hamileler ucak yolculugu yapabilir mi / Hamilelikte uçak yolculuğu hakkında bilinmesi gerekenler | N-Life

Hamileler Ucak Yolculugu Yapabilir Mi

hamileler ucak yolculugu yapabilir mi

Hamilelikte Seyahat, Uçak -Araba Yolculuğu

Hamilelikte  Seyahat

Gebelik esnasında özellikle hareketin azalması nedeniyle hamilelerde damar tıkanıklığı gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Bu nedenle özellikle gebeliğin ikinci yarısında hem bebeğe hem de hamileye zarar gelmemesi için dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bazı durumlarda ilaç kullanılması dahi gerekebilir.

Bu nedenle hamile olan tüm anne adaylarının gerek araba gerekse uçak yolculuğu öncesinde bu yazıyı okumasında fayda olacaktır.

Sağlıklı kazasız belasız huzurlu seyahatler dilerim

 

Op Dr Zeki SALAR
 
Hamilelikte Yolculukta nelere dikkat edilmeli?

Hamilelik yaşamın kısıtlandığı tatil planlarının ertelendiği bir hastalık dönemi değil, belirli bir sağlık sorunu olmadığı sürece normal yaşamın devam etmesi gerektiği doğal bir yaşam dönemidir. Belli basit tedbirler alarak hamilelikte seyahatler güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Hamilelik sırasında en ideal seyahat zamanı hangi dönemdir?

Toplam hamilelik süresi 9 ay 10 gün diğer deyişle 40 haftadır. Gebeliğin haftası seyahat için en uygun dönemlerdir. İlk 3 ay bebeğin anne rahmine tutunması gerçekleştiği son bir ise bebek büyüdüğü ve erken doğum riski arttığı için acil ve gerekli haller dışında seyahat planları yapılmaması tavsiye edilir.

Unutulmamalıdır ki bu durum gebelikte  düşük tehlikesi, erken doğum riski taşımayan, kanama ve pıhtılaşma sorunları olmayan taşımayan anneler için geçerlidir. Bu tür problemleri olan anne adaylarının mutlaka seyahat öncesi değerlendirilmeleri gereklidir.

Hamilelikte hangi ulaşım araçları tercih edilmeli, hangileri öncelikle edilmemelidir?

Kısa mesafeli yolculuklarda özel araç tercih edilmelidir. Uzun mesafelerde ise uçak ile seyahat ilk tercihtir. Bu mümkün değilse özel araç, tren, deniz otobüsü gibi hamilenin hareketini kısıtlamayan, saatlerce hareketsiz kalmasına neden olmayan ulaşım araçları tercih edilmelidir. Uçak ile seyahatin en büyük avantajı çok kısa sürede seyahatin tamamlanmasını mümkün kılması iken deniz otobüsü, gemi, tren ve özel araç ile seyahatlerde anne adayı hareket serbestliği imkanı sunmaktadır.

 

Ulaşım araçlarından otobüs ile uzun mesafelerde yolculuk hamile için en konforsuz ve en sağlıksız olanıdır.

Saatlerce oturmak zorunda kalan hareket imkanı olmayan hamile kadında kan dolaşımı olumsuz etkilenebilir, ayaklarda şişlikler görülebilir.

Diğer yandan ülkemizde şehirler arası otobüslerde bulunan koltuklar ergonomik olarak oldukça konforsuz ve sağlıksız olduğu  için yolculuk oldukça yorucu bir hal almaktadır.

 Başka bir alternatif yok ve anne adayı otobüsle yolculuk etmek zorunda ise mümkün ise seyahat esnasında ayaklarını uzatmalı, 2 saatte bir otobüs içinde kısa yürüyüş yapmalı, bol sıvı tüketmeli, ayakkabılarını çıkarmalı, mola sürelerinde en az 10 dakika yürüyüş yapmalıdır.

Seyahatlerde kaç saatten sonra riskler artar ve ek tedbirler gerekir?

2 saat en fazla 3 saate kadar yolculuklar hamileler için güvenilir iken 3 saatten uzun sürecek yolculuklarda ulaşım aracına bakılmaksızın ek tedbirler gerekir.

Bu tedbirler, anne adayına uygun varis çorapları ya da kan pıhtılaşmasını önleyecek ilaçların yolculuk öncesi alınmasını kapsar. Hangi hamile için hangi tedbirin önerileceği gebelik haftasına annenin sağlık sorunlarına yolculuk süresi dikkate alınarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından belirlenilir.

3 saatten fazla seyahatlerde hamileler nelere dikkat etmeli?

*Özel araçla seyahat ediliyorsa saatte mola verilmeli, molalarda en az 10 dakika yürüyüş yapılmalı, böylelikle kan dolaşımının arttırılması sağlanmalıdır.

*Aracın arka koltuğuna oturulsa da emniyet kemeri takılmalı  emniyet kemerinin alt şeridi ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurulmalıdır. Hamileler için yapılmış özel emniyet kemerleri de kullanılabilinir.

Arka koltukta uzanarak yolculuk yerine ön koltuk arkaya itilmeli 30 derece gibi bir eğim verilerek ( ŞEZLONG POZİSYONU) hamilenin ayaklarını uzatması sağlanmalıdır. Bunun  için bacaklarının altına yükseklik konabilir 

*Yolculuk esnasında hafif gıdalar tercih edilmeli bol sıvı tüketilmelidir.

*Mideye dokunan acı, ekşi, yağlı gıdalar tercih edilmemeli, kafein içeren gıdalar ( kola,kahve vb) tüketilmemelidir.

*Diğer önemli husus kıyafet seçimidir. Naylon hava almayan sıkı kıyafetler yerine pamuklu terletmeyen rahat spor kıyafetler tercih edilmelidir. Isı değişimleri göz önüne alınarak bir hırka bulundurulmasında fayda vardır.

Ayaklarda şişlik oluşabileceği için spor ayakkabı ya da yaz aylarında seyahat ediyorsanız alçak topuklu sandaletler tercih edilebilir. Babet tarzı topuksuz ve yüksek topuklu ayakkabıların hamilelikte kullanımı uygun değildir.

Uçak ile uzun seyahatlerde bazı havayolları uçuş esnasında ayakkabıların çıkarılmasına olanak sağlamak amacı ile yolcularına kabin içi çoraplar temin edebilmektedir.

*Deniz yolculukları gebeliğin erken dönemlerinde bulantıyı arttırabilir. Bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.

*Doktor tarafından önerilen tedaviler ( varis çorabı ,ilaçlar) var ise yolculuk öncesi yapılmasına özen gösterilmelidir.

*Uçak , deniz otobüsü trenle yolculuklarda kabin içinde kan dolaşımını arttırmak amacı ile egzersizler faydalı olacaktır.

 

 

Oturur vaziyette yapılabilecek egzersizler;

  • Ayak daireleri: Ayaklar kaldırılır ve ayak parmakları daire şeklinde hareket ettirilir. Ayak çevirme yönünü her defasında değiştirilir.
  • Baldır kaslarını çalıştırma: Topuklar yerde tutularak, ayak parmakları olabildiğince yukarı vücuda doğru kaldırılır. Daha sonra parmaklar ileri doğru itilir. Her bir hareket 3 kez tekrar edilmeli ve en az 15 saniye sürdürülerek uyluk kasları çalıştırılır.
  • Diz eklemini çalıştırma: Diz eklemi bükülüp açılarak uyluk kaslarının çalışması sağlanır.
  • Kol esnetme: Eller önde birleştirip öne doğru uzatılır ve gerilir. 15 saniye beklenir, hareketi tekrarlanır.
  • Dizleri göğüse çekme: Hafifçe önce eğilin. Ellerinizi dizinizin etrafında birleştirin ve dizlerinizi göğsünüze doğru çekin. Birkaç saniye bu şekilde tutun, daha sonra bırakın.
  • Eğilme: İki ayağınızı da yere basın ve karnınızı içinize çekin. Yavaşça öne doğru eğilin ve parmaklarınızı kaval kemiğinizden bileklerinize doğru yürütün. Biraz bu şekilde tutun ve daha sonra yavaşça doğrulun.
  • Üst beden esnetme: İki kolunuzu da başınızın üzerine kaldırarak esnetin ve sol kolunuzu yavaşça sağ omuzunuza doğru çekin. Biraz bu şekilde tutun ve sonra diğer kolunuza aynı işlemi uygulayın.
  • Boyun döndürme: Gevşeyip omuzlarınızı rahat bırakın ve başınızı sağ omuzunuza doğru eğin. Boynunuzu sağdan sola doğru yuvarlayarak birkaç kez tekrarlayın.
  • Omuz çevirme: Omuzlarınızı yukarı aşağ indirip kaldırın ve yavaşça önce birini sonra diğerini öne, aşağı ve geriye doğru yuvarlayın.
  • Omuz esnetme: Sağ elinizle sol dirseğinizi tutun ve sol kolunuzu yavaşça sağ omuzunuza doğru çekin. 15 birkaç saniye tutun ve diğer kolunuza aynısını uygulayın

 

Uçak ile Seyahatte,

  • Gebeliğin haftasına dek anne adayları hamile uçabilir raporu olmaksızın seyahat edebilirler.
  • Ancak güvenlik kapılarında sorun yaşanmaması, gebelik haftanızı gerekirse belgelendirmek için uçuş öncesi doktorunuzdan uçuş raporu almanız yararınıza olacaktır.
  • Düşük tehlikesi, erken doğum , kanama ve pıhtılaşma sorunları olan anne adaylarının hamilelik haftasına bakılmaksızın seyahat öncesi değerlendirilmeleri gereklidir.
  • hafta arası anne adayları "hamile uçabilir raporu" ile seyahat edebilirler. Bu rapor  raporun verildiği tarihten itibaren 1 hafta süre ile geçerlidir.  Seyahat süreniz bir haftadan uzun ise dönüş için ikinci bir uçuş raporu almanız gerekebilir.
  • hafta ve sonrasında uçabilir raporu olsa da anne adayı uçağa kabul edilmeyebilir.
  • Yurt dışı uçuşlarda Türkçe ve İngilizce hazırlanan rapor hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

Uçak yolculukları sırasında uzun süre hareketsiz kalmak anne adaylarında kanın bacak damarları içinde pıhtılaşmasına yol açabilir. Bu pıhtı yerinden koparak akciğer, beyin gibi hayati organlara giderek burada kan akımının durmasına neden olabilir. Bu olaya  “tromboemboli” adı verilir. Son derece ciddi  ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Uçuş esnasında

  • 2 saatten fazla süre hareketsiz kalınmamasına dikkat edilmeli,
  • Yeterli miktarda  sıvı  tüketilmelidir .Çay-kahve ve gazlı içeçekler yerine su veya meyve suları tercih edilir.
  • İniş ve kalkışlar sırasında, hava basıncındaki değişikliklerin etkilerini azaltmak amacıyla sakız çiğnenebilir.
  • Uzun uçuşlarda ( 3 saatin üzerinde) bacakta kan dolaşımını arttıran varis çoraplarının giyilmeli, kan dolaşımını arttıran egzersizler yapılmalıdır.
  • İstenildiği zaman yürümeyi mümkün kıldığı için koridorda koltuk seçimi yapılmalıdır.
  • Acil çıkış kapılarının olduğu koltuklarda geniş koltuk aralığına sahip olduğu için tercih edilebilir.
  • Ancak anne adayında yada ailesinde  kan pıhtılaşma sorunu var ise, gebelik zehirlenmesi ( preeklampsi) bacaklarda büyük varisler söz konusu ise ek tedbirler gereklidir.
  • Kabin içerisinde nem oranının düşük olması burun, boğaz ve göz kuruluğuna neden olabilir. Kuruma etkilerini en aza indirmek için; dudaklar için nemlendirici kremler yanınızda bulundurulmalı kontak lens kullanılıyorsa seyahat esnasında gözlük kullanımı tercih edilmelidir.
  • Uzun seyahatlerde uyku önemli bir husustur. Bunu kolaylaştırmak için kalkış sonrası koltuk yatırılabilir. Boyun yastıkları göz maskeleri kulak tıkaçları uyku kalitesi için yolculuk öncesi temin edilmelidir.
  • Mümkün oldukça yolculuk esnasında ayağa kalkıp yürümelidir. Otururken ise yine boş durmamalı ve alt bacaktaki kas gruplarını çalıştıracak bilek çevirme, bacak ve kol esnetme gibi egzersizler yapılmalıdır.

Bu öneriler hamileliğin başından doğumdan sonra 6 haftalık süreç için geçerlidir. Doğumun gerçekleşmesi ile bir anda kanın pıhtılaşmasına olan eğilim azalmaz. Bunun için  doğumdan sonra 6 haftanın geçmesi gerekir. Bu öneriler tüm anne adayları için gereklidir.

 

 3 saatten kısa uçuşlar3 saatten uzun uçuşlar
Gebelik dışında ek risk faktörü olmayan gebeler
  • Bacak egzersizleri yapın
  • Uçuş sırasında hareket edin uçak içinde dolaşın
  • Bol sıvı almaya özen gösterin
  • Alkol ve kafein almayınız
Kısa süreli uçuşlardaki önerilere ek olarak
  • Diz altı varis çorabı giyin

Ek risk faktörleri varlığında 

(kan pıhtılaşma bozukluğu

gebelik zehirlenmesi

büyük varisler)

Düşük risk grubundaki önerilere ek olarak
  • Diz altı varis çorabı giyin
Yukarıdaki önerilere ek olarak
  • Uçuş günü ve takip eden günde cleaxan /oxapar 

         ya da

  • Uçuştan 3 gün öncesinden başlayarak uçuş günü de dahil olmak üzere günde 1 kez 75 miligram aspirin alın

 

 

 

 

 

Hamilenin  araba ile yolculuğu;

***Kısa Mesafeli- şehir içi seyahatte;

  • haftadan  sonra  araç ile seyahatlerde hamilenin emniyet kemeri ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurması uygundur. Hamilelere özel emniyet kemerleri de tercih edilebilir.
  •  Arka  ya da ön koltukta oturulsa da mutlaka kemer takılması gerekir.
  • Kısa mesafelerde, trafiğin yoğun olmadığı saatlerde  anne adayı doğuma kadar araba kullanabilir. Ancak haftadan sonra damarlara daha fazla baskı olması ve anne adayının hareketsiz kalması riski nedeniyle hamilenin yarım saatten fazla  sürede araba kullanmaması önerilir.

 

*** Uzun Mesafeli araba yolcuğunda hamile;

  • Uzun yolculuklarda hamilenin araba kullanması tercih edilmez.
  • Kemer mutlaka takılmalıdır.
  • saatte mola verilmesi uygun olur
  • Molalarda en az 10 dakika yürüyüş yapılması, böylelikle kan dolaşımının arttırılması,
  • Emniyet kemeri ile vücut arasında küçük bir yastık bulundurulması ya da hamileler için yapılan özel emniyet kemerlerinin tercih edilmesi
  • Yolculuk esnasında bol sıvı tüketilmesi,
  • Hafif gıdalar tüketilmesi,
  • Acı, ekşi, yağlı gıdaların tercih edilmemesi,
  • Kafein içeren gıdalar ( kola , kahve vb) tüketilmemesi,
  • Kan pıhtılaşma sorunu olan anne adaylarının varis çorabı giyerek seyahat etmesi uygundur.



 

Op Dr Zeki SALAR

Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın H Doğum ve Tüp Bebek Merkezi, istanbul


Bahçeci Sağlık Grubu

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Tehlikeli midir?

Gebelik döneminde planlanan uçak seyahatleri sırasında bazı uçak şirketleri tarafından hamile yolculardan istenen hekim onaylı uçabilir raporu, anne adaylarının endişelenmesine yol açabilir. Ayrıca uçuş sırasında radyasyona maruz kalma korkusu da, anne karnındaki bebek için bir diğer tehdit olarak değerlendirilir. Oysa hamilelikte uçak yolculuğu, sağlıklı gebeler için son derece güvenlidir.

Pek çok hava yolu şirketi gebeliğin haftasına kadar olan uçuşlara izin verirken, bu dönemden sonra yapılacak olan uçuşlar için özel izin talep eder. Bunun sebebi uçuşun anne adayı ve bebek için herhangi bir risk taşımasından değil, olası erken doğum senaryosunda, uçak içinde doğumun uygun koşullarda gerçekleştirilemeyecek oluşundandır. Ayrıca uçuş planlanmadan önce, anne adayının hekimi ile bu konuyu görüşmesi ve durumun hekim tarafından değerlendirilmesi de anne ve bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.

Gebelikte Uçak Yolculuğu Yapılabilir mi?

Hamilelik dönemi boyunca yapılan uzun seyahatlerde gebelerin konforu bir parça etkilenebilir. Gebeliğin ilk gününden haftaya kadar güvenle uçak yolculuğu yapılabilse de, uçak yolculuğu için en uygun dönem 13 ile haftalar arasında yer alan ikinci trimester&#;dır. Bu dönemde, ilk trimester&#;da yaygın olarak görülen şişkinlik, bulantı, kusma gibi şikayetler azalır ve düşük yapma olasılığı düşer. Gelişen teknoloji ile birlikte, kabin içi basıncın sürekli olarak düzenli tutulabilmesi sayesinde, geçmişte görülen yüksek irtifada oksijen azalması gibi problemler de artık oluşmamaktadır.

Ancak gebeliğe bağlı olarak kanama, tansiyon, şeker ve önceden gerçekleşmiş erken doğum hikayesi gibi özel durumların varlığında, gebelikte uçak yolculuğu hekimler tarafınca önerilmez. Düşük şüphesi bulunan veya daha önce gebeliği düşük ile sonuçlanmış anne adaylarının ve bebeğinde gelişim sorunu bulunan kişilerin de uçmadan önce mutlaka uzman hekim ile görüşmesi gerekir. Hamilelikte yolculuk yapmadan önce anne adayının titizlikle uçuş öncesi ve uçuş sırası hazırlıklarını yapması da önemlidir.

Hamilelikte Uzun Yolculuk Öncesi Hazırlıklar Nasıl Yapılır?

Gebelikte yolculuk yapmadan önce, uçuş sırasında karşılaşılabilecek olası problemlerin göz ardı edilmemesi gerekir. Bu yüzden rutin kontroller dışında, anne adayı mutlaka uçuş öncesi hekim ile görüşmeli ve seyahatle ilgili risk oluşturabilecek durumun varlığı hakkında bilgi almalıdır. Hekim, anne adayının gebelik sürecindeki tüm bilgilerini göz önünde bulundurarak, tekrar muayene eder. Gerekli olduğunda ek tetkikler yaparak, hem bebeğin hem de anne adayının sağlık durumunu değerlendirir.

Hamilelikte uzun yolculuk için sakınca bulunmaması durumunda hekim, uçuş sırasında anne adayının konforunu artıracak küçük egzersizler önerir. Dolayısıyla uçuş öncesinde uzman hekimden görüş almak, yapılan hazırlıkların başında yer alır. Uçuş için anne adayı kendisini ve özellikle karın bölgesini sıkmayan bol kıyafetler giymelidir. Ayaklarının rahat etmesini engelleyecek ayakkabılar ve dar çoraplardan kaçınmalıdır. Uçuş süresine bağlı olarak, kendi diyetine ve damak tadına uygun aperitif yiyecekler almak da uçuş sırasında anne adayının konforunu artırır. Yalnız seyahat edilecek ise, ağır valiz hazırlamaktan kaçınılmalıdır. Bazı hava yolu şirketleri anne adaylarından doktor raporu talep ettiğinden, bilet satın almadan önce yolcu kuralları dikkatlice incelenmelidir.

Uçuş Sırasında Rahat Etmek için Neler Yapılabilir?

Gebelikte uçak yolculuğu anne adaylarını kaygılandırsa da uçuş, gebelik süreci sorunsuz devam eden sağlıklı anne adayları için risk oluşturmaz. Uçak seyahati için en uygun dönem gebeliğin 13 ile haftaları arasındaki dönemdir. 2. trimester olarak adlandırılan bu dönemde; anne adayının bulantı, kusma gibi şikayetleri sona ermiş ve henüz erken doğum riski bulunan 3. trimester&#;e girilmemiştir. Anne adayının kendini en rahat ve enerji dolu hissettiği bu dönem, uçak seyahatleri için ideal zamandır. Kişide şeker, yüksek tansiyon gibi gebeliği riske sokacak rahatsızlıklar olmadığı sürece, keyifle uçak yolculuğu yapılabilir. Uçuş başlamadan önce havaalanında yer alan güvenlik kontrollerinden geçilmesi anne adayına ve bebeğe zarar vermez. Bunun sebebi, kapı ve dedektörlerin bilinenin aksine X ışınları ile çalışmamasıdır. Uçak içi kabin basıncı da yasal mevzuatlar gereği belirli sınırlar içinde tutulur. Bu sayede oksijen seviyesinde artış ya da azalma olmadığından, anne adayı ya da bebek bu durumdan etkilenmeden yolculuk yapabilir.

Uçuş sırasında anne adayı rahat etmek için uçağa binmeden önce görevlilerden geniş koltuk talep edebilir. Ayrıca koridor tarafında oturmak da, özellikle uzun uçuşlarda anne adayının rahatça hareket edebilmesine olanak tanır. Diğer taraftan; emniyet kemeri mutlaka karnın alt kısmına gelecek şekilde takılmalıdır. Kemer bebeğin bulunduğu üst bölgeden değil, kucağın alt kısmından geçirilmelidir. Her saatte bir ayağa kalkmak ve koridorda yürüyüş yapmak, kan dolaşımını hızlandırarak, ayak ve ayak bileklerinde şişkinlik oluşmasını önler. Ayrıca otururken, bacakları ileriye doğru uzatıp, ayak uçlarını yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmek, bacak kaslarını ve ayak parmaklarını germek de yolculuk süresince olası ağrı ve şişliklerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Böylece tromboz adı verilen pıhtı oluşumu ve varis riski de azalır. Yan koltuk boş ise uzun oturmak, uçuş sırasında konforu arttıran etkenler arasında yer alır. Dehidrasyon olarak tanımlanan vücudun susuz kalması durumu gebelik için son derece zararlıdır. Bu yüzden uçuş sırasında bol sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi gerekir.

Gebelikte Uçuş İçin İdeal Dönem Ne Zamandır?

Hamilelikte uçak yolculuğu ilk 3 ay yani ilk trimester içinde olan kişiler için herhangi bir problem teşkil etmese de anne adayının bu dönemde hamileliğe bağlı olarak hâli hazırda bulantı, kusma, yorgunluk ve şişkinlik gibi şikayetleri bulunabilir. Uzun uçuşlarda, bu şikayetler kişiye zorluklar yaşatabileceği gibi, anne adayının son derece konforsuz hissetmesine de yol açabilir. Ayrıca kanama ve düşük riski de bu aylarda daha yüksektir. 8 aylık hamilelikte yolculuk zorunda kalınmadıkça önerilmez. Anne adayı, gebeliğinin haftasında ise erken doğum riski bulunduğundan, uçak yolculuğu yapmamalıdır. Çoğu hava yolu şirketi, bu dönemden sonra doktor raporu bulunsa bile uçuşa izin vermez. Hamilelikte yolculuk yasağı, çoğul gebeliklerde haftada başlar. İkinci trimester, uçuş için en az risk bulunduran ideal dönem olduğundan uçuş planlarının, eğer mümkün ise bu dönemde yapılması hekimler tarafından önerilir. Hem anne adayının rahatı hem de gebelik süreci için çok daha az risk bulundurmasından dolayı bu dönem uçak yolculukları için son derece uygundur.

Uçak Yolculuğu Anne Karnındaki Bebeğe Zarar Verir Mi?

Uçak kabinlerindeki basınç anlık olarak takip edilip, mevcut irtifaya göre sürekli olarak ayarlanır. Bu yüzden uçak yolculukları bebeğe zarar vermez. Sıklıkla sorulan bir diğer soru da hamilelikte yolculuk ne zaman tehlikeli olur şeklindedir. Çoğul gebeliklerde hafta, tekil gebeliklerde ise haftadan sonra uçak yolculuğu yapmak doğum riski taşıdığından tehlikelidir. Anne adayında düşük yapma riski, yüksek tansiyon ve şeker gibi hastalıkların bulunması gebelik için risk oluşturur. Ayrıca daha evvel düşük ya da erken doğum öyküsü bulunan anne adaylarının da uçağa binmesi önerilmez. Anne adayı ve bebek, rutin kontroller sırasında son derece sağlıklı olsa bile uçak yolculuğu öncesinde mutlaka hekime danışılarak görüş alınmalıdır.

Genellikle, hamileliğin haftasından önce hava yolculuğu, sağlıklı bir hamileliğiniz varsa güvenli kabul edilir. Yine de, hamileyseniz, seyahat öncesi doktorunuza danışın.

Hava yolculuğu ile kötüleşebilecek veya acil bakım gerektiren gebelik komplikasyonları yaşıyorsanız doktorunuz hava yolculuğuna karşı uyarılarda bulunacaktır. Uçuş süresi de dikkate alınmalıdır. Benzer şekilde, doktorunuz ve birçok havayolu şirketi 36 haftalık hamilelikten sonra seyahat etmeyi kısıtlayabilir.

Doktorunuz hava yolculuğunu onaylarsa ve planlarınız esnekse, uçak seyahatiniz için en iyi zamanı ikinci üç aylık döneminiz olabilir. İkinci üç aylık dönem, yaygın hamilelik acil risklerinin en düşük olduğu zamandır.

Uçak seyahatiniz de:

  • Havayolunun yolcu politikasını kontrol edin. Hamile kadınlar için rehberler ve taşıyıcı varış yerine göre değişebilir.
  • Kemer bağlamak. Yolculuk sırasında kemerinizi karnınızın altına sabitleyin.
  • Dolaşımı sağlayın. Koridorda ara sıra yürüyüş yapın. Oturmak zorunda kalırsanız, ayak bileklerinizi periyodik olarak esnetin ve uzatın. Ayrıca sıkı oturan giysiler giymekten kaçının. Kompresyon çoraplarının kullanımı yardımcı olabilir.
  • Bol miktarda sıvı tüketin. Kabindeki düşük nem, dehidrasyona neden olabilir.
  • Gazlı yiyecek ve içeceklerin kullanımından kaçının. Seyahat öncesi gazlı yiyecek ve içecekler kullanmayınız, gazlar rakımda genişler ve bu da rahatsızlığa neden olabilir. Örnekler arasında brokoli ve gazlı içecekler sayılabilir.
  • Beklenmedik durum planı yapın. Gerekirse, seyahatiniz sırasında nasıl jinekolojik bakım alacağınızı düşünün.

Yüksek irtifalarda hava yolculuğu ile ilişkili radyasyon maruziyetinin hamilelik sırasında uçan çoğu kişi için sorunlu olduğu düşünülmemektedir. Bununla birlikte, pilotlar, uçuş görevlileri ve diğer sık ​​uçan pilotlar, hamilelik sırasında sorun olabilen kozmik bir radyasyon seviyesine maruz kalabilir. Hamileliğiniz sırasında sık sık uçmanız gerekiyorsa, bunu doktorunuzla görüşün. Hamilelik sırasında toplam uçuş sürenizi sınırlandırmanız önerilebilir.

Hamilelik döneminde yolculuk yapmak anne adaylarını korkutabilir. Özellikle uçak ve deniz gibi karayolu ulaşımından uzak yolculuklar, tedirginliklerin artmasına sebep olabilir.

Akıllarında her zaman bebeklerinin sağlığını korumak olan anne adaylarının bu tür konularda cevap aradıkları sorularının olması oldukça doğaldır.

Hamilelikte uçak yolculuğu sakıncalı mı, gebeliğin kaçıncı haftasından itibaren uçağa binmek risklidir, yolculuk öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir gibi birçok sorunuz olabilir.

Gebelik döneminde uçak yolculuğu ile ilgili aklınızdaki bütün soruların cevapları yazımızda. Keyifli okumalar. 

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapılabilir Mi?

Gebelik döneminde anne adayları, minik yavrularının sağlığını tehlikeye atma ihtimali olduğunu düşündükleri her şeyden kaçınırlar.

Kulaktan kulağa yayılan ve bilimsel dayanağı olmayan bazı durumlarda da çekingen davranabilirler.

Bu durumlardan bir tanesi de hamilelik döneminde uçak yolculuğu yapmanın bebeğin sağlığına zarar verdiği düşüncesidir.

Ancak çok özel durumlar ve hamileliğin son haftaları haricinde hamilelerin uçak yolculuğu yapmasının bebeğin sağlığına olumsuz bir etkisi olmadığı bilinir. Bu konuyu farklı soru başlıkları altında birlikte inceleyelim.

Hamile Annenin Uçak Yolculuğu Yapması Bebeği İçin Zararlı Mı?

Gebelik dönemini bilindiği gibi; birinci trimester, ikinci trimester ve üçüncü trimester olarak üç ayrı dönemden oluşur. Bu dönemlerin her birinin kendine özgü zorlukları vardır. Bu zorluklar özellikle anne adayının konfor alanı olan evinden çıkmasıyla daha da çekilmez bir hale gelebilir.

Örneğin;

Birinci Trimester Dönem

Genellikle anne adayının bulantı, kusma, baş dönmesi gibi belirtileri olur. Özellikle bulantı ve kusma durumu, yolculuğu anne adayına zehir edebilir.

Bu dönemde uçak seyahati yapmanın bebeğe hiçbir zarar bulunmaz ancak bu dönemde düşük yapma ihtimalinin diğer dönemlere göre daha büyük bir ihtimal olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca dediğimiz gibi anne adayı için zorlu bir yolculuk deneyimi olabilir.

İkinci Trimester Dönem

Düşük yapma ihtimali azalan anne adayının en konforlu seyahat edeceği dönemdir.

Hem ilk trimester döneminde daha sık yaşanan bulantı ve kusma gibi gebelik belirtileri nedeniyle seyahat konforunuzun düşme ihtimali daha düşüktür hem de üçüncü trimester dönemi gibi, erken doğum riski yüksek değildir.

Eğer bir seyahat planınız varsa ve tarihleriniz esnekse, ikinci trimester dönemini tercih etmenizi öneririz.

Üçüncü Trimester Dönemi

Hamileliğin son 3 aylık dönemini kapsayan üçüncü trimester döneminin Haftasından itibaren genellikle hiçbir havayolu şirketi, anne adayının seyahatine izin vermez.

Haftadan sonraki yolculuklar için de özel olarak doktor raporu alınması gerekir. Erken doğum riski nedeniyle Haftadan sonra uçak yolculuğu yapılmasını önermiyoruz.

Bunun dışında üçüncü trimester dönemde artık anne adayının vücudu, rahat bir şekilde yolculuk yapmasını engelleyebilir. Vücutta oluşan şişlikler, bebeğin hareketleri, varisler gibi hamilelik belirtileri nedeniyle anne adayları bu dönemde uzun süreli yolculuk yapmakta zorlanabilir.

Hamilelik döneminde uçak yolculuğu yapmaya karar verirken daha temkinli davranması gereken anne adayları da vardır: ikiz, üçüz gibi çoklu gebelik geçiren, daha önceden erken doğum yapmış olan ve farklı kronik hastalıkları olan anne adayları için bu tür yolculuklar daha sıkıntılı geçebilir.

Bu nedenle bir yolculuğa çıkmadan önce mutlaka doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

Gebelik Döneminde Uçak Yolculuğu Yapabilmek İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

  • Gebeliğin Haftasından önce çoğu uçak şirketi hamile anne adayları için herhangi bir doktor raporu istemez.
  • Haftadan sonra Haftaya kadar olan süreç içerisinde bir seyahat planınız varsa mutlaka doktorunuzdan aldığınız “Uçakla seyahat etmesinde hiçbir problem yoktur.” yazılı raporunuzun olması gerekir.
  • Haftadan sonra doktorunuzun raporu olsa bile uçağa binemezsiniz. Genellikle çoğu havayolu şirketi 36+ Haftalık gebeliklerde anne adayının uçağa binmesine izin vermez. Çoğul gebeliklerde bu kural Haftadan sonrasını kapsar.

Bu rapor hazırlanırken kaşe, imza ve tarih mutlaka yazılmalıdır. Raporun geçerlilik tarihi 7 gündür ve 7 gün sonrasında olan herhangi bir yolculukta kullanmanıza imkan yoktur.

Yurtdışı yolculukları için Türkçe raporun, İngilizce ve tedbir amaçlı gideceğiniz ülkenin diline çevrilmiş bir nüshasını bulundurun.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Birçok anne adayı, gebelik döneminde uçağa binmek konusunda endişe yaşayabilir. Ancak uçaklar, kabin basıncı ayarlı olması nedeniyle bebeğin sağlığı için bir sakınca teşkil etmez.

Yalnızca anne adaylarının hamilelik nedeniyle gösterdikleri belirtiler, konforlu bir yolculuk yapamamalarına neden olabilir. İşte bu nedenle nasıl daha konforlu bir yolculuk yapabileceğinize dair birkaç önerimiz olacak.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Sakıncalı mı?

  • Koltuğunuzu iyi seçmelisiniz. Bizim önerimiz önü açık ve koridor kenarında olan bir koltuğu tercih etmenizdir. Uçakların ilk koltuklarının önü, diğer koltuklara göre daha açıktır ve koridor kısmındaki koltuğu seçmeniz de uçuş esnasında daha rahat bir şekilde hareket etmenizi sağlar.
  • Hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz. Gerekirse hostesten yardım isteyerek uçuş esnasında koridorda ufak yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Bu ufak yürüyüşler kan dolaşımınızı hızlandırarak sizi rahatlatacaktır.
  • Yürüyüşlerden sonra küçük egzersizler de yapmayı unutmayın.
  • Vücudunuzdaki kan dolaşımını hızlandırmanın bir diğer yolu da varis çoraplarıdır. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarının tercih ettikleri bir üründür.
  • Uçuş esnasında bol bol sıvı tüketmelisiniz. Yolculuk sırasında vücudunuzun sıvı kaybı yaşamaması gerekir.
  • Tek başınıza seyahat etmiyorsanız yolculuk esnasında ara sıra ayaklarınızı uzatabilirsiniz. Ayaklarınızın havada olması da sizi rahatlatır.

Uçuş Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Konforlu bir yolculuk için kendinizi doğru bir şekilde hazırlamalısınız. Eğer yolculuğa her ihtimali düşünerek çıkarsanız, yolculuğu çok daha rahat bir şekilde geçirirsiniz.

  • Uçuştan önce mutlaka doktorunuzla görüşün ve kontrollerinizi tamamlayın. Uçak yolculuğunuza çıkabileceğinizi doktorunuzun teyit etmesi sizi de rahatlatır.
  • Rahat ve bol kıyafetler tercih edin. Dar kıyafetler hem rahat hareket etmenizi engeller hem de kan dolaşımınızı yavaşlatır.
  • Açık, topuklu veya ağır bot gibi ayakkabılar yerine spor ayakkabı giyin. Özellikle vücudunuzun şişmeye yatkın olduğu bu dönemlerde kendinizi rahat ettirmelisiniz.
  • Eğer hava soğuksa kalın bir kazak yerine kat kat kıyafet giymenizi tavsiye ediyoruz. Havalimanı ve uçağın içindeki havanın nasıl olduğunu bilemeyebilirsiniz. Böylece bulunduğunuz ortamın ısısına göre giyinmeniz kolaylaşır. Aynı şekilde hava sıcaksa da üzerinize mutlaka bir hırka alın.
  • Yolculuk esnasında sıkılmamak için yanınıza bir kitap alabilirsiniz. Sürükleyici ve sevdiğiniz türden bir kitapta kaybolursanız zamanın nasıl geçtiğini de anlamazsınız.
  • Bulantı ve kusma ihtimaline karşı yanınızda sevdiğiniz ve sizi rahatlatan bir koku götürebilirsiniz. Ancak uçağa yalnızca ml altında sıvı alındığını unutmayın.

Uçuş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Yolculuk öncesi hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra endişe etmenizi gerektirecek bir şey kalmaz. Tek yapmanız gereken sakin kalmaya ve yolculuğun keyfini çıkarmaya çalışmak olmalıdır.

Yeterince hareket ettiğinizde, sıvı tüketiminize dikkat ettiğinizde, rahat kıyafetler giydiğinizde ve kendinize vakit geçirecek bir uğraş bulduğunuzda endişe etmenizi gerektirecek bir durum kalmaz.

Gebelik döneminde anne adayları bebeklerinin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok dikkatli davranır.

Anne adayının vücudundaki gebelik belirtileri de, hamilelik öncesindeki hayat konforunun değişmesine neden olur. Bu yüzden uçağa binmek gibi, hayat akışında olmayan durumlar yaşandığında ebeveynler ince eleyip sık dokurlar.

Aklınızda birçok soru olması normal. Ancak yazımızda da açıkladığımız gibi hamilelikte uçak yolculuğu sakıncalı mı sorusunun cevabı; bazı durumlar haricinde gebelik döneminde uçağa binilmesinde bir problem yoktur.

Minik yavrunuz sizinle birlikte güvende. Yazımızda bahsettiğimiz maddelere dikkat ettiğiniz sürece endişelenmenize gerek kalmadan konforlu bir uçak yolculuğu yapmanız mümkün.

Aşağıdaki yazımız da dikkatinizi çekebilir:

‘‘Bebeğinizle Seyahat Etmenizi Kolaylaştıracak Öneriler’’: funduszeue.info

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası