yüz kepeklenmesi neden olur / Dr. Berkant Oman / CİLT KURULUĞU VE GENÇLİK AŞISI

Yüz Kepeklenmesi Neden Olur

yüz kepeklenmesi neden olur

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?

Konu erkek bakımı olduğunda, sakal hijyeni önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Neyse ki sakallarınızın en iyi şekilde görünmesini sağlamak için sakal şampuanı, sakal kremi ve sakal yağı gibi sakal bakım ürünleri var. Bununla birlikte, sakal kepeği bir sorun. Kendinize teşhis koymadan ve tedavi seçenekleri araştırmadan önce, sakal kepeğine neyin neden olduğunu öğrenin.

Sakal kepeği nedir?

Sakal kepeği aslında seboreik dermatit adı verilen ve tipik olarak yüzü, saç derisini etkileyen bir duruma bağlı olarak gelişiyor. Genellikle kendisini kaşıntıyla ortaya çıkabilen kırmızı saç derisi ve saç dökülmesiyle belli ediyor. Sakal kepeğinin yaygın belirtileri ise, sakalın bulunduğu ciltte görülen beyaz pullar.

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-1 - Saç Bakım GüzellikSakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-2 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kepeği neden olur?

Kepeğe esasen Malassezia globosa adı verilen bir mantar neden olur. Bu mantar türü, yağ bakımından zengin ortamlarda gelişir ve bu da oluşması için saç derisini mükemmel bir ortam haline getirir. Mantar, yağ bezlerindeki yağı parçalayarak cildi tahriş eden ve kepekle sonuçlanan oleik asidi geride bırakır. Cilt hücrelerinin aşırı üretimi de kepeğe katkıda bulunabilir. Cilt hücreleri çok hızlı yenilenirse, kepeğe neden olan mantarın gelişmesi için ideal bir ortam yaratan birikintiler oluşabilir.

Sakal kepeği ne değildir?

Sakalınızda birkaç kepek bulmanız, sakal kepeği sorunu yaşadığınızı göstermez. Kuru cilt de cilt döküntülerine neden olabilir, bu da sakalınızda beyaz pullar olarak görünebilir. Aralarındaki farkı anlamak için şunu düşünün:

Kepekli cildin rengi pembeden kırmızıya değişir, pullar daha büyük ve yağlı görünür; oldukça yoğundur. Sakal derisindeki pullanma kuru ciltten kaynaklandığında ise cilt beyazımsı ve çatlamış görünebilir, pullar kuru ve küçüktür.

Sonuçta sakalınızda kepek olduğunu düşünüyorsanız, doğru teşhis ve sakal kepeği tedavisi için bir dermatoloğa görünmenizde fayda var.

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-3 - Saç Bakım GüzellikSakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-4 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kepeği kimlerde görülür?

Normalde saç derisinde kepek sorunu yaşıyorsanız, sakal kepeği geliştirmeye de daha yatkın olabilirsiniz. Bunun nedeni, cilt hücreleriniz çok hızlı yenileniyorsa, hücrelerin bunu sakalınızda da yapacak olması. Uzmanlar yağ bezlerinin erkek hormonlarına duyarlı olması sebebiyle erkeklerin bu sorundan kadınlara kıyasla daha sık etkilendiğini söylüyor. Ayrıca herhangi bir cilt tipine karşı bilinen bir yatkınlık olmamasına rağmen daha koyu tenlilerde kızarıklık daha az belirgin olabilir; yine de dökülme benzer olacaktır.

Sakal uzunluğu, sakal kepeği oluşumu ve tedavisinde rol oynayan bir başka faktör. Sakalınız ne kadar uzunsa sakal kepeği geliştirme olasılığınız da o kadar yüksek. Çünkü uzun sakalları olan kişilerin cildi temizlerken cilde ulaşması zor olabilir. Bu, mantar büyümesini destekleyen ve kepeğe yol açabilen yağ ve ölü deri birikmesi oluşturabilir.

Elbette sakallarınızı uzun kullanabilirsiniz, sadece bu durumda sakal bakımına daha fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Yine de yüze daha yakın olan kısa, bakımlı sakallarda sakal kepeği tedavisinin daha kolay olacağı da bir gerçek.

Sakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-5 - Saç Bakım GüzellikSakal Kepeği Nedir, Nasıl Geçer?-6 - Saç Bakım Güzellik

Sakal kepeği tedavisi: Sakal kepeği nasıl geçer?

Sakal kepeğini tedavi etmek karmaşık olabilir ve bu konuda herkese uyan tek bir yöntem yok. Ama uzmanlar sakal kepeği tedavisinde üç yönlü bir yaklaşımın etkili olduğu konusunda hemfikir: Pul pul dök, yıka ve nemlendir.

  • Cildi pul pul dökmek, gözeneklerin tıkanmasını ve aşırı yağ üretilmesini önler. Yumuşak kılların cildi tahriş etme olasılığı fiziksel bir ovmadan daha az; bu yüzden bir sakal fırçası kullanmanızı öneririz. Cilt hücrelerini temizlemek için fırçayı sakal boyunca nazikçe hareket ettirin.
  • Soruna neden olan mantarın aşırı büyümesini azaltmaya yardımcı olmak için kepeğe karşı etkili bir şampuan kullanın.
  • Yıkama ve peeling cildin doğal yağlarını yok edebileceğinden, kurumasını önlemek için nem takviyesi yapmak önemli. Sakal kepeği tedavisi söz konusu olduğunda, tipik yüz nemlendiriciniz yeterli olmayabilir. Bunun yerine antioksidan bakımından zengin, yoğun nemlendirme özelliğine sahip cilt bakım ürünleri tercih edin.
  • Bu rutini denemenize rağmen iki haftanın ardından sonuç göremezseniz reçeteli bir tedaviye ihtiyacınız olabilir. Geçmeyen kepek sorunu yaşıyorsanız dermatoloğunuza başvurarak sizin için doğru tedaviyi önerebilir ve sakal kepeğinden kurtulabilirsiniz.2 çay kaşığı taze sıkılmış meyve suyu kullanın ve 1 bardak ılık suda karıştırın. Nazikçe sakal ve saç derisine sürün. Durulamadan önce beş dakika bekletin. Kepek bitene kadar bunu her gün yapın.

Sakal kepeği doğal çözüm

Sakal kepeğine karşı evde deneyebileceğiniz bazı doğal çözümler de mevcut. Kepek sorununu hafifletmek ve rahatlatmak için aşağıdaki ipuçlarından yararlanmayı deneyin.

  • Aloe vera jeli: Taze aloe vera jelini haftada üç kez sakalınıza sürmek kepekten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Jeli sakalın içine ve köklere kadar sürün. Durulamadan önce en az beş dakika bekletin.
  • Limon suyu: 2 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyunu 1 bardak ılık su ile karıştırın. Nazikçe sakal ve sakal derisine sürün. Durulamadan önce beş dakika bekletin. Kepek sorunu bitene kadar bunu her gün yapın.
  • Deniz tuzu: 1 çay kaşığı tuzunu 1 su bardağı ılık suda eritin. Sakal ve köklere sürmeden önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Su ile durulamadan önce 5-8 dakika bekletin.
  • Elma sirkesi: Bildiğiniz gibi elma sirkesi, saç durulama amacıyla kullanıldığında cilde normal pH seviyelerini geri getirebilir. Bunu sakallarınızda da kullanabiliriz. Eğer sirke ile durulamak istemiyorsanız, sirkeyi etkilenen bölgeye uygulamak için bir pamuk kullanabilirsiniz. Beş dakika bekletin ve durulayın. Bunu günlük olarak yapın.

Ayrıca erkekler için sakal boyası rehberi yazımız da ilginizi çekebilir.

11 Ağustos 2020

Cildim Neden Pullanıp Dökülüyor?

Cildinizde kaşıntı ve pullanma gibi sorunlarınız mı var? Bunun nedeni sadece cilt kuruluğu olabilir. Ancak eczaneden aldığınız reçetesiz ürünler bu sorunları alt etmenize yardımcı olmuyorsa o zaman bir dermatoloji uzmanının yardımına ihtiyacınız var demektir. Cildin pullanıp dökülmesinin farklı birtakım nedenleri vardır. Saçlı derinizde zaman zaman oluşan kepekler veya vücudunuzun başka bölgelerinde kaşıntılı alanlar varsa dermatoloji uzmanı bir hekime muayene olarak bunun nem kaybından mı yoksa daha ciddi başka bir nedenden mi kaynaklandığını öğrenebilirsiniz.

Cildin Pullanmasının nedeni nedir?

Normalde vücudumuz her gün 30 ila 40.000 arasında ölü deri hücresini döker ve bunların yerine taze, henüz olgunlaşmakta olanları koyar. Ancak deri hücrelerinizin büyüyerek yenilendiğini veya küçük pullar halinde döküldüğünü fark etmezsiniz.

Derinizin en üst katmanı ölü deri hücreleri ile birlikte birtakım doğal yağlar içerir, bunların derinizde oluşan su kaybını engellemeye yardımcıdır. Eğer bu katman hasar görür ve derinizdeki nem buharlaşarak yok olursa ya da deri hücrelerinin yenilenme süreci anormal bir biçimde hızlanırsa deriniz pullanıp dökülebilir. Cilt yaşlanması, aşırı güneşe maruz kalma, sert kimyasal maddeler, bazı ilaçlar ve belirli hastalıklar da bu durumun sorumlusu olabilir.

Egzema ve Atopik Dermatit

Eğer sizin veya çocuğunuzun cildinde kırmızı, pullanmış ve fazlasıyla kaşınan alanlar varsa bu bir ekzema olabilir. Sık rastlanan bu durumun nedeni -hatalı biçimde- cildin kuru veya hassas oluşu sanılabilir. Bebek ve çocuklarda genellikle çene ve yanaklarda hafifçe pullanıp kabuklanmış alanlar görülebilir, ancak pullanıp dökülmeler vücudun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Ellerdeki ekzema ellerin dış yüzeyinin, avuç içlerinin ve parmakların kurumasına , kalınlaşmasına ve çatlamasına neden olabilir. Bu durumda ciltte bir yanma hissi ve çatlaklar nedeniyle hafif kanamalar oluşabilir.

Çocuklarda ekzema gelişimi sıklıkla görülür, ancak yetişkinlerde de hiç görülmemiş olsa dahi ileriki yaşlarda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni tam olarak çözülemeyebilir. Neden çoğunlukla genetik faktörlerin ve birtakım dış etkenlerin bileşimi ile oluşur. Derinin reaksiyon verdiği bu dış etkenler arasında şunlar olabilir.

  • Yünlü maddeler (özellikle giyecek)
  • Sabun ve temizleyiciler
  • Parfüm
  • Makyaj malzemeleri
  • Klor
  • Sigara dumanı

Bu durumda ciltte şu tür belirtiler ortaya çıkar:

  • Kızarmış, tahriş olmuş, şişmiş deri
  • Kabuklanma veya yara sızıntısı
  • Deride kalınlaşma, kabalaşma hissi veren pullanmış alanlar,
  • Ciddi derecede kaşıntı

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı (psoriasis) gümüş rengine çalan beyaz pullar ve kalın, kızarık kabartılı alanlarla kendini belli eder. Doktorlar bunun bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünürler. Bu durumda deri hücreleri normalden hızlı bir şekilde çoğalır, ancak eski, ölü hücreler deriden kolayca dökülmezler. Böylece eski ve yeni hücreler birbirlerine yapışırlar; kalın, kaşıntılı, acı veren pullanmış alanlar oluştururlar.

Sedef hastalığının bir çok tipi vardır, yukarıda sayılanlar “plak tipi” denilen tipin özelliğidir. Dizlerde, saçlı deride, dirseklerde,avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve sırtta ortaya çıkabilir. Bu durum aynı zamanda tırnakların çukurlaşmasına, kırılmasına ve hatta düşmesine de neden olabilir. Sedef hastalığının ailesel bir geçişi vardır ancak herhangi bir şekilde bulaşıcı değildir.

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit saçlı derideki kepek oluşumunun en önemli nedenidir. Ölü hücrelerden oluşan beyaz yağlı plaklar saçlı deride ve omuzlara dökülmüş biçimde görülebilir. Bazen kaşıntılı bir saçlı deri yapısı ortaya çıkar ki bu da kepeğin sürekli biçimde oluştuğunu gösterir. Seboreik dermatit varlığında saçlı deri ve yakınındaki alan yağlıdır, sarı veya beyaz renkli kabuksu pullarla kaplıdır. Hatta bu pullanma kaşlarda bile görülebilir, bu tipteki bir pullanma ve kepek oluşumu burun kenarlarında, kulak arkasında, bazen de meme altında görülebilir.

Diğer nedenler

Pullanma, kepeklenme, kırmızı renkli deri döküntüleri ile ortaya çıkan bir çok deri hastalığı mevcuttur. Yukarıda sayılanlar dışında derinin bölgesel olarak veya yaygın biçimde kalınlaşmasına pullanıp dökülmesine, hatta bu durumun günlük yaşamı engelleyici hale gelmesine neden olan birtakım seyrek görülen ve ailesel geçişli olabilen deri hastalığı mevcuttur.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

Eğer kuru, pullanıp kepeklenen bir cilt yapınız varsa, bu rahatsızlığınızla birlikte görülen diğer cilt sorunlarını da not alın ve cildiye doktkoruna başvurun. Kendi cilt sorunlarınıza dair tanıyı kendiniz koyma çabasına girmeyin. Deri hastalıkları genelde birbirine benzer ve ayırıcı bir tanı koymak ve doğru bir bakım ve tedavi sağlamak için uzmanlık ve bilgi birikimi gerekir.

Piyasada satılan sıradan nemlendiriciler bu sorunların çözümünde bir ölçüde yardımcı olabilirler ancak etkili bir sonuç sağlayamayabilirler. Çünkü içerikleri kaliteli değildir, ucuz ham maddeler ile üretilmişlerdir.

Cildinizin hücrelerini tuğla ile örülmüş bir duvar kabul edersek, bu yapının sağlam durması için hücreler arasında seramid içeren bir harç mevcuttur. Seramidin bu harcın içinde az oluşu cildin kendiliğinden kuru olma nedenidir. Bazen de seramid dış etkilerle azalır: Güneş, sıcak, soğuk, deterjan, lazer, epilasyon vb. gibi etkenlerle azalan seramidi, mutlaka seramid ve bitkisel hyaluronik asit içeren krem veya losyonlarla onarıp, deriyi eski haline getirmek gerekir. Bu konuda bilimsel yayınlar da mevcuttur. Onun için etkin ve kaliteli bir nemlendiricide bu iki madde mutlaka bulunmalıdır! Yok ise, cildinizin ihtiyacını gidermekte yeterli olmayacaktır.

Doktor veya eczacınızın önereceği Dermadolin ürünlerinden yarar göreceksiniz. Bu nedenle sadece onları dinleyin ve önerilerini not alın.

Sağlıklı günler dileğiyle.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası