibine girmelidir. bunlar ışıgında doktorunuzla konuşup size en uygun kararı alabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim, funduszeue.info Partalcı Kadın hast. doğum ve tüp bebek uzmanı *** *** **

20 Eylül

Menstrüasyon ya da halk dilindeki adıyla adet, kadınlarda ortalama 28 günde bir meydana gelen, vajinal kanama rutini şeklinde tanımlanabilen doğal bir süreçtir. Kadınlarda, üreme işlevselliğinin düzgün çalıştığını gösteren adet, kadınlardaki hormonal değişikliklerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkar.

Menstrüasyon toplum içerisinde adet olarak bilindiği gibi, regl olarak da bilinmektedir. Birçok genç kadın, regl nedir, regli nedir, regle nedir ve pms nedir gibi araştırmalar yapmaktadır. Menstruasyon dönemi hakkında yapılan bu araştırmalar, internet üzerinde birçok zararlı içeriğin üretilmesine neden olmaktadır. Uzman kontrolünden geçirilmeyen yanlış yazılar, gençlerin bu konuda yanlış bilgiler elde etmesine neden olur.

Menstrüasyon Nedir?

Menstrüasyon, bedensel bir rutindir ve kadınların bedeninin olası bir hamilelik için kendi kendisini hazır hale getirilmesi olarak tanımlanabilmektedir. Her sağlıklı kadının, ergenlikten menopoza kadar düzenli olarak ade olması gerekir. Adet düzeni kişiden kişiye değişiklikler gösterebilir. Her 4 kadından 3&#;ü regl öncesi sancıları çekmektedir.

Kadınlarda adetin gerçekleşebilmesi için dört ayrı sistemin düzgün, sağlıklı ve uyumlu çalışması gerekmektedir. Yumurtalıklar, hipofiz bezi, hipotalamus ve rahim – vajina uyumunun oluşmuş olması gerekir. Ergenlik döneminde adet düzensizliği yaşanması doğal kabul edilir. Ancak bir süre sonra menstruasyon düzensizliği kendi kendisine sonlanır ve düzen oluşur.

Peki, düzensiz menstrüasyon nedir? Her sağlıklı kadın, 21 ile 35 gün aralığında değişkenlik gösterebilen bir regl döngüsü yaşar. Bu rutinin dışında kalan ara kanamalara ya da aşırı menstrüasyona regl düzensizliği adı verilir. &#;Aşırı menstrüasyon nedir?&#; diye soracak olursak, anormal seviyelerde ağır ve uzun adetlere aşırı menstrüasyon ya da menoraji adı verilmektedir.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması toplum içerisinde üstüne görme olarak da bilinmektedir. Adet döneminden ortalama 2 ile 5 gün önce başlayan bu süreçte, kadınlar lekeye benzer pembe veya kahverengi kanamalar görürler. Her kadında olmayan bu durum, ender olarak görülen bir süreçtir.

Hamilelik başlangıcı sürecinde de yerleşme kanaması görülebilir. Hatta tüp bebek tedavisi olan kadınlar, hamilelik testi yaptırmadan üstüne görme ile karşı karşıya kalınca, adet olduğunu sanıp ilaçları bırakabilirler. Aslında bu lekelenme tarzı kanama, bebeğin rahime tutunması halinde oluşan kanama olabilmektedir.

Menstrüasyon Yokluğu, Azlığı ve Seyrekliği Nedir?

  • Kadınlarda adetin yokluğu, azlığı ya da seyrekliği hamilelik, emzirme süreci ya da menopoz döneminde doğal kabul edilir. Bunlar dışında gerçekleştiği dönemlerde, bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmelidir.
  • Daha önce düzenli olarak regl gören bir kadın, 3 ay, 6 ay gibi sürelerde adet görmezse, bir hastalığın belirtisi ortaya çıkmış olabilir.
  • Hiç regl olmayan bir kadında, beyin, yumurtalık, rahim ve vajina gibi çok sayıda bölgeden kaynaklı bir problem olabilir. Bu tarz hastaların çok detaylı bir muayeneden geçirilmesi gerekmektedir.
  • Regl yokluğu, azlığı ve seyrekliği gibi durumlar genellikle yumurtalıkların gelişmemesi ile ilgilidir. Yumurta üretmeyen kadın, adet yokluğu yaşayabilir. Bir diğer önemli sebep ise, hastada vajenin oluşmamasıdır.
  • Beyin sapı hastalıklarına bağlı olarak da oluşabildiği bilinmektedir. Bir kadının aşırı zayıf olması, psikolojik problemler yaşaması, çeşitli tümörler ya da bu tümörlerin tedavisinde radyasyon görmek, kafa travmaları gibi nedenler de, adet yokluğuna, azlığına ve seyrekliğine neden olabilmektedir.
  • Eskiden mestrüasyon olurken, sonradan olamamaya başlamak, yumurtalıklardan kaynaklı kistlerin oluşmasına, tiroit hastalıklarına, süt hormonu hastalıklarına, kürtaj sonrası rahim içi yapışıklığına ve erkenden menopoz olmaya kadar çok sayıda probleme neden olabilmektedir.

Menstrüasyon Hesaplama

Kadınlar için adet günü hesaplama, oldukça önemli bir konudur. Çünkü bu hesabın yapılması, beraberinde birçok kolaylığı getirmektedir. Çeşitli hesaplama araçlarını kullanarak, adet tarihi, döngü uzunluğunun süresi, en son adetin periyodu, ovülasyon tarihi ve bir sonraki adetin hangi tarihte olacağının tahminini öğrenmek mümkündür.

Nasıl Yapılır?

Peki, adet hesaplama nasıl yapılır? Regl, genellikle düzeni olan bir döngüdür. Zaman zaman çeşitli etkenlere bağlı olarak düzen bozulabilir ve adet gecikmesi yaşanabilir. Sadece fiziksel özelliklere bağlı olarak bile adet düzensizlikleri yaşamak mümkündür. Ancak her adetin tarihini bir takvime işaretleyerek, bir düzen varsa bir sonraki tarih tahmin edilebilmektedir. Eğer bir düzensizlik bile varsa, düzensizliğin ortalaması çıkartılarak tahminlerde bulunulabilir. Yani her durumda hesaplama yaparak, bir sonraki tarihin tahmin edilmesi mümkündür.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin en büyük nedeni hamilelik olarak bilinir. Ancak bir kadın, stres yüzünden, hayatıyla ilgili beklenmedik bir değişiklik yaşamaktan ya da mevsimsel değişikliklerden dolayı menstrüasyon gecikmesi yaşayabilmektedir. Psikolojik ya da fizyolojik bir travma geçirmek ya da ameliyat olmak gecikmelere neden olabilmektedir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda gecikmeler çok sık meydana gelmektedir. Bununla birlikte korunma iğnesi ya da hormon çubukları da, regl gecikmelerine neden olabilir. Tüm bunların yanında, diğer regl gecikmesi sebepleri şunlardır:

  • Fazla spor yapmak
  • Kronik hastalıklar
  • Fazla kilo alma ya da verme
  • Polistik over sendromu
  • Lohusalık ve emzirme dönemi
  • Tiroid hastalıkları
  • Erken menopoz

Eğer adet gecikmesi yaşıyorsanız, Avicenna Hastanesi Kadın Hastalıkları bölümü uzman hekimlerine başvurarak, menstrüasyon gecikmesinin nedenini araştırabilir ve hiç vakit kaybetmeden tedavinizi başlatabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Menstrüasyon nedir?

Puberte ile başlayan kadın üreme döngüsünün bir parçasına menstrüel period denir. Bu period, gebelik yaşanmadığı sürece yaklaşık 28 gün sürer. Bu 28 günlük period içerisinde 3 &#; 7 gün süren ve vajinal kanama olan döneme menstrüasyon dönemi denir.

Menstrüasyon bozukluğu ne demek?

Hipotalamus, hipofiz bezi, yumurtalıklar, rahim, rahim ağzı ve vajinayı etkileyen durumlardır. Bozukluklar, hiç adet görememe ya da düzensiz sikluslar şeklinde meydana gelebilir.

Menstrual döngü kaç gün sürer?

Ortalama adet döngüsü 28 gündür.

 

Avicenna Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktorları

Menstr&#;asyon Nedir? Menstr&#;asyon Yokluğu Ve Bozukluğu Neden Olur

Güncelleme Tarihi:

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Vücudumunuzla ilgili hemen hemen her şeyi bilmemiz gerekiyor. İster karşı cins olsun, ister kendi cinsimiz olsun sağlık açısından bu çok önemlidir. Özellikle kadınlar kendi vücutları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmalıdır. Peki, Menstrüasyon nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Menstrüasyon, bir kadının rahim astarı dökülür. Bu döngü bir kadının üreme sisteminin bir parçasıdır ve vücudu olası bir hamilelik için hazırlar. Aynı zamanda dönem, adet veya döngü olarak da adlandırılır. 

Menstrüasyon Nedir?

 Menstruasyon, bir kadının rahminin astarının aylık olarak dökülmesidir. Menstruasyon ayrıca adet, adet dönemi, döngü veya dönem terimleriyle de bilinir. Kısmen kan ve kısmen rahmin içinden doku olan adet kanı rahimden rahim ağzından ve vajinadan vücuttan dışarı akar. 

Normal Adet Döngüsü Nedir?

 Adet döngüsü, her ay hamilelik olasılığına hazırlanırken bir kadının vücudunda meydana gelen olayların sırasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Adet döngüsünün adetin ilk gününde başladığı kabul edilir. Ortalama döngü 28 gündür; ancak bir döngünün uzunluğu 21 gün ile yaklaşık 35 gün arasında değişebilir. 

Haberin Devamı

 Adet döngüsündeki adımlar, vücutta hormon adı verilen kimyasalların yükselip alçalmasıyla tetiklenir. Beyindeki hipofiz bezi ve kadın üreme yolundaki yumurtalıklar, adet döngüsü sırasında belirli zamanlarda üreme sistemi organlarının belirli şekillerde tepki vermesine neden olan belirli hormonları üretir ve salgılar. 

Menstrüasyon Yokluğu ve Bozukluğu Neden Olur?

Döngü Menstrüasyon bozuklukları;

Amenore (adet görmeme) 

Oligomenore (35 günden fazla arayla gerçekleşen seyrek adet dönemleri) 

Akım Menstrüasyon bozuklukları (anormal uterin kanama);

Hipomenore (adet sırasında hafif kanama) 

Menoraji (ağır kanama veya uzamış adet dönemleri) 

Metrorrhagia (adet dönemi dışında düzensiz zamanlarda kanama) 

İntermenstrüel kanama (dönemler arasında kanama) 

Diğer Menstrüasyon bozuklukları;

Dismenore (adet sırasında ağrılı kramplar) 

Premenstrüel sendrom (PMS) (adet döneminden bir ila iki hafta önce ortaya çıkan bir dizi fiziksel ve duygusal semptom) 

Premenstrüel disfonik bozukluk (PMDD) (akıl sağlığı bozukluğu olarak kabul edilen daha şiddetli bir PMS formu) 

Adet Bozukluklarının Belirtileri Nelerdir?

Amenore;

Adetin olmaması (tüylenme öncesi, menopoz sonrası veya hamilelik hariç), 

Haberin Devamı

Birincil amenore, bir kızın 16 yaşında adet görmeye başlamamasıdır, 

İkincil amenore, daha önce düzenli dönemler en az 3 ay boyunca durduğunda meydana gelir. 

Menoraji;

Bir tür anormal uterin kanaması (AUB), 

Adet kanaması o kadar şiddetli olduğunda, kadınlar hayatlarını geçici olarak askıya almak zorunda kalmak, 

Kadınların sıhhi kıyafetlerini saatte bir defadan fazla değiştirmeleri gerekebilir, 

Dönemler 10 günden daha uzun sürebilir. 

Dismenore;

Birincil dismenore, menstrüasyonun neden olduğu ağrı, 

İkincil dismenore, fibroidler veya endometriozis gibi diğer sorunların neden olduğu ağrı, 

Son derece ağrılı ve inatçı adet krampları, 

Ağrı, alt karın veya pelviste keskin, donuk veya ağrılı olabilir. 

Haberin Devamı

Premenstrüel sendrom;

Çoğu kadın adet döneminden önce PMS yaşar, 

Fiziksel semptomlar arasında şişkinlik, hassas göğüsler, yorgunluk, beceriksizlik, baş ağrıları, yemek isteği ve kabızlık yer alır, 

Duygusal belirtiler arasında öfke, anksiyete, depresyon, konsantrasyon eksikliği yer alır. 

 Semptomları açıklayan herhangi bir altta yatan nedeni teşhis etmek için genellikle araştırmalar gerekir. Hamile olmadığınızdan emin olmanız önemlidir. Çoğu zaman araştırmalar transvajinal pelvik ultrason ile yapılır, ancak bazen bir MRI kullanılır ve ek olarak kan testleri gerekebilir. 

Adet Bozukluklarına Ne Sebep Olur?

Amenore ve Oligomenore;

Kilo kaybı veya yeme bozuklukları, 

Gecikmiş ergenlik, 

Haberin Devamı

Polikistik over sendromu (PCOS) ve diğer hormonal problemler, 

Stres, 

Aşırı atletik eğitim veya steroid kullanımı, 

Menoraji ve Düzensiz Kanama;

Hormonal dengesizlikler, 

Anovülasyon (yumurtlama olmadığında ağır kanama olabilir), 

Miyomlar, 

Rahim polipleri, 

Endometriozis, 

Doğum kontrol ilaçları, 

Kanser, 

Rahim veya rahim ağzının enfeksiyonu, 

Dismenore;

Birincil dismenorenin rahimde üretilen ve ağır kanamaya katkıda bulunan iltihaplı kimyasallardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Altta yatan net bir neden tespit edilmemiştir. 

İkincil dismenore, endometriozis, fibroidler veya rahim içi araç (RİA) gibi diğer durumlardan kaynaklanır.

funduszeue.info

  • Yönergeler
  • İçindekiler

    Menstrüasyon yokluğu ne demek?

    Eğer gebelik olmaz ise tekrar menstrüasyon dönemine girerek döngüye devam eder. Bu durum doğurganlık süresi boyunca tekrar eder ve menopoz ile birlikte uterusun hazırlığı da sona ererek menstrüasyon kesilir. Bu kanamaların hiç olmaması ya da kesilmesi durumuna amenore denir.

    Peteşi neden olur?

    Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir. Travma sonrası da peteşi görülebilir.

    Menstrüasyonun yokluğu azlığı ve seyrekliği ne demek?

    Regl yokluğu, azlığı ve seyrekliği gibi durumlar genellikle yumurtalıkların gelişmemesi ile ilgilidir. Yumurta üretmeyen kadın, adet yokluğu yaşayabilir. Bir diğer önemli sebep ise, hastada vajenin oluşmamasıdır. Beyin sapı hastalıklarına bağlı olarak da oluşabildiği bilinmektedir.

    Menstrüasyon hastalığı ne demek?

    Menstrüasyon (adet kanaması), puberte ile başlayan kadın üreme döngüsünün bir parçasıdır. Menstrüel period, herhangi bir gebelik oluşmazsa, yaklaşık 28 gün sürer. Bu 28 günlük period içinde, yaklaşık olarak gün süren ve vaginal kanama olan olan döneme ise menstrüasyon dönemi denir.

    Menstrüasyon bozuklukları nelerdir?

    Menstrüel siklus bozuklukları, hipotalamus, hipofiz bezi, yumurtalıklar, rahim, rahim ağzı ve vajinayı etkileyen durumlardan kaynaklanır. Menstrüel siklus bozuklukları, hiç adet görmeme yada düzensiz sikluslar şeklinde olabilir. Menstrüel kanamanın sıklığı, miktarı ve süresindeki değişikliklere göre isim alır.

    Peteşi nasil geçer?

    Bir enfeksiyon nedeni ile oluşan peteşi enfeksiyon tedavi edilerek yok edilebilir. Trombosit düşüklüğünden oluşan bir peteşi var ise bu durum trombosit nakli ile değiştirilebilir.

    Bacakta peteşi neden olur?

    Peteşi, küçük kan damarları (kılcal damarlar) açıldığında ortaya çıkar. Bu olduğunda, kan cilde sızar. Peteşinin ortaya çıkmasına neden olabilecek koşullardan bazıları şunlardır: Ciltte zarar veren bölgesel yaralanma veya travma.

    Tanı N92 5 ne demek?

    N Düzensiz menstrüasyon, diğer tanımlanmış

    Düzensiz menstrüasyon ne demek?

    Adet döngüsü kanamanın 1. gününden başlayıp diğer regl kanamasının başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanır. Normalde her kadın, uzunluğu 21 ila 35 gün arasında değişen bir adet döngüsü yaşar. Eğer bu düzenin dışında ara kanamalar ve aşırı kanama oluyorsa bu durum adet düzensizliği olarak kabul edilir.

    nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası