mısır nerelerde yetişir / Mısır Nasıl Yetişir? Mısır Türkiye'de En Çok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Mısır Nerelerde Yetişir

mısır nerelerde yetişir

T&#;rkiye Mısır &#;retim Haritası: Mısır Nerelerde Yetişir? İl İl Mısırın En &#;ok Yetiştirildiği B&#;lgeler

Haberin Devamı

At dişi mısır

Sert mısır

Cin mısır - patlak mısır

Şeker mısırdır.

Türkiye’de ve dünya üzerinde mısır üretim faaliyetlerinin artış nedenleri;

Hibrit tohum kullanımı

Bölgelere uygun tohum çeşidi seçimi

Yem sanayinde talebin artması

İkincil ürün üretiminin artış göstermesi

Pamuğa alternatif olarak görülmesi

Ege Bölgesi ve GAP projesi nedeni ile GAP alanında açılan boş ekim alanları

Mısır fiyatlarının dünya pazarında artış göstermesinin sonucunun ülkemize de yansıması

Mazot, gübre gibi destekler yardımı ile üretimde özendirme sağlanması

Mısırın En Çok Yetiştirildiği bölgeler

Türkiye‘de tahıllar içerisinde buğday ve arpanın ardından en geniş ekim alanı sıcak iklim tahılı mısırdır. Mısır tarımı Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu’da tahminen 60 ilimizde yapılır. Son yıllarda oldukça artış gösteren mısır üretimi güneydoğuda GAP projesinin ardından ekim alanlarının boşa çıkması nedeni ile artış göstermektedir.

Mısır Nerelerde Yetişir?

Üretimi ise özellikle; Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya, Manisa, Osmaniye, Mersin, Konya, Kahramanmaraş, Aydın, Bursa, İzmir, Samsun, Hatay ve Diyarbakır illerinde yoğundur. Türkiye’de mısır ekim alanları % 68 tanelik, % 32 silajlık mısır ekim alanları olarak karşımıza çıkar.

Mısır nasıl yetiştirilir? Mısır nerede yetişir? Mısırın faydaları nelerdir?

Mısır nasıl yetiştirilir? Mısır nerede yetişir? Mısırın faydaları nelerdir? gibi sorular, özellikle tarım ile uğraşanlar tarafından araştırılıyor. Mısır hangi bölgede yetişir? Mısır nasıl yetiştirilir? İşte merak edilen tüm bilgiler

Mısır nasıl yetiştirilir?

Mısır, sıcak iklimi, bol güneşi seven bir bitkidir. Fakat aşırı sıcaklarda gelişimi olumsuz etkilenir. Yetiştirileceği toprağı bolca gübrelerseniz ve nemli tutarsanız lezzetli mısırlar yemeniz garantidir.

Mısır için uygun ekim zamanı Nisan-Mayıs aylarıdır.

Mısır bahçeye fide olarak değil, tohum (tane) olarak ekilir ve bu tohumları da toprağa tek bir sıra yerine karışık şekilde yerleştirmeniz doğru olur.

Ayrıca taneleri sık aralıklarla ekmemeye çalışın. Araları açık olursa, daha geniş alanda, serbestçe büyürler.

Sık hasat almak için 2 haftada bir tohum ekmeye devam edin. Mısır tanesi, iyi havalandırılmış, nemli topraklarda hızlı bir şekilde çimlenir.

Mısırın sulanması

Mısırı bahçeye ektikten sonra az sulayın. Ama çiçek açmaya başlayınca sulamayı yoğun bir biçimde yapın. Sabah saatlerinde yaprakları soğan yaprağı gibi kıvrılmışsa su ihtiyacı var demektir.

Mısır büyüdükçe boyu uzar, fakat kökü esasında epey kısadır. Bu sebeple de sert esen bir rüzgar mısırı kolayca kırabilir. Bunun önüne geçmek için toprağı organik gübrelerle zenginleştiriin. Böylece kökü iyi beslendiği için bitki güçlenir. Dayanıklılığı artar.

Hasat zamanı

Mısırın hasat vaktini anlamak için koçanına bakın. Koçanın ucundaki püsküller kahverengiyse, o mısırı rahatlıkla koparabilirsiniz.

Mısırı sabah çok erken saatlerde toplayın. Böyle zamanlarda içinde bulunan şeker miktarı en üst düzeyde olur. Akşama doğruysa tam tersi, bütünüyle azalır.

Bahçeye mısır toplamaya gitmeden hemen önce tencereye su koyup kaynatmanızı öneririz. Böylece mısırları eve getirir getirmez, en lezzetli hallerindeyken pişirip yiyebilirsiniz.

Mısırın yanına patates, çalı fasulyesi, salatalık, kabak ve fesleğen ekebilirsiniz. Fakat domates ekilmesi uygun değildir.

Mısır hangi bölgede yetişir?

Sıcak bölgelerde daha fazla yetişen Mısır da yine tarım ürünleri arasında çokça üretilmektedir. Türkiye'de nemli iklimlerde yetişen Mısır Karadeniz ve Marmara bölgesinde sıklıkla yetiştirilmektedir. Mısır üretiminde sulama da bir hayli fazla önemlidir. Özellikle bu tarım ürünü yağ sanayinde önemli bir paya sahiptir. Akdeniz bölgesinde de yine Mısır üreticiliği yaygındır.

Mısır hangi mevsimde yetişir?

Mısırın ideal ekim zamanı toprak ısısının 10 derece olduğu aylardır. Mısırın çimlenme süresi ise 10 gündür. Hasat zamanı ise Ağustos, Eylül, Ekim ayları olarak bilinir.

Mısırın faydaları nelerdir?

KAN ŞEKERİ VE KOLESTEROL SEVİYESİNİ DÜŞÜRÜR

Mısır ve mısır yağı kan akışını arttırır, kolesterol emilimini düşürür ve insülini düzenler. Mısır, şeker hastaları ve kolesterol hastaları için kusursuz bir seçimdir. Mısır, B1 Vitamini, B5 Vitamini ve C Vitamini açısından bir hayli zengin olup hastalıklarla mücadelede ve yeni hücrelerin üretilmesinde önemli rol oynar. Yüksek lifli mısır, hemde şeker hastalarında kan şekeri seviyesini azaltarak vücuttaki kolesterol seviyelerini düşürmede yardımcı olur.

HEMOROİTLERİ ÖNLER

Bir bardak mısırın lif içeriği, günlük tavsiye edilen miktarın yüzde ’ü kadardır. Bu, kabızlık ve hemoroit gibi sindirim sorunlarını hafifletmenin beraberinde, tam tahıllı olması sebebiyle kolon kanseri riskini azaltmada yardımcı olur.

BÜYÜMEYİ TEŞVİK EDER

Mısır B vitamini bileşenleri, özellikle tiamin ve niasin açısından zengindir. Tiamin, sinir sağlığını ve bilişsel işlevi korumak için esastır. Niasin eksikliği pellagrama yol açar; yetersiz beslenen bireylerde yaygın olarak görülen ishal, demans ve dermatit ile karakterize bir hastalık. Aynı zamanda vücutta karbonhidrat, protein ve lipid metabolizması için gerekli bir vitamin olan iyi bir pantotenik asit kaynağıdır. Gebe kadınlarda folik asit eksikliği, zayıf bebeklerin doğumuna neden olabilir ve ayrıca yenidoğanlarda nöral tüp defektlerine neden olabilir. Mısır, günlük folat ihtiyacının önemli bir yüzdesini sağlayarak bu durumu önler. Mısır ayrıca vücudun hastalıklardan korunması için gereken doğal bir antioksidan olan E vitamini bakımından da zengindir.

ANEMİ RİSKİNİ AZALTIR

Mısır, B12 Vitamini bakımından zengindir, folik asit ve demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Taze kırmızı kan hücreleri üretmek için gerekli olan besin maddelerini sağlayarak anemi riskini azaltmada yardımcı olur.

ENERJİ ARTIRICI

Sporcuysanız ya da spor salonunda spor yapmayı seviyorsanız, öğünlerinize daha sık mısır ekleyin. Mısır, daha uzun bir süre enerji sağlamakta olan fakat daha yavaş bir hızda sindirilen kompleks karbonhidrat içerir.

KALBİ DESTEKLER

Son araştırmalar, tanelerinde bulunan fito-besin maddelerinin geniş bir kombinasyonu sayesinde mısırın antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir. Mısırda bulunan, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidler kalp destekleyici özelliklerden sorumludur.

SAĞLIKLI BİR CİLT

Mısır, kolajen üretimini artıran ve UV kaynaklı serbest radikallerin cilde zarar vermesini önleyen C vitamini ve likopen içerir. Mısır; yemenin beraberinde, mısır yağı, mısır nişastası gibi ürünleri cilde direk olarak uygulanabilir ve çoğu kozmetik üründe bir bileşen olarak kullanılabilir.

KİLO ALMAYA YARDIMCI

Mısır yüksek miktarda kalori içerdiği için, hızla kilogram almak isteyenlerin muhakkak tüketmesinde fada vardır.

#mısır

Mısır Tarımı

Mısır Yetiştirme Teknikleri

Mısır gerek tanesi gerek silaj elde etmek için yetiştirilen gerek insan beslenmesinde gerekse hayvan beslenmesinde kullanılan önemli bir bitkidir. Bölgemizde ekim alanı giderek artmaktadır. Silaj, yeşil yemlerin havasız bir ortamda bırakılarak ekşitilmesi yoluyla saklanması esasına dayanan yem depolama yöntemidir. Birçok bitkiden silaj yapılmaktadır. Yapılan araştırmalar ve uygulamalar en kaliteli ve en kolay yapılabilen silajın mısır silajı olduğunu göstermiştir. Mısır kolay silaj yapılabilen bir bitki olduğu gibi, aynı zamanda protein ve enerji değeri yüksektir. Mısır silajı hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir. Diğer silajlara göre besleme değeri daha yüksektir. Mısır silajı iki yıl rahatlıkla saklanabilir. Süt inekçiliği başta olmak üzere bütün hayvanların beslenmesinde önemli yeri olan silaj karlı bir hayvancılık için vazgeçilmez unsurdur. Hayvancılık ile uğraşan çiftçilerin ekonomik bir hayvancılık için kesinlikle mısır yetiştirmeleri ve silaj yapmaları şarttır.

Orta Anadolu’nun tipik karasal iklim özelliklerini gösteren Konya ilinde mısır için vejetasyon süresi 25 Nisan Eylül tarihleri arası kabul edilmekle beraber, beklenenden daha geç ilkbahar ve daha erken sonbahar donları gibi sapmalar da görülebilmektedir. Silajlık mısır yetiştiriciliğinde bugüne kadar çok büyük tehdit oluşturmayan bu zamansız soğuk ve donlar tanelik yetiştiricilikte bitkilerin soğuktan zarar görerek verim düşüklüğüne yol açtığı gibi, uygun çeşit seçimine dikkat edilmemişse hasatta emniyetli olgunlaşmayı bile tehdit edecek düzeyde yüksek tane nemi sorunları ile karşılaşabilmektedir.

Çeşit Seçimi

Türkiye’de ’ın üzerinde tescil edilmiş veya üretim izni almış çeşit vardır. Bunlardan sadece tanesi silajlık olarak tescil edilmiş veya üretim izni almış, diğer çeşitlerin tamamı ülkemizde tanelik olarak tescil edilmiştir. Bu kadar çok çeşidin içerisinde bölge için uygun çeşitlerin tespiti çok önemlidir. Gelişme süresi bölgenin vejetasyon süresine uygun, emniyetli olgunlaşabilecek çeşitlerin seçilmesi İç Anadolu Bölgesinde büyük önem taşımaktadır. Mısır yetiştiriciliğinde erkencilikle verim arasında genellikle ters bir ilişki mevcut olup, üreticinin giderek geç olgunlaşma eğilimindeki çeşitleri seçerek emniyetli olgunlaşma şartını bile riske sokabilmektedir. İlimizde çok erkenci çeşitler silaj amaçlı olarak satılmakta, kısa boylu-yaprak sayısı az olan bu çeşitlerde verim önemli ölçüde düşük olmaktadır. Ayrıca özellikle düşük fiyatları sebebiyle hibrid olmayan kompozit çeşitler silaj amaçlı olarak dağıtılmakta olup, bu çeşitler düşük verime sahip oldukları gibi, sık ekimlerde kısır bitkiler veya düşük taneli koçanlar oluşturarak, düşük kalitede silajlık materyal oluşturmaktadırlar.

Tanelik mısırda çeşit dikkat edilecek hususlar şunlardır:

1. Olgunlaşma süresi,
2. Koçan özelliği,
3. Yatmaya dayanıklılık,
4. Zaralı ve hastalıklara dayanıklılık,
5. Ekim sıklığına tepkisi,
6. Sıcak ve soğuğa toleransı,
7. Melez durumu,
8. Kuruma hızı yüksek,
9. Yüksek verimlilik ve düşük hasat nemi
Kullanım amacına uygun (tane silaj) olmalıdır.


"Bitkisel Üretim ÇiftçiRehberi" kitabından ilgili bölümü indirmek için tıklayınız.

"Bitkisel Üretim Çiftçi Rehberi" kitabını indirmek için tıklayınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası