rahimdeki yara nasıl geçer / Rahim ağzı yara teşhis ve tedavisi | Lina Kadın Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Kliniği

Rahimdeki Yara Nasıl Geçer

rahimdeki yara nasıl geçer

Rahim ağzı yara teşhis ve tedavisi

RAHİM AĞZI YARA TEŞHİS VE TEDAVİSİ

Rahim ağzı(serviks) yaraları sık görülen jinekolojik problemlerindendir. Rahim ağzı iltihaplarına doğum veya düşükler sonrası oluşabilen rahim ağzı yırtılma ve tahrişlerine bağlı görülebilir. Bazen de bu yaralar rahim ağzı kanserlerine işaret edebilir.

Muayene, pap smear testi, usg ve gerekli görüldüğünde HPV testi, serviks ve vajen kültürleri alınıp medikal tedavi ve takipler önemlidir.

Medikal tedaviye cevapsız durumlarda, geniş yaralarda HPV pozitifliği veya serviksin kanser öncesi patolojilerinde krioterapi(yara dondurma) veya elektrokoter(yara yakma)işlemleri ve hastalıklı bölgenin eksize edilmesi(Leep, konizasyon uygulamaları) yapılabilir. Uygun tedavilerle tamamen iyileşme elde edilebilir. Tekrarlama riskleri olup periyodik muayene ve smear takipleri ihmal edilmemelidir.

Rahimde Yara Neden &#;ıkar, Nasıl &#;nlenir? Servisit Belirtileri Ve Tedavi Y&#;ntemleri Nelerdir?

Servisit hastalığı cinsel yönden aktif olan her kadın için uygun bir hastalıktır. Özellikle vajinal akıntısı olan ve kasık ağrıları yaşayan kadınların çoğnda tek başına veya başka bir hastalık ile birlikte servsisit hastalığı da görülmektedir.

Rahimde Yara Neden Çıkar?

Rahimde yara, tıp dilinde servisit hastalığının tedavi edilebilmesi için altta yatan nedeninin araştırılması gerekir. Bunun nedeni basit bir irritan madde olabilir. Hastalığın nedeni bu ise bu maddenin kullanılmaması sorunu çözebilir. 

Bunlar dışında enfeksiyon nedeni ile de rahimde yaralar oluşabilir. Bu durumda enfeksiyonun tedavi edilmesi bu problemi ortadan kaldıracaktır. Servisite neden olan 3 farklı mikroorganizma bulunmaktadır. Bunlar klamidya, gonore ve trikomonasdır. Bunlar dışında bazı alerjik nedenler de bu duruma neden olabilmektedir.

Rahimde Yarar Nasıl Önlenir?

Servisitten korunmak veya önlemek için bazı basit yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler ile bu hastalıktan korunma sağlanabilir. Bu yöntemler şunlardır:

 - Emin olunmayan kişiler ile ilişkiye girilmemelidir.

 - Kişilerin partnerinde gonore belirtileri var ise doktor ile mutlaka görüşülmelidir.

 - Vajinal akıntı varlığında muayene olmak gerekir.

 - Kadınlarda herhangi bir şikayet bulunmasa bile yılda bir kez jinekolog ile görüşülüp muayene olunmalıdır.

 - Kokulu tamponlar, deodoran gibi maddeler kullanılmamalıdır.

Servisit Belirtileri Nelerdir?

Servisit hastalığı çok fazla belirti vermemektedir. Genel anlamda bu hastalık rahim ağzı dokusunun iltihabı olmaktadır. Bu hastalığın ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden vajinal akıntılardır. Diğer bir belirti ise vajinada kaşınma, yanma, yüksek vajinal kanama ve ilişki esnasında ağrılardır.

Servisit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Servisit tedavisinde küçük cerrahi işlemler yapılabilir. Bunlardan en sık kullanılanı koterizasyon ve krioterapidir. Halk arasında koterizasyon işlemine yara yakma adı verilir. Krioterapi ise sıvı karbondioksit ve azot yardımı ile anormal dokuların dondurulmasıdır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir