direksiyon sınavını geçtim trafiğe çıkabilir miyim / Yeni Ehliyet Yasası

Direksiyon Sınavını Geçtim Trafiğe Çıkabilir Miyim

direksiyon sınavını geçtim trafiğe çıkabilir miyim

Son Adım: Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır?

Elektronik ve direksiyon olmak üzere iki aşamalı ehliyet sınavını geçtiniz. Şimdi sırada, yollara çıkmanızı sağlayacak olan ehliyetinize kavuşmak var! Tabii ehliyetinizi çıkarmak için öncelikle ehliyet randevusu almanız gerekiyor. İşte, “Ehliyet randevusu almak istiyorum.” diyenlerin izlemesi gereken adımlar:

Öncelikle Sürücü Sertifikanızı Almalısınız

Direksiyon sınavını başarıyla geçtiğinizde, kayıtlı olduğunuz sürücü kursu tarafından bir sürücü sertifikası düzenleniyor ve bu sertifika onaylanması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor. Onaylanan sertifikanız hafta içerisinde kayıtlı olduğunuz sürücü kursunuz tarafından size veriliyor.

Sürücü sertifikası, ehliyet almak için gerekli belgelerden biri olduğu için randevu alma işlemini sertifikanız elinize geçtiğinde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

Şimdi, Randevu Alma Zamanı

Sürücü sertifikanızı aldıktan sonra ehliyet randevusunu alabilirsiniz. Peki, ehliyet randevusu nereden alınır?

Ehliyet randevusu almak için iki seçeneğiniz var:

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online ehliyet randevusu alabilirsiniz.
  • Alo Vatandaşlık Etkileşim Merkezini arayarak telefonla ehliyet randevunuzu oluşturabilirsiniz.
Ehliyet Randevusu Almak İstiyorum

Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Ehliyetinizi almak için sürücü sertifikası ve randevu almak yeterli değil. Randevuya gittiğinizde bazı belgeler vermeniz gerekiyor. İşte, sürücü belgesi alabilmek için gerekli evraklar:

  • Nüfus cüzdanı
  • Sürücü sertifikası
  • Sürücü kursu dosyası (Kurs tarafından size verilecek.)
  • Sürücü sağlık raporu (Aile hekiminden ya da diğer sağlık kuruluşlarından alabilirsiniz. Kan grubunuzun belirtildiğine emin olmalısınız.)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Ehliyet harcını yatırdığınıza dair dekont (Anlaşmalı bankalardan yatırabilirsiniz.)
  • Eski ehliyetiniz (Ehliyet yenileme işlemi için başvuranlar için geçerli.)

Başvuru Sonrasında Ehliyet Ne Zaman Gelir?

Belgelerinizi teslim ettikten sonra sürücü belgeniz, belirttiğiniz adrese 15 gün içerisinde teslim ediliyor. Fakat bu, 15 gün boyunca araç kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü randevuda belgelerinizi teslim ettiğinizde Nüfus Müdürlüğü size 15 gün geçerliliği olan bir geçici ehliyet belgesi veriyor. Yani ehliyetiniz gelene kadar 15 gün geçerli olan bu resmi belgeyle araç kullanabilirsiniz.

Ehliyet Randevusu Nereden Alınır

Ehliyet Randevu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Randevunuzu aldıktan sonra kontrol etmek isterseniz bu durumda ehliyet randevusu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Randevu Sorgulama sayfasından yararlanabilirsiniz.

Ehliyet Randevusu Nasıl İptal Edilir?

Ehliyet randevunuzu oluşturdunuz, ama seçtiğiniz tarihte ve saatte bir işiniz çıktı. Bu durumda randevunuzu iptal edebilir ve başka bir tarih için randevu oluşturabilirsiniz. Ehliyet randevusunu iptal etmek için randevu aldığınız site üzerinden işlem yapabilir ya da Alo ’u arayabilirsiniz.

Ehliyet Ücretleri Ne Kadar?

Yeni ehliyet çıkarmak ve eski tip olan ya da kaybolan ehliyeti yenilemek için randevu oluşturduktan sonra ehliyet harcını ödemeniz gerekiyor. Ödemeniz gereken tutar; ehliyet sınıfına, ehliyeti yenileme ya da ilk ehliyeti çıkarma durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Ayrıca bu fiyatlar her yıl güncellenebiliyor. Bu nedenle ödenmesi gereken ehliyet ücretinin güncel tutarını Başvuru Ücretleri sayfasından kontrol edebilirsiniz.

Ehliyet Randevusu Almak

Yollara Çıkmadan Önce Yapmanız Gereken Bir Şey Daha Var!

Ehliyetinizi aldınız, artık dilediğiniz yere ulaşmak daha konforlu! Fakat trafikte beklenmedik durumlar yaşanabileceğini göz ardı etmemekte fayda var. İşte, tam da bu nedenle hem sizi ve aracınızı hem de trafikteki diğer canlı ve araçları garanti altına alabilmek için araç sigortalarından yardım almak şart! Dilerseniz trafik sigortası ve kasko sigortası farklarına göz atabilir, bu iki araç sigortasını daha yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca kasko sigortası teklif ve trafik sigortası teklif sayfalarından aracınıza özel fiyat bilgisi de alabilirsiniz.

Güvenli yolculuklar!

Ehliyet Sertifikası ile Trafiğe Çıkılabilir Mi?

denizli ehliyet sertifikası

Sürücü ehliyeti almak ve trafiğe çıkmak için öncelikle dilediğiniz bir sürücü kursuna yazılmalısınız. Bu kursta teorik ve direksiyon eğitimlerini almalı, yazılı ve direksiyon sınavlarında geçerli nota sahip olmalısınız.

Tüm bu süreçleri tamamladıktan sonra ehliyet sertifikası almaya hak kazanacaksınız. Kayıt olduğunuz kurs tarafından hazırlanarak ehliyet sertifikası size teslim edilecek. Fakat bu sertifikanın ehliyet yerine geçmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi. Motor, araba ve otobüs gibi farklı taşıma araçlarını ehliyet sertifikası ile kullanamazsınız. Sertifika ile trafiğe çıkarsanız ve trafik kontrolünde bu belirlenir ise, yılı için TL ceza kesiliyor.

Sertifikayı aldıktan sonra trafiğe çıkmak için en kısa sürede randevu almalı ve harç ücretini ödeyerek ehliyet belgesi haline çevirmeniz gerekiyor. Ehliyetiniz olmadan araç kullanmanız için elinizde geçici ehliyet belgesi olması gerekiyor. Eğer ek kağıdına sahip iseniz ehliyetsiz araç kullanabilir, trafiğe çıkabilirsiniz. Fakat bu husus dışında farklı şekillerde ehliyetsiz araç kullanmanız mümkün değil.

Kendi fikriniz ile sertifikayı belge olarak düşünürseniz ve trafikte araç kullandığınız fark edilir ise büyük bir meblağ ceza kesileceğiniz de bilginiz dahilinde olmalı. Aynı zamanda eğer araç başka bir kişiye ait ise, o kişiye de aynı oranda ceza kesilir. Tüm bunların yanında eğer sertifika ile araç kullanıp bir kazaya karıştığınız durumda daha büyük sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden sürücü belgesi almadan sertifika ile araç kullanmamalı, trafiğe çıkmamalısınız.

Ehliyet Sertifikası Geçerlilik Süresi

Ehliyet sertifikası sürücü kursuna kayıt olma ve tüm sınavları geçme sürecinin sonunda sahip olunan bir sertifikadır. Bunun için öncelikle Güven Sürücü Kursu gibi şehrinizde bulunan bir kursa kayıt olmalısınız. Eğer Denizli’de yaşıyorsanız en iyi sürücü kursu olan Güven Sürücü Kursu sizin için doğru adres olacaktır. Kaliteli eğitimler ile sürücü belgesi sahibi olmak ve güvenle araç kullanmak için en ideal kurs.

Sürücü kursu eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra kurs yönetimi size ehliyet sertifikası teslim edecektir. Bu ehliyet sertifikasının geçerlilik süresi ise 2 yıldır. Bu iki yıl içerisinde sürücü belgesi için başvuru yapmalı, randevu alarak sertifikanızı belgeye çevirmelisiniz. 2 sene sonunda eğer başvuru yapmadıysanız tekrar sürücü kursuna yazılmalı ve ehliyet belgesine başvurabilmek için aynı aşamaları tamamlayarak ehliyet sertifikasına sahip olmalısınız.

Ehliyet sertifikası aldıktan sonra onu sürücü belgesine çevirmek için trafik tescil şube müdürlüklerinden birine başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer bulunduğunuz ilçede bu kurum yok ise il emniyet müdürlüğüne gidebilir, işlemlerinizi halledebilirsiniz. Gerekli ödemeleri başvuru sonrası yaptığınızda sürücü ehliyetinizi teslim alabilirsiniz.

Bu gibi birçok trafik sorunlarını kursta eğitim alırken öğrenmeli ve detaylarını iyi bilmelisiniz. Aksi takdirde birçok trafik cezası sizi bekliyor olacaktır. Ceza almamak ve trafikte bir hataya sebep olmamak için ise iyi bir direksiyon eğitimi almanız gerekiyor. Güven Sürücü Kursu bu aşamada profesyonel bir eğitim sunuyor. Teorik kısmında trafik kurallarına hakimiyetinizi sağlıyor, direksiyon eğitimlerinde ise iyi birer sürücü olmanız için en kaliteli direksiyon eğitmenleri ile çalışmasını sürdürüyor. Sizler de özgürlüğünüzü kazanmak, rahat bir sürüş deneyimi yaşamak istiyorsanız Denizli’de bulunan Güven Sürücü Kursu’nu tercih etmelisiniz.

Bir Denizli sürücü kursu olan Güven Sürücü Kursu ile eğitimlerin yanı sıra, iletişim bilgilerini alarak yetkililer ile iletişime geçebilir, tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Aynı zamanda web sitesine girerek blog içeriklerini incelebilir, ihtiyacınız olan bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz. Güven Sürücü Kursu her zaman yanınızda!


tüm duyuruları görüntüle

Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler: Bilmeniz Gereken 6 Detay

Yazılı sınavı başarıyla geçtiniz, direksiyon derslerinizi tamamladınız. Şimdi, sırada pek çok sürücü adayının en önemli ve zorlayıcı aşama olarak gördüğü direksiyon sınavı var. Hiç merak etmeyin; şimdi sıralayacağımız direksiyon sınavını geçmek için püf noktalar sayesinde bu aşamada dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilir ve başarı elde edebilirsiniz. Haydi, başlayalım.

1. Belgelerinizi Yanınıza Almayı Unutmayın, Zamanında Alanda Olun

Sınava gireceğiniz tarih, saat, komisyon numarası (ya da aracı hangi perondan alacağınız) ve sınavda size eşlik edecek eğitmenin adı size kurs tarafından sınavdan birkaç gün önce iletilir. Size belirtilen sınav saatinden yarım saat önce alanda olmanız, geç kalma olasılığının önüne geçebilir.

Direksiyon sınavına girerken gerekli belgeleri yanınıza almanız da oldukça önemli. Aksi takdirde sınava giremeyebilirsiniz. Kimliğiniz direksiyon sınavına girmek için olmazsa olmaz. Ayrıca kursunuz sınava giriş belgesi verdiyse (Bazı kurslar giriş belgesi vermeyip kimliğinizle sınava girmenizi sağlıyor.) onu da yanınızda götürmelisiniz.

Son olarak minik bir uyarı: Rahat giysiler ve spor ayakkabı giyerek sınavda daha konforlu bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

2. Araca Binmeden Önceki Sınav Sürecinin de Önemli Olduğunun Farkında Olun

Sınav zamanınız geldiğinde aracı alacağınız alana gitmeli ve sınav için gerekli olan belgeleri komisyona vermelisiniz. Ardından sınavınız başlayacak.

Araca binmeden önce araç bilgisine ne kadar hâkim olduğunuza dair sorular sorulur. Bu aşamada kaput açılıp aracın bölümlerini göstermeniz ve bagajdaki ilk yardım çantası, kriko gibi malzemelerin adlarını, ne işe yaradıklarını belirtmeniz bekleniyor. Bundan sonra araca binip aracı kullanabiliyorsunuz.

Araca binmeden önce dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu hatırlatma fayda var: Mutlaka lastikleri kontrol etmelisiniz. Kontrolün ardından araca binebilirsiniz.

Araç bilgisinin sınandığı süreçte sorulan sorulara cevap vermemeniz ya da yanlış cevap vermeniz, değerlendirmenizi etkileyebiliyor. Bu bölümdeki maddeler “Mavi Renkli Hata” olarak değerlendiriliyor ve 5 mavi hata yapmanız, sınavınızın başarısız bir şekilde sonlanmasına neden olabiliyor.

3. Koltuk-Ayna Ayarlarını Yapmayı ve Emniyet Kemerinizi Takmayı Unutmayın

Araca bindikten sonra komisyon size araca dair sorular soruyor ve bu sorularda da cevap veremediğiniz ya da yanlış cevap verdiğiniz takdirde mavi renkli hata yapmış oluyorsunuz. Araç gösterge panelindeki işaretlerin anlamları, klimanın nasıl açılıp kapanacağı, sileceklerin nasıl çalışacağı, sinyallerin nereden verileceği gibi sorular, size yöneltilebilecek sorular arasında.

Kontağı çalıştırmadan önce koltuk ve ayna kontrollerini yapmanız oldukça önemli. Çünkü bu maddeleri atlamak, “Sarı Renkli Hata” olarak kabul ediliyor ve iki adet sarı renkli hata yapmanız, sınavdan kalmanıza neden olabiliyor.

Aracı sürmeye başlamadan önce emniyet kemerini takmanız ise direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler arasında üst sıralarda yer alıyor. Çünkü emniyet kemerini takmadan aracı kullanmak “Kırmızı Renkli Hata” olarak kabul ediliyor ve bu hatalardan birini yapan sürücü adaylarının sınavları başarısız kabul ediliyor.

Direksiyon Sınavını Geçmek İçin Püf Noktalar

4. Trafik Kurallarına Uyduğunuza ve Güvenli Bir Sürüş Gerçekleştirdiğinize Emin Olun

Kırmızı hatalardan kaçınmanın sınavınızın başarıyla tamamlanması için önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki, direksiyon sınavında kırmızı hatalar nelerdir? İşte, direksiyon sınavından kalmanıza neden olabilecek ve bu nedenle ekstra dikkat etmeniz gereken bazı kırmızı hatalar:

  • Trafik levhalarına ve diğer trafik kurallarına uygun sürüş gerçekleştirmemek
  • Hız sınırını aşmak
  • Kalkış ve park sırasında ön ve arka trafiği kontrol etmemek
  • Kalkışlarda, dönüşlerde, şerit değişiminde sinyal vermemek
  • Aynaları kontrol etmeden şerit değiştirmek ya da dönüş yapmak
  • Kavşağa yaklaşırken yavaşlamamak
  • İki şerit ortasında (iki şeridi kullanarak) araba sürmek
  • Takip mesafesine dikkat etmemek
  • 25 m geri geri gidiş ve park noktalarında belirlenen alanların dışına çıkmak ya da konilere, kaldırıma çarpmak
  • Park etme esnasında belirlenen hamle sayısını aşmak
  • Duruş-kalkış alanlarında duramamak ya da kalkamamak
  • Yaya-okul geçitlerinde ve bisiklet yollarında hız düşürmemek
  • Güvenliği tehdit edecek kadar aşırı heyecanlanmak
  • Alkollü şekilde sınava girmek

5. Araçtan İnene Kadar Sınavınızın Bitmediğinin Farkında Olun

“Direksiyon sınavını nasıl geçerim?” sorusunun yanıtları niteliğindeki detayları paylaştık. Eğer başarılı bir şekilde sınavı tamamladığınızı düşünüyor ve aracınızı park etmeye hazırlanıyorsanız bu aşamanın da oldukça önemli olduğunu hatırlatalım. Yani siz araçtan inene kadar aslında sınavınız devam ediyor!

Kaldırıma yeterince yakın bir şekilde park etmemek, aracı stop etmemek ve el frenini çekmemek, sarı hatalar arasında yer alıyor.

6. Sınav Sırasında Gerekmedikçe Konuşmayın

Son bir uyarı: Sınav sırasında size soru yöneltmedikçe konuşmanız dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Bu sebeple dikkatinizi yola vermenizi ve gerekmedikçe konuşmamanızı öneririz.

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Direksiyon Sınavından Kalırsanız Ne Yapmalısınız?

Sınav öncesinde oldukça stresli olduğunuzu ve olumsuz ihtimali düşünüp “Direksiyon sınavını geçemezsem ne olur?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Direksiyon sınavına dört kez girme hakkınız bulunuyor. Eğer sınavdan kalırsanız sınav harcını ve ek ders ücretini vererek sınava girebilirsiniz. Dört sınavda da başarısız olmanız durumunda ise yeniden ehliyet kursuna yazılmanız gerekiyor.

Güvencesiz Yola Çıkmayın!

Direksiyon sınavını geçmek için yapılması gerekenleri anlattık, direksiyon sınavı taktiklerini verdik. Peki, direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Şimdi, ehliyet randevusu oluşturarak sürücü belgenizi alabilirsiniz. “Ehliyet randevusu nasıl alınır?” sorusunun yanıtına ulaşmak için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Sürücü belgenizi aldıktan sonra trafiğe çıktığınız ilk zamanlarda stresli ve heyecanlı hissedebilirsiniz. Dilerseniz acemi şoförlere tavsiyeler verdiğimiz yazımızı okuyarak olası hataların önüne geçebilirsiniz. Tabii bunun yanında usta şoförlerin bile trafikte güvenceye ihtiyacı olduğunu unutmamak gerek. Ne yazık ki trafik, bazen kötü sürprizlerle karşılaşmanıza neden olabilir. İşte, bu kötü sürprizlere karşı güvence oluşturabilmeniz için MAPFRE Sigorta, araç sigortaları ile yanınızda!

MAPFRE Sigorta araç sigortası ürünlerine göz atarak ihtiyacınıza uygun ürünü seçebilir ve acentelerimiz ile iletişime geçerek aracınızı ve sizi maddi-manevi güvence altına alacak sigorta poliçenizi oluşturabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz.

Bu Haberi Paylaş

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası