doğalgaz ilk endeks son endeks hesaplama / Sepaş Enerji - Sepaş Bilgi Merkezi - Enerji Okuryazarlığı

Doğalgaz Ilk Endeks Son Endeks Hesaplama

doğalgaz ilk endeks son endeks hesaplama

Fatura Detayları

İlk okuma tarihi
Bir önceki fatura döneminde sayaç göstergesinin belirlendiği tarihi belirtir ve yeni oluşacak faturanın başlangıç tarihi olarak kabul edilir.

Son okuma tarihi
Yeni faturalandırma döneminde, faturalandırma yapılabilmesi için sayacın okunduğu tarihi belirtir.

İlk gösterge
Önceki faturalandırma döneminde sayaçtan okunan gösterge değerini belirtir.

Son gösterge
Yeni faturalandırma döneminde sayaçtan okunan son gösterge değeri belirtir.

Tüketim (m³)
Önceki ve yeni okuma tarihleri arasında sayaçtan geçen doğal gaz hacmini belirtir. İlk ve son göstergeler arasındaki farkı ifade eder.

Düzeltme katsayısı
Farklı basınçlarda kullanılan gerçek doğal gaz miktarını belirlemek üzere düzeltme katsayısı hesaplanarak uygulanır. Katsayı aylık olarak değişmektedir.

Düzeltilmiş tüketim (m³)
Basınç, sıcaklık, sıkıştırılabilirlik değişkenleri göz önünde tutularak hesaplanır. Düzeltilmiş tüketim, sayaçtan fiili olarak geçen doğal gaz miktarını standart hacim cinsinden ifade eder ve tüketim değerine, düzeltme katsayısının uygulanması sonucu elde edilir.

Ortalama üst ısıl değer (kcal/m³)
1 m³ doğal gazın yanması sonucunda elde edilen enerji miktarını ifade eder ve karışımın durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Faturanızı farklı katsayıların, gün ağırlıklı ortalamasına göre ödersiniz. Standart değer kcal/m³ kabul edilerek, fiili ortalama üst ısıl değerin standart değere oranı, tüketilen gerçek enerji miktarını belirler. Böylece diğer yakıtlardan farklı olarak, doğal gazda kullanılan enerji miktarı oranında ödeme yaparsınız.

Tüketilen enerji miktarı (kWh)
Basınç, sıcaklık, sıkıştırılabilirlik değişkenleri göz önünde tutularak hesaplanarak sayaçtan fiili olarak geçen doğal gaz miktarını enerji cinsinden ifade eder. Tüketim değerine, düzeltme katsayısı ve ortalama üst ısıl değerin uygulanmasıyla elde edilir.

Ortalama satış bedeli (TL/kWh)
1 kWh enerji eşdeğeri doğal gazın ortalama satış fiyatını ifade eder. Fatura dönemindeki farklı tarifelerin, gün ağırlıklı ortalamasıdır.

Tüketim bedeli (TL)
Tüketilen enerji miktarına bağlı olarak, katma değer vergisi hariç fatura bedelini belirtir.

KDV (%)
Tüketim bedeline uygulanan, katma değer vergisi bedelini ifade eder.

Tenzilat/İlave (TL)
Bir önceki faturada yapılan ve son faturaya yansıtılan tenzilat/ilave bedelini ifade eder.

Yuvarlama (TL)
Son faturada yapılan ve bir sonraki faturaya yansıtılacak yuvarlama bedelini ifade eder.

Özel hizmet bedeli (TL)
Abonenin talebi halinde gerçekleştirilen hizmetlerin, katma değer vergisi haricindeki bedelini belirtir. Doğal gaz arzını geçici olarak durdurma (Açma-kapama), yeniden sağlama gibi hizmetler ve usulsüz kullanım var ise ilgili bedel bu haneye eklenir.

Gecikme bedeli (TL)
Bir önceki fatura dönemi, son ödeme tarihi sonrasında yapılan ödemelere uygulanan ilave bedeli ifade eder.

KDV (%)
Usulsüz kullanım ve gecikme bedellerine uygulanan, katma değer vergisi bedelini ifade eder.

Doğalgaz hesaplama nasıl yapılır? Doğalgaz kullanımı ve fatura &#;creti nasıl hesaplanır (Istanbul, Izmir, Ankara ve Bursa)

Haberin Devamı

Doğalgaz Özellikleri Nelerdir?

 Doğalgaz kullanıldığında kazan daireleri temiz kalır.

 Enerji tasarrufu sağlar.

 Gaz halinde olduğundan dolayı yanıcı ve yakıcı birleşme şansı daha iyi olduğundan dolayı yüksek verim ile yanmaktadır.

 Doğalgaz yandığı zaman havayı kirletecek atıklar meydana getirmemektedir.

 Yüksek ısıl değerinden dolayı fazla tercih edilmektedir.

Doğalgaz Faturası Nasıl Hesaplanır?

  Doğalgaz sayıcınızı düzenli bir şekilde okuyorsanız aylık olarak ne kadar metreküp faz tükettiğinizi tahmin edebilmeniz mümkündür. Kış aylarında havanın soğuması ile bu tüketimler değişkenlik gösterebilmektedir. Aylık tüketiminizin hacmini tam olarak bilmiyorsanız sayacınızın endeksini not edebilirsiniz. Daha sonraki ay gelen faturanın endeksi ile karşılaştırma yapabilirsiniz.

 Sayaçtan ölçülen hacim = son endeks – ilk endeks

 Bu değer hesaplandıktan sonra düzeltilmiş tüketimi bulmanız gerekmektedir.

 Düzeltilmiş tüketim = sayaçtan ölçülen hacim X düzeltme katsayısı

  Doğalgaz faturasını hesaplayabilmek için ilk önce o ay ne kadar doğalgaz harcadığınızı bilmeniz gerekmektedir. Doğalgaz sayacınıza giderek o ay yakmış olduğunuz doğalgazın endeksini görebilirsiniz. Bir önceki ay faturanızda yer alan son endeksine bakmalı ve bu endeksleri birbirinden çıkarmalısınız. Böylece doğalgaz hesaplamak için kullanılan ayda ki doğalgaz hacminden geçmiş olan ayın hacmini çıkartıp o ayda kullanılmış olan doğalgaz hacmini bulacaksınız.

Haberin Devamı

  Doğalgaz, gaz olduğundan dolayı hem sıkıştırılmış hem de akışkan bir yapıya sahip olduğundan dolayı faturalamada yer alan düzeltme katsayısı ile o ay da kullanılmış olan doğalgaz hacmi çarpılmaktadır. Bu sonuca da düzeltilmiş tüketim ismi verilmektedir.

  Bu düzeltilmiş tüketim sonrasında 1 metreküp doğalgazın yakılması ile ortaya çıkmış olan enerji miktarı ile çarpılmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda doğalgaz firmasının tüketim başına ücretini bularak faturanızı hesaplamanız mümkündür.

 Doğalgaz faturası;

 Dağıtım şirketine,

 Sayacın bulunduğu konuma, il, ilçeye göre,

 Sayaç türüne göre,

 Sayaç ölçüm basıncına göre

 Değişkenlik gösterebilmektedir. Bölgenizde olan doğalgaz firmasını arayarak ya da internet sitesinden o ay ki düzeltme kayşasını öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Merkezi Sistemde Doğalgaz Nasıl Hesaplanır?

  Merkezi sistem üzerinde kullanılan doğalgaz apartmanda bulunan dairelerin metre karesine

 bölünmesinden hesaplanmaktadır. Merkezi ısıtma sistemlerinde evdeki kaloriferin hangi seviyede ve ne kadar süre yandığına göre ölçeklendirme değişmektedir.

  Apartmana gelmiş olan aylık tüketim miktarı binanın toplam alanına bölünmesi ile sonuç ortaya çıkar. Bu çıkan sonuç her dairenin alanı ile çarpılmaktadır. Dairenin küçüklüğüne ya da büyüklüğüne göre değişen fiyatlar olmaktadır. Apartmanda ortak kullanılan alanlar da bu tüketim miktarına eklenerek bulunmaktadır.

Doğalgaz Hesaplama Nasıl Yapılır? Merkezi Sistemde Doğalgaz Nasıl Hesaplanır?


Doğalgaz faturasını hesaplamak için ilk bilmeniz gereken o ay ne kadar doğalgaz tüketmiş olduğunuz.

Doğalgaz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Doğalgaz faturasını hesaplamak için doğalgaz sayacınıza giderek o ay yaktığınız doğalgaz endeksini ve bir önceki faturanızda yazan son endeksi çıkartmalısınız. Doğalgaz hesaplama için kullandığınız ayda ki doğalgaz hacminden geçen ayın hacmini çıkartıp o ay kullanılan doğalgaz hacmini bulacaksınız.

Sonuç olarak doğalgaz bir gaz olduğu için ve hem sıkılaştırılıp hem de akışkan bir yapıya sahip olduğu için faturalandırmada düzeltme katsayısı adı verilen bir kat sayı ile o ay kullanılan doğalgaz hacmi çarpılır. Çıkan sonuca da düzeltilmiş tüketim ismi verilir.

Düzeltilmiş tüketim daha sonrasında 1 metreküp doğalgazın yakılmasıyla ortaya çıkan enerji miktarı ile çarpılmaktadır. Bütün bu işlemler gerçekleştiğinde ortay çıkan sonuç ile doğalgazı size bağlayan firmanın tüketim başına ücretini bularak faturanızı hesaplayabilirsiniz.

Merkezi Sistemde Doğalgaz Nasıl Hesaplanır?

Merkezi sistemlerde fatura ısıtma toplam kullanılan doğalgazın apartmandaki daire metre karesine bölünmesinden oluşmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile merkezi ısıtma sistemlerine ölçeklendirme getirilmesi ile evde bulunan kaloriferin hangi seviyede ve ne kadar süre yakıldığına göre değişmektedir.

Apartmana aylık gelen tüketim miktarının binanın toplam alanına bölünmesi ile bir sonuç çıkmakta ve çıkan sonuç her dairenin alanı ile çarpılmaktadır. Daire büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişen fiyatlara apartmanda kullanılan ortak alanların tüketim miktarı da eklenerek bulunmaktadır.

Doğalgaz Fatura Hesaplama

yılı itibariyle doğalgaz birim fiyatlarına göre güncellenen metreküp fiyatlarıyla doğalgaz faturanızı hesaplıyoruz. Havaların soğumasıyla beraber evlerimizde ısıtmada kullandığımız yada yazında duş alırken ve ocakta kullandığımız doğal gaz sürekli bizimle. Kabarık doğal gaz faturaları da hanelerimizin giderleri arasında birinci sıraya yerleşiveriyor. 2+1 bir evin kışın ödeyeceği aylık doğalgaz faturası TL arasında değişiyor. Eğer eviniz en üst kattaysa ve yeterli ısı yalıtımlı değilse bu rakam da daha da yukarılara çıkmakta maalesef.

Aşağıdaki online doğalgaz fatura hesaplama aracımız ile yaşadığınız ili seçip tüketim miktarını girerseniz yaklaşık olarak ödeyeceğiniz doğalgaz fatura tutarını sizler için hesaplıyoruz. Doğalgaz hesaplama aracımız ile Başkent doğalgaz , Bursagaz, Esgaz, İgdaş İzmirgaz, Kayserigaz, Gazdaş, Dergaz, Kırgaz, Samgaz, Palen, Emindenizli ve diğer doğalgaz satışı yapan şirketlerin doğalgaz faturalarını buradan hesaplayabiliriz. doğalgaz metreküp fiyatı şehre göre değişmekte ve KDV dahil yaklaşık TL arasındadır. Hesaplama formu ile ne kadar doğalgaz faturası geleceğini öğrenebilirsiniz.

Doğal gaz faturası için metreküp fiyatı kaç lira ?

dogalgaz-fatura-hesaplama

Doğal gaz sayaçları tüketim miktarını metreküp (m3) olarak gösterirler. Fakat tüketim ise kilowatt-saat üzerinden fiyatlandırılmaktadır. Yani doğalgaz faturalarında TL/kWh diye bir ibare mutlaka görürsünüz. 1 m3 doğalgazdan 10,64 kWh enerji açığa çıkar yani 1 m3 doğalgaz = 10,64 kWh dır.

Doğalgaz faturası hesaplanırken gelen görevli sayaçtaki son endeks değerini elindeki makineye girer ve bu sayede ilk okuma endeksi ve son okuma endeksi arasındaki farkın üzerine %18 Kdv, Ötv ve sistem kullanım bedeli gibi bazı kalemler eklenir ve doğalgaz faturası hesaplanır.

En çok doğalgaz tüketimi yapan illerimiz hangileri?

İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, İzmir illerimizdir. Doğalgaz fiyatları Dağıtım bölgesi Abone grubu gibi faktörlere göre ilden ile farklılık gösterebilir ama büyük farklar değildir bunlar.

1 metreküp (m3) doğalgaz kaç TL ?

Şehirlerimizde 1 m3 doğalgazın fiyatı ortalama TL bandına ulaşmıştır. Ayrıca 1 m3 doğalgazın fiyatı İstanbul için 4,58 TL, Ankara TL, İzmir TL&#;dir. Aşağıda bazı büyük şehirlerimizde doğalgazın metreküp fiyatını görebilirsiniz. (Kdv Hariç)

Türkiye&#;deki illere göre doğalgaz metreküp (m3) satış tarife fiyatları (Kdv Hariç)

ŞehirŞirketDoğalgaz M3 fiyatı
AdanaAKSA TL
AdıyamanAKMERCAN TL
AfyonAKSA TL
AğrıAKSA TL
AksarayENERYA TL
AnkaraBAŞKENTGAZ TL
AntalyaENERYA TL
ArtvinAKMERCAN TL
AydınENERYA TL
BalıkesirAKSA TL
BartınAKMERCAN TL
BatmanAKSA TL
BayburtAKSA TL
BilecikAKSA TL
BursaBURSAGAZ TL
BoluAKSA TL
ÇanakkaleAKSA TL
ÇankırıKARGAZ TL
ÇorumÇORUMGAZ TL
DenizliENERYA TL
DüzceAKSA TL
EdirneZORLUENERJİ TL
ElazığAKSA TL
ErzurumPALEN TL
EskişehirESGAZ TL
GiresunAKSA TL
GümüşhaneAKSA TL
HakkariAKMERCAN TL
IspartaTOROSGAZ TL
İstanbulİGDAŞ TL
İzmirİZMİRGAZ TL
KahramanmaraşARMADAŞ TL
KarabükKARGAZ TL
KaramanENERYA TL
KastamonuKARGAZ TL
KayseriKAYSERİGAZ TL
KırklareliZORLUENERJİ TL
KırşehirKIRGAZ TL
KocaeliİZGAZ TL
KonyaENERYA TL
KütahyaÇİNİGAZ TL
MalatyaAKSA TL
ManisaAKSA TL
MardinAKMERCAN TL
MuğlaAKMERCAN TL
OrduAKSA TL
RizeAKSA TL
SakaryaAGDAŞ TL
SamsunSAMGAZ TL
ŞanlıurfaAKSA TL
SiirtAKSA TL
ŞırnakAKMERCAN TL
SivasAKSA TL
TekirdağZORLUENERJİ TL
TokatAKSA TL
TrabzonAKSA TL
TunceliAKMERCAN TL
UşakUDAŞ TL
VanAKSA TL
YalovaARMAGAZ TL
YozgatSÜRMELİGAZ TL
Zonguldak TL

Doğalgaz faturalarında gördüğümüz düzeltme katsayısı ve ortalama Üst ısıl değerleri ne anlama geliyor?

Düzeltme katsayısı: Doğalgaz sayaçlarından ölçülen gaz miktarı mevsim iklim sıcaklık gibi bazı dış etkenlerden dolayı bir düzletme katsayısı ile hesaplanması gerekmektedir. Düzeltme katsayısı sembolü “K” dır. Bu katsayı basınca, sıcaklığa göre farklılıklar gösterebilmektedir. Havalar sıcak olduğunda gaz yoğunluğu daha fazla olduğunda daha çok gaz tüketilmiş gibi çıkmakta, tersinde de yani soğuk havalarda azalan gaz yoğunluğundan dolayı gaz miktarını daha az çıkmasında engel olmak için bu katsayı kullanılır ve her ay doğalgaz faturalarındaki düzeltme katsayısı değişmektedir. Doğalgaz sayacından ölçülen hacim düzeltme katsayısı ile çarpılır.

Ortalama Üst Isıl Değer : 1 m3 doğal gazın yanması sonucu ortaya çıkan ısı enerjisi miktarıdır. 1 m3 doğalgazdan ortaya çıkan ve kilokalori (kcal) cinsinden enerji miktarıdır.

Örneğin: m3 doğalgaz tüketimi yapan bir mesken sahibi faturadaki düzeltme katsayısı ve ort. Fiili Üst ısıl değer ise
x x = (kwh) tüketilen enerji miktarı elde edilir

Daha az Doğalgaz faturası ödemek için ne yapmak gerekir?

DİĞER FATURA HESAPLAMALARI

ELEKTRİK FATURASI HESAPLAMASI BURADA

SU FATURASI HESAPLAMASI BURADA TIKLAYIN ÖĞRENİN

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası