uyurken ağızdan salya / uyurken agzindan salya gelmesi - Doktorsitesi

Uyurken Ağızdan Salya

uyurken ağızdan salya

Uyurken ağızdan salya akmasına dikkat

Kimi zaman gece uyurken farkında olmadan ağızdan salya akabilir. Bu durum sabah fark edildiğinde genellikle pek önemsenmez. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde uyurken ağızdan salya akması masum bir durum gibi görünse de altında birçok sebep yatıyor olabieceğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, “Uyurken ağızdan salya akması halinde solunum yolu enfeksiyonlarından bağırsak parazitlerine, yanlış yatış pozisyonundan vücudun herhangi bir etkene karşı reaksiyon göstermesine kadar birçok problemin varlığından söz edilebilir. Ağız açık şekilde uyunduğu zaman da hem ağız kuruluğu hem de salya akması meydana gelebilir. Ayrıca gece boyunca açık olan ağzın içerisinde bakteri üremesi de kaçınılmazdır. Bu aynı zamanda kötü kokuya da sebep olur. Uykudayken salya akmasının sebepleri çok geniş bir yelpazede değerlendirilebileceğinden mutlaka tedavi olunması gerekir. Peki ağızdan salya akması için hangi doktora gidilir? Bu problemin varlığında vakit kaybetmeden bir dahiliye uzmanına başvurulmalıdır” diyor.
Uykudayken Salya Akması Neden Olur?
Uzmanlar, oldukça merak edilen ağızdan su gelmesi hangi hastalığa işarettir sorusunun cevabı için akla ilk olarak genellikle parazitlerin varlığı gelse de alerjiden diş problemlerine kadar pek çok faktör söz konusu olabileceğini ifade ediyorlar.
Uzmanlar, ağızdan salya gelme sebepleri ve tedavi yöntemlerini şöyle açıklıyorlar:
“Yanlış uyku pozisyonu: Gece yatarken tercih edilen uyku pozisyonunun ağızdan salya akması ile doğrudan ilişkisi vardır. Yüzü koyun yatma alışkanlığı olan kişilerde ağızdan salya akması sık görülür. Çünkü bu pozisyonda midenin üzerinde baskı oluştuğu için ağızdan salya gelmesi normaldir. Eğer ağızdan salya akması probleminiz yanlış yatış pozisyonundan kaynaklanıyorsa yatış şeklinizi değiştirdiğinizde düzelmesi gerekir. Eğer değişiklik yapmanıza rağmen salya akması devam ediyorsa altında yatan sebep farklı olabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Alerji: Eğer ev tozu akarına, kedi epiteline ya da polene karşı alerjiniz varsa gece uyurken ağzınızdan salya akması olasıdır çünkü vücudunuzda fazlasıyla histamin, tükürük ve mukus üretimi mevcuttur. Aşırı derecede tükürük üretmeniz uyurken salyanızın akmasına sebep olabilir.
Kıl kurdu: Ağızdan salya akmasının en sık karşılaşılan sebebi kıl kurdu ya da başka bağırsak parazitleridir. Gece uyurken ağızdan salya akmasının nedeni eğer kıl kurdu ise öncelikle bir dahiliye uzmanına başvurarak dışkı tahlili yapılması gerekmektedir. Bu yüzden uzun süre geçmeyen ağızdan salya akması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurun.
Sinüs enfeksiyonu: Sinüslerde enfeksiyon varlığı durumunda nefes almada güçlük ve yutkunma problemleri görülebilir. Bu durum uyurken salyanızın akmasına sebep olabilir. Bu duruma bir de gribal enfeksiyon eklenirse ağızdan salya akması durumu daha yoğun yaşanabilir. Çünkü böyle bir durumda geniz yolu tıkanabilir ve ağızdan nefes almanız gerekebilir. Bu yüzden ağzınızdan salya akması da kaçınılmaz olur. Uyurken ağızdan kahverengi su gelmesi gibi bir şikayetiniz varsa bu durum sinüs enfeksiyonu ya da başka solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden bir KBB uzmanına görünmekte fayda var. Uyurken ağızdan sarı su gelmesi ise mide problemlerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden bir gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir. Ağızdan salya akmasının diğer nedenleri ise; ağız yapısı, reflü, bademcik iltihabı, ilaç kullanımı, diş çıkarma ve parkinson hastalığıdır.
Uykudayken Salya Akması Nasıl Tedavi Edilir?
Uyurken ağızdan salya akması probleminin tedavi altına alınabilmesi için öncelikle yapılan tetkiklerle bu durumun altında yatan sebep bulunmalıdır. Ancak tedaviye ek olarak uygulayabileceğiniz yöntemler mevcuttur.
Uyurken başınızı destekleyin: Eğer uyurken vücudunuzu dikey olarak desteklerseniz salya akıtma ihtimaliniz azalır çünkü ağzınız kapalı kalabilir. Uyurken başınızı biraz yüksekte tutarsanız da bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.
Yatış pozisyonunuzu değiştirin: Yatış pozisyonu ağızdan salya akmasının başlıca nedenlerinden biridir. Yüz üstü yatmak yerine sırt üstü yatmaya alışırsanız salya, akması gereken yer olan boğazınızdan akıp gider. Böylece uyurken salya akması probleminden kurtulabilirsiniz. Sırt üstü yatmaya başladıktan sonra da şikayetleriniz devam ederse mutlaka bir hekime başvurun.
Nefes alma egzersizleri yapın: Eğer geniz yolunuz tıkalı değilse ya da gribal enfeksiyon yüzünden ağzınızdan nefes almak zorunda değilseniz günlük yaptığınız aktivitelerinizin arasına derin nefes alma egzersizlerini de eklerseniz gece rahat bir uyku çekebilirsiniz. Bu egzersizler size doğru nefes alma alışkanlığı kazandırır ve stresin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Eğer alerji yüzünden burun tıkanıklığı yaşıyorsanız OTC alerji ilaçları işe yarayacaktır.
Bitkisel tedavi: Yeşil mercimek: Uyurken salya akmasına bitkisel çözüm getirmek için gereken malzemeler:
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı sumak
1 kahve fincanı yeşil mercimek
Tüm malzemeleri karıştırın ve 10 dakika kaynatın. Daha sonra kaynayan karışımı ocaktan alın, süzün ve soğumaya bırakın. Uykuya dalmadan yarım saat önce bu karışım ile gargara yapın. Bu yöntemden farklı olarak ayva ya da taze üzüm yemek de fayda sağlayabilir.”
(VSA-

Çocuklarda Salya Akması

Çocuklarda Salya Olması Durumda Ne Yapmalısınız?

Salya, aşırı tükürük salgısı (hipersalivasyon) olmasıdır. Salya akması yaşamın ilk altı ila on sekiz ayında oral motor fonksiyon gelişene kadar normaldir. Özellikle bebeklerin 3. aydan itibaren dişleri çıkma döneminde aşırı tükürük salgısı normaldir. Dört yaşından büyük çocuklarda sürekli salya akması ise anormal kabul edilir.

Çocuklarda Salya Akmasının Nedenleri

Hipersalivasyon, aşırı üretime veya tükürük temizlenmesindeki azalmaya bağlı olabilir. Serebral palsi, nörodejeneratif bozukluklar, B3 vitamini eksikliği, gastroparezi, pankreatit, oral enfeksiyonlar, kuduz, birçok ilaç ve çeşitli toksinler dahil olmak üzere salya artışının birçok nedeni vardır. Parazit varlığında, özellikle kılkurdu, geceleri ağızdan salya akışı olabilir. Genetik, nörolojik veya anatomik bozukluklara bağlı çocukta ağzını kapatmasına engel bir durum var ise tükürük artışı olmadan da yetersiz dudak kapanması sonucu salya akması söz konusu olabilir. Azalmış yutma sıklığı ve yutma güçlüğü (disfaji), kötü postür (başı dik tutamama) fizyolojik bir salya artışı yapabilir. Diş çürükleri, ağız hijyen bozuklukları, nesnelerin sürekli ağza alınması da diğer sebepledir.

Salya Multidisipliner Bir Yaklaşım ile Değerlendirilir:

  1. Çocuğun bir açık ağız duruşu veya anormal dil ve dudak hareketleri var mı?
  2. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu var mı?
  3. İlaç kullanıyor mu? Yetersiz diş bakımı ve çürükler var mı?
  4. Yeme ve içme problemi, çiğneme sorunları ve yutma güçlüğü var mı?
  5. İletişim becerileri nasıl? Konuşma güçlüğü var mı?
  6. Salyanın şiddeti ve sıklığı Thomas-Stonell ve Greenberg ölçeği kullanılarak ( derece) ölçülür.
  7. Eşlik eden nörolojik, anatomik problemler değerlendirilir
  8. Gerekirse tükürük bezi ultrasonografisi yapılır

Tedavi:

  1. Klinik gözlem yapılır ve altta yatan nedenler belirlenir.
  2. Ağız sağlığının iyileştirilmesi ve sürdürülmesi
  3. Nişastadan zengin gıdalar fazla tüketiliyorsa kısıtlanır.
  4. İlaç ve toksin maruziyeti varsa bunlara yönelik önlem alınır.
  5. Yutma ile ilgili bir bozukluğa bağlı ise kas koordinasyonunu iyileştirmek için oral motor egzersizler yapılır.
    • Yüz ifadelerinin kullanımı, örneğin gülümseyerek, kaşlarını çatarak, yüzleri içeri çekerek ayna karşısında egzersiz yapma).
    • Dudak artikülasyonları – mmmm, bbbb, pppp, ahududu.
    • Müzik aletleri üfleme (Örneğin; armonika, parti düdüğü)
    • Dudaklar arasında spatula tutma
    • Pipetle sıvı emme
    • Üfleme (mum, tenis topu)
  6. Çocukların tükürük ve ağız hareketlerinden daha fazla haberdar olmalarına yardımcı olunur.
  7. Ağza nesne alma davranışlarını (elini ağzına alma en sık davranış) ortadan kaldırılır. Eller için bir aktivite sağlamak çok olumlu bir duyusal his verir.
    • Yap-boz yapma,
    • Oyuncak (titreşen bir oyuncak/yastık) verme,
    • Parmak boyama
    • Şarkı söyleme ve el çırpma,
  8. Çocuklar daha fazla yutmaya ve yüzlerini silmeye teşvik edilir.
    • Küçük bir ayna kullanarak yüzün veya çenenin ıslak olduğunu çocuklara göstermek.
    • Renkli noktalar gibi görsel ipuçları kullanmak
    • Dokunma ipuçlarını kullanma; bazen çocukların üst dudağına parmak basmak
    • Övgü veya ödüller vermek
  9. Yemek yeme becerilerini geliştirilir.
  10. Tıbbi ve cerrahi tedavi (Nadiren gerekir)

Sonuç olarak salya akması çocukluk döneminde 4 yaşa kadar normal kabul edilse de eşlik eden nörolojik, anatomik ve konuşma problemleri varlığında ayrıntılı değerlendirilmelidir. Altta yatan nedenlere yönelik tedaviler ve egzersizler ile farklılık yaratılabilir.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Uykuda salya akması, uyandığınızda karşılaşacağınız en hoş olmayan görüntülerden biridir. Ağzımızdan akan salyaları yastıkta görünce aklımıza ilk gelen ‘’ uykuda salya akması neden olur? ‘’ sorusunun cevabı için, makalemize göz atabilirsiniz.

Uykuda Ağız Suyu (Salya) Akması Nedir?

Tükürüğün ağızda birikmesi ile oluşan salya, normal şartlarda yutulur veya emilir. Ancak Hipersalivasyon denilen tükürüğün fazla salgılanması, yutulmaması gibi durumlarda ağızdan dışarı çıkarak akar. Özellikle uykuda esnasında rastlanan ağız suyu akması durumu altında yatan nedenler incelerek, semptomların azaltılması sağlanabilir.

Uykuda Salya Akması Nedenleri?

Ağızdan çıkan aşırı tükürük olarak adlandırabileceğimiz salya, rahatsızlık verse de özellikle uyku sırasında bir çoğumuzun başına gelmektedir. Ağızda fazlasıyla biriken ağız suyunun dudak kenarlarından akmasıyla meydana gelen gece uykuda salya akması sebepleri arasında;

Uyurken salya akması nedenleri arasından en yaygın olanı uyku pozisyonudur. Uyku Pozisyonunuzun yan olması, ağzınızda salya birikmesi ve yer çekimi etkisiyle salyaların akmasına neden olmaktadır. Mideniz, uyurken ağız suyunu daha fazla salgıladığı için gündüz uykularındansa gece uykularında salya akması daha fazla görülmektedir. Özellikle burun tıkanıklığı yaşadığınız zamanlarda ağızdan nefes almanız, salya akıntısını arttıracaktır.

  • Sinüs ve Sinüzit Sorunları

Soğuk algınlığı ve enfeksiyonların bir getirisi olarak sinüslerde tıkanıklık yaşanabilir. Bu durumda tıkanmış sinüsler uyurken ağızdan nefes almanıza ve doğal olarak daha fazla salya biriktirmenize neden olmaktadır. Ağızdan nefes alma, uykuda salya akması nedenleri arasında e yaygın olarak görülen sorunlardan biridir.

  • Reflü ve Görh Hastalıkları

Mide borusunda yutma güçlüğü (Görh) ve mide suyunun yemek borusuna kadar gelmesi yani reflü sorunu, uykuda ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer alıyor. Mide suyunun istemsiz şekilde ağza ulaşması, gece uykusunda farkında olmadan fazla salya üretmeye ve ağız kenarlarından çıkmasına neden olmaktadır.

Bazı ilaçların yan etkilerinin salyayı arttırdığı yapılan araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Antipsikotik ilaçlar, Alzheimer ilaçları ve bazı antibiyotikler de bu etki görülmüştür. Belirttiğimiz sınıftan ilaçlar kullanıyorsanız, ilaç kullanımı bittiğinde uykuda salya akması sorunu ortadan kalkabilir.

Uyku apnesi, uyurken bazen nefes almaya bile ara verilen ciddi bir uyku sorunudur. Bu durumda geceleri fazla salyanın akması ve kontrol edememeniz oldukça normaldir. Bu durumlar uykuda ağız suyu akmasının altındaki belirtileri olarak görülebiliyor.

  • Hamilelikte Artan Ağız Suyu

Hamilelikte uykuda ağızdan salya akması durumu nadir değildir ve genellikle gebelik dönemlerinde görülmektedir. Gebelikte artan mide asidi, yoğun salya akışına neden olabilmektedir. Gebelik sona erdiğinde durumun ortadan kalkması beklenir.

BT Anjiyografi için Bilgi ve Fiyat Alın

Ağız Suyu (Salya) Akması Tedavi Seçenekleri

Uyandığınızda karşılaştığımız hoş olmayan bu manzara rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Düzenli takibiniz sonrasında azalmayan ağızdan salya akması durumları için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar arasında;

1. Uyku Pozisyonunu Değiştirme

Uykuda ağızdan salya akması tedavisi için ilk denenmesi gereken uyku pozisyonunu değiştirmektir. Genellikle yan yatmakla birlikte artan akıntı için sırt üstü yatmayı deneyebilirsiniz. Sırt üstü yatakta sorun yaşamıyorsanız bu şekilde yatmanız ağız salyasını engellemeye yardımcı olabilir.

2. Mandibular İlerleme Cihazı

Oral bir ağız cihazı olan mandibular, rahat uyumanızı sağlamak amacıyla ağız içerisine yerleştirilir. Horlama, nefessiz kalma ve salya akıntısını engellemek adına kullanılabilen bu cihazı doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

3. Uyku Apnesi Tedavisi

Salya akması, uyku apnesi olan hastalarda sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle salya akmasının tedavisi için öncelikle uyku apnesi sorununu çözmeniz gerekebilir. CPAP makinesi adı verilen bir alet sayesinde uykuda nefes almaya devam edilir ve ağız açılma sorunu ortadan kalkar. Ağız açılması azaldıkça salya akıntısı da azalacaktır.

4. Botoks Enjeksiyonları

Tükürük bezlerine yapılan botoks uygulaması sayesinde geçici bir çözüm olarak fazla tükürük yani hipersalivasyon üretimi azaltılabilir. Ancak botoks geçici bir uygulama olduğu için daha kalıcı işlemler için cerrahi yöntemle tükürük bezi alma konusu düşünülebilir. Tükürük bezlerinin alınmasını istiyorsanız öncesinde doktorunuzla bu konuyu detaylı görüşmelisiniz.

Uykuda Salya (Ağız Suyu) Akması: Sonuç

Ağız suyu akması sorunuyla ilgili, altındaki nedenler araştırılarak en uygun tedavi yöntemine başvurulmalıdır. Salya akması birçok kişide görülen, nadir olmayan bir durumdur. Burada kötü görüntünün yanı sıra sağlığınızı tehdit eden sorunların giderilmesi asıl amaç olmalıdır. Salya akmasına neden olan sorunlar tespit edilerek altında yatan nedenlerin tedavisi sağlanması önemlidir. Semptomları en aza indirecek olan tedaviler sayesinde uykuda salya akması sorunu ortadan kalkacaktır.

Tükürük bezlerini fazla çalıştıran veya emilmesini engelleyen sorunun ne olduğunu anlamak adına bir dizi test olmanız gerekebilir.  Semptomları azaltmak ve sağlığınıza tekrardan kavuşabilmek için KBB uzmanlarına ve gerekli görülürse Dahiliye uzmanına yönlendirilebilirsiniz. Uykuda salya akması tedavisi için muayene olmak isterseniz, aşağıda yer alan Avicenna Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzman doktorlarımızdan randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Uyurken salya akması sorunu için hangi doktora gitmeliyim?

Salya akması sorunu sebebi tam anlaşılmadığı takdirde Kulak Burun Boğaz ve Dahiliye bölümlerine başvurmanız önerilmektedir.

Çocuklarda salya akması neden olur?

Çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi salya akması; burun tıkanıklığı, nörolojik problemler,  ağız açık uyuma sorunları nedeniyle kaynaklanabilir.

Hipersalivasyon nedir?

Hipersalivasyon: Aşırı uyarılmaya bağlı olarak tükürük üretiminin artması anlamına gelmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü Doktorlarımız

Kulak Burun Boğaz bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Uyurken Neden Salyamız Akar ve Bunu Nasıl Engelleriz Merak Ediyor musunuz?

Haberler

Sağlık

Uyurken Neden Salyamız Akar ve Bunu Nasıl Engelleriz Merak Ediyor musunuz?

Gece uyurken yatağa tükürük akması bir kişinin ağzından çıkan tükürüğün fazlalığı olduğunda oluşur. Zaman zaman hepimizin başına gelebilen bu olay sık sık ve aşırı bir şekilde gerçekleştiğinde, gelişmekte olan bir hastalığın veya vücutta meydana gelen bir sorunun işareti olabilir mi?

Yüz kaslarımız ve yutkunma refleksimiz uyuduğumuzda tamamen rahatlar. İşte bu yüzden uyurken ağızda biriken tükürük yavaşça ağızdan sızmaya başlayabilir.

Yüz kaslarımız ve yutkunma refleksimiz uyuduğumuzda tamamen rahatlar. İşte bu yüzden uyurken ağızda biriken tükürük yavaşça ağızdan sızmaya başlayabilir.

Sinüslerinizi temizlemeniz gerekiyor olabilir!

Sinüslerinizi temizlemeniz gerekiyor olabilir!

Uyku pozisyonunu değiştirmek ağızdaki tükürüğün ağızda kalmasına yardımcı olur.

Uyku pozisyonunu değiştirmek ağızdaki tükürüğün ağızda kalmasına yardımcı olur.

Uyku apnesi aşırı tükürük oluşumu ve horlamaya sebep olan en büyük etkenlerden biridir.

Uyku apnesi aşırı tükürük oluşumu ve horlamaya sebep olan en büyük etkenlerden biridir.

Fazla kilolarınızdan kurtulmak için bir sebep daha!

Fazla kilolarınızdan kurtulmak için bir sebep daha!

Uykuda salya akmasını önlemek için bazı aparatlar olduğunu unutmayın.

Uykuda salya akmasını önlemek için bazı aparatlar olduğunu unutmayın.

Doğru aparatı bulmak için öncelikle sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını tespit etmelisiniz. Bunun için doktorunuza görünmeniz gerekiyor!

Doğru aparatı bulmak için öncelikle sorunun tam olarak nereden kaynaklandığını tespit etmelisiniz. Bunun için doktorunuza görünmeniz gerekiyor!

Kimi ilaçlar fazla tükürük salgılanmasına yol açabilir. Örneğin bazı antibiyotikler hipersalivasyona sebep olur!

Kimi ilaçlar fazla tükürük salgılanmasına yol açabilir. Örneğin bazı antibiyotikler hipersalivasyona sebep olur!

Yüksek yastık kullanmak, yastığa tükürük akıtmayı azaltacaktır.

Yüksek yastık kullanmak, yastığa tükürük akıtmayı azaltacaktır.

Eğer aşırı tükürüklenme sorununuzun altında nörolojik bir neden yatıyorsa, doktorunuz cerrahi operasyon yapmayı önerebilir.

Eğer aşırı tükürüklenme sorununuzun altında nörolojik bir neden yatıyorsa, doktorunuz cerrahi operasyon yapmayı önerebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası