burun eti şişmesi ekşi / Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Ameliyatı ve Sonrası Nasıldır?

Burun Eti Şişmesi Ekşi

burun eti şişmesi ekşi

Konka (Burun Eti) Nedir, Ne İşe Yarar?

Konkalar her iki burun boşluğunun yan duvarlarında aşağıdan yukarıya doğru üçer adet (alt, orta, üst konka) sıralanmış yapılardır. Bu yapıların iç kısmı kemik dış kısmı mukoza denen örtü ve her ikisi arasında yumuşak dokudan oluşur. Konkaların en büyüğü en altta ve önde olan alt konkadır. Konkalar havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve filtre edilmesine yarar. Ayrıca konka mukozası burun içi mukozayla beraber immunglobulin, lizozim, laktoferrin gibi çeşitli enzimler ve koruyucu proteinler üreterek burnun immun fonksiyonunu  sağlar.  Burundan giren hava geniz bölgesine ulaşana kadar 25 derece sıcaklığa ve %90 neme ulaşır. Bu işlevi yaparken özellikle alt konka zaman zaman büyür veya küçülür. Büyüme ve küçülme konkanın kan dolaşımının artıp azalmasıyla olur. Sağlıklı erişkinlerin %80 inde nazal siklus denen bir döngü vardır. Bu döngüde burnun bir tarafındaki alt konka büyürken diğer tarafdaki küçülür. Bu döngü saatte bir tekrarlanır. Burundan geçen toplam hava değişmediğinden bu döngü sıklıkla fark edilmez.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Neden Olur?

• Alerjik Rinit; Konka hipertrofisinin en önemli nedeni burun alerjisi (alerjik rinit) dir.
• Hormonal nedenler; Hipotiroidi, Şeker Hastalığı, Akromegali (büyüme hormonunun aşırı salgılanması)

• İlaçlar; Tansiyon ve Kalp ilaçlarının bazıları (Alfa antagonistler, Beta blokürler, Anjiyotensin Converting Enzim (ACE) inhibitörleri), Metil Dopa, Oral Kontraseptifler (doğum kontrol hapları), Psikotropik ilaçlar, Aspirin ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar(NSAİ), Rinitis medikamentoza (kısa sürede burnu açan burun spreylerinin uzun süre kullanımı sonrası rebound etki oluşur. Yani normalde burun etlerini büzüştürecekken tam tersi etki ile burun etlerini şişirmeye başlar.)

• Kompansatris hipertrofi; Septum deviasyonu olanlarda deviasyon olan tarafın karşı tarafındaki konkanın şişmesidir.

• Yapısal büyüme; Alt konkanın kemik kısmı yapısal olarak büyük olabilir, Orta konkada gelişimi esnasında içi hava dolu balonlaşma (konka bülloza) oluşabilir.

• Enfeksiyonlar; Nezle, Grip, Sinüzit gibi enfeksiyonlarda burun etleri şişer.

• Çevresel faktörler; Kirli hava, Sigara dumanı, Boya, Çamaşır suyu, bazı parfüm kokuları, Kimyasal gazlar

• Vazomotor rinit; Özellikle yaşından sonra soğuk ve kuru hava, yüksek nem, sigara, kimyasal irritan kokular, yorgunluk, stres, ani ısı ve nem değişimi ile burun etlerinin sinirsel uyarılımında ani değişim olur. Buna bağlı olarak burun etleri şişer ve burun mukozasından aşırı salgı üretilir. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olur. Semptomlar ani başlar ve kısa sürer.

• Fizyolojik ve geçici büyüme yapan nedenler; Nazal siklus, Egzersiz (sempatik deşarja bağlı olarak konkalarda kan toplanır ve şişer), Gebelik (gebeliğin özellikle son haftalarında artar, gebelerin % sinde olur, doğumdan 2 hafta sonra geçer), Ergenlik (hormonal değişime bağlı olarak konkalar şişer), Pozisyonel (yan yatma durumunda altta kalan konkada kan göllenir ve şişmesine neden olur, dik pozisyona geçince göllenen kan boşalır ve burun tıkanıklığı azalır), Cinsel Uyarılma ve Orgazm(genitonazal reflex denen bir mekanizma ile konkalar şişer)

Ne Gibi Şikayetlere Neden Olur?

• Burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama; Genellikle yatar pozisyonda burun tıkanıklığı artar. Nedeni yatar pozisyonda konkaların daha çok kanlanmasıdır. Ağzı açık uyumaya bağlı olarak özellikle sabahları boğazda kuruma, yapışıklık hissi olur. Uyku kalitesi olumsuz etkilenir ve genellikle dinlenmemiş uyanılır. Ayrıca burundan rahat nefes alamama durumu efor kapasitesini bir miktar düşürür.
• Koku alma güçlüğü; Burun tıkanıklığı yapan diğer nedenler gibi konka hipertrofisi de koku moleküllerinin burun içinin üst kısmındaki koku bölgesine ulaşmasını engelleyerek koku alma güçlüğüne sebep olabilir.
• Yüz bölgesinde ağrı; Mukozal temas bölgeleri oluşturarak kontakt baş ağrısına neden olabilir. Bu tür ağrılar genelde yüzün ön bölgesinde ve künt karakterlidir. Çok şiddetli değildir ancak rahatsız edicidir.
• Geniz akıntısı

Teşhis Nasıl Konulur?

Burun spekulumu denen aletle burun kanatları biraz açılarak burun içi muayene edilir. Bu muayene ile alt konkaların ön ve orta kısmı, orta konkanın ön kısmı rahatça görülebilir. Burun etlerinin arka kısmının görülmesi için endoskopik muayene yapılır. Endoskopik muayenede burun endoskopu denen, ucunda minik kamera ve ışık bulunan 2,7 veya 4 mm kalınlığında bir aletle burun içinden muayene yapılır. Her iki muayene yöntemi de ağrısızdır ve kısa sürer. Konka hipertrofisi teşhisi sıklıkla tetkik gerektirmez, ancak burun etlerinin kemik kısmındaki büyümelerin veya konka bülloza dediğimiz orta konkanın içi hava dolu balonlaşmasını görebilmek için sinüs tomografisi çekilerek detaylı değerlendirme yapılabilir.

Tedavi Nasıl Yapılır?

• Önlemler; Yatak başını yükseltmek, Odayı nemlendirmek, Tuzlu su ile burun yıkama yapmak,

• İlaç Tedavisi; Kortizonlu burun spreyleri, Dekonjestanlar (ağızdan veya burun spreyi şeklinde kullanılabilir. 5 günden fazla kullanılmamalı, ağızdan hap şeklinde olanları; yüksek tansiyon, kalp hastalığı, ritim bozukluğu, prostat, göz tansiyonu olanlarda ve gebelikte kullanılmamalı), Antihistaminikler (alerji ilaçları)

• Radyofrekans uygulaması; Lokal anesteziyle kolaylıkla yapılabilir. Alt konkaya 3 farklı noktadan bir iğne batırılır. İğnenin ucunda sınırlı bir alanda ısı oluşur. Isı oluşumu sınırlı bir alanda olduğundan konka mukozasına zarar vermez. İşlem her bir konka için ortalama dakika sürer. Önce konka ödemlenerek şişer, 3. haftadan sonra uygulama alanlarında büzüşme başlar ve 1,5 ay sonra büzüşme tamamlanır. Kanama pek olmaz. Hastanede yatış gerektirmez, ertesi gün işinize dönebilirsiniz. Literatürde % lara varan etkinliği olduğu söylense de kişisel deneyimim bundan daha az olduğu ve birkaç kez tekrar gerektirdiği, uzun vadede de cerrahi küçültmenin yerini tutmadığıdır. Konkalar tekrar şişerse 2 şer ay arayla kez tekrarlanabilir. Radyofrekans uygulamasından hemen sonra konkaların yanlara doğu kırılması etkinliğini artırır. Kişisel olarak radyofrekansı; çocuklarda, kan sulandırıcı kullanan hastalarda, burun tıkanıklığının sebebinin sadece konka hipertrofisi olduğunu düşündüğüm hastalarda, konka kemiğinin büyük olmadığı hastalarda, genel anestezi alması riskli olan hastalarda, cerrahi tedaviyi istemeyen veya kısa sürede işine dönmesi gereken hastalarda tercih ediyorum.

• Cerrahi Tedavi; Konka cerrahisi genel anestezi, lokal anestezi veya sedasyon dediğimiz tam uyutulmadan yapılabilir. Günümüzde konka mukozasını koruyarak burun etinin içerden küçültüldüğü teknikler; yan etkisi en az, iyileşme süresi daha kısa, ameliyat sonrası kanama ve kabuklanmanın daha az ve sonuçlarının daha başarılı olduğu tekniklerdir. Endoskopik submüköz konka redüksiyonu dediğimiz ameliyatta; mikrodebrider denen aletle konkanın üzerini örten mukozaya zarar vermeden altındaki yumuşak doku fazlalığı bir yandan traşlanır bir yandan vakumla çekilerek ortamdan uzaklaştırılır. Konka kemiğinin büyük olduğu durumlarda kemiğinde bir kısmı alınır. Ameliyat her bir konka için ortalama dakika sürer. Ameliyat sonrası burun içine gün durmak üzere tampon konur. Hasta aynı gün evine gönderilebilir. Tamponlar çıkarıldıktan sonra gün hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. İyileşme süresince birkaç hafta burun içinde kabuklanma olabilir. Bu kabuklar serum fizyolojik ile yumuşatılarak temizlenebilir. Ameliyat sonrası gün istirahat önerilir. Ancak efor gerektirmeyen bir iş yapacaksanız ve ameliyat sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşamadıysanız 5. günden sonra çalışabilir, seyahat edebilirsiniz. Ameliyattan 10 gün sonra burnunuza normal su çekebilirsiniz, hafifçe sümkürebilirsiniz. Geçmiş yıllarda küçültme için  sıkça lazer kullanılmış ancak, ameliyat sonrası kabuklanma, ağrı, ek maliyeti nedeniyle ve günümüzde kullanılan tekniklere üstünlüğü olmadığından artık tercih edilmemektedir. Konkalar burun fonksiyonlarının vazgeçilmez yapılarıdır. Bu nedenle aşırı küçültme veya tamamının alınması çok sakıncalıdır. Böylesi bir durumda “boş burun sendromu” oluşur. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur. Çocuklarda cerrahi tedavi yerine radyofrekans ile küçültme tercih edilir. Cerrahi tedavi daha etkili ve daha kalıcıdır, ancak radyofrekansa göre iyileşme süresi daha uzundur.

Konka Ameliyatından Sonra Ne Gibi Komplikasyonlar Görülebilir?

Konka ameliyatında komplikasyon nadirdir, olası komplikasyonlar;
• Kanama; Müdahale gerektiren kanama oranı %1 in altındadır.
• Enfeksiyon
• Burun içinde yapışıklık
• Boş burun Sendromu; Burun etinin aşırı veya tamamının alınması durumunda gelişir. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

 Ameliyatta konka mukozası korunduğundan özellikle alerjik riniti olan hastalarda nadir de olsa konkalar tekrar büyüyebilir. Radyofrekans yönteminde tekrar büyüme oranı daha yüksektir.

Koku ve Tat Alma Bozuklukları Bu Hastalıkların Habercisi Olabilir

Covid pandemisinin pek çok kişiyi etkilediği ve can kayıplarına yol açtığı şu günlerde hastalığı işaret eden belirtiler konusunda herkes oldukça dikkatli davranıyor. Koronavirüs enfeksiyonunun görüldüğü hastalarda; yüksek ateş, kuru öksürük, nefes darlığı gibi ana belirtilere ek olarak tat ve koku alma sorunları da gözlenebiliyor. Fakat tat ve koku alma bozuklukları yalnızca Covid belirtisi olmayıp diğer etkenlerden kaynaklı soğuk algınlıklarında ve daha pek çok farklı hastalık türünde de görülebiliyor. Söz konusu sorunun hangi nedenden kaynaklandığının tespiti konusunda bireyde görülen diğer semptomlar belirleyici oluyor.

Medicana Kadıköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz; tat ve koku alma bozukluklarının nedenleri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilinmesi gereken tüm detayları paylaşıyor.

Koku ve Tat Alma Bozuklukları Birçok Hastalıktan Kaynaklanabiliyor

Koku ve tat alma bozuklukları, Covid semptomları arasındaki yerini almadan önce toplum tarafından önemsiz bir durum olarak görülüyordu. Oysaki bu tip sorunlar Covid gibi ciddi bir viral enfeksiyonun yanı sıra akut veya kronik önemli hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabiliyor. Kronik rinit, alerji ve soğuk algınlıkları nedeniyle oluşan tat ve koku alma bozukluklarının haricinde ani olarak gelişen durumlarda bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurulması ve muayeneden geçilmesi gerekiyor. Beslenmeyi olumsuz etkilemesinin yanı sıra bu tip sorunlar bozulmuş besinlerin tüketimi, gaz kaçağı gibi tehlikelerin algılanamaması gibi olumsuzluklara da yol açabiliyor. Tat ve koku alma bozukluklarının nedenleri arasında şunlar yer alıyor:

•Yaşlılık

•Soğuk algınlıkları ve gribal enfeksiyonlar

•Alerjiler•Burun polipleri

•Psikiyatrik hastalıklar

•Ağız kuruluğu ve diş çürükleri

•Kimyasallara maruz kalma, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı, çeşitli ilaçların kullanımı

•Yüz felci, beyin sarsıntısı ve baş travmaları

•Multipl skleroz, Alzheimer, Parkinson ve demans gibi hastalıklar

•Baş tabanı tümörleri

•Vitamin ve mineral eksiklikleri

•Tükrük bezlerine ilişkin bazı hastalıklar

•Sinüzit

Koku ve Tat Alma Sorunlarının Covid Kaynaklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Koku ve tat alma bozukluklarında belirtiler genellikle bu duyuların çeşitli derecelerde azalması veya tamamen kaybı ile tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatlardan bazılarının hissedilememesi, tatların normalden farklı şekilde algılanması şeklinde olabiliyor. Tat alma duyusu, koku alma duyusuna bağlı bir duyu olduğundan koku alma bozukluğu tat almayı da doğrudan etkiliyor. Medicana Kadıköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, gribal enfeksiyonlar veya tat-koku kaybına yol açabilen teşhisi konulmuş hastalıkların dışında hissedilen, özellikle de ani olarak ortaya çıkmış tat ve koku alma bozukluklarında sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguluyor. Elbette koronavirüs ile enfekte olan her bireyde koku ve tat alma bozuklukları gelişmeyebiliyor. Bu sorunu yaşayan hastalarda tat ve koku kayıpları tek başına olabileceği gibi öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, boğaz ağrısı gibi diğer koronavirüs belirtileri ile bir arada da görülebiliyor. Koku ve tat alma bozukluklarının koronavirüs enfeksiyonu şüphesi oluşturmasında en önemli etken, söz konusu semptomun ani bir şekilde ortaya çıkması ve şiddetli olması olarak değerlendiriliyor. Bunun yanı sıra diğer koronavirüs belirtilerinin tat ve koku kaybına eşlik etmesi, bireyin herhangi bir koronavirüs hastası ile temasının olması gibi durumlar Covid enfeksiyonu ihtimalini güçlendiren durumlar arasında yer alıyor.

Tat ve Koku Bozukluklarında Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tat ve koku alma bozuklukları ile sağlık kuruluşlarına başvuran hastalarda Covid şüphesinin bulunması halinde hastanın hemen izole edilmesi ve Covid testine tabi tutulması gerekiyor. Bunun dışındaki koku alma bozukluklarının teşhis edilebilmesi için objektif veya subjektif olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilen koku testlerine başvuruluyor. Bunlardan objektif olarak nitelendirilen test, bir makine kullanılarak bireyin verilen kokuları alıp almadığının öğrenilmesine yardımcı oluyor. Subjektif testlerde ise koku alma yeteneğinin yanı sıra bireyin hissedilen duyulara ilişkin cevap verme yeteneği de detaylı şekilde araştırılabiliyor. 8'li test veya 40'lı test şeklinde yapılan koku testleri yardımıyla koku ve tat alma bozuklukları kolaylıkla teşhis edilebiliyor. 8'li test süre açısından avantaj sağlaması nedeniyle çok daha sık kullanılırken daha uzun bir zaman gerektiren 40'lı test ile çok sayıda farklı kokuya ilişkin duyu araştırması yapılabiliyor. Duyularda herhangi bir sorunun teşhis edilmesi halinde burun etinden örnek alınarak koku hücrelerinin koku moleküllerine verdiği tepkilerin araştırılıyor. Burun içerisinin havalandırılması, burundaki havalanma bozukluğuna yol açan yapısal bozukluklar ve diğer durumların tedavi edilmesi de tat ve koku alma bozukluklarının tedavisinde önemli bir yer tutuyor. Bunların sonuç vermemesi halinde koku alma egzersizleri yardımıyla beyindeki koku soğancığı ve koku alma merkezinin aktifleştirilmesi mümkün olabiliyor. Alerji sorunu bulunan hastalarda antihistaminik ilaç tedavileri, burun akıntısını ve ağız kuruluğunu azaltmada etkili olan ilaçların kullanımı, nazal tümörler ile poliplerin çıkarılması, diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi, sigara ve madde kullanımının engellenmesi gibi uygulamalar da koku ve tat alma bozukluklarının tedavisinde tercih edilebilen yöntemler arasında yer alıfunduszeue.info Ünal Bayiz, koku ve tat kayıplarının Covid ve bazı diğer ciddi hastalıkları işaret edebildiğinin altını çiziyor. Bu sorunları yaşayan bireylerin maske ve mesafe gibi koruyucu önlemlere dikkat ederek sağlık kuruluşlarına başvurmasının önem arz ettiğini ekliyor.

Burun Eti &#;i&#;mesi Nas&#;l Tedavi Edilir?

T&#;p dilinde “konka” ad&#;yla an&#;lan burun eti; solunum yoluyla al&#;nan havan&#;n vücut &#;s&#;s&#;na uyumlu hale getirilmesi, filtrelenmesi ve nemlendirilmesinden sorumludur. A&#;&#;zdan al&#;nan hava do&#;rudan akci&#;ere inerken burundan al&#;nan hava önce burun etleri taraf&#;ndan temizlenir. Sonras&#;nda ise akci&#;ere gider. Dolay&#;s&#;yla burun etlerinin solunum fonksiyonlar&#;n&#; düzenlemesinde önemli bir role sahip oldu&#;unu söylemek mümkündür.

Burun Eti &#;i&#;mesi Bitkisel Tedavisi

  • Alerji sebeplerini saptay&#;n
  • Yüksek yast&#;k kullan&#;n
  • Elma sirkesi
  • Tuzlu su
  • Papatya çay&#; kürü

Burun etlerinde meydana gelen &#;i&#;lik solunum fonksiyonlar&#;na olumsuz yönde yans&#;r. Bu durum ki&#;inin ya&#;am kalitesinin dü&#;mesine ve gündelik ya&#;am&#;nda baz&#; sorunlar ya&#;amas&#;na neden olabilir.

burun eti &#;i&#;mesi

Burun eti &#;i&#;mesinin tedavisi, nedenlerine göre planlan&#;r. Buna göre doktor önerisiyle baz&#; ya&#;am tarz&#; de&#;i&#;iklikleri ve ilaç tedavisi önerilebilir. Çevresel faktörlerin kontrol alt&#;na al&#;nmas&#; ve ilaç kullan&#;m&#;na ra&#;men burun etleri küçülmüyorsa cerrahi yönteme ba&#;vurulur. Cerrahi yöntemde amaç burun etlerini olmas&#; gereken boyuta getirmektir.

Burun eti &#;i&#;li&#;i evde uygulanabilen baz&#; ya&#;am &#;ekli de&#;i&#;iklikleri ve bitkisel tedavi yöntemleri ile ortadan kald&#;r&#;labilir. Peki burun eti &#;i&#;mesi evde tedavi edilebilir mi? &#;&#;te sizler için haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z burun eti &#;i&#;mesi do&#;al ve bitkisel tedavi alternatifleri…

Burun Eti &#;i&#;mesi Nas&#;l Geçer? 5 Bitkisel Tedavi

1) Alerjiye Sebep Olan Faktörleri Yok Edin

  • Alerjik rinit, burun eti &#;i&#;mesine neden olan en önemli etkendir.
  • E&#;er sizin de alerji nedeniyle burun etlerinizde &#;i&#;me oluyorsa, bu sorundan kurtulmak için ilk yapman&#;z gereken alerjiye neden olan faktörleri belirlemektir. Bu konuda gerekirse uzman bir doktordan destek almal&#;s&#;n&#;z.
  • Tedavi sürecine destek olmak amac&#;yla sigara duman&#;ndan, toz kaynaklar&#;ndan, evcil hayvanlardan uzak durman&#;z&#; öneririz.
  • Ayr&#;ca yünlü k&#;yafetler yerine pamuk ve alerjik olmayan maddelerden yap&#;lan k&#;yafetleri tercih etmelisiniz.
burun eti &#;i&#;mesi nas&#;l geçer

2) Yüksek Yast&#;k Kullan&#;n

  • Burun eti &#;i&#;li&#;i yatar pozisyondayken artar.
  • Bu durum ki&#;inin kalitesiz uyumas&#;na, sabahlar&#; dinlenmemi&#; bir &#;ekilde kalkmas&#;na neden olur.
  • Bunu önlemek amac&#;yla gece uyurken yüksek yast&#;k kullanman&#;z&#; tavsiye ederiz.
burun eti &#;i&#;mesi saraço&#;lu

3) Elma Sirkesi

  • Burun eti &#;i&#;mesi sirke ile tedavi edilebilir!
  • Enfeksiyonlar burun eti &#;i&#;mesine neden olur.
  • Sirke ile burnu temizlemek, burundaki mukusun azalmas&#;n&#; sa&#;lar.
  • Ayr&#;ca burun içindeki bakterilerin olu&#;umunu önler.
  • Peki burun elma sirkesiyle nas&#;l temizlenir?
  • Öncelikle bir bardak &#;l&#;k suya bir yemek ka&#;&#;&#;&#; elma sirkesi ile bir tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; bal ilave edip iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z bu kar&#;&#;&#;m&#; günde 2 kez burnunuza çekip burnunuzu temizleyin.
  • Bu yöntem burun etlerinin küçülmesini sa&#;layarak burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; sorununu ortadan kald&#;r&#;r.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

burun eti &#;i&#;mesi sirke

4) Tuzlu Su

  • Burun eti &#;i&#;mesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir.
  • T&#;pk&#; elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder.
  • Bir bardak &#;l&#;k suya bir çay ka&#;&#;&#;&#; tuz ilave edip iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z bu kar&#;&#;&#;mla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin. Hepsi bu kadar!
  • Bu yöntem sayesinde k&#;sa süre içerisinde burun etleri küçülür.

Epsom Tuzu Nedir? Bilmedi&#;iniz 7 Faydas&#;, Kullan&#;m&#;

burun eti &#;i&#;mesi bitkisel tedavi

5) Papatya Çay&#; Kürü

  • Söz konusu bitkisel tedavi olunca akla ilk gelen isim &#;brahim Saraço&#;lu oluyor.
  • Peki sektörün duayen ismi bu konuda ne diyor?
  • Burun eti &#;i&#;mesi bitkisel tedavi Saraço&#;lu önerisiyle kar&#;&#;n&#;zday&#;z!
  • Sinüzit, burun eti &#;i&#;mesine neden olur. Saraço&#;lu bu önerisiyle asl&#;nda sinüziti tedavi ediyor. Böylelikle dolayl&#; olarak burun eti &#;i&#;li&#;i de yok oluyor.
  • &#;brahim Saraço&#;lu, sinüzite kar&#;&#; papatya çay&#; kürünü öneriyor.
  • Bu kürü haz&#;rlamak için ilk olarak ml içme suyunu kaynat&#;n.
  • Kaynayan suyun içine bir yemek ka&#;&#;&#;&#; kurutulmu&#; papatya ilave edip oca&#;&#;n alt&#;n&#; k&#;s&#;n.
  • Ard&#;ndan kaynayan papatyan&#;n buhar&#;n&#; yakla&#;&#;k 5 dakika soluyun. Bu s&#;rada ocak k&#;s&#;k ate&#;te yanmaya devam etti&#;i için dikkatli olmal&#;s&#;n&#;z.
  • Dilerseniz i&#;lem s&#;ras&#;nda buhar&#;n kaybolmamas&#; için ba&#;&#;n&#;z&#;n üzerini bir havlu ile kapatabilirsiniz.
  • 5 dakikal&#;k buhar soluma i&#;leminden sonra oca&#;&#; kapat&#;n.
  • Tencereyi ocaktan indirip 10 dakika bekleyin.
  • 10 dakikal&#;k aradan sonra oca&#;&#;n alt&#;n&#; yeniden aç&#;p 5 dakika daha buhar&#;n&#; soluyun.
  • Bu i&#;lemi her ak&#;am 3 kere tekrar edebilirsiniz.

Papatya Çay&#;n&#;n Faydalar&#; Nelerdir? Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

papatya çay&#;

Burun Eti &#;i&#;mesi Belirtileri: Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Burun eti &#;i&#;mesinin en yayg&#;n ve s&#;k görülen belirtisi burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;d&#;r. Bu belirti yatar haldeyken, genellikle geceleri daha fazla hissedilir. Bu durum uyku kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Peki burun eti &#;i&#;mesinin di&#;er belirtileri nelerdir? Gelin hep birlikte bu sorunun yan&#;t&#;na bakal&#;m!

  • Burun t&#;kan&#;kl&#;&#;&#;
  • Geniz ak&#;nt&#;s&#;
  • Yüz bölgesinde a&#;r&#;
  • Koku alma güçlü&#;ü
burun eti &#;i&#;mesi belirtileri

Burun Eti &#;i&#;mesi Neden Olur?

  • Burnun her iki taraf&#;nda 3’er tane burun eti bulunur. Bu burun etleri bulunduklar&#; yere göre; üst, orta ve alt &#;eklinde isimlendirilirler.
  • Burun etleri yumu&#;ak yap&#;daki k&#;k&#;rdak dokulard&#;r. &#;ç k&#;sm&#; kemikten, d&#;&#; k&#;sm&#; ise mukozadan olu&#;ur. Bu iki yap&#; aras&#;nda ise yumu&#;ak bir doku bulunur.
  • Ön bölgede, en altta bulunan burun eti en büyük oland&#;r.
  • Burun etleri, solunum fonksiyonlar&#;n&#;n düzenli bir &#;ekilde olmas&#;nda önemli bir role sahiptir.
  • Burundan al&#;nan hava burun etlerinin büyüyüp küçülmesi, kan dola&#;&#;m&#;n&#;n artmas&#; veya azalmas&#;yla vücuda uygun hale getirilir. Bu döngü s&#;ras&#;nda burnun bir taraf&#;ndaki alt burun eti büyürken di&#;er tarafta altta yer alan burun eti ise küçülür veya dinlenir.
  • Burun eti &#;i&#;mesi genellikle alt burun etlerinde olur. Baz&#; özel durumlarda ise ortadaki alt burun etlerinde de olabilir.
  • Peki burun eti &#;i&#;mesi neden genellikle alt burun etlerinde olu&#;ur?
  • Çünkü alt burun etleri çok damarl&#; bir yap&#;dad&#;r. Dolay&#;s&#;yla kan dola&#;&#;m&#; artt&#;&#;&#;nda veya azald&#;&#;&#;nda burun etleri büyür.
  • Alt burun etlerindeki bu sorunlar, yap&#;sal veya de&#;i&#;imler anormallikler neticesinde olu&#;abilir.
  • Burun etindeki &#;i&#;lik genetik, çevresel veya fiziksel nedenler olabilir.
  • Dilerseniz &#;imdi burun eti &#;i&#;mesine neden olan faktörleri inceleyelim.
burun eti &#;i&#;mesi do&#;al tedavi

Burun eti &#;i&#;li&#;in nedenleri &#;u &#;ekilde özetlenebilir:

  • Alerjik rinit
  • Sinüzit
  • Burun kemi&#;i e&#;rili&#;i
  • Burun iltihaplar&#;
  • Vazomotor rinit
  • Hormonal sebepler
  • Alt burun etinin anatomik olarak büyük yap&#;da olmas&#;
  • Çevresel faktörler
  • Ergenlik ve gebelik gibi fizyolojik nedenler (geçi&#;i büyüme olu&#;turur)
  • Burun spreylerinin uzun süre kullan&#;m&#;
  • Sigara kullan&#;m&#;
  • Bunlara ek olarak; tansiyon, kalp hastal&#;klar&#; ve baz&#; psikiyatrik hastal&#;klarda kullan&#;lan ilaçlar&#;n yan etkisi olarak da burun etlerinde büyüme olu&#;abilir.
burun eti konka &#;i&#;mesi

Bahar Alerjisine Ne &#;yi Gelir?

Alerjik Ka&#;&#;nt&#;ya &#;yi Gelen 9 Bitkisel Çözüm

Burun T&#;kan&#;kl&#;&#;&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde An&#;nda Etkili 6 Do&#;al Çözüm

Burun Ak&#;nt&#;s&#; Kesmek &#;çin Ne Yapmal&#;? Nas&#;l Geçer? Bitkisel Çözüm

Evde Kendi Burun Spreyinizi Kolayca Haz&#;rlay&#;n! En Etkili 5 Do&#;al Tarif

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Ameliyatı ve Sonrası Nasıldır?

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?


Burun, yüzün tam ortasında yer alan ve ilk bakışta göze çarpan organdır. Bu nedenle rinoplasti yani burun estetiği ameliyatı en sık başvurulan estetik cerrahi prosedürlerden biri haline gelmiştir. 
Burun estetiği ile birlikte hastada kıkırdak veya kemik eğriliği varsa bu sorunlar da düzeltilerek hastanın sağlıklı nefes alması sağlanabilir. Burun estetiği ile ilgili daha detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Rinoplasti olarak bilinen diğer ismiyle kanser burun estetiği, bir tür burun ameliyatıdır. Rinoplastiden burnundan nefes almakta zorlanan veya sadece estetikkaygıdan dolayı burnunun görünümünde değişiklik yapmak isteyen kişiler faydalanabilir. Burnun üst kısmı kemik alt kısmı kıkırdaktan oluşur. Rinoplasti ile bu bölgelerin biri veya her ikisi birden değiştirilebilir. Rinoplasti işlemi şu nedenlerden dolayı uygulanabilir:
  • Yuvarlak, kalkık, kancalı veya sarkık görünen burnu düzeltmek
  • Sapmış bir septumu düzeltmek
  • Çok geniş, çok küçük, çok büyük veya yukarı doğru kıvrılan burun deliklerini düzeltmek
  • Burun köprüsündeki gözle görülür çukurluk veya tümseklerden kurtulmak için
  • Yüz dengesi oluşturmak (Yüzüne oranla çok büyük veya çok küçük buruna sahip olanlar)
  • Tıkanmış burun pasajlarını açmak için uygulanabilir.
Rinoplasti işlemi herkes için uygun olmayabilir. Doktorunuzla işlemin size uygunluğu hakkında konuştuktan sonra onay alırsanız bu noktada nasıl bir değişiklik istediğiniz ile ilgili konuşabilirsiniz. Doktorunuz ile birlikte istediğiniz burnun şekli ve boyutuna karar vererek bir plan gerçekleştirirsiniz. Bu noktada ilk dikkat edilen estetik kaygısından ziyade burnun işlevselliğini her zaman en üst seviyede tutmaktır. Hiçbir doktor daha güzel olmasını isteseniz bile size uygun olmayan (örneğin daha zor nefes almanıza neden olacak) bir işlemi yapmayacaktır. Doktorunuz isteklerinizin yanı sıra yüz özelliklerin ve daha çeşitli durumları göz önünde bulundurarak sizin için en doğru ve içinize sinen işlemi uygulamaya çalışacaktır.

Burun Estetiği Nedir?

 

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

"Burun estetiği nasıl yapılır?" sorusundan önce burun estetiğine karar verme süreci hakkında bilgi sahibi olmak beklentilerin netleşmesi adına faydalı olacaktır . Rinoplasti işlemine kara verdikten sonra bu kararınızı doktorunuza bildirmeniz ve onun da onaylaması gerekir. Doktorunuz bu işlemi onaylamadan önce bazı durumları dikkate alır. Bu durumların başında ameliyatı neden istediğiniz ve beklentilerinizin neler olduğu gelir. Bu konuyla ilgili yapılan detaylı bir konuşma sonrasında doktorunuz genel sağlık durumunuz, kullandığınız ilaçlar, yaşadığınız burun tıkanıklıklarını kapsayan bir tıbbi geçmiş sorgulaması yapabilir.
Doktorunuz rinoplastiye onay verdikten sonra öncelikle bir fiziksel muayene uygulanır. Bu muayenede burnunuzun iç ve dış kısımları incelenir, şikayetiniz detaylıca dinlenir. Doktor hangi değişikliğin yapılması gerektiğine karar verir ve bunun ne gibi sonuçları olabileceğinden bahseder. Ameliyat öncesi yapılan son işlem ise burnunuzun detaylı açılardan fotoğrafının çekilmesidir. Çeşitli yazılımlar sayesinde burnunuz üzerinde oynamalar yapılarak ameliyat sonrası olası görünümleri oluşturulur. Tüm bu işlemler sonucunda cerrahınız ile detaylı bir görüşme sonrasında nasıl bir yol izleyeceğiniz ile ilgili detaylı bir plan oluşturabilirsiniz.
 

Rinoplastide Hangi Anestezi Uygulanır?

Rinoplastide işlemin büyüklüğüne göre lokalveya genel anestezi işlemi uygulanır. Lokal anestezi sadece vücudunuzun bir bölgesinin uyuşmasına neden olurken genel anestezide tamamen uyutulursunuz. Anesteziden sonra işleme başlanır. Rinoplasti açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilir.

Burun Estetiği Fiyatları


Açık Rinoplasti Nedir?

Açık rinoplastiişlemi daha komplike durumlarda uygulanabilir. Kapalı rinoplastiye göre daha büyük bir burun şekillendirme prosedürünü içerir. İlk olarak burnun derisini ayırmak için bazı kesiler yapılır. Ardından daha net bir şekilde ortaya çıkan burun anotamisinde şekillendirme işlemi başlar. Yeni burunda kıkırdağa ihtiyaç duyulduğu durumda kulak veya burundan bir miktar kıkırdak alınabilir.
 

Kapalı Rinoplasti Nedir?

Kapalı rinoplastiişlemi açık rinoplastiye göre daha küçük bir boyutlu bir işlemdir. Bu işlemde de açık rinoplasti ile benzer şekilde ilk olara burnunuza kesiler atılarak cilt kemik ve kıkırdaktan ayırılıp ve yeniden şekillendirme işlemine başlanır.

Burun Estetiği Sonrası
 

Burun Estetiği Sonrası

Burun estetiği sonrası uzun ve ağrılı bir iyileşme sürecine sahip olabilir. Ameliyat bittikten sonra birkaç saat daha hastane ortamında izlenmeye devam edersiniz. Hiçbir sorun olmadığı taktirde gün içinde taburcu işlemleriniz başlatılabilir. Ancak hala anestezialtında olacağınız için eve dönüşte size eşlik edecek birinin bulunması gerekir.
Rinoplasti ameliyatı sonrası şunları deneyimleyebilirsiniz:
  • Doktorunuz tarafından burunda olası şişmeyi en aza indirme veya iyileşme aşamasında burnun şeklini koruyabilmek amacıyla konan atel, ortalama 1 veya 2 hafta boyunca takılır.
  • Burnunuzun içine pamuklu gazlı bez yerleştirilir ve ortalama gün içerisinde doktorunuzun talimatına göre çıkarabilirsiniz.
  • Burun ve göz çevresinde şişlik ve morluk olabilir.
  • Yaklaşık 1 yıla kadar özellikle sabahları hafif yüz şişmesi yaşayabilirsiniz.
Ameliyattan birkaç gün sonra akıntı ve kanama yaşayabilirsiniz. Bu durumda endişelenmenize gerek yoktur. Burnunuzun altına bantlanmış olan gaz, bu akıntı ve mukusu emer. Damlama pedini ne sıklıkla değiştirmeniz gerektiğini doktorunuza sorarak öğrenebilirsiniz.
Ameliyattan belli bir süre sonradikişlerin alınması gerekir. Doktorunuz sizi dikişlerin ne zaman alınabileceği ve ne sıklıkla kontrole gitmeniz gerektiği ile ilgili bilgilendirecektir.

Rinoplasti Nedir?
 

Burun Estetiği İle İlgili Sık Sorulan Sorular

 

Burun Estetiği Kaç Yıl Gider?

Rinoplasti işlemi bir cerrahi işlem ile burnunuzun yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Bu burun estetiğinin kalıcı bir işlem olduğu anlamına gelir. Yani ömür boyusürecektir. Ancak bazı durumlarda tamamen iyileştikten ve burnunuz son şeklini aldıktan sonra yapılan işlem sizi tatmin etmeyebilir. Bu durumda ikinci bir rinoplasti işlemini doktorunuz ile konuşabilirsiniz.
 

Açık ve Kapalı Rinoplasti Farkları

Kapalı rinoplastide kesiler sadece burnun içerisinden yapılır. Burnun kıkırdak dokusu bu küçük kesilerin içerisinden çıkarılarak şekillendirilir. Açık rinoplasti işleminde ise burun deliklerinin iç kısmına veya burnun dış yüzeyine atılan kesiler ile burun şekillendirme işlemi gerçekleştirilir.
 

Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?

Burun estetiği olmanın belirli bir yaşıyoktur. Ancak çocukluk döneminde burnumuz büyümeye ve şekli değişmeye devam edeceği için genellikle erişkinlik dönemine girene kadar burun estetiği yapılmaz. Ancak nefes almada zorluk yaşama ve benzeri tıbbi durumlar istisnai bir süreç olabilir.
 

Burun Estetiği Kimlere Yapılmaz?

Rinoplasti işlemi herkes için uygun olmayabilir.
  • Yüz gelişiminin tamamlanması
  • Fiziksel olarak sağlıklı olmak
  • Sigara içmemek sizin rinoplasti için iyi birer aday olduğunuz anlamına gelebilir.
Her şekilde rinoplasti ile ilgili doktorunuzla konuşarak detaylı bir bilgi alabilirsiniz.
 

Burun Ameliyatından Sonra Yüz Şekli Değişir mi?

Yüz şekliise genetiğe bağlı olarak oluşur ve değiştirilmek için herhangi bir cerrahi işlem yapılmadıkça değişmez. Ancak yüzün tam ortasında bulunan burunda meydana gelen değişiklikler yüzün genel görüntüsünü etkileyebilir. Bunu en iyi şekilde burun ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğraflarında bakarak fark edebilirsiniz.
 

Burun Estetiği Morlukları Nasıl Geçer?

Burun ameliyatından sonraki iyileşme süreci bazı zorlukları içerebilir. Bunların başında bir süre gözçevresindeki morluklar ve şiş bir burun ile gezmeniz gelebilir. Bu yan etkilere iyi gelecek bazı öneriler şunlardır:
  • Sıcak banyodan ve buruna konan ateli ıslatmaktan kaçının.
  • İyileşme sürecinizde uyurken veya uzanırken başınızı birkaç yastık ile destekleyin.
  • Buruna baskı yapmamak için ağızdan hapşırmaya dikkat edin.
  • hafta boyunca yorucu bir spordan veya burnunuza temastan kaçının.
 

Burun Estetiği Kaç Saat Sürüyor?

Burun estetiği süresi ile ilgili net bir bilgi yoktur. İşlemin büyüklüğüne veya kişinin burun anatomisine göre farklılık gösterebilir. Ancak ortalama bir rinoplasti işlemi saatarasında sürer. İşlemin kompleksliğine göre bu süre daha da uzayabilir.
 

Burun Estetiği Fiyatları

Burun estetiği fiyatı, işlemin karmaşıklığına, beklentilerinize ve sağlık kuruluşuna göre farklılık gösterebilir. En doğru bilgi ve sigortanızın ödeme kapsamını öğrenebilmek için sağlık kuruluşunuz ile iletişime geçebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası