kira hesaplama net / ÜFE - TÜFE - ENFLASYON - KİRA ARTIŞ | Oğuzhan GÜNGÖR seafoodplus.info Müşavir

Kira Hesaplama Net

kira hesaplama net

Tahancı Hukuk Bürosu tarafından sunulan bu makalemizde Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olan Kira Sözleşmeleri hakkında açıklamalara yer verilecek, hem ev sahibini hem de kiracıyı ilgilendiren bir konu olan kira artış oranları üzerinde durulacaktır.

Kira artışı, bir konutun veya bir işyerinin belli bir sözleşme gereği bir başkasına kiralandıktan sonra belirli aralıklarla kira bedelinde artış yapılmasıdır. Kira bedelinde artış yapılmasında belirlenen orana da kira artış oranı demektedir. Kiracının ödediği kira bedelinin enflasyon ve güncel ekonomik şartlar göz önüne alındığında artırılması gayet doğaldır. Ancak yapılacak olan kira artışının hakkaniyete uygun olması gerekmektedir. Zira kanunumuzda bu konuda sınırlamalar getirilmiştir.

Kira Artış Oranı Hesaplama aracımız ile yılı için TÜİK verileri ile kira artış hesaplaması yapabilirsiniz. Kira sözleşmesi eğer ki 11 Haziran ve 1 Temmuz tarihleri arasında yenileniyorsa yapılacak olan artış mevcut kira bedelinin %25’ini geçemeyecektir. Örneğin TL kira ödeniyorsa % 25 artış yapıldığı takdirde mevcut kira bedeli TL olacaktır. Bu tarihten sonra yapılacak artış hesaplanırken dönemin TÜFE oranı dikkate alınacaktır. 

Kira Artış Oranı Nedir

​Kiraya verenin kiracının ödediği bedeli belirli aralıklarla artırmak istemesi normaldir. Zira mevcut ekonomik koşullar ve ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon oranları göz önüne alındığında kira bedelinin artırılmadan sabit kalması beklenemeyecektir. Ancak ev sahibinin yapacağı kira artışına ilişkin kanunumuzda bazı sınırlamalar mevcuttur. Taraflar arasında bir anlaşma bulunması durumunda bu anlaşma geçerli olacaktır ancak anlaşma yoksa ve kiraya veren kiralananın bedelini ancak mevcut kira bedelinin %25’i oranında artırabilir. 

KİRA ARTIŞI NEDİR ?

​Kira artışı, bir konutun veya bir işyerinin belli bir sözleşme gereği bir başkasına kiralandıktan sonra belirli aralıklarla kira bedelinde artış yapılmasıdır. Kira bedelinde artış yapılmasında belirlenen orana da kira artış oranı demektedir. Kiracının ödediği kira bedelinin enflasyon ve güncel ekonomik şartlar göz önüne alındığında artırılması gayet doğaldır. Ancak yapılacak olan kira artışının hakkaniyete uygun olması gerekmekedir zira kanunumuzda bu konuda sınırlamalar getirilmiştir.

KİRA ARTIŞI İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEME NE ŞEKİLDEDİR ?

​Kiraya verenin kiracının ödediği bedeli belirli aralıklarla artırmak istemesi normaldir. Zira mevcut ekonomik koşullar ve ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon oranları göz önüne alındığında kira bedelinin artırılmadan sabit kalması beklenemeyecektir. Ancak ev sahibinin yapacağı kira artışına ilişkin kanunumuzda bazı sınırlamalar mevcuttur. Taraflar arasında bir anlaşma bulunması durumunda bu anlaşma geçerli olacaktır ancak anlaşma yoksa ve kiraya veren kiralananın bedelini ancak mevcut kira bedelinin %25’i oranında artırabilir. 

KİRA DÖNEMİ İÇİN TÜFE KİRA ARTIŞ ORANLARI NE KADARDIR ?

​11 Haziran tarihiyle 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde kiraya verenin ancak %25 oranında artış yapabileceği kuralı geçerlidir. Buna göre yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanan %25 sınırı 1 Temmuz ’e kadar uygulanmaya devam edecektir. Bu tarihten sonra artış oranları ise dönemin TÜFE oranına göre belirlenecektir. 

Hesapla

Kira Artış Oranı Neye Göre Belirlenir

11 Haziran tarihiyle 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde kiraya verenin ancak %25 oranında artış yapabileceği kuralı geçerlidir. Buna göre yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanan %25 sınırı 1 Temmuz ’e kadar uygulanmaya devam edecektir. Bu tarihten sonra artış oranları ise dönemin TÜFE oranına göre belirlenecektir. 

Kira Artış Oranı Hesaplama

Kira Artış Oranı Hesaplama aracımız ile  yılı için TÜİK verileri ile kira artış hesaplaması yapabilirsiniz. Kira sözleşmesi eğer ki 11 Haziran ve 1 Temmuz tarihleri arasında yenileniyorsa yapılacak olan artış mevcut kira bedelinin %25’ini geçemeyecektir. Örneğin TL kira ödeniyorsa % 25 artış yapıldığı takdirde mevcut kira bedeli  TL olacaktır. 1 Temmuz tarihine kadar kanunen konut kiralarında %25 üzerinde bir artış yapılamayacaktır. Fakat bu tarihin uzatılıp uzatılmayacağı bilinmemektedir. Fakat bilinenlere göre bu tarihten sonra yapılacak konut kira artış oranı hesaplanırken dönemin TÜFE oranı dikkate alınacaktır.

Ev Kira Artış Oranı Yüzde Kaç Olmalı

Konut kiraları bakımından 1/7/ (bu tarih dâhil) tarihine kadar, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir.

Bu bakımdan ev kira artış oranı Türk Borçlar Kanununda da belirtildiği üzere yüzde 25 olacaktır.

İşyeri Kira Artış Oranı

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı, TÜİK tarafından belirlenen verilere göre TÜFE 72,31 olduğu için artış oranı da olacaktır.

Yıllara Göre Kira Artış Oranı

İşyeri ve ticari alan kira artış oranları TÜİK’ten alınan verilere göre şöyledir:

  • YILI OCAK AYI İŞ YERİ VE TİCARİ ALAN KİRA ARTIŞ ORANI: %72,45
  • KASIM AYI KİRA ARTIŞ ORANI : %70,36
  • HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI : %44,54
  • MAYIS AYI KİRA ARTIŞ ORANI : %39,33
  • NİSAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI : %34,46
  • MART AYI KİRA ARTIŞ ORANI : %29,88

SONUÇ

Sonuç olarak Türk Borçlar Kanunu’na eklenmiş olan Ek madde ile 1/7/ tarihine kadar yapılan konut kiralarına dair sözleşmelerde kira bedelinin artış oranı %25’i geçemeyecektir. Bu bahisle önceki dönemlerde TL kira veren bir kiracı bu kanun maddesiyle en fazla TL kira ödeyebilecektir. TL’nin üzerinde bir fiyat ile yapılan kira sözleşmelerinde %25’lik oranın üzerindeki tutar geçersiz olacaktır.

Buna karşılık işyeri ve ticari alan kiralarında kanunen böyle bir düzenleme getirilmemekle birlikte bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacaktır.

ÜFE - TÜFE - ENFLASYON - KİRA ARTIŞ

 

KİRA ARTIŞI NASIL HESAPLANIR?

Konutlar ve işyerleri için kira artış oranı kira artışının yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan Yİ-TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplanır. Mal sahibi bu orana eşit veya bu orandan daha az bir oranda kiraya zam yapma hakkına sahiptir.

Örneğin kira artışı Temmuz ayında yapılacaksa TÜİK'in açıkladığı Yİ-TÜFE endeksinin ilgili yılın Haziran ayındaki 12 aylık ortalamalara göre değişim verisine bakılır.

Ev ve işyeri kiralarında başına kadar taraflar aralarında farklı bir oran belirlememişse Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artışlar dikkate alınıyordu. Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle kira artışlarında uygulanabilecek en üst sınır TÜFE’ye (Tüketici Fiyatları Endeksi) bağlandı.

Yürürlükteki yasal düzenlemeye göre, kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Mülk sahiplerinin bu oranın üzerinde zam yapmaları yasak. Aksi halde kiracılara dava açma hakkı doğuyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir