sağ tarafta şişlik / ENT KULAK BURUN BOĞAZ NÖROLOJİ UYKU SES HASTALIKLARI

Sağ Tarafta Şişlik

sağ tarafta şişlik

Karaciğer Kanseri, Karında Şişlik Ve Ağrıyla Geliyor…

Karnınızın üst tarafında devam eden bir ağrıyla uyanıyor, karnınızın herhangi bir yerinde oluşan ağrılardan şikayet ediyor, çok az miktarda yemenize rağmen hemen doyuyorsanız karaciğer kanseri riski ile karşı karşıya olabilirsiniz. Karaciğer kanserinin sinsi ilerleyen ve erken dönemde belirti vermeyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor.

Karaciğer kanseri nedir?

Karaciğerin kendi dokusundan meydana gelen kötü huylu tümörlerin yol açtığı ciddi bir sağlık problemi olan karaciğer kanseri özellikle de Hepatit B sorununun olduğu kişilerde yaygın olarak görülür. Gelişmiş ülkelerde nispeten daha az rastlanılan karaciğer kanseri, erkeklerde kadınlara oranla daha sık gözlemlenir.

Karaciğer kanserinin %90’ını karaciğerin fonksiyonel hücresi olan hepatositten kaynaklanan hepatoselüler karsinom oluşturur. Geriye kalan %10’luk dilim ise çoğunlukla karaciğer içindeki safra yollarından köken alan kolanjiyokarsinom adı verilen tümörler sebebiyle ortaya çıkar.

Karaciğer kanseri neden olur?

Karaciğer kanserinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de bazı olguların etkili olduğu düşünülmektedir. Bu noktada en önemli faktör bazı hepatit virüslerinin sürekli devam etmesi durumunda yani kronik hale gelmesiyle karaciğer kanseri meydana gelebilir.

Bir diğer sebep ise DNA mutasyonlarıdır. Şöyle ki karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin DNA’sında meydana gelen mutasyonlar sebebiyle oluşur. Hücreler kontrolsüz şekilde büyüyerek tümöre dönüşebilir. Karaciğer kanserlerinde de belki de en büyük nedeni metastaz oluşturmaktadır. Yani başka bir organ ya da dokudaki kanserli hücrelerin karaciğere sıçramasıyla burada kanser oluşabilir.

Karaciğer kanseri belirtileri nelerdir?

Karaciğer kanseri erken dönemde fark edilebilir belirtiler göstermeyebilir. Bu sebeple siroz gibi yüksek riskli hastalarda erken teşhis için yakın takip çok önemlidir. En sık görülen belirtileri ise şu şekilde özetlemek mümkündür;

  • Kilo kaybı,
  • Düşük iştah,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Üst karın bölgesinde ağrı,
  • Karın bölgesinde şişkinlik,
  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Göz akında sarılık,
  • Geceleri terleme,
  • Genel sağlıkta kötüleşme,
  • Kireç kıvamında beyaz dışkı.

Karaciğer kanseri riskini arttıran faktörler nelerdir?

  • HBV veya HCV ile kronik enfeksiyonlar,
  • Siroz hastası olmak,
  • Kan şekeri bozukluğu,
  • Karaciğer yağlanması,
  • Aşırı alkol tüketimi,
  • Bazı kalıtsal karaciğer hastalıkları,
  • Anabolik steroidlerin alımı,
  • Ailede karaciğer kanseri öyküsü,
  • Sigara kullanımı,
  • Aflatoksin adına verilen zehre maruz kalmak.

Karaciğer kanseri nasıl teşhis edilir?

Karaciğer kanseri teşhisi genellikle yüksek riskli hastaların düzenli olarak yaptığı kontrollerde ortaya çıkar. Bunun yanı sıra birçok hasta, kendisinde meydana gelen hastalık belirtileri sebebiyle doktora başvurabilir. Bu noktada hastalığın teşhisi için ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ve alfafötoprotein testi uygulanır.

Karaciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Karaciğer kanserinin tedavisi için birçok farklı yöntem mevcuttur. Öncelikle en etkili yol, cerrahi işlemdir. Bunun için hastalığın meydana geldiği karaciğerin tümörlü bölümü çıkarılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kalan akciğerin kişinin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürecek şekilde olmasıdır. Bunun yanı sıra karaciğer nakli de düşünülebilir. Cerrahi işlemin uygulanamayacağı hastalarda ise  kemoterapi, radyoterapi, tümörün yakıldığı yöntemler (ablasyon tedavisi) veya mikroküre ile nükleer tıp tedavileri kullanılabilir.

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, hastane, insan, kanser, sağlık, şifa

Karın b&#;lgenizdeki şişlik inmiyorsa dikkat!

İş yeri stresinin de bu hastalığa zemin hazırlayan sebeplerden biri olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı seafoodplus.info Kayahan huzursuz bağırsak sendromu ile ilgili önemli bilgiler verdi. İç Hastalıkları Uzmanı seafoodplus.info Kayahan, “İrritabl barsak sendromu, sık görülen kronik bir hastalıktır. Görülme sıklığı erişkinlerde yüzde ’lere kadar çıkabilir.

Çalışan kesimde oldukça sık rastlanmakta, bağırsak hastalıkları içinde doktora en sık müracaat edilen rahatsızlıkların başında gelir. En önemli belirtisi dışkılama alışkanlığının değişmesidir. Zaman zaman kabızlık ve ishal periyodları, karın ağrısı, dolgunluk, şişkinlik hissi, geğirme, mide de yanma, ekşime gibi hazımsızlık şikayetleridir. Hiçbir zaman kanlı dışkılama olmaz. Bu, psikosomatik bir hastalık olup, organik veya biyolojik herhangi bir nedeni yoktur. Hastanın yaşam süresini kısaltmaz, hayatı tehdit etmez ama yaşam kalitesini bozar” diye konuştu.

Fiziksel belirtileri nelerdir?

Hastalığın gelişiminde en önemli sebeplerden birisinin stres, artmış korkular, panik ataklar, çalışma veya günlük yaşamda karşılaşılan sorunlarla baş edememek geldiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, şunları kaydetti:

“Beyin ile vücudumuz arasındaki ilişki birçok örnekle net bir şekilde ortaya konabilir. Anksiyeteye neden olan bir durum ile karşı karşıya kalındığından (iş yeri stresi, yarışma, imtihan) birçok kişide emosyonel ve fiziksel bir cevap meydana gelir. Kişi bu esnada emosyonel olarak korku, Anksiyete (iç sıkıntısı), stres veya şüphe hissedebilir. Fiziksel olarak ise terleme, çarpıntı, nefes darlığı, adale gerginliği, karın ağrısı gelişebilir.

Oluşan bu emosyonel ve fiziksel tepkiler her bireyde farklılık gösterir. Bu tamamen kişinin o anda aklından ve vücudunda olanların farkına varma derecesi ile ilgilidir. Çoğu kişide hedef organ bağırsaklardır. Bağırsaklar, gıdaların sindirilme ve artıkların dışarı atılması işlevini beyinden bağımsız olarak otonom sinir sisteminin kontrolünde yaparlar.

Fakat stres ve yoğun baskı anında beyinin gönderdiği karmaşık uyarılar, kendi kendine düzenli çalışan bağırsak sinir sistemini de etkiler. Tüm bunların sonucunda irritabl bağırsak sendromunda gözlenen olaylar istemsiz olarak gelişir. Stres anında santral sinir sistemi ve diğer sinir sistemleri arasındaki yakın ilişki nedeni ile gerek direkt uyarı, gerekse salgılanan hormonlar aracılığı ile barsak hareketleri hızlanır.

Bu da karın ağrısı ve ishal’e neden olur, ayrıca şişkinlik ve gaz şikayetlerini beraberinde getirir. Bağırsağın kas tabakasında gevşeme ile sindirim artıkları barsak içinde birikerek gevşek karın duvarı olanlarda (özellikle bayanlarda) karında şişmeye, gerginliğe ve ağrıya neden olur. Hastalığın altında yatan neden organik veya biyolojik sebep değildir, bağırsak kaslarının fonksiyonunda oluşan bir anormalliktir.

Kronik hastalık ama

Beslenme biçimi, ruhsal durum, stres, iş yoğunluğu, iş gücü altında ezilme, seyahat, yaşamda bazı yeni başlangıçlar (iş değiştirme, evlenme, boşanma, şehir değişikliği vb) seyahatler bireyden bireye değişen oranlarda bu hastalığa neden olabilir.

Huzursuz bağırsak sendromu ile beraber yaşamak zordur. Beklenmedik zamanda ortaya çıkan ağrılar, sık sık dışkılama, kötü kokulu ishal veya kabızlık sosyal yaşamı etkiler. Günlük yaşamda aşırı tüketilen kahve, çay, sigara, düzensiz beslenme, alkol zaten hassas olan bağırsağı daha da olumsuz etkiler, şikayetler artar. Bütün bunlar yorgunluk, depresyon, isteksizlik ve uyku bozukluğuna, iştahta azalmaya sebep olur.

Uzun süreli bir hastalık olmasına karşın herhangi bir komplikasyona sebep olmaz. İşlevsel bir hastalıktır, kansere, kanamaya, ülseratif kolite neden olmaz.

Kronik bir hastalıktır, fakat nadiren ömür boyu sürer çok az kişide devamlılık gösterir. Yaşam içindeki stres faktörlerinin ortadan kalkması ile ve kişinin yaşam şeklini, işini ve aile ilişkilerini düzenlemesi ile hastalık tamamen düzelebilir. Öncelikle bir hekime başvurulmalı. Hekim hastasına organik, yapısal bir hastalığı olmadığını açıklamalıdır.

Liftten zengin gıdalar, kabızlığın ön planda olduğu hastalarda yarar sağlar. Karın ağrısı ön planda olan hastalarda spazm çözücü ve barsak hareketlerini düzenleyici ilaçlar kullanılır. Anksiyete bozukluğu olanlarda anksiyolitik verilebilir.”

Karın bölgesi şişlik neden olur? Belirtileri ve nedenleri nelerdir? Karın bölgesi şişliğe ne iyi gelir?

Şişkinlik problemi özellikle kadınlarda yoğun olarak görülen ve hayat kalitesini azaltan önemli bir sorundur. Mide veya bağırsaklarda bir miktar gaz oluşması normaldir ancak uzun süre devam eden şişkinlik ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Peki karın bölgesi şişlik neden olur? Karın bölgesi şişlik belirtileri nelerdir? Karın bölgesi şişlik nedenleri nelerdir? Karın bölgesi şişlik tedavisi nedir ve ne iyi gelir? Konu ile ilgili tüm detaylar makalemizde.

Karın Bölgesi Şişlik Neden Olur?

Toplumda özellikle kadınlar başta olmak üzere büyük bir bölümünü etkileyen mide ve bağırsak şişkinliklerinin birçok farklı sebebi olabilir. Vücutta yararlı bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu bir miktar gaz her zaman var olan bir durumdur. Bu gaz miktarı sağlık üzerine olumsuz etki yaratmaz ve kişileri rahatsız etmez. Fakat vücuttaki gaz miktarının artması ve vücudun bu gazı tahliye etmekte zorlanması ile birlikte sindirim sisteminde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilime neden olur. Mide ve bağırsak gibi sindirim sitemi organlarında gerçekleşen bu duvar gerilimi sinir uçlarının uyarılmasına yol sebep olarak nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz olarak tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere sebebiyet verir.

Karın Bölgesi Şişlik Nedenleri Nelerdir?

Bizi ciddi derecede rahatsız eden ve yaşam kalitesini düşüren karın bölgesi şişlik nedenleri nelerdir sorusunun cevabı aşağıda listelenmiştir.

  • Sindirim Sistemi Hastalıkları
  • Ödem
  • Sağlıksız Beslenme Alışkanlıkları
  • Besin Alerjileri
  • Stres
  • Kanser

Karın Bölgesi Şişlik Tedavisi Nedir?

Karın şişliğinin temel sebebinin tespiti için mutlaka bir uzman desteğinden faydalanmak gerekir. Sürekli devam eden karın şişliği sorunu için doktorlar endeskopi ve kolonoskopi gibi yöntemlere başvurabilirler.

Sürecin aşamasına ve kişideki hastalığa göre bireylere beslenme açısından bir diyet programı oluşturulabilir. Ayrıca endoskopi ve kolonoskopi dışında mide ve bağırsakta farklı bir problem varsa doktor tarafından çeşitli yöntemlerle bu problemler de ortaya çıkartılır. Böylelikle karın şişliğinin ana sebepleri de uzman müdahalesi sayesinde tespit edilmiş olur.

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir?

Karın şişliği eğer basit olan geçici bir problem sonucunda ortaya çıkıyorsa sorunu bitkisel yöntemlerle de çözmek mümkündür. Özellikle karın şişliği için sıklıkla tercih edilen gaz yapmayan besinler ve bitkisel çaylar şişliği azaltmak için idealdir. Tedavi için kullanılan bitkisel yöntemler sonucunda halen şişlik devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Karın şişliğinde en büyük yardımcı alternatif tedavi rezene çayıdır. Eğer bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasında yer almaktadır.

Karın Şişkinliğini Azaltmak İçin Ne Yapmalıyız?

  • Karın şişliğini önlemek için mutlaka gaz yapan besinlerden, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
  • Uykudan kalkar kalmaz yemek yememeli ve ayrıca saat 8 den sonra kesinlikle yemek yemeyi bırakmalısınız.
  • Kilolu bir yapıya sahip iseniz mutlaka kilo vermeye özen göstermeli ve spor yapmalısınız.
  • Mideniz için zararlı besinleri ve alışkanlıkları bırakmalısınız.
  • Özellikle stresten ve hızlı yemek yemekten uzak durmalı ve yaşam şeklinizi daha sakin bir hale düşürmeniz gerekir.
  • Gazlı içeceklerden uzak durmalı ve sindirim sistemine yardımcı olan maden suyunu içerek ağız yolu ile gaz çıkacağından dolayı şişkinliğinizi azaltabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir