kanuni sultan süleyman camii nerede / Süleymaniye Camii | Gezimanya

Kanuni Sultan Süleyman Camii Nerede

kanuni sultan süleyman camii nerede

Süleymaniye Camii

İstanbul'un gezilecek tarihî yerleri arasında yer alan Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Süleymaniye Camii, bir bakıma Ayasofya’nın Mimar Sinan tarafından daha akılcı bir şekilde yeniden inşa edilmesidir.

Süleymaniye’nin inşasında tüm devlet birimleri seferber olmuş ve Sultan’ın tüm ilgisi de caminin üzerinde olmuştur. İnşaatta serbest işçilerden, acemi oğlanlardan ve esirlerden oluşan bir işçi ordusu yıllarca çalışmıştır.

Süleymaniye bir kurum olarak her türlü hizmeti veriyor ve bütün toplumsal etkinlikleri bünyesinde barındırıyordu. İbadet dışında eğitim ve sağlık hizmeti veriliyor, sosyal yardım yapılıyor, insanlar ağırlanıyor, bir araya geliyor, hatta Sinan’ın alt katta inşa ettiği ve hemen aşağıdaki ve güneybatıdaki medresenin altında bulunan çarşıyla bütünleştirdiği dükkânlar aracılığıyla ticaret bile yapılıyordu. Şu bir gerçektir ki Süleymaniye Külliyesi, Sinan’ın ve Kanuni Sultan Süleyman’ın İstanbul’a vurduğu bir damgadır.

Mimar Sinan’ın "kalfalık eserim" diye nitelediği bu görkemli yapı, tarih boyunca efsanelere ve sırlara da öznelik yapmıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin en seçkin yapılarından biri olan Süleymaniye, günümüze kadar geçirdiği depremlere boyun eğmeyerek sağlamlığını da ispat etmiştir. Süleymaniye Külliyesi içinde yer alan caminin bulunduğu alanda medrese, kütüphane, hamam, imaret ve hazine dükkanları da inşa edilmiştir. İstanbul‘un en güzel camileri arasında bulunan Süleymaniye Camii’ni gezmediyseniz vakit kaybetmemelisiniz.

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii Hikayesi

Süleymaniye Camii ile ilgili dilden dile dolaşan bir hikaye vardır. Söylentiye göre Kanuni Sultan Süleyman bir cami yaptırmaya karar verir. Ancak nereye yaptıracağına bir türlü karar veremez. Kararsızlık hali devam ederken bir gece rüya görür. Rüyasına Hazreti Muhammed girmiştir ve onu elinden tutarak Haliç’e hakim manzaralı bir tepeye götürür. Götürdüğü alana cami yapmasını söyler ve mihrapla mimberin yerini de belirtir.

Rüyayı gören Kanuni, uyandığı zaman yanına hemen Mimar Sinan’ı çağırır. Beraber rüyasında gördüğü tepeye giderler. Süleyman, mimara “Buraya bir cami ve külliye yapmanı istiyorum” der. Bu lafın üzerine Mimar Sinan hemen padişahın lafını keser ve “Mihrabı şurada, mimberi burada olsun” der. Süleyman şaşırarak durumu anlamaya çalışırken mimar tebessümle “O rüyada bir adım arkanızda ben duruyordum Sultanım” der.

Süleymaniye Camii Sırları

Süleymaniye Camii, görkemli yapısıyla olduğu kadar özne olduğu hikayelerle de dinleyenlerde mistik bir etki bırakıyor. Hikayelerden birine göre caminin inşaatı 7 sene sürünce Kanuni Sultan Süleyman’ın canı sıkılır. Mimarın neden bir türlü inşaatı bitiremediğini anlamaya çalışır. Durumu anlamak için bir gün Süleymaniye’ye gider. Gittiği zaman Mimar Sinan’ın caminin ortasında oturup nargile içtiğini görür. Kızarak mimara ne yaptığını sorar. Ancak Sinan’ın içtiği tömbeki olmayan bir su nargilesidir.

Mimar Sinan o esnada aslında nargile fokurtusuyla yapının akustiğini ölçüyor ve mihraptaki imam sesinin tüm camiye nasıl yayılabileceğini hesaplıyordur. O esnada dev turşu küplerini içi boş halde ve ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine sıralamıştır. Bu sayede devasa alanın her noktasına ses en iyi şekilde iletilmiştir. Mimar durumu bu şekilde açıklayınca Kanuni Sultan Süleyman da ustasını anlamıştır.

Cami inşa edildikten sonra o dönem elektrik olmadığı için, adet kandille aydınlatılıyordu. Kandillerin is yapmaması için Mimar Sinan bir de hava koridoru inşa etmişti. Bunu da orta kapının üzerine açtığı küçük bir odacık ve değişik köşelere açtığı oyuklarla sağlamıştı. Bu sayede is bir odada toplanıyor ve yeni hava akımı içeri giriyordu. Caminin bir sırrı da bu hava koridorunun bir ucunda Allah, diğer ucunda Muhammed yazılı levhalar olmasıdır.

Süleymaniye Camii İçi

Süleymaniye Camii İçi

Süleymaniye Camii içindeki mihrabın yaslandığı duvar tarafındaki vitraylı pencereler Sarhoş İbrahim isimli bir ustanın ürünüdür.

Camide 4 tane fil ayağı üzerine oturtulmuş yaklaşık 26 metre çapında bir kubbe bulunur. Kubbenin ağır olmaması için kullanılan tuğlalar özel olarak üretilmiş ve hafiftir. Duvarı meydana getiren taşlar iç kısımdan demirlerle birbirine kenetli haldedir. Camide adet penceresi, 4 minare ve 10 şerefe bulunur. Bu dört minare Kanuni’nin fetihten sonraki 4. padişah olması, 10 şerefe de taht sahibi olmasını sembolize eder.

İç kısımdaki avluda havuz ve bir şadırvan bulunur. Külliyedeki diğer eserlerden medrese günümüzde Süleymaniye Kütüphanesi olarak işlev görüyor. Bazı kısımlar ise zamanla yapılan çalışmalar sonucunda yıkılmıştır.

Süleymaniye Camii Defnedilen Kişiler

Külliyede bulunan üçgen şekilli ve minimal türbe Mimar Sinan’ın türbesidir. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman’ın ve eşi Hürrem Sultan’ın türbeleri de buradadır. Külliyenin haziresinde dönemin ileri gelen kişilerden Rabia Sultan, Sultan II. Ahmet, Sultan II. Süleyman, Mihrimah Sultan, Saliha Dilaşub Sultan ve Asiye Sultan, Şehzade Mehmet, Hanım Sultan’ın sandukaları yer alır.

Süleymaniye Camii Nerede?

Camiye ulaşmak için alternatif yollar bulunuyor.

Tramvay: En kolay güzergahlardan bir tanesi Kabataş- Bağcılar Tramvay hattıdır. Tramvaya bindikten sonra Laleli Üniversite durağında inerseniz, kısa bir yürüyüşle camiye ulaşabilirsiniz.

Otomobil: Aracınızla gidecek olursanız Galata Köprüsü’nden Eminönü’ne doğru yönelip köprüden sağ tarafa doğru çıkarsanız İstanbul Ticaret Üniversitesi’ni görürsünüz. Üniversite önündeki ışıklardan sola doğru dönerseniz tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz.

Otobüs: 48T Hamidiye Mahallesi-Taksim hattını kullanarak Süleymaniye Camii durağında inebilirsiniz.

Yazıcı Dostu Sürüm

Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Cami

Bolu&#;nun Mudurnu ilçesinde yer alan ve tarihi yılına kadar uzanan Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Cami&#;nin, Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Cami yine Mudurnu&#;da bulunan Yıldırım Bayazıt Cami&#;nin batısında yer almaktadır. Caminin kitabesi bulunmamakla birlikte dikdörtgen bir plana sahiptir. Duvarları taş olan mimarinin tavanı ise ahşaptır. Ahşap tavanında geometrik geçmeli bir tavan göbeği mevcuttur. Yapının stili Selçuklu mimarisini andırmaktadır. Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Cami&#;nin minaresi tuğla örülüdür ancak cami moloz taştan yapılmıştır. Caminin son cemaat yeri geniş bir saçakla örtülüdür. Minaresi tek şerefeli olan cami hakkında bir de halk arasında söylenen bir efsane bulunmaktadır. Buna göre Kanuni Sultan Süleyman cami inşasının ardından mimarisi beğenmemiş ve kapısına kilit vurdurmuştur. Caminin halka açılması ise ancak onun ölümünden 50 yıl sonra olmuştur. Bu hikayenin doğruluğu bilinmez ama Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Cami özellikle tarihe ve mimariye meraklı ziyaretçilerin Mudurnu seyahatine mutlaka dahil etmesi gereken durakların başında gelmektedir.

Kanuni Sultan Süleyman Camii, Sultangazi, nerede, Otobüs veya Minibüs / Dolmuş ile nasıl gidilir?

Sultangazi şehrinde Kanuni Sultan Süleyman Camii konumuna Toplu Taşıma

Sultangazi, Türkiye'deki Kanuni Sultan Süleyman Camii adresine nasıl gidebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Moovit, en yakın toplu taşıma durağından adım adım yol tarifi ile Kanuni Sultan Süleyman Camii adresine ulaşmanın en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olur.

Moovit, şehrinizde gezmenize yardımcı olacak ücretsiz haritalar ve canlı yol tarifleri sağlar. Saatleri, güzergahları, hareket saatlerini görüntüleyin ve gerçek zamanlı olarak Kanuni Sultan Süleyman Camii adresine ne kadar sürede ulaşabileceğinizi öğrenin.

Kanuni Sultan Süleyman Camii için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz? Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: Habipler Anadolu Lisesi - Cebeci Yönü; Habipler - Arnavutköy Yönü; Habipler / Arnavutköy Yönü; Habipler Mahallesi - Sultançiftligi Yönü.

OtobüsF79KMMinibüs / Dolmuş:MİNİBÜS: AMİNİBÜS: A

Sizi daha erken zamanda ulaştırabilecek başka güzergah olup olmadığını görmek ister misiniz? Moovit alternatif rotalar veya saatler bulmanıza yardımcı olur. Moovit Uygulamasından veya Web Sitesinden kolayca Kanuni Sultan Süleyman Camii için yol tarifi alın.

Kanuni Sultan Süleyman Camii adresine en kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyoruz, bu nedenle Sultangazi konumundaki kullanıcılar dahil milyondan fazla kullanıcı, toplu taşıma için en iyi uygulama olarak Moovit'e güveniyor. Ayrıca otobüs uygulaması veya tren uygulaması indirmenize gerek yoktur. Moovit, en doğru otobüsü veya metro saatlerini bulmanıza yardımcı olan tüm toplu taşıma araçlarının bir arada olduğu ulaşım uygulamanızdır.

Kanuni Sultan Süleyman Camii için Otobüs ve Minibüs / Dolmuş fiyatları, ve tüm yolculuk ücreti hakkında bilgi için lütfen Moovit uygulamasını kontrol edin.

Havaalanı, hastane, stadyum, market, alışveriş merkezi, kafe, okul, kolej ve üniversite gibi popüler yerlere gitmek için uygulamayı kullan.

Kanuni Sultan Süleyman Camii adres: Sultangazi Habibler Çöp Yolu Sokağı

Kanuni Sultan S&#;leyman camii nerede, haritadaki konumu? Mariupol'deki T&#;rk tahliye edildi mi, son durum ne?

Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Mariupol kentinde bir camiye sığınan Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili olarak, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan destek istediklerini söyledi. Cami Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu "Rusların yaptığı operasyonlar devam ediyor. Biz de şehre girip vatandaşlarımızı çıkartmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün girip onları oradan kurtarmak istiyoruz. Şu anda oradaki vatandaşların sayısı 'ya çıktı.” Dedi.

Mariupol'deki Kanuni Sultan Süleyman camisinde son durum ne?

Bu sayı her geçen gün artıyor. Bizim konvoyumuz şehre doğru harekete edecek yol kontrolleri yapıldı. Rusya tarafından araçların geçmesi engelleniyor. Bugün gireceğiz. Önden giren araç yolları kontrol etti. Camide şu anda 34 tane çocuğumuz var. 11 tane yaşlı insanımız var. Geri kalanlar da anne-babalar. Kafilede ağırlıklı olarak kadınlar var. İnsanlar orada korku içerisinde orada çünkü şiddetli patlamalar meydana geliyor. Çocuklar bu seslerden daha çok korkuyorlar. İçlerinde 4 aylık bebeğimiz var. 14 yaşına kadar orada çocuklarımız var ve kurtarılmayı bekliyorlar. Camiye metre mesafeye roket düştü. Caminin bahçesinin uzak noktasına da havan topu düştü. Şu anda bir yaralımız yok."

Kanuni Sultan Süleyman camii nerede, Mariupol nerede?

Kanuni Sultan Süleyman camii nerede, haritadaki konumu Mariupoldeki Türk tahliye edildi mi, son durum ne

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir