borç öteleme nedir / Axesslilere Özel Borç Erteleme - Akbank

Borç Öteleme Nedir

borç öteleme nedir

Hizmet ağının kısa sürede daha da genişletilmesi için kullanılabilir durumda olan şubelerin yeniden faal hale getirilmesi yönünde yapılan teknik çalışmalar ile geçici hizmet birimlerinin oluşturulması konusunda iş birliği imkanlarının konuşulduğu aktarılan açıklamada, depremden etkilenen müşterilere yönelik tavsiye niteliğinde bazı ek tavsiye kararları alındığı belirtildi.

Alınan tavsiye kararlarına göre, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelere 6 Şubat'tan önce kullandırılan ve 31 Ağustos'a kadar vadesi gelen mevcut kredi borçları, taksitleri ve gayrinakdi kredi komisyonları 6 ay faizsiz ertelenebilecek.

Kayıp/zayi POS cihazlarına ilişkin üye işyerlerinden herhangi bir tahsilat yapılmayabilecek. Ayrıca, bankacılık hizmet komisyonu da alınmayabilecek.

Bireysel ve kurumsal kredi kart ücretleri 2023 için tahakkuk ettirilmeyebilecek. Üye işyeri/POS kullanım ücretleri de 2023 boyunca alınmayabilecek.

ALACAKLAR İÇİN TAKİP VE HACİZ UYGULAMASI TAVSİYESİ

Haciz, icra, takip gibi idari uygulamalarla ilgili; tüm alacaklar için takip başlatılmayabilecek, haciz uygulanmayabilecek ve icra satış işlemleri yapılmayabilecek.

Yapılandırılmış alacaklarda ödeme süreleri faizsiz olarak ertelenebilecekken, tahliye kararı uygulanmayabilecek ve taahhüdü ihlal şikayetinde bulunulmayabilecek. Ayrıca borçlunun talebi halinde daha önce başlatılmış takipler durdurulabilecek ve satış günü alınmış dosyalarda satışlar ertelenebilecek.

Takipte olan alacaklı müşteriler için yapılan otomatik tahsilat durdurulabilecek. Müşteri hesaplarında bulunan takip blokeleri de kaldırılabilecek.

Vadesi geçen krediler için idari yollarla da olsa aktif bir tahsilat çabası girişiminde bulunulmayabilecek. Henüz takip hesaplarına intikal etmemiş, kredi geri ödemelerini zamanında yapamayan ve yapamayacağı öngörülen müşterilere yönelik de iletişim ve tahsilat faaliyetleri durdurulabilecek.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN BORÇLARI SİLİNEBİLECEK

Tavsiye kararlarına göre, deprem bölgesinde yer alan diğer illerdeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerin kredi borçları/taksitleri ve gayrinakdi kredi komisyonları 1 ay faizsiz olarak ertelenebilecek.

Kapsam dışında kalan, deprem bölgesinde yer alan ve depremden zarar gören müşterilerin talep etmesi ve zarar gördüklerini belgelendirmeleri halinde de müşteri bazında değerlendirilmek üzere, mevcut kredi borçları ve taksitlerine erteleme imkanı sunulabilecek.

Depremde vefat eden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin kredi borçları, krediye konu sigorta ödemeleri kredi borcuna mahsup edilerek kalan borçlar da silinebilecek.

(AA)

Kredi Kartı Öteleme

Kredi kartı öteleme, son zamanlarda ülke gündeminin önemli bir sıralamasını oluşturuyor. Koronavirüs pandemisinin ardından yaşanan İzmir, Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Van depremleri, zaten kötü giden ekonomiye oldukça büyük bir darbe vurdu. Bu sebeple kart borçlarını ödemekte zorlananlar, borçlarını ileri bir tarihe almak için talepte bulunuyorlar.

Biz de bu sebeple, Kredi kartı borç erteleme anlamına da gelen “Kredi kartı borç öteleme” konusunda size güzel bir rehber hazırladık.

Kredi Kartı Öteleme Nedir?

Kredi kartı öteleme; kullanılan kredi kartı borcunun son ödeme tarihinde ödenmesi gereken asgari tutarının ödenmemesi durumunda, gerekli yasal faiziyle birlikte ileri bir tarihe öteleme işlemidir. Bankanın sunduğu olanaklar dahilinde 1 ya da birkaç ay sonrasına ertelenebilir.

Kredi Kartı Borcu Öteleme Nasıl Yapılır?

Kredi kartı öteleme işlemi, banka ile görüşülerek gerçekleştirilmektedir. Elbette bu işlemler için ödediğinizden biraz daha yüksek bir faiz oranı ödemek zorundasınız.

Kredi kartı borcunu ötelemek için her bankanın kendi prosedürleri olsa da, genel olarak benzer özellikler gösterir. Bunu yapmak için ilk olarak banka müşteri hizmetleri yetkilisine bağlanmanız ve kredi kartı menüsüne geçiş yapmanız gerekir.

Bu menüde müşteri temsilcisi ile görüşme yaparak, kredi kartınıza ait son dönem borcunu ötelemek istediğinizi belirtebilirsiniz. Cep telefonunuza gelecek onay mesajının ardından, borcunuzu ertelemiş olacaksınız. Tabii bunu, banka şubelerine giderek de yapabilirsiniz.

Kredi kartı öteleme işlemini yapmadan önce, aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalısınız.

  • işlemi ile, son dönem kart borcunuzun asgari ödeme tutarını ödemeniz ve kalan borcu aylık faiz üzerinden 3 aya kadar erteleyebilirsiniz. Bunun yanında kalan borcunuzu ötelemeden, 12 eşit takside böldürebilirsiniz.
  • Kredi kartı borç öteleme yapabilmek için, ekstre kesim tarihi ile son ödeme tarihi içerisinde talepte bulunabilirsiniz. Ve kredi kartı asgari ödeme tutarının ödenmiş olması gerekir.
  • Yasalar gereği bireysel kredi kartları ile somut olmayan ürünlerin taksitlendirilmesi yasaktır.
  • Kredi kartı ekstrenizde bulunan yapılandırma işlemleri, taksitli nakit avans, taksitli alışverişler için borç öteleme yapılmamaktadır.
  • Borç öteleme yapmak için, kredi kartınıza çalıntı ya da kayıp bildirimi yapmış olmamanız ve kartınızın iptal durumda olmaması gerekiyor.
  • Borç yapılandırma yaptıysanız, borç öteleme işleminden faydalanamazsınız.
  • Dolar, Euro gibi döviz hesapları bulunan kredi kartları için, borç öteleme işlemi yapılmamaktadır.
  • Kredi kartı borç öteleme işlemi, 1 yıl içinde en azla 9 kez yapılabilir.
  • Eğer ödemelerinizde gecikme varsa, borç öteleme işlemi yapılamamaktadır.
  • SMS ile başvuru yapmak isteyenlerden, 1 kısa mesaj ücreti alınmaktadır.
  • Ekstrenizin ötelenmeyen borç tutarını, banka şubeleri ve Müşteri İletişim Merkezi aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Kredi Kartı Öteleme

 

Ziraat Bankası Kredi Kartı Borcu Öteleme Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası kredi kartı borcu erteleme için, aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz;

  • Ziraat İnternet Bankacılığına giriş yaptıktan sonra sırasıyla; Kartlarım>Kredi kartlarım menüsünde, öteleme yapmak istediğiniz kartı seçtikten sonra “Kredi Kartı Ayarları” menüsüne giriş yapıp, burada bulunan “Nefes Ayları” seçeneğine tıklayın ve “Başvur” seçeneğiyle, kredi kartı borcu ekstre erteleme başvurunuzu yapın.
  • Ziraat SMS Bankacılığı ile borç erteleme yapmak istiyorsanız, SMS kısmına girin, NEFESAYLARI boşluk KARTIN SON 6 HANESI yazdıktan sonra, 4757’ye SMS gönderebilirsiniz.
  • Ziraat Telefon Bankacılığı ile borç öteleme yapmak için 444 00 00 ya da 0850 258 00 00 numaralı telefonu arayarak, sesli yanıt sistemine bağlanmaları gerekiyor. Bu menüde “Kart işlemleri” seçildikten sonra 1 tuşuna basıp, “Ekstre İşlemleri” menüsünden “NEFES AYLARI” kısmına başvuru yapabilirsiniz.
  • Ziraat Bankası Şubelerinden size en yakın olanına kimlik belgenizle birlikte giderek de, kredi kartı borç erteleme işlemini yaptırabilirsiniz.(1)

İş Bankası Kredi Kartı Borcu Öteleme Nasıl Yapılır?

Bu işlemi yapmanın birkaç yolu vardır. Bunlar;

  • Maximum Mobil uygulaması üzerinden > Kartlarım > işlemlerim adımlarını takip ederek,
  • İşCep’ten > Kartlarım > Harcamalarım adımlarını takip ederek,
  • İnternet Şubesi > Kredi Kartlarım > Kampanyalar > Taksitlendir / Ertele menüsüne ulaşarak,
  • 0850 724 0 724 Telefon Şubesinden müşteri temsilcisine bağlanarak.(2)

Yapı Kredi Kredi Kartı Borcu Öteleme Nasıl Yapılır?

Peşin ve taksitli yaptığınız kredi kartı harcamalarınızı öteleme işleminizi; World Mobil,Yapı Kredi İnternet Şubesi’nde yer alan Harcama Ertele fonksiyonunu kullanarak 1, 2 veya 3 ay erteleme olarak gerçekleştirebilirsiniz.(3)

Kredi Kartı Öteleme

 

Denizbank Kredi Kartı Öteleme Nasıl Yapılır?

Denizbank kredi borcu erteleme başvurusu yapmak için; Denizbank kredi öteleme hattı olan 0 850 222 0 800 numarayı arayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.(4)

Akbank Kredi Kartı Borcu Öteleme Nasıl Yapılır?

Akbank kredi kartı borcunuzu ertelemek için;

  • Akbank Juzdan
  • Akbank İnternet
  • Akbank Mobil
  • Akbank Telefon Şubesi

Seçeneklerini kullanarak talepte bulunabilirsiniz.(5)

Vakıfbank Kredi Kartı Borcu Öteleme Nasıl Yapılır?

Ekstre erteleme işlemlerini VakıfBank Mobil, İnternet Bankacılığı, 0850 222 0 724 Müşteri İletişim Merkezi, Şubeler veya SMS kanalıyla talep edebilirsiniz. SMS kanalıyla ertelemek için ERTELE; taksitlendirmek için TAKSİTLENDİR yazıp, kartınızın son 6 hanesini ve istediğiniz taksit sayısını ekleyerek, 5724’e gönderebilirsiniz.(6)

Kredi Kartı Öteleme

Kredi Kartı Öteleme İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Kredi kartı borç erteleme ile ilgili en fazla merak edilen soruları ve cevaplarınız sizler için hazırladık. Farklı bir sorunuz varsa, yazı sonuna yorum olarak ekleyebilirsiniz. Finans uzmanlarımız, en kısa sürede yanıtlayacaktır.

Kredi Kartı Borcu Kaç Ay Ertelenebilir?

Kredi kartı borcu, en fazla 3 ay ötelenebilir. Ancak isteğe bağlı durumlarda 12 eşit taksitte ödenebilir.

Kredi Kartı Kaç Ay Ödenmezse Kapanır?

Yasal mevzuat uyarınca; son bir yıl içinde üç kez asgari tutarda ödeme yapılması durumunda, kredi kartınız nakit çekim ve limit artış işlemlerine kapatılmaktadır. Aynı dönem içerisinde üst üste 3 kez asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda, kredi kartı kullanıma kapatılmaktadır

Kredi Kartı Ne Zaman Avukatlık Olur?

Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihinden sonra 90 gün içinde en az asgari ödeme tutarında bir ödeme yapmadığınız takdirde, dosyanız avukata aktarılır. Avukat sizinle iletişime geçip uzlaşma talebinde bulunur. Eğer dosyanız icraya verilirse, yasal faiz ve avukatlık ücreti ile birlikte ödemek zorunda kalırsınız.

Harcama Öteleme Nedir?

Cardfinans’ın bir hizmet olan Harcama Öteleme ile, 100 TL ve üzerindeki alışverişlerinizi bir sonraki ay ödeyebilirsiniz.

Hangi Bankalar Borç Öteleme İşlemini Yapıyor?

Yukarıda saydığımız bankalara ek olarak; Garanti Bankası, Halkbank, HSBC, Fibabank, Şekerbank, ING, Odeabank, TEB gibi bankalar da, kredi kartı borç erteleme ve taksitlendirme işlemi yapmaktadırlar.

YouTube video

Kaynakça: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Bu gönderiyi derecelendir!

[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Son Güncelleme:18/02/23

Öteleme isteyen bedel ödeyecek: Her bankada oran farklı

Koronaviris ile mücadelede “Biz de vatandaşın yanındayız” diyen bankaların açıkladığı paketlerin içeriği tartışılıyor. Kredisini ötelemek isteyen ticari ve bireysel müşteriler, bankaların kapısını çaldığında hayal kırıklığına uğradı. Yapılan öteleme taleplerinde ek bir ödeme ile karşılaşan birçok vatandaş, destek paketlerinin masrafsız olmadığını anladı. Konuyla ilgili şikayetlerini dile getiren kimi müşteriler, soluğu gazete ve televizyonların haber merkezlerinde ve tüketici hakem heyetlerinde aldı.

ÖTELEME DEĞİL YENİDEN YAPILANDIRMA

Şikayetlerini dile getiren vatandaşlar, “Eğer bir destek verilecekse müşterinin ek bir maliyet üstlenmeden kredi ödemesinin üç ay veya altı ay ertelenmesi şeklinde olmalıydı. Bankalara olan kredi göri ödemesinin Nisan Mayıs ve Haziran taksitleri masrafsız olarak ertelenseydi bir anlamı olurdu. Yeni bir faiz yükü demek olan üç aylık taksit ötelemesi aslında mini bir borç yapılandırmasıdır ve bunun bir bedeli var” siteminde bulundular.

Şikayetlerin ana kaynağı olan bankalara kafa karışıklığını gidermek için konunun aslını sorduk. Görüşlerine başvurduğumuz birçok banka, kamuoyuna yaptıkları duyuruda faizsiz yapılandırma ile ilgili bir beyanlarının bulunmadığını dile getirdi. Nitekim birçok bankada, 31 Mart 2020 tarihine kadar taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firmalar ile bireysel müşterilerin, bu döneme dair ödemelerini erteleyebileceği dile getiriliyor. Bu beyanda ötelemenin faizsiz yapılacağına dair bir ifade yer almıyor.

ESNAF VE SANATKAR AYRIMI VAR

Faizsiz ibaresinin geçtiği bir tek madde var o da esnaf ve sanatkarlara yönelik. Bu ibare ise Halkbank açıklamasında bulunuyor. Banka yaptığı yazılı açıklamada, “Esnaf ve sanatkarların bu dönemde yaşadıkları olumsuzluklara destek olmak amacıyla talep etmeleri halinde kullanmış oldukları kredilerin; Nisan, Mayıs ve Haziran 2020 aylarında vadeleri gelecek olan anapara ve faiz ödemeleri, ödeme vadelerinden itibaren 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek” ifadesine yer veriyor.

Yani sözün özü yapılandırma isteyen kredi kullanıcısı yapılandırma talep ettiği vade kadar belli bir bedel bankaya ödeme yapmak durumunda. Bankalarda bu oran değişiklik gösteriyor. Her banka kendi içinde oran belirleme hakkına sahip. Ama tabi Merkez Bankası’nın belirlediği üst sınır aşılmamak kaydıyla. Geri ödemelere çıkan fark da her bankada farklı ödeme planına tabi. 

TÜKETİCİNİN TALEBİ FAİZSİZ ÖTELEME
  • Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yeni tip koronavirüs nedeniyle çeşitli tedbirler alan bankalara, “Hangi nitelikte olursa olsun tüm kredi ve kredi kartı ödemelerini faizsiz öteleyin” çağrısında bulundu. Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan pandemi nedeniyle, federasyon olarak, “ödemeleri öteleme” açıklaması yapan bankaların uygulamaları üzerinde yaptıkları araştırma sonuncunda bazı tespitlere ulaştıklarını belirtti. Ülkede milyonlarca tüketicinin bankalara, kredi kartı, taşıt, konut ve bireysel kredi ödemesi bulunduğunu hatırlatan Deniz, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik istikrar kalkanı paketi ve ekonomi yönetiminin bankalara ilişkin beklenti ve tavsiyelerine karşın borç ötelemesi yapacağını duyuran bankaların, öteleme işlemine faiz uygulamasının, tüketici açısından hiçbir yararı bulunmamaktadır.”

Son dakika haberi Bankalar Birliği'nden 'borç öteleme' tavsiyesi

Türkiye Bankalar Birliği, bugün yaptığı toplantıda depremden etkilenen banka müşterilerine yönelik kararlar aldı. Birlik depremlerden etkilenen 5 il ve Gaziantep'in 2 ilçesindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerin borçlarını 6 ay faizsiz öteleme tavsiyesinde bulundu.

VEFAT EDENLERİN BORÇLARININ SİLİNMESİ TAVSİYE EDİLDİ

Depremde vefat eden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerin kredi borçlarının, krediye konu sigorta ödemelerinin kredi borcuna mahsup edilmesi, sonrasında kalan borçlarının ise silinmesi de tavsiye kararı olarak açıklandı.

Türkiye Bankalar Birliği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’nun 14 Şubat 2023 tarihinde yapılan toplantısında deprem bölgesindeki çalışmalar görüşülmüştür.

Yapılan görüşmelerde, bölgede hemen her noktada müşteri taleplerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi amacıyla fiziki şube, ATM, mobil şubeler ağı ile hizmet verildiği değerlendirilmiştir.

Hizmet ağının kısa sürede daha da genişletilmesi için kullanılabilir durumda olan şubelerin yeniden faal hale getirilmesi yönünde yapılan teknik çalışmalar ile geçici hizmet birimlerinin oluşturulması konusunda işbirliği imkanları konuşulmuştur.
Depremden etkilenen müşterilerimize yönelik olarak tavsiye niteliğinde aşağıdaki ek kararlar alınmıştır:

1. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerimizle ilgili olarak; (31 Ağustos 2023 tarihine kadar)

- 06.02.2023 tarihinden önce kullandırılan ve 31.08.2023 tarihine kadar vadesi gelen; mevcut kredi borçlarının / taksitlerinin ve gayrinakdi kredi komisyonlarının (31.08.2023 tarihini geçmeyecek şekilde) 6 ay faizsiz (faiz/gecikme faizi) olarak ertelenmesi,
- kayıp/zayi POS cihazlarına ilişkin üye işyerlerimizden herhangi bir tahsilat yapılmaması,
- bankacılık hizmet komisyonu alınmaması
- bireysel ve kurumsal kredi kart ücretlerinin 2023 yılı için tahakkuk ettirilmemesi,
- üye işyeri/POS kullanım ücretlerinin 2023 yılı boyunca alınmaması,
- haciz, icra, takip vb. idari uygulamalarla ilgili olarak (Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çerçevesinde)
- tüm alacaklar için takip başlatılmaması, haciz uygulanmaması, icra satış işlemleri vb. işlem yapılmaması,
- yapılandırılmış alacaklarda ödeme sürelerinin faizsiz olarak ertelenmesi,
- tahliye kararı alınmış ise bu kararın uygulanmaması, taahhüdü ihlal şikâyetinde bulunulmaması, borçlunun talebi halinde daha önce başlatılmış takiplerin durdurulması, satış günü alınmış dosyalarda
satışların ertelenmesi, takipte olan alacaklı müşteriler için yapılan otomatik tahsilatın
durdurulması, müşteri hesaplarında bulunan takip blokelerinin kaldırılması, vadesi geçen krediler için idari yollarla da olsa aktif bir tahsilat çabası girişiminde bulunulmaması, henüz takip hesaplarına intikal etmemiş, kredi geri ödemelerini zamanında yapamayan ve yapamayacağı öngörülen müşterilerimize yönelik iletişim ve tahsilat faaliyetlerinin durdurulması

2. Deprem bölgesinde yer alan diğer illerdeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerimizin kredi borçlarının/taksitlerinin ve gayrinakdi kredi komisyonlarının 1 ay faizsiz (faiz / gecikme faizi) olarak ertelenmesi

3. Yukarıdaki kapsam dışında kalan, deprem bölgesinde yer alan ve depremden zarar gören müşterilerimizin talep etmesi ve zarar gördüklerini belgelendirmeleri halinde müşteri bazında değerlendirilmek üzere, mevcut kredi borçlarına / taksitlerine erteleme imkânının sunulması (31.08.2023 tarihine kadar),

4. Depremde vefat eden bireysel ve gerçek kişi ticari müşterilerimizin kredi borçlarının, krediye konu sigorta ödemelerinin kredi borcuna mahsup edilmesi, sonrasında kalan borçlarının ise silinmesi

Kamuoyunun bilgisine sunulur.
Saygılarımızla,
Türkiye Bankalar Birliği"

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir