mısır ra nın gözü / Horus png | PNGWing

Mısır Ra Nın Gözü

mısır ra nın gözü

RA'NIN GÖZÜ

Hazırlayan: funduszeue.info

A, Antik semboller, Ra'nın gözü,Horus'un gözü,mitoloji, mısır mitolojisi, Ra'nın gözünün anlamları,Ra ve Horus'un gözü,Mısır tanrısı Ra,Ra'nın gözünün gizli anlamları,semboller

GÜÇLÜ VE DERİN ANLAMLARI OLAN ANTİK MISIR SEMBOLÜ: RA'NIN GÖZÜ


Konu antik efsaneler, hikayeler ve semboller olduğunda bunların nasıl yorumlandığına dikkat etmek gerekir. Bunun nedeni eski dini sembollerin bazılarının bir kereden fazla kullanıldığı ancak farklı amaçlara hizmet etmiş olmasıdır.

Bu Horus'un Gözü ve Ra'nın Gözü için de geçerlidir. Temel olarak onlar aynı sembollerdir ancak kullanımlarında farklı amaçlar yatmaktadır. Horus&#;un gözü daha çok koruyucu bir ruh olarak görülürken Ra&#;nın gözüne atfedilen farklı işlevler vardır.

Ayrıca göz simgesi Sekhmet, Wadjet ve Bastet ile de bağlantılıdır. Efsaneye göre Bastet bu gözü kullanarak insan ırkını yok etmeye çalışmış ve Tanrı Ra tarafından durdurulmuştur.

RA'NIN GÖZÜNÜN AMACI
Eski tanrıların adlarının sembolleri birlikte anılmasını etkileyen en önemli şey eskiden ona tapanların tanrılarını gözlerinde nasıl canlandırdığı ve ona ne şekilde inandığıdır. Diğer Mısır tanrılarının aksine Ra'ya ibadet onun gerçek bir Firavun olduğu görüşü ile başladı. Tam olarak Mısırlı hükümdarlar arasına girdiği yer bilinmiyor hatta Mısır'ın orijinal yöneticilerinden biri bile olabilir.

Bir efsaneye göre Ra yaşlı ve çok zayıf biridir. Güçsüz ve savunmasız olduğu için halkı onun yasalarını ve talimatlarını görmezden gelmeye başladı. Böylece Ra kızını yani Ra'nın gözünü halkını cezalandırmak için aslan biçiminde dünyaya gönderdi.

Başka bir efsanede ise bilgi elde etmek için kullanılan Ra'nın gözü vardır. Bazen bu amaç öncekiyle birlikte kullanılır ve onunla birleşerek gözünün topladığı bilgiler sayesinde adaletini sağlar ve halkı idare eder.

Ra'nın sevgi dolu bir baba gibi davranıp iki kayıp çocuğunu aramak için gözünü göndermesi gözün kullanımı için daha iyi bir amaç olarak görülebilir.

RA'NIN GÖZÜ İLE HORUS'UN GÖZÜ ARASINDAKİ FARK
Horus'un Gözü ile Ra'nın Gözü arasındaki farkı belirlemenin basit bir yolu vardır. En basit fark Horus'un gözünün irisinin mavi olması Ra&#;nın gözünü renklendirirken ise kırmızı kullanılıyor olmasıdır.

Ra&#;nın gözünün başka bir tasviri ise güneş diski etrafına sarılmış şekilde duran bir kobra sembolüdür. Bu sembolün temel sorunu onun tanrıça Wadjet'i betimlemek için de kullanılmış olmasıdır. Ayrıca kendisinin bir sembolü olarak göz sembolü ile de bir ilişkisi vardır.

Ra&#;nın güneş diskinin ortaya çıkış şekli de efsanelerden kaynaklanmaktadır. Ra&#;nın iki çocuğu kaybolduğunda onları aramak için gözünü gönderdiğine inanılır. Orijinal gözünün yokluğunda Ra'nın bir tane daha gözü çıkar. İlk göz başarılı bir şekilde çocuklarla birlikte geri döndüğünde yerine gelen gözü kıskanır ve çok üzülür.

Ra problemini çözmek için basitçe ilk gözünü bir uraeus'a (yılan figürü) çevirdi ve alnındaki diğer gözlerin üzerine koydu. Ra'nın gözünün bir başka tasvirinde ise göz bir kedi şeklinde görülür.

Bu kedi genellikle Ra'yı Apep adlı bir yılandan korumak için kullanılırdı. Bu tasvir de kedi sembolü en az farklı 7 Mısır tanrısı ile ilişkili olduğu için kafa karıştırıcı olabilir.

RA'NIN GÖZÜNÜN İBRAHİMİ DİNLERİN KİTAPLARI İLE BAĞLANTISI
Mısır hakkında edindiğimiz bilgilerin bir kısmını İncil, Kur'an ve Tevrattaki veba efsanelerinin anlatıldığı bölümlerde bulabilirsiniz. Araştırmacılar bu farklı veba hikayelerinin Mısır tanrılarının halkını korumak için yetersiz olduğunu göstermek için kullanıldığını söylemektedir.

Vebalardan biri çekirgelerin Mısır topraklarını istila etmesiydi.

Kur'an'da Mısır tanrılarının halkı korumada yetersiz olduğunu ifade eden ayete bakalım:

A'raf Ve dediler ki: "Bizi büyülemek için ne işaret getirirsen getir, biz sana inanacak değiliz." Biz de açık seçik mûcizeler olmak üzere onların üzerine tûfan, çekirge, haşarat, kurbağalar ve kan gönderdik. Yine de büyüklük tasladılar ve günahkâr bir kavim olmakta direndiler.

Mısırdan Çıkış Bab 10, ayetlerde aynı durum şöyle anlatılır:

  RAB Musa&#;ya, &#;Elini Mısır&#;ın üzerine uzat&#; dedi, &#;Çekirge yağsın; ülkenin bütün bitkilerini, doludan kurtulan her şeyi yesinler.&#;
  Musa değneğini Mısır&#;ın üzerine uzattı. Bütün o gün ve gece RAB ülkede doğu rüzgarı estirdi. Sabah olunca da doğu rüzgarı çekirgeleri getirdi.
Mısır&#;ın üzerinde uçuşan çekirgeler ülkeyi boydan boya kapladı. Öyle çoktular ki, böylesi hiçbir zaman görülmedi, kuşaklar boyu da görülmeyecek.
Toprağın üzerini öyle kapladılar ki, ülke kapkara kesildi. Bütün bitkileri, dolunun zarar vermediği ağaçlarda kalan meyvelerin hepsini yediler. Mısır&#;ın hiçbir yerinde, ne ağaçlarda, ne de kırdaki bitkilerde yeşillik kalmadı.

Efsaneye göre bu vebada o kadar çok çekirge vardı ki güneş bile lekeli görünüyordu. Ra Mısırlılar ve doğal olarak dönemin Firavunu tarafından güneş tanrısı olarak görülüyordu fakat gökyüzü kararmıştı ve Ra çekirgelerin toprağın tahrip etmesini engellemek için gözünü bile kullanamamıştı, yani güçsüzdü.

Tanrı Horus'un da İncil ile bir bağlantısı olması mümkündür. Sığırları sarmalayan veba hikayesi tanrıça Hathor'a karşı bir yıkım olarak görülmektedir (Hathor'un farklı sembolleri olsa da büyük oranda inekle sembolize edilir). Hathor adı Horus'un evi anlamına gelmektedir.

RA İLE HORUS ARASINDAKİ BİR FARK DAHA
İki gözün yani Ra&#;nın ve Horus&#;un gözünün varlığı nedeniyle amaçlarına göre bir ayrım yapılması gerekiyordu. Ra güneş tanrısı olduğundan gözü güneşi temsil ediyordu ve Horus&#;un gözüne ise ayı temsil etmek kalmıştı.

Çoğu Mısır bilimci için önemli meselelerden biri eski kayıtlarda Horus'un kaybettiği gözünün sağ mı veya sol mu olduğu konusunda açık ifadeler bulunmamasıdır. Bazı efsanelerde sağ gözü bulunmaktadır ve bu efsanelerde Horus&#;un bir gözünün kaybolmasının güneş tutulmasıyla ilişkilendirildiği görülür.

RA'NIN GÖZÜNÜN MODERN ANLAMLARI
Eski Mısır'ın dışında Ra'nın gözü popülerliğini ve modern kullanımını kaybetmiş görünüyor. Farklı gizli organizasyonlar veya başka amaçlar için olsa da yaygın olarak kullanılmaz. Öte yandan Horus'un gözü Mısır'daki amaçları dışında tarih boyunca görülmektedir.

Tabutlar üzerinde farklı göz şekilleri görülür ve bunlar ölenlerin görmelerine yardımcı olmak için kullanılır. Bu gözler Horus&#;un veya Ra&#;nın gözleri olabilir çünkü kimin gözü olduğu net değildir. Fakat antik Mısır'ın dışında kullanım söz konusu olduğunda en çok kullanılan Horus&#;un gözüdür.

Amerikalılar her şeyi gören gözü dolar banknotlarının arkasında kullanıyorlar. Bazı araştırmacılar onun eski Mısır'daki Horus'un gözü olduğunu söyler.

Fakat Ra'nın gözü de dahil olmak üzere herhangi bir göz sembolünü "baskının" sembolü olarak gören insanlar da vardır. Onlara göre göz simgesinin kullanılması insanlara boyun eğdirileceği, maniple edilebileceği gibi daha pek çok anlama sahiptir.

  • A'raf ayetler
  • Mısırdan Çıkış Bab 10, ayetler
  • Darnell , pp. 35&#;
  • Wilkinson , pp. &#;
  • Lesko , p.
  • Troy , p.
  • Troy , pp. 21&#;
  • Pinch , p.
  • Pommerening, Tanja (). Die altägyptischen Hohlmaße. Studien zur Altägyptischen Kultur. Beiheft Hamburg: Helmut Buske Verlag.
  • Stokstad, Marilyn (). "Chapter 3: Art of Ancient Egypt". Art History. Volume 1 (3rd ed.). Upper Saddle River, N.J.: Pearson Prentice Hall. ISBN OCLC
  • Silverman, David P. (). "Chapter Egyptian Art". Ancient Egypt. Duncan Baird Publishers. p.
  • David Livingston, The Plagues And The Exodus, (). Bible and Spade, 4(1), 4 & ().
  • Bible and Spade, 4(1),
  • Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, Eleventh Edition. Merriam-Webster, p.
  • Hess, Richard S. (). Amarna Personal Names. Eisenbrauns. ISBN Archived from the original on
  • The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses, George Hart ISBN
  • Shorter, Alan. The Egyptian Gods.
  • Hart, George (). A Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses. London, England: Routledge & Kegan Paul Inc. pp. 54&#; ISBN
  • funduszeue.info

You Might Also Like

kaynağı değiştir]

Horus’un gözünün Antik Mısır geleneğinde başlıca iki anlamda kullanıldığı belirtilir:

Mitolojide Horus, Seth, Osiris ve Wedjat[değiştir kaynağı değiştir]

Mısır'ı yönetmek konusunda hırsları olan Seth, bir gece kardeşi Osiris uyurken gizlice kralın gövdesini ölçtü ve işçilerine, ölçülere uygun tahta bir kutu yapmalarını, bir sanat şaheseri olarak süslemelerini emretti. Daha sonra güzel bir ziyafet düzenledi ve salonun ortasına bu güzel kutuyu getirtti. Ona sahip olmak isteyenin içine girmesi gerektiğini, içine tam uyan kişiye onu armağan edceğini söyledi. Seth'in planladığı gibi davetliler hevesli bir şekilde sıralarının gelmesini bekledi. Sıra Osiris'e geldiğinde, kutuya girdi ve içine uzandı. Tam olarak uymuştu. Osiris tam kutunun içine yerleşmişken suikastçiler kapağı kapattılar ve hiçbir şeyden kuşkulanmayan kralı hapsedecek şekilde kapağı çivilediler. Daha sonra kutuyu Nil'e taşıyıp suya attılar. Akıntı kutuyu, deltanın batısındaki papirüs bataklıklarına kadar sürükledi.

Kocasının öldüğünü duyan tanrıça İsis, Mısır'da her yerde kutuyu aramaya başladı. Sonunda Biblos yakınlarındaki papirüs bataklıklarına kadar gittiğini öğrendi. Oraya ulaşınca, mühürlü kutuyu aldı ve Mısır'a geri döndü. İsisOsiris'in oğlunu doğurdu zamanı gelince ve ona Horus adını verdi. Günün birinde Horus'un babasının intikamını alacağını umuyordu.

Günlerden bir gün Seth avlanırken tesadüfen İsis'in sakladığı kutuya rastladı. Kutuyu görür görmez tanıdı ve çılgın bir öfkeyle açıp Osiris'in vücudunu on dört parçaya ayırdı. Sonra da Mısır'ı dolaşarak Osiris'in parçalarını her yere dağıttı. Seth'in bu son oyunu üzerine İsisNil nehri boyunca papirüsten yapılmış bir kayıkla sehayat etti ve Osiris'in gövdesinin parçalarını bulana kadar dolaştı. Nerede bir parça görse onu aldı. Gövdenin on dört parçasını da tamamladığında hemen işe koyuldu. Osiris'in kafasını, bedenini, kollarını ve bacaklarını, kalbini tekrar bir araya getirdi. parçaları balmumu ile birleştirdi, tatlı kokular ve merhemler sürerek büyük keten bir kumaşla mumyaladı ve gömdü.

Osiris bu şekilde gömüldükten sonra, Horus babasını yaşama döndürmek için üzerine düşeni yapmaya hazırdı. Tanrıça İsis'in Osiris'e yeni bir hayat verecek sihirli sözleri söylemesinden sonra ölü tanrı hayata döndü, nefes almaya ve kıpırdamaya başladı. Sonra HorusWedjat'ı çıkardı, babasının ağzına koydu ve ondan gözü yutmasını istedi. Bunu yapar yapmaz Osiris çok daha güçlü bir hale geldi; konuşma, görme ve yürüme yeteneklerini tekrar kazandı. Ra'nın yardımıyla Horus Öteki Dünya'dan yeryüzündeki tanrıların dünyasına kadar ulaşabilecek uzunlukta bir merdiven yaptı. Hepsi birlikte tanrılara katılabilmek için tırmanmaya başladılar. Osiris tanrıların arasına katıldığında Ra onu tanrıların ve Öteki Dünya'nın kralı yaptı. Horus da babasının yerine Yukarı ve Aşağı Mısır'ın kralı oldu. Böylece Horus da tanrılar arasındaki yerini almış oluyordu.

Kaynakça[değiştir

#funduszeue.info

Mısır Mitolojisi ve hiyeroglifler büyüleyici sembollerle doludur. En popüler olanlarından ikisi Ra'nın Gözü ve Horus'un Gözüdür. Görünüş ve anlam bakımından oldukça farklı olmalarına rağmen, bu iki sembol genellikle karıştırılır ve aynı olduklarına inanılır.

Bu makalede, Ra'nın Gözü ve Horus'un Gözü'ne, nasıl farklı olduklarına ve neyi sembolize ettiklerine bir göz atacağız.

Ra'nın Gözü nedir?

Ra'nın Orijinal Gözü. CC BY-SA

Tarihsel olarak iki sembolden ilki Ra'nın Gözü Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır krallıklarının birleşmesinden sonra Ra kültü ile birlikte ortaya çıkmıştır.

Sembolün oldukça basit ve tanınabilir bir tasarımı vardı - yanlarında iki şaha kalkmış kobra bulunan büyük bir bronz veya altın disk. Disk güneşi, yani Ra'yı temsil ediyordu.

Ayrıca bakınız:Svarog - Slav Yaratılış, Göksel Ateş ve Demircilik Tanrısı

Öte yandan, iki kobra daha da eski bir Mısır sembolünden gelmektedir - Aşağı (kuzey) Mısır Krallığı'nın Uraeus kraliyet kobra sembolü. Orada, Uraeus kobrası kralın sembolüydü ve genellikle kırmızı Deshret Uraeus, Ra kültünün birleşmesi ve yayılmasından önce Aşağı Mısır'ın koruyucu tanrısı olan eski tanrıça Wadjet ile de bağlantılıydı.

Benzer şekilde, Yukarı (güney) Mısır Krallığı'nın da kendi koruyucu tanrıçası vardı, akbaba tanrıça Nekhbet. Wadjet gibi, Nekhbet'in de özel başlığı vardı - Hedjet Ve hem beyaz Hedjet tacı hem de kırmızı Deshret tacı birleşik Mısır firavunlarının giydiği taçta birleştirilirken, sadece Wadjet'in Uraeus kobrası Ra'nın Gözü sembolüne dönüşmüştür.

Ra'nın Gözü'nün bileşenlerinin ne olduğunu bildiğimize göre, şimdi de onun gerçek sembolizmini inceleyelim.

İlginç bir şekilde, Ra'nın Gözü sadece tanrının gerçek gözü olarak görülmüyordu. Bunun yerine, hem güneşin kendisi hem de Ra'nın düşmanlarına karşı kullanabileceği bir silah olarak görülüyordu. Dahası, Göz aynı zamanda bir tür tanrıydı. Onun - ya da daha doğrusu onun - dişil bir doğası vardı ve Ra'nın dişi karşılığı olarak görülüyordu. Bununla birlikte, genel olarak iyi ve nazik tanrının aksine, Ra'nın Gözü şiddetli veBir "silah "tan bekleyeceğiniz gibi öfkeli bir doğası var.

Bir tanrı olarak Ra'nın Gözü, Mısır mitolojisinde genellikle çeşitli popüler kadın tanrılarla ilişkilendirilmiştir Hathor , Bastet , Sekhmet ve - en yaygın olarak, iki Uraeus kobrası nedeniyle - Wadjet Bu şekilde, Wadjet'in sadece silahı olarak değil, Ra'nın bir parçası ya da eşi veya muadili olarak yaşadığına inanılırdı. Ra'nın Gözü'ne genellikle "Wadjet" denmesinin nedeni de budur.

Bu sembol zamanında o kadar popülerdi ki, Mısır firavunları bunu sık sık taçlarına takar ya da takarken resmedilirlerdi. Bu, firavunun Dünya'daki yarı-tanrı temsilcisi olduğu varsayılan Ra'nın yüce gücünü kullandıklarını sembolize ederdi.

Ra'nın Gözü'nü Yukarı ve Aşağı Mısır Krallıklarına bağlayan son bir ilginç not olarak, Göz'ün üzerindeki iki Uraeus kobrası genellikle kendi taçlarıyla tasvir edilirdi - biri kırmızı Deshret tacı takarken diğeri beyaz Hedjet tacı .

Yine de bu sizin aşina olduğunuz "Ra'nın Gözü" olmayabilir. Ve gerçekten de insanların genellikle Ra'nın Gözü ile ilişkilendirdikleri başka bir tasarım daha vardır. Ancak bunu keşfetmek için öncelikle Horus'un Gözü'ne bakmamız gerekecektir.

Horus'un Gözü nedir?

Th e Horus'un Gözü

Bu, Ra'nınkinden tamamen farklı bir panteondaki bir tanrı ile ilgili bir semboldür. şahin tanrı Horus , oğlu Osiris ve Isis ve bir yeğeni Seth ve Nephthys , Helipolis şehrinde tapınılan dokuz ana ilahtan oluşan bir grup olan Ennead'ın bir üyesidir. Ancak Ra kültü geniş Mısır'da gözden düştükçe, Ennead kültü ve onunla birlikte bu panteonun tanrılarının birçok efsanesi yayıldı.

Ennead'ın en önemli miti ÖLÜM , Diriliş Osiris'in kardeşi Seth'in ellerinde ikinci kez ölümü, ardından Horus'un doğumu ve Osiris'i öldürdüğü için Seth'e karşı intikam dolu savaşı. Bu efsane Horus'un Gözü'nün yaratılışını da içerir.

Şahin tanrı Horus. PD.

Ennead efsanesine göre Horus, Seth'e karşı birçok savaşa girmiş, bazılarını kazanırken bazılarını kaybetmiştir. Bu savaşlardan birinde Horus, Seth'in testislerini çıkarmış, bir diğerinde ise Seth, Horus'un gözünü oymayı başararak altı parçaya ayırmış ve onları yeryüzüne saçmıştır.

Neyse ki, Göz sonunda tekrar bir araya getirildi ve ya Tanrı Thoth veya Tanrıça Hathor Efsanenin anlatımına bağlı olarak.

Görsel olarak Horus'un Gözü, Ra'nın Gözü'ne hiç benzemiyor. Bunun yerine, gerçek bir insan gözünün basit ama stilistik bir çizimi gibi görünüyor. Ve tam olarak da öyle.

Horus'un Gözü her zaman aynı şekilde tasvir edilir - iki sivri uçlu geniş bir göz, ortasında siyah bir gözbebeği, üstünde bir kaş ve altında iki özel dalgalı çizgi - biri kanca veya sap şeklinde, diğeri spiral ile biten uzun bir kuyruk gibi.

Ayrıca bakınız:Komainu - Bir Japon Koruma Sembolü

Horus'un Gözü'nün bu bileşenlerinin hiçbiri tesadüfi değildir. Bir kere, gözbebeği, kaş, gözün iki köşesi ve altında iki dalgalı çizgi olmak üzere toplam altı bileşen olduğunu fark edeceksiniz. Bunlar Seth'in Horus'un gözünü parçaladığı altı parçadır.

Ayrıca, her bir parça Eski Mısırlılar için farklı şeyleri temsil etmek için kullanılıyordu:

  • Her bir parça bir matematiksel kesri ve bir ölçü birimini sembolize ediyordu:

Tüm bunları topladığınızda 63/64 ettiğini fark edeceksiniz, bu da Horus'un Gözü'nün tekrar bir araya getirildikten sonra bile asla % tamamlanamayacağını simgelemektedir.

  • Horus'un Gözü'nün altı parçası aynı zamanda insanoğlunun deneyimleyebileceği altı duyuyu da sembolize eder: kaş düşünceyi, kıvrımlı kuyruk tadı, kanca ya da sap dokunmayı, gözbebeği görme duyusunu, sol köşe işitme duyusunu ve sağ köşe koku alma duyusunu temsil eder.

Ancak daha da önemlisi, Horus'un Gözü zihnin birliğini ve varlığın birliğini temsil eder. iyileşme ve yeniden doğuş çünkü içinden geçtiği şey buydu.

Arkasındaki tüm bu güzel anlamlarla Horus'un Gözü'nün Antik Mısır'daki en popüler ve sevilen sembollerden biri olması şaşırtıcı değildir. İnsanlar onu mezarlardan anıtlara, kişisel biblolara ve küçük nesneler üzerinde koruyucu işaretler olarak neredeyse her yerde tasvir ederlerdi.

Wadjet Bağlantısı

Daha önce de gördüğümüz gibi, Horus'un Gözü sembolü bazen "Wadjet gözü" olarak anılmıştır. Bu bir kaza ya da hata değildir. Horus'un Gözü'ne Wadjet gözü denmesinin nedeni Horus ve tanrıça Wadjet arasında doğrudan bir bağlantı olması değildir. Bunun yerine, Horus'un Gözü şifa ve yeniden doğuşu sembolize ettiği ve bu kavramlar da kadim tanrıça Wadjet ile ilişkilendirildiği içindir,ikisi birbirine karıştı.

Ra'nın Gözü aynı zamanda tanrıça Wadjet'in bir varyasyonu ve güneş tanrısı Ra'nın dişi karşılığı olarak görüldüğü için bu güzel bir tesadüftür. Ancak bu bağlantının şifa ile hiçbir ilgisi yoktur, bunun yerine Uraeus yanlarına kobralar güneş diski ve Wadjet'in öfkeli doğasına.

Ra'nın Gözü Horus'un Ters Gözü Olarak Tasvir Edildi

Ra'nın Gözü (sağda) ve Horus'un Gözü (solda)

Ra'nın Gözü ile ilişkilendirilen yaygın örneklerden biri de Horus'un aynalı gözüdür. Bunun nedeni modern tarihçiler arasındaki kafa karışıklığı değil, sembolün Mısır'ın sonraki dönemlerinde aldığı şekildir.

Ra kültünden sonra Horus ve Ennead'ına tapınma yaygınlaştıkça, Horus'un Gözü de popülerlik kazandı. Horus'un Gözü son derece popüler bir sembol haline geldikçe, Ra'nın Gözü'nün tasviri de değişmeye başladı.

İki tanrının başlangıçta hiçbir ortak noktası olmamasına rağmen aralarındaki bağlantı oldukça kusursuzdu.

Her iki göz de genellikle "Wadjet" olarak adlandırılmakla kalmamış, aynı zamanda Horus'un Gözü aya bağlı bir sembol olarak görülürken, Ra'nın Gözü açıkça güneşi sembolize etmiştir. Bu, Horus'un bir "şahin tanrı" olmasına ve doğrudan ayla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen böyledir. Bunun yerine, bazı mitlerde Horus'un gözünü iyileştiren kişi ay tanrısı Thoth olduğu için, bu birçok kişi için Horus'un gözünü aya bağlı olarak görmek için funduszeue.info

Hem Horus hem de Ra'nın farklı zamanlarda geniş Mısır panteonunun liderleri oldukları göz önüne alındığında, iki gözleri - "güneş gözü" ve "ay gözü" - birlikte tasvir edildi. Bu anlamda, bu yeni "Ra'nın Gözü" Horus'un sol gözünün sağ karşılığı olarak görülüyordu.

Bu tür anahtarlar uzun ömürlü kullanım için oldukça yaygındır antik mitolojiler Farklı kültler ve panteonlar farklı şehirlerden ve bölgelerden yükseldikçe, sonunda birbirlerine karışırlar. Dünyanın her yerinde durum böyleydi - Maya ve Aztekler içinde Mezoamerika Mezopotamya'da Asurlular ve Babilliler, Japonya'da Şinto ve Budizm vb.

Tanrıça Hathor'un birkaç Mısır kozmogenisinde farklı şekillerde var olmasının ve hem Ra hem de Horus ile bağlantılı olarak gösterilmesinin nedeni budur - sadece tarih boyunca farklı yorumları olmuştur.

Wadjet ve diğer pek çok tanrı için de durum böyleydi ve aynı şey Horus'a da oldu. O önce Osiris ve İsis'in oğlu olan bir şahin tanrısıydı. Daha sonra Thoth gözünü iyileştirdikten sonra ay ile gevşek bir şekilde ilişkilendirildi ve daha sonra Mısır'ın o zamanki en yüce tanrısı olarak yükseldiğinde güneş ile ilişkilendirildi.

İşleri daha da karmaşık hale getiren şey, Ra'nın daha sonra Teb merkezli Amun Ra kültünün Heliopolis merkezli Horus ve Ennead kültünün yerini almasıyla bir süre Mısır'ın baş tanrısı olarak öne çıkmasıydı. Bu durumda eski güneş tanrısı Ra, Mısır'ın yeni bir yüce güneş tanrısı yaratmak için tanrı Amun ile birleştirildi. Ancak, Ra'nın Gözü sembolü zaten ters çevrilmiş olarak tasvir edildiğindenHorus'un Gözü, bu şekilde devam etti.

Her İki Sembol de Eski Mısırlılar İçin Ne Kadar Önemliydi?

Hem Horus'un Gözü hem de Ra'nın Gözü kendi dönemlerinin tartışmasız en önemli sembolleriydi. Ra'nın Gözü firavunların taçlarına ilahi güçlerini sembolize etmek için takılırken, Horus'un Gözü tüm eski Mısır tarihinin en olumlu ve sevilen sembollerinden biridir.

Bu nedenle her iki sembolün de günümüze kadar ulaşmış olması ve tarihçiler ve Mısır mitolojisi hayranları tarafından iyi bilinmesi pek şaşırtıcı değildir. Ayrıca iki gözün neden birbiriyle karıştırılmaya devam ettiği de şaşırtıcı değildir çünkü bir noktada biri diğerine benzeyecek şekilde yeniden çizilmiştir.

Stephen Reese

Stephen Reese, semboller ve mitoloji konusunda uzmanlaşmış bir tarihçidir. Konuyla ilgili birkaç kitap yazdı ve çalışmaları dünya çapında gazete ve dergilerde yayınlandı. Londra'da doğup büyüyen Stephen'ın tarih sevgisi her zaman vardı. Çocukken, eski metinleri incelemek ve eski kalıntıları keşfetmek için saatler harcardı. Bu, onu tarihsel araştırma alanında kariyer yapmaya yöneltti. Stephen'ın sembollere ve mitolojiye olan hayranlığı, bunların insan kültürünün temeli olduğuna olan inancından kaynaklanmaktadır. Bu mitleri ve efsaneleri anlayarak kendimizi ve dünyamızı daha iyi anlayabileceğimize inanıyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası